kako usporiti starenje kože
Bore

Kako usporiti starenje kože i reći borama zbogom!

Evo kako usporiti starenje kože! Starenje jeste neizbežan prirodan proces, ali znate šta? Pojavu bora na čelu i oko očiju, sušenje kože, staračke flekice i pege, sve to možete uspešno odložiti i usporiti ukoliko budete sledili naše savete.

Prešli ste tridesetu godinu i već ste poprilično uplašeni jer ste primetili upornu boru između obrva? Ili ste, kao i vaša majka ili baka, povukli gene i skloni ste preranom starenju kože?

Ne očajavajte!

Starenje kože je nešto sa čime se svi moramo pomiriti, ali da bismo izbegli njeno naglo ili prerano starenje, treba da znamo  kako da je najbolje negujemo i odložimo sve znake starosti na našem licu i vratu.

Kreme, biljke, razna prirodna ulja i  vitamini, sve ovo su naši saveznici, pa ćemo sada, korak po korak, da otkrijemo šta nam najbolje može pomoći.

Možda niste znali da čak i pušenje, loša ishrana i zagađenje vazduha ubrzavaju starenje naše kože?

Saznajte zbog čega je to tako.

Zašto koža stari?

 

Da bismo znali kako usporiti starenje kože, bitnoje da znamo i zašto koža stari.

E pa ovako!

Kako prolaze godine, tako i naša koža počinje da stari. Kada smo imali 15 godina mučile su nas tinejdžerske bubuljice, akne i mitiseri. Sada, sa 30 ili 40, najveći problem kada je koža u pitanju jeste njeno lagano starenje. Primećujete sve izraženije borice oko očiju i usana, koža je sve suvlja, nije onako glatka i zategnuta kao ranije? Sve češće izbegavate jako svetlo kada se šminkate, jer tada još jasnije vidite svaku novu boricu? Razumljivo. Ali ipak, što pre prihvatite starenje kao nešto prirodno, lakše će vam biti da se uhvatite u koštac sa svim onim što ovaj biološki proces nosi sa sobom.

Lice i vrat najizloženiji su delovi tela tokom cele godine, pa je svakako važno da se fokusiramo upravo na njih i da uradimo sve što je do nas da sprečimo naglo starenje kože. Za početak, bitno je da znamo zašto naša koža stari i koji su sve uzroci.

Unutrašnji faktori starenja kože

 

 • Geni – kao i za sve u našem životu, tako i ovde genetika igra jednu od važnijih uloga. Ovaj uzrok starenja ne možemo promeniti i nikako ne možemo uticati da sprečimo proces starenja. Suva i svetla koža sklonija je ranijoj pojavi bora. Ukoliko imate masniju kožu, onda će kod vas bore početi da se javljaju nešto kasnije;
 • Usporen protok krvi ka koži – ovo za nas konkretno znači slabije snabdevanje ćelija kože kiseonikom i drugim hranljivim materijama. Zbog toga se smanjuje efikasnost ćelija kože, ona je sve manje elastična i deluje umorno;

Spoljašnji faktori starenja kože

 

Za razliku od unutrašnjih, prirodnih uzroka starenja na koje ne možemo uticati, postoje i oni spoljašnji faktori koji diktiraju starenje naše kože. Oni su uglavnom i glavni krivci za njeno prevremeno i naglo starenje. Zato je itekako važno sa znamo koji su i kako da protiv njih borimo.

 • Sunčevo zračenje – glavni faktor starenja kože i pojave bore pre vremena. Toliko se priča o štetnom sunčevom zračenju, na svakom koraku slušamo savete da izbegavamo izlaganje suncu kada je ono najjače, a sve to nije bez razloga.

Svakodnevno izlaganje štetnim ultraljubičastim  zracima dovodi do ubrzanog starenja kože. Ovaj proces naziva se i fotostarenje.

Zbog čega se ovo dešava?

Kada je izložena štetnom i prejakom sunčevom zračenju naša koža doživljava svojevrstan stres, ćelije imaju manjak kiseonika i slabije fukcionišu. To dovodi do manjka elastičnosti i gubitka volumena kože, a posledica su bore i staračke fleke na licu. Ne moramo napominjati koliko je važno da se klonite sunca kada ono ima najjače zračenje i da uvek zaštitite lice i telo kremom sa visokim SP faktorom, najmanje 30.

Isti poguban efekat na kožu ima i solarijum.

Ukoliko se već sunčate u solarijumu, onda je neophodno da stavite na lice neku tkaninu, majicu, šta god vam je pri ruci, kako biste barem lice i vrat zaštitili;

 • Pušenje – svako ko je  pušač svestan je rizika koji cigarete nose po organizam. Jedna od bitnijih posledica je i brže starenje kože. Nikotin i drugi sastojci koji se nalaze u cigaretama deluju tako da  smanjuju koncentraciju kiseonika u koži. Usled toga lice menja boju, a godinama počinje da tamni, javljaju se fleke, pa čak i otoci.

Jednostavno je: ako želite da smanjite bore na licu, odmah bacite cigarete!

 • Toksini u organizmu – loša ishrana, dehidriranost organizma, unošenje previše šećera i masti, ali i upotreba određenih lekova, dovode do prepterećenosti organizma ratznim toksinima. Koža zbog toga gubi elastičnost i čvrstinu;
 • Zagađenje vazduha – bilo bi idealno kada bismo svi mogli da živimo daleko od smoga i otrova u vazduhu, ali na žalost, to nije moguće. Ovaj spoljašnji faktor teško možemo otkloniti, pa se svima preporučuje što češći boravak u šumi i prirodi;
 • Nedostatak vlage na koži – dovodi do suvoće i perutanja kože, pa samim tim i do prerane pojave borica. Bitno je da kožu što više hidriramo, kako iznutra unošenjem vode, tako i spolja. Kako usporiti starenje kože hidratacijom?Bogata hidratantna krema je nešto što je pod obavezno kada se radi o hidrataciji kože lice i vrata. Međutim, kakva će to krema biti, zavisi od toga kakva vam je koža. U svakom slučaju, vi pročitajte ovaj vodič kroz kreme za lice.

Znaci starenja kože

Opuštanje kože lica i vrata

 

Zategnutu, mladalačku kožu odlikuje glatkoća, popunjeni obrazi, visoke jagodice, definisane linije vilice. Kako starimo, tako se lice opušta i gubi se volumen kože, pa dolazi do opuštanja linija vilice, obrazi postaju ravniji, uglovi usana se spuštaju i nastaju bore, kako na licu, tako i na vratu;

Gubitak volumena

 

Starenje kože se odvija u svim njenim slojevima. Epidermis, gornji sloj kože, tokom starenja proizvodi sve manje hijaluronske kiseline i lipida koji su zaslužni za punoću i volumen kože. Koža deluje tanje i postaje suvlja i gruba. U dubljim slojevma kože, dermisu i hipodermisu, smanjuje se nivo elastina, komponente zaslužne upravo za elastičnost i gipkost kože. Dotok krvi u gornji sloj kože se smanjuje, a redukuje se i broj ćelija koje daju koži volumen i punoću;

Sušenje i perutanje kože

 

Manje elastina i hijaluronske kiseline vodi ka sve slabijoj hidriranosti kože. Ona gubi svežinu, a na pojedinim mestima, na čelu, bradu i obrazima može se pojaviti i perutanje kože;

Pojava bora

 

Sve ovo, gubitak volumena, opuštanje i slabija hidriranost kože, za rezultat imaju pojavu bora na licu i vratu.

A sada da vas pitamo:Da li ste znali kada se javljaju prve bore? Ne znate? Sada ćete otkriti.

Starenje kože i prve bore na licu

 

Kako godine odmiču znaci starenja postaju sve vidljiviji. Nema više one elastičnosti, ten nije toliko blistav,  koža je sve suvlja i osetljivija na dodir.

Prvi znaci starenja kože obično počinju da se javljaju na našem licu negde oko 25.godine. Oni su u vidu finih, tankih linijica, pa  primećujemo polako da koža nije toliko zategnuta kao pre. Ove plitke borice oko usana i očiju nazivaju se još i bore smejalice;

Posle 25.godine opada koncentracija kolagena u koži i to za 1% godišnje. Kolagen je jedan od glavnih sastojaka koji gradi našu kožu, a veoma je bitan za njen volumen i elastičnost. Takođe, s godinama se smanjuje i proizvodnja hijaluronske kiseline, a ona je važan faktor za hidriranost kože. Usled svega toga, smanuje se efektivnost i funkcija ćelija, koža lica i vrata postaje suvlja i zategnutija, pa su nakon 30.godine sve vidljivije bore. Sve je primetnija bora između obrva koja nastaje uglavnom zbog mrgođenja, a bore na čelu su vidljive u vidu horizontalnih linija;

Posle 40. godine starenje kože se ubrzava još više, javljaju se bore po čitavom licu, pojavljuju se mali ispucali kapilari zbog usporene mikrocikulacije kože i dovoda kiseonika u ćelije. Kod pušača, koža poprima sivkast odsjaj. Sa ulaskom u petu deceniju mogu se javiti i flekice i pege na koži, kao posledica hiperpigmentacije. Pisali smo više o flekama na licu.

Nakon 50- te godine života koža lica i vrata se sve više opušta jer dolazi do intenzivnijeg gubitka elastičnosti. Tada govorimo o zreloj koži, a za nju je vezana i pojava dubokih bora.

Starenje kože na vratu

 

Sve što važi za starenje kože lica, važi i za vrat. Koža na vratu gubi elastičnost, opušta se, javljaju se tanje i deblje bore.

Na žalost, često zaboravljamo da se dovoljno posvetimo nezi kože vrata, iako bi to trebalo da nam bude svakodnevna rutina.

Biće vam dovoljna krema za lice koju koristite, a nju slobodno možete nanositi i na vrat.

Postoji i jedan trik kako da usporite pojavu bora na vratu:spavajte na leđima! Tada će koža na vratu biti zategnuta, neće se borati, a vaš vrat će duže biti  zategnut i bez bora.

Starenje kože u menopauzi

 

U proseku, žene ulaze u menopauzu oko 50. godine života. Naravno, ovaj period može se javiti i ranije ili kasnije. Izostanak menstruacije oko godinu dana, prvi je znak da je žena ušla u menopauzu. Međutim, ovaj proces odražava se na čitav organizam, sa izraženijim ili slabijim simptomima. Promena nivoa hormona, a najpre snižavanje nivoa progesterona, dovodi do brojnih simptoma, od migrena, psihičkih tegoba, promene apetita.

Vidljive su estetske promene: suva koža, pojava naglašenih bora i flekica na licu u vratu zbog smanjene elastičnosti kože. Takođe, ubrzano se smanjuje proizvodnja kolagena i elastičnih vlakana u koži, pa to može uzrokovati naglo opuštanje kože na obrazima, vilici i vratu;

Tokom menopauze, koža sadrži čak 57 odsto manje lipida koji je hrane što uzrokuje drastičan gubitak volumena;

Dolazi do nakupljanja sebuma u gornjim slojevima kože, pa se često javljaju i takozvane menopauzne akne koje su samo jedna od mnogobrojnih vrsta bubuljica ali i ozbiljnija oboljenja kože.

Pre ulaska u menopoauzu treba se naoružati svim potrebnim savetima i sredstvima koja će nam pomoći da očuvamo svoju kožu koliko god možemo. Hidriranje kože, izbegavanje stresa, redovan odmor i san, uravnotežena ishrana i fizička aktivnost svakako mogu mnogo pomoći.

Šta mislite o kokosu ili nevenu kao vašim saborcima protiv bora? Da, istina je, a saznajte i kako vam mogu pomoći ove biljke.

Kako usporiti starenje kože?

 

Naravno, maštamo da imamo svež i mladalački izgled što je duže moguće, a to ne mora nužno biti nemoguća misija. Postoji mnogo proverenih trikova i recepata kako možete usporiti i odložiti starenje kože lica i vrata.

Krema protiv starenja kože

Svakodnevna rutina negovanja kože lica je nešto što se podrazumeva: čišćenje, toniranje, hidriranje. Ova tri koraka ne bi trebalo da preskačemo, a morali bi nam postanu navika već u tinejdžerskim danima.

Kako negujemo kožu u mladosti, tako će nam ona vratiti kada budemo imali 40 ili 50 godina.

 • Dakle,ujutru i uveče očistite sve nečistoće sa lica: šminku, nečistoće, tragove zagađenja koje naša koža kupi svakog dana.Evo važnih saveta za čišćenje lica.
 • Tonirajte kožu losionom ili odgovarajućim gelom, a dobro rešenje u poslednje vreme su i serumi sa kožu koji sadrže vitamin C, kvasac ili druge sastojke koji koži vraćaju punoću i zdrav izgled. S
 • Sada stižemo do kreme koja bi trebala da sadrži sastojke koji će hidrirati i nahraniti kožu. Uvek gledajte da na kutijici piše 25+, 35+, 45+, shodno svojim godinama. Ovakve kreme sadrže u sebi upravo one sastojke koji u tom periodu manjkaju vašoj koži i čija proizvodnja se s godinama smanjuje.  To su kreme sa hijaluronskom kiselinom, retinolom, koenzimom Q10 ili glic- saponinom, dobijenim iz soje, a stimuliše proizvodnju hijaluronske kiseline u koži. Postoji veliki izbor krema koje utiču na već nastale bore, smanjuju ih i zaglađuju kožu, ujednačavaju ten i povećavaju elestičnost kože. Krema treba da sadrži i SP faktor koji će kožu štititi od negativnog sunčevog zračenja i tako sprečiti njeno prerano starenje.

Vitamini protiv starenja kože

 

Kako usporiti starenje kože vitaminima? I to može!

Koža je naš najveći organ i štiti organizam od svih spoljnih uticaja. Zato joj treba omogućiti najbolju moguću negu i tako osigurati da ona izgleda mladalački koliko god je to moguće. U ovu svrhu svakako moćemo koristiti različite vitamine i minerale, a ovi su ključni za sprečavanje prevremenog starenja:

 •  vitamin A pomaže proizvodnju kolagena i štiti ćelije od štetnih UV zraka;
 • vitamin C ili askorbinska kiselina štiti kožu od dejstva slobodnih radikala i snažan je antioksidant;
 • vitamin E  pomaže koži da održi neophodnu vlažnost;
 • vitamin K pomaže u prevenciji nastajanja staračkih fleka na licu i telu;
 • Cink je važan za spoljašnji sloj kože i ublažava štetnost UV zraka;
 • vitamin B3 izuzetno je važan za zdrav izgled kože, pomaže regeneraciju ćelija i daje nam zdrav i svež izgled;
 • Omega 3 masne kiseline  hrane kožu iznutra dajući joj elastičnost;

Hranom protiv starenja kože

 

Ne treba posebno naglašavati koliko je balansirana i pravilna ishrana bitna za izgled naše kože, ali i za sprečavanje njenog prevremenog starenja. Unošenje svih nabrojanih vitamina i minerala kroz povrće, semenke, meso, ribu, ali i dovoljno vode tokom dana, održavaće naš mladolik izgled i to je dobar način kako usporiti starenje kože prirodno.

Biljke protiv starenja kože

 

Dugačak je spisak raznih maski i pilinga koje možete napraviti same, kod kuće, a koje sadrže razne lekovite biljke koje vraćaju koži sjaj i elastičnost.

 • smilje – ovu biljka nazivaju još i biljkom besmrtnosti! Nije ni čudo što je čest sastojak krema protiv bora, a ulje ove biljke je izuzetno cenjeno i skupo. Obnavlja koži i sprečava nastanak dubokih bora;
 • gavez– sadrži hormon auksin koji ubrzava zarastanje rana i ožiljaka, a deluje i na smanjivanje bora i ujednačavanje tena;
 • neven – mast ove biljke pomaže u zarastanju rana, ali i štiti kožu od štetnih spoljašnjih uticaja. Hidrira kožu i čini je mlađom;
 • menta – smanjuje upale na koži i smiruje je, vraćajući joj vlažnost;
 • hajdučka trava – podmlađuje kožu i vraća joj svežinu;
 • žalfija – veoma snažan antiokstidant, pa vraća koži zdrav i blistav izgled.

Ulja protiv starenja kože

 

Upotreba eteričnih ulja može da podmladi kožu, a možete mešati različita ulja i lagano ih utrljati u kožu.

Arganovo ulje– sadrži vitamin E, karoten i oleinsku kiselinu, pa je idelano za osvežavanje kože. Preporučuje se osobama sa suvom i zrelom kožom zato što smiruje upale i regeneriše ćelije;

Ulje badema– odličan je andioksidant i utiče na sveukupno zdravlje i izgled kože. Obiluje vitaminom E, proteinima i mastima;

Kokosovo ulje– efikasan borac protiv staračkih pega i pomaže u smanjenju bora;

Ulje avokada– bogato vitaminom E i pomaže u održavanju hidriranosti i vlažnosti kože lica i vrata;

Ulje divlje ruže– podmlađuje kožu i bori se protiv akni zahvaljujući velikom procentu masnih kiselina koje sadrži;

 

Kako bismo se uspešno borili protiv svih simptoma starenja koji se, hteli mi to ili ne, ocrtavaju na našem licu i vratu, najvažnije je da prilagodimo negu svojim godinama. Usporite starenje kože u svakoj deceniji života i pružite joj sve ono što joj je potrebno u tom trenutku. Odgovarajuća i pravilna nega treba da počne u ranim dvadesetim kada je osnov svega prava krema koja će dati koži sve vitamine i minerale i sprečiti ubrzanu pojavu bora. Tridesete i četrdesete su godine kada primećujemo sve više bora, pa hidriranjem treba da sprečimo gubitak elastina i kolagena. Bitno je da pratite stanje svoje kože, da je osluškujete i prilagodite negu kako biste što duže bile zadovoljne onim što vidite u ogledalu.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.