sitne bubuljice
Bubuljice

Najbolji trikovi za sitne bubuljice na licu!

Sitne bubuljice na licu će postati prošlost uz nekoliko malih trikova koji stvarno rade! Saznajte kako da se rešite ovih sitnih napasti!

One umeju da bole, da svrbe i da izazivaju crvenilo, vraćaju se iznova i iznova, pa nam se često čini da ih se nikada nećemo otarasiti. Ipak, sitne bubuljice, ma koliko uporne bile, nisu neizlečive i postoji mnogo efikasnih načina da ih uklonimo.

Zašto nastaju sitne bubuljice?

 

Iako možda ne izgledaju zastrašujuće poput akni conglobata ili gnojnih bubuljica, oni koji se bore sa njima reći će vam da lečenje i ove vrste bubuljica zahteva mnogo strpljenja i upornosti. Nebitno je da li su na čelu, bradi, oko usta, ove napasti mogu se pojaviti  zbog mnogo razloga: Bakaterije, stres, nepravilna ishrana pa i štetna kozmetika!

Bakterije kao uzrok sitnih bubuljica

 

  •  Bakterije koje uzrokuju bubuljice i akne žestok su neprijatelj naše kože i opasno narušavaju imunitet našeg lica, a sitne bubuljice su samo jedna od posledica. Ubrzano i prekomerno razmnožavanje bakterija dovešće do upala i crvenila na koži, pa tako i do pojave sitnih bubuljica. Najčešće je reč o bakteriji Propinionbacterium acnes ili P. Acnes. Osobe sa masnom ili problematičnom kožom posebno su sklone ovom problemu, jer  je višak sebuma idealna podloga za razmnožavanje bakterija;

Genetika i ishrana kao uzrok sitnih bubuljica na licu

 

  • Genetika – nastanak sitnih bubuljica često je genetski uslovljen. Lojne žlezde mogu biti hiperproduktivne i proizvoditi velike količine sebuma koji će u kombinaciji sa nečistoćama na koži svakako uzrokovati pojavu sitnih bubuljica;

 

  • Ishrana – sitne bubuljice koje se pojavljuju oko usta često mogu biti posledica konzumiranja ljute, masne ili prezačinjene hrane, ali i citrusnog voća. Ukoliko vam se javljaju baš u ovoj regiji lica, obavezno proverite da ovo slučajno nije uzrok. Takođe, konzumiranje previše mlečnih proizvoda, kao i netolerancija na laktozu, isto može biti jedan od nastanka ovih bubuljica;

Stres i sitne bubuljice na licu

 

  • Stres je takođe jedan od okidača za razvoj i nastanak problema na licu. Bubuljice od stresa nikako nisu problem koji treba zanemariti. Pod uticajem stresa doći će do pojačane aktivnosti lojnih žlezda, a povećana količina sebuma začepiće folikul dlake i eto nam sitnih bubuljica. Uz to, gomilanje mrtvih ćelija kože dovešće do brže pojave bubuljica. Zato, naučite da povučete ručnu i da se ne nervirate previše;

Neadekvatna higijena lica i sitne akne

 

A kada već spominjemo prirodnu negu lica, verovatno će vas zanimati kako je Jovana uspela da se konačno reši svih bubuljica na licu, brzo i efikasno. Sitne, ali i one krupnije bubuljice, upaljeno i crveno lice, godinama su bili problem sa kojim se borila. Probala je mnogo toga, a onda je konačno naišla na nešto sjajno i prirodno što je u korenu rešilo problem.Sada može da se pohvali lepom, zdravom i negovanom kožom lica. Crvenilo i akne su  nestali i ona je sada srećna i ponosna na svoje novo lice. O čemu je reč pogledajte na ovom linku:https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Sitne bubuljice – karakteristike

 

Da bismo znali kako da ih tretiramo i lečimo, važno je da prepoznamo sa kojim bubuljicama se borimo.

Sitne bubuljice mogu biti različite, a uglavnom je reč o dve vrste:

Prva su pustule, male bubuljice ispunjene gnojem, a vrh je zagnojen i beo.

Najčešće se javljaju na obrazima, bradi, na čelu i uglavnom su posledica disbalansa hormona, tokom predmenstrualnog ili menstrulanog ciklusa, trudnoće, menopauze.

Utešno je da uglavnom prolaze kroz nekoliko dana, pa pokušajte da ih ne dirate i ne cedite.

Druga vrsta su papule, crvene bubuljice, tvrdi čvorići na površini kože koji mogu dovesti do upala i crvenila. Pre nego što krenete da ih cedite, naučite kako da na najefikasniji način isušite bubuljice;

Tinejdžerski period uglavnom ne prolazi bez sitnih bubuljica na licu, pa bi se moglo reći da su adolescenti najčešće njihove žrtve. Međutim, iako su pubertetske bubuljice prošlost, one se itekako javljaju u nekim drugim oblicima i prate nas kasnije tokom života, usled naleta hormona, nedovoljne brige o koži, tokom menstruacije, trudnoće ili u periodu menopauze;

Naučite da razlikujete sitne bubuljice od nekih drugih problema na koži.

Recimo, za neke oblike dermatitisa karakteristične su sitne izbočine na licu koje veoma liče na male bubuljice. Tu govorimo najpre o perioralnom dermatitisu, a to su mala ispupčenja na licu koja se javljaju oko usta, nosa i deluju kao potkožne bubuljice. Međutim, kada pokušate da ih istisnete, neće se pojaviti gnoj kao kod pravih akni i bubuljica. Ne pokušavajte sami da rešite ovaj problem, već pravac kod dermatologa.

Isto tako, rozacea može da vas zavara da imate bubuljice, jer je odlikuju izraženo crvenilo i sitne izbočine koje liče na bubuljice. Najčešće se nalaze oko nosa, na bradi i obrazima;

Sitne potkožne bubuljice

 

Male crne tačke koje se naziru ispod površine kože verovatno su boljka svih nas. Ne, to nije nečistoća, već crni mitiseri ili zatvoreni komedoni, kako ih još nazivaju. U ovom slučaju, pore su zatvorene, a ispod njih se nakuplja kako višak sebuma, tako i bakterije, nečistoće i mrtve ćelije kože. Teško ih je iscediti i zato najbolje ovde potražite neke od super načina za odstranjivanje mitisera. I obavezno, naučite kako da dubinski očistite lice i odblokirate zatvorene pore.

Sitne bubuljice od Sunca

 

Kombinacija znoja, viška sebuma i preteranog izlaganja Suncu vrlo lako može uzrokovati pojavu sitnih bubuljica na licu. Pisali smo već koliko mogu biti opasne Majorka akne koje se javljaju upravo zbog preosetljivosti kože na štetne UV zrake. Isto tako, i sitne bubuljice na licu mogu biti znak fotosenzitivnosti,  pa je svakako veoma važno da znate kako i na koji način da se najbolje zaštitite od Sunca.

Sitne bubuljice koje svrbe

 

Suva koža lica koja zateže i peče u kombinaciji sa bubuljicama, uvek će rezultirati svrabom. Ukoliko imate naviku da često dirate lice, tako ćete samo pogoršati situaciju. Neki od uzroka bubuljica koje svrbe mogu biti i nedostatak važnih vitamina za lice, začepljene pore, kao i poremećena ph vrednost kože. Šta god da je uzrok, držite ruke k sebi, ne češite se, kako ne biste stvorili ožiljke i rupice na licu, već saznajte kako da sprečite i otklonite svrab bubuljica.

Sitne bubuljice od brijanja

 

sitne bubuljice posle brijanja

 

Problem koji muči većinu muškaraca. Kod većine, nakon brijanja, po obrazima, bradi i na vratu, izlaze sitne bele bubuljice. Bubuljice od brijanja uglavnom su posledica nagomilanog sebuma, nečistoće i zapušenih pora. Kada se po takvoj koži pređe brijačem, posebno ako se ne vodi dovoljno računa o higijeni, posledica je iritirana koža ispunjena sitnim bubuljicama.

Isti slučaj je i kada govorimo o depilaciji lica, a crvenilo, bol i iziritirana koža gotovo uvek su njeni pratioci. Lice jednostavno bukne i smiri se nakon dan, dva, ali postoje načini kako da odmah umirimo takvu kožu. Nanesite odmah pantenol kremu, maskicu za lice na bazi meda ili obloge od kantarionovog ulja.

Sitne bubuljice na čelu

 

Uglavnom su to sitne bele bubuljice koje su ispunjene gnojem, a javljaju se uz samo teme glave i na sredini čela. Najčešće su im skloni tinejdžeri, a krivac je često i hormonski poremećaj. Postoje tvrdnje da čak i čokolada može izazvati bubuljice na čelu, ali i neke druge vrste hrane, previše masna, ljuta, začinjena… Perutanje temena i masna koža glave takođe lako mogu dovesti do pojave ovih bubuljica.

Sitne bele bubuljice na bradi

 

Veliki broj kako žena, tako i muškaraca ima ovaj problem, a najčešće je reč o malim potkožnim crvenim bubuljicama. Često su veoma bolne i upaljene, a i u ovom slučaju hormoni mogu biti glavni krivac. Takođe, ako ne vodite dovoljno računa o nezi lica, ličnoj higijeni i ne znate kako da na pravi način očistite četkice i pribor za šminku, očekujte bubuljice na bradi.

Sitne bubuljice oko usta

 

Mogu biti velike, ali i veoma sitne, bolne i upaljene. Razlozi za njihov nastanak su brojni, od depilacije nausnica, hormonskih poremećaja, neadekvatne šminke, konzumiranja previše mlečnih proizvoda i začinjene hrane, ali i korišćenje previše jake paste za zube koja može lako da isuši deo oko usta. Flaster za bubuljice može biti od velike pomoći u slučaju ovakvih bubuljica.

Sitne bubuljice oko očiju

 

Sitne bubuljice često se mogu javiti i oko i ispod očiju, a nazivamo ih još i milije. Javljaju se kada mrtve ćelije kože i nagomilani sebum ostanu zarobljene ispod površine. Za njih je karakteristično da ne sadrže gnoj, najčešće su bele boje, ali mogu biti i žute i crvenkaste, kada su upaljene. Ne možete ih iscediti, tvrde su na dodir  i najčešće nestaju same od sebe.

Kako očistiti lice od sitnih bubuljica?

 

Naravno, pitanje svih pitanja je kako se rešiti bubuljica. Pokušali smo toliko toga, ali nam se čini da ništa nije dalo dovoljno dobre rezultate. Evo naših načina i saveta kako da konačno kažete zbog sitnim bubuljicama.

Najbolja ulja za sitne bubuljice na licu

 

Ako do sada niste uvrstili ulja za lice u svoje ritale negovanja, vreme je da to učinite. U borbi sa sitnim bubuljicama, veoma će nam pomoći ovih nekoliko.

Ulje lavande za sitne bubuljice

 

Ulje lavande brzo prodire u kožu i ne masti je, zbog čega je pogodno i za negu masne kože lica. Jak je antiseptik i antibiotik i zbog toga se veoma uspešno bori protiv akni, bubuljica, upala na licu i opekotina od sunca.  Lavanda će nam pomoći da se rešimo bubuljica i akni vrlo brzo, odlična je protiv upornih pubertetskih bubuljica, kao i kada želimo da uklonimo ožiljke od bubuljica.

Koristite ga nerazblaženo i nanesite na čelo, obraze, bradu, svugde gde imate bubuljice.  Isto tako, nekoliko kapi ulja lavande nakapajte u svoju omiljenu kremu za lice i tako ćete pospešiti njeno delovanje.

Kantarionovo ulje za sitne bubuljice

 

Ulje kantariona je među najboljima za negu oštećene, ispucale i dehidrirane kože. Njegovo antimikrobno dejstvo  sprečava razvoj bakterija koje u kombinaciji sa viškom sebuma uzrokuju pojavu akni i bubuljica.

Masirajte svakodnevno lice sa dve, tri kapi kantarionovog ulja, posebno problematična mesta na kojima se stalno javljaju sitne bubuljice. Ovo možete raditi i preventivno, čak i ukoliko se bubuljice nisu još pojavile. Redovna upotreba kantarionovog ulja sprečiće njihovu pojavu.

Ulje čajevca za sitne bubuljice

 

Ulje čajevca odlično se bori sa bubuljicama i crvenilom. Pre upotrebe razblažite ga nekim hidratantnim uljem, na primer maslinovim. Na deset kapi maslinovog ulja, dodajte dve kapi ulja čajevca i zatim tim rastvorom namažite problematična mesta na licu. Ostavite da deluje 30 minuta, pa isperite. Čajevac će smiriti crvenilo, otoke od sitnih bubuljica i delovaće da se one brže povuku.

Maska za sitne bubuljice

 

Ništa ne pomaže tako kao bogata i hranljiva maska za lice koju ćemo napraviti kod kuće. Da biste uklonili sitne bubuljice, jednom do dva puta nedeljno stavljate na lice neku od ovih.

Maska od đumbira i meda

 

Med je jedan od najefikasnijih prirodnih antibiotika, dok je đumbir bogat vitaminima A i B, prirodnim antibioticima i antimikoticima. Kombinacija ova dva sastojka učiniće smanjimo lučenje sebuma i očistimo pore, ali i da smirimo upaljenu i iritiranu kože. Zboh svojih antiupalnih dejstava ukloniće otečenost i crvenilo sa lica.

Potrebna vam je jedna kašičica izrendanog đumbira, jedna kašicica meda i malo mleka. Dobro izmešajte, nanesite na lice i ostavite da stoji 15 minuta, pa isperite. Ova maska je i odličan anti age tretman.

Maska sa aspirinom

 

Salicilna kiselina, osnovni sastojak aspirina, jedan je od najčećih sastojaka preparata za čišćenje lica. Onda, nema sumnje ni da će iščistiti te sitne bubuljice. Pomešajte tri tablete aspirina sa malo vode, a možete dodati i kašičicu meda. Masku naneti na lice i isprati nakon 15 minuta. Ponavljajte tretman dva puta nedeljno i uživajte u sve lepšem i čistijem licu.

Pročitajte i kako se još koristi aspirin za lice.

Maska od belanceta i kurkume

 

Belance je odlično za isušivanje bubuljica, a ako mu dodate malo kurkume sprečićete iritacije i upaljenost kože. Umutite jedno belance i dodajte mu kašičicu kurkume, pa masku nanesite na lice. Isperite nakon 20 minuta. Ova maska je odlična i u borbi sa mitiserima, a deluje i protivuplano i antibakterisjki.

Limun za sitne bubuljice

 

uklanjanje sitnih bubuljica

 

Zbog askorbinske kiseline kojom obiluje, limun je odličan za negu lica i dubinski čisti kožu. Samo iscedite  limunov sok, nanesite ga na lice i ostavite da deluje tokom noći. Ujutru se umijte i nansetite hidratantnu kremu, jer limun može da isuši kožu. Masku na bazi limuna možete napraviti i u kombinaciji sa maslinovim uljem, jogurtom, šećerom.

Jabukovo sirće  za sitne bubuljice

 

Jabukovo sirće deluje antimikrobno i pomaže da eliminišemo bakterije sa kože, ali i kontroliše lučenje sebuma. Pomešajte kašičicu ovog sirćeta i kašičicu vode, pa tuferom nanesite na lice. Neka deluje 10 minuta i isperite.

Soda bikarbona za sitne bubuljice

 

Ona će regulisati ph vrednost kože, smanjiće lučenje sebuma, umiriće kožu i smanjiti upale. Kašičicu sode bikarbone pomešajte sa malo vode i ovu masku ostavite da stoji na licu 20 minuta, pa isperite.

Krema za sitne bubuljice

 

Obična pantenol krema mnogo će pomoći kada je potrebno eliminisati sitne bubuljice. Isto tako,  Jekoderm za lice čini čuda. Riblje ulje iz ove kreme efikasno smanjuje proizvodnju sebuma i gnoja ispod kože, ali i sprečava gljivične infekcije i pojavu gljivičnih akni.

Svakako, birajte kremu koja sadrži aktivne prirodne sastojke, poput piknogenola, aloje vere, zelenog čaja, žalfije i drugih biljaka koje će umiriti kožu i delovati da bubuljice iščeznu. Takođe, u efikasnim kremama protiv bubuljica naći će se i salicilna kiselina, benzoil- peroksid, sumpor, glikolna kiselina. Vodite računa da ona ne sadrži parabene, sulfate, veštačke aditive, kao ni teška mineralna ulja koja će dodatno zatvoriti pore.

Koliko god da su one uporne, vi ćete svakako biti uporniji od sitnih bubuljica. Isprobajte redom naše savete i sigurni smo da će neki od njih i kod vas dati rezultate.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *