bubuljice oko usana
Bubuljice

Bubuljice oko usana i kako ih se rešiti

I za dosadne i uporne bubuljice oko usana postoji pravo rešenje.One će postati samo vaša ružna prošlost, ako poslušate naše korisne savete koji slede.

Uzrok bubuljica oko usana

 

Kada se  naše pore zapuše mrtvim ćelijama kože ili sebumom, pojavljuju se bubuljice oko  usana.

Postoji  čitav niz uzroka, kao što su : prljave ruke, neredovno menjanje jastučnice, prislanjanje našeg telefona usnama dok razgovaramo, nezdrava ishrana, a ponekad i problem sa hormonima.

U poslednje vreme, čest uzročnik stvaranja bubuljica oko usana je upotreba zaštitnih pamučnih ili hirurških maski za lice

Simptomi bubuljica oko usana i kako ih razlikovati od sličnih pojava

 

Bubuljice oko usana mogu biti sitne ili krupne. Mogu biti mitiseri, potkožne ili gnojne bubuljice.

 • Sitne bubuljice su dosta česte.Prati ih upaljenost i bol.Tvrde su i najčešće su bele boje.
 • Gnojne bubuljice su uokvirene crvenim otečenim krugom.Zagnojene su i najčešće su bele, a ponekad i žute boje.
 • Potkožne bubuljice su tvrde i smeštene su ispod kože.Znaju da budu jako bolne.
 • Mitiseri su male, tamne tačke na vašoj koži.

Često mislimo da nas muče klasične bubuljice, grupisane u predelu oko usta, ali neretko su u pitanju za nijansu ozbiljnija kožna obolenja, koje ćemo navesti  i o njima reći nešto više.

Perioralni dermatitis ili osip oko usta

 

Ovo je bolest kože lica, koja počinje u predelu oko usana.Može se proširiti i do nosa i očiju.

Ovaj osip je crvene boje sa čvorićima, prištićima, koji podsećaju na bubuljice.

Mogu ga izazvati paste za zube ili sredstva za ispiranje usta koje sadrže fluor koji iritira  kožu.

Sve devojke i žene, koje koriste jaku šminku, često muku muče sa perioralnim dermatitisom.Teška šminka može da začepi pore kože, podstičući tako razvoj upale i skupljanje štetnih materija.

Ovo stanje kože, može  izazvati i oralna kontracepcija, kao i proizvodi za zaštitu od sunca i neke bakterijske ili gljivične infekcije.Okidač može biti i stres, kao i osetljivost na šećer i gluten.

Oralni herpes

 

Ovo je infekcija kože na ili blizu usta.Herpesne promene se mogu javiti i u usnoj duplji, ali su retke. Često i ne znamo da smo dobili herpes, već mislimo da je u pitanju obična bubuljica, jer su vizuelno slični u početku.

Bubuljice su rezultat upale začepljenih pora i bakterija koje se nalaze u njima dok uzroke pojave herpesa možemo tražiti u vrućini, neadekvatnim kozmetičkim tretmanima i stresu, a pre svega u virusu herpesa.

Kod herpesa osećamo žarenje ili trenje u predelu gde se formirao. Herpes se javlja uvek na istom mestu, a bubuljice se javljaju na više mesta. Herpes vremenom postaje grozdast i ispunjen tečnošću, zatim se pretvara u otvorenu ranu i vremenom se pretvara u krasticu.

Nevezano od toga da li ga diramo ili ne, on ima svoj određen proces dejstava na našoj koži oko usana.

Herpes je ispunjen tečnošću, a bubuljice gnojem ili sebumom.

Simptomi mogu trajati nekoliko nedelja ili u nekim slučajevima i duže.

Ekcemi

 

Podsećaju na bubuljice, jer su crveni  i prati ih otok i često se mogu naći smešteni u predelu oko naših usana.

Dodatno u odnosu na bubuljice je da se kod njih javljaju mehurići ispunjeni tečnošću.U jednom trenutku, oni pucaju, a koža počinje nesnosno da nas svrbi i da se ljušti.

Ekcemi kože se mogu javiti u našim najranijim danima, a nekada nas prate i kroz ceo naš život.

Oni u stvari predstavljaju imunološku reakciju naše kože na razne supstance iz našeg bližeg i šireg okruženja, koje su po nas alergene. Možemo biti alergični na hranu, neke lekove, kozmetičke preparate i još mnogo toga.Alergeni dospevši na našu kožu, prvo prodiru u njen površinski sloj, epiderm, a zatim se vezuju  za proteine i tako nastaju ekcemi.

Pročitajte koje još promene na licu liče na bubuljice, ali to zapravo nisu.

Bubuljice oko usana kod dece

 

Koža dece je jako osetljiva, naročito oko usta, gde se često javljaju bubuljice.

Treba razlikovati potrebe kože dece po uzrastu i uvek moramo imati na umu da proizvode za higijenu i negu namenjene za odrasle ne bismo trebali upotrebljavati za nežnu kožu beba i dece.

Česta je kožna iritacija oko usana kod dece, propraćena suvom i hrapavom kožom, crvenilom i neizbežnim malim bubuljicama.

Deci pubertetskog uzrasta treba uporno skretati pažnju da redovno peru ruke.Prljave školske klupe,telefoni i slično stalno su u dodiru sa njihovim rukama, kojima kasnije dodiruju lice. To može da izazove bubuljice u predelu oko usana.

Potrebno je bar na pet dana  menjati posteljinu i dečije jastučnice,  jer masnoća sa kose prelazi na jastuk, odnosno jastučnicu, a zatim i na lice.Ovo može biti razlog nastanka bubuljica oko usana kod dece.

Takođe i grinje koje se nalaze u posteljini, mogu biti podjednako čest uzročnik pojave ovakvih bubuljica i kod dece i kod odraslih.

Bubuljice oko usana kod muškaraca

 

Kao i žene, ni muškarci nisu pošteđeni bubuljica. Često se bubuljice nalaze upravo oko njihovih usana.

 

akne oko usana

 

Neki od saveta  su da:

 •   Kada se brijete, uvek koristite oštar brijač.Tako ćete izbeći mogućnost da se dlačice zadrže u porama, što je jako čest uzrok pojave bubuljica posle brijanja oko usana.
 • Vodite računa da ni vaša pena za brijanje niti vaša pasta za zube u svom sastavu nema SLS, odnosno natrijum laureat sulfat, jer  ovaj sastojak može biti jedan od uzročnika vaših  bubuljica oko usana.
 • Ne dodirujete vaše bubuljice  u predelu usana niti pokušavaje da ih iscedite, jer tako ćete samo dodatno pogoršati stvar.

Akne oko usana kod žena

 

Kad izađemo iz puberteta, koji je poznat i po tome što nas je  darovao velikim brojem pubertetskih bubuljica, naročito onih u regiji oko usana,mislimo da smo se sa njima pozdravili zauvek.

Nažalost, istina nije takva, pošto akne oko usana kod odraslih se javljaju ponovo.

Zdrava ishrana i adekvatna nega biće dve osnovne stvari koje će učiniti vašu borbu uspešnom.

Svakako je preporučljivo i prekontrolisati svoje zdravlje, jer tako ćete ukloniti sve potencijalne uzroke koji bi mogli da naruše izgled, kvalitet i lepotu vašeg lica. Zapamtite, drage dame da su vaše usne i predeo oko njih veoma osetljivi i da biste trebali uvek ovom delu lica da posvećujete izuzetnu pažnju.

Marija je iz dana u dan doživljavala stres, nanovo se budeći sa crvenim i bolnim bubuljicama, za koje nije imala rešenje. Pored toga što su je bolele, rušile su i njeno samopouzdanje, jer se nije mogla da pohvali lepim tenom i kvalitetnim i negovanim izgledom kože. Nije ni slutila da postoji jednostavno rešenje za njenu problematičnu kožu. Ona je svoje rešenje pronašla i sada uživa u svojoj predivnoj koži i sjajnom tenu.Želite li da i vi imate čisto lice kao ona?.Ako je vaš odgovor „da“, saznaćete više iz linka koji sledi: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Sitne bubuljice oko usana

 

Iako sitne, bolne su i upaljene. Ove akne usana mogu nastati posle depilacije nausnica voskom ili raznim trakicama za skidanje dlačica.  Često su rezultat  korišćenja neodgovarajuće šminke i/ili šminke lošeg kvaliteta. Ako koristimo prejaku pastu za zube, ona je u stanju da isuši osetljivi deo oko usta.

Takođe ove sitne bubuljice mogu da budu nuspojava nekog hormonskog poremećaja ili rezultat neadekvatne  ishrane, prvenstveno konzumiranja prezačinjene hrane i velike zastupljenosti mlečnih proizvoda u našoj ishrani.

Mogu nastati  i kao posledica korišćenja teških krema koje sadrže parafinsku bazu ili vazelin.  Spisak uzročnika sitnih bubuljica oko usta je dugačak.

Mogu se javiti i kao reakcija na neku vrstu hrane na koju smo alergični.

Sitne bubuljice oko usana su užasno tvrde, uglavnom su bele boje i liče na male grudvice.Mogu mesecima ostati oko vaših usana.

Čistite pravilno i obazrivo kožu vašeg lica, da se sitne bubuljice ne bi množile.

Takođe, dok ih ne pobedite, izbegavajte direktno sunčanje vašeg lica.

Preporučljivo je koristiti blage, prirodne sapune za lice.

Redovnim negovanjem prirodnim kremama, ove sitne bubuljice će nestati.

Pogledajte šta je Nedi pomoglo da ukloni bubuljice sa svog lica. Njeno iskustvo je na ovom videu:

Gnojne bubuljice oko usana

 

Gnojne bubuljice su takozvane  „ zrele bubuljice”.

Po crvenom otečenom krugu oko bubuljice, odmah možemo da vidimo da se radi o upalnom procesu unutar kože .U epicentru ovog upaljenog kruga, na površini same bubuljice možemo videti gnoj koji je najčešće bele boje. Ponekad gnoj bude žute boje, ukoliko je prljavština od spolja dodatno iziritirala deo kože oko usana.

Ove bubuljice su na prvom mestu zdravstveni, pa tek onda i estetski problem.Nekada je gnojna bubuljica jako mala, a nekada je jako velika i može da nam napravi ozbiljan problem.

Gnojne bubuljice oko usana pojavljuju se često kod žena u vreme njihovog menstrualnog ciklusa, a izuzetno česte su kod adolescenata i kod osoba sa nekim hormonskim disbalansom.

Nezdrava ishrana može biti jedan od uzroka njihove pojave.

Preporučuje se da jedete koštunjave plodove, masline i semenke, jer njihovim unošenjem unosite zdrave masti u naš organizam, koje su nam veoma korisne jer pomažu u kontroli upala koje se dešavaju u predelu oko usana.

Takođe, preporučuje se da izbegavate preterano konzumiranje slatkiša, kao i svima omiljene čokolade,  jer se smatra da slatkiši povećavaju kiselost našeg organizma, a bakterije prosto obožavaju kiselu sredinu. Generalno bi trebali da izbegavamo slatke proizvode u širokom luku, ako smo skloni stvaranju gnojnih bubuljica oko usana.

Potkožne bubuljice oko usana

 

Potkožne bubuljice su one koje se ne vide, a bole. Mogu se napipati pod jagodicom prsta. Često su smeštene oko usana.

Potkožne bubuljice oko usana na našem licu se najčešće pojavljuju ako koristimo nekvalitetne ruževe i balzame za usne.

Pod ovim „nekvalitetne“, podrazumeva se da je ovim proizvodima prošao rok korišćenja ili da su u roku, ali da u sebi sadrže neki sastojak koji nam ne odgovara.U oba slučaja, upala se proširuje lako.

Usne su jako osetljive , a bakterije znaju da naprave baš puno problema.

Takođe mogu nastati, ukoliko ne menjamo redovno našu jastučnicu za spavanje i ukoliko dodirujemo prljavim rukama predeo oko usana.

Jako bitna  je redovna higijena lica, odnosno čišćenje lica i umivanje. Mazanjem dobrih gelova i krema za bubuljice, možemo da isušimo ove potkožne napasti.

A ako nam je baš  jako upaljena zona oko usana, uvek će pomoći hladne obloge za akne.

U ovom periodu je jako bitno da ne koristimo pilinge za mitisere na licu, jer sa njima samo ćemo dodatno pogoršati stanje naših potkožnih bubuljica.

Treba napomenuti i da ovakve potkožne bubuljice dosta češće dobijaju ljudi sa masnijom kožom, zatim oni koji se nezdravo hrane, koji jedu puno slatkiša , pušači, kao  i oni koji prolaze kroz hormonske promene.

Kako ukloniti bubuljice oko usana?

 

Bubuljice oko usana možemo ukloniti prirodnim metodama uz pomoć meda, limunovog soka, paradajza, kurkume i ulja od čajevca.

 

gnojne bubuljice oko usana

Med

 

Med je izuzetan prirodan lek. Bogat antimikrobnim svojstvima, pokazao se kao veoma efikasan borac protiv bubuljica oko usana.

Postupak je sledeći:

 • Nanesite malo meda na čist prst, a potom ga prstom stavite na  bubuljice oko usta.
 • Ostavite nanesen med da odstoji dvadeset minuta.Potom operite lice mlakom vodom.

Bubuljice će posustajati, ako postupak ponavljate uporno dan za danom jedan određeni  vremenski period.

Limunov sok

 

Limun u sebi sadrži askorbinsku kiselinu i antioksidanse.Sve ove odlike čine ga odličnim saveznikom u našem malom kozmetičkom ratu, koji smo objavili bubuljicama  oko usana.

Krajnje je jednostavno :

 • Nanesite sok od isceđenog limuna na predeo oko usana nekoliko puta na dan.

Pozitivni efekti će vas uskoro obradovati.

Paradajz

 

Paradajz u sebi sadrži dragocenu salicilnu kiselinu, a upravo ova kiselina rastvara sebum i sprečava masnoću, koja je uzrok nastanka bubuljica oko usana

Postupak je lak:

 •   Izgnječite jednu krišku paradajza, koju ćete potom naneti na predeo sa bubuljicama.
 •   Ostavite smesu da stoji na licu jedno deset minuta, a zatim lice isperite mlakom vodom.

Ponavljajte postupak nekoliko puta dnevno i vrlo brzo  dobićete izvanredne rezultate.

Kurkuma

 

Kurkuma ima i antioksidativna i antiupalna svojstva. Leči naše bubuljice oko usana.

Priprema:

 •   U kurkumu dodajte malo vode i napravite pastu.
 • Nanetite smesu na bubuljice.
 • Posle dvadesetak minuta, isperite lice mlakom vodom.

Ovaj postupak je optimalno ponavljati dva puta nedeljno.

Ulje od čajevca

 

Primena ovog ulja, daje brze rezultate kod gnojnih bubuljica oko usta.Smanjuje upale.

Korišćenje:

 • Nanesite ga štapićem za uši direktno na samu bubuljicu.
 • Drži se nekoliko sati, a onda se ispira.

Možete koristiti razblaženo ulje od čajevca kupljeno u apoteci, pomešati sa drugim uljem, na primer kokosovim ili pomešati sa vodom.

Ricinusovo ulje

 

Ima antiupalno dejstvo.Pred spavanje nanesite na predeo oko vaših usana malo ricinusovog ulja. Ostaviti preko noći da deluje. Ubrzo ćete osetiti da se bol smanjio.

Međutim, ono što se pokazalo kao najefikasnije u borbi protiv bubuljica oko usana je sledeće..

Prirodni gelovi i kreme protiv bubuljica oko usana

 

Ovakvi preparati za bububuljice deluju jer su bogati mineralima i vitaminima.

Potražite one koji u svom sastavu imaju ekstrakt kore hrasta, piknogenol, semena biljke tamarinda, bukovače ili cveta livadskog ljulja. Izuzetno delotvoran sastojak je i ulje čajevog drveta.

Uglavnom se koriste dva puta dnevno da bi njihovo dvostruko dejstvo : umirujuće i hranjivo,  postiglo maksimalan efekat na našu  kožu i da bi nas te dosadne bubuljice oko usana zauvek napustile.

Brzi pomoćnik u borbi protiv bubuljica i akni u predelu oko naših usana može biti sve popularniji flaster za bubuljice.  Ako niste do sada čuli za tako nešto, naš šavet je da ga obavezno probate.

Još jedan savet je da izbegavate da sami istiskate akne jer tako povećavate rizik nastajanja tragova od bubuljica koji će da ostanu trajno na vašem licu.

Svi smo se nekada mučili ili se i dalje mučimo sa upornim bubuljicama oko usana.Ako slušamo korisne savete i negujemo se prirodnim proizvodima i kremama, bićemo zaštićeni od bolnih i ružnih bubuljica.

Najpametniji od nas se nikada ne opuštaju kada je nega dela oko usana u pitanju i ponosno nose svoje negovano lice !

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *