naduti podočnjaci
Oči

Kako da naduti podočnjaci nestanu u najkraćem roku!

Želite da se rešite nadutih podočnjaka brzo, efikasno i lako? Na pravom ste mestu! Saznali smo sve o tome i zato nastavite da čitate!

Podočnjaci su uvek neželjeni gosti na našem licu, a kada su otečeni i naduti onda je to prava muka! Postoje neki trikovi i saveti koje možete primeniti na nadute podočnjake i tako ih umanjite i rešite ih se, ali morate se naoružati strpljenjem! Svakako je vreme da se pozabavimo tim problemom i pomognemo vam u tome!

Zašto nastaju naduti podočnjaci?

 

Zašto se stvaraju ti naduveni kolutovi ispod vaših očiju? Ko god se susreo sa problemom nadutih podočnjaka postavio je sebi ovakvo pitanje!

Odgovori su brojni i ne baš sjajni!

Ako ste mislili da je uzrok nadutih podočnjaka manjak sna, varate se, to nema veze jedno sa drugim.

Ali zato genetika ima! Ako je neko od vaših roditelja ili starijih srodnika imao nadute podočnjake, velike su šanse da ćete ih imati i vi!

Zatim, najčešće je uzork nagomilavanje vode! Zadržavanje vode u licu i telu je jedan od najvećih uzročnika otoka i nadutosti lica, pa tako deluje i na pojavu nadutih podočnjaka.

Tu je naravno još i problem vremena, odnosno godina i starenja. Kako se povećava broj godina, smanjuje se elastičnost i čvrstina kože lica a time se i stvara prostor ispod oka koji je pogodan za taloženje viška vode iz organizma i zato eto nadutih podočnjaka.

Zatim su tu još i faktori života, odnosno umor, ishrana, kozmetika koju koristite, pušenje. Sve ove svakodnevne navike utiču na izgled vašeg lica, a posebno na podočnjake!

Ovo sve zvuči pomalo demorališuće na svakoga ko se muči sa nadutim podočnjacima, ali ne dajte se pokolebati u odluci da ih se rešite, jer je to moguće! A da saznate kako, nastavite da čitate!

Naduti podočnjaci od umora

 

Umor je već poznati narušitelj zdravlja i lepote svake osobe, te je tako i jedan od uzroka stvaranja nadutih podočnjaka.Pod umorom se podrazumeva preopterećenost na poslu, previše psihofizičkih napora u toku dana i neadekvatan odmor.

San jeste važan za lepotu, ali u slučaju podočnjaka koji su naduti, češće se javljaju kod osoba koje više spavaju, nego kod onih koje imaju umanjen san.

Zato su naučnici uzroke potražile u drugim stanjima umora, odnosno previše posla, previše obaveza i istrošenost organizma.

Ovakav način života izazvaće ne samo nadute podočnjake već i prevremeno starenje, pojavu svih vrsta bora pa čak i podložnost lica stvaranju fleka na koži!

Svakako da za umor ne postoji drugačije rešenje nego da usporite i malo odmorite. To zvuči banalno i vrlo uopšteno, ali je tako. Kada ste umorni uzmite pauzu i odmorite i um i telo, i ono će vam pokazati zahvalnost u vidu manjih podočnjaka.

Najbolje bi bilo da namažete dobru kremu za podočnjake i sklopite oči na dvadesetak minuta kad god osetite preovlađujući umor!

Vesna zna šta su to naduti podočnjaci, ali i brojne bore i fleke na koži. Njen problem je bio velik i činilo joj se da nema rešenja za sve te muke. Ipak sreća joj se osmehnula i preokrenula njenu muku na radost onog trenutka kada je pronašla prirodno rešenje za svoj problem.Sada ona sija podmlađena, bez bora, bez podočnjaka i fleka ! Ako i vama ovo zvuči poznato, pokušajte da izbrišete podočnjake i bore sa lica poučeni Vesninim iskustvom. Njenu priču naći ćete na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/ 

Naduti podočnjaci od zadržavanja vode?

 

naduveni podočnjaci

 

Zadržavanje vode u organizmu, odnosno višak vode koji se tu može naći je najčešći uzrok otoka na telu, pa tako i na licu u vidu nadutih podočnjaka!

U pitanju je problem koji može biti indikator većih zdravstvenih problema, međutim najčešće je uzrok banalan kao plakanje, alergije ili (ređe) previše sna.

Plakanje i naduti podočnjaci

 

Plakanje predstavlja jednu od preopterećujućih funkcija na oko i kožu oko njega ukoliko traje dugo i ako je obilno.Kada plačemo dolazi do preopterećenja tanke i nežne kože oka. Ona se širi ostavljajući mesta vodi koja se u tom momentu nakuplja u licu zbog limfnog sistema koji je usredsređen na lučenje suza i dolazi do nadutosti.

Kada limfni sistem koji je zadužen za cirkulisanje tečnosti kroz lice biva preopterećen suzama, stvaraju se naduti podočnjaci.

Šta možemo uraditi?

 

Ono što možete uraditi da malo umanjite nadute podočnjake od plača, jeste da kada se smirite, dobro umijete lice hladnom vodom.

Nakon hladne vode, nakvasite jednu maramicu takođe hladnom vodom.

Lezite i glavu stavite na blago uzvišenje i zatim stavite hladan oblog od maramice koju smo prethodno pomenuli.

Nakon desetak minuta limfna drenaža lica, koja se vraća u normalu, bi trebala da odradi svoje i ublaži otok.

Alergije i naduti podočnjaci?

 

Kada dođe sezona alergija na polen, naduti podočnjaci su stalan gost onih koji pate od ovog stanja!

Tada od silnog kijanja, i naprezanja lica kao i od preteranog izlučivanja i stvaranja sekrecija u nosu, limfni sistem opet zakazuje. Tečnost koja treba da se prirodno izluči iz lica, zadržava i nakuplja u vidu nadutih podočnjaka!

Alergije su nezgodne i veoma naporne za svakoga ko se susreo sa njima i sa sobom donose i nadute podočnjake, ali uvek se može nešto učiniti.

Prvo i osnovno posetićete lekara i rešavati svoje alergijske reakcije po savetu i terapiji lekara. Kada dođe momenat u toku dana da alergijska reakcija popusti, obavezno stavite hladan oblog na nadute podočnjake i blago ih masirajte.

Masaža treba da se radi prstima obe ruke i prevlačite prste preko podočnjaka od unutrašnje strane oka do slepoočnice. Zatim pokrete nastavite od slepoočnica, pored uha na niže preko vrata do ključnih kostiju.

Ovi pokreti masaže opuštaju mišiće i povlače nakupljenu vodu iz lica do limfnih otvora. Tako pomažete svom limfnom sistemu da radi svoj posao i drenira lice od viška tečnosti i toksina iz lica!

Previše sna i naduti podočnjaci?

 

Mislim da će svako ko čita ovaj tekst sada pomisliti – ko ovo piše? Kako neko može imati previše sna i kako to može biti loše?

Ali verujte da je to stvarno tako!

Naravno ovo se ne odnosi na svakodnevni san, nego kada se nekada dogodi da prosto prespavate pola dana, a planirali ste kratku popodnevnu dremku! Ili legnete preumorni posle napornog dana, spavate sutra do podne. Znači retke situacije!

Tada telo, i lice, koji su navikli da rade prekomerno prosto malo zataje i nakupe vode u sebi. I eto očas posla nadutih podočnjaka od previše sna!

Položaj spavanja može značajno uticati na pojavu nadutih podočnjaka. Spavanje na boku ili stomaku može izazvati nakupljanje tečnosti u tkivima oko očiju, što dovodi do otečenosti i tamnih krugova. Gravitacija doprinosi ovom efektu, jer kada spavate u ovim položajima, tečnost se skuplja i zadržava u donjem kapku. Promena položaja spavanja, kao što je spavanje na leđima, može pomoći u smanjenju ove pojave, jer omogućava bolju drenažu tečnosti i smanjuje pritisak na kapke.

Šta možemo učiniti?

 

Prvo možemo dobro da se razbudimo jednim pljuskavim umivanjem hladnom vodom.

Zatim možete da pripremite neku blagu osvežavajuću masku od hladnog jogurta i malo krastavca i stavite na podočnjake jer krastavci za podočnjake nisu samo prazna priča. Ovakav oblog za podočnjake pospešiće oticanje viška vode iz lica, negovaće i umiriti nadutost podočnjaka. I eto, mali trik koji za čas sredi problem!

Zagušen nos

 

Zagušenje nosa može uticati na nadutost podočnjaka jer otežava normalan protok krvi i limfe u području oko očiju. Kada je nos zagušen, dolazi do povećanog pritiska u krvnim sudovima, što može uzrokovati nakupljanje tečnosti u tkivima ispod očiju. To rezultira oteklim i tamnim podočnjacima. Ovaj efekat je posebno izražen kod hroničnih problema sa sinusima ili alergijskih reakcija koje uzrokuju zagušenje nosa.

Naravno, uz sve ove trikove ipak je najbolje da, ukoliko ste skloni stvaranju nadutih podočnjaka, uvek pri ruci imate dobru kremu za podočnjake i bore koja će biti deo vaše svakodnevne rutine!

Naduveni podočnjaci kao znak dehidratacije?

 

Iako se naduti podočnjaci vezuju za zadržavanje tečnosti u organizmu oni se znaju pojaviti i kao indikatori dehidratacije!

To je zapravo vrlo interesantno, jer telo odgovora na manjak vode tako što pravi depoe i rezerve one tečnosti koju već ima u sebi. Pokušavajući da zaštiti samo sebe od dehidratacije, telo nakuplja vodu i jedan od tih rezervoarića za lice su upravo naduti podočnjaci.

Ne bi valjalo da dozvolite da dođe do takvog stanja organizma i lica, i zato uvek pijte vode! Koliko god to zvučalo bezveze, to je najbolji način za hidriranje tela i zato pijte vode, barem 1l na dan, a poželjno je zapravo 3l vode dnevno.

Naravno da je važno i hidrirati kožu nekim dobrim kremama. Pogotovo su važne hidrirajuće kreme za predeo podočnjaka, jer ukoliko često otiču na njima će se pojaviti bore oko očiju i opuštena koža!

Znači voda, voda, voda jer nije za džaba izvor života i vitalnosti kako organizma tako i kože tela i lica!

Medicinska stanja

 

Bubrežni problemi mogu uticati na pojavu nadutih podočnjaka zbog njihove uloge u regulaciji tečnosti u telu. Kad bubrezi ne funkcionišu pravilno, može doći do zadržavanja tečnosti, što se često manifestuje u obliku otoka ispod očiju. Ovo zadržavanje tečnosti uzrokuje otečenost u području oko očiju, stvarajući vidljive podočnjake. Nadutost podočnjaka zbog bubrežnih problema često je praćena i drugim simptomima vezanim za bubrege.

Hormonski status može značajno uticati na pojavu podočnjaka. Hormonske promene, kao što su one tokom menstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze ili zbog endokrinih poremećaja, mogu izazvati promene u teksturi i elastičnosti kože, kao i u cirkulaciji. Ove promene mogu dovesti do tamnjenja i oticanja podočnjaka. Na primer, povećanje nivoa kortizola usled stresa može dovesti do zadržavanja tečnosti i pojave nadutih podočnjaka. Razumevanje i upravljanje ovim hormonskim promenama može pomoći u smanjenju simptoma podočnjaka.

Naduti podočnjaci ili kesice ispod očiju? U čemu je razlika?

 

Naduti podočnjaci u vidu kesica ispod očiju su najčešći kod osoba sa zrelom kožom lica.

Kesice ispod očiju najčešće nastaju kao produkt starenja i gubitka elastina u koži lica, kao i opadanja tonusa kože lica!

Kada nežna i tanka koža oko očiju, u predelu podočnjaka oslabi i opusti se dolazi i do opuštanja prirodne masnoće u licu koja se tu zadrži. Tako nastanu kesice ispod očiju koje se teško uklanjaju, ali se mogu umanjiti.

Dobrom masažom lica kao što je zogan masaža možete sprečiti i usporiti ovu pojavu.

Ovakva masaža pospešuje produktivnost ćelija kože, kao i mišića i vezivnih tkiva pod kožom koje onda duže zadržavaju čvrstinu i jedrost.

Uvek dobra opcija je dobra krema za bore i podočnjake, koja će pomoći koži da zadrži zategnutost i umanjiće pojavu kesica ispod očiju, ali delovaće i kada one već postoje! Neodermyl je sjajan sastojak koji možete potražiti u kremama.

Kako se rešiti nadutih podočnjaka?

 

Naravno da je ovo najvažnije pitanje koje neko ko se muči sa nadutim podočnjacima ima!

Postoje razni preparati za nadute podočnjake, ali i neki prirodni kućni recepti, pa smo pronašli i zapisali nešto o njima!

Krema za podočnjake

 

Kreme za podočnjake su preparati koji su poprilično rasprostranjeni i osmišljeni su tako da umanjuju i sprečavaju pojavu nadutih podočnjaka, ali i onih tamnih krugova ispod oka i kao i kesica ispod očiju.

Ovakve kreme sadrže mnoštvo sastojaka koji deluju na podočnjake kao što su na primer neodermyl koji daje koži čvrstinu i zateže je. Zatim hijaluronska kiselina koja se stara za hidrataciju i elastičnost. Mnoštvo prirodnih ekstrakata raznog lekovitog bilja koji daju svežinu, umanjuju nadutost i daju podmlađen i negovan izgled licu i predelu oko očiju!

Kreme za podočnjake su super stvar koja se može koristiti i preventivno i kao rešenje već postojećeg problema! Još ako imaju dejstvo i na bore ili fleke na licu onda imate super proizvod u rukama i treba te ga koristiti svakodnevno!

Serum za podočnjake

 

Serumi za lice su hit i veoma popularni proizvodi pa tako i ne čudi što postoje i serumi za podočnjake!

Ovi preparati su lagane i brzo upijajuće formule. Obično su bogati sitnim molekulima koji se lako upijaju u kožu i imaju brza delovanja.

Serumi za podočnjake često sadrže hijaluronsku kiselinu, kofein kao i razne druge hranjive sastojke.

Kofein daje jedrinu koži i sprečava pojavu tamnih kolutova, a i poznat je kao odličan diuretik. Zbog tog svojstva kofein u sreumima za podočnjake pomaže da se izluči višak tečnosti i umanje naduti podočnjaci!

Vitamin C je koristan za tretiranje nadutih podočnjaka jer podstiče proizvodnju kolagena, poboljšava elastičnost kože i jača kapilare oko očiju. Takođe, ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju tamnih krugova. Njegova primena može biti u obliku krema, seruma ili preko ishrane bogate vitaminom C. Redovna upotreba seruma sa vitaminom C može značajno doprineti smanjenju vidljivosti podočnjaka i poboljšanju opšteg izgleda kože u tom području.

Alfa hidroksi kiseline (AHA) su korisne za tretman nadutih podočnjaka jer pomažu u eksfolijaciji i obnavljanju kože. Uklanjanjem mrtvih ćelija kože, poboljšavaju teksturu i tonus kože, što može smanjiti pojavu tamnih krugova i oteklina. AHA takođe podstiču proizvodnju kolagena, što dodatno pomaže u jačanju kože i smanjenju vidljivosti podočnjaka.

Kinetin je biljni hormon koji se koristi u proizvodima za negu kože zbog svojih antioksidativnih svojstava. Može pomoći u smanjenju nadutih podočnjaka tako što ublažava upale i poboljšava hidrataciju kože. Kinetin takođe pomaže u obnavljanju ćelija kože i može smanjiti vidljivost finih linija, čineći kožu oko očiju čvršćom i zdravijom.

Hladni oblozi za podočnjake

 

Već smo spomenuli kako hladni oblozi imaju vrlo pozitivna dejstva na nadute podočnjake. To je i logično kada znamo da se hladni oblozi stavljaju na otoke i upale. I stvarno pomažu.

Kada primetite da imate nadute podočnjake slobodno odmah natopite tufere hladnom vodom i stavite na njih. Ili još bolje ako imate led, umotajte manje delove u krpice i masirajte podočnjake.

Naravno postoje i gelirani jastučići za podočnjake koji se kupe u drogerijama. Ti jastučići se koriste kao svojevrsni oblozi za podočnjake.

Svrha hladnog obloga jeste da pokrene cirkulaciju ispod kože i pospeši odstranjivanje viška vode, umanji oblog i blago zategne kožu!

Vrlo praktično kratkotrajno rešenje za sve sa problemom nadutih podočnjaka!

Kesice čaja za podočnjake

 

Čajevi su svakako uvek dobri i za konzumaciju i unutrašnju negu, ali i za negu kože lica!Vrlo efikasni i laki za korišćenje.

Čaj od kamilice recimo je odličan za podočnjake. Dovoljno je da skuvate čaj i tečnost popijete a kesice sačuvate i stavite na oči i podočnjake.Prvo što sam taj čin deluje nekako opuštajuće a drugo što stvarno ima pozitivna dejstva na kožu lica i podočnjake. Hrani kožu, hidrira i podstiče cirkulatorni sistem ispod kože. Umiruje otoke i čak deluje na smanjivanje tamnih podočnjaka.

Tu je još i čaj od mešavine lekovitog bilja i peršuna. Peršun je odličan diuretik, pa se rešava viška vode nakupljene u podočnjacima i tako umanjuje nadutost.

Može se koristiti i zeleni čaj za podočnjake, i generalno za negu lica. On deluje osvežavajuće, neguje i umanjuje otoke jer pospešuje eksekreciju odnosno drenažu kože.

Znači ako imate nadute podočnjake i neki od ovih čajeva pri ruci, slobodno ih iskoristite kao svojevrsni oblog koji će imati kratkotrajan ali siguran efekat!

Kako zamaskirati nadute podočnjake?

 

sakrivanje nadutih podočnjaka

 

Nadute podočnjake je teško zamaskirati, ali postoje neki trikovi sa šminkom koji to mogu.

Prvo je potrebno da imate dobar korektor za podčnjake . Koristi se crvenkasta nijansa korektora, jer umanjuje tamne krugove, i vizuelno umanjuje podočnjake.

Zatim vam je potrebna lagana podloga odnosno tečni puder. Nanećete ga u tankom sloju.

Nakon toga ide konturisanje lica tako da istaknete predeo ispod jagodica, tako vizuelno izdužujete lice i skrećete pogled sa podočnjaka.

Zatim istaknite obrve preciznim iscrtavanjem.

Istaknite i usne nekim jakim karminom. To će stvoriti efekat kamuflaže jer će centar lica biti na usnama, a ne na očima.

Što se šminke na licu tiče, dovoljna je samo maskara da bi se smanjila pažnja usmerena na oči i podočnjake.

Vrlo jednostavno, a ima efekta.

Ipak ovo su trikovi za prikrivanje, ali ako se problem ne reši dobrom kremom za podočnjake, onda džaba i kamuflaža!

Naduti kapci i podočnjaci u paketu – šta sa njima?

 

Nažalost često kada su naduti podočnjaci bivaju naduti i kapci. To je upravo zbog viška vode.

Kapci otiču zbog istih razloga kao i podočnjaci i tretiraju se na isti način.

Hladni oblozi su odlični tretmani za ove probleme i trebate ih koristiti što češće.Takođe i odmor barem dvadeset minuta u toku dana sa zatvorenim očima.

Masaža kapaka i podočnjaka i to tako što ćete prstima prelaziti duž gornjih kapaka do slepoočnice, a zatim isto tako i duž podočnjaka i donjih kapaka.

Uvek imajte u svojoj kozmetičkoj torbici dobru i efikasnu kremu za podočnjake i bore koja će delovati na problem i rešavati ga dugoročno.

Ako budete kombinovali ove savete, naduti kapci i podočnjaci će postati deo ružne prošlosti, a sveži i zategnut izgled istih sadašnjost!

Blafaroplastika za nadute podočnjake

 

Operacija protiv podočnjaka je krajnje rešenje. Blefaroplastika je hirurški zahvat namenjen uklanjanju viška kože, mišića i masnog tkiva koji se mogu nagomilati u području oko očiju, uzrokujući nadute podočnjake. Ovaj postupak može znatno smanjiti otečenost i poboljšati izgled očnog područja. Blefaroplastika se često preporučuje kada su druge metode (kreme, serumi, životne navike) neefikasne. Međutim, kao i kod svake hirurške intervencije, postoje rizici i potrebno je razmatranje i konsultacija sa kvalifikovanim hirurgom.

Nadutost podočnjaka može biti veoma opterećujuća za samopouzdanje i generalno estetiku lica. Retko kada su indikatori većih zdravstvenih problema i tada trebate konsultovati lekara.

Uz malo truda i upornosti, ovo ne mora da bude tako.

Naduti podočnjaci se mogu umanjiti i sprečiti samo treba malo vremena i dobrih trikova, kao i pravih prirodnih krema!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *