ožiljci od akni
Bubuljice, Fleke i pege

Kako ukloniti ožiljke od bubuljica na najbrži način?

Već dugo vas muči pitanje kako ukloniti ožiljke od bubuljica, ali rešenje se ne nazire? Evo koje su to opcije koje će vam pomoći da ih se otarasite.

Lepo, čisto lice, zdrav ten i negovana koža, nešto je o čemu svi maštamo. Ali šta kada vaš tip kože jednostavno ne dopušta da se se opustite, pa se neprekidno borite sa novim i novim vrstama bubuljica i ružnim ožiljcima?

Možda su vas mučile pubertetske bubuljice i još uvek se borite sa ožiljcima koje su ostavile? Možda ste trudni ili ste ušli u menopauzu, pa su hormoni učinili svoje i sada vam je lice prepuno akni i sitnih ožiljaka?

Sigurno vam je ovo bolna tema i deluje kao nerešiva situacija, ali sada ćete saznati kako ukloniti ožiljke od bubuljica lako, bezbolno i jednostavno.

Hajde najpre da vidimo šta to sve može biti razlog pojave ožiljaka na našem licu.

Da li ste znali da ste ste često sami krivi za ožiljke od bubuljica koje imate po licu?

Saznajte zbog čega i rešite se te loše navike.

 Zašto nastaju ožiljci od bubuljica?

 

Čak i onaj mali ožiljak na čelu koji je nastao nespretnim ceđenjem bubuljice nervira vas svaki dan sve više i više.

Ožiljci od bubuljica i akni najčešće se javljaju upravo zbog toga što smo oštetili takozvani epidermis, površinski sloj kože.

To može da se dogodi usled korišćenja previše agresivnih preparata, tretmana koji našoj koži nikako nije godio ili zbog toga što smo stiskali kožu pokušavajući da iscedimo neku potkožnu bubuljicu. Na taj način, usled pritiskanja kože, oštetili smo tkivo i vene koje okružuju bubuljicu, a ostao je trag na koži koji kasnije veoma teško zarasta. Ukoliko imate tip kože koji nije u stanju da se potpuno oporavi i regeneriše, a ukoliko je oštećen i unutrašnji sloj kože, to će sasvim sigurno ostaviti trag na licu u vidu ružnog ožiljka od bubuljice.

Ovakav problem imala je Marija. Sa bubuljicama i ožiljicima na licu vodila je večitu bitku, a onda je pronašla prirodan način da ih se reši! Na njenom licu sada nema nikakvih tragova od akni i bubuljica. Kako joj je to pošlo sa rukom, saznajte iz njenog iskustva koje se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Takođe, ožiljci od akni se javljaju i usled jakih upala na koži izazvanih bubuljicama i aknama. Pore na koži se ispunjavaju gnojem i šire se, a tkivo puca. Nije loše da znate kako možete suziti proširene pore.

Kako nastaju ožiljci od bubuljica?

 

Sam tip kože, kao i postojanje  starih ožiljaka na licu, nema uticaj na razvoj novih. Sama patogeneza, odnosno, razvoj i nastanak ožiljaka još uvek nisu do kraja i potpuno objašnjeni. Ipak, činjenica je da su uslovljeni  brojnim različitim faktorima.

U suštini, ožiljci su rezultat dugog procesa zarastanja samih akni. Taj proces, može se podeliti u tri faze: faza upale, granulacijska faza i faza remodeliranja oštećnog tkiva.

Faza upale

 

Dužina trajanja akni na licu, kao i upala koje ih prate, u velikoj meri utiče na nastanak ožiljaka, kao i na njihov izgled. Lučenje sebuma iz lojnih žlezda, uz delovanje bakterije P.Acnes, ali i uticaj hormona, sve to uzrokovaće pojavu akni i bubuljica.

Ako akne na koži postoje dugo, ako ih prate upale koje uz to nisu lečene,  veća je verovatnoća za nastanak ožiljaka. U prilog tome govori i činjenica da se ožiljci najčešće razvijaju u slučaju cističnih akni, koje su praćene jakim, dugotrajnim upalama.

Ako se upala razvijala sporije i postepeno zahvatala tkivo, češće će se javiti ožiljci, nego kod onih osoba kod kojih se upala razvijala brže. Kod sporijeg razvoja upale, dolazi do postepenog razaranja potkožnog tkiva, kao i oštećenja površinskih lezija na koži.

Spomenimo ovde i hormone. Androgeni hormoni utiču na produkciju i lučenje sebuma. U slučaju disbalnsa hormona, moguća je veća produkcija sebuma i upale tkiva, što može dovesti do stvaranja ožiljka.

Granulacijska faza

 

U ovoj fazi, nakon upale, postepeno dolazi do obnavljanja oštećenih tkiva. Međutim, koža nije u stanju da se potpuno regeneriše, stvaraju se rane koje kasnije zamenjuje granulaciono tkivo. Ono je sačinjeno od vlakna kolagena i elastina. Ta vlakna kasnije popunjavaju samu ranu i pomažu zarastanje kože. U slučaju da koža potpuno ne zaceli, to vlakno će ostati vidljivo, u obliku različitih ožiljaka.

Cirkulacija i hidratacija su oslabljene u samom tkivu ožiljka, koža postaje tvrđa, manje elastična, postaje suva. U samom delu kože gde postoje ožiljci ne formiraju se lojne i znojne žlezde, a dlake ne mogu da rastu ponovo.

Faza remodeliranja

 

Ožiljci od akni i bubuljica su različiti od ostalog dela kože. Fazu remodeliranja karakteriše sinteza i razgradnja kolagena, uz sintezu određenih enzima koji utiču na izgled i zarastanje kože. U zavisnosti od odgovora kože, kao i toga da li je bilo premalo ili previše kolagena tokom zarastanja rane, stvaraće se različiti tipovi ožiljaka.

Tipovi ožiljaka od bubuljica

 

Ukoliko upalu nismo tretirali i lečili kako treba, vrlo je moguća pojava ožiljaka od bubuljica.

Ako je upalni proces bio blaži, ožiljak će biti plići i manje vidljiv, ali jake upale mogu izazvati i duboka oštećenja kože.

Veličina i oblik fleka od bubuljica zavisi od dubine i intenziteta upalnog procesa.

Ovo su najčešći tipovi ožiljaka od bubuljica:

Atrofični ožiljci

 

To su  sitna udubljenja u koži,  a formiraju se kada koža ne zaraste u potpunosti. Njihova podela je prema obliku useka koji prave u kože.

Ice pick iliti „ledeni vrh“– deluju poput šiljka od leda, uski su, duboko u koži i mogu zahvatati čak i potkožno tkivo. Obično su širine oko 2mm. Nazivaju se još i “V” ožiljcima, jer se sužavaju prema dubini kože i prave oblik ovog slova;

Boxcar takozvani kockasti ožiljci, jer ovakva udubljenja u koži izgledaju baš kao male kutije. Imaju oštre ivice, najčešće se javljaju u donjem delu obraza i na bradi;

Rolling ožiljci odnosno mali kružni ožiljci, prečnika od 4 do 5 milimetara. Najčešće nastaju upravo tokom procesa zarastanja akni. Nastaju onda kada nije proizvedena dovoljna količina kolagena u procesu zarastanja rane.

Hipertrofični ožiljci od akni

 

To su ispupčenja na koži, a čini ih tkivo koje vremenom zadebljava i razlikuje se od zdravih delova kože. Tkivo ožiljka sporije se oporavlja, jer nema potrebnu elastičnost i hidriranost. Zato su ovi delovi kože tvrdi na dodir, a to vremenom može dovesti do suve kože.

Nazivaju se još i keloidnim ožiljcima i zapravo ih uzrokuje prevelika količina stvorenog kolagena tokom oporavka kože nakon akni. Taj kolagen nije normalno složen u snopove, kao u zdravoj koži, već je potpuno nepravilno raspoređen.

 

Dobro, a kako se rešiti ožiljka od bubuljica?

Uz naše savete, vrlo je jednostavno. Prvo je dobro da znate ovo…

Koji tip ožiljaka od akni je najteže ukloniti?

 

U zavisnosti od oblika i težine ožiljaka na licu, zavisiće i samo njihovo lečenje i uklanjanje. Cilj svakog lečenja, naravno, jeste ublažavanje samog izgleda ožiljaka. Izbor metode zavisi od vrste ožiljaka i njegovih karakteristika, a kombinovanjem različitih metoda postižu se bolji rezultati.

Ukoliko je nastanak bubuljica bio praćen sporijim razvojem upale i padom imuniteta lica, tada će nastati i ozbiljniji i teži ožiljci. S tim u vezi, razlikujemo četiri stadijuma razvoja akni.

 • Najlakši oblik su blage akne kod kojih nema otoka i retko ostavljaju ožiljke. Drugi stadijum čine srednje jake akne,  bubuljice sa gnojim vrhom, papule, pustule. One za sobom mogu staviti ožiljke koje je lakše ukloniti.
 • Sledeće dve grupe akni su praćene upalama, teške za lečenje i ožiljci koji ostaju za njima nisu nimalo naivni. Ozbiljno jake akne su treći stadijum, a među njima su nodule, potkožne bubuljice, čirevi.
 • Najteži stadijum su veoma jake ili cistične akne  Koren im je duboko u koži, bolne su, upaljene. Pomenuti Ice pick ožiljci su česta posledica cistični akni, a osim površine kože, zahvataju potkožno tkivo. Veoma ih je teško u potpunosti izlečiti i ukloniti.

Kako ukloniti ožiljke od bubuljica prirodnim putem

 

Sigurno ste čuli do sada koliko nam prirodni lekovi mogu pomoći da imamo lepu i zdravu kožu lica? E pa, to je slučaj i kada se pitate kako ukloniti ožiljke od bubuljica. Evo liste proverenih domaćih preparata koji vam u tome mogu sigurno pomoći.

 1. Med – prirodni antiseptik i antibiotik delovaće blagotvorno na oštećene delove kože i pomoći će da fleke od akni polako nestanu. Malo meda nanesite svaki dan na ožiljke i rane od bubuljica i ostavite da deluje koliko god želite. Vodite računa samo da med bude potpuno prirodan, bez veštačkih boja i šećera, kako bi zaista delovao;
 2. Soda bikarbona – već su proverena i dokazana dejstva sode bikarbone kada je nega i lepota u pitanju. Pomešajte malo sode sa vodom i uradite blagi piling. Soda će dubinski očistiti pore, umiriće upale i crvenilo nastalo usled  izbijanja bubuljica;
 3. Gel aloe vere – pruža koži preko potrebnu hidrataciju, što je posebno važno, jer deluje na zadebljalo i suvo tkivo ožiljka. Najbolje je da uzmete list aloe i da izvučete gel, namažite na lice i ostavite da deluje oko 30 minuta. Aloja je odlična i kada treba izbeliti fleke na licu;
 4. Kokosovo ulje – vitamini kokosa poboljšavaju celokupni izgled kože i vraćaju joj neophodnu vlažnost i elastičnost. Samo utrljajte malo kokosovog ulja na ožiljke ili na celo lice i umasirajte. Svakodnevna upoteba kokosovog ulja trebala bi da vidno smanji ranice na licu;
 5. Limun -askorbinska kiselina iz limuna dubinski čisti kožu, ali i pomaže pri zarastanju ožiljaka od akni i bubuljica. Razredite limunov sok sa malo vode i nanesite na lice pomoću tufera, pa isperite nakon što se sok osuši na licu.

Krema za ožiljke od bubuljica

 

Postoji veliki broj krema od prirodnih sastojaka namenjenih tretiranju ožiljaka i rana od bubuljica. Na žalost, ožiljci koji su duboko u koži, teško će zarasti potpuno, ali dobra krema vam može pomoći da sprečite pojavu novih ožiljaka. Krema koju birate trebalo bi da ima antiupalni efekat, da deluje antibakterijski, da podstiče cirkulaciju i proizvodnju kolagena koji će pomoći koži da se što pre oporavi.

 

uklanjanje ožiljaka od akni

 

Međutim, ožiljci od bubuljica neće nestati tokom noći i svakako da morate biti uporni i istrajni kada se borite sa ranama od bubuljica. U tome vam može pomoći i bilo koja hidratantna krema.

Kako?

Postupak je jednostavan, a važno je da svakodnevno masirate kožu kremom. Poboljšaćete cirkulaciju kože i elastičnost oštećenog tkiva.

Evo još nekoliko dobrih krema koje mogu biti odgovor na vašu nedoumicu kako ukloniti ožiljke od bubuljica!

Pantenol krema  za ožiljke od akni

 

Ova krema ima široku primenu kada je nega kože u pitanju, za uklanjanje različitih rana i povreda na koži, ali i za pomoć pri zarastanju različitih ožiljaka. Najvažniji sastojak pantenol kreme je dekspantenol koji pretvara u pantotensku kiselinu. Ova kiselina je u stvari vitamin B5, bitan sastojak koenzima A ključnog za metabolizam ćelija. Koža brzo upija kremu, a ona joj daje vlažnost, čini je hidriranom i regeneriše oštećeno tkivo. Pantenol krema zadržava vlagu duboko u tkivu i tako kožu čini elastičnom, zdravom i negovanom.

Contractubex za ožiljke od akni

 

Ova krema važi za jednu od najboljih na svetu kada je u pitanju uklanjanje ožiljaka generalno, pa tako i ožiljaka izazvanih bubuljicama, aknama i mitiserima. Zbog čega? Ovaj gel sadrži sastojke koji prodiru dubinski u kožu, deluju na obolelo i oštećeno tkivo i zaceljuju ga. Contratubex sadrži:

 • ekstrakt crnog luka koji ima antibakterikjsko dejstvo i smanjuje upale na kožu, a ima i antialergijski efekat. Sve to vodi bržem zarastanju ožiljaka;
 • heparin- povećava hidrataciju tkiva i stimuliše prooizvodnju kolagena, najvažnijeg za elastičnost kože;
 • alantoin – umiruje kožu, pospešuje hidrataciju tkiva i  usporava starenje kože;

Crveni ožiljci od bubuljica

 

Ovakvi ožiljci predstavljaju poseban estetski problem.

Crvenilo nakon upale, takozvano postinflamatorno crvenilo može da traje veoma dugo, kod nekoga čak i godinama.

Ovakvi, crveni, do smeđi tragovi na koži zapravo su vid hiperpigmentacije. Nakon povrede tkiva na upaljenom delu kože gomila se melanin, zaslužan za boju našeg tena. Višak melanina se zadržava i na tom mestu koža menja boju, pa osim ožiljaka nastaju i fleke na licu.

Šta je to postinflamatorna hiperpigmentacija?

 

Dakle, nakon što je upala prošla, na mestu gde postoji ožiljak može se pojaviti i crveni ili smeđi trag. To je postinflamatorna hiperpigmentacija. Kao što smo rekli, na ovim mestima se zadržava višak melanina, a osobe tamnijeg tena češće imaju ovakave probleme.

Važno je napomenuti da je važan deo samog lečenja ovakvih ožiljaka adekvatna zaštita lica od Sunca. To će podrazumevati svakodnevno nanošenje kreme za lice sa odgovarajućim SPF faktorom. Previše izlaganja Suncu učiniće ožiljke još tamnijim i dovesti do pojačanja hiperpigmentacija.

Delovi kože koji su pod ožiljcima svakako su već oštećeni i zato je važno  posebno voditi računa o ovom segmentu..

Kako ukloniti fleke od bubuljica u ovom slučaju?

 

Ovakve ožiljci i fleke mogu se lečiti kremama i pilinzima koji imaju ulogu da ih izbele i posvetle. Evo nekih:

 • kreme za posvetljivanje – nakon što su bubuljice i akne zarasle, vreme je da krenete sa nanošenjem krema koje će posvetliti  i umanjiti crvene fleke od bubuljica na licu. One su posebno formulisane protiv hiperpigmentacija, a najvažniji sastojak im je B-rezorcinol koji smanjuje proizvodnju melanina i tako sprečava dalje crvenjenje kože.

Bitno je da preparati koje koristite budu nekomedogeni, odnosno, da su formulisani tako da ne zapušavaju pore, jer to vodi ka novim upalama, bubuljicama i ožiljcima;

 •  hemijski pilinzi– bitno je da ovakav tretman obavlja stručna osoba u proverenom salonu, kako ne biste dodatno oštetili kožu. U slučaju hemijskih pilinga koriste se različite kiseline u različitim koncentracijama, poput trihlorsirćetne, glikolne, salicilne kiseline. Ovakav pilng služi da se skine površinski sloj kože, a uklanjanju se tragovi hiperpigmentacije i sitne fleke na licu od bubuljica. Pilinge je potrebno ponavljati više puta kako bi koža dobila zdrav i svež izled.

Nakon hemijskog pilinga veoma je bitno da se nekoliko dana ne izlažete direktno suncu, da nikako ne idete u solarijum, jer je koža posebno osetljiva.

Možda je pametnije da se ovakvim tretmanima podvrgnete tokom jeseni ili zime, kada nije visoko UV zračenje.

A da biste imali zdravu i negovanu kožu ključno je da posebno vodite računa kako i čime je čistite. Zato vas ovde čekaju najbolji saveti za čišćenje kože lica.

Voćne kiseline za ožiljke od bubuljica

 

Kada se dvoumite kako ukloniti rane od bubuljica, pilinzi voćnim kiselinama su nešto sa čim nećete pogrešiti. Voćne kiseline su sastavni deo tretmana namenjenih brisanju bora sa lica i uklanjanjaju ožiljaka. Imajte samo u vidu da vam ovakvi tretmani nisu nikako namenjeni ukoliko imate crvenilo na licu, proširene krvne sudove ili rozaceu, jer ćete samo pogoršati situaciju. Prednosti voćnih kiselina su brojne:

 1. dubinski čiste pore, skidaju površinski oštećeni sloj kože;
 2. hidriraju kožu, stimulišu proizvodnju kolagena i elastina;
 3. ublažavaju bore i ožiljke, smanjuju hiperpigmentaciju;
 4. efekti su brzo vidljivi.

Pilinzi voćnim kiselinama bazirani su na alfa hidroksi kiselinama (AHA), a to su glikolna, mlečna i vinska kiselina, beta hidroksi kiselinama (BHA) od kojih su najpoznatije salicilna i limunska i na TCA – trihlorsirćetna kiselina. U zavisnosti od stanja kože i problema koji treba tretirati postoje površinski, srednje duboki i dubinski pilinzi.

Kako ukloniti ožiljke od bubuljica na ovaj način?

Koža se najpre dubinski očisti, pa se na nju nanosi nekoliko slojeva voćnih kiselina, u zavisnosti od osetljivosti kože. Najčešće se radi 5 ili 6 tretmana, u razmaku od minimum nedelju dana. Cena ovakvih tretmana je oko tri, četiri hiljade dinara,  u zavisnosti na koji način se on obavlja.

Tretman hijaluronskom kiselinom

 

Hijaluronska kiselina je sastavni deo naše kože, pruža joj elastičnost i hidrataciju. Usled smanjenja hijaluronske kiseline u koži, smanjuje se i efikasnost ćelija, slabije vezuju vodu i javljaju se bore.

Tretman hijaluronskom kiselinom brzo daje rezultate kad su su ožiljci od akni u pitanju.

Deluje tako što se u suštini popunjava obolelo tkivo i neravnine na koži, a posle tretmana te nepravilnosti su manje uočljive i stapaju se sa okolnom kožom.

Tretman se radi tako što se na lice najpre nanese anestetska krema kako proces ne ni bio bolan, a zatim se lice dubinski očisti. Potom se nanose fileri u kožu, posebnim kombinovanim ubodima. Tretman traje oko 30 minuta, a efekti su vidljivi do godinu dana, nakon čega je potrebno uraditi ga ponovo.

Steroidne injekcije za ožiljke od bubuljica

 

U određenim slučajevima, najčešće u lečenju hipertrofičnih ožijaka, može se primeniti i terapija kortikosteroidnim injekcijama. One se ubrizgavaju u tkivo ožiljka, a uloga steroida jeste da smanje sintezu kolagena i da ublaže intenzitet upale tkiva. Najčešće korišćen je takozvani triamcinolon acetonid, a injekcije se daju svakih četiri do šest nedelja.

Nakon četiri tretmana trebalo bi da se vidi poboljšanje. Ukoliko do toga ne dođe, terapija se prekida. Nuspojave mogu biti atrofiranje kože i pojava hipopigmentacija.

Lasersko uklanjanje ožiljaka od bubuljica

 

U slučaju kada su ožiljci veoma duboko u koži i nisu tretirani na vreme kako bi se ublažili, lasersko uklanjanje može biti i jedina opcija.

 

ožiljci od bubuljica

 

Ovakvi tretmani su potpuno bezbolni i mogu im se podvrgnuti svi pacijenti, bez obzira na to koji oblik ožiljaka imaju i da li koriste neku terapiju protiv akni.

Laser deluje tako da snop prolazi kroz kožu, koža ga upija i fleke se brzo povlače. Koriste se razne jačine talasa i svetala koji zagrevaju i uništavaju ciljane oštećene ćelije.

Među najistaknutijim metodama su TwinLight laser i Vbeam-pulsdye laser.

 • TwinLight laser je inovativan zato što kombinuje dva tipa lasera u jednom tretmanu, što omogućava precizno ciljanje i tretiranje ožiljaka. Ovaj laser deluje tako što nežno uklanja oštećeni sloj kože, istovremeno podstičući obnovu i regeneraciju kože.
 •  Vbeam-pulsdye laser je specijalizovan za tretman crvenih ožiljaka i fleka koje su česte nakon akni. Ovaj laser emituje specifičnu talasnu dužinu svetlosti koja cilja krvne sudove u ožiljku, smanjujući crvenilo i poboljšavajući izgled kože.

Pored ovih, postoje i druge savremene tehnike kao što su frakcijski CO2 laser i dermapen, koji takođe pružaju izvanredne rezultate u lečenju ožiljaka od akni. Ove tehnike pružaju dodatne mogućnosti za personalizovani tretman, zavisno od specifičnih potreba i tipa kože svakog pojedinca.

Često se radi terapija laserom, uz kombinaciju sa hemijskim pilinzima, što brzo daje vidljive rezultate.

Tretmani laserom se uglavnom rade 3 do 4 puta, u razmaku od 3 nedelje. Mana laserskih tretmana je što mogu blago oštetiti kožu, pa čak i dovesti do upale. Takođe, za ovakve tretmane treba izdvojiti dosta novca, čak do 200 evra po jednom tretmanu.

Radioterapija, krioterapija, terapija pritiskom, dermoabrazija, takođe su metode koje su često zastupljenje u lečenju ožiljaka od akni.11

Kako sprečiti ožiljke od bubuljica?

Prevencija ožiljaka od bubuljica počinje pravilnom negom kože i adekvatnim tretiranjem samih bubuljica.

Evo nekoliko ključnih koraka koje možete preduzeti:

1. Redovno čišćenje kože:

 

Koristite blage čistače koji neće iritirati kožu. Čišćenje lica dva puta dnevno pomaže u uklanjanju viška sebuma i mrtvih ćelija kože, koje doprinose začepljenju pora. Na ovaj način sprečavate bubuljice – pa i ožiljke.

2. Izbegavanje isušujućih i agresivnih proizvoda

 

Proizvodi koji preterano suše kožu mogu izazvati iritaciju i pogoršati akne, čime se povećava rizik od ožiljaka. Birajte proizvode koji su formulisani za osetljivu kožu.

3. Ne istiskivanje bubuljica:

 

Iako može biti primamljivo, istiskivanje bubuljica može uzrokovati dodatno oštećenje kože i povećati šanse za stvaranje ožiljaka. Umesto toga, koristite tretmane koji ciljano deluju na bubuljice.

4. Korišćenje proizvoda na biljnoj bazi

 

Ovi sastojci pomažu u smanjenju upale i čišćenju pora na neagresivan način.

5. Zaštita kože od sunca:

 

UV zračenje može pogoršati izgled ožiljaka od akni. Koristite širokospektarnu zaštitu od sunca svakodnevno.

6. Hidratacija kože:

 

Redovna hidratacija pomaže u održavanju zdravlja kože, što može smanjiti pojavu ožiljaka. Koristite hidratantne kreme koje odgovaraju vašem tipu kože.

7. Zdrava ishrana:

 

Ishrana bogata voćem, povrćem i zdravim mastima može pomoći u održavanju zdrave kože. Pokušajte izbegavati hranu sa visokim glikemijskim indeksom koja može pogoršati akne, kao što su masna i pržena hrana.

8. Redovne posete dermatologu:

 

Ako se borite sa teškim oblikom akni, profesionalni savet i tretmani mogu biti ključni za sprečavanje ožiljaka.

Implementacijom ovih koraka, možete značajno smanjiti rizik od stvaranja ožiljaka od bubuljica i održati zdravlje i lepotu vaše kože.

I za kraj, bitno je napomenuti da borba sa ožiljcima od bubuljica nije nimalo jednostavna, ali da se upornost uvek na kraju isplati. Sa druge strane, iako genetika često igra važnu ulogu u tome da li ćemo imati čistu ili kožu sklonu bubuljicama i aknama, uvek možemo da uradimo sve što je do nas i pokušamo da sprečimo upale na licu i gomilanje nepotrebnog sebuma u koži, posebno ukoliko već imate masnu kožu. Mnogo vode, zdrava ishrana bogata mineralima i vitaminima, izbegavanje alkohola i cigareta, kao i odgovarajuća nega, za početak će biti dovoljni, a vaša koža će vam biti zahvalna.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *