BHA-kiselina
Nega kože

Vodič za negu uz BHA kiseline za lice!

Ako ste se ikada zapitali kako funkcionišu BHA kiseline za lice i da li će rešiti vaš problem sa bubuljicama i aknama, na pravom ste mestu! Evo odgovora!

Upravo ovde ćete pronaći svojevrsno uputstvo u BHA kiselinu, njene prednosti u nezi lica, način korišćenja pa čak i neželjena dejstva! 

Sve što treba da uradite pre nego se odlučite da pokušate tretiranje lica BHA kiselinom je da pročitate ovaj tekst!

Šta su to BHA kiseline?

 

BHA ili beta hidroksi kiseline su grupa kiselina koje su rastvorljive u ulju odnosno podnose masne rastvore.

Najpoznatija BHA kiselina koje se koristi u svrhe lepote lica jeste salicilna kiselina.

Pozitivna dejstva beta hidroksi kiselina su u tome što su odličan eksfolijant i razgrađuju masnoće i nečistoće sa kože lica pa je neguju na više različitih načina.Deluju umirujuće na bubuljice i akne, smanjuju ožiljke od bubuljica i pospešuju zarastanje kože, ujednačavaju ten, podstiču ćelije na regeneraciju i još mnogo toga.

BHA kiseline su su blaže od svojih rođaka iz AHA kiselina, ali su i pozitivnijih dejstava na kožu lica jer izazivaju manje iritacija.One su deo mnogih proizvoda za negu lica zbog svih blagotvornih dejstava na kožu, a takođe su i deo kozmetičkih tretmana kao što je hemijski piling!

Svakako da su ove kiseline za lice nešto što treba razmotriti i uvrstiti u negu lica, zato nastavite da čitate i saznajte sve o njima!

Koje su to BHA kiseline za lice?

 

Kao što smo već napomenuli BHA je oznaka za grupu kiselina. Od svih kiselina koje spadaju u BHA najpoznatija je salicilna kiselina koja se na široko koristi u kozmetičke svrhe.

Nakon salicilne tu su još: tropikalna kiselina, malična kiselina i citrična kiselina.

Sve ove kiseline su negde pronašle svoje mesto u kozmetičkoj industriji, neke za negu kože lica, neke za perut i kožu glave, ali najviše je u upotrebi salicilna kiselina.

BHA kiseline su ekstrakovane iz salicina koji se najčešće nalazi u kori vrbe, dakle u prirodnim elementima. Po salicinu je i najpoznatija BHA kiselina dobila ime – Salicilna kiselina.

BHA kiseline su neiritirajuće, umirujuće i višestruko pozitivnih dejstava na kožu lica!

One su blage i finog antiseptičnog i antiinflamatornog dejstva pa utiču na uzroke bubuljica i na taj način ih ublažavaju.

Marija je imala problema sa bubuljicama na licu, koje su bile praćene crvenilom, otokom i generalno su uticale na njeno samopouzdanje. Trudila se da ih umiri, pokušavala na sve načine da ih ukloni sa svog lica ali bezuspešno. Sve se promenilo odjednom kada je slučajno rešila da pruži šansu jednom prirodnom načinu uklanjanja i ta odluka joj je promenila život! Sada Marija ima lepo i čisto lice bez bubuljica i podelila je sa nama svoje iskustvo. I vaše lice može biti takvo ako probate isto što i ona. O čemu se radi, saznajte na ovom linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/ 

Da li su BHA kiseline bezbedne za lice?

 

BHA kiselina za lice

 

Kada čujete kiselina, nekako vam ne zvuči kao nešto što bi trebalo koristiti za negu kože lica.Ali mnoge kiseline se koriste baš u tu svrhu i imaju dobra i pozitivna dejstva.Tako je slučaj i sa BHA kiselinama za lice koje su već deo mnogih proizvoda protiv bubuljica, za ujednačavanje tena i mnoge druge nesavršenosti.

BHA kiseline su primenjive na svim tipovima kože ali u zavisnosti od procenta kiseline u proizvodu i nameni.BHA kiselina u proizvodima za akne je namenjena masnoj koži lica jer će imati i isušujuće delovanje.

Kada se ovakva kiselina nalazi u preparatima za negovanje prvih bora i blagih znakova starenja, onda je to 2% kiselina, i može se koristiti za svaki tip kože.

Ako je BHA u proizvodima namenjena pilingu i uklanjanju fleka na licu onda je primenjiva na sve tipove osim osetljive kože sklone iritacijama. Tada može izazvati crvenilo i još jače reakcije.

Dakle poenta je da su BHA kiseline bezbedne za lice, ali se mora voditi računa da su ispod 5%  i za šta je proizvod namenjen!

Čitanjem deklaracije proizvoda dobićete uvid u to da li je BHA u njemu dobra za vaš tip kože.

Jedino kada nisu bezbedne za korišćenje jeste u toku trudnoće i dojenja. Ne postoje direktni dokazi da BHA kiseline izazivaju neke promene ali je ipak potrebno konsultovati lekara u ovim slučajevima!

Kako BHA kiseline funkcionišu?

 

Logično je da kada je kiselina u pitanju prvo pomislite kako nešto “izjeda” odnosno razgrađuje. I nećete mnogo pogrešiti kada to pomislite jer to i jeste, u principu, slučaj.BHA kiseline na specifičan način i nežno razgrađuju deo epitela, uklanjajući mrtve ćelije, nečistoće sa kože, delujući dubinski.

Kada se probiju kroz te spoljnje delove kože, BHA kiseline se bore da pokrenu ćelije na regeneraciju i podstaknu ih na bolju funkciju. To znači da će ćelije brže da se povezuju i da obnavljaju kožu čime će licu povratiti elastičnost, i lep zdrav izgled.

BHA kiseline takođe razgrađuju i hiperpigmentaciju ćelija, odnosno fleke na licu uzrokovane grupacijom diskolorističnih ćelija.Deluju i ne razgradnju viška sebuma na licu koji može uzrokovati pojavu akni i mitisera.

Ove kiseline imaju širok spektar dejstava, a sa time i široku primenu kroz kozmetičke proizvode.

Karakteristično je da su blage kiseline i da se nuspojave u vidu iritacija izuzetno retko javljaju.

Ipak pre korišćenja preparata koji sadrže BHA kiselinu, ipak se treba konsultovati sa stručnim licem. Ili možda odložiti kiseline i pokušati sa drugim preparatima za bubuljica i akne na prirodnoj bazi bez neželjenih efekata.

Razlike između BHA kiselina i AHA kiselina

 

Već smo spomenuli da su BHA i AHA kiseline rođaci, i da se obe grupe aktivno koriste u kozmetičke svrhe.

Glavna razlika leži u jačini kiselina, kao i u rastvorljivosti.

  • AHA kiseline su jače i grubljeg dejstva i rastvorive su vodi.
  • BHA kiseline su blage, nežnijeg dejstva i rastvaraju se u masnoćama, odnosno uljima!

Jedne su Alfa hidroksi kiseline kao jače, druge su Beta hidroksi kiseline kao blaže.

AHA

 

AHA kiseline su najčešće delovi preparata za borbu protiv fleka na licu, ožiljaka i reljefastih naslaga na koži. One su fotosenzitivne na suncu i stoga se moraju neutralisati nakon tretmana odnosno korišćenja. 

Neutrališu se dobrim ispiranjem i nanošenjem masne kreme. 

Smeju se koristiti u zavisnosti od toga za šta su namenjene najviše do 2 puta nedeljno. Ipak preporučljivo je ređe korišćenje i to svega par puta mesečno, najčešće u toku zime i u večernjim časovima zbog pomenute fotoosetljivosti na sunce.

BHA

 

BHA kiseline su najčešće deo preparata za akne i bubuljice, za blage pilinge i održavanje kože lica aktivnom. BHA kiseline nisu osetljive na sunce pa se mogu koristiti i neposredno pred izlazak na dnevno svetlo.

Rastvorive su u uljima i masnoći pa stoga same sebe neutrališu nakon dva minuta delovanja što je odlika blagih kiselina.

Mogu se koristiti dva puta nedeljno kroz preparate ili jednom nedeljno kroz kozmetičke tretmane sa BHA kiselinom.

Kako se koriste BHA kiseline?

 

BHA kiseline su aktivne kiseline što znači da im nisu potrebni posebni okidači da počnu svoje delovanje na kožu lica. Aktivne kiseline rade svoj posao tako što se nanesu na lice i ostave par minuta da deluju.

Ove kiseline najbolje deluju u sredinama gde je niža PH vrednost. Imajući ovo u vidu na tretmanima lica BHA kiselinama se prvo koža priprema posebnim tonicima koju umanjuju PH vrednost kože.Tada BHA kiseline deluju bolje i efikasnije. Prodreće u kožu lica i delovaće samo ukoliko im se pruži dovoljno vremena. Zbog toga na preparatima piše da se ostavljanju da deluju između 5 i 20 minuta u zavisnosti od tretmana.

Kreme sa BHA kiselinama

 

krema sa BHA kiselinom

 

Kreme koje sadrže BHA kiseline su specifične po svom sastavu jer sadrže uglavnom salicilnu kiselinu iz ove grupe.

Kreme i masti koje sadrže BHA kiseline, su uglavnom terapijske i medicinske kreme koje bi trebao da prepiše lekar. Česta je kombinacija urea krema za lice sa salicilnom kiselinom, ali one su jako agresivne, i koriste se samo za jake upalne procese na koži.

Ove kreme se mogu koristiti za umanjivanje akni i pospešivanje zarastanja bubuljica, ali samo po preporuci lekara. Ovo je naglašeno jer može doći do isušivanja kože što dalje vodi u druge probleme sa kožom lica!

Zato je možda bolje pokušati sa nekim drugim prirodnim preparatom za negu lica sa bubuljicama.

Piling sa BHA kiselinom

 

Ovo je jedan od najčešćih proizvoda koji sadrži BHA kiseline. Takav piling se nanosi na čisto lice i utrljava se 3 minuta, zatim se ostavlja da deluje još 10ak minuta.Potom se ispira mlakom vodom. Nije preporučljivo koristiti ih više od jednom nedeljno.

Tek nakon dvadeset minuta se preporučuje nanošenje hidratantne kreme da nadoknadi vlagu licu.

Ovakvi pilinzi su vrlo popularni, ima ih od raznih proizvođača i cene su im od 1000 dinara pa na više. Mogu se kupiti u drogerijama.

Antiakne tonik sa BHA kiselinom

 

I ovo je jedan od popularnijih preparata za lice sa BHA kiselinama. Široko se koristi ali nije baš pouzdan jer izaziva dehidriranost kože i to ne samo trenutnu. Pored BHA kiselina koja isušuje kožu, ovi tonici sadrže i alkohol kao rastvor. Prvo to nije dobra kombinacija jer alkohol nije rastvor kiselinama, a drugo alkohol takođe isušuje kožu.

Bolje je pokušati sa nekim drugim tonikom za lice ili losionom na prirodnoj bazi koji će imati samo pozitivne efekte bez isušivanja!

Gelovi i pene za čišćenje lica sa BHA kiselinama

 

Gelovi i pene za čišćenje lica su preparati namenjeni uklanjanju nečistoća sa lica. Kada takvi proizvodi sadrže i BHA kiseline onda će delovati i kao piling jer će kiselina u njima imati takvo dejstvo.Tada se treba voditi računa o deklaraciji i kombinaciji elemenata koji se tu nalaze da ne dođe do presušivanja kože ili iritacija.

Gel za lice ili pena su svakako nešto što treba da bude deo kolekcije za negu lica, ali samo pažljivo birani i proverenog dejstva!

Da li mogu da koristim BHA kiseline svaki dan?

 

Ovo je jedno od čestih pitanja i vrlo je opravdano kada se uzme u obzir da su u pitanju kiseline!

BHA kiseline jesu blage i neinvazivne kiseline i u preparatima su obično u vrlo maloj koncentraciji.Ipak ovakve kiseline ne trebaju da se koriste svakodnevno.

Ne trebaju se koristiti više od dva puta nedeljno u sklopu preparata za negu kože.

Tretmani sa BHA kiselinom, ne više od dva puta mesečno, ili još bolje samo jednom mesečno.

Iako su blage BHA kiseline su ipak kiselina i mogu isušivati kožu lice i izazivati iritacije.Mogu ponekada izazvati i alergijske upale kože lica koje se posle teže saniraju.

Dakle ne svaki dan, i svakako ne bez konsultacije sa lekarom!

Sa čim sme a sa čim ne sme da se koriste BHA kiseline?

 

BHA kiseline nisu poznate po nekim lošim interakcijama sa drugim elementima ali to ne znači da ne postoje loše interakcije.

BHA i C vitamin

 

C vitamin je super element iz prirode i za zdravlje uopšte i za negu lica!On  je antioksidant koji uklanja znakove starenja, pomaže lučenju kolagena, uklanja fleke na licu i hrani kožu dubinski. 

Kada se BHA kiseline i C vitamin nađu u interakciji, sva dejstva C vitamina prestaju da postoje. 

BHA kiselina neutrališe dejstvo ovog vitamina i stoga je to loša kombinacija!

BHA i niacinamid ( vitamin B3)

 

Niacinamid ili vitamin B3 reguliše lučenje sebuma i time sprečava nastanak novih akni. Pomaže u izbeljivanju tamnih fleka na koži i smanjuje uvećane pore.

Podstiče nastanak kolagena u koži i omogućava znatno poboljšanu elastičnost kao i većina vitamina za lice

Kada se ovakav sastojak ukombinuje sa BHA kiselinama dolazi do jačih reakcija u vidu crvenila i perutanja kože. Može se javiti i preosetljivost kože na dodir.

Zbog toga se retko kombinuju zajedno.

Gde nabaviti BHA kiseline, cene i iskustva?

 

BHA kiseline kao samostalne kiseline ne mogu se nabaviti u slobodnoj prodaji niti bi je tako mogli koristiti.

Dakle govorimo o proizvodima koji su na bazi beta hidroksi kiselina. Proizvode sa salicilnom kiselinom imate na rafovima svih većih drogerija, i obično su grupisani u one za čišćenje lica i one za negu akni i bubuljica.

Cene ovakvih proizvoda su različite i zavise od proizvođača i proizvoda

Svakako da je najbolje da pre kupovine proizvoda koji sadrže BHA kiseline, konsultujete dermatologa.

Iskustva osoba koje su koristile BHA kiseline, odnosno proizvode koje  ih sadrže, su podeljena.Mnoge osobe koje su sklone masnoj koži sa aknama su se izjasnila kao zadovoljne ali samo u smislu smanjivanja sebuma sjaja lica.Akne kao problem se nisu smanjile, ali su bile blažeg crvenila i brže su zarastale. Ipak nisu nestale u potpunosti.

Osobe koje su imale suvu kožu, a koristile su ovakve proizvode nisu bile naročito zadovoljne, pogotovo zbog povećane osetljivosti lica.

Smanjenje mitisera i sitnih bubuljica se i dogodilo, ali to nije cena za presušenu kožu sklonu iritacijama koja je ostala kao rezultat.

Ima i onih koji su zadovoljni, ali oni su imali povremenu pojavu bubuljica i tretirali su lice samo tada kada se one pojave. Tu je zapravo pitanje koliko su proizvodi sa BHA kiselinama stvarno delovali na akne, a koliko na njeno zarastanje.

Svakako da je izbor na vama, kiseline iz ove grupe su dobre za kožu ali samo ukoliko se sa njima postupa pažljivo.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *