zaštita lica od sunca
Nega kože

Najbolja zaštita od sunca za lice – vodič

Najbolja zaštita lica od sunca je baš ono što vam je potrebno da sprečite prevremeno starenje! Krema za sunčanje za lice je neophodna svaki dan, a evo i zašto!

Ukoliko čitate ovaj tekst, to je znak da ste odgovorni prema svom licu! Treba da volite sebe da naučite da pravilno zaštite lice od sunca. I ne, ne podrazumevamo pod ovim pojmom odustanak od letovanja i uživanja na plaži.

Sunce ima svoje prednosti i mane, zato ga treba iskoristiti na pametan način!

Kako sunce utiče na lice?

 

Sunčeva svetlost se sastoji od zraka čija je jačina različita. Ne mislimo da više prže, već je njihova brzina različita. Neki se zadržavaju na površini kože, dok drugi stižu do dubokih slojeva kože lica i izazivaju oštećenja. Pre nego što se bacimo na priču o oštećenjima kože, odgovaramo vam na pozitivno pitanje.

Da, licu u normalnoj i razumnoj količini sunčevi zraci odgovaraju.

Donose nam prednost u vidu veće količine vitamina D koji čini ten svežim i ujednačenim.

Koži vašeg lica neophodni su vitamini kako bi imali ujednačen ten i privlačan izgled. Većinu vitamina poput vitamina C, možete pronaći u prirodnim namirnicama kao što su citrusi, zelena salata i drugo povrće. Ipak, vitamin D je nešto ređi . Dobijamo ga, najčešće, baš direktno iz sunčeve svetlosti.

Primetili ste da kada se prošetate ili popijete kafu na terasi vaše lice izgleda lepše?

U normalnim količinama sunčevi zraci podstiču sitezu vitamina D, koji jača zaštitnu barijeru kože lica. Sitne kozmetičke bubuljice mogu se smiriti i sprečićete njihovo širenje. Pored njih, uticaće na celokupnu kožu lica pa će izgledati zategnutije i mlađe. Opet kažem, nije vam potrebno višesatno izlaganje.

Svega 15 minuta boravka na Suncu dovoljno je da koža apsorbuje potrebne količine vitamina.

Nakon toga, pogledajte se u ogledalo i uverite se da ne pričamo bajke!

A ne samo to!

Poletni ste, osećate se lepršavo i srećno?

Stručnjaci su istraživanjima došli do zaključka da umereno izlaganje sunčevim zracima utiče na kožu, ali i na rad mozga stvarajući serotonin . Serotonin narodski nazivaju hormonom sreće i proizvodi ga naše telo, u mozgu i crevima. To znači da nekad ono što pojedemo utiče na njegovo stvaranje, kao što su ugljeni hidrati i čokolada. Ipak, znate koliko je pravilna ishrana važna i da vas može spasiti bubuljica na licu. Izbegavajte čokoladu i prošetajte po prijatnom sunčanom, prolećnom danu. U mozgu se pokreću procesi za stvaranje hormona sreće pa ćete se osećati rasterećeno i odmorno, a biće bolje za lice!

Nedostatak sunčevih zraka i smanjena količina pomenutog hormona ima svoj medicinski termin – SAP. U toku zime skloni ste depresiji, lošem raspoloženju i više vam se spava jer nam nedostaje sunčevih zraka. Čim se oblaci razvedre, eto nama pozitivne energije!

Ipak, važno je ne preterati jer postoji ‘’ona druga strana’’ prilikom izlaganja lica i tela suncu, a to primetite kasnije.

Vesna je jedna od onih koja nije marila za ova upozorenja. Voli prirodnu i sunce i neoprezno se izlagali sunčevim zracima. Neprijatno se iznenadila kada je shvatila da njena koža brže stari od kože njenih vršnjakinja! Dobila je bore i fleke na licu. Kao ljubitelj prirode, rešenje je tražila upravo u njoj! Uspela je! Rešila se bora i fleka prirodnim putem, a da saznate pomoću čega, moraćete da pročitate njeno iskustvo na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Zašto zaštiti lice od sunca?

 

Sunčevi zraci podrazumevaju UVA i UVB zračenje koje ima štetan uticaj na kožu lica. Kada  dođu u dodir sa kožom vašeg lica stvaraju na njenoj površini slobodne radikale. Velika količina slobodnih radikala prodire unutar pora i dospeva do drugog sloja kože , gde se nalaze ćelije prepune proteina. Tu je ključno dešavanje, pratkično dolazi do borbe!

Slobodni radikali napadaju ćelije dok najdublji sloj kože crpi svu snagu i pokušava da napravi antioksidanse. Antioksidansi iz tela ubijaju slobodne radikale i šitite imunitet vašeg lica. Ipak, usled sunčanja dolazi do stvaranja ogromne količine štetočina i koža gubi bitku. Dolazi do površinskih ali i dubokih oštećenja kože lica.

Da nije šala dokazuje nam istraživanje stručnjaka koje govori da je svako oštećenje usled sunčanja dubinsko. Pa ukoliko se za par dana lice smiri, znajte da su ćelije ipak izgubile bitku. Odnosno, da su unutrašnji slojevi kože trajno oštećeni i da im je potrebno mnogo više vremena za potpunu obnovu.

Kod mladih, koža lica se potpuno menja za godinu do godinu ipo dana.

Nismo pomenuli da se u toku ove bitke luči velika količina melanina. Melanin je protein zaslužan za pigmentaciju kože lica, ili hiperpigmentaciju ukoliko se koža ošteti na određene načine! Ćelije su pametne i luče ga kako bi dobili tamniji ten. Velika količina melanina praktično stvara zaštitni sloj, pa negativni UV zraci teže dospevaju do dubljih slojeva lica. Ipak protein nije svemoguć, a taman ten traje svega nekoliko dana. Zato je pravo vreme da se upoznate sa znakovima oštećenja kože lica od sunca!

Znakovi oštećenja lica od sunca

 

zaštititi lice od sunca

 

Znakovi oštećenja i stepen prodiranja zraka, objašnjava mi dermatolog, povezan je sa fototipom kože lica.

Ukoliko niste sigurni, na jednostavan način odredite ton i podton svog lica!

Ako je vaš ten bled, gotovo beličast, a podton kože plav (vene se provide na dnevnoj svetlosti) može doći do dubinskih oštećenja. Potrebno je zaštititi lice od sunca u toku letnjih ali i zimskih dana. Koža vašeg lica je tamna? Svejedno, ukoliko zaštitite lice od sunca sprečićete pojavu dubokih bora. Pružićete licu svežinu i sjaj i zato nemojte podleći modi i dozivoliti sebi da se izležavate na suncu. Onog trenutka kada primetite svrab i crvenilo znajte da je to prvi znak oštećenja lica!

Svrab i crvenilo

 

Ovi simptomi pojavljuju se odmah, tog trena kada zaštitni sloj kože popusti usled UV zračenja. Jednostavno, vaša koža prihvata određenu količinu sunčevih zraka kako bi napravila D vitamin. Što je super! Ipak, oni nastavljaju nekontrolisano da prodiru do ćelija i razaraju njihovu membranu. Osećate da vam je toplo i da se pojavljuje crvenilo na nosu ili čelu.

Važno je biti svestan i zaštititi lice od sunca jer crvenilo koje sada vidite može ostati trajno na koži lica. Odnosno, pojavljivaće se ciklično u zavisnosti od doba godine i postaćete alergični na sunce. Alergija na sunce može da podrazumeva crvenilo obraza, nosa i čela ili sitne pege.

Sledi trik koji je pomogao mnogim korisnicama i trenutno smirio crvenilo lica usled sunčanja!

Kako pružiti trenutno olakšanje koži usled svraba i crvenila?

 

Najpre se potpuno povucite sa sunca i izbegavajte ga u narednom periodu. Na taj način ćete dopustiti koži lica da se regeneriše i stvori preko potreban kolagen. Protein će vremenom povratiti prvobitnu svežinu i sjaj vašeg lica. Ali , čitajući forume saznala sam da trenutno olakšanje dame dobijaju nanoseći jogurt direktno na kožu.

Jogurt u sebi sadrži vitamine B grupe i probiotske bakterije. Dobre bakterije regulišu Ph vrednost vašeg lica i deluju dezinfekciono na površinu kože, dok vitamini B grupe dopsevaju do ćelija i vremenom pospešuju regeneraciju. Pritom jogurt je hladan pa deluje kao hranjiva obloga na kožu vašeg crvenog lica. Svrab će nestati za svega nekoliko sekundi a nakon dva do tri nanošenja u toku dana, smanjiće se i crvenilo.

Znamo već da neki od vas neće shvatiti crvenilo ozbiljno i zato sam rešila da vas na vreme upoznam sa narednim , dubljim oštećenjima kože lica usled sunčanja.

Opekotine i bol na dodir

 

Opekotine sa sobom donose karakterističan bol prilikom dodira, jer je koža upaljena. Predstavljaju često ošećenje koje možete sprečiti ukoliko pravilno zaštitite lice od sunca.

Nastaju nakon što se javi crvenilo lica. Koža je pametna i javila vam je da ne može da prihvati veliku količinu UV zračenja. Kada ne odreagujete na vreme, jedino što joj preostaje jeste da luči melanin. Lučenjem ovog proteina, vaš ten postaje taman i preplanuo. On je tu da zaštiti ćeliju od dubokih oštećenja jer deluje poput magneta. Upija što više zračenja i svom snagom se bori protiv njega!

Međutim kapaciteti melanina su iscrpljivi, nakon nekoliko sati sunčanja pojaviće se opekotine. Drugi sloj kože lica je iritiran, a ćelije su oštećenje. Gube vodu i praktično se sparuše pa organizam mora da pospeši cirkulaciju. Brza cirkulacija unutar tkiva pospešuje regeneraciju kože i brži nestanak opekotina. Treba pomoći prirodi i ublažiti simptome!

Kako pružiti trenutno olakšanje koži lica usled opekotina i bola na dodir?

 

Kada je blago crvenilo u pitanju pomažu nam vitamini B grupe iz jogurta. Ipak, kod dubinskog oštenja u vidu opekotina potreban nam je vitamin B5 u nešto većoj količini. Kada dopre do ćelije, jača njen odbrameni imuni sistem i ubrzava zarastanje bubuljica i drugih promena na koži lica. Pravilna ishrana je ključna ali direktnim nanošenjem iz kreme pantenola, možete ubrzati regeneraciju kože.

Opekotine od sunca na licu nestaju usled razgranje pantenolske kiseline unutar ćelije.

Možete ga naći po pristupačnoj ceni u drogerijama a pored toga brzo upija. Teško je razmaziv jer je vrlo kocentrisane strukture pa morate biti pažljivi. Lagano ga nanosite, nežnim kružnim pokretima kako ne bi dodatno ošetit površinski sloj kože. Moram da naglasim da je meni pomogao prilikom opekotina prvog stepena. Ukoliko primetite da ne daje rezultate posetite dermatologa. Prepisaće vam adekvatnu terapiju i umiriti bol!

Sve o čemu ste do sada čitali jesu vidljivi, brzi i trenutni efekti oštećenja. Na žalost, UV zraci mogu ostaviti i trajne posledice na kožu lica.

Na šta tačno mislimo?

Kada vas posle nedelju do dve dana potpuno prođe crvenilo i opekotine koža će ubrzano stvarati nove ćelije. To je lepa vest, jer ćete imati zdraviju kožu! Ipak, stare ćelije su potpuno dehidrane i ljušte se sa lica . Bukvalno ih možete oguliti sa kože, ali to nemojte raditi da se ne bi stvorile rane pa zatim i kraste na licu!

Imajte u vidu da se ljušte jer su dehidrirane. Usled stvaranja velike količine proteina i borbe sa UV zracima ćelije gube energiju. Crpe se zalihe vode iz čitavog organizma i sada vam je jasno zašto osećate žeđ nakon sunčanja. Dehidratacija može potrajati mnogo duže, jer ni nove ćelije nisu sjajne. Koža se polako oporavlja i čak i ako se stare ćelije oljušte, dehidriranost može potrajati.

Dehidrirana kože lica

 

Stvaraju se nove ćelije ali potrebno ih je nahraniti i pravilno ih negovati. Budite zahvalni što su crvenilo i opekotine nestale sa lica i pružite mu dodatne vitamine.

Potrebno vam je nešto prirodno, što će vezati vodu za ćeliju tako da zaštitna barijera lica postane jaka i meka na dodir.

Pogledajte korisne savete za pravilnu hidrataciju kože lica.

Hijaluronska kiselina je dobar izbor jer je prirodna, telo je ne može odbiti jer je svakako imamo u organizmu. Od našeg rođenja ona vezuje vodu unutar kože lica i pospešuje čvrstinu kostiju, navode stručnjaci. Prilikom oštećenja se gubi i potrebno ju je nadoknaditi prirodnim kremama za lice! Birajte pažljivo, pogotovo ako ste se susreli sa dubokim oštećenjem kože u vidu fleka na koži.

Depigmentacija

 

Fleke na čelu ili nosu često ostaju nakon jakog oštećenja kože UV zračenjem. Jednostavno koža potpuno izgubi sposobnost stvaranja nove ćelije sa normalnom količinom melanina.

Dobijamo svetle delove, koji su osetljivi na svaku promenu. Može ih isušiti vetar, hladnoće ili svega nekoliko minuta provedenih na suncu.

Birajte kreme koje u sebi sadrže ekstrakte biljaka. Ekstrakt masline povratiće vašem licu svežinu i sjaj. Da , da ujednačiće ten lica a čak vas pravilan izbor biljaka može spasiti od bora. 

Prevremeno starenje lica

 

Nova istraživanja  u Žurnalu nukleinskih kiselina govore da štetnost UV zraka dopire do samog DNK. Kada stigne do specifičnog lanca unutar ćelije, menja ga i remeti. Kako se proces događa unutar većine ćelija na našem licu, jasno vam je da mora ostaviti posledice.

Izmenjen DNK šalje signale orgaznizmu da je pretpeo promenu i da se ‘’oseća’’ starijim nego što jeste.

Pore na licu se produbljuju, usporava se stvaranje kolagena i lagano gubimo elastičnost. Elastičnost kože lica u normalnim uslovima gubi se nakon četrdesete godine, kada se menja trougao lepote. Ipak, možete ga ubrzati i prve bore oko usana mogu se pojaviti već u dvadesetim ako se ne zaštitite od sunca.

Stvari su daleko ozbiljnije i neke od devojaka sa kojima sam pričala susrele su se sa dubokim borama na čelu početkom tridesetih. Sve su odgovorile potvrdno kada sam ih upitala vole li da se sunčaju. Ipak, bore su ublažile  prirodnim kremama koje su očuvale vlažnost kože i skinule nekoliko godina sa lica.

Naočare za sunce su takođe, navode dame,  sprečile pojavu bora oko očiju ali i zaštitile oči od oštećenja!

Oštećenja očiju

 

Površinsko tkivo oka prvo je na udaru UVA i UVB zračenja. Vaše oči su osetljive i jasno vam je da nema prirodnog mehnizma za odbranu, pa čak ni konstantno žmurenje neće biti od koristi. Može doći do ozbiljnih problema sa vidom, oštećenja očnog tkiva, a povećaćete rizik od katarakte.

Sunčane naočare su najbolja preventiva. Usput su i moderne i možete ih prilagoditi obliku vašeg lica.

Jeste li skoncetrisani?

Sledi najvažnije!

Kako zaštiti lice od sunca?

 

Najbolja zaštita kože lica od negativnog UV zračenja jeste da ostanete kod kuće u periodu od 11 do 17 časova, posebno tokom leta!

Zvuči kao izolacija, ali spasićete lice od prevremenog nastanka bora i dehidratacije. U ovom periodu zračenje je najjače, navode stručnjaci. Pogotovo danas kada je ozonski omotač narušen i ne možemo se osloniti na prirodnu odbranu. Ako se nalazite na plaži sitan pesak apsorbuje sunčeve zrake, za razliku od vode. Voda povećava njihov uticaj i ima efekat ogledala pa ćete mnogo brže izgoreti.

Spasite se od sunčanice i zaštite kožu lica noseći kačket ili šešir. Birajući prorodne materijale poput pamuka umanjićete znojenje i pojavu bubuljica . Izgleda jednostavno, a da li je dovoljno?

Da li je prirodna zaštita dovoljna?

 

Prirodna zaštita od sunca podrazumeva i redovno umivanje, koje će povratit hidriranost licu.

Osvežavajući lice osvežićete čitav organizam. Svakako je preporučljiv unos velike količine vode, koja će vam omogućiti energiju. Ali, čak i ovi dodatni saveti nisu dovoljni!

Potrebno vam je sredstvo koje će napraviti dodatni zaštitni sloj na epidermu. Dolazi nam u vidu kreme!

Krema za zaštitu lica od sunca

 

krema za zaštitu lica od sunca

 

Jasno vam je da zaštitna barijera vašeg lica nije dovoljno jaka i ne može da odbije sunčeve zrake. Potrebno ju je ojačati UV filterima iz krema za sunčanje. Kada se takva krema nanese na kožu nakon nekoliko minuta ona počinje da stvara dodatni zaštitini sloj. Objasniću vam slikovito: zaštitini sloj izgleda poput kornjačinog oklopa. Odbija UV zračenje i čuva vlažnost vaše kože. Kada je lice hidrirano sposobno je da pravi veću količinu kolagena i bezbrižni ste na suncu.

Treba da pripazite na izbor kreme, jer nije ista krema za lice sa UV filterima i krema koja se nanosi na telo. Prvo, krema za telo može da sadrži mirise koji irtiraju osetljivu kožu lica. Dakle, parfemi iz kreme vam nisu potrebni! Nadalje, većina krema za lice sa UV filterom je jaka sa efektom iznad četrdeset posto. Zaštita za telo varira, možete je pronaći sa 10 posto UV filtera pa naviše.

A kako je izabrati prema tipu kože lica?

  • Ukoliko imate masnu kožu lica krema koja ima podlogu od prirodnog ulja neće prijati vašoj koži. Potrebna vam je baza od hijaluronske kiseline koja neće dodatno aktivirati lojne žlezde i koja će sačuvati vodu unutar ćelija.

Čitajte deklaraciju jer su se najboljim pokazale kreme koje u sebi sadrže cink. Uloga zaštitne kreme sa cinkom je višetruka jer pored obijanja UV zračenja ona hrani kožu i ubija slobodne radikale na njenoj površini. Lice brže stvara antioksidanse pa krema sprečava pojavu infekcije i jača imunitet lica. Lagana struktura i laka razmazivost karakteristične su osobine dobrih krema za masnu kožu lica.

  • Kod suve i osetljive kože akcenat treba da bude suprotan, na uljanoj bazi kreme. Kokosovo ulje u sebi ima mlečne kiseline koje ujednačavaju ten lica i čine da izgledate sveže. Dospevaju do drugog sloja kože i dubinski ga hidriraju. Odnosno, štite i ostavljaju prostor za pravljenje kolagena. Primetićete karaktetističan omamljiv miris kokosa i buće vam potrebno nekoliko minuta više za upijanje. Potrebno joj je desetak minuta da potpuno upije, ali ukoliko vam se žuri laganom masažom lica možete ubrzati postupak.

Pitate se kako ta masaža treba da izgleda?

Kako pravilno naneti kremu za zaštitu lica od sunca

 

Kremu za zaštitu lica od sunca treba nanositi svakodnevno u toku leta i zimi, ukoliko ste ljubitelj skijanja.

Kada je sve po snegom, belina reflektuje sunce i UV zraci se lepe za vašu kožu i dovode do oštećenja. Zato se ne treba prepuštati slučaju, nanestite je čim ustanete iz kreveta!

Naime, posle umivanja mlakom vodom čistim rukama je nanesite u tankom sloju.

Čula sam od mnogih korisnica da kremu za zaštitu od sunca nanose u debelom sloju jer se tako osećaju sigurno. Nisu ni svesne da postižu suprotan efekat jer aktivne čestice ostaju na površini kože, ona postaja masna i lepe se prljavštine. Zato budite promoćurni, nanesite grašku kreme kružnim pokretima na celo lice.

Budite temljni i ne zaboravite kožu uz sam koren kose, predeo oko očiju i ušiju!

Stručnjaci navode da kremu za zaštitu lica od sunca treba nanositi redovno i temeljno. Ukoliko idete na plažu gde ćete biti izloženi UV zračenju celog dana, nanosite je na svaka dva sata. Po izlasku iz vode obavezno nanesite novi sloj, jer se stari potpuno isprao. Nije još uvek vreme za more, spremate se za posao?

Nanesite je u tankom sloju na lice i nakon desetak minuta spremni ste za šminku. Služiće vam i sprečiti pojavu crvenila iako imate sloj šminke. Usput će hidrirati kožu i sprečiti da prerađene čistice i aluminijum iz pudera i korektora dopru do pora i stvore sitne, gnojne bubuljice. U ovom slučaju je dovoljno naneti je ujtru na kožu lica jer niste konstantno napolju.

Nemojte zaboraviti pravilnu negu lica pred odlazak u krevet. Potrebno vam je temeljno čišćenje, jer čestice kreme ostaju u porama. Mešaju se sa prašinom i bakterijama, a tu su i ostaci dnevne šminke. Prirodnim losionom očistite lice u svega dva poteza i pružite mu vreme za regeneraciju.

Ipak, nisu svemoguće neki UV zraci doprli su do ćelija koje je sada potrebno hidrirati. Prirodna hidratantna krema povratiće u toku noći elastičnost vašem licu pa ćete se biti sveže i odmorne. Jedini cilj koji trebate da sledite jeste meka i zaštićena koža lica! To je sada lako, jer možete da preduzmete tri neophodna koraka!

Želela sam da budem temljna i na osnovu iskustva drugih korisnica izdvojim kvalitet!

Najbolje kreme za zaštitu od sunca

 

Pod dobrom kremom za zaštitu lica od sunca podrazumevamo prirodne aktivne sastojke koji brzo upijaju i ne iritiraju kožu lica. Odnosno, pored zaštite pružaju hidriranost i osećaj olakšanja! Hranjivi sastojci i UV filteri pravi su blagoslov za vaše lice. Upoznajte se sa njima!

Nivea krema za zaštitu lica od sunca

 

Namenjena je prvenstveno osobama koje prirodno imaju tamniji ten lica, jer je na njoj najčešće naglašen faktor od 15 posto. Što znači da je zaštita umerena i namenjena koži lica koja nema sklonost alergiji na sunce.

Dobra strana Nivea kreme za zaštitu od sunca jeste hidratacija. Pruža izrazitu hidriranost jer u sebi sadrži vitamin E. Koji deluje na ćelije čineći ih jačim i terajući ih da luče elastin. Sačuvaće elastičnost vaše kože i odložiti nastanak  bora na licu.

Imate izrazito osetljivu kožu?

Eucerin krema za zaštitu lica od sunca

 

Eucerin je napravio promoćuran proizvod sa visokim nivom zaštite od sunca, čak od 50 SF. Pravi je izbor za osetljivu kožu lica i pritom sadrži gliceritinsku kiselinu. Gliceritinska kiseline štiti DNK ćelije od menjanja sprečavajući duboka oštećenja i pojavu bora na licu usled sunčanja.

Korisnice ga izdvajaju kao omiljen proizvod jer jednako prija masnoj koži lica. Sadrži regulatornu tehnologiju koja utiče na rad lojnih žlezda i sprečava preterano lučenje sebuma. Ne ostavlja sa sobom masan trag i veštački sjaj kože lica. Razmazive je strukture i brzo upija, pa vredi izdvojiti više novca i nabaviti ovaj proizvod!

Želite univerzalnu i pristupačnu zaštitu od sunca?

Balea krema za zaštitu lica od sunca

 

Balea je danas sve popularnija i zaista ima pregršt proizvoda koji su prirodni i odlično neguju lice. Jedan od takvih pojavio se nedavno na našem tržištu. Naravno reč je o kremi za zaštitu od sunca koja odgovara svim tipovima kože lica.

Karakteristična je po bademovom ulju koje ujednačava ten lica. Ekstrakt iz badema spasiće vas fleka i neujednačenog tena zajedno sa UV filterima. Možete ih pronaći u drogeriji po pristupaćnoj ceni od oko 500dinara.

Neka zaštitna krema u toku sunčanih dana postane vaš omiljeni korak prilkom nege lica,  koji vam omogućava lep ten i mladalački izgled!

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *