bore od spavanja
Bore

Sprečite bore od spavanja na ove načine!

Da li imate bore od spavanja? Da li znate da su one u direktnoj vezi sa našim načinom spavanja? Saznajte šta treba da menjate da se ne pojave. Otkrićemo vam tajnu pametnog spavanja i kako da što duže sačuvate mladolik izgled kože vašeg lica, vrata i dekoltea i tokom noći.

Da li spavanje stvara bore?

 

Dobar san ili takozvani beauty sleep je jako bitan za lepotu našeg lica i celokupne kože kako lica tako i tela. Dok spavamo i odmaramo se, oporavljamo naš organizam. Nasuprot tome nedostatak sna utiče na nastanak bora.

Potrebno je spavati između 7 i 8 sati svakog dana.

Ako bismo spavali samo 5 sati svake noći recimo mesec dana, imali bismo duplo više bora u odnosu na one koji bi u tom vremenskom intervalu spavali po sedam sati.

Dok spavamo naše telo proizvodi ljudski hormon rasta, koji snižava pH vrednost kože, obnavlja njene oštećene ćelije i osigurava njenu elastičnost. Ako dođe do nedostatka sna, telo počinje da proizvodi višak hormona kortizola, koji razgrađuje ćelije naše kože i postaje glavni krivac u nastajanju bora.

Međutim….

Koliko je bitan sam san za naš organizam, podjednako je bitno kako ležimo dok spavamo i  kako nam je tada glava okrenuta, jer upravo to može da doprinese našoj lepoti ili da joj odmogne.

Bore nastaju usled nedostatka kolagena i elastičnosti  kože, što smanjuje sam volumen lica.Takođe, bore nastaju i stalnim ponavljanjem istih pokreta, kao što su mimičke bore . Stalnim pritiskanjem lica , spavanjem na boku ili na stomaku, smanjuje se i proizvodnja kolagena, što  vremenom dovodi do pojave bora na licu. One su u početku trenutne, nastale pritiskom izmedju lica i jastuka.  Vremenom i kontinuitetom ovakvog načina spavanja, mogu prerasti u prave bore.

Obično kada povezujemo spavanje i nespavanje sa lepotom lica, najviše mislimo o podočnjacima. Lile je iskusila sve: i bore i podočnjake na svom licu. Neverovatno je videti koliko je ona uspela da ih smanji. Uvela je u svoj život jednu novu naviku i uspela da podmladi izgled lica za nekoliko godina. Ako je mogla ona, zašto ne bi mogli i vi. Pogledajte o čemu se radi u njenom ličnom iskustvu na ovom linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Po dermatolozima, najpravilniji način spavanja prilikom koga se lice odmara i ne stvaraju se bore , jeste spavanje na leđima.

Kako nastaju bore od spavanja na licu?

 

Znate li da na boku spava oko 60 % ljudske populacije?

U ovom položaju spavanja dolazi do jakog pritiska na linije oko usta i nosa i stvaraju se nazolabijalne bore. A opet, prilikom spavanja na trbuhu, lice je uronjeno i direktno pritisnuto u sam jastuk.Često ujutru kada ustanete, lice će vam biti prošarano otiscima jastuka.

 

bore spavalice

 

Ti nabori, koji se stvaraju kada spavate će uglavnom nestati sa vašeg lica  u roku od nekoliko minuta i moći ćete da odahnete, ali samo privremeno, jer se veliki deo ovih trenutnih reljefnih otisaka  na vašem licu  na žalost vremenom pretvara u  prave bore.

Upravo način na koji spavamo je drugi po učestalosti uzrok nastajanja naših bora, jer  2 500 časova godišnje  provedemo pritiskajući lice na jastuk ili neku trećinu naših života provedemo spavajući.

Spavanje na stomaku je upravo najgori način spavanja po kožu našeg lica i trebalo bi da ga izbegavate. U ovom položaju, koža našeg  lica je nagomilana na jastuku i dolazi do cikličnog oticanja,  odnosno više krvi ide u lice, jer su glava i srce na istom nivou, usled čega nastaje veći otok oko očiju i pojačavaju se linije i oko usana i očiju.Vremenom tanke linije i bore postaju naglašenije, odnosno višesatnim gnječenjem lica u  jednom kontinuiranom procesu, nastaju bore.

Bore na čelu od spavanja

 

Svako od nas će u jednom trenutku svog života dobiti bore na čelu.One su deo procesa starenja i mnogo su dublje kod muškaraca nego kod žena. Postoji nekoliko razloga nastanka naših bora na čelu kao što su genetika, pravljenje grimasa i mimika lica, nedostatak sna, razni spoljašnji uticaji… Na neke od ovih faktora čovek ne može da utiče ili da ih spreči, a na neke može.

Bitan faktor koji utiče na pojavu i razvoj bora na čelu jeste upravo i  položaj našeg tela i glave tokom spavanja.

Spavanje na licu i na boku može da dovede do nastanka bora na našem čelu. Bore na licu su nekako najupečatljivije,  a čelo je največi prostor na licu na kome se one stvaraju.

Ako ne možete da zaspite i spavate na leđima, možete da izbegnete stvaranje bora na licu i čelu, tako što ćete zameniti svoje uobičajene pamučne jastučnice , svilenim ili satenskim. Lice se na novim jastučnicama neće “gužvati”, već će po njima da “klizi”bez velikog trenja .

Bore od spavanja na dekolteu

 

Pogrešno bi bilo reći da bore nastaju “preko noći”, ali ispravno je reći da se neke bore razvijaju i produbljuju kao posledica položaja u kojem spavamo tokom noći. Jedne od takvih bora upravo su bore na području dekoltea koje nastaju kao rezultat našeg bočnog položaja spavanja. Ako spavate satima u ovom položaju, vaše grudi teže ka dole, što uz sam položaj vaših ruku, utiče da se stvore nabori na vašoj koži.

Četrdesete godine su godine kada treba da počnete više da mislite na sebe, ako već ranije niste krenuli, pa i početi spavati na leđima, kako biste ovom jednostavnom i praktičnom metodom duže zadržali svoj mladalački izgled.

Kada smo mladi i naša koža je mlada, tako da i nabori nastali preko noći nestaju ubrzo nakon buđenja. Ali kada smo stariji, naša koža je zrelija i suvlja, kod koje se privremeni nabori ubrzo pretvaraju u trajne.

Područje dekoltea je generalno naosetljiviji i najtanji deo tela i prvi pokazuje znakove starenja i  trebali biste mu uvek posvetiti posebnu pažnju.Vreme pojave bora na dekolteu je individualno i varira od osobe do osobe.Nekima se prve bore na vratu i dekolteu mogu javiti u  tridesetim, dok drugi imaju sreću da im koža u ovom području ostaje duže mlada.

Kako ukloniti bore od spavanja?

 

Slažete li se, da vidimo šta sve možemo učiniti za lepotu naše kože tokom spavanja?

Da krenemo sa nekim od saveta….

Spavajte na leđima umesto na boku ili na stomaku

 

Ukoliko spavate na leđima, zadržaćete duže mladolikost vaše kože, bez tzv.”gužvanja lica” tokom spavanja na boku ili na stomaku

Promenite pamučnu jastučnicu svilenom ili satenskom

 

Ukoliko spavate na licu ili boku, a pritom koristite običnu pamučnu jastučnicu,  tokom spavanja pritiskate  celo lice ili deo lica direktno o jastučnicu jakim trenjem i na vašem licu stvaraju  se reljefne trake, koje možete videti na svom licu u ogledalu po ustajanju. Ako zamenite pamučne jastučnice svilenim ili satenskim, učinićete dobrobit svome licu. Pri dodiru vašeg lica sa satenskim ili svilenim jastučnicama, smanjuje se trenje između lica i jastučnice, a lice umesto da se zalepi za jastučnicu i gnječi pod pritiskom, klizi niz materijal.

Spavajte između 7 i 8 sati dnevno

 

Spavanje je jako bitno za regeneraciju celog organizma, kao i kože lica, koja se dešava preko noći dok telo odmara. Neka donja granica potrebnog sna bi bila oko 6 sati. Ko misli na svoje sveukupno zdravlje, kao i na lepotu svog lica i njegovu mladolikost trebao bi da se oprosti od neprospavanih i nedovoljno naspavanih noći. Zbog ovog se i noćni rad u pojedinim firmama i institucijama, gde je potreban, dosta više plaća nego rad u okviru uobičajenog dnevnog radnog ritma i obično posle jednog dana u noćnoj smeni dobijate dva dana slobodno.

Koristite bogate kreme protiv bora

 

Nabavite kremu protiv bora koja može da pomogne licu da se podmladi, stimulišući proizvodnju kolagena. Dobro je da imaju hijaluronsku kiselinu, a ako do sada niste probali šta neodermyl kao sastojak kreme može, vreme je probate. O njemu imate više u ovom tekstu:

Neodermyl u kremama! Baš ono što koži treba!

Noćne kreme su vrlo hidrantne, regenerišu kožu.Preporučuju se one sa hijaluronskom kiselinom, koje svojim izuzetno blagotvornim dejstvom, vraćaju kožu u život.

Koji položaji spavanja stvaraju bore?

 

Spavanje nam se čini kao sasvim bezazlena aktivnost, od koje dobijamo samo dobro.Istina je u suštini, malo drugačija. Možemo da koristimo vrhunske kozmetičke proizvode i primenjujemo najbolje savete za negu naše kože, ako ne zauzmemo dobar položaj tela i lica prilikom našeg spavanja, sav naš trud neće uroditi plodom kome smo se nadali. Starenje jeste prirodan proces i bore jesu naša neminovnost, ali potrebno je učiniti sve što je u našim rukama, da ne nastanu pre vremena i da proces starenja kože što je moguće više odložimo.

Ako spavate na stomaku ili na boku, odnosno sa strane , podstičete stvaranje sitnih, ali primetnih bora. Bore od spavanja stvarno postoje i mogu imati trajni karakter ukoliko kontinuirano spavate u nekom od ova dva položaja.

Spavanje na boku

 

U ovom položaju se stvaraju bore na obrazima i bradi, usled jakog pritiska na linije oko usta i nosa prilikom spavanja.Savet je da ukoliko spavate u ovom položaju, negativne posledice možete smanjiti ako koristite čvršći jastuk i ako svoju glavu naslonite na jastuk tako  da donja polovina lica ne dotiče jastuk.

Spavanje na stomaku

 

Ovo nije toliko čest način spavanja kod ljudi, ali je ubedljivo najgori po lepotu naše kože i stvaranje bora.Lice je prilikom spavanja direktno “uronjeno” u sam jastuk.Usled jakog pritiska lica na jastuk, kada se probudimo možemo primetiti vertikalne crte  koje su se ocrtale na licu od jastuka.

Spavanje na leđima

 

Ovaj položaj kod spavanja se preporučuje kao nabolji položaj koji će umanjiti bore, jer nema direktnog kontakta lica sa jastukom.

 

spavanje i bore

 

Treba napomenuti da bez obzira na sve prednosti ovog načina spavanja, ni on nije apsolutno savršen, jer u ovom položaju može doći do povećanja horizontalnih crta na vratu.

Kako sprečiti bore od spavanja?

 

Najefikasniji način da sprečimo bore koje nastaju prilikom spavanja, je da spavate u položaju koji je optimalan za vašu kožu.Ukoliko vam to nije navika, potrebno je da pokušate da spavate  na leđima. Vremenom ćete uvideti sve blagodeti ovakvog načina spavanja. Pored toga što ovo spavanje utiče na izgled same kože , povoljno će uticati  i na naša leđa, a smanjiće i neprijatan bol u kolenima.

Preporuka je da se prilikom spavanja koristi jastuk protiv bora.

Nekada je ljudima teško da se priviknu na ovaj način spavanja, a nekad i iz zdravstvenih razloga ovako spavanje nije preporučljivo.Osobama koje pate od apneje, koje imaju problem sa sinusima, pate od  gorušice ili bolova u vratu se savetuje spavanje sa strane ili na stomaku.U ovom slučaju celokupno zdravlje osobe je biti prioritet u odnosu na lepotu kože.

Smanjenje bora od spavanja u hitnim situacijama

 

Ako ste se probudili sa vidljivim otiscima jastuka na vašem licu, a žurite na posao ili da završite neku jutarnju obavezu i hoćete da izgledate lepo i negovano, postoji rešenje .

  • Prvo što ćete da uradite je da umijete lice toplom vodom.Topla voda će pojačati cirkulaciju.
  • Zatim nanesite hidrantnu kremu na vašu kožu, masirajte je laganim kružnim pokretima vaših prstiju dok se krema ne upije.

Primetićete ubrzo veliki boljitak u izgledu vaše kože!

Smanjenje bora spavalica na prirodan način

 

Umivajte se ređe i pametnije

 

Ne preterujte sa umivanjem lica pre i posle spavanja i gledajte da se umivate mlakom vodom.

Umivanje lica vrućom ili hladnom vodom, može dovesti do pucanja kapilara ili iritacije kože.  Svakodnevno, dugo i toplo umivanje lica, pre i posle spavanja, kada se obično i umivamo,  može dovesti do sušenja kože i pojave bora.

Nikada ne stavljajte lice direktno pod mlaz vode, jer sam pritisak vode u česmi u kombinaciji sa kvalitetom vode i velikom temperaturom, može uticati negativno na lice.

Smanjite pušenje, ukoliko ste pušač

 

Pušenje oduzima kiseonik i hranjive sastojke, a povećava broj štetnih slobodnih radikala u ćelijama organizma.

Pokušajte da prestanete da pušite, a ako ne možete, ne pušite u prostoriji u kojoj spavate, ili je bar dobro provetrite pre spavanja. Studije su pokazale da koža upija duvanski dim iz vazduha i da to negativno utiče na nju dok spavamo u zadimljenoj prostoriji recimo.

Smanjite upotrebu mobilnih telefona

 

Pred spavanje imamo naviku da dugo gledamo u telefon i često da se tako i uspavljujemo. Ne smemo da zaboravimo da pomenemo štetan uticaj plavog svetla, koje ovi aparati  emituju na našu kožu.

Rešenje postoji, jednostavno je i glasi :  Smanjite njegovo korišćenje uopšte, kao i neposredno pre spavanja.Ili ono što bi najbolje bilo da se ekrani pametnih telefona zamene čitanjem knjiga.

Nikada ne smetnite s uma da bore od spavanja možete jednostavno i lako da sprečite samom promenom nekih navika. Zato, probajte. Uspeh je u vašim rukama. Neka vaš san radi u vašu korist i bude vaš „beauty sleep“, a ne uzrok bora na licu.

Izvori:

https://www.health.com/beauty/prevent-wrinkles-overnight

https://www.radiancemedspa-wheaton.com/prevent-wrinkles-sleep/

https://academic.oup.com/asj/article/36/8/931/2613967

https://sleepeducation.org/how-sleep-deprivation-ages-you-quicker/

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *