krema-za-bubuljice
Bubuljice, Kozmetika za lice

Najbolja krema za bubuljice – top lista

Ne bilo koja, već samo najbolja krema za bubuljice može vam pomoći da najzad imate čisto i negovano lice. Evo na koji način da izaberete onu pravu. 

Veliki procenat populacije, pogotovu u adolescentskom periodu, muči ovaj dosadni neprijatelj. Međutim,ima rešenja!

Bubuljice mogu postati vaša prošlost ukoliko saznate uzrok njihovog nastanka, a onda krenete u borbu protiv ovih napasti.

Naime, uzroci mogu biti različiti, a najčešći su hormonske promene koje se dešavaju u periodu puberteta, genetika, način ishrane itd.

Bubuljice vas posećuju kroz tinejdžerski period i tada govorimo o pubertetskim aknama, a nakon njega povremeno ulaze i izlaze iz vašeg života. Ali, dobra vest je da ih uvek možete tretirati, a samim tim i osloboditi ih se.

Pored mnogobrojnih tretmana koji se izvode u salonima, a i nisu jeftini, pravi izbor može biti i najbolja krema za bubuljice.

Zato ćete sada, korak po korak, saznati kako da izaberete onu koja će odgovarati upravo Vama!

Kako deluje krema za bubuljice na licu?

 

Naime, uzroci bubuljica mogu biti različiti, a najčešći su hormonske promene koje se dešavaju u periodu puberteta, genetika, način ishrane itd.

Bubuljice vas posećuju kroz tinejdžerski period i tada govorimo o pubertetskim aknama, a nakon njega povremeno ulaze i izlaze iz vašeg života. Ali, dobra vest je da ih uvek možete tretirati, a samim tim i osloboditi ih se.

Mnogi proizvodi koji se izdaju bez recepta su dostupni za lečenje blagih do umerenih akni ili akni koje periodično izbijaju. To su takozvane acne vulgaris.

Kreme protiv bubuljica funkcionišu na različite načine, u zavisnosti od njihovih aktivnih sastojaka.

Na tržištu ih ima mnogo, a na osnovu vašeg tipa akni izabraćete pravu.

Neke deluju tako što ubijaju bakterije koje izazivaju upalu akni. Druge, pak, uklanjaju višak sebuma i ubrzavaju rast novih ćelija kože i uklanjaju mrtve. Treća vrsta krema protiv akni je kombinacija ova dva.

Postoje uobičajeni aktivni sastojci koji “rade” protiv ovih neprijatelja kože lica i koji se nalaze u kremama za bubuljice.

Krema za bubuljice treba da sadrži ove sastojke:

 

Svaka krema za bubuljice i akne mora da ima posebne aktivne sastojke koji će delovati na smanjenje ili nestanak istih. Zato i nije poželjno da na lice sklono nesavršenostima nanosite bilo kakvu kremu. Ali koji su to sastojci koje treba da tražite? Pogldeajte u daljem tekstu:

1.Benzoil peroksid

 

Ubija bakterije koje uzrokuju akne, pomaže da se ukloni višak sebuma i mrtve ćelije kože koje mogu začepiti pore. Dostupan je u jačini od 2,5 do 10%, a postoje i nus pojave kao što su suva koža, ljuskanje , peckanje, crvenilo. Takođe, benzoil peroksid može izbeliti kožu i odeću, pa budite pažljivi prilikom nanošenja.

2. Salicilna kiselina

 

Ovaj sastojak sprečava začepljenje pora. Ima je u rasponu od 0,5 do 5% u proizvodima protiv bubuljica. Nus pojave mogu biti blaga iritacija i peckanje. Zapravo, ovaj sastojak je vrlo čest u različitim kozmetičkim proizvodima i nije loše da saznate više o salicilnoj kiselini.

3. Alfa- hidroksi kiseline

 

Dve vrste ovih kiselina koje se koriste u proizvodima protiv akni, bez recepta su glikolna i mlečna kiselina. Ove kiseline se dobijaju iz voća koje sadrži šećer.
One tretiraju akne tako što pomažu uklanjanje mrtvih ćelija i smanjuju upalu. Takođe, stimulišu formiranje mlade kože, što pomaže poboljšanju izgleda ožiljaka od akni i smanjenju pora.

4. Sumpor

 

Ovaj sastojak ima efekat da uklanja mrtve ćelije i višak ulja. Često se kombinuje sa drugim sastojcima kao što su salicilna kiselina, benzoil peroksid ili resorcinol. Sumpor za lice može imati neprijatan miris i ponekad izaziva suvu kožu.

Postoje i prirodni načini za uklanjanje akni. Možda manje poznati, ali jako delotvorni. O jednom takvom svedočila nam je Jovana koja je dugo mučila muku sa upornim bubuljicama. Danas se samo nerado seća toga, jer joj je lice čisto, koža zdrava i ten ujednačen. O tome kako je to uspela da postigne, pročitajte na ovom linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Krema za bubuljice na licu – upotreba

 

Koji proizvod protiv akni je najbolji za vas zavisi od mnogih faktora, a najpre od tipa kože, vrsti i težine akni, ali i navika koje imate u vezi nege kože.

 

krema za akne

 

Ukoliko niste sigurni koji proizvod da kupite, jer je, složićete se, ponuda velika, počnite sa kremom koja sadrži benzoil peroksid. Većina ljudi ima visoku toleranciju na ovaj sastojak. Ovde je veoma bitna jačina, odnosno koliko procenata benzoil peroksida sadrži krema za lice koju odaberete. Nekada je bolja i manja koncentracija, koja deluje gotovo isto kao i ona sa jačom, ali sa manje neželjenih efekata.

Uvek treba početi koristiti kreme sa manjom koncentracijom aktivnih sastojaka protiv akni, jer sigurno ne želite da izgledate gore nego pre korišćenja kreme.

Šalu na stranu, ovo je koristan savet, jer ćete na taj način izbeći crvenilo, suvoću kože, perutanje i sl. a koža se postepeno navikava na novu kremu za bubuljice na licu.

Koristite različite proizvode sa različitim aktivnim sastojcima za lečenje tvrdokornih akni. To može izgledati tako da nanesete jedan proizvod ujutru, a drugi uveče.

Strpljivost je osobina koja mnogima od nas nedostaje, ali u ovom slučaju strpljenje je neophodno za rešavanje bilo kog problema sa kožom, pa i akni. Može proći i do dva, tri meseca da biste videli prve rezultate. Nekima se čak stanje pogoršava pre nego što lice počne bolje da izgleda.

Naravno, verovatno ćete morati da isprobate različite kreme za bubuljice dok ne pronađete onu koja vama “radi”, ali isplatiće se na kraju.

Krema protiv bubuljica na licu je samo jedan korak, ali celokupna nega lica je bitna. Uzalud vam krema, ako niste rešili uzrok bubuljica, koji je nekada baš u pogrešnoj nezi .Da bi efekat kreme bio što bolji potrebno je ispoštovati sledeće korake:

  • Operite problematična područja dva puta dnevno – koristite nežna sredstva za čišćenje lica;
  • Redovno obavljajte blagi piling lica;
  • Koristite hidrantnu kremu bez ulja;
  • Izbegavajte masnu kozmetiku, kreme za sunčanje i proizvode za kosu;
  • Ne cedite bubuljice sami – može doći do infekcije;
  • Vodite računa o tome šta vam dodiruje lice;

Ovde saznajte više o pravilnom čišćenju lica.

Ukoliko se izgled vaših bubuljica ne poboljša nakon dva, tri meseca kućnog tretiranja, obratite se stručnom licu – dermatologu.

Krema za bubuljice kod tinejdžera

 

Čitajući ovaj tekst, sigurno se pitate kakva je razlika između akni kod tinejdžera i akni kod odraslih. Ali, verujte, ne da razlika postoji, nego se razlikuje i uzrok pojave akni i način tretiranja istih.

Zajedničko je da su uzročnici bubuljica i kod tinejdžera i kod odraslih hormoni.
Odraslima, najčešće ženama, akne najčešće izbijaju na bradi i oko usana, a nakon menopauze trajno nestaju, što je dobra vest.
Tinejdžerske akne počinju sa pubertetom, a češće pogađaju dečake nego devojčice.

Koža kod tinejdžera se razlikuje od kože odrasle osobe. Radi se o tome da je koža starijih dosta deblja, pa proizvodi protiv bubuljica koji su formulisani za ovaj deo populacije imaju veći procenat aktivnih sastojaka koji deluju protiv bubuljica.
Za tinejdžere, pak, treba birati kreme za bubuljice na licu sa dosta manjom koncentracijom ovih sastojaka, a najbolje nešto na biljnoj bazi za negu problematične kože. Ovo je posebno bitno jer tinejdžeri tek isprobavaju ovakve proizvode i testiraju šta odgovara njihovom licu, pa to treba da bude nešto blago ali delotvorno.

Pročitajte: Pravilna nega kože za tinejdžere je specifična!

Kakve kreme za akne treba da birate?

 

Da li ste spremni da se rešite bubuljica i njihovih tragova na vašem licu? Onda pogledajte kakve kreme treba da birate, naravno vodeći računa o tome kakav vam je tip kože i koliko ozbiljne akne imate.

Imajte na umu da je prirodno uvek najbolji izbor, a da za antibiotske kreme za bubuljice na licu treba da se obratite dermatologu.

1. Antibiotska krema protiv bubuljica

 

Klindamicin i Eritromicin su dva topikalna antibiotika koja deluju na smanjivanje rasta bakterije koja izaziva bubuljice, a samim tim i infekciju. One su vrlo efektne, a ima i krema koje sadrže neki od ova dva antibiotika u kombinaciji sa drugim sastojcima.

Treba biti oprezan sa antibiotskim kremama protiv akni jer njihova duža upotreba može dovesti do toga da bakterija postane imuna.

2. Retinoid kreme za bubljice na licu

 

Retinoidne kreme za akne se najčešće nalaze u razmerama od 0,025% i 0,05% retinola, odnosno derivata vitamina A. One veoma uspešno leče cistične akne, jer smanjuju cistu, a samim tim sprečavaju i ožiljke od istih. Ovakva jedna krema deluje tako što smanjuje aktivnost lojnih žlezda u vašoj koži pa je onda ona manje masna.

Saznajte više o ulozi retinola i retinoida.

3. Kreme protiv bubuljica sa salicilnom kiselinom

 

Salicilna kiselina je najbolji lek za tinejdžerske akne. Kreme koje sadrže ovu supstancu su veoma delotvorne, ali previše salicilne kiseline može biti štetno za vašu kožu, jer može izazvati pojavu tamnih fleka koje mogu ostati na vašem licu mesecima. Iz ovog razloga treba kupovati kreme sa ovom supstancom samo os proverenih proizvođača.

4. Kreme sa glikolnom kiselinom protiv bubuljica na licu

 

Ovi preparati čine da koža izgleda lepše i hidrirano jer glikolna kiselina pomaže pri uklanjanju mrtvih ćelija kože, a tako i bubuljica.

5. Izotretinoin za akne

 

Sistemski izotretinoin je jedan od najefikasnijih sastojaka u tretiranju akni. Ova krema za uklanjanje ožiljaka od akni deblokira pore i tretira crne i bele mitisere. Takođe, smanjuje zapaljenje.
Ovaj sastojak možete pronaći u brendu koji se zove Isotreksin koji pored ove supstance sadrži i antibiotik, pa je veoma učinkovit za tvrdokorne bubuljice.

6. Krema protiv bubuljica za masnu kožu

 

Pojačano lučenje sebuma koji uzrokuje višak masnoće na licu, glavna je odlika masne kože lica. A često, i problematične. Upravo sebum je jedan od glavnih uzročnika nastanka bubuljica, zatvara folikul dlake, meša se sa bakterijama i nečistoćama i dovodi do upala i razvoja akni.

Pore na masnoj koži su proširene, a najčešće je koža masna u T zoni lica:na čelu, nosu i bradi. I upravo to je pogodno tle za razvoj bubuljica.

Zato krema protiv bubuljica za masnu kožu treba, pre svega, da sadrži sastojke koji će regulisati lučenje sebuma i omogućiti koži da prodiše. To su najpre prirodni sastojci, poput ulja čajevca, piknogenola, aloe vere, šafranike, ali treba dodati i salicilnu kiselinu, alantoin, pantenol, vitamine za lice.

Proizvodi za negu masne kože moraju biti nekomedogeni i ne smeju zapušavati pore. Još pametnije rešenje za one koji imaju masnu kožu jeste da umesto kreme koriste gel za bubuljice.

8.Krema protiv bubuljica za suvu kožu

 

Svrab, peckanje, osećaj zatezanja, da, sve su to simptomi suve kože lica. Iako je masna koža sklonija razvoju bubuljica, često je i suva koža ta koja je podložna istom problemu. Ovakvo lice je dehidrirano, a u slučaju izrazite suvoće može doći i do razvoja dermatitisa.

Suva koža gubi svoj zaštitni lipidni sloj, narušena joj je prirodna zaštitna barijera, pa bakterije i nečistoće lakše u nju prodiru. To će dovesti do upala i infekcija, kao i do razvoja bubuljica.

Pitamo se koja je krema pogodna za negu suve kože sa bubuljicama? Najpre, suvoj koži nedostaje vitamin A, pa bi krema za bubuljice na prvom mestu trebala da ga sadrži. Dobro rešenje su kreme sa retinolom, derivatom vitamina A.

Dalje, obavezan sastojak je cink, jer ovaj mineral smanjuje pojavu akni, štiti kožu od UV zračenja, ima protivupalno dejstvo i pospešuje zarastanje rana.

Vitamin C hidrira i osvežava kožu, pospešuje nastanak kolagena, pa bi bilo dobro da ga vaša krema za bubuljice sadrži. Izbegavajte sve kozmetičke proizvode sa alkoholom, jer će on dodatno isušiti kožu.

9. Krema za isušivanje bubuljica

 

Isušivanje bubuljica je jedan od najvažnijih koraka ako želite da one nestanu. Cilj je da na ovaj način ublažimo crvenilo i otok, da ublažimo upalu i da bubuljica počne da se povlači.

Bubuljice koje možemo isušivati su one koje imaju beli gnojni vrh, crvene bubuljice, a možemo probati da isušimo i mitisere. Postoje posebno formulisani korektori i puderi za ovu namenu, a od pomoći je i krečno mleko.

Ako se odlučite za kremu, onda birajte onu sa cink oksidom, pantenolom, ali i prirodnim uljima, kao što je ulje lavande ili arganovo ulje.

10.Krema za gljivične akne

 

Gljivične akne su jedine koje akne koje nisu izazvane bakterijama, već gljivicama, kako im sam naziv kaže. To je najčešće gljivica pityrosporum  ili malassezia. Fungalne akne su uporne, mogu se razviti na koži  tinejdžera, ali i kod žena koje su u menopauzi.

Prepoznaćemo ih tako što se najčešće se javljaju na čelu i uz ivice lica, ali mogu se javiti i na nosu i bradi. Česte su i na leđima, ramenima, u predelu dekoltea. Otprilike su iste veličine,  praćene su svrabom i peckanjem, a ni slučajno ne bismo trebali da ih cedimo.

Kada pričamo o kremi za gljivične akne, u slučaju blažih oblika, pomoći će one koje sadrže cink, glikolnu kiselinu, sumpor, vitamine C i E. Ipak, često je za gljivične akne potrebna upotreba retinoida, odnosno, derivata vitamina A. Oni su dostupni samo uz recept.

Baš kao i kreme sa antimikoticima koje propisuje dermatolog i koje se nanose lokalno, na mesto infekcije. Najčešće su to klotrimazol i ketokonazol.

 Gel za bubuljice se razlikuje od kreme!

 

Osobe sa masnom i kombinovanom kožom treba da koriste gel za bubuljice umesto kreme. Gel je mnogo bolja varijanta za ovaj tip kože, jer je laganije strukture, pa ne začepljuje pore. Samim tim je pogodan za kožu sklonu bubuljicama.
Naravno, još je bolja varijanta ukoliko je od prirodnih sastojaka.

Saznajte sve o gelu protiv bubuljica!

Najbolja krema za bubuljice

 

Evo i par predloga za sve vas koji tražite koja je najbolja krema protiv bubuljica!

 

krema protiv bubuljica

 

Aknolin

 

Ukoliko želite kremu protiv bubuljica koja je veoma učinkovita, a na biljnoj bazi, nema veštačkih boja i konzervanasa, onda je vaš pravi izbor Aknolin .

Ovaj gel veoma pomaže u uklanjanju akni i mitisera jer deluje protivupalno i antibakteriski. Sastoji se od odlično iskombinovanih prirodnih sastojaka koji su dermatološki ispitani.

Neki od njih su već pomenuti alantoin, šafranika, piknogenol, aloe vera.

Deluje tako što smanjuje upalne procese, a samim tim i pojavu bubuljica i mitisera. Koža se vremenom regeneriše, tako da nema ožiljaka.

Sudocrem krema za bubuljice

 

Sudocrem je najviše poznat svima nama kao krema koja se koristi u prevenciji i lečenju pelenskog osipa. Međutim, ovu kremu je potrebno imati uvek u kući jer je njena upotreba mnogo šira.

Naime, Sudocrem se može koristiti u tretmanu raznih promena na koži, od ekcema do akni.

Kada se nanese na kožu, stvara zaštitni film, štiti od infekcije i razmnožavanja bakterija, pa se zbog toga može koristiti u tretiranju bubuljica.

Puzzle krema za bubuljice

 

Ovo je specijalizovana krema za problematičnu kožu. Sadrži specijalnu antibakterijsku formulu koja čisti, neguje i vlaži problematičnu kožu. Ova krema je napravljena po meri tinejdžera s problematičnom kožom. Nema jakih antibiotika, već su u pitanju prirodni sastojci koji imaju antibiotska svojstva. Cena ove kreme je oko 300 rsd

La roche posay Effaclar duo

 

Korektivna krema iz ove linije nije toliko namenjena samim bubuljicama, koliko nepravilnostima koje mogu da nastanu nakon njih, kao što su ožiljci i postinflamatorna hiperpigmentacija.Smanjuje upale, čisti pore, nelepljiva je i lagana. Cena joj je oko 2100 rsd.

Bioderma sebium global

 

Sébium Global je specijalna formula sa Bakukiolom i Fluidactiv™ patentom. Njihova uloga je biološki rebalansiraju sastav sebuma. Kiseline za lice kao AHA,salicilna i limunska kiselina čiste pore, enoksolon ublažava crvenilo, glicerin hidrira, a cink glukonat matira kožu lica. Cena je 2025 rsd.

Himalaya krema za bubuljice

 

Himalaya proizvodi su specifični po svojim prirodnim i lekovitim sastojcima koji su kombinovani sa modernom tehnologijom. Naučnici zaposleni u ovoj kompaniji istažuju drevne rukopise i vekovima stara znanja kako bi izdvojili najdelotvornije lekovite biljke i koristili ih u svojim proizvodima.

Kreme ovog proizvođača su osmišljene tako da spreče ili svedu na minimum oštećenja kože prouzrokovana aknama. Takođe, ubrzavaju zarastanje bubuljica i sprečavaju pojavu novih.

Mixa krema za bubuljice

 

Još jedna krema namenjena nepravilnostima na koži koje se mogu javiti nakon akni. Zasušuje bubuljice, ubrzava zarastanje, smanjuje lučenje sebuma. Sadrži cink i silicate s. Cena joj je oko 800 rsd.

Kreme kojima nije primarna uloga borba sa bubuljicama

 

Za bubuljice se često koriste i kreme koje su namenjene drugim problemima koji imaju dodirnih tačaka sa bubuljicama. Neke zasušuju bubuljice, neke ubrzavaju zaceljivanje, neke ubrzavaju izbijanje gnoja na površinu. Evo ih…

Cinkova mast za bubuljice

 

Ova mast je na široko poznata po svom blagotvornom uticaju na sve neželjene pojave na licu.Cink je jedan od najvažnijih metala i veoma je važan za pravilno funkcionisanje organizma. Najviše utiče na jačanje i održavanje imunog sistema.

Zbog navedenih svojstava, cink ima antibakterijsko i antioksidativno dejstvo.

Koristan je za mnoga oboljenja kože, a najčešće se koristi protiv potkožnih bubuljica i iritacije kože, ali i u borbi protiv herpesa.

Takođe, uklanja slobodne radikale.

Da biste rešili problem sa bubuljicama, cinkovu mast treba da koristite svkodnevno, čak i više puta na dan. Cink će ukloniti višak sebuma i prljavštine sa vašeg lica, a samim tim male su šanse da dođe do infekcije.
Koncentracija cinka u mastima je obično od 15% do 40%. U zavisnosti od “težine” problema, birate mast sa odgovarajućom koncentracijom.
Prilikom nanošenja masti treba voditi računa da ne dospe u oči, nos ili usta.

Pantenol krema za bubuljice na licu

 

Pantenol krema ima široku upotrebu i svako od nas je bar jednom koristio za neki problem na koži. Najčešće se upotrebljava za regeneraciju kože, hidrataciju, tretiranje manjih ožiljaka, i protiv starenja kože.

Prilikom aplikacije pantenol kreme na kožu, stvara se pantotenska kiselina koja prodire duboko u površinske slojeve kože. Na taj način vezuje vodu u ćelijama, pa je dobra za hidratacijiu.

Zbog ovih svojstava se koristi i za smirivanje iritacije i upalnih procesa, pa može pomoći u borbi sa bubuljicama.

 

Jekoderm mast protiv bubuljica

 

Iako je u pitanju mast i možda brinete kako će onda pomoći u eliminisanju bubuljica, da li će dodatno mastiti lice, ne brinite. Jekoderm sadrži riblje ulje u velikoj količini, a upravo ono će smanjiti lučenje sebuma i sprečiti nastanak gnoja ispod kože.

Riblje ulje umanjuje produkciju hormona androgena koji pospešuje gnoj u folikulima dlake. To će sprečiti razvoj gnojnih bubuljica. Jekoderm sadrži i vazelin koji je važan za negu suve kože, kao i  vitamin A, vitamin D. Sprečava upale na licu i pogodan je za negu osetljive kože.

Flogocid krema za bubuljice

 

Flogocid je krema koja nije imala primarno za cilj upotrebu na ljudskoj koži, ali se vremenom pokazala kao jako delotvorna, posebno da ubrza zaceljivanje akni i izvlačenje gnoja na površinu. Krema je na biljnoj bazi, pristupačna je i delotvorna u ove svrhe.

BB krema protiv bubuljica

 

BB krema ima višestruku namenu, jer u isto vreme prikriva nesavršenosti na licu, bori se protiv njih, ali i štiti kožu od štetnog sunčevog zračenja. Ovakve, tonirane kreme, ujednačavaju ten i hidriraju kožu.

„Blemish balm“ ili  „beauty balm“, u prevodu znači melem za lepotu ili melem protiv nedostataka i nepravilnosti. I upravo zato ovu kremu možemo koristiti i protiv bubuljica. Česti sastojci ovih krema su hijaluronska kiselina, ali i vitamini A, C i E, antioksidansi koji štite kožu i čuvaju njenu elastičnost.

Ipak, važno je naglasiti da BB krema, kao i CC krema, uglavnom služe da prikriju nepravilnosti na licu.

Iako mogu da se izbore sa manjim problemima, poput sitnih bubuljica ili masne kože, ipak, ove kreme neće u korenu rešitit problem ozbiljnijih akni ili nedostataka na koži. Za to nam je ipak neophodna neka od posebno formulisana krema za bubuljice.

Prirodne kreme za bubuljice

 

Mnogi od vas svoj problem sa bubuljicama mogu pokušati da reše prirodnim tretmanima koji podrazumevaju nežne biljne kreme, eterična ulja, i promene načina života.

Neki od najpopularnijih prirodnih lekova za bubuljice su sigurno biljni ekstrakti. Navešćemo neke poznate i delotvorne.

Ulje čajevca

 

Ovo ulje je prirodno antibakterisko i antiinflamatorno, što znači da može ubiti P.acnes, bakteriju koja uzrokuje akne.  Antiinflamatorna svojstva doprinose i da ulje čajevca može smanjiti crvenilo i oticanje.
Mnoge studije potvrđuju da ovo ulje može dosta pomoći kod blagih do umerenih akni.

Ekstrakt čajevca se pože primeniti na akne u kremama, gelovima ili eteričnim uljima, ali u poslednjem slučaju ga treba razblažiti.

 Jojoba ulje

 

Ovo ulje je prirodna supstanca, voštane teksture izvađena iz grma jojobe.Ove voštane supstance mogu pomoći u poravljanju oštećene kože, bržem zarastanju, uključujući i lezije akni.
Takođe, neka jedinjenja u jojoba ulju pomažu da se smanji crvenilo i oticanje bubuljica.Korišćenje ovog ulja je slično kao i kod ulja čajevca. Najbolje je pomešati ga sa kremom, gelom ili maskom za lice i naneti na akne.

Aloe vera

 

I aloe vera sadrži antibakterijska i antiinflamatorna svojstva, što znači da može sprečiti pojavu akni, a i smanjiti već postojeće.
Aloja se izdvaja od drugih biljaka jer je i prirodan ovlaživač, pa je pogodna za ljude sa suvom kožom koja je sklona aknama.

Kreme ili gelovi sa alojom treba da sadrže najmanje 10% ove biljke kako bi pomogli u tretiranju akni.

Med

 

Med sadrži mnogo antioksidanata koji pomažu da se koža očisti od izumrlih ćelija i prljavštine, a samim tim i sprečava začepljenje pora.

Možete namazati malo meda na bubuljice ili ga staviti u maske za lice.

Beli luk

 

Opšte je poznato da je beli luk prirodan antibiotik. On sadrži i organska sumporna jedinjenja koja pomažu u lečenju infekcija i jačanju otpornosti celog organizma.

Beli luk protiv bubuljica se koristi tako što se unosi u organizam svež, u vidu praha ili tableta. Nemojte ga direktno utrljavati direktno na bubuljice jer može spaliti kožu. Oprezno!

Zeleni čaj

 

Zeleni čaj sadrži visoke koncentracije antioksidanata i polifenola koji se nazivaju katehini.Većina ljudi sa aknama ima previše sebuma u porama i nedovoljno antioksidanata. Antioksidanti pomažu organizmu da razgradi hemikalije i otpadne proizvode koji mogu oštetiti zdrave ćelije.

Zeleni čaj može pomoći da se očiste otvoreni čirevi akni.

Može se koristiti kao čaj ili ekstrakt, koji je malo teže nabaviti. Konzumira se kao napitak ili se utrljava direktno na bubuljice. Mora se napomenuti da u tom slučaju lečenje bubuljica mora potrajati bar 8 nedelja do prvih rezultata.

Sve u svemu, za koju god kremu za lečenje bubuljica se opredelite, imajte u vidu da treba biti istrajan i uporan dok se rezultati ne pojave, kao i da je upotreba kreme samo jedan od koraka u lečenju i tretiranju akni i bubuljica.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *