hidrohinon krema za lice
Kozmetika za lice

Hidrohinon krema za lice čini čuda na koži! Ili možda ne?

Hidrohinon krema za lice mogla bi biti trajno rešenje za ožiljke i fleke na licu i način da dođemo do savršenog tena. Dok se jedni kunu u njenu efikasnost, drugi tvrde da je ova krema štetna po zdravlje kože. A šta je istina?

Ukoliko imate problem sa hiperpigmentacijama na licu ili se već dugo borite sa ožiljcima od bubuljica, onda vam je sigurno poznata hidrohinon krema za lice. Naravno, pitamo se na koji način funkcioniše i kako se koristi? Koje mogu biti  nus pojave korišćenja ove kreme? Idemo redom…

Šta je hidrohinon krema za lice?

 

Hidrohinon je jedan od sastojaka koji se koriste u spravljanju različitih krema za izbeljivanje kože i uklanjanje tragova hiperpigmentacije. Ovo aromatično organsko jedinjenje naziva se još i Benzen-1,4-diol ili kinol.

Hidrohinon se smatra jednim od najjačih i najefikasnijih sredstava za izbeljivanje kože i postizanje ujednačenog tena.

Na primer, u azijskim zemljama kreme za izbeljivanje lica su veoma popularne, jer žene sa ovog podneblja smatraju da bleđi ten deluje mnogo prefinjenije.

Ovakve kreme sve su popularnije i kod nas, a osim efekta izbeljivanja kože i uklanjanja fleka sa lica, hidrohinon krema za lice koristi se i rešavanje različitih kožnih problema. Među njima su ožiljci od bubuljica, melazma, podočnjaci.

U prirodi, hidrohinon se nalazi u nekim vrstama čaja, u kafi, a ima ga i u pivu i vinu. Na taj način dospeva u organizam prirodnim putem. U našem organizmu hidrohinon se metaboliše u jetri, a eliminišemo ga putem urina.

Veoma je važno napomenuti da se hidrohinon svrstava u visoko reaktivne molekule. To znači da može delovati mutageno i citotoksično, a postoje i brojni naučni radovi na ovu temu .Zbog toga je u zemljama Evropske unije i Japanu hidrohinon zabranjen kao sastojak preparata koji se izdaju bez lekarskog recepta.

Međutim, ne postoje zvanični i konkretni dokazi o kancerogenoj štetnosti hidrohinina ukoliko se koristi na površini kože, u vidu kreme. Bitno je spomenuti i da američka Agencija za hranu i lekove smatra je hidrohinon u koncentraiji od 2% bezbedan i efikasan.

Ako vas ovo ipak zabrinjava, pročitajte kako se Lile rešila fleka na koži prirodnim putem. Ne samo da je dobila ujednačen ten, nego su nestali i bore i podočnjaci. O čemu se radi, saznajte iz njene priče koja se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Kako deluje hidrohinon krema za lice?

 

Kreme za lice koje sadrže sastojke za posvetljivanje kože deluju tako što ometaju proizvodnju novog melanina i smanjuju količinu već postojećeg melanina u koži.

Takve su kreme koje sadrže hidrohinon, ali i sastojke kao što su glikolna kiselina, kojična kiselina, dioična kiselina, vitamin C, arbutin, glabridin.

  • Hidrohinon krema za lice deluje tako što nakon određenog vremena dolazi do postepenog posvetljivanja tretiranih delova kože. Pojedini je porede sa varikinom, odnosno, da ima na kožu isti efekat koji varikina postiže prilikom izbeljivanja odeće, na primer;
  • Iako postoje brojne kreme sa malim procentom hidrohinona koje se mogu naći u slobodnoj prodaji, naš savet je da se svakako pre toga konsultujete sa svojim dermatologom. Nebitno je koji problem na licu želite da rešite. Ipak, kako bismo sprečili različita oboljenja kože, najvažnije je da na vreme povedemo računa o imunitetu kože lica;
  • U suštini, iako su mišljenja podeljena, hidrohinon se smatra bezbednim za upotrebu u kozmetičkim proizvodima, ali je njegova koncentracija ograničena;
  • Unazad 50 godina, hidrohinon važi za najpopularnije sredstvo za posvetljivanje kože. Samo  pri većim koncentarcijama može biti rizičan za korišćenje na koži i može vam napraviti probleme ukoliko se ne držite tačnog uputstva za upotrebu.
  • U dermatološkim preparatima hidrohinon se koristi u koncentraciji 2% ili 4%. Kreme sa 2% hidrohinona možete kupiti i bez recepta, dok će vam za one sa većim procentom hidrohinona biti potrebno da vam dermatolog prepiše recept;
  • U kremama koje sadrže hidrohinon uglavnom se nalaze i sastojci kao što su tretinoin i to na primer u koncentraciji 0,05% i 1% hidrokortizon acetata. Tretinoin, to jest retinolna kiselina, je veoma efikasan jer sprečava oksidaciju hidrohinona, omogućava eliminaciju melanina i poboljšava prodiranje hidrohinona u kožu.

Kao alternativa hidrohinonu, ukoliko ste na primer alergični na ovaj sastojak, mogu se upotrebljavati arbutin i kodžik kiselina, u kombinaciji sa alfa hidroksi i poli hidroksi kiselinama.

Ovde saznajte sve o dejstvu i efektima kiselina za lice!

Uvek se  možete opredeliti za neku od potpuno prirodnih krema za lice, čiji sastojci mogu efikasno posvetliti željene delove lica. Na primer, odaberite kremu kremu sa uljem čajevca koje je odlično protiv fleka na licu i podočnjaka. Takođe, neki od odličnih prirodnih sredstava protiv fleka su i grožđe, ananas, peršun.

Kome je namenjena hidrohinon krema za lice?

 

hidrohinon krema upotreba

 

U želji da imaju savršen ten, milioni žena širom sveta koriste upravo hidrohinon kremu za lice za izbeljivanje kože i rešavanje drugih nepoželjnih situacija na licu. Upravo je i masovna upotreba ove kreme, ali i preterivanje u njenom koriščenju, dovela do toga da se povedu polemike o štetnosti hidrohinona na koži.

Naš savet je da najpre dobro razmotrite sve opcije koje bi mogle da vam pomognu da se rešite, na primer, fleka ili ožiljaka na licu, da konsultujete dermatologa, da čujete različita iskustva, pa tek onda da krenete sa korišćenjem hidrohinon kreme za lice. Opcije su razne, od prirodnih krema na biljnoj bazi, TCA pilinga za lice, do korišćenja, na primer, lavande za lice.

Ukoliko odlučite da koristite hidrohinon kremu za lice, ona će sigurno biti od velike pomoći u rešavanju različitih stanja na licu. Da vidimo u čemu je sve efikasna.

Uklanjanje  fleka na licu

 

Upravo i najbolje rezultate hidrohinon krema za lice postiže kada je u pitanju uklanjanje fleka na licu i hiperpigmentacija. Hiperpigmentacije se javljaju  kada dođe do prevelike proizvodnje melanina. Tada koža tamni na određenim delovima, pa nastaju braon i tamne fleke na licu. One se pojavljuju usled različitih faktora, hormonskih promena, iritacija na koži, upotrebe lekova, pa čak i stres i pušenje mogu biti okidači. Međutim, najčešći razlog za pojavu hiperpigmentacija je preterano izlaganje suncu i štetnim UV zracima koji povećavaju pigmentaciju kože.

Oblici i veličine fleka na licu mogu biti različiti. Jedan vid fleka na licu koje se leče kremama sa hidrohinonom jesu i melazme.

Fleke od sunca su jasno oivičene, dok su melazme razlivene i daju koži neujednačenu boju.

Melazme se najčešće javljaju kod žena. Dokazano je da hidrohinon smanjuje boju kože izazvanu melazmom i drugim oblicima hiperpigmentacija. Slabije efekte hidrohinon postiže kod uklanjanja efelida, odnosno pega od sunca. Pege od sunca najčešće blede same od sebe tokom zime, a hidrohinon će biti od pomoći i ukoliko želite da ublažite staračke pege.

Tretman uklanjanja fleka na licu hidrohinon kremom traje najčešće dva do tri meseca, u zavisnosti od stanja kože i veličine fleka. Za uklanjanje hiperpigmentacija možete probati i neku drugu kremu za fleke na licu.

Postoje i ova ulja za fleke na licu!

Uklanjanje ožiljaka na licu

 

Ožiljci koje ostavljaju akne i bubuljice na licu nisu nimalo naivna stvar. Oni nastaju kao rezultat različitih upalnih procesa na koži i ukoliko se ne tretiraju blagovremeno. Pogrešno ceđenje bubuljica takođe može za rezultat imati ružne ožiljke i rupice od akni.

Hidrohinon krema za lice pokazala se kao veoma efikasna u uklanjaju ožiljaka, jer svojim dejstvom dovodi do toga da oni vremenom blede. Bolji rezultati postižu se ukoliko se koristi i na primer hijaluronska kiselina i vitamin E koji obiluje antioksidansima.

A obavezno otkrijte i sve druge načine za uklanjanje ožiljaka od bubuljica.

Hidrohinon krema za izbeljivanje lica

 

Ukoliko želite da izbelite lice i verujete da ćete tako lepše izgledati, onda vam i tu može pomoći hidrohinon krema za lice. U suštini, i ovde je reč o izbeljivanju određenih fleka na licu kako bismo dostigli savršen, beo ten. Vodite računa samo da ne preterate sa korišćenjem hidrohinon kreme kako ne biste oštetili kožu. Uvek možete probati razna prirodna sredstva za izbeljivanje lica.

Hidrohinon krema protiv podočnjaka

 

Podočnjaci su naši neprijatelji. Dokaz su umora, neprospavanih noći ili su jednostavno tu bez obzira na to koliko smo odmorni. Za razliku od ostatka kože na licu, koža ispod očiju je izuzetno tanka i tu ne postoji sloj masnog tkiva koji imamo na obrazima ili čelu. Oko očiju postoji veliki broj limfnih žlezda i malih krvnih sudova, a kada je krvotok usporen i smanjen je dotok kiseonika, naziru se ti krvni sudovi.

U zavisnosti od toga  kakav tip kože imamo i kakav nam je ten, boja podočnjaka može varirati, od svetlo plave, ljubičaste, do žute ili crne. Ova diskoloracija na koži ispod očiju, stručno se naziva “periorbitalna hiperpigmentacija” ili POH.

Upravo zato što je reč o diskoloracijama, odnosno promeni boje kože, hidrohinon krema za lice može biti efikasan tretman i za podočnjake.

Svakako, probajte i sjajne jastučiće za podočnjake i uklonite tamne kolutove kremama za podočnjake!

Kako se koristi hidrohinon krema za lice?

 

Preparati koji sadrže hidrohinon su u obliku kreme ili gela za lice.

Veoma je važno napomenuti da se svi proizvodi na bazi hidrohinona nanose na lice tokom noći, zbog fotoosetljivosti i mogućnosti da usled sunčevog zračenja dođe do nepoželjnih reakcija na koži.

U retkim slučajevima, hidrohinon krema za lice može se koristiti tokom dana, ali tada ona obavezno mora da sadrži UV filtere.

U zavisnosti od problema koji tretiramo, različit je i period korišćenja hidrohinon kreme za lice. Kod fleka na licu prvi rezultati mogu biti vidljivi nakon 4 nedelje korišćenja kreme, ali ipak je sve individualno. Kod nekoga se prvi rezultati primećuju posle 3 meseca korišćenja.

Uglavnom, ne preporučuje se da se hidrohinon krema koristi duže od 6 meseci.

Nakon toga bi trebalo napraviti pauzu, pa tek kasnije, u konsultaciji sa dermatologom, koža se može ponovo tretirati ovakvim preparatima.

Prilikom korišćenja hidrohinon kreme najvažnije je da se pridržavamo uputstva za upotrebu, odnosno smernica koje nam je dao lekar.  Pre početka tretmana obavezno treba uraditi test osetljivosti na hidrohinon, kako bismo otklonili mogućnost alergijskih reakcija. Na malom delu kože, na primer, iz uha, nanesite malo kreme i sačekajte da prođe 48 sati. Ukoliko se ne pojavi crvenilo ili svrab, onda krenite sa tretmanom.

Kada nanosite kremu vodite računa da izbegavate deo oko očiju, usta i nozdrva. Ukoliko upravo tretirate delove kože oko ovih područja možete kremu nanositi recimo štapićem za uši kako biste bili precizniji. Bitno je da kremu nanosimo na suvu, očišćenu kožu.

Neželjeni efekti hidrohinon kreme za lice

 

Kao i svaki proizvod za kožu, tako i hidrohinon krema za lice može izazvati određene nus pojave. Do neželjenih reakcija na koži najčešće dolazi ukoliko kremu ne koristimo prema propisanim uputstvima ili ako nanosimo veću količinu od potrebne.

Nus pojave hidrohinon kreme mogu biti svrab, crvenilo, peckanje ili osip. Osim ovih iritacija kože, moguća je i pojava kontaktnog dermatitisa. Veoma ozbiljan neželjeni efekat na tamnoj koži može biti razvoj egzogene ohronoze, retke bolesti koja se veoma teško leči. Karakteriše je tamnjenje kože usled korišćenja sredstava za izbeljivanje, a nastaje kada se hidrohinon koristi u dužem periodu, u koncentraciji od 4% ili jači.

Poseban oprez savetuje se onima sa osetljivom kožom ili osobama koje su ranije imale ekceme ili druge kožne bolesti. Oni spadaju u veoma osetljivu kategoriju, a lekar svakako mora biti upoznat sa svim detaljima. Hidrohinon kremu za lice ne smeju da koriste trudnice i dojilje, kao ni deca mlađa od 12 godina.

Zato se uvek možete odlučiti za prirodne alternative i izboriti se sa flekama i hiperpigmentacijama.

Hidrohinon krema za lice – iskustvo

 

hidrohinon krema za izbeljivanje lica

 

Dragana nam je ispričala svoje iskustvo u vezi sa hidrohinon kremom za lice.

„Imam veoma svetlu kožu i pre nekoliko godina sam na moru veoma izgorela. Kao posledica mi je ostalo nekoliko tamnih fleka na licu, na čelu i obrazima. To me je veoma nerviralo, jer ni jedan puder ni korektor nisu mogli da ih prikriju. Prošle godine sam otkrila hidrohinon kremu za lice, odnosno, moja kozmetičarka mi je savetovala da probam tako da rešim fleke.

Pročitala sam svašta o hidrohinonu, da je štetan, da je odličan, pa sam morala da se konsultujem sa deramatologom. On me je posavetovao da probam sa kremom sa 2% hidrohinona, da vidimo šta će se desiti. Nanosila sam je svako veče isključivo na fleke i nakon dva meseca sam primetila da polako blede. To mi je bilo dovoljno. Kremu sam prestala da koristim, jer se ipak plašim neželjenih efekata ukoliko je predugo budem koristila. Fleke sam potpuno iskorenila kremom za lice na prirodnoj bazi“, kaže ova tridesetogodišnja devojka.

Hidrohinon krema za lice – cena

 

U našim apotekama može se naći veliki broj hidrohinon krema za lice koje se uvoze iz Amerike, Velike Britanije, Francuske i njihove cene variraju od 1.500 do 4.000 dinara. Na recept lekara, u apotekama vam mogu napraviti svoju verziju kreme sa hidrohinonom, a za manje novca. Takve kreme mogu koštati oko 1.000 dinara.

Međutim, na sajtovima mnogih proizvođača krema za lice piše da umesto hidrohinona u svojim krema sada koriste arbutin, koji je prirodna alternativa hidrohinonu, hemijskom jedinjenju za izbeljivanje kože.  Kako navode, arbutin ne iritira kožu i ne izaziva upale, blag je i pogodan i za one sa osetljivom kožom.

Najvažnije je da dobro razmislite pre odabira bilo kog tretmana za svoje lice. Obavezno konsultujte iskusnije od sebe pre nego što se opredelite za hidrohinon kremu, ali i bilo koji drugi proizvod za kožu. Stavite svoje zdravlje na prvo mesto, a nadamo se da smo vam barem malo pomogli ukoliko ste se dvoumili da li je hidrohinon krema proizvod za vas.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *