najbolja krema za lice
Kozmetika za lice

Najbolja krema za lice probudiće Vašu kožu

Da li znate koja je najbolja krema za lice za vas? Koje sastojke treba da ima najbolja krema za lice? Kako pronaći onu koja odgovara baš vašem tipu kože? Sve ove odgovore možete pronaći u ovom tekstu.

Na izbor najbolje kreme za lice utiče mnogo faktora. Pre svega, to je tip kože lice jer nije sve jedno da li imate normalnu, suvu, masnu ili kombinovanu kožu.

Saznajte koji je vaš tip kože!

Takođe, vremenski uslovi veoma utiču na stanje kože.Zimi je i masnoj i kombinovanoj koži potrebno više vlage, i dešava se da delovi lica budu isušeni, dok je leti izlaganje suncu znatno oštećuje i potrebna joj je, takođe, intenzivna nega.

Svi ovi spoljašnji faktori, na sreću, mogu da se ublaže korišćenjem adekvatnih proizvoda. Međutim, ne postoji univerzalno rešenje.

Na primer, bogata krema na bazi ulja može učiniti čuda za suvu kožu, ali kod masne kože može začepiti pore, a samim tim izazvati pojavu bubuljica. Zbog toga je neophodno imati na umu potrebe vaše kože kad birate adekvantnu kremu za lice.

Lila je dosta kasno shvatila ulogu dobre nege u lepoti lica. Koža lica joj se naborala, dobila je fleke i podočnjake i izgledala starije nego što jeste. Srećom, osvestila se u zadnji čas, a tada je za sebe izabrala najbolju moguću prirodnu negu. Lice joj se preporodilo! Bore su se zategle, podočnjaci i fleke su iščezli. Podelila je svoje iskustvo. Njenu priču naći ćete na ovom linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Da li još uvek ne znate koje sastojke treba da ima krema i koja je najbolja za vaš tip kože? Te informacije slede u daljem tekstu.

Hidratantna krema za lice

 

krema za lice

 

Hidratantnu kremu za lice mogu koristiti i sve osobe, bez obzira na tip kože koji imaju. Međutim, nisu sve hidrantne formule iste. Neke su teške i ostavljaju masan trag na licu dok ih posle izvesnog vremena koža ne upije, a neke formule su lagane i preporučuju se za masnu ili kombinovanu kožu.

Prilikom biranja bilo koje kreme zanemarite sve tvrdnje napisane na prednjoj strani proizvoda, jer često mogu da dovedu u zabludu, i odmah pogledajte spisak sastojaka napisan na poleđini proizvoda.

Proizvođači su u obavezi da navedu sastojke po redu, na osnovu toga koliku koncentraciju sadrže, a prvih pet sastojaka obično predstavlja oko 80% formule. Ovi sastojci su, samim tim, i najbitniji.

 

E sad, dobro bi bilo da u potpunosti zaobiđete sastojke u kremama koji su štetni.

Ovo je poželjno:

Zasićene i mononezasićene masne kiseline su najbolje i najstabilnije vrste ulja koje se stavljaju u hidrantnu kremu.

Zasićene masne kiseline imaju hemijski sastav koji ih čini izuzetno stabilnim, te štite od slobodnih radikala. Kreme sa ovim masnim kiselinama imaju najduži rok trajanja.

  Mononezasićene masne kiseline su, takođe, odličan izbor jer su prilično stabilne.

Postoje i polinezasićene masne kiseline, a one su najgori izbor, jer uključuju većinu ulja, i dovode do oksidativnog oštećenja, koje ubrzava starenje.

Izbegavajte sva ulja u hidratantnim kremama koja su više od 15% polinezasićenih, kao što su:

 • ulje semena grožđa;
 • suncokreta;
 • soje;
 • šipka;

Preporučuju se sastojci kao što su:

 • skvalan;
 • kokosovo ulje;
 • šea buter;
 • kakao maslac;
 • ulje jojobe;
 • ulje makadamije;

Ukoliko čitajući sastojke na etiketi niste sigurni da li su ulja zasićena, mononezasićena ili polinezasićena, na google ukucajte profil naftnog imena , tj. naziv sastojka i pronaći ćete o čemu se radi.

 Silikoni su sintetički sastojci koje ćete naći u većini hidrantnih krema. Oni stvaraju zaštitni sloj na koži koji sprečava isparavanje vlage iz kože, ali istovremeno sprečavaju da koža “diše”, te začepljuju pore koje u kombinaciji sa mrtvim površinskim ćelijama kože mogu da prouzrukuju bubuljice.
Silikoni su praktični kozmetičkim kućama jer su jeftini, daju proizvodima lako mazivu strukturu i izglađuju površinu kože.

Najbolje je potražiti kreme za lice bez silikona ili barem da ih nema u prvih pet sastojaka.

Silikone ćete detektovati po različitim imenima kao: dimetikon, trimetikon, ciklopentasiloksan i dimetikonol. Treba tražiti reči koje završavaju na -kon, -siloksan ili –konol.

Naftni derivati, kao i silikoni, su nepoželjni sastojci kreme za lice koji stvaraju glatku strukturu na površini kože, a ne apsorbuju se i ne hidriraju je zbog velikih molekula od kojih se sastoje. Oni ometaju razmenu ćelija, začepljuju pore i dovode do beživotne kože.

Nazivi ovih naftnih derivata su:

 • parafinsko ulje;
 • tečni parafin;
 • mineralno ulje;
 • naftno ulje;
 • tečno ulje;
 • belo ulje;

Poželjno je da hidrantna krema za lice sadrži vodu, naravno, ali u tom slučaju potrebni su i konzervansi.

Ako se hidrantnim kremama ne dodaju konzervansi, može postati podloga za bakterije i plesan, što može izazvati iritacije i infekcije na koži.

Iz ovog proizilazi da ukoliko na nekom proizvodu piše da je bez konzervansa, treba razmisliti da li je to stvarno tako i da li u tom slučaju kupiti proizvod.

Konzervansi koje treba izbegavati su: parabeni i formaldehid-oslobađači.

Konzervansi koji predstavljaju bolje alternative su:

 • Prehrambeni konzervansi- natrijum benzoat i kalijum sorbat;
 • Alkoholi- etanol, benzil alkohol, grožđani alkohol, lešnik;
 • Eterična ulja- stablo čaja, ruzmarin..;
 • Biljni konzervansi-glukonolakton, etilheksiglicerin, triiostearil citrat;
 • Neotrovna sintetika- dehidroacetatna kiselina;

Miris u kremama za lice  je najčešći uzrok iritacija na koži, kao i alergijskih reakcija, jer su oni u stvari kompleksne hemikalije. Ukoliko je na poleđini proizvoda napisano parfum, izbegavajte takve proizvode, ili barem proverite da nisu u prvih pet sastojaka.
Takođe, znajte da  miris- free oznaka ne znači nužno da nema mirisa. To znači da nema primetnog mirisa, ali lista sastojaka će vam otkriti pravu istinu.

Eterična ulja su sigurnija od sintetičkih mirisa, međutim kod ljudi sa veoma osetljivom kožom i ona mogu izazvati reakcije.

Zaštitni faktor je poželjan u svim kremama za lice.

Da li kupovati kremu za lice sa zaštitnim faktorom koja je u stvari  sve u jednom proizvodu , ili posebnu kremu za lice za sunčanje koja se maže preko bilo koje kreme?

Krema za lice za sunčanje

 

Krema za sunčanje je veoma važna, da bi zaštitila kožu od oštećenja od sunca, od hiperpigmentacije izazvane prekomernim sunčanjem, i od prevremenog starenja.

Najbolje je koristiti kremu za sunčanje koja je ujedno i hidrantna krema za lice. Većina ovakvih krema sadrži filtere za zaštitu od sunca.

Treba izbegavati hemijske filtere jer mogu izazvati :

 • Endokrine poremećaje:imaju efekte na tiroidne i reproduktivne hormone;
 • Oštećenje ćelija i starenje: Mnoga istraživanja su pokazala da određene hemijske supstance za zaštitu od sunca u kombinaciji sa UB zracima uzrokuju oštećenja DNK u ćelijama kože;
 • ritacije: Hemijske supstance u kremama za sunčanje kao što su oksibenzon i avobenzon izazivaju osip, iritaciju i kontaktni dermatitis;

Najsigurniji su mineralni filteri u kremama za sunčanje, a sigurne opcije su: cinkov oksid i titanijum dioksid. Da bi zaštita od štetnih UVA i UVB zraka bila adekvatna, veoma je važan odnos ovih sastojaka, procentualno je poželjno 20% cinkovog oksida.

Ovo su bile kreme za lice koje su potrebne svima. Njih birate prema tipu kože i sada sledi vodič kroz to!

Krema za lice za suvu kožu

 

Krema za lice za suvu kožu treba da ima sve one sastojke koje smo naveli u delu o hidratantnim kremama. Međutim, najbolje hidratantne kreme, pogodne za suvu kožu lica, kombinuju stabilna ulja sa humektantima.

Osnova dobre hidratantne kreme je kombinacija okluzivnih sastojaka, humektanata i sastojaka za ublažavanje.

Šta je sad to?

Okluzivni sastojci u kremi za lice su oni koji formiraju zaštitni film koji sprečava gubitak vlage iz kože. Osim naftnih derivata i silikona koji nisu preporučljivi, to su najčešće maslinovo ulje ili šea buter, jer im je struktura gušća, ali u zavisnosti od količine svako ulje može biti okluzivno.

Omekšivači u kremi za lice su sastojci koji omekšavaju i hidriraju, sprečavaju gubitak vlage i popunjavaju pukotine. Najbolji su skvalan i ulje jojobe.

Ovlaživači u kremi za lice su sastojci koji crpe vodu iz okoline na kožu, a najčešći i najbolji su glicerin, hijaluronska kiselina i natrijum PCA;

Osobama sa suvom kožom odgovaraju kreme za lice koje sadrže više ulja od humektanata, jer ukoliko hidrantna krema sadrži samo humektante održavaće kožu previše vlažnom, što dovodi do oslabljene barijere kože i ima kontra efekat.

Krema za lice protiv bubuljica

 

Kod kože sklone aknama, bilo da je reči o suvoj ili masnoj koži lica, preporučljivo je da se izbegavaju kreme za lice koje sadrže emulgatore. Kod ovakve, problematične kože lica deterdzenti u nezi kože, tj. sredstva za čišćenje , a posebno sulfati odstranjuju zaštitna ulja i mogu izazvati iritaciju. Emulgatori imaju slično dejstvo na kožu-smanjuju lipide (masti) na koži.

Treba vam dakle posebna formula kreme za masnu kožu sklonu aknama.

Vrlo često se javlja alergijska reakcija na neki od emulgatora koje sadrže kreme uopšte, a posebno treba izbegavati ove sastojke u kremama protiv akni.

To su:

 • Cetil alkohol;
 • PEG 100 stearat;
 • Gliceril stearat;
 • Sorbitan oleat;
 • Emulgirajući vosak;

Ipak, veoma je teško pronaći kreme koje ne sadrže emulgatore, ali barem pokušajte da pronađete onu koja ih ima u malim količinama, odnosno ne u prvih pet sastojaka.

Saznajte odmah sve o kremama protiv bubuljica što niste znali!

Krema za lice protiv bora

 

 

Osobe sa suvom kožom lica su sklonije ranijem boranju, ali bez obzira koji tip kože lica imate preporučljivo je da koristite neki kozmetički proizvod protiv bora.

Kreme protiv bora treba da sadrže, pored hidratizirajućih sastojaka i aktivne sastojke.

Pod aktivnim sastojcima podrazumevaju se sastojci koji se koriste u borbi protiv starenja, a to su: retinol, vitamin C, hijaluron, koenzim Q10 i peptidi.

Dobro je koristiti serume sa aktivnim sastojcima, a zatim naneti hidratantnu kremu kao završni sloj.
Serumi nude stabilnije okruženje od krema sa izbalansiranim PH vrednostima, pa će sastojci duže snažno delovati.

Saznajte više o kremama protiv bora i načinu njihovog dejstva.

Krema za lice za masnu kožu

 

Imati masnu kožu ne znači da treba preskakati hidratantnu kremu u nezi kože.

Osobe sa masnom kožom imaju višak sebuma, odnosno ulja, ali to nije isto što i vlaga.

Zbog agresivnih sastojaka koji se često koriste u kremama za masnu kožu dešava se da se ljušti i bude dehidrirana.

Saznajte sve o masnoj koži i njenoj nezi!

Tradicionalni hidratantni sastojci mogu da dovedu do začepljenja pora i pojave akni. Treba izbeći sastojke kao što su mineralno ulje, vazelin naftne derivate i potražiti hidratantnu kremu bez ulja, koja sadrži hijaluronsku kiselinu koja je izrazito hidrantna, ali lagana.

Najbolji sastojci koje bi krema za masnu kožu lica trebalo da sadrži su:

Dimetikon – sporna supstanca, ali je mnogi dermatolozi zdušno preporučuju u nezi masne kože, jer oponaša ulja ostavljajući kožu zdravom i suvom nakon upotrebe;
Glikolna kiselina – odličan sastojak za masnu kožu koji pomaže da se smanji prekomerno lučenje masnoće i sprečava začepljenje pora;
Hijaluronska kiselina – prirodna supstanca koja hidrira kožu;
Niacinamidi – sastojci koji apsorbuju sebum, ili vitamin C3, stimulišu prirodnu proizvodnju kolagena i jačaju spoljašnji sloj kože;
Retinol – derivat vitamina A, sastojak koji se obično nalazi u kremama protiv starenja i hiperpigmentacije, veoma je efikasan i za masnu kožu. Kako retinol učestvuje u izgradnji kolagena, a samim tim i učvršćuje kožu, doprinosi i da su pore čvršće, pa stvaraju manje ulja;
Salicilna kiselina – sastojak koji ulazi u pore i “usisava” ulje iz njih, što pomaže da se pore očiste i budu manje vidljive;

Krema za lice za mešovitu kožu

 

Za osobe sa mešovitom kožom lica je veoma teško naći odgovarajući proizvod, a da to ne budu dva – za suve delove lica i za T-zonu. Dakle, potrebno je pronaći kremu koja deluje i na suvim i na uljanim delovima lica.
Za jutarnju negu je potrebna hidratantna krema koja je dobra podloga za šminku i hidrira kožu, dok je za noćnu negu potrebna bogata formula, ali da ne začepljuje pore.

Najbolji sastojak koji treba da ima krema za mešovitu kožu lica je ceramid. On kožu čini mekom i nežnom iako je guste koegzistencije, ne ostavlja nikakav mastan trag, a hidratizira kožu iznutra. Deluje dobro i kao dnevna i kao noćna krema.

Vitaminska krema za lice

 

U prevenciji protiv starenja kože veliku ulogu imaju i određeni nutritienti koji se ne unose samo putem ishrane. Dobro izbalansirana ishrana je veoma važna, ali telo daje samo određeni procenat vitamina koži, tako da je neophodno uneti vitamine i kroz preparate koji se nanose na kožu.

Nanošenje vitamina topikalno je potrebno kako bi se postigli maksimalni rezultati protiv starenja, čime se poboljšava tekstura kože.
Vitamini koji su najbolji za vašu kožu su:

 • Vitamin A- ili retinol, derivat ovog vitamina, smanjuje bore, izbleđuje pigmentacije, zaglađuje kožu. Najčešći je sastojak noćnih krema i u receptnim proizvodima;
 • Vitamin B3- ili niacinamid, pojačava hidrataciju i smanjuje crvenilo, tako što povećava proizvodnju ceramida i masnih kiselina, što su ključne komponente spoljašnje zaštite kože. Može se pronaći u kremama, serumima i lonsionima;
 • Vitamin C- brani kožu od slobodnih radikala, te je štiti od starenja, opuštanja i bora. Od vitamina C mogu da izblede smeđe mrlje po koži;
 • Vitamin E- hidrira kožu i podstiče odbranu od UV zraka. najčešće ga sadrže kreme za sunčanje i nakon sunčanja, ali i proizvodi protiv starenja i to najmanje 1%;
 • Vitamin K- protiv tamnih kolutova oko očiju, najčešći je sastojak krema za oko očiju i antirida;

Tonirana krema za lice

 

Tonirana krema je idealno rešenje u situacijama kada ne želite “tešku” pokrivenost, već želite suptilniji, prirodniji izgled, a opet izvesnu pokrivenost.

Postoji mnogo vrsta toniranih krema, a pre svega se razlikuju po tome kom su tipu kože namenjene. Postoje verzije sa i bez ulja, za osetljivu kožu, za borbu protiv bora, za kožu s aknama… Skoro sve verzije imaju i zaštitu od štetnog zračenja.

Krema za lice za muškarce

 

Iako je na tržištu daleko više proizvoda namenjenih pripadnicama lepšeg pola, fokus na muškarce se drastično povećao poslednjih godina.

Neke od najboljih krema za lice za muškarce će pomoći snažnijem polu da izgleda mlađe, da im koža bude hidrirana, a da ih ujedno i štiti od sunca.

Kao i kod krema za lice za žene, o kojima smo do sada pisali, i u kremama za muškarce je ključno to da ne sadrži paraben, natrijum lauret, sulfate, veštačke boje i sintetičke mirise.

Zbog brijanja, koža kod muškaraca je posebno osetljiva, pa kreme treba da sadrže sastojke za suvu kožu lica kao što su razna prirodna ulja, eterična ulja, peptidi, hijaluronsku kiselinu.

Prirodna krema za lice

 

Naša koža apsorbuje većinu sastojka koje smo stavili na nju, tako da je velika mogućnost da dođe do nekih neželjenih efekata. Zbog toga se mnogi odlučuju na kreme koje sadrže isključivo prirodne sastojke.

Ove hidrantne kreme imaju sastojke kao što su šea buter, kokosovo ulje, antioksidansi, ulje jojobe, zatim mogu imati morske minerale bogate hranljivim sastojcima, različite vitamine i ulja za kožu.

Ovde imate spisak najboljih prirodnih krema za lice!

Dnevna krema za lice

 

krema za negu lica

 

Najbolja dnevna krema za lice treba da, pre svega hidrira kožu, ali i da je štiti od spoljašnjih faktora, kao što je sunčevo zračenje, zagađivači, slobodni radikali…
Najbolja hidratantna krema imitira prirodan proces kože za isceljenjem i hidratacijom. Da bi se ovo ispunilo potrebne su tri vrste sastojaka:

 • Humektanti- privlače vlagu iz tela i vazduha na površinu kože;
 • Okluzivi- zadržavaju vlagu na povržini jer su to ulja;
 • Emolijensi- zaglađuju izgled kože;

Okluzivi na bazi ulja mogu ostaviti mastan film, pa su pogodni za suvu kožu, dok je dimetikon okluziv bz ulja, pa se preporučuje kod masne kože lica, o čemu smo pisali.

U svakom slučaju dnevna krema bi trebalo da bude laganije strukture, da se brzo upija, bude odlična podloga za šminku i da obavezno sadrži zaštitni faktor.

Noćna krema za lice

 

Suprotno strukturi dnevne kreme, noćna krema treba da ima bogatiju strukturu i da nahrani vašu kožu tokom noći.

Kao i za sve kreme, i za noćnu važi da izbor zavisi od tipa kože lica, starosne dobi, vremenskih uslova…

Ukoliko je u pitanju noćna krema za masnu kožu, treba da bude laganija, da ne začepljuje pore i da apsorbuje višak ulja.
Kod osoba sa suvom kožom treba da sadrži što veću koncentraciju humektanata (sastojci koji privlače i zadržavaju vlagu- glicerin, urea, niacinamid), kao i prirodnih ulja.
Zajedničko za noćne kreme za sve tipove kože je da treba da sadrže aktivne sastojke koji se bore protiv starenja kože, ili, ako vam je draže koristite serum, pa nakon njega kremu.

U moru različitih proizvoda nije lako izabrati najbolju kremu za kožu lica, ali čitajući listu sastojaka i prateći uputstva sigurno ćete pronaći proizvod koji odgovara baš vama.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *