prve bore
Bore

Prve bore na licu i šta kad se pojave?

Videli ste prve bore na licu i sada vas muči pregršt pitanja? Kad i kako nastaju? Kako da nestanu? E pa, nudimo vam pouzdana rešenja u borbi sa mladalačkim borama na licu.

Danas većina nas ima previše obaveza, svaka nagomilana stavka sa ‘’spiska odgovornosti’’ čini nas nervoznim. Često čujemo ‘’Stani! Imaš vremena’’ ili ‘’Još uvek si mlad’’! Ipak, ne vidimo stvari jasno i taman kad rešimo da se posvetimo sebi ugledamo prve bore na licu.

Smirite se, prve bore nisu razlog za paniku. Pokažite koliko volite sebe! Pojava prvih bora je pravi trenutak! Ostanite sa nama i saznajte zašto nastaju i kako se rešiti pomenutih promena na koži lica. 

Kada nastaju prve bore?

Prve bore često nazivaju mladalačkim borama. Nije nam se svideo taj naziv, baš im je neka fora pomislili smo! Zar nije čovek mlad dok se mladim oseća? Gde je uopšte granica?

Lila se osećala mlado, ali ju je koža lica odavala. Imala je bore, podočnjake i fleke koje nije mogla da podnese. Rešila je da zategne svoje lice. Prezadovoljna je, jer je to uspela! Posebno je oduševljena, jer je sve to postigla prirodno! Njena metoda je jednostavna, a o čemu se radi, saznajte na ovom linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Stručnjaci kažu da se naše telo do 25 godine života razvija. Za našu kožu proces rasta i razvoja je važan, prvenstveno što se regeneracije tiče. Kada padnemo, raščešećmo kožu lica ili se pojavi potkožna bubuljica lakše će zarasti i brže ćemo je sanirati do 25 godine života. Nije reč o čaroliji, već o proteinima.

Proteini ubrzavaju obnavljanje kože lica i čine je glatkom, nežnom na dodir.

Vremenom se nivo kolagena smanjuje i dolazi do produbljivanja pora epitela i nastanka prvih bora na licu.

Kada nastaju prve bore?

Nije sigurno tačno vreme nastanka mladalačkih bora zato što je to dugoročan proces. Razmislite o genetici. Upitajte vašu majku ili baku kada su se susrele sa borama. Ukoliko su imale sreće pa  prve bore dobile nakon 30 godine, radujte se.

Genetika ima jednu od važnijih uloga pri nastanku prvih bora.

Ukoliko ne spadate u grupu prethodno pomenutih srećnica, prve bore na licu pojaviće se do 28 godine života. Pitali smo se, nakon ovakvog saznanja, ‘’Šta se to dešava sa mojom kožom? Kako nastaju pomenute bore? ‘’

Zaslužujete i vi odgovore.

Kako nastaju prve bore?

 

Kako bi stručnjaci objasnili nastanak mladalačkih bora prikazali su ovaj proces slikovito. Prenosimo vam šta su nas naučili i kako smo mi shvatili nastanak pomenutog problema na koži lica!

Naša koža sastavljena je od tri sloja: epidermisa, dermisa i hipodermisa.Ne moramo da pamtimo komplikovane nazive, možemo ih nazvati: prvim vidljivim slojem kože, drugim zaštitnim slojem kože i trećim slojem puni hranjivoj sastojaka (tkivo). Dakle,  dva sloja kože (epiderm i tkivo) deli debela zaštita dermisa.

Pročitajte detaljno o građi kože i njenoj funkciji.

Zaštitni sloj kože sprečava prodor bakterija i drugih suspstanci do hipodermisa. Ukoliko bi neželjene supstance dospele do trećeg sloja kože uništile bi vitamine, minerale i kolagen poremetivši Ph vrednost kože lica. Kako se ovaj proces ne bi ubrzao neophodna je pravilna nega lica i čišćenje kože!

Na žalost, ne možemo propadanje kože izbeći u širokom luku. Svakako će jednog trenutka koža popustiti, ali redovnom negom, usporićemo ovaj proces. Slažete li se?

Epitel kože lica prožet je porama, koje su poput sitnih prirodnih udubljenja u koži. Pore se ne vide golim okom. Koža zahvaljujući njima diše i prikuplja neophodne hranjive sastojke iz prirodnih krema koje nanosimo na kožu lica.

Usled vetra i hladnoće koža lica se suši i dolazi do produbljivanja pora. Loša nega lica, poput ostataka šminke u toku noći zapušava pore. Koža ne može da diše pa se bori na sve načine da dođe do vazduha. Produbljuje pore koje postaju sve vidljivije i na kraju prerastaju u mladalačke, prve bore na licu.

Dok se opisani proces dešava na površini kože, do zaštitnog sloja odnosno dermisa svakodnevno dospevaju  različiti mikrobi. Vremenom usled napada bakterija, virusa i drugih prljavština zaštitna barijera slabi, postaje sve tanja.

Hipodermis je usko povezan sa dermisom pa kako dermis slabi tako crpi sve više proteina iz tkiva. Želi da povrati svoju snagu! Sasvim normalan proces,čak i mi jedemo više kada smo iscrpljeni! Gubi se prirodan kolagen, a sa njim i elastin iz kože lica. Pošto koža postaje sve gladnija, nema snage da vrati pore u prvobitni položaj i dolazi do nastanka prvih bora na licu .

Prve bore nastaju delovanjem spoljašnjih faktora na površinu kože usled prirodne rekacije dubljih slojeva kože na promene.

Imamo lepu vest!

Ništa od gore opisanog se ne događa preko noći.

Stručnjaci se borama bave dugi niz godina i one su  svakako jedan od veći problema koji muči žene i muškarce širom sveta. Različitim istraživanjima dokazali su da se bore na licu pojavljuju sistematski.

Gde se pojavljuju prve bore na licu ?

Važno je razdvojiti nastanak prvih bora na licu od dubokog i trajnog gubljenja elastičnosti kože. Nakon 40 godine naše lice gubi elastičnosti i menja oblik. Dolazi do takozvanog obrnutog trougla, izgledamo umorno i tužno. Jagodice upadaju između kostiju i usne se spuštaju ka bradi. Ovakav proces veze sa vezom nema, kako se to narodski kaže, sa prvim borama na licu.  

prve bore na koži lica

Mladalačke bore na licu su blage, svega par brazdi. Kažemo da su to bore smejalice ili bore mrštilice u zavisnosti od regije lica na kojoj se pojavljuju.

Dakle, predstavljaju tragove naših pokreta odnosno izraženih osećanja mimikom lica. Nije preterano slatko, ali priznaćete – simpatično!

Prve bore na čelu

Mladalačke bore na čelu nastaju usled dejstva slobodnih radikala na kožu lica. Zaštitna barijera biva narušena i pojavljuju se blage bore. Kako pomeramo obrve, pravimo grimase, što je sasvim normalnom tokom komunikacije sa ljudima, tako se bore produbljuju.

Bore na čelu mogu biti horizontalne i vertikalne. U većini slučajeva se prvo pojavljuju horizontalne bore po sredini odnosno dužini čela. Ukoliko se pojave naglo u kratkom vremenskom periodu mogu vam sugerisati na preterani usnos šećera.

Proverite sve o borama na čelu.

Veritkalne bore, odnosno bore od sredine čela ka liniji nosa se pojavljuju nešto kasnije i nazivaju ih mrštilicama. Mogu se pojaviti u mladosti ukoliko se naprežete pred računarom. Pravite pauze i odmarajte oči! Dobro je za vid ali i za vitalnost kože lica.

Prve bore oko usana

 

Naravno, prve bore oko usana ne pojavljuju se usled delovanja gravitacije ili takozvanog obrnutog trougla. Naše navike otiču na njihovo stvaranje, odnosno preterano pomeranje usana!

Zvuči poprilično smešno, zar ne?

Bore oko usana su većini ljudi lepe jer kada nas neko pogleda zna da smo vedra osoba, odnosno misli da smo se tokom života puno smejali. To je glavni razlog zašto ih žene ostavljaju i ne žele da ih uklone! Ipak, ne utiču samo pozitivne navike na nastanak bora oko usana. Ukoliko ste pušač, doćiće do prvih bora oko usana. Uvlačenjem dima cigarete pravite specifičan potez usnama i koža se preklapa, činite sebi duplu nezgodu.

Prve bore oko očiju

 

Koža oko očiju je tanka i sklona isušivanju. Ukoliko vas svrbe oči znajte da se koža suši usled hladnoće i vetra ili prekomernog UV zračenja. Redovna hidratacija pomenutog područja je neopohodna.

Jasno vam je da prve bore oko očiju niko od nas neće izbeći. Pojavljuju se u uglovima kapaka i ističu podočnjake. Ipak, prve bore oko očiju su sitne i jedva primetne. Zato je važno na vreme sprečiti produbljivanje istih i stvaranje novih bora u uglovima očiju.

Saznajte više o borama oko očiju.

Naučili smo kako i zašto nastaju mladalačke bore ali šta sa njima?

Šta raditi kada se pojave prve bore?

 

Ne možemo sprečiti  nastanak prvih bora na licu i boriti se sa prirodnom. Ipak, možemo ih odložiti za kasnije!

prve bore na licu

Kada se pojave prve bore važno je pravilno negovati lice. Ukoliko prljavština ili višak sebuma zapuši pore, bore će se produbljivati i postati izraženije. Piling lica je uvek dobrodošao ali je u borbi sa ovim problemom neophodan!

Zašto je neophodan piling lica kada se pojave prve bore?

Blagim pilingom lica uklonili smo mrtve ćelije sa površine kože i učinili je čistom i mekom na dodir. Pored mrtve kože pilingom uklanjamo čestitce prljavštine sa površine kože lica.

Koristili smo blage pilinge, kako ne bi iritirali kožu lica. Piling od zobene kaše pokazao se dobrim ali otkrićemo vam još jednu tajnu. Ukoliko napravite piling od zobenih pahljica i kokosovog ulja smanjićete produbljivanje i vidljivost već nastalih mladalačkih bora na koži lica.

Kokosovo ulje sadrži masne kiseline koje pospešuju stvaranje kolagena unutar dubljih slojeva kože. Vitamin E iz kokosovog ulja hrani kožu i čini je hidriranom. Pomešajte kašiku kokosovog ulja sa dve kašike zobenih pahuljica. Dobijenu smesu kružnim pokretima nanosite na lice. Nakon 15 minuta lice ispiramo toplom vodom.

Proverite sve prednosti kokosovog ulja u nezi lica.

Piling lica radimo jednom nedeljno. Možete pospešiti dejstvo pilinga ukoliko povedete računa o pokretima pri nanošenju smese, odnosno masirate lice.

Masaža lica za prve bore

 

Masažom lica pospešićete cirkulaciju unutar kože, protok krvi će biti brži. Samim tim pore na licu se prirodno skupljaju i koža dobija vedar, svež izgled. Na par sati smanjićete vidljivost prvih bora na koži lica.  Zato, pogledajte kako masirati lice.

Želite trajnije rezultate?

Roler od žada odlično je rešenje ukoliko niste spretni sa rukama i volite da igrate na sigurno. Ukoliko nanesete omiljenu prirodnu kremu na lice i zatim lice masirate rolerom od žada, krema će imati bolje dejstvo. Vitamini iz kreme lakše dospevaju do dubljih slojeva kože i vraćaju joj snagu .  Redovnim korišćenjem rolera pospešili smo cirkulaciju i imali ujednačen  ten lica.

Vitamini za prve bore

Koža je naš najveći organ i svaka promena u organizmu ogleda se na njoj. Praktično, ogledalo našeg tela !

Nedostatak vitamina prvo primećujemo na našem licu.

Koža lica je suva, peruta se i puca. Ukoliko ne nadoknadimo vitamine, ampulama za lice ili odlaskom kod lekara koji će nam preporučiti suplemente (što je dugotrajnije rešenje za celokupni organizam) mladalačke, prve bore će se produbiti. Postaće izraženije i zadaće nam dodatne brige.

Pravilna ishrana je ključna, kada je reč o vitaminima. Izbegavajte masnu hrani i unosite što više voća i povrća koje u sebi sadrži vitamin C. Regeneriše kožu lica i pruža joj neophodnu svežinu i sjaj!

Pogledajte sve blagodeti vitamina C .

Uz pomoć ovih saveta sprečili smo nastanak novih bora.

Naše pitanje je ‘’Šta raditi sa postojećim?’’.

Dugo smo razmisljali o ovom problemu, susreli se sa različitim iskustvima i savetima korisnica. Jedno je sigurno! Izbegli smo botoks jer je namenjen starijim osobama koje imaju duboke bore na licu.

Nama je potrebno prirodno rešenje! Pronašli smo ga u vidu kreme proitv bora.

Krema za prve bore na licu

Kreme protiv bora održaće prvi sloj kože mekim i nežnim na dodir. Prirodni sastojci kreme dospeće do dubljih slojeva kože i pospešiti stvaranje kolagena. Ukoliko se odlučite za kupovinu kreme proitv bora čitajte deklaraciju! Birajte prirodne kreme koje u sebi sadrže minimalnu količinu konzervansa. Prirodni sastojci iz kreme daće trajnije rezultate!

Isprobali smo nekoliko  krema protiv prvih bora. Zahvaljujući  iskustvu izdvojili smo nekoliko sastojaka koji su vam potrebni ukoliko želite da prve bore nestanu. Nadamo se da će vam biti od koristi!

Hijaluronska kiselina za prve bore na licu

 

Hijaluronska kiselina je sastavni deo naše kože, kose i noktiju. Zahvaljujući njoj koža je elastična i zategnuta. Vremenom  se gubi i potrebno ju je nadoknaditi prirodnim kremama protiv bora. Hijaluronska kiseline iz kreme deluje brzo na našu kožu, pružajući nam trenutu svežinu i sjaj.

Aktivne amino kiseline za mladalačke bore

 

Amino kiseline vezuju proteine kože u takozvani lanac,odnosno celinu. Na taj način čine kožu jakom i otpornom na spoljašnje uticaje. Koža lica postaje elastičnija i hidrirana.

Shea buter u kremi protiv prvih bora

Shea buter dao je poseban miris kremi protiv mladalačkih bora. Pored toga, deluje kao zaštitni sloj i štiti kožu od prodora slobodnih radikala i prljavština.

Možete potražiti aloe veru koja pruža trenutan osećaj svežine i ubrzava regeneraciju. Uvek ćete na deklaraciji pročitati imena različitih ekstrakta biljaka. Neki od njih zaduženi su za uklanjanje fleka na licu i podočnjaka. Dakle, pored toga što smanjuju vidljivost prvih bora učiniće vaš izgled svežim i odmornim.

Birajte pažljivo i mudro!

Poklonili smo svoje poverenje Neboreli, kremi proitv bora. Super je za prve bore na licu, ali i pre nego što se pojave.Nanosimo je dva puta dnevno na lice, ujtru i uveče pred spavanje. Podrazumeva se da je lice čisto i da je najbolje nanositi kremu kružnim pokretima prstiju, izvodeći lagano masažu. Koža lica je vrlo brzo zategnuta ali mekana na dodir!

Koju ste kremu vi izabrali? Kakva su vaša iskustva u borbi sa prvim borama na licu? Podelite sa nama vaše male pobede!

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *