laseri za lice
Nega kože

Laseri za lice: kako rade i koje vrste postoje

Laseri za lice pomažu kod skoro svih problema sa kožom. Kako izgleda procedura, kome su namenjeni i kakvi su efekti, saznaćete odmah.

Prema izveštaju iz 2018. godine, Američkog udruženja plastičnih hirurga, broj laserskih tretmna lica se uvećao za 248%.

Njima se uz pomoć toplotne i svetlosne energije proizvode kontrolisana oštećenja na površini kože. Telo prirodno reaguje regenerišući tkivo. Tako se na mestu tretmana koža obnavlja bez prethodnih nepravilnosti.

Istorija lasera seže u 1900 godine, ima veze sa Ajnštajnom, fotonima i kvantima.Preteško za nas obične smrtnike bez specijalizacija koje ne umemo ni da izgovorimo. 1960. godine je prvi put jedan upotrebljen u kliničke svrhe. Razvio ga je američki fizičar Theodore Maiman.

LASER JE skraćenica od Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation=Pojačanje svetlosti stimulisanom emisijom zračenja.

Moćni svetlosni snop se stvara kada elektroni u atomima u optičkim materijalima poput stakla, kristala ili gasa apsorbuju energiju iz električne struje ili svetlosti. Ta dodatna energija „uzbuđuje“ elektrone dovoljno da se prebace iz orbite niže energije u orbitu više energije oko jezgra atoma.

Našim laičkim očima viđeno, laser je sprava koja emituje svetlost visoke energije.

Za malo više od pola veka od nastanka postali su  nezamenljivi u svim sferama života. Prednjači neinvazivna hirurgija i kozmetički tretmani.

Danas laser ima moć obnavljanja i podmlađivanja kože. Njime se mogu tretirati sve vrste vaskularnih lezija, može se uklanjati i preoblikovati masne naslage, preoblikovati telo. Laserom se ukalnjaju neželjene malje sa tela i još mnogo toga.

Rezultati koji se dobijaju laserskim tretmanima su sjajni, vreme oporavka kratko, tretmani su bezbedni za veliki broj stanja kože. Tehnologije svaki dan postaju sve savremenije i bezbednije. Na taj način se širi lepeza mogućnosti njihove primene u službi lepote.

Uticaj lasera na kožu

 

Iako su Kim Kardašijan i druge poznate influenserke stvorile taj osećaj da je otići na laserski tretman jednostavno i poželjno kao oprati zube, on može izazvati termalna i fotohemijska oštećenja kože.

 

laser za lice

Svetlosni snop sa lasera prodire dublje ili pliće u kožu u zavisnosti od talasne dužine upotrebljene svetlosti.

Ove mašine nisu igračke. Osobine koje ih čine tako moćnim istovremeno ih čine i opasnim.

Tanka je linija od fantastičnih rezultata do totalne katastrofe u vidu gadnih hiper ili hipopigmentacija. Ovo zavisi od mnogo faktora kao što su stručnost osobe koja rukuje laserom. Na njoj je da odredi pravu talasnu dužinu svetlosti koja će uraditi najbolji posao sa što manje posledica.

Najveći broj posledica dolazi od osoba koje nisu dermatolozi i plastični hirurzi,drugim rečima nisu dovoljno stručni za ovaj posao

Prirodna osetljivost kože kao i opšte zdravstveno stanje i uzimanje nekih vrsta lekova su faktori rizika. Sve je neophodno uzeti u obzir.

Kada se preporučuju laseri za lice

 

Lice je nakon laserskog tretmana hipersenzitivno i preosetljivo na sunce do godinu dana. Zato se jesen smatra sezonom lasera.

Kasna jesen i zima su meseci sa najkraćim danima i najmanje sunčanih perioda. Plastični hirurzi često savetuju odlazak na laserski tretman u ovo doba godine.

Ne može se precizirati starosna dob pogodna za odlazak na  tretman. Ona zavisi od mnogo faktora koji su kod osobe mogu dovesti do bržeg propadanja lica.

Laser za lice protiv podočnjaka

 

Tamni kolutovi oko očiju su sigurno prva stvar koju sagovornik primeti na nama. Čine da izgledamo bolesno i iscrpljeno. Nastaju kao posledica fotooštećenja kože, starenja, gubitka volumena lica u predelu obraza i ispod očiju.

Melazma koja prouzrokuje preteranu proizvodnju pigmenta u koži može prouzrokovati tamne podočnjake.

Laserski tretman uklanjanja tamnih podočnjaka je jedna od najpopularnijih metoda.

Kada je koža ove regije izgubila volumen i čvrstinu što je rezultiralo upalim očima ili kesicama ispod očiju kao i tamnu boju podočnjaka laserom se radi na jačanju kolagena u ovom delu kože.

Tada se upotrebljava neablativna metoda koja ne oštećuje površinski sloj kože. Njegov svetlosni snop prodire duboko u kožu gde se svetlosna energija pretvara u toplotnu. Ova toplota stimuliše ćelije na proizvodnju veće količine kolagena koji vraća punoću ovom delu lica. Na taj način se gube tamni podočnjaci , koža se zateže, kesice nestaju. Jačanjem tkiva gubi se naduvenost podočnjaka.

Najbolji rezultati se postižu serijom od 3-5 tretmana u razmaku od 7-14 dana.

Od svih delova lica, koža oko očiju je najtanja i najosetljivija. Tu je blizina oka i njegova ranjivost. Mora da postoji bezbedniji način vraćanja čvrstine, boje i svežine podočnjacima.

Kada budete videli Ljiljanine slike pre i posle poverovaćete da postoji. Ona je uspela da sredi podočnjake na prirodan način. Rešenje jednostavno i lako i može i vama pomoći. Ljiljanina ispovest se nalazi na sledećem linku: https://lepolice.com/moja-prica-godine-su-za-mene-samo-broj/

Isto to vam može pomoći i za fleke, ali evo kako laser to radi.

Laser za fleke na licu

 

Tamne fleke na koži lica imaju više uzroka. Koji god da je vaš, uvek je reč o prisustvu veće količine pigmenta melanina u tom delu kože. Njega su ćelije melanocite proizvele kao odbrambeni odgovor na nešto od čega je koža želela da se odbrani.

Za uklanjanje hiperpigmentacija koristi se Nd:YAG laserska svetlost.

Kratkim svetlosnim impulsima se razbija pigment u koži. Ovaj proces oksidira pigment, pretvarajući ga u tamniji i izazivajući ljuštenje pigmentirane kože.

Laser protiv bora i za podmlađivanje lica

 

Lasersko podmlađivanje je procedura koja ima za cilj da popravi izgled kože i da ukloni manje nepravilnosti.

 

 

Izvodi se pomoću:

Ablativnog lasera. Ovaj tip uklanja tanki površinski sloj kože(epidermis) i zagreva sloj ispod(dermis). Ovo stimuliše rast kolagena, proteina koji popravlja teksturu i čvrstinu kože. Kako se epidermis obnavlja, tretirana zona lica postaje glađa i zategnutija..

Neablativni laser takođe stimuliše rast kolagena. Manje je agresivan od prvog i vreme oporavka nakon intervencije je kraće. Međutim, rezultati su manje uočljivi i kratkotrajniji. Sada se pribegava frakcionom laseru koji ostavlja mikroskopski sitne delove lica netretiranim. Razvijen je kako bi se skratilo vreme opravka i smanjio rizik od sporednih efekata.

Ovom metodom se mogu umanjiti bore, popraviti ten i tekstura kože. Na ovaj način nije moguće eliminisati upadljivo opuštenu kožu lica.

Kako izgleda laserska procedura lica?

 

Lasersko podmlađivanje lica se izvodi ambulantno. Koža se prvo umrtvi anestetskim preparatom. Ukoliko se radi celo lice može se izvoditi i pod anestezijom.

Laserska svetlost se usmerava na kožu. Ona uništava površinski sloj epidermisa dok istovremeno zagreva dublji sloj kože, dermis. Ovo će u narednom periodu stimulisati stvaranje kolagena.

Procedura traje od 30 minuta do 2 sata u zavisnosti od primenjene tehnika i površine koja se tretira. Ova tehnika uglavnom zahteva samo jedan tretman.

Sporedni efekti laserkog podmlađivanja lica

 

Lasersko podmlađivanje nosi izvesne sporedne efekte koji su blaži kada se procedura izvodi neablativnim laserom.

 • Crvenilo, otok, bol i iritacija kože. Crvenilo može biti intenzivno i potrajati nekoliko meseci..
 • Akne. Nanošenje teških krema i zavoji na licu nakon tretmana može pogoršati stanje akni ili prouzrokovati  milija na tretiranoj zoni lica.
 • Infekcije se mogu javiti nakon tretmana. Najčešća je pojava herpesa koji je već bio prisutan i uspavan u koži. Laserski tretman može prouzrokovati da bukne..
 • Promena boje kože. Može se desiti da koža nakon tretmana postane tamnija nego što je bila (hiperpigmentacije)
 • Trajna promena boje kože je češća kod osoba tamne puti.
 • Ožiljci. Tretman ablativnim laserom nosi izvesni rizik od nastanka ožiljaka na licu

Kome se ne preporučuju laseri za lice?

 

Važno je da obavestite lekara o svim važnim pitanjima. U sledećim situacijama se ne smete podvrgavati laserskom podmlađivanju lica:

 • Uzimali ste lek protiv akni izotretinoin (npr.Roakutan) tokom prošle godine
 • Imate slab imunitet ili neku autoimunu bolest ili bolesti vezivnih tkiva
 • Imate keloidne ožiljke
 • Podvrgavali ste se radioterapiji lica
 • Već ste se podvrgavali laserskom podmlađivanju lica
 • Skloni ste herpesu ili ste ga nedavno imali
 • Imate tamnije braon ili crn ten ili ste veoma preplanuli.
 • Trudni ste ili dojite

Kako se pripremiti za laserski tretman lica

 

Pre tretmana, na prvom sastanku, lekar će vas podrobno ispitati o vašoj medicinskoj istoriji.

Pregledaće vam detaljno delove kože koji će biti tretirani.

Raspitaće se o vašim očekivanjima i motivima. Predočiće vam moguće rizike.

Tek nakon toga ćete zajedno odlučiti da li je laser za lice dobro rešenje za vas.

Pre procedure možda će vam biti savetovano uzimanje određenih lekova kako bi se sprečile kasnije komplikacije. Valjalo bi da se čuvate izlaganja suncu bez zaštite dva meseca pre tretmana. Savetuje se da ostavite pušenje 2 nedelje pre laserskog tretmana lica. Ovo bi trebalo da poboljša sposobnost samoisceljenja vaše kože.

Naga nakon laserskog tretmana lica

 

Nakon ablativnog lasera koža je osetljiva, otečena i iritirana. Lekar će vam pokriti tretirani deo kože debelim slojem lekovite masti  i možda čak i prekriti zavojem.

Verovatno će vam biti neophodni i lekovi za ublažavanje bolova i ledene obloge.

Koža se obično podmladi za 7-14 dana dok potpun oporavak možete očekivati najranije za mesec dana.

Za vreme oporavka se ne koriste proizvodi koji bi mogli iritirati kožu poput kozmetike. Moraju se izbegavati situacije u kojima bi moglo doći do infekcije. Zaboravite na bazen, teretanu i slično ali ni slučajno ne zaboravite preparate za zaštitu od sunca.

Kada se tretmani izvodi neablativnim laserom, vreme oporavka je minimalno. Lice može biti upaljeno i otečeno nekoliko sati. Dovoljne će biti ledene obloge da dok se koža ne smiri. Obično se pacijent odmah može vratiti redovnim aktivnostima.

Rezultati lasera za lice

 

Jednom kada se koža zaceli, rezultati ablativne laserske procedure su bolja tekstura i kvalitet kože i traju godinama.

Rezultati neablativnog lasera se pokazuju postepeno i progresivno i više se očituju u popravljenoj teksturi i boji kože nego što popravljaju stanje bora.

Ukoliko se podvrgnete neablativnom ili frakcionom  Er:YAG, biće neophodno 1-3 tetmana raspoređenih u nekoliko nedelja ili meseci  dok ne dobijete željeni rezultat.

Laser protiv bubuljica

 

Laserom se mogu uklanjati bubuljice.

Plava i crvena svetlost deluje na rad lojnih žlezda tako što smanjuje proizvodnju sebuma i smiruje upalne procese u koži.

Laserom se ne leči bubuljica bubuljica kao crvena, upaljena ili gnojava promena na koži, već se popravlja stanje kože da se proređuje i najzad nestaje pojava bubuljica jer koža postaje zdrava i otporna na njih.

Plava i crvena svetlost za tretman akni efikasno uklanja veliki broj bakterija iz pora. Studije dokazuju poboljšanja od 77% sa laserskim tretmanom kože sklone bubuljicama.

Laser protiv ožiljaka

Laserom se različitim vrstama svetlosti uklanja površinski sloj kože i na taj način stimuliše rast novih zdravih ćelija i kolagena.Na mestu gde postoje ožiljci od bubuljica usmerava se laser. Uklanjanjem deformisanog mesta na koži stvara se prilika da se podmlađivanjem površine oslobodimo ožiljka u vidu udubljenja ili zadebljanja.

Tretman se obavlja kada su bubuljice izlečene, odnosno ne javljaju se ponovo ali su na licu ostali ožiljci koje obično vučemo iz pubertetskih dana.

Uklanjanje ožiljaka laserom nije jednokratni tretman. Ovo je proces koji se odvija malenim koracima.

Zahteva veći broj tretmana dok se potpuno ne uklone neravnine i neujednačenost tena na površini kože.

Prvi rezultati su vidljivi nekoliko nedelja nakon prvog tretmana.

Tretman je bolan i neugodan, a koža nakon njega zategnuta i osetljiva.

Ipak, da laserom se mogu uspešno ukloniti ožiljci od bubuljica. Neophodno je samo strpljenja, vremena, novca i pre svega provereni estetski hirurg koji zna svoj posao.

Laser za depilaciju lica

 

Lasersko uklanjanje neželjenih dlačica sa lica ili bilo kog dela tela deluje tako što pigment melanin u dlaci upija svetlost lasera.

 

laserska depilacija lica

Energija svetlosti se pretvara u toplotu koja oštećuje  folikul dlake. Ovo oštećenje sprečava ili odlaže rast dlačica.

Laserska depilacija lica nije permanentna i potrebni su brojni tretmani u pravilnim razmacima dok se dlačice potpuno ne uklone. Vremenom se tretmani proređuju, jer dlačice slabe i prestaju da rastu. Laserska depilacija je efikasnija kod osoba svetle puti i kose. Ipak može biti efikasna na svim tipovima kože.

Dobra vest je da se mogu kupiti laseri za depilaciju za kućnu upotrebu.

Loša vest je da nisu jefitini i da poseduju ograničen broj svetlosnih impulsa. Ukoliko ga kupite ne pozajmljujte ga drugarici, jer neće ostati dovoljno za vas.

Vrste lasera za lice

 

Ne postoji jedan univerzalni laser za tretman svih nepravilnosti kojih želimo da se oslobodimo. Različitim laserima se uklanjaju ožiljci od bubuljica, neželjene malje na koži pa čak postoje i oni za uklanjanje tetovaža.

 

 

Alma laser za lice

 

Ova vrsta lasera je popularna među pacijentima mnogih klinika. Različite varijante Alma lasera se koriste za čišćenje kože od nečistoća, mitisera i mrtvih ćelija sa površine kao i za zatezanje, konturisanje i podmlađivanje lica.

Koristi ultrazvučnu i radiotalasnu energiju zajedno.

Na licu se koristi za redukciju bora, hiperpigmentacija, zatezanje lica.

Ipl laser za lice

 

Naziv predstavlja skraćenicu za intenzivno pulsirajući svetlosni laser kreiran tako da proizvede intenzivni svetlosni snop savršeno pogodan da prodre u crvene i braon pigmente.

Najpogodniji je za truman braon fleka na licu kao i popucalih kapilara ispod površine kože.

Kvantni laser za lice

 

Reč je o laserima koji emituju kvantno zračanje. Ovaj metod  je našao široku primenu u estetskoj hirurgiji. Različiti modeli su pogodni za obnavljanje površine kože, uklanjanje tetovaža, podmlađivanje lica i depilaciju.

Pogodni su za sve tipove kože.

4d laser za lice

 

Napredna tehnologija podmlađivanja lica predstavlja seriju tretmana neinvazivnim laserom koji deluje spolja i sa unutrašnje strane iz usne duplje. Jača kolagen, vraća licu volumen.

Deluje na dve talasne dužine (Er: YAG i Nd: YAG) i 4 nivoa tretmana. Deluje na dublje, srednje i površinske strukture vezivnog tkiva kože lica i usput uklanja površinske mane na licu.

Njime se uspešno uklanjaju znakovi starenja kao što su umorna koža, bore koje se pojavljuju. 4D laser se promoviše kao zaista revolucionarna metoda podmlađivanja lica.

Procedura se sastoji od samo jednog tretmana i ne zahteva vreme za oporavak.

Double CO2 YAG

 

Kombinacijom  YAG lasera sa CO2 laserom stvoren je sistem koji istovremeno vrši ablaciju površinskog sloja kože dok u dublji sloj kože šalje termalni snop CO2 koji izaziva kontrakcije i učvršćivanje potkožnog kolagena.

Tvorci ovog kombinovanog sistema želeli su da postignu jači efekat podmlađivanja kože uz minimalnu invazivnost i sa što kraćim vremenom oporavka.

Krema za lice nakon tretmana laserom

 

Nakon laserskog tretmana koža lica je preosetljiva. O nezi se morate dogovoriti sa svojim dermatologom. Izaberite jedan preparat, neka on bude potpuno prirodan, bez hemikalija i to će za početak biti dovoljno.

Izbegavajte šminku, čuvajte se od sunca.

Eto drage moje, ako odlučite da odete na kliniku, da vam tamo spale lice kako bi vam na tom mestu porasla nova, kao dečija, koža, želim vam svaku sreću.

Ukoliko se odlučite za nešto manje rizično i manje bolno, izaberite prirodnu negu, sa njom nema rizika.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *