voćne kiseline za lice
Kozmetika za lice

Voćne kiseline za lice su stvarno moćni saveznik vaše kože!

Da li ste čuli da voćne kiseline za lice mogu da budu sjajna stvar za bubuljice i bore? Probajte ih i uverite se da ne postoji nijedan  razlog da ih izbegavate redovnoj nezi lica.

Akne, mitiseri, potkožne bubuljice, ama baš sve vrste bubuljica narušavaju izgled vašeg lica. Nema te šminke koja može da pokrije bubuljice. Koliko god se trudili, sve se vidi ispod tone korektora i pudera.

Bubuljice, a i bore morate da tretirate odgovarajućim sredstvima da bi nestale. Izbor je veliki, ali jedna stvar je posebno dobra. Upoznajte se sa voćnim kiselinama i otkrijte zašto je damama širom sveta baš tretman voćnim kiselinama u kozmetičkim salonima omiljeni.

Pre toga, potrudite se da otkrijete šta je uzrok akni i bubuljica.

Šta su voćne kiseline?

 

Voćne kiseline za lice su prirodna sredstva koja se koriste u nezi kože, a dobijaju se preradom voća.

Drugačije ih nazivamo alfa hidroksi, skraćeno AHA kiseline za lice.

Neke od najpoznatijih voćnih kiselina su: jabučna, limunska, bademova i vinska kiselina.

U AHA kiseline spadaju još i glikolna i mlečna kiselina.

 

tretman lica voćnim kiselinama

 

Iako nisu nastale od voća, ove kiseline su im vrlo slične. Kao i voćne kiseline, zajedničko im je to da se rastvaraju u vodi i da su nastale od prirodnih sirovina. U ovom slučaju, to su šećerna trska od koje nastaje glikolna kiselina i mleko od koga dobijamo mlečnu kiselinu.

  • Jabučna i limunska kiselina se dobijaju iz popularnog voća (jabuke i limuna) i najčešće se koriste za ujednačavanje tena i uklanjanje hiperpigmentacija na koži lica. Značajan efekat postižu i kada se koriste za uklanjanje izraženih bora.
  • Bademova kiselina je nešto nežnija od ostalih vrsta voćnih kiselina, pa se često preporučuje za osetljivu i problematičnu kožu lica. Kao što sam naziv kaže, dobija se preradom badema.
  • Vinska kiselina se najčešće dobija preradom grožđa, ali nije pravilo. Tu još neke vrste voća iz koje se može dobiti, kao što je npr. avokado. Retko ćete vinsku kiselinu upotrebiti samostalno, te ona najčešće dopunjuje dejstvo ostalih voćnih kiselina.
  • Glikolna kiselina je jedna od najupotrebljivanijih voćnih kiselina za negu kože lica, jer zahvaljujući njoj možete da se rešite velikog broja problema na koži. To mogu biti bubuljice, ožiljci od bubuljica, pigmentacione promene. Odlično se kombinuje sa mlečnom kiselinom, pa ćete ih često naći zajedno u preparatima za negu lica.
  • Mlečna kiselina se preporučuje za negu suve, isperutane kože lica. Efikasno uklanja sve nečistoće sa površine kože i ublažava bore, ostavljajući za sobom tanak sloj masnog filma. Nju možete naći u mnogim namirnicama koje koristimo u svakodnevnoj ishrani (kiselo mleko, jogurt, pavlaka), te je sastojak mnogih prirodnih maski za lice bez bora.

Koje konkretno probleme možete rešiti uz pomoć voćnih kiselina i za šta ih najčešće upotrebljavamo?

Evo odgovora u nastavku.

Upotreba voćnih kiselina za lice

 

Čak i ako imate lepo i čisto lice, povremeno ga možete osvežiti jednim ovakvim tretmanom. Ovo je odličan vid prevencije, ako želite da održavate svoju kožu lica. Međutim, kako retko ko od nas ima sreće da ima, ono što zovemo, normalnim tipom kože, jasno vam je da svi u nekom trenutku u toku života žele da reše neki problem sa licem.

Voćne kiseline za lice su sjajna stvar za sve tipove promena na koži. Uz pomoć njih, možete se rešiti bubuljica, fleka na koži i bora. Zašto su tako dobre?

Pa, ovako.

Voćne kiseline za bubuljice

 

Samo jednim tretmanom voćnim kiselinama, otklanjate površinski sloj na koži i vršite blagi piling lica.

To znači da ćete ukloniti odumrle ćelija kože, sve nečistoće, uključujući i loše bakterije i druge vrste mikroba. Regulacijom količine sebuma, pospešićete zarastanje bubuljica, uključujući i neugodne acne vulgaris.

Na ovaj način, učinićete mnogo za svoju kožu, jer je efikasno čišćenje lica prvi korak kada je nega kože u pitanju.

Da biste eliminisali crvenilo, masnu kožu i očistili pore koje uzrokuju bubuljice, najbolje rezultate daje glikolna kiselina zajedno sa mlečnom kiselinom. Ipak, i ostale voćne kiseline pozitivno deluju na kožu sa bubuljicama, pa se preporučuju kao prevencija ili za njihovo uklanjanje sa kože lica. 

Ono što možete očekivati kao rezultat su očišćene pore, a bubuljice ublažene i primetno umanjene.

Voćnu i prironu negu u blažem obliku i bez kiselina, isprobala je i Jovana. Ona se rešila upaljenih bubuljica prirodnim putem. Nikakve kiseline nisu prijale njenom već upaljenom licu, ali formula koju je probala je uradila svoje. Ostala je bez teksta. Nakon kratkog vremena, sve su bubuljice nestale, a njena koža lica se potpuno oporavila. Šta je to što joj je pomoglo, pročitajte na ovom linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Nećete se rešiti samo bubuljica i mikroba koji stvaraju bubuljice, već možete ukloniti i ožiljke od bubuljica.

Tretmani voćnim kiselinama se preporučuju za negu masne kože lica, ali ništa manje nisu efikasne na suvoj koži, jer regulišu Ph  vrednost kože, vraćaju joj izgubljenu vlažnost i čine kožu lica hidriranom.

Voćne kiseline za posvetljivanje lica

 

Kako voćne kiseline vrše piling kože, nakon tretmana možete videti poboljšanje celokupnog izgleda vaše kože.

Skidanjem tog površinskog sloja, voćne kiseline prodiru u dublje slojeve i utiču na aktivne ćelije da se regenerišu.

To će eliminisati pigmentacione promene, te uz pomoć njih možete da se rešite hiperpigmentacija na licu.

Odmah nakon tretmana, primetićete poboljšanje tena lica. Voćne kiseline se često preporučuju osobama koje imaju izražene promene u boji kože. Na taj način, neutralisaćete vidljive pege i fleke na koži. Odlično su rešenje za beživotnu i umornu kožu lica kojoj fale vitamini.

Ovde saznajte koji su to neophodni vitamini za kožu lica.

Voćne kiseline za bore

 

Voćne kiseline su sjajno rešenje za bubuljice i fleke, ali istovremeno efikasno uklanjaju bore. Razlog za to je što tretman voćnim kiselinama podstiče stvaranje elastina i proizvodnju kolagena u koži.

Nakon tretmana možete očekivati potpunu eliminaciju plitkih bora na licu. One nešto dublje bore, značajno se smanjuju i postaju manje izraženije.

Tretman voćnim kiselinama generalno dovodi kožu u balans, te je rezultat lepša, zategnutija i sjajnija koža lica.

Za voćne kiseline je karakteristično da odlično uklanjaju površinski sloj na koži, pa se često koriste kao efikasno sredstvo za piling lica.

Voćne kiseline za lice – piling

 

Tretman voćnim kiselinama spada u hemijske pilinge lica. To znači da one dubinski čiste kožu, ostavljajući za sobom značajne rezultate. Ono što je zanimljivo je da nakon piliga voćnim kiselinama, koža lica neće biti ispucana i isperutana.

 

voćne kiselina za lice upotreba

 

Glavni razlog za to je što voćne kiseline prvenstveno utiču na unutrašnje slojeve kože. Površina kože ostaje netaknuta, samo se blago očisti. Zbog toga, nakon ovog tretmana možete slobodno nastaviti svoju dnevnu rutinu. Jedan dobar vremenski period nakon tretmana ćete biti mirni i bez većih problema sa kožom lica.

Ima nekih kiselina za lice koje oštećuju kožu i koje su dosta agresivne. To nije slučaj sa voćnim kiselinama, ako se one pravilno koriste. Naravno da dosta toga zavisi od kozmetičara, njegovog iskustva i procenta voćnih kiselina koje koristi u radu. Prevelika količina može negativno da utiče na kožu. Zbog toga, sprovedite sve mere opreza, te pripremajte kožu na ovaj tretman kod kozmetičara.

Piling voćnim kiselinama možete obaviti i u kućnim uslovima, ali će i rezultati biti nešto manje izraženi.

Za početak, bolje je da odaberete preparate koji sadrže manju koncentraciju voćnih kiselina. Dovoljno će vam biti da preparat ima svega 5 % AHA kiselina.

Tretman kiselinama iznad 10 % prepustite profesionalcima.

Ono što je važno da znate, bilo da koristite voćne kiseline u kućnoj nezi ili ste nedavno odradili tretman je da vam je koža osetljivija na sunčevu svetlost i da lakše dobija boju. To znači i da je sklonija stvaranju fleka od Sunca. Da biste je zaštitili, obavezno koristite najviši SPF faktor na licu.

U nastavku ćete saznati kako se koža priprema za jedna profesionalni tretman voćnim kiselinama.

Voćne kiseline za profesionalnu upotrebu

 

Tretman voćnim kiselinama je jedan od najpopularnijih u kozmetičkim salonima širom sveta. Iskusan kozmetičar će vam preporučiti da baš ovim tretmanom započnete svoju profesionalnu negu. Razlog za to je što nakon tretmana ostaje potpuno čista i osvežena koža lica.

Skidanje svih viškova i oslobađanje zdravih ćelije kože je osnova svake dobre i kvalitetne nege. Nema boljeg tretmana od ovog za to, jer voćne kiseline, osim što čiste kožu:

  •   povećavaju cirkulaciju u ćelijama kože i omogućavaju bolju snabdevenost hranjiim materijama i vodom
  •  otklanjaju početne pigmentacione promene
  • utiču na stvaranje kolagena u koži što dovodi do povlačenja bora
  • smanjuju izraženost pora, te ujednačavaju ten
  • dovode do značajnih poboljšanja u izgledu kože lica

Dešava se da koža burno reaguje na tretman voćnim kiselinama, te da nakon njega pojave crvenilo, iritacije i infekcije na koži. Da do toga ne bi došlo, kozmetičar će vam preporučiti odgovarajući preparat za negu pre i posle samog tretmana. Preporučuje se upotreba kreme i nakon odlaska kod kozmetičara, kako bi vam rezultati što duže trajali.

Evo kako se koriste voćne kiseline za kućnu upotrebu.

Voćne kiseline za lice – kako koristiti kod kuće?

 

Da biste uopšte otišli na jedan profesionalni tretman voćnim kiselinama, poželjno je da od kuće pripremite kožu. To znači da bar dve nedelje pre samog tretmana treba koristiti kremu, serum ili kapi na bazi voćnih kiselina, kako bi se koža navikla na njih.

To može biti baš ova krema, poznata pod nazivom Skinology AHA krema sa 10% voćnih kiselina, koju potpisuje kompanija Prima.

U njen sastav ulaze gotovo sve voćne kiseline za lice (glikolna, mlečna, limunska, jabučna, vinska kiselina). Tu su još i dodatak  ši butera i nezamenljiv vitamin E. Možete je koristiti i kao deo svoje redovne nege, jer i sama krema poboljšava stanje vaše kože.

Ovde saznajte prednosti upotrebe vitamin E ulja za kožu lica.

Krema sa voćnim kiselinama se nanosi uveče. Pre nanošenja preparata, postarajte se da je lice potpuno čisto. Možete upotrebiti i tonik za lice, kako biste bili sigurni da je potpuno dezinfikovana. Potom, nanesite kremu u tankom sloju na čitavu površinu lica.

Ujutru možete da nastavite svoju dnevnu rutinu. Ono što je važno je da obavezno stavite kremu sa zaštitnim faktorom, jer već smo napomenuli da voćne kiseline loše reaguju na sunčevu svetlost. Postoji mogućnost da će vam koža biti osetljiva.

Preparati sa voćnim kiselinama za negu kože u kućnim uslovima takođe obezbeđuju koži hidrataciju i regeneraciju, sa efektom blagog pilinga.

Kod nas su popularne kapi AHA kiselina, koje možete nabaviti u bolje snabdevenim apotekama i drogerijama. Dobijate ih u malom pakovanju, ali su dugotrajne, jer će vam biti dovoljno svega nekoliko kapi pri nanošenju. U početku se nanose jednom dnevno, svaki drugi dan, kako bi se koža navikla na voćne kiseline. Posle tog perioda, možete ih nanositi  svakog dana, ujutru i uveče.

Da li tretman voćnim kiselinama spada u luksuz i koliko je dostupan široj populaciji?

U nastavku saznajte cene tretmana u kozmetičkim salonima i preparata za kućnu negu.

Voćne kiseline za lice- cena i gde ih kupiti

 

Ako poželite da odete na tretman hemijskog pilinga voćim kiselinama, biće potrebno da izdvojite 1 500 do 3 500 dinara. Cena zavisi od prakse kozmetičkog salona i procenta voćnih kiselina koje se koriste u radu. Mnogi saloni nude i akcijske cene za više tretmana, pa ako ste raspoloženi, dobićete savršenu negu lica po nešto nižim cenama.

Ako je vaš izbor nega voćnim kiselinama u kućnim uslovima, Skinology AHA Krema sa 10% voćnih kiselina od 50 ml u online prodaji košta 490 dinara. Afrodita kozmetika takođe nudi profesionalne kreme za negu kože lica pod nazivom AHA fluidi s tečnim kristalima, kao i AHA regenerativnu i hidratantnu kremu za nešto suvlji tip kože lica.

Kapi voćnih kiselina možete nabaviti i u bolje snabdevenim drogerijama, kao što je Lilly. Konkretno, Vital plus gly test tretman od 15 ml kod njih košta 995 dinara.

Od vaših prioriteta zavisi da li su vam ovi tretmani i preparati neophodni, kao uostalom i od trenutnog stanja vaše kože.

Voćne kiseline za lice – iskustva

 

Ako ste se ikada pitali da li naše žene imaju naviku da se neguju voćnim kiselinama, odgovor je – da!

Ovo je najtraženija usluga u kozmetičkim salonima.

Gotovo velika većina žena koje se bave javnim poslom redovno posećuje kozmetičara i koristi hemijski piling lica na bazi voćnih kiselina.

Ovo je ujedno i sjajna preporuka za vas. Ako se bavite takvim poslom koji podrazumeva da stalno nosite tešku šminku, tretman voćnim kiselinama je idealan za vas. Oporaviće vašu kožu i vratiti joj izgled od ranije.

Ne potcenjujte i preparate sa udelom voćnih kiselina za kućnu negu. Ako niste ljubitelj kozmetičkih salona, ne odustajte od povremene upotrebe voćnih kiselina za lice. One nešto sporije ispoljavaju svoje puno dejstvo, ali takođe pozitivno deluju na kožu lica. Priuštite sebi povremeno neki od ovih preparata. 

Dobra zamena mogu da budu i maske za lice od meda i limuna ili npr. recepti koji sadrže mleko. Izvori voćnih kiselina su svuda oko nas, pa je i spisak namirnica koje možete kombinovati ogroman. Iskoristite ovu činjenicu i negujte se prirodnim preparatima!

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *