ton i podton kože
Nega kože

Ton i podton kože odredićete ovako!

Pitate se kako odrediti ton i podton kože? Nudimo vam najednostavnija objašnjenja i praktične trikove kojima ćete odrediti ton i podton kože i pomoći sebi u odabiru šminke.

Bitno je upoznati se sa svojom kožom a prvo što zapažamo kada se pogledamo u ogledalo jeste ton naše kože.

Koliko smo se puta pripremale za večernji izlazak trudeći se da sve bude savršeno od garderobe do šminke? Koliko smo puta kasnile i žurno izlazile iz kuće popravljajući frizuru?

Dešava nam se da taman kada pomislimo da je sve na svom mestu i bacimo poslednji pogled na šminku na dnevnoj svetlosti shvatimo da je nijansa pudera previše tamna, žuta ili smo suviše bledi. To je trenutak koji definitivno kvari naše samopouzdanje.

Zato, upoznajmo šta je ton i podton kože i izbegnimo nepotrebne greške.

Na osnovu tona i podtona kože biramo šminku, garderobe i boju kose.

Moda se menja iz godine u godinu i vremenom shvatamo da je bitno izgraditi svoj stil. Stil koji će nas činiti autentičnim pomešan sa dozom glamura, udobnosti i sigurnostI. Pritom treba uklopiti detalje koji će ispratiti ovogodišnji modni trend, naravno sve to treba da odgovara našem obliku lica i tonu i podtonu kože.

Šta je ton kože?

 

Ton kože predstavlja nijansu tena koja varira od svetlije do tamnije – boja koja se ne gubi i koju imamo kad god se pogledamo u ogledalo.

Poznavanje tona i podtona kože učiniće lice svežijim i mlađim.

Ton naše kože zavisi od količine melanina u koži.

Melanin je pigment koji može biti crne ili braon boje i koji se proizvodi u ćelijama kože, kose i očiju. Postoji preko sto gena koji utiču na proizovodnju melanina odnosno na boju naše kože. Ako sagledamo stvari sa naučne strane ne postoji stvar koju bi mogli da uradimo kako bi uticali na gene i promenili ili doprineli boji naše kože.

Postoje stanja u toku života koja menjaju ton kože i utiču na pigmentaciju. Fleke od bubuljica menjaju ton kože ali ne brinite, to je privremeno stanje koje se lako možete rešiti.

Evo kako se uklanjaju fleke sa lica.

Vesna je imala neprijatno iskustvo sa flekama na licu. Došle su zajedno sa borama i znala je da je to znak da njena koža stari. Našla je prirodan način da reši oba problema. Ponosna je sada na kožu svog lica jer je mnogo zategnutija i izgleda mlađe, a fleke su nestale. Njena priča biće vam od koristi. Pročitajte je na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Pored fleka, UV zračenje utiče na melanin te prekomerno izlaganje suncu može stvoriti obrnut efekat i tokom godina izbledeti kožu , smanjiti prirodno stvaranje melanina i isušiti kožu.

Ukoliko se ton vaše kože menja, a niste se preterano izlagali sunčevim zracima proverite hormone. Poremećaj hormona utiče na promenu pigmentacije i to je najvidljivije na koži lica.

Vrste tonova kože

 

Nakon što smo saznali šta je ton kože možemo odahnuti, jer ne postoji puno vrsta tonova kože. Zapravo, ovo su osnovni tonovi kože i lako ćete se pronaći u nekom od njih.

Hladan ton kože

 

Karakteriše ga alergija na sunce i to su najčešće osobe koje ne mogu da dobiju boju. Sklonije su alergijama na koži, bubuljicama i infekcijama. Kao takvu, kožu hladnog tona karakterišemo kao osetljivu.  U dubljim slojevima kože se luči manje melanina i jedini krivac jeste genetika.

Jedna od lepših karakteristika ovog tona kože jeste to što ćete uvek biti rumeni što vam daje svež i mladalački izgled lica.

Topao ton kože

 

Visok nivo melanina odlikuje topao ton kože. Prepoznaćete ga ukoliko vaša koža lako dobija preplanuo izgled. Imate sreće jer je ovakav ton kože otporniji na infekcije i bubuljice ali je zato vaša koža sklonija uticaju spoljašnjih faktora. Vetar, hladnoća, duvanski dim, nedovoljan unos tečnosti posebno utiču na vašu kožu lica i dodatno je isušuju.

Postoji i drugi tip tamnog tona kože, odnosno ton kože koji imaju romkinje. afroamerikanke i crnkinje. Ovde je priroda učinila svoje i regulisala lučenje melanina prema podneblju iz kog potiču kako bi srečila oštećenja kože usled UV zračenja.

topao ton kože

 Neutralan ton kože

 

Da, postoji i neutralan ton kože. Ukoliko se čudite i ne možete da odredite boju vena, nećkate se između toplog i tamnog tona kože najverovatnije pripadate neutralnom tipu.

Karakterističan je za mirnu kožu, koja ima dobro razvijen imunitet i ne bori se često sa problemima poput suvoće ili infekcija.

Naravno, svi imamo periode kada je naša koža više ili manje iziritirana ali ovaj ton kože dobro podnosi sve vremenske uslove.

Ukoliko ne možete odrediti da li su vaše vene na rukama plave ili zelene imate neutralan ton kože.

Kako odrediti ton kože?

 

Ton kože najbolje se određujem testovima koji su na prvi pogled smešni.

Test sa papirom

 

uzmite beli papir i prislonite ga uz kožu vašeg lica. Obratite pažnju na sjaj vaše kože.

Ukoliko koža ima sjaj i izgleda blistavo u odnosu na papir imate hladan ton kože.

Osobe sa hladnim tonom kože ponekad imaju problema sa viškom sebuma i upornim mitiserima.

Koža lica koja u poređenju sa papirom izgleda suvo i bez sjaja ima topao ton. Koži sa toplim tonom neophodna je hidratacija kako bi izgledala mlađe i sveže.

Test vena

 

Ovaj test najbolje je izvoditi  napolju na dnevnoj svetlosti. Pogledajte vene na zglobovima ruku. Podrazumeva se da su nam vene svima plave, te ovaj test izgleda pomalo naivno. Međutim na dnevnoj svetlosti uvidećete da su vam vene zelenkaste.

Ukoliko su zelenkaste imate topao ton kože. Melanin stvara iluziju zelenih vena odnosno toplog tona kože. Ukoliko su vam vene poput neba vaš ton kože je hladan.

Sada kada znate svoj ton kože ne znači da trebate da se odreknete svojih omiljenih boja i načina šminkanja. Naprotiv, ovo će vam dodatno olakšati pronalaženje prave nijnase senke za oči ili ruža.

Podton kože – šta je sad to?

 

Izgleda da fraza „sve mi boje lepo stoje“ nije istinita. Znajući ton naše kože odnosno boju možemo lako pronaći boju gardeerobe koja nam pristaje ili ofarbati kosu i učiniti da naše lice dođe do izražaja, potrefiti nijansu pudera.

Ali šta je sa svim onim detaljima i šminkom za koju kada stavimo na lice nismo sigurni da li nam potpuno pristaje?

Podton kože pomoći će nam da odredimo koji nam korektor odgovara, koja nijasa crvenog ruža ili senke za oči nam najviše pristaje. Pomoći će nam da izrazimo crte našeg lica i dodatno naglasimo lepotu.

Podton kože je nepromenjiv i nezavistan od spoljašnjih uticaja. Karakterističan je po tome što se ne menja bez obzira na način života, izlaganje sunčevim zracima, pojavom infekcija, bubuljica…

Podton kože zavisi od tona vaše kože, to je jedna nijasa ispod tona kože i deluje kao  se presijava na dnevnoj svetlosti.

Kako odrediti podton kože

 

Jasno nam je da je određivanje podtona kože znatno lakše od određivanja tona, kao i to da ne možemo odrediti podton ako nismo sigurni kog je tona naša koža.

Podton ruže

 

Podton ruže kako ga nazivamo ili podton sa ružičastim odsjajem imate ukoliko je ton vaše kože hladan.

Bitno je birati pudere koji nemaju oznaku ‘’roze’’ kako bi ste izbegli crvenilo lica. Na sunčevoj svetlosti ovakvi puder na koži lica koja ima ružičast podton deluju kao da ste zapravo stavili rumenilo. Da, baš rumenilo i to preko celog lica!

Najbolje bi bilo koristiti pudere koji su deklarisani kao „almond“ kako bi ste dobili prirodnu boju i postigli najbolji efekat.

Kako bi ste bolje istakli oči senkama možete koristiti plavu, ljubičastu, crvenu boju.Najčešće ružičastom podtonu kože pristaje nakit u boji zlata.

Podton breskve

 

Breskavasta, žuta boja podtona karakteristična je za tamniju put odnosno kožu čiji je ton topao.

Ukoliko imate podton breskve imate pravo blago. Ne morate da brinete oko nijanse pudere i korektora, a pored toga pristaje vam svaka senka za oči. Najviše vam oči ističe crna senka, ali sa svetlijim tonovima deujete sveže i nežnije. Ovde je zaista sve stvar ličnog ukusa!

Možete eksperimentisati sa različitim bojama kose, a najviše vam pristaje srebrna boja nakita.

Neutralan podton

 

Postoje osobe koje ne mogu da odrede ton kože.

Vaša koža nema ni roze ni naranđaste i žute primese.

 

Neutralan podton kože vrlo je zahvalan što se tiče šminke. Jednostavno ne možete pogrešiti i uvek možete eksperimentisati.Podjednako vam stoje i žuti i srebrni nakit. Bitno je da redovno hidrirate svoju kožu kako bi sprečili nastanak bora i kako bi vaša koža bila uvek negovana.

kako odrediti podton kože

Kako poboljšati ton kože?

 

Ana ima besprekoran ten kože pokušala sam da je nagovorim da mi otkrije svoju tajnu lepote kako bih mogla da je podelim sa vama:

‘’ Imam 32 godine u toku mladosti odnosno tinejdžerskom dobu imala sam bubuljice koje sam cedila i non stop dirala rukama jer sam bila nesigurna i jedino što sam želela jeste da nestanu. Uspela sam prirodnim metodama da spasem lice i ono se oporavilo, bilo je napokon čisto ali su ostale fleke na koži.

Prirodna kozmetika i redovne konsultacije sa dermatologom popravile su moj ton kože a samim ti i samopouzdanje. Na kraju, kako bih posle svega poboljšala ton svoje kože pravila sam masku od mleka u prahu.

Čitala sam dosta o blagodetima mleka i otkrila da to što mleko u prahu sadrži praškastu laktozu jeste razlog za slavlje. Uzimam jednu kašikicu mleka u prahu i dodam kurkumu u prahu. Sastojke dobro izmešam. Smesu stavljam na vrat i kožu lica a kako bi se prah lepo razmazivao dodam u njega par kapi kokosovog ulja. Ostavljam masku da odstoji od prilike pola sata do četrdeset pet minuta. Masku ispiram sa lica toplom vodom.

Pomogla mi je u popravljanju tona moje kože učinivši ten lica svetlijim. Napokon mogu da kažem da sam potpuno zadovoljna tonom svoje kože. ‘’

Sigurno ste se naslušali priča o stresu i zašto i kako on utiče na naš organizam pa i na kožu lica. Stres podiže nivo hormona kortizola što loše utiče na imunitet vaše kože lica. Slabi imunitet podložan je stvaranju infekcija i bubuljica a samim tim utiče i na ton lica. Opustite se uz toplu kupku, meditirajte i odmarajte što je više moguće. Pored odmora važna je i fizička aktivnost. Izdvojte barem dva sata nedeljno za laganu šetnju u prirodi.

Kvalitet vaših obroka utiče na izgled kože lica što podvrđuje izreku da smo ono što jedemo. Promene vaše ishrane ne smeju biti drastične i nagle, bitno je postepeno izbacivati štetne namirnice. Nagle promene mogu stvoriti hormonski disbalans pa bi ste na taj način učinili sebi medveđu uslugu.

Belo brašno, konzervirana hrana i šećeri su namernice koje smanjuju kolagen i remete obnavljanje kože lica. Pravilna ishrana ima potpuno drugačiji efekat, a namirnice poput pilećeg mesa, kokosijih jaja, bobičastog voća, cvekle i ribe sadrže antioksidanse koji kožu štite od spoljašnjih uticaja, infekcija i čine je hidriranom.

Saznajte kako hidrirati lice noćnom kremom.

Jovana nam je ispričala kako je poboljšala ton svoje kože i učinila je otpornijom na UV zračenje, odnosno njena svetla koža lakše i brže tamni:

‘’Jasno vam je da je preterano izlaganje sunčevim zracima štetno, stvaraju bore i vremenom narušavaju ton vaše kože. Ipak, svi želimo da odemo na odmori i vratimo se preplanuli. Ton moje kože je svetao, odnosno hladan, pa teže tamni. Pravilna ishrana i povećan unos šargarepe koju sam jela kao salatu uz gotovo svaki obrok pomogli su mi da to popravim. Rendam je na sitno a kako bih poboljšala ukus dodajem malo belog luka, bitno je da odstoji nekih pola sata kako bi salata otpustila svoje sokove. Pored toga što utiče na kožu otvara apetit.

Postigla sam efekat koji sam želela, smanjila opekotine od sunčevih zraka odnosno karoten iz sargarepe pomogao je koži i pospešio tamnjenje. Naravno, krema protiv UV zračenja idalje je neophodna i nikada se ne razdvajamo.’’

Za određivanje tona i podtona kože potrebno vam je svega nekoliko minuta. Sledeći put pre nanošenja šminke osmotrite svoju kožu lica i odredite njen ton. Pri procesu određivanja tona i podtona kože lica pripazite na osvetljenost prostorije, jer prostorija mora biti dobro osvetljena.

Određivanjem tona ubili ste dve muve jednim udarcem jer sada znate da možete odrediti podton na osnovu tona. Ogledalo u ruke i uradite to odmah! Redovno hidrirajte lice kako bi ono bilo nežno na dodir i  zablistajte sa šminkom koja odgovra vašem tonu i podtonu kože lica što pre!

 

 

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *