kiseline-za-lice
Nega kože

Kiseline za lice u službi lepote!

Ukoliko želite da se rešite bubuljica, ožiljaka na licu ili bora, kiseline za lice mogu biti vaš najbolji saveznik. Otkrijte odmah kada i kako se koriste, kojim tretmanima sve možete da se podvrgnete i izgledate sveže i podmlađeno. Saznaćete i kada kiseline na našem licu mogu biti štetne i u kojim slučajevima ih nikako ne smemo koristiti.

Kiseline za lice postale su sastavni deo među tretmanima gotovo svih kozmetičkih salona. Tretmani ovim kiselinama sve su popularniji i traženiji, a kiseline su i sve češći sastojak krema i drugih kozmetičkih proizvoda.

Zbog čega je to tako?

U čemu je tajna ovih kiselina, kako deluju na našu kožu i na koji način ćemo postići da budemo lepši uz njihovu pomoć?

Koje sve vrste kiselina za lice postoje?

Odmah otkrijte.

Šta su zapravo kiseline za lice?

 

Sve kiseline koje se koriste kao deo tretmana za ulepšavanje i rešavanje estetskih problema na licu deluju na istom principu.

Njima se skida površinski sloj mrtvih ćelija na koži, uspostavlja se normalna Ph vrednost, koža se rehidrira i postaje sveža i zategnuta.

Ovo su neke od najvažnijih benefita kiselina za lice:

 • stimulišu proizvodnju kolagena i elastina;
 •  dubinski hidriraju kožu i čiste pore na licu;
 • skidaju oštećeni sloj kože;
 • rešavaju problem bubuljica i ožiljaka od akni;
 •  smanjuju hiperpigmentaciju na koži i umanjuju vidljivost bora;
 • efekti su brzo vidljivi ukoliko ih koristimo u vidu hemijskih pilinga, dok u sastavu krema ili maski ipak sporije deluju.

Dok smo na početku, hajde odmah da razjasnimo i kada kiseline za lice mogu biti štetne.

 • tretmani kiselinama za lice ne rade se nakon agresivnih tretmana kao što je npr.dermoabrazija;
 • ukoliko imate na licu rane, povrede ili čireve, nećete raditi tretmane kiselina;
 •  nakon depilacije nausnica ili nakon tetoviranja obrva, sačekajte nekoliko dana kako biste radili ovakve tretmane.

Ukoliko imate upaljeno lice i bubuljice, sigurno želite da ostanete na sigurnoj strani. Kiseline bi valjalo zaobići, ali ovaj prirodni tretman ne! Marija nam je ispričala sve o prirodnom načinu na koji je ona sanirala svoje bubuljice i dovela lice do savršenstva. O čemu se radi, pročitajte u njenom ličnom iskustvu na ovom linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

U svakom slučaju, sve što vas zanima, pitaćete tamo gde budete radili tretman. Nakon pregleda, kozmetičar ili dermatolog, odrediće da li je vaše lice spremno za tretiranje kiselinama, ustanoviće koje kiseline i u kom procentu će koristiti.

Vrste kiselina za lice

 

Postoji nekoliko osnovnih vrsta kiselina koje se primenjuju u kozmetologiji i dermatologiji i to su:

 1. AHA, odnosno alfa hidroksi kiseline;
 2. BHA, beta hidroksi kiseline;
 3. PHA, poli hidroksi kiseline,
 4. TCA, odnosno trihlorsirćetna kiselina.
 5. HA – Hijaluronska kiselina
 6. Borna kiselina

Postizanje efekata na koži prilikom korišćenja ovih kiselina zavisi najpre od vrste, procenta kiseline, sastava kiseline, od broja tretmana koji su neophodni koži.

U slabijem rastvoru, do nekih 10 odsto, kiseline se koriste kao sastojak krema protiv bora, na primer, ili seruma za lice, pa ih na taj način koristimo i kod kuće. Zašto kiseline prijaju našoj koži? Objašnjenje je u tome da naša koža ima svoju prirodnu kiselost zahvaljujući  mlečnoj kiselini i aminokiselinama koje se luče iz znojnih i lojnih žlezda. Kiseline imaju ulogu da nas štite od štetnih mikroorganizama, poput virusa, bakterija, gljivica.

A da li ste znali da se kiseline za lice dobijaju i iz voća i mleka?

Saznajte odmah kako.

AHA kiseline za lice

Alfa hidroksi kiseline su prirodne kiseline i nazivaju se još i voćne upravo zbog toga što se najviše nalaze u voću. Isto tako, ima ih i u mleku, šećeru.

Počeci korišćenja AHA kiselina datiraju još iz 60- ih godina prošlog veka, a danas se koriste u celom svetu kao samostalni tretmani ili kao dodaci drugim tretmanima.

Kako deluju AHA kiseline?

Najčešće se koriste u vidu hemijskih pilinga tokom kojih stručna osoba nanosi na kožu rastovre određenih kiselina, kako bi se oštećeni sloj kože zamenio novim, zdravijim. Shodno stanju i potebama kože, može se raditi površinski, srednje duboki ili dubinski piling. Ovaj poslednji rade isključivo lekari. Na lice se nanosi nekoliko slojeva voćnih kiselina, opet, u zavisnosti od potreba i osetljivosti kože.

Pilinzi voćnim kiselinama pomažu da se sa lica što pre uklone izumrle ćelije kože, da se ona brže regeneriše i da nakon toga izgleda mlađe i svežije. 

Osim na licu, hemijski piling može se raditi i na vratu, rukama i nogama. AHA kiseline deluju višestruko:

 • koži vraćaju volumen i vlažnost;
 • podmlađuju je, pomoći će vam da uklonite znakove starenja kože;
 • pročišćavaju pore od viška sebuma i tako ih  sužavaju;
 • peglaju bore;
 • pomažu kod uklanjanja ožiljaka od bubuljica;
 • pomažu kod lečenja akni;
 • pomažu prilikom izbeljivanja fleka na licu i kod rešavanja hiperpigmentacije;
 • rastvaraju se u vodi i namenjeni se za normalnu i suvu kožu. Nisu najbolja opcija za osobe sa osetljivom i problematičnom kožom.

Kao što vidite, AHA kiseline su veoma moćne i ne čudi što se sve češće odlučujemo za ovakve tretmane. Bitno je da tretmane rade isključivo sertifikovani kozmetolozi ili lekari specijalisti, kako ne bi došlo do iritacija, osipa, upala i crvenila na koži.

Procenat AHA kiselina u pilingu može biti različit, na primer 5 odsto kada je koža izuzetno osetljiva ili 10 do 15 odsto ukoliko je reč o normalnoj koži, pa do čak 50 ili 70 odsto rastvora voćnih kiselina.

Broj tretmana i razmak između njih varira od tipa i zrelosti kože, problema koji se tretira. Najčešće se radi od 4 do 6 tretmana jednom u 7 do 14 dana. Sam tretman obuhvata detaljno čišćenje kože, toniranje i masažu lica.

Sigurno niste znali da vam limunska kiselina može pomoći da se rešite fleka na licu?

Saznaćete sada kako.Evo koje su najpoznatije AHA kiseline:

Limunska kiselina

 

Limun je magična biljka, odličan je saveznik ako želite da se rešite viška kilograma, a njegovi sastojci čine čuda kada je nega lica u pitanju. Pomoći će vam da se rešite bubuljica, mitisera, akni, ožiljaka od bubuljica i fleka na licu. Njegov glavni sastojak jeste askorbinska kiselina koja dubinski čisti kožu, ali i pomaže pri zarastanju ožiljaka od akni i bubuljica.

Da se vratimo limunskoj kiselini. Ona se može naći kako u limunu, tako i u narandžama i ostalom citrusnom voću. Vitamin C iz limuna i limunska kiselina vraćaju koži svežinu i hidriraju je.

Mali trik za čistije lice: razredite limunov sok sa malo vode i nanesite na lice pomoću tufera, pa isperite nakon što se sok osuši na licu. A ovde pročitajte najbolje savete za čišćenje lica.

Ukoliko mučite muku sa mitiserima, saznajte kako da se rešite mitisera stvarno i zauvek.

 Mlečna kiselina

 

Svi znamo da se Kleopatra kupala u mleku kako bi uvek izgledala sveže i podlađeno. Mi se nećemo baš kupati u mleku, ali mlečna kiselina na našem licu učiniće čuda.

Ova AHA kiselina dobija se iz mleka, mlečnih proizvoda, ali i fermentacijom povrća i voća.

Mlečna kiselina pomoći će vam da se izborite sa borama, a odlično je sredstvo za dubinsko hidriranje kože. Pomaže da se koži vrati tonus i čvrstina.

Glikolna kiselina

 

Upravo ova kiselina je jedna od najčešće korišćenih u kozmetologiji i dermatologiji, a u prirodi se nalazi u šećeru. Najlakše prodire koz pore, pa je čest sastojak krema za lice i dermatoloških proizvoda, dok se u većoj koncentraciji koristi za profesionalne tretmane i pilinge. Kreme koje u sebi sadrže glikolnu kiselinu najčešće se nanose uveče, jer glikolna kiselina kožu čini osetljivom na sunce.

Glikolna kiselina posebno daje efekte na zreloj koži, jer ima sposobnost da brzo regeneriše propale ćelije.

Korišćenjem ove kiseline koža postaje nežnija i zategnutija, podstiče se proizvodnja kolagena.

Kada je reč o hemijskim pilinzima glikolnom kiselinom, bitno je da se dve nedelje pre tretmana nanosi krema koja sadrži ovu kiselinu. Tako se smanjuje rizik od upala i crvenila na koži. Procenat glikolne kiseline u pilingu može biti različit, u zavisnosti od problema koji treba rešiti. Piling sa 30 odsto glikolne kiseline smanjuje vidljivost bora na licu, posle 3 ovakva tretmana. Procenat ove kiseline može ići i do 70 odsto i takvi pilinzi namenjeni su za uklanjanje tamnih fleka i mrlja na koži.

Nakon pilinga ovom kiselinom za lice nekoliko dana izbegavajte direktno izlaganje suncu i nemojte ići u solarijum.

 Vinska kiselina

 

Ova kiselina deluje kao antioksidant. U prirodi se može naći u nezrelom grožđu, a za sada nije detaljno ispitana njena upotreba na licu.

Jabučna kiselina za lice

 

Dobija se najčešće iz jabuke, ali može se naći i u kasjsijama, bananama, lubenici, kruškama, jagodama. Ova kiselina je po svom dejstvu jača od citrusne, ali se najčešće koristi u kombinaciji sa drugim AHA kiselinama. Naziva se još i malična kiselina.

Bademova kiselina

 

Dobija se iz gorkih badema, pa odatle potiče i naziv, a zovu je još i mandelična kiselina.

Bademova kiselina je nežnija od drugih AHA kiselina, deluje antibakterijski na kožu.

Najčešće se koristi u pilinzima protiv akni i potkožnih bubuljica, ali i za ublažavanje bora. Takođe, osobe sa rozaceom i crvenilom na licu, problem mogu rešiti upravo pilingom mandeličnom kiselinom. Mandelični rastvor minimalno iritira kožu, peckanje tokom pilinga gotovo da i ne postoji, što nije slučaj sa drugim AHA kiselinama.

Bademova kiselina preporučuje se osobama sa tamnijim tenom. Tamna koža ne sme se tretirati svim  pilinzima, zbog mogućnosti izbijanja izraženih fleka.

bademova kiselina za lice

BHA kiseline za lice

 

Beta hidroksi kiseline prodiru u dublje slojeve kože, za razliku od AHA koje više služe za površinski piling.

BHA kiseline se rastvaraju u ulju i prvenstveno su namenjene za negu masne kože, jer deluju na sužavanje pora i zaustavljaju lučenje viška sebuma.

Ne preporučuje se da u isto vreme koristite oba tipa kiselina.

Naješće korišćena BHA kiselina je salicilna kiselina.

Da li ste znali da se salicilna kiselina nalazi i u aspirinu? Otkrijte kako će vam aspirin pomoći da se rešite akni.

Salicilna kiselina

 

Ova kiselina se dobija iz vrbine kore, breze, kao i iz pojedinih zimzelenih biljki. Na kožu deluje kao svojevrstan antiseptik i zato je veoma popularna za lečenje akni. Čisti pore i uklanja mrtve ćelije sa kože. Zbog toga je salicilna kiselina jedan od najčešćih sastojaka proizvoda za uklanjanje akni i drugih problema na koži, kao što su psorijaza, bradavice ili perut. Ona pospešuje hidrataciju kože, jer lako prodire u dublje slojeve, ostavljajući kožu glatkom i zategnutom.

U preparatima koji se bore protiv akne zastupljena je u procentu oko 2 do 3 odsto. Smanjuje crvenilo i otoke na licu koji prate akne, a uspešno se bori i protiv mitisera.

U losionima za čišćenje lica procenat salicilne kiseline može biti oko 1,5 %, a najčešće ovakvi losioni nisu namenjeni dužoj upotrebi jer poprilično isušuju kožu. Posle korišćenja ovakvog losiona obavezno lice namažite hidratantnom kremom.

Kada su u pitanju hemijski pilinzi, salicilna kiselina se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim kiselinama. Salicilna kiselina deluje protivupalno i na taj način sprečava pojavljivanje bubuljica i akni.

Maska sa aspirinom

 

Aspirin tableta sadrži acetilsalicilnu kiselinu, koja je izvedena iz salicilne kiseline. Usitnite nekoliko aspirina i pomešajte sa malo vode, pa nanesite masku na lice i isperite nakon 20 minuta. U masku možete dodati i nekoliko kapi maslinovog ulja ako imate suvu kožu, malo gela aloe vere ukoliko imate crvenilo po licu. Ukoliko ste primetili bore na licu, koristite masku sa aspirinom jednom nedeljno.

Napomenimo samo da je tokom korišćenja kako AHA, tako i BHA kiselina, bitno da koristite dnevnu kremu sa SPF faktorom najmanje 20.  Ovu kremu koristite i dve nedelje nakon prestanka upotrebe proizvoda sa hidroksi kiselinama, kako biste sprečili pojavu fleka i mrlja na licu.

PHA kiseline

 

Ove kiseline su alternativa AHA kiselinama, jer imaju gotovo isti učinak, ali su namenjene prvenstveno veoma osetljivoj i problematičnoj koži.

 

kiseline u nezi lica

Pilinzi sa ovim kiselinama veoma su nežni, deluju protivupalno, hidriraju kožu.

Njihova prednost je ta što nisu osetljive na UV zrake, kao što je to slučaj sa AHA i BHA kiselinama. Zato su PHA kiseline idealne za  rešenje problema kože sa ošetećenjima od sunca, kao i kože sa neujednačenim tenom.

Krema sa PHA kiselinama može se koristiti i tokom letnjih meseci kada je pojačano zračenje. Postoji nekoliko PHA kiselina, u manjem procentu zastupljene su u kozmetičkim proizvodima, dok se u većem postotku koriste za stručne tretmane lica.

Laktobionska kiselina

 

Ova kiselina dobija se iz laktoze kravljeg mleka. Deluje umirujuće na kožu, uspešno se bori protiv bora i snažan je antioksidans.

Glukozna kiselina

 

Deluje poput AHA, ima antioksidativna i protivupalna svojstva.

Galaktoza

 

Najčešće se nalazi u proizvodima za čišćenje kože, deluje umirujuće i dubinski čisti pore.

TCA kiselina za lice

 

Trihlorsirćetna kiselina koristi se za dubinske pilinge koje treba da obavljaju samo izuzetno obučeni lekari.

Primenjuje se u lečenju oštećenja kože od sunca, za uklanjanje bora, proširenih pora i ožiljaka. Uglavnom se upotrebljavaju pilinzi  sa 15%, 25% i 35% TCA kiseline, zavisno od potreba pacijenta. Najvažnija funkcija ove kiseline jeste stimulacija ćelija koje stvaraju kolagen i elastin.

Oporavak od ovakvih pilinga traje i do nedelju dana.

Hijaluronska kiselina

 

Ako nas pitate, jedna od najkorisnijih kiselina koje se u kozmetici koriste je hijaluronska kiselina za lice. Jedan od razloga je i taj što je u pitanju prirodna supstanca, koja je već prisutna u koži. Mlada koža je sadrži u velikoj meri, što nije slučaj sa zrelijom kožom lica, jer rezerve hijaluronske kiseline se smanjuju starenjem.

Korišćenjem preparata sa hijaluronom, koža lica će povratiti svoj nekadašnji sjaj, a sve zahvaljujući činjenici da ona ima sposobnost da vezuje molekule vode, pa čini kožu spolja hidriranom, zategnutom i jedrom.

Borna kiselina

 

Odličan izbor za masnu kožu i bubuljice je borna kiselina za lice. Farmaceuti je često preporučuju, jer je jeftina, lako dostupna i daje solidne rezultate. Najčešće je u upotrebi kao rastvor, pa se koristi za čišćenje lica. Kako je blaga, samo borna kiselina ne daje rezultate, ali u kombinaciji sa drugim sastojcima (npr. glinom), odlično dezinfikuje kožu lica.

Poznati je antiseptik, ali to ne znači da je možete koristiti neograničeno. Potreban je oprez, jer velike količine borne kiseline isušuju kožu.

Dobar deo kiselina za lice upotrebljavamo, a da toga nismo ni svesni.

Kiseline za lice u kozmetičkim preparatima

 

Sve veći broj kozmetičkih preparata sadrži kiseline, jer praksa pokazuje da one imaju brojna pozitivna svojstva. U kreme za lice se dodaju u velikoj meri, jer samo tako mogu da ostave značajan trag na koži lica. Pre njihove upotrebe, obavezno proučite uputstvo za korišćenje, jer samo tako ćete dobiti prave rezultate.

Kiseline za lice koristite i kada npr. pravite maske za lice sa jogurtom, mlekom, limunom… Kiseline iz voća su bezbedne za korišćenje kod kuće, ali sa upotrebom preparata koji sadrže veću količinu ovih kiselina, ipak je potreban oprez, jer one mogu i da nanesu štetu koži lica.

Jače razmere kiselina za lice se koriste u profesionalnim salonima, i njima rukuju obučeni kadrovi. Eksperimentisanje sa njima nije pametna ideja, već ukoliko želite da probate njihov efekat, priuštite povremeno sebi profesionalni tretman.

Da žene ne odustaju od upotrebe kiselina za negu kože lica, svedoče brojna pozitivna iskustva. Evo, koje su kiseline za lice omiljene.

Kiseline za lice- iskustva

 

Vodeća kiselina za podmlađivanje kože lica je hijaluronska kiselina. Podjednako je koriste i mlađe dame (preventivno), a one starije zahvaljujući njoj održavaju svoju kožu lica mladolikom.

Ništa manje nisu popularni ni tretmani aha kiselinama za lice, jer iskustva govore da rezultati dobijeni hemijskim pilingom lica imaju nezamenljiv učinak kada je čišćenje i održavanje kože lica zdravom. Skidanje suvišnog, mrtvog sloja kože, oslobađa se zdrava koža lica. Ovaj tretman daje rezultate i kada je uklanjanje pigmentnih promena u pitanju, pa ga žene rade najčešće posle godišnjeg odmora.

Iskustva govore da dobar deo dama poklanja svoje poverenje salicilnoj kiselini za lice kada je uklanjanje bubuljica u pitanju, a razlog je jednostavan- u pitanju je prirodna supstanca koja ne narušava ph vrednost kože lica.

Sve kiseline za lice su veoma korisne u različitim fazama kroz koje koža prolazi, te ne treba imati dozu straha i otpor prema njima.  

Ukoliko do sada niste znali ništa o kiselinama za lice, sada ste naoružani svim bitnim informacijama. Mi smo ipak dali samo polazne osnove. KIseline za lice jesu super, ali ne koristite ih na svoju ruku. Naš savet je da se pre upotrebe bilo kojeg proizvoda sa kiselinama  konsultujete sa dermatologom ili nekim ko je stručan na ovom polju, kako ne biste omanuli u izboru. A jednom kada otkrijete koja kiselina prija vašem tipu kože, sigurno ćete biti oduševljeni rezultatima.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *