nastanak bora na licu
Bore

Saznajte šta su bore i zašto nastaju!

Saznajte šta su bore, zašto nastaju i kako da nestanu? Želite da izgledate mlado i lepo? Želite lice bez bora? Onda se bacite na čitanje!

Svi bismo voleli da što duže izgledamo mlado, a pojava bora nikako ne ide u prilog tome. Nastanak bora je jedna od onih stvari koju niko nikada ne želi da ima i vidi u odrazu u ogledalu.

Bore mogu biti uzrokovane mnogim faktorima, a najznačajniji je svakako starenje. To može biti i izlaganje suncu, pušenje, loša ishrana, genetika, stalna dehidratacija, nedostatak sna, zagađenje.

Starenje je neizbežno, ali dobra vest je da efekte starenja možete svesti na minimum.

U današnje vreme na raspolaganju je mnogo opcija, od prirodnih, preko različitih krema, injekcija, čak i hirurških zahvata protiv bora!

Šta su bore i zašto nastaju?

 

Naša koža prirodno sadrži kolagen – protein koji koži daje čvrstinu i gipkost. Takođe, sadrži i glikozaminoglikane (GAG) koji pomažu u hidrataciji i elastin koji je odgovoran za čvrstinu kože.

Već sredinom dvadesetih godina koža prirodno proizvodi manje ovih supstanci, usporava se proces razmnožavanja dermisa, drugog sloja kože u kome se nalaze ove supstance, slabi mreža kolagenskih vlakana i pojavljuju se neravnine na površini kože – bore!

Starenjem se smanjuje i proizvodnja prirodnih ulja, što kožu čini suvom i više naboranom. Naravno, kod nekoga se to više ili manje primećuje i ranije, ili kasnije, zavisno od genetike, a pre svega od nege.

Postoji više tipova starenja kože.

Bore su linije i nabori koji se formiraju na koži lica, vrata, dekoltea i ruku. One, u zavisnosti od starosne dobi, mogu biti fine linije ili duboke brazde.

Bore pojavljuju na delovima lica koje najviše koristimo prilikom mimike, a to je deo oko očiju, koža oko usana, brada i vrat na koje gravitacija ima najjači uticaj i dekolte, što zbog opadanja tonusa, što zbog izlaganja suncu.

Bore mogu doći pre ili kasnije. Zavisi od genetike, ali i od toga kako se odnosimo prema koži svog lica. Lila je svoju kožu uzimala zdravo za gotovo. Kao posledica toga, dobila je bore i lice joj se opustilo. Dugo je tražila način kako ga ispegla bore, a da ne mora po nož. Uspela je u tome i rešila ih se prirodnim putem. Lice joj se zategnulo za kratko vreme, a u čemu je njena tajna, pročitajte u iskustvu koje je podelila sa nama. Ono se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Vrste bora koje postoje

 

Kada govorimo o borama, jasno je da postoji više vrsta i fela a za neke ste sigurno čuli. Na primer sigurno znate ponešto o borama oko očiju, ili oko usana, ali možda niste čuli za dve osnovne podele. To su dinamičke i statične bore:

Šta su dinamičke bore?

 

Ovo su linije koje su rezultat ponovljenih pokreta lica, odnosno facijalne mimike, zbog kojih dolazi do formiranja nabora na koži. Obično se pojavljuju oko usta, očiju i na čelu.

nastanak bora

Statične bore

 

Ovo su bore koje se pojavljuju zbog gubitka elastičnosti kože i kolagena.

Statične bore možemo podeliti u tri kategorije:

  • Atrofične sitne bore – sitne bore, paralelne jedna sa drugom koje nastaju prilikom gubitka elastičnosti kože, a nastaju i usled preterane izloženosti sunčevom zračenju, usled kog mogu postati još izraženije. Mogu se pojaviti na licu ili dekolteu, ali na drugim delovima tela;
  • Gravitacijske bore- bore koje nastaju usled uticaja gravitacije na našu kožu. Sa godinama koža gubi čvrstinu/ tonus i počinje “visiti”, tj. postaje opuštena i nabira se. To se odražava najčešće u vidu spuštenih kapaka, upalih obraza, spuštenih podočnjaka…
  • Trajni elastični nabori- bore koje nastaju na pregibima, a najčešće ih ima na obrazima, gornjoj usni i dnu vrata. Nastaju gubljenjem elastičnosti kože, kolagena i pod uticajem štetnog zračenja. Ovo su obično duboke bore odnosno brazde;

A sada detaljno da vidite zašto i kako nastaju izražene bore na pojedinim delovima lica, koje vrste bora postoje i kako njihovu pojavu sprečiti ili barem svesti na minimum.

Bore oko očiju

 

Bore oko očiju mogu biti statične i dinamične, odnosno, mogu nastati kao posledica gubljenja elastičnosti kože i usled mnogobrojnih pokreta očnog mišića tokom života.

Međutim, ove bore najpre postaju izražene od prekomernog izlaganja sunčevom zračenju, koje dovodi do isušivanje veoma tanke kože ovog dela lica, koja je ionako veoma osetljiva.

Koža u ovom delu je jako tanka i prva na udaru starenja. Baš zato za borbu protiv ove vrste bora postoje i posebno formulisane kreme za predeo oko očiju.

Bore između obrva

 

Bore između obrva ili mrštilice su najčešće dinamične, odnosno nastaju zbog česte mimike lica, odnosno mrštenja. One izgledaju kao jedna ili dve uspravne skoro paralelne linije, a vremenom postaju sve dublje i vidljivije.

Naročito često ih pravimo po lepom, sunčanom vremenu ako smo direktno okrenuti suncu, pa zbog toga ne vidimo lepo. Dobro, naravno, i ako se stalno ljutimo.

Pored kreme protiv bora, ovde od adekvatne pomoći mogu biti naočare za sunce ali i pozitivan duh!

Bore na čelu

 

Bore na čelu nastaju, takođe, kao posledica mimike čela, pa i one spadaju u dinamične. Izgledaju kao paralelne, horizontalne pruge koje vremenom postaju upadljivije. I za njih možemo reći da ih često pravimo mrštenjem zbog sunčeve svetlosti, a možda još i češće prilikom izraza lica karakterističnog za čuđenje ili razmišljanje.

Bore oko usana

 

Ovo su trajni elastični nabori ili gravitacijske bore koje se javljaju u uglovima usana ili iznad gornje usne. Na bore iznad usana– nadusnice utiču spoljni faktori kao što su pušenje, zagađenje vazduha, štetno zračenje, ishrana, dok bore u uglovima usana najčešće nastaju usled starenja i “spuštanja” lica.

Saznajte šta je trougao lepote i kako se on okreće sa godinama.

Bore na obrazima

 

Bore na obrazima ili nazolabijalne bore su najčešće dinamične, tj. uzrokovane čestom mimikom lica,pa se javljaju i kod znatno mlađih osoba. Nastaju usled mnogobrojnih pokreta usta usled čega dolazi do slabljenja vezivnog tkiva na obrazima i do pojave ovakvih bora. Sa godinama i dodatnim opuštanjem kože one postaju vidljivije. Ove bore mogu nastati i od spavanja na stranu ili na stomaku, prilikom čega se koža na tom delu lica “gužva” jer se dugo vremena ostaje u tom polaožaju.

Bore na vratu

 

Koža na vratu je veoma osetljiva, kao i koža na licu, i iako mnogi ne pridaju mnogo pažnje ovom delu tela, ona zaslužuje da bude tretirana jednako pažljivo.

Čak i ako nemate bore na licu, bore na vratu vas odaju.

Koža vrata je tanka, tanja nego na licu, pa samim tim osetljivija i sklonija boranju. Jedan od glavnih uzroka nastajanja bora na vratu je dramatični gubitak ili dobijanje na težini, koji može dovesti do opuštene kože na vratu i pojavu naglašenih traka koje nam svima ružno izgledaju.
Pravilnom negom i tretiranjem kože vrata na isti način kao i lica može se mnogo učiniti za lep i mladolik izgled ovog dela tela.

Ovo su oblici i vrste bora na licu, međutim, sigurno vas zanima i ovo:

Kada nastaju bore?

 

Napomenuli smo da postoje mnogi uzroci nastanka bora, a pre svega starenje koje je prirodan proces koji teško možemo zaustaviti.

Međutim, ono što veoma utiče na starenje naše kože, a samim tim i na stvaranje bora, čak i u mlađoj dobi je sigurno prekomerno izlaganje štetnim ultravioletnim zracima.

Izlaganje UV zračenju oslobađa slobodne radikale koji razgrađuju kolagen i elastin u našoj koži, pa ona gubi čvrstinu i jedrost.

Zbog toga je neophodno stavljati zaštitni faktor, po mogućstvu što viši, kako biste zaštitili delove tela izložene suncu, a to su uvek lice, vrat, dekolte i ruke. Ne zaboravite da se zaštitni faktor ne maže samo na plaži, već je neophodno stavljati ga uvek pre nego što izađemo iz kuće, osim zimi, jer smo prilikom vožnje ili tokom šetanja po gradu, takođe, izloženi UV zračenju.

Pušenje je, takođe, veoma čest uzrok produbljivanja bora. Prilikom pušenja površina vaše kože je izložena različitim hemikalijama. Konzumiranjem cigareta sprečava se sposobnost vašeg tela da cirkuliše kiseonik do vaše kože, pa samim tim sprečava i formiranje zdravih ćelija kože, te možete imati izgled sivkaste i beživotne kože.

Kod pušača se najpre javljaju bore oko usta i ispod očiju. Prilikom uvlačenja dima pokret koji se pravi usnama – blago skupljanje usta i polu-žmirkanje očima doprinose stvaranju ovih bora.

Osim pušenja, još mnogi drugi zagađivači vazduha štete našoj koži i mogu potpomoći stvaranje bora.
To su smog, izduvni gasovi iz automobila, iz fabrika, čađ iz dimnjaka tokom zimskog perioda.

Loša ishrana doprinosi suvoći kože, a time se stvara odlična podloga za stvaranje bora.

Ne postoji dakle direktan i jasan odgovor na pitanje kada nastaju prve bore. Koža stari posle 25-godine, a kada, koliko i na koji način – malo zavisi od genetike, a malo i od vas!

Kako sprečiti nastanak bora?

 

Ovim pitanjem treba se početi baviti na vreme, a to znači već posle 25. godine, kada koža prirodno polako počinje da gubi elastičnost.

Međutim, kako su sada žene više nego ikada svesne značaja preventivnih mera, moraju znati da nije adekvatna ista nega za svaki uzrast.

Nije preporučljivo koristiti serume i kreme namenjene zreloj koži u mlađoj dobi, npr. dvadesetim ili tridesetim.

Mnogi proizvodi protiv starenja imaju moćne aktivne sastojke koji povećavaju metabolizam ćelija, pa mogu biti previše agresivni za mlađi ten, jer je koža u dvadesetim još uvek metabolički aktivna.

Najbolji saveti za sprečavanje bora

 

Da bi vaša koža bila zdrava i što duže izgledala mlado, pre svega je potrebno hidrirati je iznutra. To znači piti dosta vode, u svim prilikama, odmah nakon ustajanja i u toku dana. Koliko vam je vode neophodno je individualno i zavisi od vaše telesne težine, nivoa aktivnosti, spoljne temperature, načina ishrane…

Ono što unosimo u organizam je čak i važnije od onoga što mažemo po licu i telu kako bismo imali lice bez bora. Naime, ishrana je veoma bitna, a poželjno je da konzumiramo hranu bogatu antioksidantima, koja sadrži vitamine A, C, E i beta karoten koji se bore protiv slobodnih radikala i oštećenja ćelija iznutra.

Takođe, hrana bogata omega 3 masnim kiselinama povećava elastičnost kože i brani je od oštećenja od sunca.

Što se tiče nege spolja, uvek je neophodno voditi računa o higijeni kože lica, a to se odnosi na obavezno skidanje šminke pre spavanja, odstranjivanje nečistoća i hidriranje.

Izaberite odgovarajući serum i hidrantnu kremu koju ćete svakodnevno nanositi pred spavanje.

Zaštita od sunca je neophodna za sprečavanje bora!

 

Za lice, vrat i dekolte obavezan je zaštitni faktor 50SPF. Vodite računa da vaša krema za sunčanje ima zaštitu i od UVA i od UVB zraka. Takođe, sastojci kao što su cink oksid i titan oksid su veoma poželjni jer predstavljaju fizičku barijeru za štetne zrake, deluju kao maska.

Spavanjem protiv bora

 

Beauty sleep, odnosno san za lepotu je ono što vašu kožu čini blistavom i osveženom nakon osmočasovnog, kvalitetnog sna.
Dok spavate telo proizvodi hormon rasta, što povećava promet ćelija.
Suprotno tome, ukoliko ne spavamo dovoljno, kada se naše telo iscrpi proizvodi kortizol, hormon stresa, koji uništava sve dobrobiti hormona rasta.
Poželjno je spavanje na leđima, jer se na taj način ne stvaraju bore. Spavanje na stranu ili na stomaku prouzrokuje puno linija spavanja koje kasnije mogu postati bore, a to se posebno vidi na obrazima i na dekolteu.

Izbegavajte jake sapune, koji skidaju sa kože prirodna ulja, pa koža postaje dehidrirana, suva i sklona boranju.

Kako se rešiti bora?

 

vrste bora

 

Ukoliko već imate neke bore kojih se želite rešiti ili ih ublažiti, postoje mnogobrojni načini za to.

Danas je na tržištu veliki broj kozmetičkih kuća koje nude različite kreme, serume, gelove. U odnosu na vaš tip kože, uz savet nekog stručnog lica odaberite odgovarajuću za vašu kožu.

Istraživali smo kako odbrati pravu kremu za lice.

Naravno, ukoliko želite da budete sigurni da su svi sastojci koje nanosite na kožu prirodni, možete napraviti sami određene maske za bore ili serume koristeći različita biljna i eterična ulja, kao i vitamine i druge hranljive supstance iz kuhinje.

Na raspolaganju je i ogroman broj tretmana po kozmetičkim salonima kojima se eliminišu, ili bar ublažavaju bore. Razne mezoterapije, hijaluronski fileri, botoksi, masaže lica

Za one najhrabrije koji po svaku cenu žele lice bez bora moguće je i hirurško rešenje.

Iz ove ogromne ponude svakojakih krema, tretmana, suplemenata, odaberite ono što vama i vašoj koži pričinjava zadovoljstvo, a ne zaboravite da i poneka bora nije tako strašna – pogotovu ako je posledica velike količine smejanja.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *