perutanje kože lica
Nega kože

Perutanje kože lica: zašto se javlja i kako ga lečiti?

Perutanje kože lica je česta pojava pogotovo u smeni godišnjih doba! Otkrijte zašto se ovo dešava i šta pod hitno da preduzmete!

Svako ko je iskusio perutanje kože lica, pogotovo u regijama oko nausnica, nosa ili čela i obrva, zna koliko neugodnosti to nosi sa sobom – od svraba do neuglednog izgleda. Zato smo se potrudili da istražimo zašto se javlja perutanje lica, kako ga sprečiti i tretirati na najbolji način!

Uzroci perutanja kože lica?

 

Perutanje kože lica je specifičan problem čiji su uzroci različiti. 

Tu je na spiska razloga smena godišnjih doba. Na kožu deluju ili velika toplota ili vetar i hladnoća i mogu izazvati perutanje kože lica.

Još jedan uzrok su još i hormonski poremećaji,stres.

Ništa manje bitnan razlog peruranja lica nije ni gljivica malesezija.

Svakako da je važna dobra nega lica i ako imate problem sa perutanjem lica, ali i ako imate bore i podočnjake. Vesna se dugo mučila da pronađe pravu negu za svoje lice, a da joj i efikasno ukloni bore, podočnjake i fleke na licu. Neke kreme su bile masne, od nekih se koža perutala i bila je suva. Onda je pronašla savršeno prirodno rešenje. Jako jednostavno,  njena se koža preporodila. Sada je i hidrirana, ali i bez bora, podočnjaka i fleka!  I vaše lice može biti takvo, ako probate isto što i ona. O čemu se radi, saznajte na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

A evo šta sve izaziva perutavu kožu lica: 

Nedostatak vitamina i perutanje kože

 

Nedostatak vitamina u telu itekako ima odraza i na kožu lica! Usled manjka vitamina na licu se mogu pojaviti pečati suve kože, perutanje na predelu obrva i oko nosa, osipi i slični problemi.

Glavni vitamin koji bude u deficitu pri pojavi perutanja kože jeste vitamin E, a uz njega i vitamin B, kao i vitamin D.

Kada opada nivo nekih vitamina u telu, obično opada i imunitet, a time se stvaraju pogodne prilike da se izraze problemi poput perutanja kože lica. Tada treba pokušati nadomestiti taj gubitak i dodatno tretirati kožu proizvodima koji sadrže vitamin E kao i druge vitamine!

Perutanje lica u trudnoći

 

Perutanje lica u trudnoći je usko vezano sa perutanjem usled nedostatka vitamina.

Telo žene tada sve hranjive materije koja unosi u organizam preusmerava većinskim delom na plod, stoga budemo u deficitu gvožđa, vitamina C, kalcijuma, minerala i mnogo čega drugog.

To izaziva različite pojave na koži tela, od ojave akni i bubuljica pa sve do pojava fleka na licu i perutanja kože.

Tada je neophodno potražiti savet lekara i ne uzimati ništa na svoju ruku.   Obavezno treba pitati koji su prenatalni vitamini najbolji za sprečavanje i umanjivanje pojave perutanja kože i slušati savete lekara!

Malesezija furfur perutanje kože lica

 

perutava koža lica

 

Malesezija furfur je vrsta gljivice koja i inače može da se nađe na koži lica i tela i deo je mikrobioma kože, ali svojim pojačanim brojem i akcijama izaziva perutanje kože lica, svrab i iritacije!

Ova gljivica se lako i brzo razmnožava na koži glave i lica a izaziva crvenilo, iritaciju i perutanje glave!

Kada opadne imunitet organizma, ova gljivica dobija prostor da se inkorporira u mrtve slojeve ćelija kože glave i rapidno se širi. Karakteristično je da ne ide u dubinu kože, već ostaje na površini, jer se hrani sebumom i odumrlim ćelijama kože, ali svojom brojnošću i delovanjem stvara iritacije i svrab na mestima gde se kolonije vežu za zdravu kožu lica ili glave. Obično se nalaze u kosmatim predelima lica i u kosi, ali mogu se ponekada javiti i na obrazima ili čelu. Čak se mogu javiti i gljivične akne.

Da bi uspešno tretirali perutanje lica i glave uzrokovano malesezijom furfur morate konsultovati lekara i držati se stručne terapije!

Perutanje lica od sunca

 

Perutanje lica od sunca podrazumeva da se nakon dužeg boravka na suncu na koži stvaraju ljicpice koje se odvajaju od kože i ispadaju.

Uzrok tome je presušivanje kože ,a ukoliko je doslo do opekotina od sunca onda se koža peruta pri zarastanju.

Presušivanje kože lica je često, pogotovo kada se krema sa zaštitnim faktorom ne nanese kako treba i na celu površinu lica. Tada koža pati i gubi vlagu čime dolazi do perutanja i osipanja ljuspica odumrlog dermisa kojeg je zbog isušivanja mnogo više nego inače.

Ukoliko su se dogodile opekotine od sunca, kada koža zarasta javlja se perutanje, odnosno otpadaju oštećene i spržene ljuspe kože koju zamenjuje nova mlada koža.

I u jednom i u drugom slučaju potrebno hidrirati lice i koristiti kreme koje umiruju iritacije.

Perutanje kože lica nakon dermarolera

 

Dermaroler je sredstvo za obavljanje tretmana lica koje deluje na principu iglica na roleru koje bockaju i stvaraju mikrooštećenja na licu. Time se stimulišu ćelije na regeneraciju i umnožavanje.

Kada znate da se stvaraju oštećenja ne koži lica, znate da mora da prođe i period zarastanja a to često znači i perutanje kože lica.Ono se javlja kada mikroabrazije zacele i ostaju male krastice koje otpadaju u vidu perutanja.

Ovo je tretman koji možete raditi sami kod kuće, ili u kozmetičkom salonu od strane stručnjaka. Svakako prvo istražite negu lica nakon dermarolera da bi znali kako da pomognete svom licu nakon tretmana!

Perutanje kože nakon hemijskog pilinga

 

Hemijski piling podrazumeva delovanje na kožu lica uz pomoć različitih kiselina i supstanci koje imaju moć da bukvalno zgule sloj kože sa lica.

Kada se nešto takvo primenjuje na lice može imati mnoge trenutne rezulate u vidu smanjivanja ožiljaka od akni, fleka na licu pa i pri umanjivanju bora, ali za sobom stavlja neugodnosti poput perutanja lica.

Zapravo je situacija ista kao i kod dermarolera. U pitanju je obnavljanje kože lica koja je bila oštećena pilingom. Obavezno vodite računa o negovanju lica ako se odlučite za ovaj tretman i pratite uputstva koja vam preporuči stručnjak koji je izvodio tretman!

Perutanje kože lica zimi

 

Spomenuli smo da smene godišnjih doaba i spoljašnje temperatura imaju velika dejstva na kožu lica pogotovo na pojavu perutanja.Kada je zima, napolju je hladan vazduh, česti naleti hladnog vetra koji oštećuju spoljni sloj kože lica koja je uvek prva na udaru. Dobro, usne su osetljivije i ispucale usne biće prvi alarm da povedete računa. 

Koža lica je posebno osetljiva na ove promene, jer je zimi izložena, čime se brže isušuje i oštećuje.Druga stvar koja licu škodi u toku zime jeste kada se nosi šal pa se na licu stvara kondenzacija od disanja. Tada se kombinuju topla para i hladan vazduh i najviše stradaju brada, nausnice i obrazi.Kao posledica, javlja perutanje ovih predela lica koje se mora tretirati jer ne retko sa sobom nosi i crvenilo i peckanje.

Takođe promene temperature kada izađete napolje na hladan vazduh iz tople prostorije izazivaju oštećenja na koži lica i mogu izazvati perutanje.Zato zimi uvek pri ruci imajte dobre hidratantne krema na prirodnoj bazi koje će ublažiti ove promene koje utiču na kožu lica i štitiće je ! Saznajte kako treba da izgleda nega kože zimi

Crvenilo i perutanje kože lica

 

Perutanje kože lica često sa sobom nose i crvenilo i iritacije.To je zbog toga što se protok krvi se pojačava da bi se eliminisao uzrok iritacije i ubrzao proces lečenja, pa zbog toga mesta gde se koža peruta mogu biti crvena i topla.

Ova pojava je izuzetno izražena zimi kada je koža pod stalnim uticajem hladnoće, ali se može javiti i leti kada je koža često dehidrirana.

Perutanje masne kože lica

 

Iako se perutanje kože lica najčešće povezuje za suvu kožu lica, zapravo ne mora biti tako.

Perutanje se češće javlja kod masne kože lica koja se ne čisti i ne neguje na pravi način.

Tada se javlja seboroični dermatitis kao uzrok rasta mikroba i bakterija na koži lica. On sa sobom donosi perutanje, crvenilo, svrab i iritacije. Tretira se uglavnom topikalnim preparatima i uz nadzor lekara jer je praćenje ključno za rešavanje ovog problema.

Masna koža lica je čak i češće sklona razvoju perutanja nego suva koža lica, i zato se mora posvetiti posebna pažnje čišćenju i negovanju masne kože lica!

Perutanje suve kože lica

 

perutanje lica

 

Suva koža lica je ionako osetljiva i sklona iritacijama. a ako se ne tretira kako treba i ne hidrira na vreme može doći do dehidracije kože koja sa sobom donosi perutanje lica!

Dehidrirana koža lica se trudi da zadrži ono malo vlage što joj je ostalo te je povlači u dublje slojeve kože, čineći tako spoljnji sloj kože još suvljim.To za rezultat daje perutanje kože lica jer presušeni dermis puca i ljuspa se.

Kada shvatite da imate suvu kožu lica, ne smete preskakati hidrataciju kože i nanošenje dobre kreme koja deluje na ćelijskom nivou.

Kada birate kremu za tu svrhu obavezno se pobrinite da bude na prirodnoj bazi, a ako ima i anti age svojstva, znajte da pored hidratacije koži obezbeđujete odličan način da se štiti od stvaranja bora!

Perutanje kože lica – lečenje

 

Sada kada smo nabrojali neke od situacija zbog kojih se koža peruta i dali kratak opis kako to izgleda, vreme je da se posvetimo i načinu tretiranja i lečenja ovakvih pojava!

Prvo i osnovno jeste hidriranje kože i spolja i iznutra zato ne zaborevite da pijete vodu svaki dan i to ne manje od 2l na dan!

Kreme za perutanje kože lica

 

Ono što se najčešće koristi pri tretiranju perutave kože lica jesu kreme, ali treba da znate kakve su to kreme.Već smo više puta napomenuli da moraju biti hidratantne, ali to  nije sve.

Kada odredite koji je uzrok perutanja kože, lakše ćete pronaći i pravu kremu za tretiranje lica.

 • cink kremacink je izuzetan prirodni mineral koji ima mnogo pozitivnjih dejstava na kožu tela i lica. On se veže za ćelije vode i pomaže im da se ugrade u ćelije kože. Pomaže kod raznih osipa, kod nekih tipova akni i bubuljica i naravno kod perutanja lica.
 • Pantenol krema je jedna od onih za koju su svi čuli i imaju je negde u kućnoj apoteci. Vrlo je hidratantna a ne retko i obogaćena vitaminima koji su neophodni da smanje perutanje kože.Ova krema pomaže regeneraciju ćelija i odlična je za saniranje i olakšavanje zarastanja nekih manjih oštećenja na koži tela ali i lica. Zato je možda dobar izbor za tretiranje perutanja lica, jer pomaže koži da se oporavi i bude meka i glatka.
 • Vitaminske kreme. Kreme koje su na prirodnoj bazi sa puno biljnih sastojaka, vitamina i regenerišućih ulja su takođe odlične za tretiranje perutanja kože lica. Takve kreme lako prodiru u dubinu kože puštajući aktivne sastojke da deluju na ćelijskom nivou i da regenerišu ćelije iznutre. Hidriraju i nadomešćuju vitamine koji su u deficitu i stavaraju različite probleme na koži lica pa i perutanje. Takve kreme mogu da sadrže i antiage komplekse sastojaka. To im samo podiže vrednost jer deluju na više problema od jenom!

Prirodni sastojci za lečenje perutanja lica

 

Među prirodnim lekovima i rešenjima za perutanje kože lica na prvom mestu je:

Med

 

On pomaže koži lica da se oporavi, hidrira i zadržava vlagu unutar kože. Kada nanesete čist sirovi med na lice on se lagano topi i uklanja perut sa lica, negujući i umirujući iritacije.

Možete ga i koristiti na sledeći način:

 • Pomešate dve kašike meda,
 •  tri kašike toplog mleka i 
 • kašiku ulja iz semenki grožđa.

Sve sastojke pomešate i naneste na lice i ostavite da deluje 15ak minuta. Tada isperete lice i primetićete da je perutanje gotovo trenutno umanjeno i iritacije manje svrbe. 

Sledeći prirodni sastojak koji pomađe kod smanjivanja i lečenja perutanja lica je:

Maslinovo ulje za perutanje kože lica

 

Masline su inače poznate po visokoj koncentraciji vitamina E i D koji se teško nalaze u većim količinama u prirodi.Upravo ti vitamini nedostaju u koži kada počne da se peruta, i zato maslinovo ulje stvarno može da pomogne da se perutanje smanji i spreči.

Možete staviti oblog od maslinovog ulja na lice i pustiti da se upije, a možete i napraviti masku od:

 • dve kašike maslinovog ulja
 • kašika meda
 • pola zrelog avokada

Sve sastojke pomešajte i nanesite na lice. Ostavite da deluje oko 20ak minuta i zatim isperite mlakom vodom.Ova kombinacija pomaže koži da održi hidriranost i nadomesti nedostatke vitamina na perutavoj koži lica!

Piling uklanja isperutane delove kože

 

Možete pokušati i da napravite domaći piling za kožu lica koja ima problem perutanja. Za to će vam biti potrebno:

 • Pola zrele banane
 • Kašika meda
 • tri kašike braon šećera
 • kašika jabukovog sirćeta

Sve sastojke pomešajte i nanesite na lice blago utrljavajući i masirajući kožu lica, pogotovo regije koje se perutaju.Nakon tih par minuta utrljavanja i pilingovanja, ostavite masku da deluje još 10 ak minuta i isperite mlakom vodom.

Braon šećer i jabukovo sirće deluju kao eksfolijant koji otklanja ljuspice peruti i dubinski čisti kožu lica.

Banana je puna enzima koji pomažu koži lica da se oporavi!

Još jedno super sredstvo iz prirode koje pomaže pri sprečavanju perutanja kože lica je i ovo!

Propolis

 

Propolis kapi imaju izuzetnu aktivnu regenerišuću moć što ih čini odličnim za rešavanje problema perutanja kože lica.Deluju i kao jak antimikotik čime se rešava i bakterija i gljivica na licu koje mogu uzrokovati pojavu perutanja lica.

Potrebno je svega par kapi nanešenih na tupfer i brisanje lica uz blagu masažu predela lica na kom se javlja perutanje. Možete probati i propolis kremu za lice. 

Koža će biti osvežena i očišćena , a perutanje bi trebalo ralativno brzo da se povuče.

Svakako ukoliko imate problem sa perutanjem kože lica, obavezno potražite savet lekara i stručnog lica, ali i postarajte se da imate ustaljenu dnevnu rutinu u kojoj će vam hidratantna krema na prirodnoj bazi biti uvek na prvom mestu!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *