spušteni kapci
Oči

Spušteni kapci – od uzroka do rešenja u tren oka!

Uz ove taktike, spušteni kapci biće prošlost! Pročitajte kompletan vodič kako da ih konačno podignete. Sakupili smo sve metode koje smo našli na jedno mesto!

Svesni smo da godine na licu čine svoje, a onaj famozni trougao lepote počinje polako da se okreće. Javljaju se bore na čelu i oko očiju, dolazi do opuštanja obraza, a posledica starenja pre ili kasnije su i spušteni kapci. Izuzetno su nam mrski, jer zbog njih oči stalno izgledaju poluzatvoreno, umorno i delujemo neispavano.

Sada je tome kraj. Evo kako da spušteni kapci postanu ružna prošlost i kako da ih konačno zategnemo i podignemo.

Šta su spušteni kapci

 

Pisali smo već o svim faktorima koji uzrokuju starenje, kao i o posledicama koje to ostavlja na našem licu. A koliko god mi želeli da zauvek imamo elastičnu kožu i mladalački izgled, godine ostavljaju traga. Zato je pravilna nega lica već u dvadesetim neophodna, kao i izbor odgovarajućih kozmetike za negu. Čak postoje i različiti tipovi starenja kože, ali je za sve njih karakteristično postepeno opuštanje kože, što kapaka, što lica i vrata, gubitak volumena, pojava bora i podočnjaka.

Spušteni kapci su karakteristični po tome što izgledaju kao da postoji višak kože koji pada preko kapka. Ponekada je to minimalno, a ponekada dođe sve do trepavica pa može uticati i na vid odnosno stvara smetnje po treptanju. Naravno, spušteni kapci sa godinama i starenjem postaju sve veća komplikacija. Zato je važno početi sa pravom negom na vreme!

Lila je malo zakasnila sa negom, ali se trgnula u zadnji čas. Iako je njeno lice počelo vidno da stari, uspela je da vrati zategnutost koži potpuno prirodnim putem. Nije vratila godine, ali jeste mladolikost i svežinu licu. Koža joj se zategla i sada je čvršća i jedrija. I vi možete raditi isto što i ona. O čemu se tačno radi, pročitajte u njenom ličnom iskustvu koje se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Spušteni kapci – glavni uzroci

 

Kada je reč o opuštanju kože na kapcima, onda je važno navesti nekoliko glavnih uzroka koji tome doprinose.

 • Starenje, naravno, prvi je među njima. Koža oko očiju i na kapcima lagano gubi volumen zbog manjka elastičnosti i kolagena, a oslabljeno tkivo i gravitacija vuku kožu na dole. Dodajmo tome da je koža na kapcima najtanja i veoma osetljiva, pa će ovom delu lica biti potrebno još manje vremena da počne da se bora;
 • Ukoliko je vaša majka ili baka u svojim kasnim tridesetim već imala spuštene kapke, onda bi genetika i kod vas mogla da odigra istu ulogu;
 • Štetno sunčevo zračenje jedan je od prvih razloga prevremenog starenja kože, pa tako utiče i na osetljivu kožu oko očiju. Povedite računa da uvek zaštitite lice od Sunca i proverite da li možda spadate u grupu ljudi koji imaju razvijenu fotosenzitivnost lica;
 •  Umor, neispavanost, previše cigareta, alkohola i masne hrane takođe mogu dovesti do postepenog opuštanja kapaka;
 • Određene bolesti, kao što su poremećaji u radu štitne žlezde, oboljenja bubrega ili jetre, ali i povrede oka, mogu za posledicu imati opuštanje kože oko očiju. Baš kao što i boja podočnjaka može ukazivati na različita oboljenja. Zato je važno je da pratite svoje stanje i da se na vreme javite lekaru ako smatrate da spušteni kapci kod vas nisu povezani sa znakovima starenja kože.vrste spuštenih kapaka

Vrste spuštenih kapaka

 

Razlikujemo 3 vrste ili tipa spuštenih kapaka:

 • Dermatohalaza – ovde dolazi do gomilanja kože kapaka usled gubitka tonusa i elastičnosti i najčešće je posledica starenja kože;
 •  Blefarohalaza–  višak kože kapaka koji se javlja zbog čestih otoka i upala koje dovode do atrofije, stanjivanja i rastezanja kože;
 • Ptoza kapaka – najčešće nastaje kao posledica neke traume oka, povrede očnog nerva, ali i moždanog udara i drugih oboljenja.

Kako podići spuštene kapke kada je to posledica starenja?

 

podizanje spuštenih kapaka

 

Osim što predstavljaju veliki estetski problem, kako kod žena, tako i kod muškaraca, spušteni kapci nisu samo to. Oni dovode do sužavanja vidnog polja i postepenog slabljenja vida. Zbog spuštenih kapaka prinuđeni smo da stalno podižemo obrve i glavu, kako bismo nadomestili gubitak vida, a višak kože gura trepavice ka oku što dovodi do iritacije i pojačanog suzenja.

Dakle, kao što vidimo, ključno je da znamo kako da na vreme reagujemo i uradimo ono što je do nas kako bismo sprečili ili barem ublažili spuštanje kapaka.  Načini za to su brojni, a sada ćete oktriti sve o svakom od njih.

 1. Podizanje kapaka prirodnim putem;
 2. Vežbe za spuštene kapke;
 3. Tračice za spuštene kapke;
 4. Krema za podizanje spuštenih kapaka;
 5. Nehirurške metode podizanja kapaka;
 6. Operacija podizanja spuštenih kapaka.

Idemo redom.

Podizanje kapaka na prirodan način

 

Ukoliko ste tek primetili prve naznake opuštanja kože oko očiju i spuštanja kapaka, onda je sada pravo vreme da počnete da primenjujete neku od ovih prirodnih metoda. Budite uporne i trudite se da tretman obavljate minimum jednom nedeljno kako bi on zaista imao efekta.

Belance za podizanje kapaka

 

Belance je odličan saveznik u nezi kože, a verujemo da ste već probale neku od maski za lice od belenaca. Sadrži mnoštvo minerela i proteina, aminokiseline, fosfor, kalcijum, magnezijum i zato je veoma važno za regeneraciju kože. Belance je odličan način za prirodno zatezanje lica i za izbeljivanje lica, ali će nam pomoći i da podignemo te spuštene kapke.

Umutite jedno belance i nanesite obilno na oba gornja kapka. Ostavite da se osuši i primetićete kako se koža polako zateže. Isperite nakon pola sata.

Važno je da ovaj tretman ponavljate svakodnevno najmanje dve nedelje.

Osim zatezanja kapaka, belance će smanjiti i vidljivost sitnih bora oko očiju, ublažiće kesice oko očiju i delovaće kao prirodni lifting.

Krastavac za podizanje kapaka

 

Krastavac je odlično rešenje za podočnjake, a kolutići ove biljke hidriraće i regenerisati opuštenu kožu kapaka. Samo držite kolutove krastavca na kapcima 20 minuta i sigurno će vam prijati hlađenje i lagano zatezanje koje ćete osetiti.

Maslinovo ulje za podizanje kapaka

 

Kao snažan antioksidans, maslinovo ulje ima moć da podmlađuje i vraća koži elastičnost. Sprečava sušenje i perutanje kože, što je veoma važno kako bismo predupredili opuštanje kapaka. Svako veče umasirajte nekoliko kapi maslinovog ulja na kapke i prespavajte tako. Već nakon mesec dana trebalo bi da primetite prve rezultate.

Zeleni čaj i kamilica za podizanje kapaka

 

Osim što je odličan sastojak u maskama za podočnjake, zeleni čaj je od pomoći i kada treba podići spuštene kapke. Kesice zelenog čaja ubacite u prokuvanu vodu i ostavite da stoje nekoliko minuta, pa ih stavite u zamrzivač da se dobro ohlade. Stavite ih na kapke i držite 15 minuta. Na isti način koristite i kesice čaja od kamilice koja će smanjiti otoke i nadutost u predelu kapaka i očiju.

Kockice leda kojima ćete trljati umorne kapke isto tako će smanjiti otoke i poboljšati cirkulaciju kože oko očiju.

Vežbe za spuštene kapke

 

U kombinaciji sa nekim od prirodnih tretmana, svakako bi trebalo da praktikujete i ove jednostavne vežbe za podizanje kapaka. Postoje i određene masaže lica koje možete raditi, kao što je masaža kašikama protiv bora, a ukoliko budete radili redovno i ove vežbe za kapke, samo ćete poboljšati rezultate.

Samo pratite ovih nekoliko koraka.

 • Najpre podignite obrve visoko i držite širom otvorene oči dvadesetak sekundi, pa ponovite vežbicu pet puta;
 • Stavite vrh kažiprst na slepoočinicu i lagano pritiskajte taj deo tako što ćete zatezati kožu kapaka ka dole i ka gore. Dok vučete kožu kapka na dole, žmurite i stegnite jako kapke. Vežbu takođe ponovite pet puta;
 •  Ceo kažiprst stavite ispod obrve i polako vucite kožu kapka ka gore, kako biste poboljšali cirkulaciju u ovom delu kože. Ponavljajte postupak desetak puta.

Trudite se da vežbice radite svakodnevno.

Trakice za spuštene kapke

 

Jedan trik kojem mnoge žene pribegavaju kako bi zategle kožu na kapcima jesu i tračice za kapke. Ove silikonske samolepljive trake lepe se na pregib očnog kapka, nakon što ste isti detaljno očistili i uklonili sve tragove šminke i nečistoća.

Potrebno je da glavu lagano zabacite unazad i da gledate pravo u ogledalo, jer su tada kapci najbolje otkriveni. Zatim postavljamo trakicu na pregib kapka i lagano je pritiskamo prstima kako bismo istisnuli sav vazduh i da bi se ona što bolje zalepila za kožu.

Ove trake služe za jednokratnu upotrebu, a odlična stvar je što se možete šminkati preko njih, jer su na bazi silikona, veoma su tanke i ne vide se kada ih zalepite na kapak.

Ipak, senku na kapak nanosite veoma pažljivo, četkicama za šminku, a nikako prstima, kako ne biste skinuli tračicu.

Kada zalepite ove tračice, oči će izgledati otvorenije, odmornije i lepše, a važno je da izaberete veličinu koja odgovara vašem oku. Obično se proizvode u tri veličine i sve ih dobijate u jednom pakovanju. S je za male oči i spuštene kapke, M su srednje veličine i odgovaraće većini žena, dok su one u veličini L pogodnije za veće oči.

Naravno, mogu ih koristiti i muškarci, a uglavnom se mogu naći i poručiti na internetu.

Krema za spuštene kapke

 

Antirid kremu koju koristite za borice oko očiju, slobodno možete nanositi i na kožu kapaka. Ove kreme su posebno formulisane i prilagođene osetljivom području oko očiju, testirane su nekoliko puta i sasvim su bezbedne za upotrebu. Ukoliko imate zrelu kožu, sigurno koristite kremu protiv bora, a naš savet je da to uvek bude neka što prirodnija krema koja će vam pomoći da povratite elastičnost i mladolikost kože. Istu tu kremu možete nanositi i na kapke, a naravno, postoje i posebno formulisani preperati za predeo očne zone i kapaka.

Lasersko podizanje kapaka

 

Lasersko podizanje kapaka se odlikuje time što se radi brže nego klasična blefaroplastika. Kroz sondu se ispušta laserski zrak koji je precizan i uvek zahvata jednaku dužinu kao i dubiu kože. Na taj način nema rizika od greške, a nema rizika ni od krvarenja. Zapravo, kako se navodi, ova intervencija se smatra „beskrvnom“ jer laser odmah vrši i kauterizaciju krvnih sudova.

Ova tehnika je izuzetno popularana i sve više žena se odlučuje za nju jer je i postoperativni tok vrlo brz. Ono što je važno da znate jeste da, ukoliko je ovo vaš izbor, potražite pravog stručnjaka koji će tretman i uraditi. Cena laserskog podizanja kapaka zavisi od stanja kapaka ali i klinike na kojoj se radi. Zato se posvetite istraživanju tržišta i samih lekara pre intervencije!

Tretmani podizanja kapaka

 

Postoji nekoliko različitih tretmana koji nam mogu pomoći da podignemo kapke bez rezova i operacije.

Nehirurško podizanje kapaka je za većinu optimalno rešenje, postupak je brži i jednostavniji u odnosu na operaciju, a oporavak je mnogo kraći.

Ukoliko ste spremni da se odlučite za neku od njih, najpre ćete uz konsultaciju sa lekarom razmotriti koje vam se sve mogućnosti nude, šta da očekujete i koliko će vas to koštati.

Podizanje kapaka hijaluronom

 

Koža kapaka vremenom gubi svoj prirodan hijaluron i usled toga se opušta. Hijaluronski fileri su zato jedna od najtraženijih i najbezbednijih metoda nehirurškog zatezanja kapaka. Tretman traje oko pola sata, odmah nakon toga možete normalno da nastavite sa svojim aktivnostima, a efekti mogu trajati i godinama.

Hijaluron se ubrizgava u zone gde dolazi do gubitka potkožnog tkiva i na taj način se postiže snažan lifting obrve i kapka.

Podizanje kapaka mezonitima

 

Lifting kože mezonitima je minimalno invazivna procedura podizanja i osveženja lica, uz kratkotrajan oporavak. Biorazgradive i antialergijske 3D mezoniti postavljaju se ispod kože, a povlačenjem niti u različitim pravcima zateže se višak kože. Tretman se obavlja u lokalnoj anesteziji  i traje oko sat vremena.

Radiotalasni plazma jet lifting

 

Ova metoda regeneriše i zateže kožu kapaka, bezbolno, bez rizika i uz minimalan oporavak. Koristi se  termički efekat radiotalasa koji dovodi do trenutnog zatezanja kolagenih i elastičnih vlakana i tako zateže i podmlađuje kožu. Potrebno je uraditi 1 do 3 tretmana, zavisi od toga kakvo je stanje kapaka.

Podizanje kapaka botokosom

 

Ova metoda jeste efikasna, ali je estetičari ne preporučuju jer botoks deluje tako da ukoči mišić u koji se ubrizgava. A ipak, kapci su deo lica koji mora biti izuzetno pokretan da bismo mogli normalno da otvaramo i zatvaramo oči. Ipak, mnoge žene pribegavaju ovoj metodi.

Operacija spuštenih kapaka – blefaroplastika

 

spušteni kapci operacija

 

Ukoliko nijedan od prethodnih načina ne može da pruži odgovarajuće rezultate, poslednja opcija je operacija, odnosno, blefaroplastika kapaka. Ovaj tretman podizanja gornjih i donjih kapaka radi se tako što se pravi rez na mestima gde je koža opuštena, ona se zateže i zatim se ušiva. Cena operacije je različita, od 600 do oko 1.000 evra za gornje ili donje kapke.

Kako našminkati spuštene kapke?

 

Postoje cake za prikrivanje svih nedostataka na licu, pa tako u nekoliko poteza možete prikriti i spuštene kapke.

Birajte svetlije boje senki kako biste otvorile pogled, deo ispod obrva posvetlite dodatno hajlajterom, izbegavajte nanošenje ajlajnera.

Što više maskare, to bolje, jer ćete na taj način zamaskirati delove kože na kapcima koji su opušteni. Veštačke trepavice su i više nego dobrodošle.

Bitno je da na vreme počnemo da primenjujemo sve savete koji će nam pomoći da sprečimo spuštanje kapaka, ali ako do toga i dođe, uvek ima načina da to i popravimo, barem kada je starenje kože kao uzrok u pitanju.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *