bubuljice od nošenja maske
Bubuljice

Izbegnite „maskne“ – bubuljice od nošenja zaštitne maske!

Muče vas bubuljice od nošenja zaštitne maske? Niste jedini! Saznajte zašto,  kako da ih sprečite i kako da ih što brže uklonite sa lica!

Na početku epidemije korona virusa raspravljalo se o maskama i došlo do zaključka da su nam neophodne, kako bismo zaštitili sebe i druge. Ipak, sa sobom donose problematičnu kožu lica koja zahteva pažnju i negu.

Bez obzira na tip kože lica, neretko se pojavljuju bubuljice, koje su stručnjaci nazvali maskne (kombinacija reči „maska“ i „akne“)

Čim one imaju naziv, jasno vam je koliko su učestale. Muče ljude širom sveta ali mi vam nudimo prirodne načine lečenja, koji će učiniti vaše lice čistim i besprekornim!

Šta su maskne?

 

Maskne su promene na koži usled nošenja zaštitne maske . Bez obzira da li ste izabrali masku od pamuka, hiruršku masku ili epidemiološku događa se isto – koža postaje upaljena i crvena.

Razlikuje se nekoliko tipova akni od nošenja zaštitne maske, odnosno stadijuma.

Najpre se pojavljuju crvene tačkice na koži koje peckaju i svrbe. Ne treba ih dodirivati prljavim rukama, jer se prenose dodatne bakterije koje narušavaju izgled lica. Ukoliko je zaštitna barijera lica jaka crvenilo se povlači za nekoliko sati, kao da ga nikad nije ni bilo.Zaista, to bi bilo idealno!

Međutim maska nam je i narednog dana neophodna, kako bi ušli u trgovinu ili otišli na posao stavljamo je na kožu lica. Lice se ponovo crveni i njegov imunitet slabi, tako da nakon nekoliko dana nastaju crvene i bolne bubuljice. Takozvane potkožne akne pojavljuju se često bez obzira na tip kože!

Pripadnici jačeg pola češće rade fizički naporne poslove i znoje se pod maskom. Susreću se sa belim, gnojnim bubuljicama. Potrebno ih je pravilno tretirati kako bi nestale i kako bi izbegli trajna oštećenja kože, poput fleka i ožiljaka od akni. Pre nego što vam otkrijemo kako, zavirimo u unutrašnjost građe kože lica!

Kako nastaju bubuljice od nošenja zaštitne maske?

 

bubuljice od nošenja zaštitne maske

 

Između maske i kože lica stvara se kondenzacija, prilikom svakog izdisaja. Zadržava se vlaga, tako da čestice ostaju na površini kože lica. Stvara se pogodno, vlažno okruženje za bakterije poput Propionbacterium acnes  i nastanak potkožnih bubuljica.

Nije sama kondenzacija zaslužan za nastanak maskni! Tu su prljavštine iz spoljašnje sredine poput prašine koje su se zakačile za kožu lica pre stavljanja maske. Kada se uzme u obzir na koža svakodnevno luči prirodna ulja koja ostaju na površini lica i kada zamislite da se sve to smeša i uđe među pore – eto problema! Pore ne mogu da dišu, a ni nemaju bog zna koliko prostora zbog maske i pojavljuje se gomila bubuljica.

Da su epidemiološke maske lose ne bi ih nosili, ali istina je da nakon nekoliko dana mogu doprineti stvaranju infekcije na površini vašeg lica.

Jovana je imala problematičnu kožu sklonu bubuljicama. Svakodnevno nošenje maske pogoršalo je stanje njene kože, pojavljivale su se nove crvene i bolne akne na njenim obrazima. Tražila je prirodno i brzo rešenje koje će učiniti njenu kožu normalnom. Uspela je u tome! Ojačala je imunitet kože i njeno lice više nije toliko sklono aknama. Naprotiv, besperekorno je čisto! Isto možete uraditi i vi!Pogledajte kako na sledećem linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/ .

Može li šminka pogoršati bubuljice od nošenja maske?

 

Nanošenjem šminke i zatim maske na lice koju nosite satima pogoršaćete stanje svoje kože!

Korektivna kozmetika danas u sebi nudi sve prirodnije sastojke, izbegavajući jaku alimunijumsku strukturu koja joj daje postojanost. Zato, prilikom odlaska u drogeriju po puder ili bronzer, obratite pažnju na deklaraciju. Istina je da i dalje nemamo potpuno prirodan sastav šminke, ali teške supstance treba izbegavati!

Upoznajte se sa štetnim sastojcima korektivne kozmetike!

Šminka dodatno zapušava pore tako da lice otežano diše pod maskom. U zavinosti od imuniteta vaše kože pojaviće se više ili manje crvenih bubuljica, ali retko ko uspe da ih izbegne.

Najbolje je izbegavati nanošenje šminke ukoliko morate da budete više sati pod maskom, na poslu ili u školi.

Saznajem istražujući iskustva dama, da se puder topi ispod maske tako da se pojavljuju čestice znoja. Štetni sastojci šminke, znoj, prirodni sebum i bakterije iz spoljašnje sredine prava su noćna mora za lice! Neke od njih susrele su se sa cističnim aknama, koje su lečile nekoliko nedelja.

Mogu li dlake na licu pogoršati bubuljice od nošenja zaštitne maske?

 

Muškarci se u jutarnjim časovima briju, tako da oštrica brijača uklanja sve dlačice čineći lice nežnim. Uklanjaju dlačice i mrtve ćelije sa površine kože, ali nekada je oštrica suviše jaka tako da izazove iritaciju. Kada se pojavi crvenilo nakon brijanja važno je dezinfikovati kožu i ostaviti joj prostora da diše i da se regeneriše u suprotnom mogu nastati bubuljice nakon brijanja. Radi se o sitnim, belim bubuljičicama koje svrbe i nestaju nakon nekoliko sati.

Da, tako je bilo dok nismo prislanjali masku uz lice!

Sa maskom se iste beličaste bubuljice mogu dodatno upaliti. Folikul dlake ostaje otvoren, dok se stvara kondenzacija ispod maske i bakterije se slobodno useljavaju u minijaturnu rupicu u koži. U rupicu koja je ostala nakon izbrijavanja dlake!  Koža postaje irtirana i može se upaliti tako da nastanu, tvrde i bolne potkožne bubuljice! Licu je tada potrebno dosta vremena za regeneraciju. Ovu vrstu akni  ne treba cediti kako ne bi ostali ožiljci.

Ne dozvolite da vas prethodni redovi isfrustriraju. Problem postoji ali ga vi možete preduhitriti. Sprečite pojavu maskni pirodnom negom lica. Posvetite pet minuta više svom licu i imaćete zavodljivu kožu nakon skidanja maske.

Kako sprečiti bubuljice od nošenja maske?

 

Moja prijateljica je u očaju zaključila da je jedini način kojim može sprečiti bubuljice od nošenja maske – ne nošenje iste! Želim da vam kažem da to nikako nije rešenje, jer treba da ostanete zdravi i negovani. Kozmetičari su mislili na stanje kože lica tokom epidemije i preporučili naredne savete. Učinili su ten moje prijateljice ujednačenim, a nadam se da će i vama biti od koristi.

Pravilnim čišćenjem lica pred odlazak u krevet uklonićete višak prirodnih ulja, čestice prašine, tragove šminke i sve drugo što sam pominjala i što doprinosi stvaranju maskni. Lice će uz prirodan losion ostati čisto a pore otvorene. U toku noći moći će da se nadišu kiseonika i uspostaviće se normalna Ph vrednost lica. Budićete se sveži i odmorni.

Ukoliko je moguće, ne nanosite teške pudere odmah nakon ustajanja. Posebno ne ukoliko se spremate za posao i tamo ćete biti pod maskom osam sati. Izbegnite ih i radije nahranite kožu hidratatnom kremom. Krema bogata vitaminom E i hijaluronskom kiselinom učiniće imunitet lica jačim, tako da postaje otpornije. Vitamin E ubrzava regeneraciju lica i poželjan je bez obzira na tip vaše kože.

Kada krema upije spremni ste za izlazak napolje i nošenje neophodne zaštitne maske!

Nakon dva do tri sata napravite pauzu u nošenju maske, skinite je na svega nekoliko minuta kako bi osvežili kožu. Kad kažem skinite, ne mislim da se izložite riziku od virusa. Jednostavno pronađite bezbedno mesto gde ćete biti sami i gde možete da osvežite kožu aktivnim kiseonikom. Da, aktivni kiseonik daće licu dodatnu snagu i trenutno smiriti iritaciju. Osećaćete se sveže i sačuvati kožu od bolnih akni.

Upoznajte se sa svim prednostima aktivnog kiseonika za umivanje.

Ukoliko osetite da se lice znoji, najbolje je ponovo otići na ‘’bezbedno mesto’’ i zatim prebrisati kožu ispod maske maramicom za čišćenje lica. Uklonićete čestice znoja koje se mešaju sa bakterijama i sprečiti pojavu maskni. Posle toga idealno je osvežiti lice termalnom vodom ili pomenutim, aktivnim kiseonikom!

Jednom nedeljno neophodno je pripremiti piling za lice. Piling od aktivnog uglja uklanja nečistoće iz dubine pora, tako da koža ostaje čista. Osetljivoj koži lica više prija piling od šećera, a utrljavanjem istog postaćićete cirkulaciju. Dobra cirkulacija krvi dovodi do ćelija kože dva puta više vitamina i minerala. Lice jača i biva otpornije, tako da možete bezbrižno  nositi masku nekoliko sati.

Sam materijal od kog su napravljene zaštitne maske može iritirati lice.

Koži radije prijaju meki materijali i pamuk. Ukoliko izaberete pamučnu masku važno je obratiti pažnju na deterdžente za pranje iste. Redovno pranje je neophodno, ali jaki deterdženti mogu irtirati osetljivu kožu lica i stvoriti akne. Birajte blaga sredstva za pranje, sa što manje hemikalija unutar sebe! Ako birate jednokratne maske – onda ih tako i tretirajte. Bacite nakon upotrebe!

Bubuljice od nošenja zaštitne maske već su na vašem licu? Čine da se osećate nesigurno?

Stanimo im na put!

Kako ukloniti bubuljice od nošenja maske?

 

zaštitna maska stvara akne

 

Bacanje maske? Ovog puta totalno zaboravite na ceđenje akni, jer ćete  ponovo staviti masku na lice. Kada se bubuljica iscedi potreban joj je vazduh, a maska će lice gušiti tako da bakterije mogu napasti otećenu kožu i izazvati još veće probleme. Nakon istiskivanja bubuljice ostaje mitijaturna rupica, kojoj je potrebno nekoliko dana da potpuno nestane. Mogu je napasti bakterije kada stavite masku i stvoriti bolnu infekciju, koja traži posetu lekaru.

Dakle, ceđenje nikako ali naredne savete vam toplo preporučujemo!

Serum za bubuljice 

 

Serum za bubuljice pokazao se kao instant rešenje protiv akni od nošenja maske za lice, jer ih isušuje za svega nekoliko dana. Naravno, ukoliko izaberete prirodnu strukturu istog.

Prirodna baza seruma podrazumeva aloe veru, koja neguje kožu pod upalom i smanjuje otok. Biljni sastav reguliše lučenje sebuma i isušuje akni, tako da ne ostavljaju ožiljke za sobom. Smiriće lice i regulisati Ph vrednost kože ispod maske, tako da se smanji šansa za pojavu novih bubuljica u narednim nedeljama.

Regeneracija lica je zahvaljujući vitaminima iz seruma ubrzana, ukoliko se nanosi dva puta dnevno na aknu. Pre nanošenja dezinfikujte lice, kako bi pore mogle lepo da upiju sve hranjive sastojke proizvoda!

Dvoumite se između seruma i kreme ?

Krema za bubuljice kao rešenje za maskne

 

Benzoil peroksid je glavni sastojak krema protiv bubuljica, koji isušuju potkožne akne. Stvoriće krasticu nakon nekoliko dana, odnosno primorati bubuljicu da sazri.

Važno je biti oprezan prilikom kupovine kreme za bubuljice.

Kada su maskne na vašem licu, koža ne trpi masnu kremu. Masna baza dodatno će zapušititi pore, a tokom infekcije lice želi da diše i ostane čisto!

Zato je važno biti oprezan i pratiti osećaj koji krema ostavlja za sobom na koži lica. U poređenju sa kremom gel protiv bubuljica mnogo je bolji izbor, jer upija za nekoliko sekundi!

Tek kada krema potpuno upije stavite ponovo masku na lice!

U drogerijama pronalazim kreme protiv mitisera, koje su odlično rešenje ukoliko ste primetili da se pojavljuju crne bubuljice na nosu nakon nošenja maske. Kako je licu toplo proizvodiće više sebuma, što doprinosi zapušavanju pora i nakupljanju nečistoća. Mitiseri mogu preplaviti vaš nos ili bradu, a krema protiv mitisera postepeno će ih izvući iz kože. Primetićete da ih je sve manje , iako svakodnevno nosite masku!

Možete pomešati prirodne namirnice u svojoj kuhinji i napraviti tonik koji smiruje bubuljice.

Pripremite prirodan tonik protiv bubuljica

 

Tonik može osvežiti kožu lica nakon dana pod maskom i ubrzati sazrevanje bubuljica. Ipak, ne treba se oslanjati samo na njegovu strukturu, ukoliko se javljaju nove bubuljice potreban vam je proizvod iz ruke stručnjaka!

Glavna mana kućno pripremljenog tonika za bubuljice jeste rok trajanja. Nakon pripreme morate ga držati na hladnom i tamnom mestu, kako se ne bi pokvario. Koristite ga dva do tri dana. Više od toga nije preporučljivo jer unutar njega nema konzervansa koji bi hranjive sastojke održao svežim.

Mešavina pola ceđenog limuna sa pola čaše ohlađenog zelenog čaja, osvežiće kožu lica. Limun će ubiti bakterije tako da lice ostane čisto, dok zeleni čaj ubrzava zarastanje akni. Kada isprskate ovakav tonik ili nanesete tupferom držite ga desetak minuta na licu. Zatim temeljno isperite kožu, kako limunska kiselina ne bi ostala među porama i izjela ih.

Osetljivoj koži lica umesto limuna prijaće rendana narandža, koja u sebi sadrži vitamin c ali nema jake kiseline. Osvežiće trenutno lice i suzbiti svrab koji izazivaju maskne.

Losioni protiv bubuljica imaju vitamine u sebi ali i vodu iz voća, narandže, limuna i drugih.

Potražite losione i preparate za akne koje sadrže sastojak koji se zove cytofruit water.

Izvučena voda iz citrusnog voća čini lice nežnim na dodir i jača površinski sloj, tako da spreči nastanak bubuljica svih vrsta, uključujući ove akne od nošenja maske!

Kako u sva tri slučaja morate izdvojiti vreme za sebe, odnosno ne smete nakon nanošenja kreme ili seruma staviti masku na lice, imamo još jednan način lečenja. Prirodno ulje koje ne ostavlja vlažan i masan trag na koži, brzo upija i za svega par minuta maska će opet biti na vašem licu.

Odlično je ukoliko želite da se bubuljica isuši u toku dana koji ćete provesti pod maskom!

Ulje čajevca za bubuljice od nošenja maske

 

Ulje čajevca ne treba nositi svakodnevno. Predstavlja prvu pomoć koja će smanjiti crvenilo i bol oko bubuljice.

Pravilno negujte lice kako bubuljice od nošenja zaštitne maske ne bi nastale! Ukoliko se ipak pojave nekoliko kapi čajevca umiriće ih. Deluje protivupalno i naziva se suvim uljem, jer nije jako masno. Nanesite ga direktno na aknu i već nakon par sati može umanjiti otok i crvenilo oko potkožne bubuljice.

Odlično je kada ste u žurbi, jer ne ostavlja masan trag za sobom i brzo upija.

Iskustva sa masknama

 

Rekla sam kako se brdo ljudi muče  bubuljice od nošenja zaštitne maske i to sam zaključila čitajući iskustva na forumima. Moje prijateljice takođe su se požaljile na bolne bubuljice na bradi  i obrazima, od kad je počela epidemija.

Pitate se šta  je svima njima pomoglo?

Ana (32 godine):  „Koža mog lica je mešovita, tako da se bubuljice povremeno pojavljuju na obrazima dok je čelo potpuno suvo. Kada sam počela da nosim masku na poslu obrazi su postali bolni i crveni. Izbijale su potkožne bubuljice i to me je jako zabrinulo. Plašila sam se da će buknuti još više, ukoliko ponovo stavim masku na lice.

Jasno je da sam jednostavno morala ponovo da je stavim. Morala sam da odem na posao i ispoštujem propisane mere epidemiologa!

Masku sam nosila a  redovno čišćenje lica prirodnim losionom za bubuljice umirilo je crvenilo na koži. Ten mi je sada ujednačen i ponosna sam na sebe, jer sam prvi put izbegla ceđenje bubuljica! ‘’

Jovana (21godina):  ‘’Pristala sam da se moje iskustvo objavi, jer sam od normalne kože lica stigla do problematične. Jednostavno ne želim da se drugima dogodi isto. Svakodnevno sam nanosila teške komedogene pudere i zatim nosila masku koja je podstakla stvaranje akni.

Puder je potpuno zapušio pore jer lice pod maskom nije moglo normalno da diše. Rešila sam da se ne šminkam neko vreme i dezinfikujem kožu aktivnim kiseonikom koji je sprečio novu irtiraciju. Prirodni serum za bubuljice isušio je postojeće akne i povratio moje samopouzdanje. ‘’

Ivan (46 godina): ‘’ Nikada nisam imao problem sa kožom lica i imam svoju jutarnju rutinu nege. Nakon ustajanja brijem obraze i bradu, tako da odlazim uredan na posao! Primetio sam crvenilo i sitne bubuljice od kad svakodnevno nosim masku.

Nije mi bilo jasno o čemu se radi!

Ostavio sam koži prostora da se odmori i čak sam pomislio da joj ne odgovara brijač. Nakon nekoliko dana vratila se u normalu. Ipak, sledećim izbrijavanjem i zatim nošenjem maske pojavile su se sitne bubuljice koje svrbe. Dezinfikovao sam lice i rešio da promenim dnevnu rutinu i brijanje ostavim za uveče, kako bi koža disala tokom noći. Bubuljice su tada nestale i lice se potpuno smirilo. ‘’

Jasno je da treba misliti na celokupno zdravlje! Potrebno je ispoštovati epidemiološke mere, sa razlogom su tu. Ipak,  uz pravilnu negu, lice će sijati i ispod zaštitne maske! Sada znate kako!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *