seboreja na licu
Nega kože

Seboreja na licu i kako je pobediti?

Koliko je ozbiljan problem seboreja na licu? Kako se sa njom izboriti i koje metode daju najbolje rezultate, istraživali smo i sa vama delimo u nastavku.

Možda ste do sada seboreju povezivali samo sa kosom i temenom glave, ali treba da znate da se ona pojavljuje i na koži. Šta više, uopšte nije retkost na licu. Zašto je to tako? Zato što ona nastaje kao posledica pojačanog rada lojnih žlezda.

Jednom kad se pojavi, vrlo često se vraća. Ipak, dobra vest je da se može držati pod kontrolom. Zato je najbolje dobro je upoznati, kako biste mogli da je pobedite.

Evo, kako da znate da je reč baš o seboreji na licu, a ne o nečem drugom.

Šta je seboreja?

 

Seboreja je kožna bolest, koje se najčešće pojavljuje kod već zrelih ljudi. Tridesete i četrdesete godine života su period kada se ona javlja. Nije retkost ni u pubertetu, ali tada je samo sekundarni problem i verni pratilac masne kože i pubertetskih bubuljica.

Prepoznaćete je po sitnim, belim ljuspicama po licu koje prati velika količina sebuma.

Najčešće dosta svrbi, pa je prva reakcija na nju- češanje. Ipak, ono nije od pomoći, već samo dodatno izaziva crvenilo, koje je već tu.

 

seboreični dermatitis na licu

 

Koža ispod je već vrlo iziritirana i sklona upalama i infekcijama, pa se dodirivanje kože ne preporučuje. Češanjem se koža samo povređuje, pa se mogu javiti i sitne ranice.

Zašto nastaje seboreja?

 

Nastaje kao direktna posledica lošeg rada lojnih žlezda u koži. Njihov poremećaj se ogleda u tome da luče veliku količinu masnoće, a da ćelije kože to ne mogu da isprate. Njihov životni vek se skraćuje, pa ih koža prerano odbacuje. Površinski sloj se zbog toga ljušti i otpada, što se iznova i iznova dešava.

Seboreja je samo simptom, a uzrok za njenu pojavu se krije u poremećaju metabolizma i unutrašnjeg funkcionisanja organizma.

Do njega najčešće dolazi zbog promena u načinu ishrane, prevelikom izlaganju stresnim situacijama, ali i onda kada organizam prolazi kroz značajne hormonske promene.

Neravnoteža u organizmu, osnovni je razlog za pojavu seboreičnog dermatitisa.

Ono što treba znati da je vremenski uslovi mogu pogoršati, pa ona najčešće bukne zimi. Suv i hladan vazduh doprinose njenom širenju na koži lica.

Simptomi seboreje na licu

 

Ona se manifestuje na dva načina:

  • kao sitno belo perutanje kože
  • kao masne beličasto- žute ljuspice.

Koža od ispod je crvenkasta i vrlo osetljiva na dodir. Blago pecka, a napomenuli smo i da vrlo često može da svrbi.

Ono što je najveći paradoks kod seboreje jeste da se koža istovremeno i peruta i masti.

Obično je jedan od načina da se osoba izbori sa ispucalom i suvom kožom da joj nadomesti nedostatak masnoće i hidratacije. To u ovom slučaju ne pomaže, jer bele ljuspice obično prati velika količina masnoće.

Dobar način da se izborite sa njom jeste da kožu adekvatno čistite. Masnoća sa lica se mora uklanjati. Sa njom će odlaziti i mrtve ćelije kože, što je dobar način da se koža privremeno smiri.

Milica zna da višak masnoće na koži nije za šalu, jer neretko vodi do pojave bubuljica, ožiljaka i fleka na koži. To je prevelika cena, pogotovo za mlade ljude koji žele i treba da budu tada najlepši u životu. Jednom je napravila grešku, ali više ne, jer sada zna da je rešenje za lepo lice na dohvat ruke. Pronašla je svoju dobitnu kombinaciju za čistu i izbalansiranu kožu lica bez bubuljica, koje se ne odriče. Kako je dobila bitku protiv masne kože i sebuma, otkrijte iz njenog ličnog iskustva koje se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/kako-sam-otkacila-bubuljice/.

Seboreja se, tipično, javlja na masnoj koži lica, a nije retkost ni na koži glave.

Da li se seboreja spušta na lice?

 

Koža glave je daleko više sklona perutanju, nego koža lica. Jedan od razloga je i taj što su lojne žlezde mnogo aktivnije uz dlaku. Otklanjanje masnoće je samim tim dosta teže. To je jedan od razloga zašto se seboreja prvenstveno javlja na koži glave.

Da li nju obavezno prati seboreja na licu? Ovo uopšte ne mora da bude pravilo.

Dešava se da se pojavi na licu, a da kože glave bude čista i zdrava. Može se desiti i suprotno, da osoba dugo vremena pati od seboreja na glavi, a da je na licu nema. Ukoliko se jednom pojavi, velika je verovatnoća da će se vraćati, samo na drugom mestu. Seboreja može biti nasledna, pa ukoliko je neko od rođaka ima, velika je verovatnoća da se pojaviti i kod predaka.

Gde se može javiti?

 

Javlja se na najmasnijem delu lica, a to je T-zona. Dakle, regija nosa, čela i brade su najčešća mesta gde se manifestuje. Nije retkost ni u predelu obrva, ali i oko očnih kapaka. Oko očiju je čak najopasnija, jer može izazvati upalu kapaka, koja je se stručno naziva blefaritis.

Oko nosa je najdominantnija i na koži upravo počinje od nosa. Zbog toga je ljudi vrlo često mešaju sa rozaceom, psorijazom ili ekcemom. Za razliku od njih, seboreja je mnogo blaža i jednostavnija za lečenje.

Psorijaza je neprijatnija i prepoznaćete je po tome da se javlja u koncentričnim krugovima, što nije slučaj sa seborejom. Ono što im je zajedničko je to da ni psorijaza, ni seboreja nisu prenosive dodirom.

Ni sa rozaceom je ne treba porediti, jer se dosta lakše podnosi. Za razliku od nje, ne zagreva lice i na koži se ne javljaju vidljivi kapilari. Ona je prvenstveno estetski problem, a simptomi su vrlo blagi i umereni.

Možda je najsličnija ekcemu. Ipak, neke bitne stvari ih razlikuju.

Razlika u odnosu na ekcem

 

Iako se na koži manifestuju slično (u vidu crvenila kože i ljuspica), ono što razlikuje pojavu ekcema ili seboreje je – uzrok. Naime, ekcem je vrlo često posledica nekog alergena, dok je seboreja vezana za unutrašnje procese u organizmu. Ekcem je često prolaznog karaktera, dok je seboreja doživotna bolest kože, sa čestom pojavom simptoma.

Ono što ih bitno razlikuje, to je tip kože na kojima se javljaju. Ekcem se pojavljuje na suvoj, ispucalom i dehidriranoj koži, dok seboreja suprotno. Ona je verni pratilac masne kože i velike količine sebuma, što je automatski izdvaja od ispucale kože koja pati od nedostatka masnoće i hidratacije.

Seboreja i bubuljice, u kakvoj su vezi?

Razlika u odnosu na bubuljice

 

Seboreične promene nikako ne možete pomešati sa bubuljicama, jer akne su prolaznog karaktera. Kod njih se dešava to da su pore zapušene (unutra je velika količina sebuma u kombinaciji sa bakterijama i mikroorganizmima), a vrlo često se javlja i lokalna upala.

 

 

Sa druge strane, seboreju prati velika količina masnoće uz crvenilo kože, ali bez veće infekcije. Do nje ipak može doći, ukoliko se promene prečesto diraju, agresivno češu i raskrvare. Kao posledica se može pojaviti i poneka akna, ali to nije čest slučaj.

Retko se seboreja toliko zapušta da preraste u pravu bakterijsku upalu i infekciju na koži lica.

Čime se seboreja na licu leči? Koje sve opcije imamo?

Seboreja na licu: lečenje

 

U zavisnosti od stepena zahvaćenosti kože, dermatolog će sastaviti predlog terapije. Ukoliko su promene male, neće biti agresivno tretirane, ali ukoliko se pacijent kasno javi i na koži su primetne veće promene, lečenje može biti kombinovano.

 

seboreja na licu lečenje

 

Ono što lekari najčešće preporučuju jeste da se pokuša lečenje pojačanom higijenom i adekvatnom negom kože, što neretko podrazumeva i uvođenje nekih novih preparata za lice. Oni mogu biti iz spektra medicinske kozmetike, ali nije pravilno. Nekada može pomoći baš prirodna kozmetika!

Ukoliko početno menjanje navika i uspostavljanje kontinuirane nege ne daje rezultate, prelazi se na preparate koji sadrže kortikosteroide. Od pomoći mogu biti i antimikotici, lekovi za lečenje gljivičnih infekcija, jer su i gljivice na koži često prisutne u uslovoma pojačane masnoće.

Međutim, kod nešto težih promena, dermatolozi preporučuju korišćenje lasera. Istina je da ova metoda daje solidne rezultate kada je obnavljanje kože lica u pitanju, jer je u pitanju ciljana stimulacija kože koja uslovno rečeno „briše“ seboreične promene. Dokazano je da svetlosna terapija i salicilna kiselina u kombinaciji daju odične rezultate.

Nekada je kombinacija kreme i lasera dobitna za uklanjanje i poslednjih tragova perutanja i ljuspica na licu.

Krema za seboreju na licu

 

Mnoge kozmetičke kuće se utrkuju kada je proizvodnja krema za crvene, ljuspaste promene u pitanju, a jedna od najcenjenijih je krema koju potpisuje La roche- posay. U pitanju je krema na bazi termalnog dermobiotika, pirokton olamina i cinka.

Ovaj preparat jača zaštitnu barijeru kože, koja nakon izvesnog perioda korišćenja neutrališe seboreične promene.

Bioderma u ponudi ima kreme koje se efikasno bore protiv seboreje, a one su na bazi enoksolona i kokosovog ulja, koja efikasno umiruju kožu i sprečavaju ljuspanje.

Eucerin nudi bolesti paletu proizvoda za uklanjanje crvenila na koži i ljuspica, a ti preparati su na bazi glicerina i pantenola, pa efikasno hidriraju kožu, ublažavajući obolela mesta.

Da li su agresivni kozmetički preparati neophodni kada je lečenje seboreičnog dermatitisa u pitanju?

Prirodni lek za seboreju na licu

 

Prirodni preparati i u ovom slučaju mogu mnogo da pomognu, jer efikasno ublažavaju promene na koži.

  • Protiv crvenila, jedan od najboljih domaćih lekova je aloe vera. Sok ove fantastične biljke nadoknađuje koži izgubljenu vlažnost, ostavljajući je hidriranom, mekanom i nežnom.
  • Tapkanje pogođenog mesta kokosovim uljem, jedan je od načina da se perutanje kože umiri, a seboreja neutrališe. Ovo neverovatno ulje, po sastavu odgovara kakvoj bogatoj kremi za lice, pa tako može biti od pomoći i u ovakvim situacijama.
  • Maske za lice na bazi meda su jedan od načina da se perutanje lica privremeno spreči, a sa kože sklone svi viškovi u vidu masnoće, prljavština i slično.
  • Čišćenje lica ohlađenim čajem od kamilice može biti od pomoći, jer ona može ublažiti crvenilo i umiriti kožu. U ovom slučaju može poslužiti da se koža lica fino očisti i uklone sve izumrle ćelije.
  • Verovali ili ne, tinkture od belog luka razblažene vodom se preporučuju za lečenje seboreje na licu. Jeste da se malo teže izdržava, pogotovo ako ne volite njegov oštar i jak miris, ali vredi pokušati. Tajna je u alicinu, koji deluje protiv upalni i bori se protiv gljivica i bakterija.

U borbi sa seborejom, treba uvek misliti korak unapred i sprečiti da se širi. Nije da je to uvek moguće, ali vredi pokušati.

Kako sprečiti seboreju na licu?

 

Najbolji način da se seboreja predupredi i smiri jeste adekvatno održavanje kože lica.

Pod tim podrazumevamo da se koža adekvatno čisti, što je, inače, jedan od preduslova da se spreče i ostali problemi na koži lica, poput bubuljica, fleka i slično.

Redovan piling lica može biti odlično rešenje da se mrtve ćelije kože skidaju, a na površini ostavljaju samo one kvalitetne i zdrave. Tu može da pomogne soda bikarbona. Ipak, osnovno u borbi protiv masne kože i seboreje je redovno uklanjanje sebuma. Velika količina sebuma lepi za sebe dobar deo čestica prašine, mikroorganizama, bakterija i svega ostalog što lebdi u vazduhu.

Nema boljeg načina za čišćenje lica od odabira dobrog losiona za lice. Uz parče tupfera i malo losiona, koža se detaljno dezinfikuje i čisti, što je odličan način da se širenje seboreje spreči. Nakon toga, ishrana kože odgovarajućom hidratantnom kremom, podjednako je važan korak, jer koža lica ne sme da trpi kada je hidratacija u pitanju.

Dakle, masnoće se skidaju, a hranljiva, hidratantna krema dodaje, jer njena funkcija jeste da dovede kožu do balansa. Dobra krema za lice to i uspeva, nakon određenog vremena korišćenja, pa je potrebno strpljenje. Tapkanje kremom obolelih područja, od velike je važnosti za oporavak kože. To ne dozvoljava seboreji da se širi, već umiruje i zaglađuje kožu.

Iskustva sa seboreičnim dermatitisom

 

Kako izgleda život sa ovom kožnom bolešću? Da li je zahtevna i koliko često se vraća? Iskustva naših čitateljki su optimistična.

Tanja (54) kaže sledeće:

„Seboreja je podmukla bolest, ali ne i nepodnošljiva. Taman kad pomislite da ste je se zauvek rešili, ona se vrati. Istina je da se gotovo uvek vraća kada prolazite kroz stresno razdoblje u životu, ali dobra stvar je da se daleko lakše leči na licu, nego po kosi. Treba discipline, mazanja i nege. Ume da iritira, ali se uz doslednost i čišćenje kože lica drži pod kontrolom.“

Jovana (39) kaže ima nešto drugačije iskustvo:

„Kao mlađa sam se bojala ovih promena, ali više ne, jer sam naučila da se nosim sa njima. Jednostavno, prihvatim da će jedan period biti tu, ali da će se i povući. Ne moram ništa specijalno da radim. Dovoljno je da redovno umivam lice neutralnim sapunom i mažem pantenol kremu. Prava je retkost da namažem kortikosteroidnu mast.“

Seboreja nije opasna, neće napraviti veću štetu, ukoliko se ne zapušta. Redovno i kvalitetno održavanje kože lica je jedini pravi način da se sa njom izborite!

Izvori:

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2015/0201/p185.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3579488/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14403-seborrheic-dermatitis

https://www.healthline.com/health/facial-dandruff

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *