retionoidi za lice
Nega kože

Šta su retinoidi, a šta retinol? Naučite razliku!

Da li su retinoidi isto što i retinol za lice? U čemu je razlika i da li je bitna? Kako deluju na kožu? Vreme ja da naučite! Jako je bitno!

Šta su retinoidi?

 

Prvo da demistifikujemo pojam retinoidi!

Najprostije rečeno oni su derivati vitamina A isto kao i retinol. Zapravo:

Pojam retinoidi obuhvata sve derivate vitamina A pa i retinol, retinaldelhid, estre retinola koji su sastojci mnogih anti age preparata.

Takođe se u retinoide ubrajaju i  tretinoin, adapalen, tazaroten koji se koriste za lečenje akni i bubuljica ali se do njih stiže samo uz recept!

Važno je znati da retinoidi mogu pomoći koži lica da se bore sa raznim problemima kože lica, ali isto tako se sa njima mora rukovati pažljivo i najbolje uz savet stručnog lica!

Retinoidi su sastojci koji se nalaze u vitaminu A koji ima mnoga blagotvorna dejstva na kožu lica. Deluju na sve vrste bora, na diskolorizaciju lica, na bubuljice i akne kao i na sveukupnu negu lica.

Ako vas zanima da li je dobro i koliko često treba da se koriste retinoidi, samo nastavite da čitate!

Prednosti retinoida na lice?

 

Sada kada znamo šta su to retinoidi hajde da vidimo koje su to prednosti koje ima u delovanju na kožu lica!Kao što smo spomenuli deluju na bore, bubuljice ali i na fleke na licu i celokupnu hidrataciju kože.

Dejstva retinoida su širokog spektra, jer ih ima puno, ali kada se izoluju na pojedinačne onda deluju na ciljani problem.

Tako na primer retinol deluje na bore i čest je sastojak preparata koji su namenjeni uklanjanju prvih bora ali i onih dubokih.

Retinoidi kao što su tretinoin ili tazaroten deluju na sve vrste bubuljica i akni, uklanjaju ih i umanjuju. Zbog toga su česti elementi preparata za bubuljice! Ali ipak sa njima treba rukovati pažljivo i uz nadzor lekara jer su nekada veoma jaki, pogotovo oni retinoidi koji deluju na bubuljice!

Jovana je muku mučila sa upornim bubuljicama i aknama. Ostala je bez ideja šta još da pokuša, jer je sve do tada bilo bezuspešno. Mislila je da nema spasa za njeno lice dok nije saznala tajnu lepog lica mnogih lepotica. Sada je i ona među njima! Lepo i čisto lice bez bubuljica su Jovanina svakodnevica, a to što je njoj pomoglo, može pomoći i vama! O čemu se radi? Saznajte iz njenog ličnog iskustva na ovom linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Retinoidi i retinol – ima li razlike?

 

retinoidi pojam

 

Ovo je pitanje koje vas često muči jer niste sigurni šta je šta kada im je i naziv sličan.

Poenta je da retinol i retinoidi nisu ista stvar, iako su deo istog elementa iz prirode – vitamina A.

Retinoidi su svi derivati vitamina A pod jednim imenom, a tu spada i retinol.

Da vam bude još jasnije retinol je izolovani retinoid iz vitamina A. Ali njegova namena je specifična jer deluje na bore i vraća elastičnost kože lica. Pomaže da se poboljša tonus kože i izgled lica.

Ostali retinoidi se mogu koristiti protiv akni i bubuljica. Smanjuju upalne procese i crvenilo od bubuljica. Eliminišu i uzroke bubuljica.

Retinoidi su čest sastojak mnogih kozmetičkih preparata. Retinol onih namanjenih borama i podmlađivanju, a drugi u onima za bubuljice!

To je glavna stvar koju treba da znate u vezi retinola i retinoida kada želite da ih koristite na svom licu!

Retinoidi protiv bubuljica

 

Da se posvetimo onoj grupi retinoida koji leče i smanjuju bubuljice. Oni imaju jaka antiinflamatorna dejstva koja smanjuju upalne procese koje sa sobom nose bubuljice i akne.

Deluju dubinski i na ćelijskom nivou pa mogu pospešiti i zarastanje bubuljica! Međutim, kako su izuzetno jaki, izazivaju i iritacije i perutanje kože.

Kada se retinoidi za akne i bubuljice koriste postoji period prilagođavanja kože na njega i mora se koristiti uz nadzor dermatologa.

Izuzetna snaga retinoida za bubuljice jeste u brzom i efikasnom delovanju, ali su ipak i veoma invanzivni na nežnu kožu lica pa je obavezno da lečenje odredi lekar.

Kako adaptacija kože na retinoide za akne traje jako dugo, nedeljama a nekada i mesecima, možda je bolje pokušati sa nekim drugim prirodnim preparatom za bubuljice i akne, bez neželjenih efekata! U suprotnom, jako je važno da znate ovo…

Kako se koriste retinoidi za bubuljice?

 

To su dermatološka sredstva koja deluju na bubuljice i uzroke zbog kojih nastaju. Koriste se pažljivo i postepeno, jer se koža lica mora navići na njih.

Najveća količina koju treba da nanesete na lice je veličine graška. Tu kap treba da nanesete na bubuljice na čelu, nosu i obrazima i na bubuljice bradi. Dakle, uglavnom na regije koje su zahvaćene bubuljicama i aknama i to samo dva puta nedeljno. Kasnije se nanosi češće, sve dok se ne dođe do svakodnevnog korišćenja retinoida za bubuljice.

U toku procesa prilagođavanja kože lica na retinoide dolaziće do iritacija, svraba i perutanja kože lica.

Neki od preparata za akne sa retinoidima su:

Kreme sa retinoidima

 

Od svih retinoida u kremama i preparatima se najčešće nalazi retinol. On je najlakši za izolovanje iz vitamina A i ima najšire dejstvo, jer deluje i na bore a i na bubuljice.

Još jedan razlog zašto je retinol u kremama čest, je što za njega nije potreban recept.

Kada su u pitanju ostali retinoidi onda se u preparatima najčešće nalaze kao topikalni retanoidi i njih prepisuje lekar.

Oni deluju protivupalno i deluju na komedogene akne ali i na one upaljene.

Ovakve kreme se koriste u vrlo malim količinama, svega mala gromuljica veličine graška koja se nanosi na čisto lice. Preporučljivo je nanositi jaku hidratantnu kremu nakon krema sa retinoidima jer isušuju kožu!

Tretmani retinoid kremama traju i do 3 meseca, jer je potreban i period adaptacije kože na iste, a zatim i delovanje koje će dovesti do željenog efekta.

Topikalni retinoidi su alternativa tretmanu benzoil peroksidu i važno je koristiti ih prema uputstvu i savetu dermatologa!

Retinoid ulje

 

Retinoid ulje postoji, lako je dostupno ali nema dejstva na bubuljice već na bore. Izolovani su samo retinoidi koji deluju na bore i zatezanje kože lica.

Ovakvo ulje se nanosi uveče, oko pet kapi i razmazuje se na čisto lice. Deluje dubinski jer je to zapravo koncentracija više biljnih ulja koja sadrže vitamin A.

Dakle retinoid ulje nije namenjeno bubuljicama, ali uvek možete naći odličan preparat za njih koji je na prirodnoj bazi i ne izaziva iritacije!

Ako se odlučite za ovakvo retinoid ulje, budite oprezni jer može da isušuje kožu, iako je ulje!

Retinoid tablete

 

Zapravo tablete ili kapsule koje sadrže retinoide su kapsule vitamina A. Postoje neke posebne tablete napravljene samo sa retinoidima poput tretinoina da deluju baš na akne i bubuljice, njih mora da vam prepiše lekar.Najbolji primer za takve tablete jeste Roakutan koji  se koristi u terapiji upornih bubuljica koje ne prestaju i ozloglašenih Akni conglobata!

U nekim hormonskim tabletama se nalazi tretinoin, pa tako u antibebi pilulama često stoji naznaka da smanjuju pojavu akni.

Tretinoin nije element sa kojim se treba šaliti i lekovi koji ga sadrže mogu izazivati puno neželjenih efekata, zbog toga se MORA koristiti samo uz preporuku i nadzor lekara!

Airol krema i retinoidi za lice

 

retionoidi za bubuljice

 

Možda ste čuli za Airol kremu za bubuljice jer se dosta piše i priča o njoj!Prvo je važno da znate da je ona lek, a ne kozmetička krema i da vam je prepisuje lekar.

Airol krema je bazirana na retinoičnoj kiselini, derivatu retinoida odnosno vitamina A.

Ova kiselina je izuzetno jaka i zato se preparati koji je sadrže, kao Airol krema, koriste u dogovoru sa dermatologom. Ovakva krema omekšava kožu, pomaže u tretiranju kamedona i mitisera i u borbi sa svim vrstama akni i bubuljica!

Airol krema sadrži tretinoin i zato nije dobra ideja da je kupujete na svoju ruku.Koristi se duži vremenski period od šest meseci do godine dana, rezultati su vidljivi tek nakon dva do tri meseca.

Kako je izuzetno jaka, ova krema može dovesti do isušivanja kože, perutanja i crvenila lica.

Da li retinoid kreme mogu da izazovu pogoršanje akni?

 

Odgovor na ovo pitanje je NE, ne mogu da pogoršaju stanje akni. Ali! Mogu da pogoršaju opšte stanje kože.

Kreme koje sadrže retinoide su veoma jake i isušuju kožu. Javlja se i ljuspanje lica i perutanje kože kao i jake iritacije praćene crvenilom.

Međutim ukoliko se te nuspojave ispolje u malim količinama i prođu u periodu adaptacije kože na retinoide, onda će ovakve kreme imati pozitivno dejstvo na bubuljice.

Važno je da dermatolog prati stanje kože lica kada se primenjuju kreme sa retinoidima.

Nije preporučljiva upotreba svim tipovima kože, čak i ako na nekim retinoid kremama piše da je za sve tipove kože.

Da li su retinoidi bezbedni u trudnoći?

 

Retinoidi nikako nisu preporučljivi u trudnoći! Ovo je toliko važno da se naglasi jer su neželjeni efekti ogromni!

Postoji čitav niz tegoba i pojava koje se javljaju usled terapije retinoidima u trudnoći i svi se odnose na plod.Nažalost, javljaju se fizički i neurološki poremećaji ploda koji se uglavnom završavaju fatalno. Izolovani retinoidi se ne smeju koristiti u trudnoći ili tokom dojenja!

Ne bi smeli da se koriste ni dok je planiranje trudnoće u pitanju, jer mogu narušiti verovatnoću trudnoće i kasnije razvoj ploda ako se trudnoća dogodi.

Retinoidi su vrlo diskutabilni elementi koji se moraju pažljivo koristiti i u strogo kontrolisanim uslovima!  Nekada posledice nisu vidljive samo na koži korisnika, već mogu izazvati i oštećenja bubrega, jetre, negde se čak povezuju sa gubitkom sluha.

Rizici koje sa sobom nose neki izolovani retinoidi su veliki i vrlo izvesni, zbog toga bi bilo najbolje da se izbegavaju ukoliko je moguće!

Cena preparata sa retinoidima i gde ih nabaviti?

 

Cena  preparata sa retinoidima varira od proizvoda i proizvođača.

Kreme sa retinoidima mogu da variraju u ceni i po nekoliko hiljada dinara. Ukoliko su to masti i kreme koje prepisuje lekar cene su ispod 1000dinara, pakovanja do 100 mililitara i kupuju se u apotekama.

Ukoliko su to kreme renomiranih proizvođača sa retinolom koje se mogu kupiti na slobodno cene mogu biti i do 5000 dinara. Pronaći ćete ih u većim drogerijama ili online.

Iskustva onih koji su ih koristili su različite. Masti sa retinoidima su kod mnogih izazvale iritacije, i nakon toga je dolazilo do prestanka korišćenja, pa rezultata nije ni bilo.

Drugi su odustali zbog dugotrajnosti procesa, posle dve nedelje bez vidljivih rezultata prosto je opadalo interesovanje za korišćenje preparata.

Oni koji su probali kreme sa retinolom za bore i za negu kože su imali nešto drugačija iskustva. Neki su videli fino poboljšanje u izgledu kože lica, smanjenje bora i crvenila na licu.

Ali ipak se mora uzeti u obzir da je u tim kremama koncentracija retinola mala, i da ima puno drugih sastojaka koji su doveli do tog poboljšanja.

Svakako da ukoliko potreba problema nalaže da se pokuša sa tretmanom lica retinoidima da se može pokušati, ipak bilo bi najbolje probati nešto drugo sa manje nuspojava. Rizici uvek postoje, ali kada se dobro informišete možete ih zaobići i možda koristiti nešto što će imati isti efekat ali bez neželjenih dejstava!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *