vitamin c za lice
Nega kože

Vitamin C za lice: prednosti i pravilna upotreba

Vitamin C za lice oporavlja kožu. Vaše lice će blistati, ali samo ako naučite da ga koristite pravilno. Zato naredne redove čitajte pažljivo!

Vitamin C, odnosno L askorbinska kiselina,  danas je zasijao kao dodatak kozmetičkim preparatima i kremama za lice jer regeneriše kožu lica.

Pa kako se on to koristi za negu?

Danas pričamo o tome.

Zašto licu treba vitamin C?

 

Putem ishrane i suplemenata određena količina vitamina C zadržava se u organizmu i stiže do kože lica putem krvi. Ipak, ovaj vitamin  potreban je svakoj ćeliji u telu kako bi ojačao celokupan imunitet i mala količina stiže do kože lica. Zato stručnjaci preporučuju direktno nanošenje ovog vitamina na kožu.

Koži lica potreban je vitamin C kako bi ojačao zaštitni sloj kože i učinio ga otpornijim na spoljašnje uticaje.

Bakterije će teže dospevati do dubljih slojeva kože a potkožne bubuljice postaće deo prošlosti. Kako ubrzava regeneraciju kože, nove ćelije će se stvarati brže tako da može umanjiti problem sa flekama i hiperpigmentacijom. Ćelije pune melanina otpadaju i stare. Zamenjuju ih normalne ćelije tako da postignete ujednačen ten!

Dakle, vitamin C za lice može biti prva pomoć i odlična preventiva za problematičnu kožu!

Ne samo to!

Vitamin c za lice: prednosti

 

Vitamin C je ključan sastojak u nezi kože, poznat po svojoj moćnoj ulozi u usporavanju procesa starenja. Ovaj esencijalni antioksidant ne samo da pomaže u očuvanju mladalačkog izgleda kože, već i aktivno doprinosi lečenju suve kože. Vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena, proteina odgovornog za čvrstoću i elastičnost kože, čime značajno smanjuje pojavu finih linija i bora. Osim toga, njegova antioksidativna svojstva štite kožu od štetnih uticaja okoline, uključujući UV zračenje i zagađenje, koje mogu ubrzati starenje kože.

Redovnom upotrebom proizvoda sa vitaminom C, koža postaje zdravija, hidriranija i vidno mlađa, čime se smanjuju i spoljni znaci starenja.

Vitamin C je višestruko koristan za rešavanje različitih problema kože, uključujući fleke, bore, bubuljice i kapilare.

Anti age efekat

 

Brojna istraživanja potvrđuju efikasnost vitamina C u nezi kože, posebno u smanjenju vidljivosti bora, zaštiti kože od štetnih sunčevih zraka i kontroli sebuma kod problema s aknama.

Vitamin C, kada se redovno koristi u obliku seruma ili krema, doprinosi povećanju proizvodnje kolagena, čime direktno utiče na smanjenje finih linija i bora, čineći kožu čvršćom i elastičnijom.

Takođe, zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, vitamin C pruža dodatnu zaštitu od UVA i UVB zračenja, koje je jedan od glavnih uzročnika preuranjenog starenja kože.

Anti inflamatorna dejstva

 

Osim toga, njegova protivupalna svojstva pomažu u regulaciji proizvodnje sebuma, čime se smanjuje verovatnoća nastanka i intenzitet akni.Vitamin C je poznat po svojim anti-inflamatornim svojstvima, što ga čini izuzetno korisnim za smirivanje upaljene kože i smanjenje crvenila. Ove osobine ga čine idealnim izborom za osobe sa osetljivom kožom ili za one koji se suočavaju sa kožnim stanjima kao što su akne ili rozaceja. Redovna upotreba proizvoda sa vitaminom C može značajno doprineti umirenju kože, smanjenju iritacija i poboljšanju opšteg izgleda kože.

Dakle, prednosti vitamina C za lice su:

 • Za tretiranje hiperpigmentacija i fleka, vitamin C deluje kao snažan osvetljivač, pomažući u izjednačavanju tena kože i smanjenju vidljivosti tamnih mrlja.
 • Kada je reč o borama, njegova sposobnost stimulisanja proizvodnje kolagena čini ga idealnim za smanjenje i prevenciju finih linija, pružajući koži mladalački i zategnut izgled.
 • U borbi protiv akni, vitamin C se pokazao korisnim zahvaljujući svom protivupalnom dejstvu, pomažući u smanjenju crvenila i upala povezanih s bubuljicama, a takođe pomaže u sprečavanju nastanka fleka nakon akni.
 • Pored toga, koristan je i za smanjenje vidljivosti kapilara na licu, pružajući ujednačeniji i zdraviji izgled kože.
 • Vitamin C igra ključnu ulogu u hidrataciji kože, pomažući joj da zadrži svoju prirodnu vlažnost, što rezultira mekšom i glađom teksturkom. Ovaj esencijalni vitamin pomaže u očuvanju vode u koži tako što jača barijernu funkciju kože, čime se smanjuje transepidermalni gubitak vode. Redovnom upotrebom proizvoda obogaćenih vitaminom C, koža može efikasno zadržati svoju hidrataciju, što je čini elastičnijom i daje joj zdraviji i revitalizovaniji izgled.

No, evo konkretnih primera upotrebe i oko čega sve pomaže.

Vitamin C za bubuljice

 

Bubuljice delom nastaju zbog nepravilnog čišćenja lica, hormonskog disbalansa ili oslabljenog imuniteta kože. Kako vitamin C čini kožu otpornijom na spoljašnje uticaje, jačajući same ćelije, odlična je preventiva za nastanak svih vrsti akni.

Primer:

Kada se na lice nanosi maska od limuna ona ima u sebi veliku količinu vitamina C tako da sužava pore. Kroz zatvorene pore bakterije i druge nečistoće teže prolaze, pa se infekcija na licu ne pojavljuje. Naravno, na već postojeće akne ne smete naneti limun, jer ih kiselina može dodatno nadražiti!

Pa šta onda raditi? Rešenje je da koristite proizvode namenjene borbi za aknama.

Marija se i pored redovnog čišćenja lica i nanošenja prirodne maske susrela sa bolnim, crvenim bubuljicama! Lice joj je bilo otečeno i bolno sve dok nije pronašla prirodno rešenje, koje ju je preporodilo! Svima pokazuje rezultate sa ponosom. Danas ima besprekoran ten bez akni, a i vaš može biti takav ako isprobate njen trik. Kako je to tačno postigla pogledajte na sledećem linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/ .

Vitamin C može dati licu dodatnu snagu tako da se ubrza zarastanje bubuljica. Ne koristi se čist vitamin C, jer može biti suviše jak za lice pod infekcijom. Zato je najbolji u kombinaciji sa drugim aktivnim sastojcima seruma za bubuljice.

Vitamin C protiv bora

 

Vitamin C za lice odlična je potpora prilikom održavanja tonusa kože, bez obzira na godine. Učvršćuje kolagenske strukture koje čine lice zategnutim i elastičnim.

Ukoliko na vreme počnete da ga nanosite na kožu odložićete nastanak dubokih bora. Kada su bore već tu važno je izabrati adekvatnu kremu sa vitaminom C ili serum, koji će podstaknuti lice na regeneraciju i stvaranje novih proteina. Održaćete lice elastičnim i sprečiti potpuno opuštanje obraza. Uz druge hidratatne materije, vitamin C smanjiće vidljivost bora na licu, tako da zadržite mladalački sjaj kože!

Vitamin C za izbeljivanje lica

 

Znam da su fleke i ožiljci od akni ozbiljan problem. Ipak, pre nego što krenete da izbelite lice jakim hemijskim tretmanima, setite se da nam priroda pruža vitamin C za lice koji deluje izbeljujuće. Ukoliko koristite ovaj proizvod pravilno i redovno on će podstaći ćelije da se pokrenu i regenerišu.

Postoji studija koja govori da vitamin C blokira dalju proizvodnju melanina koji boji ćelije u tamno, čineći ten neujednačenim. Dovodi proteine u ravnotežu u unutrašnjosti lica, čineći ten blistavim, a kožu zdravom!

Naravno, uvek možete pripremiti i domaću masku ili neki drugi način da izbelite kožu lica!

Vitamin C i njegova uloga u stvaranju kolagena?

 

Vitamin C podstiče sintezu kolagena tako da nastaju novi proteini, koji čine lice zategnutim ali i otpornim na spoljašnje uticaje.

Ćelije stvaraju dodatna kolagenska vlakna kada imaju dovoljnu količinu vitamina C unutar sebe, tako da imate jak zaštitni sloj koji spašava lice od starenja.

vitamin c za lice prednosti

Ovaj vitamin je najjači antioksidans koji, da slikovito kažem, čini ćelije sigurnim u sebe tako da se razvijaju i rastu. Sve to se ogleda na površini lica i vi napakon uživate u blistavo čistoj koži! Ostalo je još samo da izaberete adekvatan preparat sa vitamom C, kako bi postigli pozitivne efekte.

Tečni vitamin C za lice

 

Sam vitamin C pronaćićete u najbližoj apoteci u tečnom obliku. Takav se koristi i meša u laboratorija kako bi nastale kreme za lice i drugi proizvodi. Ukoliko niste kozmetolog i korišćenje čistih supstanci nije vaša struka, nemojte se igrati!

Tečni vitamin C za lice ne treba nanositi na kožu tako čist i nerazblažen jer je jak.

Možete napraviti  dodatne probleme sa kožom i jako crvenilo, tako da je poseta dermatologu neophodna!

Dakle, vaše lice potpuno će oporaviti tečni vitamin C samešan sa drugih hranjivim materijama i to rukom stručnjaka.

Vitamin C u prahu za lice

 

Vitamin C u prahu za lice nalazi se u maskama za regeneraciju kože , ponovo napominjem pomešan sa drugim hranjivim sastojcima. Određena količina praha budi unutrašnje slojeve lica i deluju preventivno sprečavajući pojavu akni.

Ukoliko već imate bubuljice na licu tečna struktura poput gela sa vitaminom C, bolji je izbor jer će za svega par dana u potpunosti suši akne! Vitamin C u prahu za lice kao deo maski pomože u borbi sa hiperpigmentacijom i dubokim ožiljcima od bubuljica.

Ponavljam kao papagaj da je potrebno da vitamin C mešaju stručnjaci, koji umeju tačno da odrede dozu koja odgovara vašem tipu kože, a evo i zašto!

Koji procenat vitamina C koristiti koži lica?

 

Kako bi vitamin C prijao koži stručnjaci dodaju 10-20% u kozmetičke preparate.

Takav procenat dovoljan je u maskama za lice ali i bilo kom drugom preparatu kojim želite da regenerišete kožu.

Manje od 3%  vitamina C teže prolazi kroz pore, tako da će biti potrebno više vremena za oporavak kože. Doze koje premašuju 20%  u samom  proizvodu nisu dozvoljene i ne smeju se nanositi na lice. Mogu izazvati jako crvenilo kože, otok i svrab tako da je poseta dermatologu neophodna.

Naravno, kako kozmetički proizvodi prolaze niz testiranja pre nego što dođu u rafove prodavnica u njima je izmera tačna količina vitamin C za regeneraciju lica. Problem može nastati u kućnim uslovima, prilikom nestručnog mešanja vitamina C u prahu ili u tečnom obliku. Zato nemojte preuzmati rizik!

Kako se koristi vitamin C za lice?

 

Vitamin C se u proizvodima za negu kože može naći u različitim oblicima, svaki sa svojim specifičnim karakteristikama i stepenom stabilnosti.

 • Najpoznatiji oblik vitamina C je L-askorbinska kiselina, koja je najefikasnija u borbi protiv znakova starenja, ali je takođe i najmanje stabilna, posebno kada je izložena svetlosti i vazduhu.
 • Ostali oblici vitamina C, kao što su askorbil palmitat i magnezijum askorbil fosfat, su stabilniji i manje skloni oksidaciji, ali mogu biti manje potentni u odnosu na L-askorbinsku kiselinu.

Stabilnost vitamina C u proizvodima za negu kože je ključna za očuvanje njegove efikasnosti. Proizvodi sa stabilnim oblicima vitamina C su efikasniji i pružaju duži rok trajanja.

Pri izboru proizvoda sa vitaminom C, važno je razmotriti tip kože i specifične potrebe kože, kao i vrstu i stabilnost vitamina C u proizvodu.

Pravilna upotreba vitamina C u nezi kože je ključna za ostvarivanje njegovih maksimalnih benefita. Pre prve upotrebe bilo kojeg novog proizvoda sa vitaminom C, preporučuje se izvođenje testa na alergijsku reakciju. To možete učiniti tako što ćete naneti malu količinu proizvoda na unutrašnji deo podlaktice i sačekati 24 sata kako biste proverili da li dolazi do bilo kakve reakcije, kao što su crvenilo, svrab ili iritacija. Ako ne dođe do neželjenih reakcija, proizvod je bezbedan za upotrebu na licu.

Kako bi vitamin C dospeo do samih ćelija, potrebno je očistiti lice i otvoriti pore losionom ili micelarnom vodom. Blagim sredstvom uklonite bakterije, višak sebuma i nečistoće koje se lepe na kožu tokom dana! Pore će se otvoriti i prihvatiti veliku količinu hranjivih materija i vitamina C za lice.

Potrebno je nekoliko minuta da vitamin C upije u kožu. Ćelije ga žele i potreban im je kako bi proizvodile nove proteine, tako da ga usisavaju u svoju unutrašnjost! Ipak, stručnjaci naglašavaju da je potreban oprez.

Vitamin C direktnim nanošenjem na kožu čini imunitet jakim, ali trenutno lice postaje fotosenzitivno.

Ukoliko nanesete kozmetički preparat sa jakom  koncetracijom vitamina C ujutru na kožu, nemojte se izlagati suncu. Može se stvoriti crvenilo, tako da obrazi počnu da vas peckaju.

Zato je najbolje nanositi ga pred spavanje. Budićete se sveži i odmorni spremni za dnevne obaveze! Takođe, zbog ovog povećanja osetljivosti na sunce, preporučuje se upotreba visokog SPF zaštitnog faktora prilikom izlaganja suncu, posebno nakon nanošenja proizvoda koji sadrže vitamin C. Ovo će pomoći u zaštiti kože od mogućih štetnih efekata UV zračenja, kao što su opekotine od sunca i prevremeno starenje, obezbeđujući da koža ostane zdrava i zaštićena dok uživa u svim prednostima vitamina C.

Takođe, važno je biti svestan da vitamin C može izgubiti svoju efikasnost ako dođe do oksidacije, stoga je važno redovno proveravati boju i teksturu proizvoda i izbegavati upotrebu ako dođe do značajnih promena.

Kombinovanje vitamina C sa drugim preparatima za lice

 

Kombinacija vitamina C i E se često preporučuje u nezi kože zbog njihovih sinergetskih antioksidativnih svojstava. Oba vitamina sarađuju u jačanju kožne barijere i povećanju zaštite od štetnih UV zraka, istovremeno poboljšavajući hidrataciju i teksturu kože.

S druge strane, preporučuje se izbegavanje kombinovanja vitamina C sa hidroksi kiselinama, kao što su glikolna ili salicilna kiselina. Ova kombinacija može smanjiti efikasnost vitamina C i potencijalno izazvati iritaciju kože.

Prilikom formulisanja rutine nege kože, važno je razmotriti kako se različiti sastojci međusobno kombinuju kako bi se izbegle nespojive ili kontraproduktivne kombinacije.

Vitamin C ampule za lice

 

Vitamin C ampule za lice su namenjeni koži koja stari i na kojoj se pojavljuju duboke bore. Jaka koncetracija vitamina C pomešana je sa hijaluronskom kiselinom koja hidrira kožu. Ovakav spoj je dobitna kombinacija koja zateže mrežu proteina u drugom sloju kože, tako da redovnom upotrebom vrati volumen obraza i smanji vidljivost dubokih bora na čelu.

Pogledajte više o ampulama za lice!

Ampule sa vitaminom C nanose se ciklično na lice, pet do sedam dana, a zatim je koži potreban odmor. Za bore oko očiju potrebno vam je blaže, hidrirajuće sredstvo koje vas ujedno štiti od hladnoće i vetra tokom zime!

Krema za lice sa vitaminom C

 

Svakodnevnim nanošenjem kreme sa vitaminom C na područje oko očiju zaštitićete osetljivu kožu od isušivanja ali i nastanka sitnih bora.

Koža oko očiju dva puta je osetljivija u odnosu na obraze i čelo, pa kao takva vapi za dodatnom pažnjom.

Nanesite kremu sa vitamonom C kružnim pokretima kako bi ubrzali cirkulaciju i sprečili nastanak tamnih podočnjaka. Ukoliko imate suvu kožu lica sklonu perutanju upravo je krema sa vitaminom C može spasiti. Učiniće lice mekanim i nežnim, tako da ne brinete o ekcemu  i crvenilu obraza tokom zime.

Tokom PMS-a direktno na bubuljice nanesite serum sa vitaminom C. Pogodan je i za druge vrste akni, bez obzira na vaš tip kože!

Vitamin C serum za lice

 

vitamin c za lice upotreba

 

Serum za lice sa vitaminom C nanesite direktno na bubuljicu, čim je primetite na obrazima ili bradi. Naravno, najpre blagim i hranjivim sredstvom očistite lice kako bi vitamin C mogao da prodre kroz pore  i ubrza zarastanje bubuljica.

Nećete morati da brinete o flekama od akni i ožiljcima jer vitamin C daje snagu ćelijama, tako da se one brže bore sa infekcijom. Veća količina proteina ubrzava zarastanje akni i njihov nestanak sa lica, za svega nekoliko dana!

U narednom periodu važno je održavati kožu hidriranom i jakom, kako se bubuljice ne bi ponovo pojavile. Tokom procesa jačanja imuniteta kože,  maske sa vitaminom C pravi su izbor!

Maska za lice od vitamina C

 

Maske za lice sa vitaminom C za svega desetak minuta hidriraju kožu, čineći obraze mekim i nežnim.

Idealne su u toku zimskih dana kada suva koža lica traži dodatnu pažnju. Masnoj koži sklonoj aknama jednako prijaju jer vitamin C jača spoljašnji sloj kože štiteći ga od infekcije.

Ukoliko ste se dugo borili sa ozbiljnim oblicima bubuljica i napokon dobili bitku, vitamin C maska za lice daće dodatnu snagu koži. Tako da obrazi budu jedri, a čitavo lice  sveže, bez brige o novim vrstama bubuljica.

Čitajući forume saznajem da neke od dama mešaju gel aloe vere sa određenom količinom vitamina C u prahu. Iskreno vam ne bih to preporučila jer ovaj vitamin nije za igru. Velika količina istog može upaliti kožu, tako da danima budete očajni.

U drogerijama pronalazim mnogobrojne maske sa vitaminom C u mešavini sa biljkama i način nanošenja me je oduševio! Reč je o maskama u maramici koje prislanjate uz prethodno očišćeno lice. Za svega nekoliko minuta maramica osvežava vašu kožu i hrani je vitaminom C za lice tako da blistate

Pomažu li suplementi koži lica?

Vitamin C tablete za lice

 

Tablete vitamina C aporbuju se kroz krvotok jačajući celokupan imunitet. Ukoliko ste malokrvni zajedno preporučuju se zajedno sa gvožđem jer pospešuju njegovo vezivanje i daju snagu organizmu. Tada ih prepisuje lekar u skladu sa vašom krvnom slikom! Pitate se da li u tim trenucima utiču pozitivno na vašu kožu? U kojoj meri?

Vitamin C tablete za lice možete kupiti bez recepta u apoteci, ali nemojte prekoračivati preporučenu dozu. Imajte na umu da će probleme sa kožom lica najbolje rešiti lokalno nanošenje preparata sa vitaminom C i poseta dermatologu.

Ove tablete jesu korisne, ali nisu direktno povezane samo sa kožom lica.

Vitamin A i C ulje za lice

 

Vitamin A i C ulje za lice pronalazim u većim drogerijama. Čitajući iskustva korisnica dolazim do zaključka da je nekim od njih pomoglo prilikom regeneracije kože i neutralisanja hiperpigmentacije nastale prekomernim sunčanjem u toku leta.

Ne treba ga nanositi na kožu koja je oštećena usled UV zračenja. Tek kada se opekotine povuku i izleče zahvaljujući receptu stručnjaka, a za sobom ostave fleke koje ne prolaze nekoliko meseci nanesite ovo ulje. Stvaraće se nove, zdrave i jake ćelije sa uravnoteženom količinom melanina unutar sebe!

To je još jedna prednost vitamina C za lice koju sam ostavila za kraj, kako bi vas iznenadila!

Najbolji proizvodi sa vitaminom C za lice

 

Evo i spiska nekih proizvod sa C vitaminom koje možete probati

 • Balea vitamin C za lice ( serumi i krema)
 • Garnier vitamin C 2u1 serum krema
 • L’Oreal Paris Revitalift Clinical vitamin C

 • Dr Viton vitamin C serum
 • Bioten vitamin C dnevna krema
 • Revox B77 vitamin C 20%
 • Daytox vitamin C
 • La roche posay vitamin C 10%

Iskustva korisnika sa vitaminom C za lice

 

Dame sa suvom kožom lica oduševljene su maskom u maramici sa vitaminom C koja dubinski hidrira lice. Masnoj koži radije prijaju jače strukture koje sprečavaju pojavu akni ali i isušuju postojeće bubuljice poput seruma sa vitaminom C za lice!

Ono što me posebno raduje jesu iskustva muškaraca, koju su oduševljeni preparatima sa vitaminom C. Napokon pronalaze kremu koja sprečava preranu pojavu bora i hidrira lice, a pritom nema jak miris. Ostaje na koži prijatna nota iz prirodne kreme za lice, dok je vitamin C potpuno neutralan. Mogu da se opuste i uživaju u danu pred sobom a ujedno imaju hidriranu i nežnu kožu!

No, on nije jedini.

Pročitajte: Najbolja krema protiv bora za muškarce

Vitamin C za lice: nuspojave

 

Važno je biti svestan potencijalnih nuspojava i rizika povezanih s upotrebom vitamina C u nezi kože. Iako je vitamin C generalno siguran za većinu tipova kože, u nekim slučajevima može izazvati iritaciju, posebno kod osoba sa osetljivom kožom. Ove iritacije mogu se manifestovati kao crvenilo, peckanje ili suvoća kože. Zato se preporučuje postepeno uvođenje proizvoda sa vitaminom C u rutinu nege, kako bi koža imala vremena da se prilagodi.

Takođe, stabilnost i efikasnost vitamina C zavise od formulacije i pakovanja proizvoda. Serumi i kreme trebaju biti pakovani u neprozirnim i hermetički zatvorenim pakovanjima kako bi se smanjila izloženost svetlosti i vazduhu, što može dovesti do brže degradacije vitamina C. Ovi aspekti su ključni za maksimiziranje koristi vitamina C, dok se istovremeno minimiziraju rizici i nuspojave.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *