regeneracija kože lica
Nega kože

Regeneracija kože lica je moguća! Potpomognite je!

Kako se kože regeneriše? Otkrijte!  Regeneracija kože je važan proces. Upoznajte temeljno ‘’kako vaša koža diše’’ kako bi dostigli željeni izled lica!

Da li je potrebno krenuti ovu temu sa pričom o dvadeset petim godinama života kada krećemo da starimo, odnosno prestajemo da rastemo i razvijamo se?

Nije, ali se danas sve više priča o regeneraciji lica.  Termin je postao redovan i potpuno smo ga usvojili. Važno je razumeti ga kako bi izabrali adekvatan proizvod i saznali kako deluju njegove čestice.

Pitali smo se kako taj proces opravka kože nastaje? Kako se odvija i za kraj najvažnije, kada će naše lice opet postati meko i sjajno?

Kako se koža regeneriše?

 

Biću iskrena na početku i otkriti vam da nisam htela da započinjem ovu temu o regeneraciji kože lica bez saveta stručnjaka. Tražila sam dublja objašnjenja, očekivala fraze, medicinske termine i reči koje bi mi dokazale moju misao da je regeneracija kože lica mukotrpan proces. Onda me je dermatolog bacio na noge, rekavši da su neke stvari unutar mene stare svega nekoliko trenutaka ili dana. Mislio je na ćelije koje se, dok vi ovo čitate, konstantno stvaraju!

Koža se sastoji od tri sloja, spoljašnjeg dela zatim unutrašnjeg dela i tkiva. Sva tri sloja kože međusobno su povezana elastinom i drugim vlaknima međusobno prožetim između hiljada ćelija kože. Neke od tih ćelija nazivaju se matičnim ćelijama kože, odnosno imaju svojstvo regeneracije i stvaranja novih ćelija.

Da se razumemo svaka ćelija ‘’ima svojstvo regeneracije’’ ali pored toga i druge poslove za koje je zadužena.

Matične ćelije imaju samo jednu funkciju – da adekvatno deluju i ubrzaju proces regeneracije kože.

Koža lica je tanka, epiderm (površinski sloj kože) izložen je svakodnevnim oštećenjima poput zagađenja, vetra i prašine. Zadajemo im dodatne muke nepravilnim skidanjem šminke ili konstantnim dodirivanjem lica. Zaštitna barijera lica se oštećuje i koži je potrebna regeneracija – u različitom smislu te reči! Neko ima rane koje treba da zacele, neko ima bore i koža mu stari i gubi elastičnost, a neko, kao JOvana, ima problem sa bubuljicama.

Jovani je koža pravila ogroman problem. Stalno je imala bubuljice na licu i nikako nije mogla da se regeneriše, sve dok nije pronašla savršeno prirodno rešenje. O čemu se radi i šta to tako dobro deluje, saznajte iz njenog iskustva koje se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Sama regeneracija kože lica može se podeliti u tri grupe:

  • Površinska regeneracija epitela
  • Unutrašnji oporavak kože lica
  • Regeneracija tkiva

U zavisnosti od tipa kože vašeg lica i promena koje vam se događaju dešava se i usporena regeneracija kože lica o kojoj ćete kasnije više pročitati. Trenutno nas zanima, svakodnevna regeneracija kože!

O da, nismo vam rekli!

Na svake četri nedelje površinski sloj epitela je zamenjen potpuno novim i zdravim ćelijama ukoliko nije pretrpeo infekciju ili fizičko oštećenje.

Površinska regeneracija epitela

 

proces regeneracije kože lica

 

Epitel je prvi sloj kože, zaslužan za ujednačen ten našeg lica. Svaka promena unutrašnjih delova kože ogleda se na prvom sloju i zadaje nam muke pa bubuljice, na primer, moramo prekrivati korektorom. Sve što pojedemo, popijemo ili emocionalno osetimo ogleda se na epitelu tj koži kao našem najvećem organu!

Ukoliko ste zadovoljni izgledom vašeg lica treba da budete srećni.Ukoliko niste i ove nedelje vas prate crni podočnjaci ili je ton lica nešto lošiji usled PMS-a i blagog poremećaja hormona, treba da znate da će se koža regenerisati.

Svakog dana sa površinskog sloja kože otpada više desetina mrtvih ćelija.

Praktično površinski sloj epitela sastavljen je od mrtvih ćelija koje predstavljaju prvu liniju odbrane od bakterija i sitnih prljavština. Kada se ćelija potpuno istroši, utroši svu vlagu i proteine, na njeno mesto dolazi nova zdrava ćelija. Stare okruglaste loptice, nevidljive golim okom, otpadaju i ljušte se sa kože lica svakodnevno. MI ovaj proces ubrzavamo kada radimo piling lica.

Stručnjaci navode zanimljiv podatak, odnosno istraživanje u kom je dokazano da kada tupferom pređete regiju lica otpada više stotina starih ćelija. U toku istog dana vi dobijate nove, zdrave ćelije za čiji je razvoj i nastan zaslužan drugi sloj kože lica!

Unutrašnji oporavak kože lica

 

Nema čarolije! Mrtve ćelije kože ne otpadaju same od sebe već ih praktično isteruju sa mesta nove, zdrave ćelije . Jasno vam je da se ne pojavljuju slučajno i da se sam proces njihovog nastanka odvija u unutrašnjim slojevima kože lica.

Unutrašnji sloj kože lica je poput špajza, kako ja volim da kažem. Tu se nalaze neophodni vitamini i minerali, pregršt elastina koji drži lice zategnutim i kolagen koji kožu čini čvstom. Zahvaljujujući ovom delu kože lica, proces oporavka epiderma je brz ukoliko je Ph vrednost normalna i uravnotežena. Ovde se dešava ona regeneracija kože koja se tiče starenja i opuštanja lica.

Još jedna funkcija ovog sloja kože jeste čuvanje vode, pa ukoliko redovno hidrirate kožu i organizam pružićete mu lakšu i bolju regeneraciju. Samim tim nežnije i mekše obraze!

Ako zamislimo da posmatramo kožu pod mikroskopom biće nam jasno da stižemo do pomenutog, trećeg dela odnosno tkiva.

Najdublji sloj kože skladišti energiju i čuva velike količine kolagena.

Ukoliko gore naveden proces regeneracije zakaže, tkivo crpi svoje resurse i pružajući gornjim slojevima kože jačinu. Sa druge strane bogat je krvnim sudovima koji podstiču cirkulaciju i stvaraju lep ten, hraneći kožu lica i čineći naš izgled odmornim. Zato nam je potrebna dubinska regeneracija kože.

Zamislite da je organizam poput savršene mašine, koja radi  više stvari istovremeno. Tačnije, zamišljeni procesi regeneracije kože lica dešavaju se u sva tri sloja kože bez izuzetka. Da tkivo odluči i ne vrši dobar protok cirkulacije drugi sloj kože ne bi imao dovoljno vitamina da stvori nove ćelije i zaštiti lice od spoljašnjih uticaja.

Pominjali smo vremenske razmake pa smo rekli, što se sećate i sami, da se lice svako trenutka obnavlja i da je potrebno tri do četri nedelje za lepši ten. Bila sam radoznala i non-stop se pitala da li se taj proces zaustavlja? Kada je koža potpuno obnovljena?

Koliko koži treba da se regeneriše?

 

Oporavak kože lica koja je normalna podrazumeva vremenski period od godinu dana. To je prosečan vek proteina u unutrašnjim slojevima kože, nakon kog se oni gube i prave se novi.

Proces se odvija iz dana u dan, levo se zameni deset ćelija i proteina unutar njih a desno tek dve, ako zamislimo slikovito. Praktično na svakih godinu dana mi dotačinjemo potpuno novo lice, kažu dermatolozi.

Navedeno vreme predstavlja proces prirodne regeneracije kože lica koja nije pretrpela oštećenja.

Regeneracija oštećene kože lica

 

Oporavak oštećene kože lica podrazumeva slabljenje epiderma kao prvog sloja kože. Spora zamena ćelija doprinosi slabljenju zaštitne barijere kože i dovodi do nastanka infeckije. Bakterije iz spoljašnje sredine napadaju lice i dospevaju do drugog sloja gde uništavaju proteine. Temperatura se povećava, lojne žlezde luče više sebuma i eto nam potkožnih akni ili gnojnih bubuljica .

Upaljenoj koži potrebna je snaga u vidu zdrave ishrane. Birajte sveže povrće i voće i izbegavajte veštačke šećere koji mogu pospešiti upalu. Pored zdrave hrane biće vam potrebne prirodne kreme za bubuljice. Prirodni sastav kreme ne opterećuje dodatno kožu, nego ona iz nje uzima samo nabolje, što ubrzava proces oporavka kože.

Sam proces regeneracije kože pod infekcijom se ne dešava sve dok organizam potpuno ne ubije bakteriju. Kada proteini pobede infekciju polako koža prelazi u stanje regeneracije pa se akne suše i nestaju.

Na žalost,često nemamo strpljenja! Bububljice su najpre estetski problem i zadaju nam glavobolju. Ukoliko poželite da ih iscedite, naučite da to bude pravilno ceđenje akni, kako ne bi povredili tkivo i stvorili otvorene rane koje prerastaju u ožiljke od bubuljica. Teško se prekrivaju šminkom, a ne zaboravite – koži je potrebno više od godinu dana za potpunu regeneraciju!

Šta se tačno dešava i kako se regenerišu ožiljci od bubuljica?

 

Kada napravimo ranu, odnosno iscedimo bubuljicu ostavljamo otvoren prostor unutar kože. To je kao da iskopate rupu u tlu koja zjapi prazna i bilo ko može ubaciti smeće. Tako je i sa kožom lica! Bakterije mogu napasti otvorenu ranicu i stvoriti bolnu infekciju.

Zaobiđimo najgori scenario. Tkivo će započeti regeneraciju i lučiti limfu koja će ubijati uporne mikroorganizme. Biće joj potrebno brdo novih ćelija da zapuši oštećenje i napraviće zamensko tkivo koje je drugačije strukture od ostatka kože . Tkivo odnosno rupica od bubuljice predstavlja kožu sa manje elastina i sa drugačijom strukturom kolagena koja je gruba na dodir.

Neki od ožiljaka nestaju sami od sebe, jer se telo trudi da ih ukloni u periodu od dve do tri godine. Znate da neke ožiljke od akni, a najčešće udubljenja, koža ne može regeneriše prirodno pa su joj potrebni spoljni stimulansi u vidu prirodne kreme protiv ožiljaka.

U toku regeneracije i zarastanja, stvaranja ožiljka i smanjenja njegove vidljivosti, koža je lučila višak proteina. Elastin i kolagen su nam omiljeni, koliko god da ih je ne mogu da štete. Ali šta je sa melaninom? Ujedno se luči melanin koji je zaslužan za preplanuo ten u toku leta. Kako se koža oporavlja za sobom ostavlja tamne fleke, odnosno višak melanina unutar ćelije.

Dakle, svega je na pretek pa nastaju tamne fleke od bubuljica. Što se fleka tiče tu ni dermatolozi nisu imali jasan odgovor kada nestaju, posavetovali su nas da prirodno izbelimo lice ali tako da pazimo i ujedno zadržimo hidriranost kože.

Mlada koža lica se brže regeneriše pa fleke nestaju usled blagog pilinga ili redovnim nanošenjem crne maske.

Da, dobro ste zaključili dužina procesa oporavka kože lica zavisi od vaših godina!

Regeneracija kože koja stari

 

Prve bore se pojavljuju u tridesetim godinama života i podrazumevaju sitne linije oko očiju ili bore na čelu. Unutrašnji slojevi kože su i dalje mladi i uspevaju da prave normalnu količinu kolagena i elastina. Sve je pod kontrolom do četrdesetih kada se nivo hormona unutar organizma menja kod žena, pa elastičnost kože lica prirodno opada.

Lice tada počinje da dobija izled obrnutog trougla, jagodice se spuštaju ka bradi, obrazi se opuštaju i gube volumen. Organizam ne proizvodi veliku količinu ćelija jer nema dovoljno snage, pa se to najpre ogleda da koži. Elastin i kolagen se gube i potrebno ih je nadoknaditi ampulama za lice! Tada je najvažnije brinuti o koži kako se ne bi stvorile akne, jer će trajati nedelju do dve dana duže nego u mladosti. Ožiljci će biti grublji i primetniji i zato pravilno čistite vaše lice!

Vaša koža nije oštećena, nemate akne ali ipak primećujete da se slabo regeneriše odnosno da je ten loš?

Kako starimo tako opada cirkulacija unutar tkiva, što dovodi do smanjene količine kiseonika unutar ćelija. Kiseonik im daje snagu pa je logično zašto sada ćelije slabe i ne zadržavaju vodu. Membrana ćelije slabi ispušta vodi i lice postaje grubo i mlitavo. Ipak, ne očajavajte! Sve se to da popraviti i sam proces regeneracije kože koja stari ubrzati . Ostanite sa nama.

Šta pomaže koži da se brže oporavi?

 

Najvažniju temu o pospešivanju oporavka kože započeti tretmanom u kom ćete uživati i potpuno se opustiti.

Krema za regeneraciju lica

 

Ono što nam je sigurno najlakše za korišćenje je krema za regeneraciju lica i zato nema izgovora da se ne koristi.

E sad, nije svaka krema za regeneraciju ista, jer postoje i razna oštećenja. Kako proizvodi koji važe da imaju ovo svojstvo da oporavljaju kožu, uglavnom se pominju pantenol, urea, flogocid mast, kolagen krema. No, oni na neki način samo saniraju posledice. Dokle god je uzrok prisutan, biće i problema koji ometaju normalan oporavak kože.

Razmišljaljte ipak malo dublje o problemu. Ako imate bubuljice, krema za akne je rešenje. Ako imate problem suve kože, fali vam ne samo hidratacija, nego i masnoća, odnosno prirodna ulja. Ako imate bore i koža je počela da pokazuje prve znake starenja, treba vam krema koja će podstaknuti fibroblaste na stvaranje kolagena, kao što to radi krema Neborela.

Zaštita od sunca je takođe bitan faktor.

Masaža lica regeneriše kožu

 

Masaža lica je dobra bez obzira na vaše godine, pospešuje cirkulaciju i ujednačava ten.

Ipak, ukoliko želite da pospešite proces morate pristupiti dubinskoj masaži lica kako bi aktivirali tkivo. Kružnim pokretima prstiju lagano masiram jagodice uz viličnu kost i ispod nje, zatim prelazim na čelo i kasnije na bradu. Pokrećem dubinske slojeve kože koji bivaju pokrvljeni i spremni za stvaranje novih proteina.

Izbor masaže lica zavisi od vaših godina. Ukoliko imate manje od trideset prijaće vam masaža lica rolerom do žada. Roler se lagano koristi i potrebno vam je par minuta da pređete celokupno lice, pržuža osećaj svežine i ujednačuje ten.

Nakon četrdesete godine, možete se uputiti na maderoterapiju kože podrazumeva masažu drvetom. Na taj način podstiče se stvaranje novih ćelija.

Koji god način da izaberete važno je primenjivati ga svakodnevno kako bi dobili dugoročan efekat prokrvljenosti i rumenila epitela.

Kada je cirkulacija dobra površinski sloj kože spreman je da prihvati veće količine minerala i vitamina.

Vitamini za regeneraciju kože lica

 

Vitamini su neophodni čitavom organizmu kako bi ostao jak i odbranio se od spoljašnjih uticaja. Zdravom ishranom bogatom citrusnim voćem i orašastim plodovima direktno ćete doprineti izgledu vašeg lica. Vitamin C zaslužan je za regeneraciju ćelija, ubrzavajući proces stvaranja kolagena. Nove studije o vitaminu C naglašavaju njegov povoljan uticaj na ten lica i ojačavanje zaštitine barijere kože.

Znamo da je limun prepun vitamina C ali ipak nije nam svaki dan do limunade. Direktnim nanošenjem seruma vitamina C na kožu pospešili smo proces obnove. Stručnjaci navode da se korišćenjem seruma vitamina C ubrzava proces regeneracije ćelija za dvadeset posto. Bububljice su se sušile i nestale a podočnjaci vremenom postajali sve manje vidljivi! Usput, nemojte zaboraviti na vitamin E koji će zadržati vlažnost kože lica i zajedno sa hijaluronskom kiselinom sprečiti isušivanje kože. Možete ih pronaći zajedno u prirodnim kremama.

Regeneracija kože lica hijaluronom

 

Hijaluron je značajan u regeneraciji kože lica koja stari. Malo smo istraživali i došli do zaključka da je procenat hijalurosnke kiseline zadovoljavajući sve dok se ne pojave prve bore na licu i obrazi postanu upadnuti. Organizam nam poručuje da je izgubio hijaluron koji je sastavni deo kože i koji zadržava vlažnost. Čini proteine kolagena jakim i čvrstim, što dalje rezultira bržem oporavku kože lica.

Pronaći ćete ga u ampulama za lice pomešanog sa vitaminom A ili vitaminom C. Vitamin A reguliše rast epitelnih ćelija pa ga nazivaju normalizantom procesa koji se odigravaju unutar kože, regulišući njenu Ph vrednost. Kao što vidite ampula sadrži više hranjivih sastojaka i vrlo je koncetrovana, pa se njeno nanošenje preporučuje tek nakon tridesete godine. Do tada, možete ubrazi oporavak lica kolagen kapima!

Kolagen za regeneraciju kože lica

 

oporavak kože lica

 

Kolagen stručnjaci u toku istraživanja predstavljaju kao mrežu koja pruža koži zategnut i nežan izgled lica. Organizam ga sam proizvodi, ali ukoliko je lice pretrpelo oštećenje mora se najpre izboriti sa tim. To znači da se jednim delom zaustavlja proizvodnja proteina i telo se usresrećuje na ubijanje infekcije.

Kolagen kapi su zato zahvalan kozmetički proizvod koji će prodereti u sva tri sloja kože i pružiti vam osećaj svežine. Olakšanje koje nastaje nakon nanošenja i povećan volumen kože lica naterali su me da ih koristim što češće!

Pogledajte i vi sve o kolagen kapima!

Za razliku od mene neke od mojih prijateljica nisu strpljive. Izdvojile su novac i otišle na kozmetički tretman matičnim ćelima. Zanima vas kakvo je njihovo iskustvo? Malo je reći da im zavidim na izledu kože lica!

Matične ćelije za oporavak lica

 

Ćelije koje se koriste prilikom regenericije kože lica podrazumevaju biljne matične ćelije.

Direktnim ubrizgavanjem u unutrašnje slojeve kože pospešuju naše ćelije da budu produktivnije i jače.

Zaštitiće epitel od spoljašnjih uticaja sve dok se lice potpuno ne oporavi. Ovaj treman možete uraditi kod dermatologa ili u proverenom kozmetičkom salonu kod lica koje imaju sertifikat. Za razliku od botoksa potpuno je prirodan, bezbolan i pruža nam željeni izled lica na duži vremenski period.

Koji tretman regeneracije lica je vama omiljeni?

Mi vam svakako preporučujemo da počnete onim što je do vas – primenjujte adekvatnu negu kože: čišćenje, povremeno piling da sredite epitel. Kreme, serumi, ampule i ostali proizvodi, da sredite dubinske slojeve. Nađite svoju jednačinu za regeneraciju kože. Ključ je u kontinuiranoj nezi i prirodnim sastojcima proizvoda.

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *