glikolna kiselina za lice
Kozmetika za lice

Glikolna kiselina za lice je možda baš ono što vam treba!

Da li je glikolna kiselina za lice stvarno toliko dobra?  U čemu je fora i koji proizvodi sadrže baš glikolnu kiselinu – otkrivamo u današnjem tekstu.

Istina je da glikolnu kiselinu ubrajamo u voćne kiseline za lice, iako se ona najčešće dobija preradom šećerne trske koja spada u povrće. Svakako je u pitanju prirodna sirovina, te i kada govorimo o glikolnoj kiselini, smatramo je prirodnom supstancom. Sve voćne kiseline drugačije nazivamo alfa hidroksi (AHA) kiselinama.

Alfa hidroksi kiseline su poznate po tome što se rastvaraju u vodi. Pored glikolne, u AHA kiseline spadaju i mlečna, limunska, jabučna, vinska i bademova kiselina.

Glikolna kiselina ima najjače dejstvo, pa joj se pridaje i najviše značaja kada je nega lica u pitanju.

Mnogi dermatolozi smatraju da je glikolna kiselina jedan od najboljih izbora za vašu kožu, pod uslovom da se pravilno koristi. U kozmetici, prednost se daje samo hijaluronskoj kiselini.

U nastavku saznajte još detalja o ovoj voćnoj kiselini, koja ima masovnu primenu u nezi lica i tela.

Šta je glikolna kiselina i kako se dobija?

 

Glikolna kiselina se od ostalih AHA (alfa hidroksi) kiselina izdvojila po svojoj maloj i jednostavnoj strukturi. Nemojte da vas svojom jednostavnošću glikolna kiselina zavara. Baš zbog toga predstavlja idealno sredstvo za negu kože lica. To što je, uslovno rečeno proste građe, ne znači da nije delotvorna na koži. Baš suprotno!

 

glikolna kiselina za lice prednosti

Tajna je u lakom probijanju u dublje slojeve kože, baš zahvaljujući svojoj neobičnoj strukturi.

Glikolnu kiselinu koju koristimo u kozmetici najčešće dobijamo iz šećerne trske ili šećerne repe. Iako jednostavne strukture, ova voćna kiselina ima vrlo moćno dejstvo kada je čišćenje  lica u pitanju. Kako je to važan korak svake kvalitetne nege, jasno vam je da se radi o dragocenoj supstanci za kožu.

Često je nazivaju prirodnim eksfolijantom.

Zašto glikolna kiselina spada u najbolje prirodne eksfolijante?

Pa, ovako:

glikolna kiselina – šta čini za lice?

 

Eksfolijantima nazivamo supstance koje podstiču ljuštenje i čišćenje dubljih slojeva kože. Glikolna kiselina je upravo jedan takav preparat koji podstiče ćelije kože da odbace mrtve slojeve i oslobode zdrave ćelije. Ona podstiče njihovu regeneraciju, te može biti odlično sredstvo za podmlađivanje lica i uklanjanje pigmentnih fleka.

Glikolna kiselina je odlična za umornu kožu lica . Kozmetičari, a i dermatolozi je preporučuju kao jedno od prvih rešenja za kožu sa izraženim tragovima starenja. To je zato što ona prodire u dublje slojeve i postiče proizvodnju kolagena u koži. Kao rezultat, imaćete elastičniju i čvršću kožu lica.

Vesna je probala jedan drugi način da se reši fleka, podočnjaka i bora. Ono što je ona radila, svako može da radi sam kod kuće. Za kratko vreme, njeno lice bilo je nekoliko godina mlađe. U čemu je njena tajna, saznajte na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Glikolna kiselina se pre svega koristi kao vrsta pilinga lica, jer ona podstiče mrtve ćelije na provršini da se ljušte.

Bukvalno topi naslage na koži. To dovodi do čistije, svežije i zategnutije kože lica.

Svi tipovi kože dobijaju glatkoću nakon tretmana, bilo da se radi o masnoj, suvoj ili kombinovanoj koži. Činjenica je da ima pozitivan efekat na kožu, jer sve što kasnije nanesete na lice, koža bolje upija. Na taj način, pospešićete dejstvo hidratantne kreme, noćne kreme za lice ili seruma, te povremeno obradujete kožu jednim ovakvim tretmanom. 

Glikolnu kiselinu dermatolozi često preporučuju za uklanjanje akni sa lica.

Razlog je vrlo jednostavan. Evo detalja.

Glikolna kiselina za akne

 

Uklanjanjem prljavština, bakterija i mikroorganizama, koje su osnovni uzroci bubuljica, pomažete koži da se izbori sa pojavom bubuljica. Uz pravilnu upotrebu, bez negativnih posledica, pomoći će vam da očistite pore i rešite se bakterija koje uzrokuju pojavu mitesera ili akni.

Nije retkost da u preparatu zajedno sa glikolnom kiselinom u kombinaciji bude i salicilna kiselina za lice. Ove dve supstance se dosta dobro kombinuju i dopunjuju međusobno dejstvo. Preporučuju se za efikasno uklanjanje gotovo svih vrsta bubuljica, a prvenstveno za lečenje akni.

Glikolna kiselina je zapravo odlično rešenje za ono što zovemo problematičnom kožom lica.

Čak i ako nemate bubuljice, već ste ih nekada imali, glikolna kiselina može da pomogne. Ona odlično uklanja ožiljke od bubuljica, ublažava njihovu vidljivost, te nakon nekoliko tretmana možete očekivati njihovo poboljšanje.

Glikolna kiselina za fleke

 

Ovoj kiselini se pripisuje svojstvo da utiče na metaboličke procese u koži, te da ubrzava zarastanje rana, ožiljaka i da efikasno uklanja fleke. Ubrzavanjem cirkulacije, ćelije kože bivaju bolje snabdevene hranjivim materijama i vodom, pa koža lica generalno bolje izgleda.

Ako imate problem sa hiperpigmentacijama na licu, značajne rezultate možete da postignete upravo glikolnom kiselinom.

Ono što svakako možete da očekujete je poravnanje površine kože, kao i efekat izbeljivanja.

Prodiranjem u dublje slojeve, ona utiče na proizvodnju melanina i rešava vas fleka na koži. Glikolna kiselina u kombinaciji sa mlečnom kiselinom može da bude dobar način da dođete do ujednačenog tena.

Kako se koristi glikolna kiselina za lice

 

Glikolna kiselina je zbog svog pozitivnog efekta na kožu lica često sastojak mnogih preparata u slobodnoj prodaji. Možete je naći u vidu: seruma, kreme ili tonika za lice.  

Najbezbednije je da preparati sadrže od 5% do 10% glikolne kiseline u sebi.

Može se desiti da naiđete na preparat koji ima 20% glikolne kiseline. Ova količina je agresivna za kožu, pogotovo ako prvi put koristite voćne kiseline za lice. Zbog toga treba početi sa nešto manjom količinom, upravo da biste izbegli neželjene efekte. Ovakvi preparati se nanose svakog drugog ili trećeg dana, jednom dnevno.

Glikolne kapi ili serum za lice

 

Serumi protiv bora su potpuni hit u svetu, jer se radi o vrlo koncentrovanim supstancama sa značajnim rezultatima. Kada kupujete ovaj preparat, vodite računa da upravo sadrži glikolnu kiselinu.

Kvalitetni serumi ili kapi za lice treba da sadrže do 10% ove kiseline.

U prodaji često možete naći preparate koji pored glikolne sadrže i druge vrste voćnih kiselina. Ovo nije slučajno, jer mnoge od njih zapravo pojačavaju dejstvo glikolne kiseline.

Serum sa glikolnom kiselinom se nanosi uveče na prethodno očišćeno lice. Dovoljno je da svega nekoliko kapi nanesete na kožu lica i blago utrljate. Koncentrovani, vlažni film na koži će delovati tokom čitave noći.

Nakon prvog nanošenja može da se desi da dođe do blagog peckanja. Ako vam ovo smeta, možete da nanosite serum na vlažnu kožu lica. To će ublažiti peckanje. Dobra vest je da ovo traje privremeno, dok vam se lice ne navikne na dejstvo glikolne kiseline.

Ujutru je potrebno da nanosite kremu sa zaštitnim faktorom, jer vas glikolna kiselina čini osetljivim na Sunce.

Koža koja je tretirana glikolnom kiselinom je tanja, te može doći do opekotina od Sunca i stvaranja pigmentnih fleka.

U bolje snabdevenim apotekama i drogerijama možete naći i sledeće:

Krema sa glikolnom kiselonom

 

Dejstvo kreme sa glikolnom kiselinom se ne razlikuje mnogo od dejstva seruma. Krema možda sadrži nešto manju količinu ove kiseline, ali i sa njom ćete postići značajne rezultate.

Ono što možete da očekujete ako koristite kremu sa glikolnom kiselinom je blagi hemijski piling lica u kućnim uslovima.

To dovodi do postepenog poboljšanja u samom izgledu vaše kože. Možete je koristiti i preventivno, da biste sprečili veće probleme na koži lica.

Krema se, kao i serum, maže uveče na prethodno očišćeno lice. Da biste pripremili kožu za nanošenje kreme sa glikolnom kiselinom, možete da probate čišćenje lica parom.

Glikolna kiselina i retinol

Da li ste znali da iako su glikolna kiselina i retinol izuzetno česti sastojci preparata za negu kože lica (ali i tela), nikako ne smeju da se koriste zajedno? I ne samo zajedno nego i jedno nakon drugog. Na primer ako ste koristili piling sa glikolnom kiselinom, i želite da namažete kremu sa retinolom nakon toga – nemojte!

Kako kažu stručnjaci kombinacije AHA kiselina i retinola mogu biti previše agresivni za bilo koji tip kože! Koža može postati suva, osetljiva, vrlo iziritirana.

Dakle, u ovom slučaju je ili – ili! Ili glikolna kiselina ili retinol!

Tonik sa glikolnom kiselinom

 

Ako do sada niste imali praksu da koristite tonik za čišćenje lica, pravili ste veliku grešku. Istina je da je upravo tonik odlično rešenje za potpunu dezinfekciju lica.

Tonik sa glikolnom kiselinom se preporučuje osobama sa različitim vrstama problema na koži, od bubuljica, do pigmentacijskih fleka i pega, kao i za smanjivanje izraženih bora. Efikasno čisti kožu, ubrzava metabolizam ćelija i na taj način podmlađuje kožu lica.

U sastav jednog kvalitetnog tonika, pored glikolne kiseline mogu biti i aloja vera, natrijum hijaluronat i alantoin. 

U mnogim kozmetičkim salonima kod nas možete na listi tretmana uočiti hemijski piling lica. Šta ulazi u sastav ovog tretmana, otkrićete u nastavku teksta.

Hemijski piling glikolnom kiselinom

 

Da biste se podmladili, pomoć ne morate da tražite odmah u vidu nekih anti-age tretmana, već je dovoljno da za početak osvežite lice hemijskim pilingom lica. Piling glikolnom kiselinom je korisno odraditi povremeno da biste oporavili kožu, a i rešili se bubuljica, pigmentnih promena i sitnih bora, kao i suve kože.

Hemijski piling lica zvuči kao agresivna metoda, jer se radi sa nešto većim procentom kiselina, ali to ne mora da bude slučaj. Iskusićete samo najbolje, pod uslovom da se prepustite iskusnom stručnjaku u ovoj oblasti.

Radi se o tretmanu lica voćnim kiselinama, na prvom mestu glikolnom i mlečnom kiselinom.

Ove dve AHA kiseline, kada se upotrebe u odgovarajućoj razmeri, mogu u potpunosti da regenerišu kožu lica.

Sam tretman traje nekih dvadesetak minuta, bezbolan je, a postiže značajne rezultate. Moguće je da ćete osetiti blago peckanje u toku tretmana, ali ništa više od toga. Benefiti koje ima za kožu, svakako su vredni neprijatnosti.

Gotovo da nema problema na koži lica, a da hemijski piling baš ovom voćnom kiselinom ne dovodi do boljitka. Očistićete lice od akni, poboljšaćete ten i ukloniti eventualne fleke na koži lica i ublažiti postojeće bore.

Ako se pitate koliko je hemijski piling glikolnom kiselinom bezbedan i da li nešto može da krene po zlu, evo šta smo mi saznali.   

Da li je glikolna kiselina bezbedna za lice?

 

Treba da znate da iako se glikolna kiselina preporučuje za kožu, u visokom procentu može da bude štetna.

 

glikolna kiselina

Korišćenje preparata sa procentom glikolne kiseline većim od 50% kod kuće i bez nadzora stručnog lica, može da bude opasno. Rizikujete ozbiljne opekotine i poderotine lica!!!

U kozmetičkim salonima se koriste pilinzi sa procentom glikolne kiseline do 50%, ali uz prethodnu pripremu kože. To podrazumeva da pre samog tretmana kod kozmetičara, mesec dana koristite kremu ili kapi glikolne kiseline, kako bi se koža navikla i prilagodila. Procenat glikolne kiseline se postepeno povećava.

Ako imate osetljivu kožu, čak i nešto manji procenat ove kiseline može dovesti do tragova iritacija i blagog spaljivanja kože. Ovo je posebno izraženo ako imate suvu kožu lica. Češće se ispoljava samo blaga preosetljivost. Rešenje je da pauzirate nekoliko dana od korišćenja ovih preparata, dok se koža lica ne smiri, pa da nastavite tretman.

Koža nakon pilinga glikolnom kiselinom može biti blago crvena i nadražena.

Činjenica je da tretman istanjuje kožu i ostavlja je osetljivom nego što je bila ranije. Zbog toga, dok koristite glikolnu kiselinu za lice, izbegavajte izloženost sunčevim zracima. Sunčeva svetlost posebno negativno deluje na kožu u ovom periodu, pa ako želite da izbegnete pojavu opekotina ili fleka od Sunca, koristite kreme sa zaštitnim faktorom.

U ovom periodu bi trebalo da izbegavate i preparate koji sadrže retinol.

Ako želite da priuštite sebi neki od ovih preparata, evo koliko novca bi trebalo da izdvojite.

Glikolna kiselina cena i gde kupiti?

 

Preparate na bazi glikolne kiseline možete nabaviti u bolje snabdevenim apotekama ili drogerijama. Uvek je tu i opcija da ih naručite online.

Konkretno, tonik sa glikolnom kiselinom Revolution skincare 5% možete nabaviti po ceni od 1 130 dinara. Kreme sa glikolnom kiselinom su nešto skuplje, mada je i procenat ove voćne kiseline u njima veći. Glyco-a pilling krema od 30 ml firme Isispharma sa 12% glikolne kiseline košta 2 079 dinara. Vital plus gly test tretman su kapi glikolne kiseline koje dobijate u pakovanju od 15 ml po ceni od 995 dinara.

Iskustva sa glikolnom kiselinom

 

Glikolna kiselina je jedan od najboljih načina da očistite lice od viškova masnoće, prašine, šminke, mikroorganizama i mrtvih celija kože. Tome u prilog govori činjenica da je piling lica voćnim kiselinama najtraženiji tretman u našim kozmetičkim salonima. Ovo zaista jeste odličan i brz način da se rešite tragova umora i drugih nepravilnosti na koži lica.

Dame kojima je piling lica voćnim kiselinama rutina, tvrde da su razlike pre i posle ogromne. Razumemo da je tu i ona druga strana medalje, jer postoji doza straha kod žena kada su kiseline za lice u pitanju. Još uvek postoji bojazan da se lice na ovaj način može upropastiti. Prirodno je da se žene plaše kada čuju sva neželjena dejstva. Kao i kada su drugi preparati za lice u pitanju, ako se pravilno i postepeno koriste, nema mesta za brigu.

Valjalo bi da povremeno sebe obradujete preparatom koji sadrži glikolnu kiselinu, ako ni zbog čega drugog, onda zbog radoznalosti. Testirajte kozmetičke preparate, jer ćete samo na taj način izvući najbolje za svoju kožu lica.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *