osetljiva koža lica
Nega kože

Osetljiva koža lica i kako joj pomoći?

Da li imate osetljivu kožu lica? Crvenilo, osećaj bockanja i zatezanja? Saznajte kako da je negujete na najbolji način i izvucite maksimum iz nje.

Osetljiva koža lica nije bolest, već jedan od tipova kože. Neko jednostavno ima masnu kožu, neko kombinovanu, a neko takvu koja reaguje na sve. Najbolje je da posetite dermatologa koji će utvrditi zbog čega se ovaj tip javlja i koliko je ozbiljno stanje kože lica, kao i da dobijete konkretan savet za negu.

Svakom problemu kože lica trebamo prići ozbiljno, naoružani znanjem i informacijama da bi uspeli da popravimo probleme i da doprinesemo zdravlju i lepoti kože!

Karakteristike osetljive kože lica

 

Kako svaki tip kože lica ima svoje karakteristike, tako i osetljiva koža ima određene indikatore kojima vam javlja da je tu!

Problem osetljive kože se javlja kada je zaštitna barijera kože lica narušena. Zapravo lipidi koji se nalaze između ćelija ne vrše svoju funkciju .

Osetljiva koža lica obično za sobom donosi crvenilo, svrab, osećaj zatezanja i peckanja, perutanje kože na pojedinim mestima..

Koža lica koja je osetljiva zapravo obuhvata više tipova i problema kože i to je čini specifičnom. Za potrebe pomoći ovakvom tipu kože morate biti pažljivi pri odabiru preparata, morate više voditi računa o načinu čišćenja kože lica kao i o načinu hidratacije.

Hidratacija je ključ problema kod osetljive kože, ali se mora naći pravo sredstvo i pravi tretmani, a za to nekada treba više truda i vremena!

Suva i osetljiva koža lica

 

Crvenilo i iritacija su karakteristike suve kože lica, ali takođe i osetljive kože. Kada se suvoći i iritaciji doda i perutanje, definitivno je u pitanju osetljiva koža lica.

Perutanje samo od sebe, bez iritacije i crvenila, ponekada ukazuje na ekcem ili atopijski dermatitis i potrebna je pomoć dermatologa.

Kada je koža lica osetljiva česta karakteristika je svrab i ispucala koža. Češanje treba izbegavati, jer pored oštećenja osetljive suve kože može da izazove još veći svrab. Na kraju svega dobijete ranice, rizik od inficiranja istih i slično.

Osetljiva koža je koža koja pati pod uticajem različitih vremenskih prilika.

Ako je vetrovito i vlažno vreme koža koja je osetljiva će biti crvena i odavaće osećaj peckanja ili svraba. Isto je i ako je hladno zimsko vreme ili ako je prejako sunce.

Stres, hormonske promene ili generalno spoljašnji faktori mogu učiniti da koža postane osetljiva.

suva osetljiva koža lica

Masna osetljiva koža lica

 

 

Preosetljiva koža lica je retko kada masna ili ima višak sebuma. Međutim, kada jeste, onda se oštećenja na njoj u ovom slučaju manifestuju na drugi način – kroz nastanak bubuljica.

Masna koža sa povećanim lučenjem sebuma, a koja pri tome ima pojavu perutanja na određenim mestima, može biti indikator drugog problema kože lica – Dehidrirane kože lica! Ovo se dešava jer često poistovećujemo hidrataciju i masnoću, a one nisu isto. Masna koža ima višak masnoće, ali joj i dalje treba optimalna hidratacija. U suprotnom, ona vlagu pokušava da nadoknadi stvaranjem još i još masnoće i problemima nema kraja.

Ovakva koža je takođe veoma sklona bubuljicama, i češće je nazivamo problematična koža.

Takav problem je imala i Jovana. Do te mere je bila razočarana neuspehom mnogih preparata koje je koristila za svoj problem da je izbegavala da se pogleda u ogledalo! Od kada je slučajno naišla na delotvorno i pre svega prirodno rešenje, ogledalo je ponovo njen najbolji prijatelj i njeno lice više nema bubuljice i mitisere, a nije ni masno kao što je bilo. U čemu je našla rešenje, pročitajte u njenoj ličnoj priči na ovom linku;https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Osetljiva zrela koža lica

 

Kako koža lica stari i prelazi u zrelu fazu, tako se njene prirodne zaštitne barijere smanjuju kao i funkcije ćelija. Tada je koži potrebna veća pomoć da ostane zdrava i lepa.

Osetljiva koža lica se često javlja kod zrelog lica, jer se koža teže hidrira i njen prirodni način hidratacije je umanjen.

Tada je važno pronaći odgovarajuća sredstva koja će štititi zrelu kožu, preparate koji će umanjiti iritacije i crvenilo i sve ostale simptome karakteristične za  osetljivu kožu lica.

Kako je ovakva koža lica sklonija stvaranju bora i produbljivanju već postojećih , važno je posvetiti se ovom problemu i pre nego što se pojavi. Dakle lice koje ima bore i u fazi je zrele kože treba da se hidrira i neguje pažljivije i sa mnogo više posvećenosti.

Osetljiva koža lica kod muškaraca

 

I muškarci imaju problema sa osetljivom kožom lica! Zapravo, kod muške populacije je ovaj problem češći! Uzrok tome je često brijanje i korišćenje preparata koji sadrže alkohol za tretiranje kože posle brijanja. Takva rutina muškaraca koja se odvija često za rezultat, nažalost, često ima pojavu osetljive kože sklone iritaciji i crvenilu.

Muškarci imaju drugačiju strukturu kože lica pa je za njih i nega nešto drugačija. Hridatantene kreme za muškarce bi trebale da budu bogate vitaminima F grupe, glicerinom, ricinusovim uljem. Dakle, dragi muškarci, ako primetite osetljivost kože na licu, obavezno potražite preparate kojiimaju duboko hidirajuću moć koja će umiriti kožu lica i nakon brijanja i svaki dan!

Osetljiva koža na dodir

 

„Vaše lice je vaša lična karta“ nije izraz tek da bi postojao, nego ima vrlo važnu poruku!

Sve se vidi na vašem licu i na vašoj koži. Ono prikazuje i ono što ne želite da se vidi!

Stres koji je prisutan svakodnevno je glavni uzročnik većine problema koji se pojavljuju na koži lica. Čak i kada mi pokušavamo da prikrijemo stres, naša koža ga preživljava i pokazuje. Osetljivost kože na dodir je indikator da postoji dublji problem koji treba rešiti u što kraćem roku.

Kako se manifestuje?

 • tamo gde je koža bila u kontaktu sa nečim što joj ne prija, javi se cvrnilo i iritacija
 • kod nekih osoba izbiju bubuljice, a često je to slučaj usled prekomernog dodirivanja lica.

Ako se osetljivost kože lica zanemaruje kao nešto prolazno može dovesti do toga da koža bude gruba, popucala i veoma bolna. Čim primetite promene na koži lica ili bilo gde na telu koje su osetljive na dodir, započnite negu kože. To je način na koji vam koža javlja da usporite, udahnete i posvetite se sebi i stvarima koje vas smiruju i čine srećnim.

Hidrirajte kožu svakodnevno i dubinski. Ako se osetljivost kože na dodir ne umanjuje ni posle nekog vremena obavezno posetite dermatologa koji će vam pomoći da rešite taj problem!

Faktori koji doprinose osetljivosti kože lica

 

Ako imate osetljivu kožu lica nekim postupcima možete još više pogoršati stanje vaše kože.

 • Prva stvar koju često radimo, a škodi osetljivoj koži, je ta da kada se umivamo koristimo previše toplu vodu!

Topla ili vruća voda škode svakom tipu kože, pogotovo suvoj i osetljivoj koži lica.

Ona spira prirodnu masnoću kože koja štiti lice. Kako kod osetljive kože prirodne masnoće kože ima vrlo malo, ovo joj samo pogoršava stanje!

 • Još jedna stvar koja doprinosi pogoršavanju stanje osetljive kože lice su i hemijski pilinzi i zrnasti pilinzi. Ovako jaki kozmetički tretmani možda dobro utiču na bore ali mogu da naškode koži koja je osetljiva.

Hemijskim i jakim zrnastim pilinzima se skida jedan sloj kože sa lica da bi uklonili mrtve ćelije kože i umanjili bore, ali uklanjanju i sloj kože koji je zadužen za hidrataciju što je pogubno za osetljivu kožu lica koja je svakako suva.

 • Pušenje je takođe navika koja narušava zdravlje celog organizma i pogoršava izgled svakako. Osetljiva koža lica može postati još osetljivija ukoliko ste pušač. Bilo bi dobro da prestanete sa tom navikom, ili da je makar maksimalno umanjite!
 • Zagađen vazduh, prljavština i čestice slobodnih radikala takođe će narušiti zaštitnu barijeru kože i na svoj način učiniti kožu preosetljivom.

Kako negovati osetljivu kožu lica?

 

Sada kada znamo šta je i kako se manifestuje osetljiva koža lica, možemo da se posvetimo pronalaženju pravilne nege za takvu kožu!

Ishrana u pomoć!

 

Ishrana utiče na ceo organizam pa tako i na kožu. Ishranom možete pomoći telu da se izbori sa raznim problemima i bolestima. To je slučaj i sa osetljivom kožom lica!

Izbalansirana ishrana puna vitamina i omega masnih kiselina će pomoći koži lica da se reši problema osetljive kože!

Neke od namirnica koje bi trebali da uvrstite u ishranu su: paradajz, što masnije riblje meso, orašasti plodovi i zeleno povrće!

Uz ishranu tu je naravno i VODA! Hidratacija celog organizma se odražava i na kožu i bilo bi idealno da popijete najmanje osam čaša vode u toku dana!

Uz sve ovo gore navedeno, kada bi izbegavali kafu i sokove i naravno alkohol bilo bi savršeno! Ali ako ne možete bez ovih napitaka, makar ih smanjite na minimum!

Čišćenje osetljive kože lica

 

nega osetljive kože

 

Higijena je veoma važna za zdravlje kože. A kada je lice osetljivo onda moramo da povedemo računa o preparatima koje koristimo da ne bismo naštetili koži lica još više!

Kada imate osetljivu kožu lica temperatura vode ne sme da bude visoka, odnosno voda ne sme biti vruća. Što je voda toplija to više skida i uklanja prirodan sebum sa lica, koji se kod osetljive kože svakako nalazi u deficitu. Dakle mlaka voda –  nikako vruća!

Kozmetički preparati za čišćenje lica koje je osetljivo mora da bude bez sulfata parabena i alkohola. Trebalo bi da budu i bez veštačkih mirisa jer i oni štete koži lica.

Sredstvo za čišćenje lica bi trebalo da sadrži što više aktivnih sastojaka i prirodnih elemenata koji umiruju i neguju osetljivu kožu lica!

Hidratacija osetljive kože lica

 

Osetljivu kožu lica je najbolje tretirati visoko hidratantnim kremama koje će dubinski hraniti kožu. Kako je osetljiva koža lica suva i sklona iritacijama, mikoroabrazijama i perutanju zbog oštećenja prirodne barijere kože koja gubi funkciju apsorbovanja vode, hidratacija je pravo rešenje!

Kremu je potrebno nanositi i do tri puta dnevno, koliko god da vam se to čini preterano – to je potrebno da oporavi osetljiva kožu lica!

Nakon svakog umivanja nanesite hidratantnu kremu na lice da bi zadržali što više vode u ćelijama lica. Kada su ćelije hidrirane tada je i koža lica oporavljena, jedra i zategnutija. Hidratacijoim se lice regeneriše, smanjuju se iritacije i crvenila. Ako su hidrirajuće kreme bogate prirodnim sastojcima kao Shea maslac, vitamini E i B grupe, kokosovim uljem ili uljem semenki grožđa, budite sigurni da će koža biti revitalizirana i bez osećaja zatezanja i peckanja!

Hidratacija je potrebna i u smeni godišnjih doba koje izuzetno pogađaju osetljivu kožu lica.

Takođe je važno potražiti kreme sa UV zaštitom koje sadrže aktivne sastojke iz prirode da uz zaštitu i hidriraju kožu lica!

Znači – hidratacija je ključ za negu osetljive kože lica!

Proizvodi za osetljivu kožu lica

 

Svaki tip kože treba negovati na njemu svojstven način koji će obezbediti zdravu i lepu kožu lica. To je slučaj i za osetljivu kožu lica. Najbolje bi bilo da dermatolog odredi preparate koje možete koristiti, ali evo nekih smernica koje bi vam mogle pomoći pri odabiru prave nege za vašu osetljivu kožu:

Kreme za osetljivu kožu lica

 

Osetljiva koža lica obuhvata različite tipove kože pa je na osnovu toga potrebno proučiti sastojke kreme i odrediti koja će odgovarati baš vama! Poželjno je da na njima stoji oznaka „sensitive“.

 • Kada je masna koža i osetljiva, pored bubuljica i akni mučiće vas i osećaji zatezanja i peckanja lica. Potrebna vam je krema sa antiupalnim i antiseptičkim dejstvom, da je bogata antoksidantima i aktivnim sastojcima koji će hidrirati kožu! Na primer, bilo bi idealno da ta krema sadrži ekstrakt kamilice, arganovo ulje, aloe veru i aktivne sastojke meda.
 • Suva koža koja je i osetljiva je sklona jakim iritacijama i crvenilu, pa je potrebno dubinski je hidrirati i štititi. Takva koža lica je sklona pucanju što omogućava bakterijama da lakše prodru u kožu i izazovu upale. Znači pored hidrirajućeg efekta ta krema treba da sadrži protiv inflamatorne sastojke i antiseptike, kao i sastojke koji pomažu zaceljivanje kože.

Najbolji sastojci u kremi za suvu osetljivu kožu bi bili kaolin, vitamin E, ulje kokosa, ekstrakt nevena i shea maslac.

Hidratacija i zaštita su osnovne karakteristike koje krema za osetljivu kožu bilo kog tipa kože lica mora da ima! Takođe, veoma je bitna i zaštita od sunca.

Neki brendovi imaju cele linije proizvoda koji su namenjeni osetljivoj koži. Nekima su glavni cilj deca, ali ima i onih za sve uzraste.

 • Mixa anti redness hidratantna krema
 • Eucerin pH5 krema
 • La Roche-Posay TOLERIANE SENSITIVE CREME

 • Uriage cc krema sa uv 50+ za kožu je osetljiva i koju muči rozacea

Potrudite se da čitate deklaracije kozmetičkih preparata i tragajte za prirodnim sastojcima i nećete pogrešiti!

Gel za čišćenje osetljive kože lica

 

Gel za čišćenje lica je preparat koji ne stvara penu ali dubinski čisti neguje kožu lica. Ako se odlučite za gel za čišćenje lica onda birajte ekstra blagi gel sa elementima koji deluju umirujuće na kožu.

Ipak gelovi za čišćenje lica možda nisu najbolja opcija za osetljivu kožu lica jer imaju jače dejstvo nego neki drugi preparati. Za osetljivu kožu lica možda je prigodnije rešenje pokušati sa penom za čišćenje lica. Pena je laganija, nežnija i čisti kožu sa jednakom snagom kao i gel. Izbor neka bude vaš, samo neka sastojci budu prirodni i sa umirujućim i hidrirajućim dejstvom.

Maska za osetljivu kožu lica

 

Maske za lice su odlične za negovanje kože bilo kog tipa pa tako i za negu kože lica koja je osetljiva. Kada je možete napraviti sami i od vrlo pristupačnih sastojaka, onda je odluka još lakša! Maska za osetljivu kožu lica u par lakih koraka za vas:

Maska od žumanca

Za ovu masku vam je potrebno:

 • Jedno žumance
 • Jedna kašika meda
 • Jedna kašika kokosovog ulja

Kada stavite sastojke u staklenu činiju, dobro ih sjedinite (izbegavajte metalne ili plastične posude i kašike, idealno bi bilo keramičke, ali može i staklo ili drvo). Sjedinjene sastojke u vidu maske nanesite na lice ravnomerno izbegavajući predeo oko očiju. Ostavite masku da deluje oko dvadeset minuta. Isperite masku mlakom vodom.

Aktivni sastojci žumanca koji sadrže kalcijum i cink, kao i proteine i prirodne lipide i masti obnavljaju kožu lica i regenerišu ćelije. Sprečavaju perutanje osetljive kože.

Med je poznat po svom blagotvornom dejstvu i neguje i hrani kožu dubinski.

Kokosovo ulje vezuje vlagu unutar kože lica čineći je glatkom i jedrom.

Maska od jogurta

 

Za ovu masku vam je potrebno:

 • jedna kašika jogurta
 • jedna kašika meda

Sastojke pomešajte i dobro sjedinite. Masku nanesite na lice i ostavite da deluje oko dvadeset minuta. Nakon toga isperite mlakom vodom.

Jogurt obnavlja ćelije kože lica i vraća im elastičnost i sjaj. Med dubinski hrani i hidrira kožu.

Dekorativna kozmetika za osetljivu kožu

 

Kako je šminka sastavni deo dnevne rutine skoro svake žene, važno je reći nešto o tome i o osetljivoj koži lica.

 

Za osetljivu kožu lica važno je dobro ispitati svaki preparat pa i šminku da se ne bi izazvale još veće neugodnosti.

Puder za osetljivu kožu lica

 

Pri odabiru pudera nije važna samo nijansa koja odgovara tenu već i je važno da on odgovara vašem tipu kože.

Kada je koža osetljiva, puderi u kamenu ili prahu nisu izbor za vas. Tečni puder je pravi izbor. Osetljiva koža lica je sklona perutanju i svrabu kao i peckanju, pa je neophodno da tečni puder koji odaberete ima umirujuće elemente i da hidrira kožu. Na tečnom puderu tražite oznake “moisturizing” ili “hydrating” jer su to puderi koji će i negovati vašu kožu!

Puder za osetljivu kožu lica treba da ima i čestice koje reflektuju svetlost da bi vidljivo umanjili nesavršenosti kože kao bore i crvenila. Ako vidite da sadrže komplekse vitamina i neke od prirodnih sastojaka kao što su shea maslac ili esencijalna ulja, znajte da je to puder namenjen osetljivoj koži lica.

Treba izbegavati puderaste formule koje će dovesti do još većeg isušivanja kože.

Senke, karmin i maskara su delovi šminke koje možete koristiti i na osetljivoj koži lica.

Neka ti kozmetički preparati takođe budu hidratantni, puni aktivnih sastojaka i namenjeni negovanju kože.

Kako sprečiti pojavu osetljive kože lica?

 

Kao i za svaki problem lica koji se može javiti prevencija je pola rešenja.

Svakodnevno hidrirajte kožu i negujte je. Kad god imate priliku ugodite sebi i svojoj koži lica. Priuštite sebi kozmetičke tretmane i masaže lica čak i ako ćete ih uraditi sami kod kuće.

Uzmite predah od svakodnevnih obaveza i obilja stresa i posvetite se sebi i svojoj koži.

Držite se saveta koje samo izdvojili za vas i posećujte redovno dermatologa pa će osetljiva koža lica biti prošlost, a lepa i zdrava koža koja sija vaša sadašnjost i budućnost.

Osetljiva koža lica je problem, ali nije bolest i uz prave savete i dobru negu i ne deluje tako strašno, zar ne?

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *