bakterije koje uzrokuju akne
Bubuljice

Pobedite bakterije koje uzrokuju akne!

Bakterije koje uzrokuju akne deluju kao strašan i nerešiv problem, ali to ne mora biti tako. Otkrićemo sada sve o ovim neprijateljima koji dovode do bubuljica, akni, upala i ožiljaka na licu. Najvažnije, saznaćete sve o tome kako da stanemo bakterijma na put i rešimo ih se.

Kada imamo problem zvani akne uglavnom se fokusiramo na to kako da one nestanu što pre sa lica. Međutim, ako nam se bubuljice javljaju iznova i iznova, a ne govorimo o pubertetskim bubuljicama, mnogo je važno da otkrijemo šta je to što je u našem slučaju može biti uzrok bubuljica i akni.

Genetika, hormonski poremećaji, stres, neodgovarajući preparati za negu lica – sve to može dovesti do problematične kože i do toga da se iznova hvatamo za glavu, jer ne znamo kako da se rešimo akni. Evo još jednog mogućeg i veoma čestog uzroka, a to su upravo bakterije koje uzrokuju akne.

Pa kakve su to bakterije? Šta dovodi do njihovog stvaranja? Kako da im stanemo na kraj?

I ono najvažnije:

Da li bakterije izazivaju akne?

 

Bakterije niko od nas ne voli. One dobre bakterije, koje rade za nas i dobrobit našeg organizma, svakako su nešto što nam je neophodno. A loše bakterije?  Prva asocijacija na njih nam je bolest, lekari, analize... E sada, kada u istom kontekstu spomenemo lice i bakterije, tada nam se čini da je problem još veći.

Pa kako i zašto se stvaraju bakterijske akne?

Pokušaćemo da objasnimo na najjednostavniji način.

Prekomereno razmnožavanje bakterija na našoj koži lako dovodi do nastanka akni i dalje, do upala na licu.

Ovaj problem najčešće pogađa one koji imaju problematičnu i masnu kožu, na kojoj je pojačano lučenje sebuma. Taj višak sebuma koji luče lojne žlezde nagomilava se ispod kože i to je idealna podloga za razmnožavanje bakterija.

Najčešće, govorimo o bakteriji zvanoj Propinionbacterium acnes ili P. Acnes.

Ova bakterija inače živi na površini naše kože, ali kada dođe do njenog ubrzanog razmnožavanja, tada nastaju problemi.

Dakle, odgovor je potvrdan: bakterije itekako dovode do stvaranja akni.

Na koji način bakterije stvaraju bubuljice?

 

Već smo spomenuli da su sebum i bakterije u kombinaciji odgovorni za pogoršanje stanja kože i lice prepuno bubuljica. Kada nagomilani sebum dođe u kontakt sa bakterijom P. Acnes to najčešće dovodi do razgradnje sebuma i tada, stvaraju se supstance koje izazivaju upale na koži, kao i nastanak različitih vrsta bubuljica.

Najčešće, na licu se pojavljuju bele gnojne bubuljice, odnosno pustule, kao i papule, crvenkasti tvrdi čvorovi na površini kože. Papule uzrokuju blaga zapaljenja na koži, dok za razliku od njih, cistične akne i acne vulgaris mogu dovesti i do teških upala na licu, gde proces lečenja zahteva i primenu antibiotika.

Bakterije na licu su opasne i zato što mogu dovesti do stanja koje se naziva hiperkeratoza koja predstavlja zadebljanje spoljnih slojeva kože. Ukoliko u kanalima lojnih žlezda postoji prevelika proizvodnja ćelija kože, a ne postoji adekvatan sistem da se mrtve ćelije odbacuju, onda se te mrtve ćelije kože vezuju za sebum i za površinu kože. U dodiru sa bakterijama koje uzrokuju akne, formiraju se čepovi koji onemogućavaju lučenje sebuma iz lojnih žlezda i na taj način dolazi do upalnih procesa na licu.

Jovana je toga bila bolno svesna. Njene bubuljice su bile crvene i upaljene i nije znala kako da im stane na put. Svašta je probala i na kratko bi stvari bolje, a onda sve opet ispočetka. Već potpuno sumnjičava kada joj neko da savet, rešila je da proba prirodan način uklanjanja bubuljica koji mnogi hvale. Uspela je! Rekla je bubuljicema „zbogom“ i sada ima savršeno čistu kožu lica. Njeno iskustvo i vama može pomoći, a o čemu se radi, saznajte na ovom linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Koje bakterije uzrokuju akne?

 

bakterije koje izazivaju bubuljice

 

Nisu sve bakterije loše za našu kožu. Prema istraživanjima, čovek ima otrpilike isti broj bakterija, koliko ima i ćelija. Ali ipak, postoje one bakterije koje su loše po nas.

Već pomenuta P. Acnes u suštini bezopasno živi na našoj koži. To je mikrob koji nastanjuje pore naše kože, živi u dnu folikula dlake. Dakle, ovu bakteriju svi imamo, ali pitanje je kada će i da li će ona postati naš neprijatelj. 

E sada, upravo je ova bakterija najveći krivac za pojavu akni. Kao što smo već pomenuli, najveći problem ova bakterija stvara osobama sa masnim tipom kože. Sebum je savršeno tlo za rast i razvoje P. Acnes. Sebum zapušava pore i bakterije počinju da se množe. To dovodi do upale na koži i neizbežno do stvaranja bakterijskih akni i bubuljica.

Zato je bitno znati kako da se ne najbolji način rešimo viška sebuma.

Osim mitisera i gnojnih belih bubuljica koje su najčešća posledica bakterija koje uzrokuju akne, teža stanja na licu izazvana bakterijom su i potkožne bubuljice iliti nodule, cistične akne i acne vulgaris.

Bakterije na licu i potkožne bubuljice

 

Iako često njihov uzročnik može biti genetika ili nezdrav način života, nodule, to jest potkožne bubuljice, mogu biti uzrokovane i bakterijom P. Acnes.

Nodularne akne nastaju zbog ove bakterije  koja u dodiru sa sebumom i nečistoćama, vodi do infekcija ispod kože. Postoje i ekstremni slučajevi kada infekcija prodire u najdublje slojeve kože, pa se javljaju duboke potkožne akne.  Veoma su tvrde i teško je istisnuti ih, a na licu mogu ostati i mesecima. Treba da znate da ovakve akne ni slučajno ne smete cediti i istiskati samostalno, već je bolje da posetite kozmetičara ili dermatologa ukoliko se one uporno pojavljuju.

Bubuljice koje možete da cedite same su bele bubuljice i mitiseri, a važno je da znate kako da to uradite na pravi način i da ceđenje bubuljica prođe bezbolno.

Bakterije na licu i cistične akne

 

Ukoliko se upala na licu koja je izazvana bakterijom proširi na dublje slojeve kože to može dovesti do formiranja cističnih akni. Ove akne su veoma velike, bolne, ali mekane, bele ili crvene kvržice koje nastaju duboko u koži. Upravo je bakterija P.Acnes čest krivac za njihovo nastajanje.

Ciste u suštini nastaju kada se bakterije koje uzrokuju akne  pomešaju sa mrtvim ćelijama kože, što kasnije vodi infekcijama i upalama na koži. Nastaju zbog duboko zapušenih pora, pa se stvaraju velike i čvrste kvržice prepune gnoja. Situaciju dodatno pogoršava to što se infekcija lako i brzo širi i na zdrave delove kože. Cistične akne mogu ostaviti ožiljke na licu ukoliko se ne leče pravovremeno.

Acne vulgaris i bakterije koje ih izazivaju

 

Acne vulgaris su najčešće oboljenje kože. Najčešće pogađaju tinejdžere jer čak 70 do 95 odsto njih pati od nekog oblika akni. Naravno, javljaju se i pre, ali i nakon puberteta. Izbijaju na čitavom licu, vratu i ramenima, a oblicu su različiti:od blagih akni do onih ozbiljnih i teških koje zahtevaju posebno lečenje i tretman.

Acne vulgaris nastaju usled zapaljenja kože koje uzrokuje sebum u dodiru sa bakterijama koje izazivaju akne.

One varirati, pa razlikujemo:

 • umerene akne koje uključuju mitisere i gnojne bubuljice i zahvataju najčešće čelo, obraze, nos, a ponekad i leđa;
 • teške akne veoma su zahtevne za lečenje, a podrazumevaju upale na koži zbog velikog broja potkožnih akni i čireva;
 • akutne akne najčešće se javljaju u periodu pubertata. Ovo je najređi oblik akni, a povezane su i sa takozvanim „doping“ aknama koje izaziva upotreba previše steroida.

Da li dobre bakterije izazivaju bubuljice?

 

Dobre bakterije koje se nalaze u našem organizmu i na našoj koži, zaslužne su za održavanje balansa i očuvanje našeg imunog sistema. Ukoliko se taj balans poremeti, nastupaju loše bakterije jihe uzrokuju akne i onda dolazi do pada imuniteta, upala i infekcija, u ovom slučaju govorimo o koži lica. Zato je važno da na neki način nadoknadimo dobre bakterije, a to možemo učiniti upotrebom probiotika za lice.

Probiotici su u stvari dobre bakterije koje su zaslužne za održavanje našeg imuniteta i zdrave i negovane kože. Oni su zapravo bakterije mlečne kiseline, a  za lice postoje u obliku kreme, seruma, kapsule. Ovo je ujedno i jedan od načina kako da predupredimo razmnožavanje loših bakterija na koži i sprečimo stvaranje bubuljica i akni.

A sada ćemo se upoznati i sa svim ostalim metodama da se  rešimo bakterija koje uzrokuju akne.

Kako se rešiti bakterija koje uzrokuju akne?

 

Ukoliko su bakterijske akne nešto sa čim se borite i ne znate kako da izađete na kraj, nemojte da očajavate. Postoji više načina da ih pobedite, od prirodnih lekova, do upotrebe antibiotika, a sada ćemo ih navesti sve.

Hajde da za početak damo nekoliko osnovnih saveta kada su u pitanju akne uopšteno, pa tako i bakterijske akne.

 1.  Čišćenje lica ujutru i uveče je neophodno za lep i zdrav ten. Izaberite odgovarajući proizvod koji ćete koristiti svakodnevno za čišćenje lica. Za umivanje koristite mlaku vodu. Ukoliko trenirate, posle svakog treninga odmah se istuširajte ili barem temeljno umijte lice;
 2. Hidriranje kože je veoma važno ukoliko želite zategnuto lice bez akni. Zato je bitno da naučite kako da pravilno hidrirate lice;
 3. Ruke držite dalje od lica, jer dodirivanje lica može uzrokovati razmnožavanje bakterija koje izazivaju akne i iritaciju kože;
 4. Izbegavajte da istiskate i cedite akne. Nekada je bolje da pustite da sama prođe, jer nestručno ceđenje može ostaviti i ožiljak na licu;
 5. Čuvajte se štetnog UV zračenja i izbegavajte solarijum. Osim što ćete uzrokovati prevremeno starenje kože i pojavu bora, ukoliko koristite lekove protiv akni, vaša koža postaje još osetljivija na UV zrake. Takođe, naučite kako da pravilno negujete kožu tokom zimskih dana;
 6. Važno je da koristite proizvode koji nisu komedogeni, jer ovakvi preparati i šminka su formulisani tako da ne izazivaju stvaranje bakterijskih akni;
 7. Naravno, ishrana je veoma važan faktor na putu do lepe i zdrave kože. Zato naučite kako da se ishranom izborite sa bubuljicama.

bakterijske akne

Prirodno lečenje bakterijskih akni

 

Za početak, uvek je dobro rešenje da pokušamo da uništimo bakterije koje uzrokuju akne nekim od prirodnih lekova za bubuljice. Izbor je veliki, a možete probati sve.

Med

 

Dovoljno je reći da je med odličan prirodni antiseptik i antibiotik i njegova upotreba na licu sigurno će smanjiti razmnožavanje bakterija koje izazivaju akne. Možete koristiti masku od meda, ostavite je da stoji na licu 15- ak minuta, pa isperite. Mnogobrojni kozmetički preparati prave se na bazi meda, tako da sa njim nema greške.

Maslinovo ulje

 

Benefiti korišćenja maslinovog ulja na koži su mnogobrojni. Ovo ulje je bogato prirodnim antioksidantima, a upravo to će pomoći da smanjite broj bakterija koje uzrokuju akne. Pomoći će vam i da uklonite ožiljke na licu. Nežno umasirajte malo maslinovog ulja na lice, pa ostavite da deluje oko sat vremena. Isperite i lice će biti čisto i sjajno.

Vitamin E

 

Ovaj vitamin je prirodni antioksidans, uništava slobodne radikale i sprečava  nastajanje bakterijskih akni. Nalazi se u biljkama kao što su avokado, batat, suncokret, paradajz, pa možete napraviti masku za lice koja sadrži neku od ovih biljki. Takođe, možete koristiti i ulje vitamina E, poznato još i kao eliksir maldosti i lepote. Ovo ulje ujedno i pegla bore i pomoći će vam da se rešite hiperpigmentacija na koži.

Glina

Glina je veoma koristan prirodni lek koji uništava loše bakterije na koži i ostavlja lice čistim i glatkim. Posebno pogoduje za čišćenje masne kože lica. Maska od zelene gline je najbolja i probajte je što pre.

Ulje sandalovine

 

Ovo esencijalno ulje tradicionalno se koristi kao lek, između ostalog, i za lečenje kožnih bolesti. Zovu ga i „božanska suština“, a jedno je od najefikasnijih ulja za lečenje akni, bubuljica i bakterija koje ih izazivaju.

Ulje sandalovine svojim sastavom utiče na bakterije koje se gomilaju na koži, ubija ih i sprečava upale i stvaranje bubuljica i akni. Reguliše lučenje sebuma, što je veoma važno ukoliko imate masnu kožu. Nekoliko kapi sandalovog ulja nanesite na problematične delove lica ili napravite masku sa ovim uljem.

 Tretmani protiv bakterijskih akni

 

Postoji mnogo efikasnih tretmana koji će pomoći da se smanji količina bakterija na koži i da se ublaže njihove posledice.

 • Prirodni preparati protiv akni dobro su rešenje ukoliko želite da se na prirodan način rešite bakterija koje izazivaju akne.
 • Proizvodi koji sadrže benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu mogu se kupiti i bez recepta, a primenjuju se za lečenje blažih oblika akni uzrokovanih bakterijama. Ovakvi proizvodi najčešće se koriste mesec ili dva, da bi se videlo bilo kakvo poboljšanje.
 • Ukoliko primetite da poboljšanja nema, vreme je da se obratite dermatologu koji će vam predložiti neki od lokalnih ili oralnih tretmana. Lokalni tretman podrazumeva korišćenje krema ili gelova koji sadrže retinoid, benzoil peroksid, salicilnu kiselinu ili antibiotik, zavisi šta je vašem licu neophodno. Ovi proizvodi deluju ili na bakterije ili na lučenje sebuma, a najčešće i jedno i drugo.

Kada imate upaljene akne, ciste ili potkožne bubuljice, lekar će vam prepisati i oralni antibiotik ili hormonsku terapiju oralnim kontraceptivima, što može pomoći ženama. Takođe, prepisuje se i lek izotretinoin, odnosno Akutan, koji jedini deluje na sve što može uzrokovati akne.  Ovaj lek je jak retinoid koji je izuzetno efikasan u lečenju najtežih oblika akni. Ništa od ovoga ne smete koristiti na svoju ruku.;

 • Postoje i procedure koje mogu biti efikasne u lečenju bakterija koja uzrokuju akne. Jedna od najefektnijih je i lečenje akni laserima i drugim terapijama svetlom.

Aparati koji emituju svetlosne snopove smanjuju broj kolonija propionibacterium acnes bakterija, uništavaju ih i smanjuju mogućnost nastanka akni.

Sada kada znamo šta su to loše bakterije na licu i kako one nastaju, možda će nam biti lakše da se uhvatimo u koštac sa bubuljicama i aknama. Koji god metod da probate, budite uporni, i videćete da bakterije na koži nisu nepobedive.

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *