kako prestati dirati lice
Bubuljice

Kako prestati dirati lice i zašto je to važno?

Dalje ruke od lica ukoliko želite besprekoran ten. Upoznajte posledice ove navike i naučite kako prestati dirati lice rukama.

U nizu različitih uzročnika nepravilnosti na licu, bubuljica u ovom slučaju, red je da progovorimo koju i o jednoj naoko bezopasnoj navici. Ako ćete mi sad reći da vi to ne radite, odmah ću vas demantovati statistikom, a čime drugo?

Prosečna osoba svoje lice dodirne u proseku 23 puta svakog sata.

Začuđeni.

E sad drugi vaš argument: “Ruke su mi čiste.”

Ok, uglavnom jesu. Perete uh nakon povrtaka kući, nakon toaleta i šta ti ja znam. Samo šta ste uradili nakon pranja ruku na poslu? Naravno, nastavili ste da kucate i prevrćete papire, javljali ste se na telefon…A čim je zapelo nalaktili ste se bradom na šaku čitajući mejl koji vam se nije dopao.

 

pipanje lica rukama

 

Ruke peremo, ali tastature, telefone, fakture i registratore ne. 

A kancelarijski posao je još i jedan od čistijih.

Znam, znam, od ovakvog razmišljanja može da se poludi.Slažem se sa vama. Mikrobi su naši sustanari kako oni loši tako i oni dobri.

Ne vredi kukati zbog njihovog prisustva , čak je vrlo važno da ne skliznemo u paranoično pranje ruku.

Zašto diramo lice rukama?

 

Dodirivanje lica je samoumirujući pokret koji ćemo upražnjavati dok smo živi jer to naš mozak od nas zahteva.

Još u majčinoj utrobi beba počinje da dira lice. Ovo se smatra znakom zdravog razvoja ploda.To je takođe prvi znak da se senzorni nervi pravilno razvijaju na licu.

Dodirivanje lica je refleksna radnja. Na primer, kada nas zasvrbi tačka na koži, mozak odmah signalizira ruci da počeše taj deo tela.

Diranje lica može biti i nesvesna navika kao grickanje noktiju.

To je takođe i vid neverbalnog izražavanja. Na primer, kada smo iznenađeni ili uplašeni stavljamo ruke preko usta, kada smo koncentrisani naslonimo bradu na šaku.

Dodirivanje lica je umirujući mehanizam koji angažuje čula.Nervozne osobe ili one u stanju stresa češće diraju lice rukama. Sa psihološke strane gledano, diranje lica rukama nije loša navika već biološka potreba koju stičemo još u majčinoj utrobi.

Najviše se dodirujemo po licu jer se na taj način oslobađamo stresa. Telo ima mnogo nervnih završetaka. Oni na jagodicama prstiju su posebno osetljivi. Nervi koje njima stimulišemo moraju biti vrlo senzitivni i blizu mozga kako bi se postiglo što brže olakšanje. U koži ljudskog lica smešteno je mnogo senzitivnih nervnih završetaka. Zato mozak stalno šalje naše šake ka licu kada mi je potrebno brzo smirivanje.

Pozovite prijatelje na gledanje horor filma. Posmatrajte koliko često diraju lice.

Svi znamo da je i dodir na ramenu ili masaža stopala vrlo prijatno iskustvo. Ipak, dodiri ove vrste su nepraktični i ne mogu brzo da zadovolje trenutnu potrebu za oslobađanjem od stresa.

Čačkanje bubuljica kao poseban vid diranja lica

 

Imate bubuljice? To je već dovoljno loše.

 

 

Ukoliko ste razvili naviku da ih “kopate”, grebuckate, pipkate prstima potpuno nesvesno, valjalo bi da iskorenite tu naviku.

U svakoj bubuljici se nalazi veliki broj bakterija izazivača upale. Čačkanjem bubuljica rasejavate bakterije po zdravim delovima lica uvećavajući mogućnost nastanka novih bubuljica.

Diranjem bubuljica možete ih dodatno kontaminirati te će se one umesto da se zamire pretvoriti u gadnu infekciju kojoj će biti potrebno mnogo vremena da se isceli.

Osobe koje čačkaju bubuljice prepoznaćete po tamnim flekama i ožiljcima od bubuljica na licu.

Zašto ne valja dirati lice?

 

Zašto nešto što nam je priroda dala kao uslovni refleks ne bi valjalo?

Rukama konstantno dodirujemo mnoštvo predmeta. Budući da ništa od dodirnutog nije sterilno, na prstima uvek imamo pozamašan broj bakterija koje ne želimo na svom licu.Neke od bakterija su loše i izazivaju nepravilnosti koje zovemo upalnim aknama.

Tu je zatim i gore pomenuto rasejavanje bakterija sa već postojećih bubuljica, razmazivanje sebuma i guranje istog u pore. Čestim diranjem lica nanosite na kožu i nepoželjne materije kao što su kreme za ruke. Ovo može zapušiti pore, izazvati alergije ili iritacije.

Čestim dodirivanjem lica kvarite šminku, razmazujete sadržaj sa prstiju po beloj košuli i tako u nedogled.

Nemojte to raditi.

Da li diranje lica izaziva akne?

 

Diranje lica rukama svakako nije dobra ideja.

Vezano za akne, ova navika je retko glavni krivac za akne. One obično nastaju usled genetske sklonosti, hormonskog disbalansa, previše sebuma koji vaša koža proizvodi i pogrešnih preparata za negu. Mnogo je različitih uzroka bubuljica i ovo im samo potpomaže. Diranje lica rukama može dodati ulje na vatru pogotovo kod osoba čije je lice sklono aknama.

Dodiri rukama su uvek novi izvor bakterija na licu. Neke od njih mogu biti izazivači kontaktnih akni. Ukoliko je vaše lice čisto bez akni osim na nekom delu na primer bubuljice na bradi, obratite pažnju da li često sedite nalakćeni sa bradom u šaci.

Hoće li se lice oporaviti ako prestanem da ga diram?

 

Da li će akne nestati ako ste prestali da dirate lice? Neće, ako nisu ni izazvane ovom lošom navikom.

Ako ovo čitate, sigurno tražite put do lica bez bubuljica. Upoznala sam devojku koja nije čačkala lice, a opet je imala gomilu problema sa bubuljicama. Ovo pričam kako biste svi vi znali da uvek postoji izlaz. I kao po pravilu, najbolja rešenja su prilično jednostavna. Nakon svakakvih pokušaja Jovana je otkrila upravo to jednostavno, prirodno rešenje i zauvek se otarasila bubuljica. Njeno iskustvo vam može biti od koristi. Zato vam predlažem da obavezno pročitate njenu ispovest na sledećem linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Ukoliko je čačkanje postojećih akni navika koje ste se otarasili,  O DA, vaše lice će se postepeno oporavljati. Akne koje su došle od čačkanja lica će jednostavno početi da nestaju čim otklonite uzrok. Neka vam ruke budu čiste i držite ih podalje od lica.

Sigurno je da niko od nas to nikada neće uspeti u potpunosti. Prosto ne možemo protiv prirode, nismo roboti koji se jednostavno reprogramiraju na drugu vrstu radnje. Ipak, smanjite bar upola dodire lica i već ste napravili dobar posao.

Ukoliko dobijete na lotou ili vas jednog dana ispred kuće sačeka novi Mercedes sa roze mašnom slobodno pokrijte lice rukama i skačite vrišteći na sav glas. Ma nek ide život i po koja bubuljica pride!

Znamo da su same akne često manji problem od ožiljaka i tamnih fleka koji nastanu na mestu akne koju ste čačkali, pokušavali da iscedite pre vremena, inficirali itd.

Ceđenje bubuljica je jedna od najgorih navika kad je lice u pitanju. Istovremeno, ovo je poriv kome je najteže odoleti. Kada ga pobedite, ostavite aknu da odradi svoj biološki ciklus i zamiri se najmanji su izgledi da ćete dobiti ožiljak ili tamnu fleku od bubuljice.

Dakle, čačkanje bubuljica je mnogo gora navika od prostog dodirivanja lica. To se jednostavno ne sme raditi onako usput u vidu sporta.

Ukoliko je baš neka zrela bubuljica spremna za ceđenje, postoje stroga pravila kojih se morate pridržavati. Sve ostalo je pogrešno.

Čačkanje lica kao poremećaj

 

Iako smo naučili da je, koliko god nam se činilo pogrešno, dodirivanje lica prirodan, biološki mehanizam.  Neke osobe, međutim, baš preteruju u čačkanju lica. Reč je o anksioznim osobama. Kako bi se izborile sa stresom, takve osobe ponavljaju telesne pokrete kao što je grickanje noktiju, igranje pramenom kose ili učestalo dodirivanje lica. Ovde govorimo o mnogo više od 23 dodira na sat.

Ovo može biti posledica dnevnih događaja koji izazivaju uznemirenost, odsustva socijalne interakcije, osećaja nemoći ili stida. Generalno, osoba može razviti ovakvo ponašanje svaki put kada se oseća neprijatno u svojoj koži.

Isto tako, kod težih oblika anksioznosti, čačkanje lica može biti stalna navika to jest uobičajeno ponašanje.

Kako prestati dirati lice ?

 

U svrhu zaštite od Covid infekcije rađena je studija o učestalosti dodirivanja lica rukama.Srećom, ista studija nam je ponudila i načine da se otarasimo te ružne navike. Ovde naravno pričamo o tome kako prestati dirati lice rukama u svrhu čistijeg tena bez bubuljica, ali i zaštita od virusnih infekcija nije zanemarljiv benefit.

Evo načina da bar proredite diranje lica rukama:

Pazite

 

Kako biste se otarasili ove navike pre svega morate je postati svesni. Lice dodirujemo poptuno nesvesno dok radimo, razgovaramo, telefoniramo. Obratite pažnju koliko često to radite. Posmatrajte i druge. Uočite koliko često oni to rade. Ovo će učiniti da postanete svesni svog ponašanja.

Zamenite prihvatljivijim gestom

 

Kada postanete svesni navike diranja lica pokušajte da učinite svestan napor. Dogovorite se sa sobom da ćete svaki put kada vam šaka krene ka licu prekrstiti ruke ili uplesti prste, otpiti gutljaj vode ili učiniti bilo koju prihvatljivu kretnju u zamenu za dodir po licu Vremenom, nova radnja će zameniti nepoželjnu. Postaće novi ventil za kanalisanje iste emocije na drugačiji način.

Promenite način na koji sedite

 

Obratite pažnju na način na koji sedite. Držanje laktova na stolu je idealan položaj za polaganje brade u šaku.

 

diranje lica

 

Umesto toga stavite ruke u krilo tokom razgovora.

Neka vam ruke budu zauzete

 

Ljudi često dodiruju lice zbog nervoze, stresa, neprijatnog razgovora i slično. To su one situacije kada kažemo da ne znamo šta ćemo sa rukama. Spinner, antistres loptice ili samo olovka koju vrtimo između prstiju su dobri primeri kako da zaposlimo ruke koje tada neće nekontrolisano dodirivati lice

Sklonite kosu sa lica

 

Ukoliko je vaša frizura razlog vašeg čestog diranja lica promenite je. Vežite kosu u rep, punđu ili samo fiksirajte neposlušne pramenove koje uokviruju lice lepom šnalama ili češljevima.

Osećaćete se prijatnije i ukloniti jedan razlog za diranje lica rukama.

Proverite da li vam okvir za naočare savršeno odgovara

 

Okvir za naočare koji je komotan ili pretežak svako malo klizi niz nos i mi ga svako malo guramo nazad rukama. To je najčešće potez kojim spoljašnjom stranom šake pređemo sve od brade do naočara po koži lica. Ukoliko morate da vratite naočare na mesto uvek ih pažljivo uhvatite sa dva prsta sa strane ne dirajući lice. Verovali ili ne, na ovaj način naočare mogu biti krivac za bubuljice.

Koristite maramicu

 

Kada morate da dodirnete lice  jer vas svrbi ili iz nekog drugog razloga, učinite to maramicom. Uvek treba da imate paket maramica sa sobom.

Sprečite iritacije lica

 

Kada je lice suvo, zateže, iritirano je postoji veća potreba diranja lica rukama.Redovno negujte i hidrirajte lice za prijatniji osećaj i bolji izgled.

 

 

Stavite parfem na zglobove šaka

 

Uglavnom to i radimo. Naparfimisana ruka nam sada može služiti kao podsetnik da svaki put kada osetimo miris zaustavimo pokret šake koji vodi ka licu. Ovo će biti posebno efikasno ukoliko upotrebite novi parfem ili onaj koji retko koristite. Svakodnevni neće raditi jer ste na njega naviknuti i neće vam skrenuti pažnju.

Postanite svesni koliko su vam ruke prljave

 

Nemamo mogućnost da vidimo bacile na koži ruku. Ma koliko da ih perete tokom radnog dana, neprestano dodirujete brave, papire, tastaturu, mobilni telefon. Osvestite i vizualizujte to prisustvo mikroba na svoji rukama. Na ovaj način ćete početi više da pazite i ne dotičete lice udok ste u javnom prevozu, samoposluzi  i slično.

Šta još možete uraditi?

 

Sad kad nam je jasno da odustajanjem od čačkanja lica nećemo dobiti baš onoliko koliko smo očekivali – porcelanski ten bez mane, šta je to što bi nas moglo povesti ka tom cilju?

Nega, nega i opet nega. Predano, temeljno svakodnevno osluškivanje potreba svoje kože.

Možda ste svašta probali pa nije išlo. E sada je vreme za modernu klasiku nege lica.

To vam je kao sa odevanjem: najlepše su one žene koje se oblače jednostavno dodajući svom izgledu ličnu notu.

Prirodna kozmetika je savremena klasika i zlatni standard u nezi lica. Preparati su biljnog porekla, bez štetnih hemikalija i sa mnoštvom aktivnih supstanci u sebi. Oni vam neće lečiti bubuljice tako što će vam isušitu kožu, nego tako što će je dovesti u ravnotežu.

Osobe sklone aknama i bubuljicama dan bi morale da počnu i završe prirodnim losionom i gelom protiv bubuljica. Nakon toga se nanosi prirodna krema.

I da, ne dira se lice rukama!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *