hemijski piling
Nega kože

Hemijski piling lica. Tretman o kojem se priča!

 Proverite zašto je hemijski piling lica toliko hvaljen i kako tačno utiče na kožu, da li tretman boli i koja je cena! Istražili smo sve to za vas:

Činjenica je da neke žene imaju prirodno lepu kožu lica, dok je nekima to ne ispunjen san. Taman se reše bubuljica, eto fleka i pega na koži, prvih bora i tako u krug. Čini vam se da će zauvek biti tako, a ne mora! 

Potrebno je da ojačate zaštitnu barijeru kože, a jedan od načina je da očistite lice od svih viškova i nepotrebnih stvari na njoj. Tretman hemijskog pilinga lica vam može pomoći u tome.

Otkrijte i vi zašto je hemijski piling lica jedan je od najtraženijih tretmana u kozmetičkim salonima i zašto ga dame širom sveta obožavaju.

Šta je hemijski piling lica?

 

Ako se prvi put susrećete sa ovim pojmom, treba da znate da piling lica podrzumeva uklanjanje mrtvog sloja ćelija kože sa površine, uključujući i čestice prašine, bakterije i ostale mikroorganizme. Može biti hemijski i mehanički.

hemijski piling lica

Hemijski piling lica je jedan od načina da dođete do čiste i zdrave kože lica uz pomoć različitih vrsta kiselina za lice.

Najčešće se koriste voćne kiseline za lice, ali nije pravilo. 

Glikolna kiselina je obavezan sastojak hemijskog pilinga lica, a kombinuje se sa limunskom, jabučnom, mlečnom ili salicilnom kiselinom. Hemijski piling je često obogaćen dodatnim količinama vitamina C.

Sam tretman hemijskog pilinga započinje pripremom lica za piling. Koristi se neki od pripremnih rastvora, čija je funkcija da u potpunosti očiste kožu. Koža mora biti potpuno čista, bez tragova šminke i drugih nečistoća na sebi. Tek onda se pristupa nanošenju samog pilinga. 

Hemijski piling lica može biti površinski, srednje duboki i duboki.

U zavisnosti od stanja kože, kozmetičar će vam preporučiti jačinu hemijskog pilinga. Za početak, najbolje je raditi površinsko čišćenje, pa preći na nešto „dublje” tretmane.

Bilo koji od ovih tretmana da odaberete, završni korak je stavljanje neutralizatora. On služi da se zaustavi dalje dejstvo voćnih kiselina.

Nakon tretmana, možete nastaviti svoju dnevnu rutinu. Preporučljivo je da narednih pet do sedam dana izbegavate boravak na Suncu i da obavezno koristite kreme sa najvišim zaštitnim faktorom.

Hemijski piling lica sa glikolnom kiselinom

 

Glikolna kiselina za lice je namenjena površinskom čišćenju kože. To su takozvani brzinski pilinzi. Dame širom sveta ih obožavaju, jer bukvalno možete da ih odradite za vreme pauze za ručak. Kratko traju, svega dvadesetak minuta ukupno, dok se sam piling na licu drži oko pet-šest minuta.

Ono što možete očekivati je osvežavanje kože lica i poboljšavanje njenog izgleda.

Odličan je za brzinsko čišćenje pora i poboljšanje tena kože.

Vesna je imala određenu dozu rezerve prema kiselinama za lice, pa je zato rešila da svoju kožu osveži prirodnim putem. Ne samo da je koža dobila jedirnu i sjaj, nego se rešila i bora i podočnjaka, a fleke koje je imala su iščezle. Podelila je svoje lično iskustvo. I vi ga možete pročitati na ovom linku; https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Na ovaj način način utičete samo na površinski sloj kože – epiderm. Za nešto dublje čišćenje i podmlađivanje kože, upoznajte se sa TCA tretmanom lica.

TCA hemijski piling lica

 

Piling trihlorsirćetnom kiselinom (TCA piling) predstavlja dubinski piling kože, jer utiče na dublje slojeve kože da se regenerišu. Da biste mogli da se podvrgnete ovom tretmanu, potrebno je da navikavate lice na tretman kiselinama i odradite prethodnu pripremu, bilo kod kuće ili u salonu. To podrazumeva da obavite nekoliko tretmana glikolnom kiselinom, sa jednom značajnom razlikom, a to je da svaki put produžavate vremenski period pod kiselinama.

Rezultati koje možete da očekujete su značajno popravljanje stanja vaše kože, kao i uklanjanje bora na licu.

Osobe sa ožiljcima od akni su odlični kandidati za ovu vrstu pilinga, jer se smatra da mogu imati koristi u uklanjanju istih baš putem ovog tretmana. 

Za srednje duboki piling se koristi do 35 % trihlorosirćetne kiseline, a kada se radi o dubinskom pilingu lica, u pitanju je koncentracija od 50 do 70 %. Dubinski piling može da se radi i fenolnom kiselinom.

Fenolni piling

 

Ovo je vrsta hemijskog pilinga koji prodire dublje u slojeve kože. On je možda i najefikasniji odnosno donosi najkonkretnije i najvidljivije promene jer bukvalno deluje na dubinske strukture kože. Međutim, njega ne preporučuju svima i uvek i mora ga radimi isključivo lekar sa iskustvom. Zašto je toliko ozbiljan tretman? Zato što ima jaka dejstva može da ima i jake nuspojave u vidu promena na koži i potkožnom tkivu (pogotovo kada su pigmentacija i struktura tkiva u pitanju). Zato, pre nego se rešite za ovaj tip pilinga, dobro se informišite.

Ko su inače kandidati za tretman hemijskog pilinga?

Kome je namenjen hemijski piling lica?

 

Ne postoji ograničenje u godinama kada je ovaj tretman lica u pitanju, ali recimo da su dvadesete godine najbolje vreme da počnete da ga koristite. Sve do tada, koža lica je pod uticajem hormona dokle god traje pubertet, pa ne bi trebalo da se podvrgavate kozmetičkom tretmanima. 

Tek kada ovaj buran period prođe, moći ćete da odredite svoj tip kože i planirate naredne korake za njeno tretiranje. Jedan od njih može biti upravo ovakav piling lica, jer se on preporučuje za mnoge probleme na koži, kao što su bubuljice, fleke, ali i bore. 

Hemijski piling lica je u tom smislu namenjen svima, kao jedan od tretmana za osvežavanje i podmlađivanje kože lica

Gornja granica kada su godine u pitanju ne postoji. Kada god imate potrebu da osvežite lice, možete otići na ovaj tretman. U saradnji sa kozmetičarem, dogovaraćete se o planu rada na vašoj koži lica. 

Hemijski piling se posebno preporučuje posle leta, odmora na moru i sunčanja.

Dobijanjem boje, dolazi i do blagog zadebljanja kože lica, kada je neophodno skinuti mrtvi sloj sa površine. Na taj način, zdrava koža od ispod dolazi do izražaja i izbija na površinu. 

Oslobađanje mlade i sveže kože koja se nalazi ispod zadebljalog sloja je osnovni zadatak hemijskog pilinga lica. 

Ako želite da poboljšate kvalitet svoje kože i rešite se bubuljica, isprobajte tretman hemijskog pilinga lica.

Koliko tretmana hemijskim pilingom je potrebno za dobre rezultate?

 

To koliko ćete puta morati na ovakav tretman zavisi i od toga za čega vam je ovaj piling potreban. Ako je samo za osvežavanje i negu lica, jedan tretman je sasvim dovoljan. I to površinski. Ipak, ukoliko vas muče uporne bubuljice ili ožiljci od akni, trebaće vam više tretmana. U proseku između 2 i 5, opet u zavisnosti od stanja kože, jačine pilinga i drugih faktora.

Ponekada je potrebno i više hemijskih pilinga od 5, ako su ožiljci ili strije baš duboke. U tom slučaju će se obaviti detaljni pregledi, konsultacije i tek će se onda odrediti vrste pilinga kao i trajanje.

To znači da prvo treba znati u koje svrhe se hemijski piling koristi. Evo reč dve više o tome u narednom delu:

Hemijski piling za bubuljice

 

Hemijski piling lica se preporučuje za izvlačenje bubuljica na površinu. Dešava se da su bubuljice zarobljene ispod izumrlog sloja na površini. Takve promene na koži nazivamo potkožnim bubuljicama.

Ovde saznajte najbolje načine za uklanjanje potkožnih bubuljica.

Potkožne bubuljice su teške za tretman, upravo jer su malo dublje u koži. Do njih je inače teško dopreti. Samo lečenje i uklanjanje se zasniva na izvlačenju potkožnih bubuljica na površinu, kao bi se započeo proces njihovog izlečenja.

Hemijski piling je u tom slučaju neprikosnoven način za njihovo uklanjanje. Odmah nakon tretmana, nećete uočiti promene, ali samo nekoliko dana kasnije, videćete da su bubuljice izbile na površinu.

Ovo je sjajan način za uklanjanje gotovo svih vrsta bubuljica.

Ako imate mitisere, topla preporuka je da probate sa ovakvim specifičnim pilingom da ih se rešite. Značajne rezultate možete postići i kod lečenja oboljenja pod nazivom Acne vulgaris.

Hemijski piling za ožiljke od akni

 

Akne su vrlo neugodan problem na koži lica i gotovo da spadaju u pravo, pravcato oboljenje kože. Međutim, iskustvo je pokazalo da one u nekom trenutku, sa lečenjem ili bez, svakako prolaze. Veći problem predstavlja nestručno i agresivno lečenje akni. Postoji velika opasnost da ćete završiti sa ožiljcima od bubuljica. Iako se ožiljci teško uklanjaju, nije nemoguće rešiti ih se. 

Tretman hemijskog pilinga i tu može da pomogne. Skidanjem slojeva odumrlih ćelija kože, stimulišu se zdrave ćelije. Obnavljanjem kože, dolazi do poboljšanja u samom izgledu ožiljaka. Naravno da je to proces i da ne može te da očekujete odlične rezultate nakon prvog tretmana. Potreban je određeni vremenski period kako biste postigli značajne rezultate i bar nekoliko tretmana.

Ista stvar važi i kada je uklanjanje fleka na koži u pitanju.

Rešite se fleka na koži lica hemijskim pilingom

 

Gotovo da nema osobe koja me primećuje pigmentne promene na licu i varijacije kada je ujednačenost tena u pitanju. To je najviše izraženo leti, mada ne treba generalizovati. Fleke na koži ni ne primećujemo kada smo preplanuli. Problemi kreću onda kada boja počne da se spira, a to je obično jesen.

Da biste sprečili pojavu hiperpigmentacija na licu, poželjno je da radite piling lica redovno. To može da bude tretman hemijskog pilinga lica, jer je u pitanju brz i jednostavan proces sa značajnim rezultatima.

Na ovaj način, omogućićete zdravim ćelijama da budu na površini, dok ćete fleke ukloniti zajedno sa pilingom.

Ni ovaj proces se ne događa odjednom, ali nakon nekoliko tretmana, uočićete razlike.

Mnoge probleme na koži lica rešava hemijski piling, pa može biti vaš saveznik i kada je uklanjanje bora u pitanju.

Hemijski piling za bore

 

Stručnjaci u ovoj oblasti preporučuju hemijski piling pre svih drugih anti-age tretmana.

Izraženost bora zaista može da se ublaži hemijskim pilingom, jer mrtvi, nepotrebni sloj na koži povećava njihovu vidljivost. Njegovim uklanjanjem, vrši se stimulacija zdravih ćelija i generalno povećava hidratacija kože. To dovodi do smanjenja površinskih bora i ublažavanja onih malo dubljih. 

Hemijski piling podstiče proces podmlađivanja kože i tako što se nakon tretmana povećava njena upijajuća moć. Koža bolje iskorišćava sve što se na nju nanese. Obično se preparati na bazi hijaluronske kiseline koriste za vraćanje zategnutosti i elastičnost i koži lica.

Nekada ni bore nisu problem koliko to može da bude umorna koža lica sa izraženim podočnjacima.

Hemijski piling za podočnjake

 

Ako ste se dvoumili da li je bezbedno nanositi hemijski piling na tanku kožu ispod očiju, nemate o čemu da brinete. Hemijski piling lica je bezbedan i za ovaj deo lica i neretko se preporučuju za uklanjanje podočnjaka i izraženih bora oko očiju. 

Podočnjaci koji se mogu tretirati na ovaj način su tamni i modri podočnjaci, jer hemijski piling ima svojstvo izbeljivanja kože, pa može da izbriše ružne podočnjake koji su promenili boju.

Ako su vaš problem viseći podočnjaci sa nepromenjenom bojom, bolje rešenje za njihovo popunjavanje su mezoterapijski kokteli ili gore pomenuta hijaluronska kiselina.

Ovde saznajte nešto više o mezoterapiji lica.

Da li je hemijski piling lica bezbedan?

 

Već smo naglasili da koristi od ovog tretmana mogu imati svi, bez obzira o kom tipu kože se radi. Osobe sa suvom kožom lica imaju dozu straha kada je hemijski piling u pitanju, a nema potrebe za tim. Ovaj tretman se čak preporučuje osobama sa suvim tipom kože, baš za uklanjanje promena u vidu ljuštenja i perutanja.

hemijski piling kože

Sam tretman je prijatan i komforan. Osim blagog peckanja i svraba, nećete osetiti ništa drugo. Ovaj vid neprijatnosti je podnošljiv i vredi truda, jer rezultati su uočljivi, čak i nakon prvog tretmana. 

Tretman hemijskim pilingom je bezbedan, pod uslovom da se prepustite rukama stručnjaka u ovoj oblasti.

Od neželjenih dejstava na koži lica možete uočiti crvenilo, ljuštenje i pucanje kože. Ovi simptomi nisu uobičajeni, ali mogu da se pojave. Ako ne prolaze u narednih nekoliko dana, obratite se stručnjaku koji je radio tretman za savet.

Postoje žene koje bi probale efekte hemijskog pilinga, ali ne vole preterano kozmetičke salone i lekarske ordinacije. Ako ste i vi jedna od njih, sigurno se pitate da li je moguće odraditi hemijski piling kod kuće?

Evo šta smo mi saznali.

Hemijski piling lica za kućnu upotrebu

 

Postoje preparati koji u sebi sadrže kiseline za lice sa efektom blagog hemijskog pilinga. To mogu biti kreme ili različite vrste kapi ili seruma za lice (poput vitamin C seruma za lice).

Koncentracija kiselina u ovim preparatima je do 15 %. Sve preko toga je rizično koristiti u kućnim uslovima.

Ovi preparati blagotvorno deluju na kožu, jer ispoljavaju blago eksfolijantno dejstvo.

Klikom na link saznajte šta je eksfolijacija lica.

Ako smo vas ovom pričom zainteresovali za hemijski piling lica, evo koliko novca treba da izdvojite za jedan ovakav profesionalni tretman. 

Hemijski piling lica – cena

 

Cena samo jednog tretmana se kreće od 2 000 do 4 000 dinara. Nekima je ovo mnogo, nekima malo, a naše mišljenje je da je u odnosu na neke druge metode podmlađivanja i nege kože lica, cena sasvim korektna. Što je još važnije, dostupna je svačijem džepu.

To je možda i jedan od razloga zašto žene idu na ove tretmane. Za ovu količinu novca, dobijaju sasvim solidne rezultate.

U nastavku saznajte šta o hemijskom pilingu lica kažu neke od naših čitateljki koje su probale ove tretmane.

Iskustva sa hemijskim pilingom (pre i posle)

 

Iskustva sa hemijskim pilingom su generalno pozitivna, te vredi probati bar jedan površinski tretman, ako vam dubinska čišćenja lica ne ulivaju poverenje. U razgovoru sa stručnjakom ćete proceniti šta želite da postignete tretmanom, pa u zavisnosti od toga ćete i odlučiti o samom izboru tretmana. 

Hemijski piling se svakako preporučuje osobama sa problematičnom kožom lica. Ne možete odmah nakon prvog tretmana očekivati preporođeno lice, ali postepeni napredak vas može dovesti do željenih rezultata. 

Da čujemo šta kaže konkretan primer:

Nataša

„Hemijski piling lica spada u moje omiljene tretmane lica. Do sada sam koristila površinski piling voćnim kiselinama i malo je reći da sam oduševljena rezultatima. Idem na tretmane redovno, na po mesec dana, leti možda malo ređe. Obavezna su mi rutina posle letovanja kada koža zadeblja od Sunca. Baš sam zadovoljna i preporučujem ovaj tretman svima. Razlika pre i posle je ogromna.” 

Šta vi kažete? Spadate u ljude koji koriste činjenicu da živimo u savremeno doba kada su nam ovi tretmani i te kako dostupni ili ne?

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *