pubertetske bubuljice
Bubuljice

Evo odgovora kako ukloniti pubertetske bubuljice!

Pitate se kako ukloniti pubertetske bubuljice, a da izbegnete pojavu fleka i ožiljaka? Šta se može koristiti, a šta baš i ne? Saznajte!

Pubertetske bubuljice – uzrok

 

Bubuljice u pubertetu nisu retka pojava. Ipak, da bi se našao odgovor na pitanje kako ukloniti pubertetske bubuljice, moramo znati zašto do ove pojave dolazi.

Razlog za to možemo pronaći u hormonskim promenama koje se u mladom čoveku dešavaju. Tada dolazi do pojačanog lučenja polnih hormona, što se i te kako odražava na kožu lica. U pitanju su androgeni hormoni.

Androgeni hormoni su muški polni hormoni. Njih luče testisi i nadbubrežna žlezda, pa ih ima i kod muškaraca i kod žena. Više ih imaju muškarci, pa su bubuljice kod njih češća pojava. Kod žena takođe može da se desi pojačano lučenje testosterona (muškog polnog hormona) i tada može doći do pojave akni i kod žena.

Pojačano lučenje hormona povezano je sa preaktivnim lojnim žlezdama koje maste kožu lica, čineći je pogodnim tlom za nastanak pubertetskih bubuljica.

Zapušene pore, nečistoće na koži, samo su dodatni problem na osetljivoj koži lica kod tinejdžera.

Postoji nekoliko vrsta bubuljica koje se mogu pojaviti u pubertetu.

Otkrijte koje još vrste akni postoje, kako biste znali da ih prepoznate na vreme.Akne, mitiseri, potkožne bubuljice svakako su dovoljno neugodan problem sa kožom lica u pubertetu.

Jovana se upoznala sa svim vrstama bubuljica. Stalno ih je imala, a posebno su grozne bile na obrazima – upaljene, crvene i bolne. Dugo je tražila rešenje. Sve je davalo neke kratkoročne rezultate. A onda je isprobala jedan prirodan način i uspela je da sasvim ukloni bubuljice, mitisere i sve što ide sa tim u paketu. Oduševljena je izgledom svoje kože. Isto to možete probati i vi. Pročitajte o čemu se radi na ovom linku; https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Kada je realno da očekujete prve pubertetske bubuljice?

Prve pubertetske bubuljice

 

Iako nije pravilo, prve pubertetske bubuljice se javljaju oko jedanaeste ili dvanaeste godine života.

Devojčice nešto ranije ulaze u pubertet, nego dečaci. Ta granica je sada pomerena, pa nije čudno ako se promene jave već oko desete godine.

Ovome doprinose razni faktori, poput nezdrave ishrane i pojačane ili smanjene fizičke aktivnosti. Genetika ipak igra najveću ulogu. Ako su roditelji rano ušli u pubertet, i deca mogu da očekuju isto.Ista ta ishrana i navike, itekako doprinose nastanku akni u pubertetu.

Gde su pubertetske bubuljice najzastupljenije?

Pubertetske bubuljice na licu

 

Bubuljice se uglavnom javljaju na masnoj koži. Najčešće se masti T – zona lica. Preaktivne lojne žlezde su problem većini mladih. To svakako utiče na samopouzdanje i može biti razlog nesigurnosti već zbunjenih tinejdžera. U lečenju akni, posebno treba biti strpljiv.

 

 

Čak i kad bubuljice prođu, postoji mogućnost od nastanka trajnih ožiljaka. Zato bubuljice ne treba dirati, cediti ili lečiti agresivnim sredstvima. Ožiljci od akni su dodatni problem za lečenje.

Dobro je zato odmah znati kako se neguje masna koža lica.

Pubertetske bubuljice na leđima

 

Koža na leđima je takođe sklona mašćenju. U pubertetu je to naročito izraženo. Mitiseri, cistične akne, pojave su koje devojkama i mladićima nisu strane. Iako smo rekli da su unutrašnje promene glavni razlog javljanja bubuljica, mnogo toga možete da uradite i sami da nađete način kako ukloniti pubertetske bubuljice.

Evo šta!

Za početak, održavajte kožu leđa čistom i regulišete količinu sebuma. Redovno čišćenje kože leđa umanjiće pojavu bubuljica. Piling kože prirodnim sredstvima poput soda bikarbone ili smeđeg šećera, ukloniće izumrle ćelije. Skidanjem tog površinskog sloja, uklonićete masnoću i nečistoće.

Isušivanjem masne kože leđa, isušićete i postojeće bubuljice.

Ponekad to nije dovoljno, pa vam je potreban pravi tretman, odnosno sredstvo koje će kožu lica dovesti do balansa.

Kako ukloniti pubertetske bubuljice? E, pa ovako!

 

pubertetske akne

 

 

Neugodne tinejdžerske bubuljice umeju da opterećuju. Mitiseri nisu toliko uočljivi koliko su potkožne bubuljice i akne. Lečenje pubertetskih akni je neophodno, jer one u velikom broju slučajeva ostavljaju ožiljke koji se kasnije vrlo teško uklanjaju.

Ne postoji jedna terapija koja može biti univerzalna za sve. Terapija akni zavisi od tipa i osetljivosti kože kao i od tipa bubuljica.Najrasprostranjeniji oblik pubertetskih bubuljica su acne vulgaris.

Ako je stanje uzrokovano hormonalnim disbalansom, potrebno je ukloniti unutrašnji uzrok nastanka bubuljica. Međutim, kako je hormonski disbalans u pubertetu normalna stvar, onda je pravi način kako ukloniti pubertetske bubuljice u nekim preparatima i površinskoj nezi.

Za lečenje bubuljica u pubertetu koriste se uglavnom preparati na bazi:

 • benzoil peroksida
 • salicilne kiseline
 • glikolne kiseline
 • mlečne kiseline
 • voćne kiseline
 • retinoida
 • antibiotika

Benzoil peroskid za lečenje pubertetskih bubuljica

 

Benzoil peroskid deluje tako što smanjuje proizvodnju sebuma, odgovornog za nastanak pubertetskih bubuljica.   Ovaj preparat isušuje kožu, a samim tim i bubuljice. Smanjuje masnoću kože i uz to ima antibakterijsko dejstvo. Ako imate osetljivu kožu, potreban je oprez kod upotrebe benzoil peroksida da ne biste dodatno iziritirali kožu.

U prodaji se mogu se naći kreme i gelovi sa različitim procentima ovog preparata.

Najbolje je početi sa najblažom dozom, koja se kasnije povećava ako je potrebno!

Poboljšanje ne možete očekivati odmah. Potrebno je vreme da ovaj preparat počne da deluje. Realno je za otprilike dva meseca očekivati prve rezultate.

Salicilna kiselina za pubertetske bubuljice

 

Salicilna kiselina se dobija hemijskim tretmanom kore vrbe . Čuveni je lek protiv bubuljica, pa i ovih u pubertetu. Pre svega, čisti kožu i smanjuje masnoću lica.

Uz pomoć salicilne kiseline očistićete zapušene pore i ukloniti nečistoće sa lica.

Redovnim korišćenjem smanjićete upalu oko bubuljice i redukovati pojavu novih pubertetskih akni.

Ona ulazi u sastav kao metabolit (acetilsalicilna kiselina) u dobro poznate lekove aspirin i andol.

Protiv pubertetskih bubuljica možete probati pastu na bazi aspirina i meda. Jednostavno usitnite jednu tabletu aspirina i dobijeni prah pomešajte sa kašičicom meda. Dobijenu smesu nanesite na upaljen predeo i ostavite da deluje dvadesetak minuta. Lice potom temeljno isprati vodom.

Mlečna kiselina za pubertetske bubuljice

 

Mlečna kiselina vrši blagi piling kože lica i može biti dobar saveznik u smanjenju upale.

Dobro je rešenje za uklanjanje fleka od pubertetskih bubuljica, jer popravlja pigmentaciju kože.

Mlečna kiselina se nalazi i u svim domaćim mlečnim proizvodima poput jogurta, kiselog mleka i raznih vrsta sireva.  Kod kuće možete osvežiti kožu lica, tako što ćete pomešati kašiku kiselog mleka i kašiku meda. Oba sastojka blagotvorno deluju na kožu lica.

Voćne kiseline za pubertetske bubuljice

 

Voćne kiseline su često sastojci mnogih krema na tržištu za tretman bubuljica. Najpopularnija od njih je svakako limunska kiselina koja se izdvaja iz agruma (limun, narandža, ananas). Pored nje, tu su i jabučna i vinska kiselina. Sve ove kiseline deluju tako što uklanjaju mrtve ćelije kože sa lica i na taj način smanjuju rizik od  pojave pubertetskih bubuljica.

Retinoidi za akne u pubertetu

 

Retinodi su preparati koji predstavljaju derivate vitamina A.  Njih prepisuje dermatolog. Oni igraju ulogu u obnovi i rastu novih ćelija kože. Efikasno smanjuju upalu. Potpomažu prirodnim stanicama kože da se izbori sa masnoćom. Dermatolozi preporučuju da se koriste noću, nikako preko dana, jer čine kožu osetljivom na sunčeve zrake. Treba biti uporan sa upotrebom retinoida. Prvi rezultati se očekuju za oko dva meseca.

Antibiotici kao način kako ukloniti pubertetske bubuljice

 

Antibiotik za bubuljice svakako treba da vam prepiše dermatolog. Možete dobiti antibiotik za spoljašnju upotrebu, a ponekad lekari prepisuju antibiotike i da se unose oralno.

Ako dobijete da pijete antibiotike, znači da je problem sa pubertetskim bubuljicama malo teže prirode.

Antibiotici su najbolji saveznici za uklanjanje bakterija na koži.

Od tipa bubuljica i stanja koze zavisi koji antibiotik ćete dobiti. Lekari uglavnom prepisuju antibiotike širokog bakterijskog spektra poput klindamicina, dovicina, doksiciklin i sl.

Za lečenje pubertetskih bubuljica možete probati i prirodne preparate. Oni deluju nežno na kožu, ali efikasno uklanjaju sve ono što stvara bubuljice, kao što su višak nečistoća, sebum, bakterije, mrtve ćelije. Na taj način smanjuju rizik od pojave pubertetskih bubuljica.

Prirodne kreme protiv bubuljica u pubertetu

 

tinejdžerske bubuljice

Kada imate bubuljice, verovatno želite magično sredstvo koje će odmah da ih ukloni.

Pubertetske bubuljice imaju mladi ljudi, do juče deca, tako da treba biti obazriv prilikom primene kozmetičkih sredstava.

Sigurno ne želite odmah da tretirate kožu agresivnim sredstvima, obzirom da je u pitanju mlada koža u sazrevanju. Naš savet je da uvek prvo pomoć potražite u prirodim sredstvima za negu.

To mogu biti prirodne kreme ili gelovi protiv bubuljica na bazi prirodnih sastojaka za bubuljice. Ako se dvoumite između ova dva preparata, treba da znate da koža brže upija gel, da je on mekše strukture. Bilo da je u pitanju krema ili gel, ona bi trebalo da sadrži: aloja veru, alantoin, šafraniku, žalfiju, zeleni čaj, ulje čajevca.

 • Aloja vera je prirodni sastojak koji možete da iskoristite za bubuljice u pubertetu. Ova biljka je prirodno bogata vodom, pa je odlično sredstvo za hidrataciju i negu kože lica. Ima umirujuće dejstvo i smanjuje upale na koži. Ovaj prirodni lek je neizostavan ako imate upaljene, crvene, bolne akne na licu. Obnavlja kožu, pa je dobra i za uklanjanje ožiljaka i fleka. Gel na bazi aloja vere možete nanositi dva puta dnevno, ujutru i uveče.
 • Alantoin često ulazi u sastav krema  za negu kože sa bubuljicama. Ovaj sastojak se dobija iz biljke po imenu gavez. Dobar je za zarastanje kože, pa ga možete koristiti ako imate akne. Još jedna bitna stavka je da alantoin poboljšava cirkulaciju kože i na taj način omogućava koži da se izbori sa infekcijom.
 • Ulje šafranike je još jedno sredstvo za smanjivanje upalnih procesa na koži. Šafranika je mediteranska biljka savršena za hidrataciju kože. Preporučuje se za osetljivu i masnu kožu koja je sklona aknama. Ova biljka bogata je vitaminima. Linolna kiselina  utiče na proizvodnju sebuma i uklanja nečistoće sa lica. Ulje šafranike je bezbedno za upotrebu. Ne oštećuje kožu, tako da je idealno sredstvo za negu kože tinejdžera.
 • Ulje čajevca je odlično prirodno rešenje za akne i bubuljice u pubertetu. Ova biljka ispoljava antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Mnogi kozmetički preparati sadrže ulje čajevca. U zdravoj hrani ili apoteci možete naći ovaj preparat. Može se koristiti nerazređeno.
 • Zeleni čaj je bogat antioksidansima, entimima, aminokiselinama i vitaminima. Dobro je sredstvo za suzbijanje bubuljica, jer ispoljava antiupalno dejstvo. Sužava proširene pore i čisti kožu. Smanjuje crvenilo i infekcije kože.Može se primenjivati kao tonik razblažen sa vodom. Možete ga mešati i sa limunovim sokom i tuferom nanositi na lice. Kad osetite da se suši i da se koža zateže, isprati vodom.
 • Žalfiju, osim za grlo, možete koristiti i za lice. Ova biljka je izrazito blagog dejstva što je i neophodno za mladu kožu lica u pubertetu. Poput zelenog čaja, žalfija je takođe dobar antioksidant. Štiti kožu od oštećenja i potpomaže zarastanje rana. Sa ovom biljkom, uklonićete bakterije i smanjiti crvenilo i upalne procese na koži.
 • Beli luk, namirnica koju svi imamo u kući, može vam pomoći i da uklonite bubuljice u pubertetu. Poznato je da miris nije sjajan, ali ne možemo da zanemarimo njegovo antivirusno, antibakterijsko i antifungicidno dejstvo. Bogat vitaminima, deluje tako što isušuje bubuljice, smanjujući crvenilo.Isecite beli luk na pola, pa nanesite na upaljen predeo. Ostavite da deluje petnaestak minuta, pa isperite vodom. Izbegavajte da nanosite beli luk na zdravu kožu.
 • Med je univerzalno sredstvo za negu kože lica. Bogat je vitaminima i prirodnim antibioticima. Ulazi u sastav mnogih maski za lice. Najbolja je kombinacija sa cimetom za kožu sa bubuljicama. Cimet uklanja bakterije i vrši blagi piling kože. Ova potpuno prirodna maska osvežiće i nahraniti vašu kožu.  Ublažiće upale i ukloniti sve nečistoće. Mnoge kreme za kožu lica u pubertetu sadrže propolis, odlično prirodno sredstvo za negu kože.

Kozmetički tretmani za bubuljice u pubertetu- da li ne?

 

Kozmetički tretmani se ne preporučuju na koži u pubertetu.

Pubertet je doba sa ograničenim vremenskim rokom. Ako vam se bubuljice zadrže i posle, možete da razmišljate o ultrazvučnom čišćenju lica i dubinskom čišćenju. Laserska terapija bubuljica može biti vrlo uspešna, ali ima samo trenutno dejstvo.

Ako posle puberteta imate ožiljke od akni, postoji mnogo načina za njihovo uklanjanje.

Iskusan dermatolog vam može preporučiti neki od tretmana kojima se ožiljci značajno mogu smanjiti. Metode izbora su hemijski pilinzi sa voćnim kiselinama, laserski tretmani ili popunjavanje ožiljaka hijaluronskom kiselinom.

Koliko traju pubertetske bubuljice?

 

Od pojave prvih bubuljica odmah se pitamo kada će one proći. Potrebno je strpljenje da biste ovaj problem rešili. Univerzalnog odgovora nema. Koliko će bubuljice trajati zavisi od pojedinca. Postoje neke razlike kada su muškarci ili žene u pitanju.

 

 

Dobra vest je da kod muškaraca one prolaze kada se uspostavi balans hormona i kada se pubertet završi. To obično bude oko dvadesete godine života. Za one koji imaju bubuljice to nije naročita uteha, pogotovo ako su nestrpljivi. Ipak, u ovom slučaju, vreme je na vašoj strani.

Kod žena, situacija je nešto drugačija. Ako imate bubuljice u pubertetu, one će se verovatno pojavljivati i kasnije tokom života.

To se dešava kada količina hormona inače varira, najčešće u predmenstrualnom periodu ili tokom trudnoće. Kod nekih žena, hormonske promene su zanemarljive tokom ciklusa, tako da im se ne pojavljuju bubuljice. Ako ne spadate u ove srećnice, strpite se i sačekajte. Bubuljice se povlače kada disbalans prođe.

Pubertetske bubuljice uz adekvatan tretman prolaze. Nerealno je da odmah skroz nestanu. Čak i ako do toga dođe, postoji mogućnost da se bubuljice vrate. Potrebna je upornost i strajnost da se sa njima izborite.  Zato iskoristite neke od ovih saveta i odmah delajte čim ih primetite.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *