fleke na koži
Fleke i pege

Fleke na koži: uzrok i najefikasnije rešenje

Saznajte šta izaziva fleke na koži i kakve sve mogu biti! Kada znate sve to, lakše ćete se znati i kako da ih se zauvek rešite.

Retko ko od nas ima idealnu kožu lica, bez nesavršenosti i ožiljaka. Oni koji time mogu da se pohvale spadaju u prave srećnike. Ipak, veći procenat nas se bori sa masnom ili problematičnom kožom, a ako nemamo akne i bubuljice, onda smo skloni različitim alergijama i osipima koji se mogu pojaviti bilo kada.

Jedan od većih estetskih problema o kojem ćemo pričati upravo su fleke na koži. Kada se one nalaze na leđima, stomaku ili nogama, možemo ih još nekako i sakriti odećom.

Ali šta kada odluče da se pojave na licu?

Neko reši da ih prihvati, neko da ih prikriva.

Vesna je odlučila da ih se reši sasvim.Uspela je u toj nameri potpuno prirodno. Zajedno sa flekama, nestali su i podočnjaci i lice se zategnulo. Nije li to sjajno! Kako je postigla ovakve rezultate, pročitajte u njenom ličnom iskustvu na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Lice je nešto što svi prvo primetimo kod drugih ljudi, a ne bismo voleli da ružna braon ili žuta mrlja bude prvi utisak. Zato hajde da razrešimo misteriju mrlja i fleka na licu i da vidimo šta ih izaziva.

Uzroci koji izazivaju fleke na koži   

 

Faktori koji mogu dovesti do promene boje kože na licu su brojni, ali ovo su najčešći i zato na njih posebno treba obratiti pažnju.

Previše izlaganja suncu

 

Jedan od najčešćih uzročnika fleka na koži, odnosno hiperpigmentacije i pojave tamnih mrlja na licu , ali i rukama i drugim delovima tela koji su uglavnom izloženim sunčevim zracima.

Zbog čega sunčevi zraci mogu dovesti do pojave tamnih mrlja?

Jednostvano je. Čuli smo za melanin, pigment koji se nalazi u našoj koži i i ima zaštitnu funkciju.

Ultravioletno zračenje sunca deluje tako da povećava proizvodnju melanina u koži, što rezultira tamnjenjem njenih pojedinih delova kože.

Solarijum ima isti efekat na našu kožu, pa čak i sobno svetlo može dovesti do stvaranja tamnijih fleka.

Osobe koje imaju tamniji ten lakše dobijaju tamne fleke, jer oni svetlijeg tena imaju manji procenat melanina u koži.

Uz to, sunce sada ima mnogo jače zračenje nego pre nekoliko decenija, a da ne spominjemo koliko je masovna postala upotreba solarijuma;

Hormonske promene

 

Usled različitih hormonskih disbalansa i promena, posebno tokom trudnoće i menopauze, može doći do pojave različitih mrlja na licu. Stručno, ovo stanje naziva se melazma i pogađa najčešće žene;

Upale i iritacije na koži

 

Upalni procesi na koži usled pojave akni ili cista dovode do crvenila, pa čak i ozbiljnijih kožnih oboljenja. Kako je koža na licu izložena svim mogućim spoljnjim faktorima, lako može doći do njene diskoloracije.

Pojavu mrlja mogu izazvati čak i određeni kozmetički preparati, kreme ili parfemi, koji deluju tako što iritiraju kožu i utiču na pojavu fleka.

Zato saznajte kako izabrati pravu kremu za lice!

Genetika

 

Nasledni faktori igraju značajnu ulogu u predispoziciji za razvoj tamnih fleka. Ako imate porodičnu istoriju hiperpigmentacije, možda ste skloniji njihovom razvoju.

Trenje i trljanje

 

Konstantno trenje i trljanje određenih delova kože, kao što su unutrašnja strana butina, može dovesti do tamnih fleka. Ova pojava je česta kod osoba s većom telesnom težinom, gde dodir i trenje kože može biti intenzivnije.

Upotreba određenih lekova

 

Svaki lek ima svoje nuspojave, pa tako pojedini među njima mogu uticati na kožu i dovesti do stvaranja fleka;  Lekar bi trebao da vas upozori ukoliko neki lek može uzrokovati pojavu fleka;

Zaceljivanje rana

 

Kada imamo ožiljak na licu ili ranicu od ujeda insekta, na tom mestu kasnije može ostati mrlja. Vremenom, ona bi trebalo da nestane. Ovo isto se dešava ako imate ranice od bubuljica na licu. One prođu, ali ostane tamna fleka na koži.

Dijabetes

 

Šećerna bolest takođe je jedan od uzroka diskoloracija na koži. Mnogo šećera u krvi oštećuje krvne sudove, najviše one koji se nalaze tik ispod kože. Takva oštećenja stvaraju crvenkaste fleke, najčešće na nogama. Obratite pažnju ukoliko vam se pojave ovakve flekice na telu, to može biti znak povišenog šećera u krvi;

Alergije na hranu

 

Alergije takođe mogu biti jedan od uzročnika fleka i mrlja na licu. Ukoliko posumnjate da vam neka namirnica izaziva crvenilo ili osip na koži, obavezno uradite alergo test i otklonite sve sumnje. Ekcem je jedna od najučestalijih promena boje kože koja nastaje usled alergije;

Starenje

 

Starenje je prirodan proces koji utiče na sve nas. Kako se koža opušta i gubi elestičnost i hidriranost, tako se na njoj mogu pojaviti i takozvane staračke pege.

Višak melanina i fleke na licu su u direktnoj vezi

 

Fleke na licu prouzrokovane viškom melanina nastaju kada su dublji slojevi kože oštećeni usled spoljašnjih uticaja. Ukoliko uživate iz leta u leto sunčajući se, koža će se isušiti a ćelije će početi da proizvode veće količine melanina na godišnjem nivou. Određeni delovi lica će potamneti i  pojaviće se okrugle fleke ali i trakaste tamne linije. Melanin se luči prirodno kako bi se bili otporni na negativno UV zračenje ali vas može koštati lepote! Ćelije melanina se dodatno aktiviraju na povređenoj koži. Na suncu, ovako oštećene kožne ćelije mogu da potamne više od ostalih delova kože i eto fleka.

Fotokontantki dermatitis 

 

Fotokontaktni dermatitis je bio redak ali se danas sve češće pojavljuje na osetljivoj i suvoj koži lica. Nastaje kao posledica korišćenja neadekvatnih kozmetičkih preparata u čijem sklopu imamo hemikalije, parabene i veštaka, prerađena ulja. 

Manifestuje se crvenim krugovima, nalik osipu koji unutar sebe imaju vodene bubuljice koje svrbe. Koža postaje suva i promene na licu liče na ekcem. Uz prirodnu kremu za lice možete umiti površinski sloj kože tako da se bubuljice povuku, međutim za njima često ostaje tamna mrlja kao znak oštećenja unutrašnjih slojeva lica. Postepeno nestaje nekon nekoliko meseci, a područje pod flekom je izrazito osetljivo i suvo .

Vrste fleka na koži i kako ih prepoznati

 

fleke na licu

 

Svaka promena u boji kože lica, nebitno da li je ona postala svetlija, tamnija, da li su se pojavile pege, žutilo ili crvenilo, smatra se flekom ili mrljom.

One nastaju postepeno usled različitih faktora koje smo nabrojali, a kako bismo ih pravilno i na vreme lečili, nužno je da znamo koji tipovi fleka postoje i kako da ih prepoznamo. Osnovna, gruba podela fleka na koži je sledeća:

 • Hiperpigmentacija;
 • Hipopigmentacija;
 • Crvenilo.

Sada ćemo objasniti potanko svaku od ovih promena boje kože.

Hiperpigmentacija  

 

Kao što smo već spomenuli, hiperpigmentacija kože javlja se kada dođe po prevelike proizvodnje melanina.

Koža postaje jače pigmentirana, tamni na pojedinim delovima, pa tako nastaju tamne i braon fleke na licu.

Ove fleke mogu biti manje ili veće, a boja im ide od svetlije braon, pa sve do crne. Evo i koje fleke su posledica hiperpigmentacije.

Melazma  

 

Ovo stanje jedan je od najrasprostranjenijih problema na koži kada je reč o njenoj promeni boje.

Melazma se naziva još i kloazma i u 90 odsto slučajeva javlja se kod žena, najčešće usled hormonskih promena.

Veoma često se na licu kod trudnica javljaju ovakve, tamne fleke, pa ih tada nazivamo trudnička maska.  Pojavljuju se simetrično sa obe strane lica, najčešće na obrazima, čelu, oko gornje usne i na bradi. Isto tako, mogu izaći i na rukama i leđima. Ove braon mrlje na licu tokom leta poprimaju još intenzivniju boju i postaju veće zbog sunčevog zračenja.

Najčešći uzroci melazme su:

 • hormonske promene u telu – kod osoba koje su preosetljive na estrogen i progestreon mogu se pojaviti braon mrlje. U to spada korišćenje kontraceptivnih pilula, hormonska terapija, menopauza i kao što smo rekli, trudnoća;
 • previše izlaganja suncu;
 • stres, kao i bolesti štitne žlezde mogu biti uzrok melazmima;

Melazma je veoma karakteristična i dermatolog je može utvrditi već pri samom pogledu na lice. U nekim slučajevima, ipak, potrebno je uraditi biopsiju kože ili pregled posebnom lampom koja utvrđuje proširenost i dubinu melazma.

Bitno je naglasiti da ove fleke na licu nisu štetne po zdravlje, ali svakako jesu veliki estetski problem. U pojedinim slučajevima mogu se povući same od sebe.

Fleke kao posledica upale kože

 

Do tamnjenja pojedinih delova kože dolazi usled zarastanja kože, a nakon različitih povreda ili trauma. Takođe, ovde spadaju i fleke od akni. To se zove postinflamantorna hiperpigmentacija. Koža ostaje za nijansu tamnija nego što je bila pre. Bitno je napomenuti da do ovog stanja mogu dovesti i razni tretmani koji se koriste protiv akni, kao što su hemijski pilinzi ili tretmani laserom, ako su nestručno urađeni.

Posttraumatske hiperpigmentacije su tip fleka na koži koje se formiraju nakon zapaljenja ili povreda, a često se javljaju posle akni. Ove pigmentacije su posledica samog zapaljenja ili manipulacija kože, kao što je ceđenje akni. Takve promene mogu se pojaviti i kod ekcema ili drugih kožnih oboljenja praćenih svrabom, gde intenzivno češanje može dovesti do pigmentacije.

Fleke od sunca

 

Kao što im i samo ime kaže, ovakve mrlje na licu direktna su posledica koja nastaje usled previše sunčanja ili odlaska u solarijum. Pigment melanin radi tako što upija sunčevu svetlost i na taj način naša koža postepeno tamni. Ako se sunčevi zraci apsorbuju ravnomerno, dobijamo lep i ujednačen ten.

Kada preteramo sa sunčanjem, dolazi do hiperprodukcije melanocita, ćelija koje proizvode melanin u najdubljem sloju kožu. Tada se stvaraju  tamne fleke na određenim delovima kože.

One mogu biti:

 • Pege od sunca – češće su kod osoba svetlijeg tena, a ovakve pegice se javljaju po čitavom licu već sa prvim prolećnim suncem. Čak i ukoliko deluju simpatično, pegice oko nosa i po obrazima jedan su od znakova da je koža veoma osetljiva na sunčeve zrake i da je treba dodatno zaštiti da bi se sprečile tamne fleke na licu;
 • Staračke pege – pojavljuju se na licu, dekolteu  i rukama u vidu sitnih tamnih mrlja od svetlo braon do tamno crne boje. Prečnika su oko 5 mm, a najčešće im sklone osobe starije od 40 godina. Međutim, mogu da se pojave i ranije. Kod svih nas, sunce ubrzava proces starenja kože, a upravo pege su znak da je koža primila previše UV zraka. Isto tako, genetika ovde igra važnu ulogu. Ukoliko naši roditelji imaju staračke pege, vrlo verovatno je da ćemo ih i mi dobiti u nekom periodu života.

Već smo spomenuli da sunčevo zračenje može biti izuzetno štetno po našu kožu, pa je neophodno pridržavanje osnovnih pravila prilikom sunčanja.  

Šešir, kreme sa visokim zaštitnim faktorom i izbegavanje sunca kada je ono najjače, od 11 do 16 sati, najvažniji su preventivni koraci ako želimo da izbegnemo pojavu fleka i pegica na licu.

Fleke na nausnicama usled depilacije

 

Depilacija sitnih dlačica iznad gornje usne može stvoriti crvene ali i tamne fleke. Tada bolan proces uklanjanja dlačica ništa ne znači ,jer je koža iznad usne duplo upadljivija zbog novonastalih fleka. 

Kako bi ih izbegli koristite smirujuća sredstva za depilaciju nausnica, poput kreme za depilaciju. Čitajte deklaracije istih i izaberite onu koja ima dodatak aloe vere, lavande ili smilja. Delovaće umirujuće na površinu kožu i sprečiti nastanak fleka na licu. Pritom uklanjanje dlačica postaje potpuno bezbolno!

O ovim flekama pisali smo posebno, pa pročitajte: 

Problem zvan fleke na nausnicama? Evo kako ga rešite!

Fleke od bubuljica

 

Usled infekcije na licu melanin se u unutrašnjosti ćelija može gomilati, tako da nakon oporavka od bubuljica na njihovom mestu ostanu tamne mrlje. Tamne fleke od bubuljica su česta pojava ukoliko nepravilno iscedite aknu ili nanosite na lice suviše jako sredstvo za isušivanje bubuljica. 

Koži pod infekcijom potrebna je nežnost koju joj daju prirodna sredstva za akne, kao što je gel za bubuljice. Hranjivi sastojci proizvoda neguju unutrašnjost lica i daju snagu ćelijama, tako da one proizvode normalne količine proteina. Bubuljice se suše i otpadaju bez dodatnih oštećenja lica, rupica od bubuljica i fleka na koži! 

Fototoksične reakcije

 

Foto-toksične reakcije predstavljaju još jedan tip fleka, koje se javljaju usled izlaganja sunčevim zracima, ali i zbog upotrebe određenih lekova ili kozmetičkih preparata. Lekovi kao što su neki antibiotici, nesteroidni antireumatski lekovi i citostatici, kao i kozmetički preparati poput parfema, mogu povećati osetljivost kože na sunce i izazvati pigmentacije. Čak i neke sastojke u kremama i parfemima treba koristiti s pažnjom, jer mogu dovesti do zapaljenja i pigmentacije kada se koža izloži sunčevim zracima.

Žute fleke na licu

 

Ukoliko primetite žućkaste fleke na licu ili drugim delovima tela, to može biti posledica različitih oboljenja. Neka od njih su poremećaji u funkcionisanju jetre ili loše varenje. Takođe, žutilo na koži može biti i simptom smanjene funkcije tiroidne, odnosno štitne žlezde. Ovo stanje naziva se hipotireoza, a podrazumeva da zbog drugačijeg funkcionisanja tiroidnih hormona dolazi do povećanja karotena u krvi. Isto tako, karotenemija, to jest povećan nivo beta-karotena u krvi, javlja se i zbog prevše konzumiranja namirnica bogatih karotenom, a to su šargarepa, bundeva, kajsija… Ako je ovo uzrok žutih mrlja na vašem licu, jednostavno izbacite iz ishrane ove namirnice.

 

 

uklanjanje fleka na koži

 

Osim tamnih fleka, na našoj koži mogu se pojaviti i mrlje koje su svetlije od našeg tena. Kada imamo previše melanina u koži, reč je o hiperpigmentaciji. Sasvim suprotno, kada ga je premalo, dolazi do hipopigmentacije kože. Uzroci mogu biti razni:

 • Genetika – geni mogu biti krivi ukoliko ste skloni pojavi belih mrlja na licu i telu;
 • Korišćenje previše agresivnih kozmetičkih preparata. Na primer, krema za depilaciju koja nam ne odgovara može da izazove iritaciju kože, stvaraju se ranice i kraste, a kasnije na tom delu koža postaje svetlija nego što je bila. Dolazi do depigmentacije, jer se gubi pigment u tom delu kože;
 • Nedostatak vitamina D i vitamina E, kao i manjak kalcijuma dovodi do pojave belih fleka na koži. Ukoliko je ovo  uzrok, vreme je da se hranite zdravije;
 • Previše sunčanja;
 • Kožna oboljenja koja dovode do gubljenja pigmenta kože.

Svetle fleke od sunca

 

Stručno, ovo stanje naziva se idiopatska eruptivna hipomelanoza. Koža gubi pigment na određenim delovima i posledica su sitne bele fleke. Nisu opasne po naše zdravlje, a povezane su sa genetskim predispozicijama. Posebno su podložne osobe svetlije puti, a tretman je neophodan ako fleke počnu da se šire.

Bele fleke na koži – vitiligo

 

Vitiligo je autoimuno kožno oboljenje koje se ispoljava u vidu belih mrlja na telu i licu. Imuni sistem napada svoje ćelije, u ovom slučaju melanocite, zaslužne za stvaranje braon pigmenta melanina. Zbog toga, stvaraju se neravnomerne bele mrlje na licu, rukama, nogama i mogu se širiti na čitavo telo. Osobe koje pate od vitiliga često imaju manjak samopouzdanja, a ova bolest je u 30 % slučajeva nasledna. Određene kreme  i tretmani mogu smanjiti pojavu vitiliga, ali je veoma teško otkloniti fleke u potpunosti.

Crvene fleke na koži

 

Crvenilo i crvene fleke na licu i telu mogu se pojaviti iz više razloga, a evo šta ih karakteriše.

 • Mogu ih uzrokovati različite upale, alergije ili osipi, ali povišena temperatura, stres, hormonski poremećaji. Takođe, širenje krvnih sudova može izazvati izraženo crvenilo na licu, vratu i dekolteu. Ma koji bio uzrok, crveni pečati i mrlje na licu, nisu uopšte dobrodošli. Bitno je da znamo šta je od svega navedenog pravi uzročnik crvenila na koži, da li je to samo suva koža koja je zategnuta i zato pecka i crveni se ili je razlog nešto drugo;
 • Nijanse ovakvih fleka su različite, od rozikaste do ljubičaste. Sitne crvenkaste ili ljubičaste tačke nazivaju petehije. Na licu se pojavljuju na kapcima, a urok su potkožna krvarenja. Kada sitni kapilari popucaju, krv dolazi u kožno tkivo i javljaju se ove sitne obojene promene na koži. Mogu se pojaviti i u ustima, a starije osobe posebno su im podložne. Koža prilikom starenja postaje sve tanja, pa su krvni sudovi izloženiji spoljašnjim uticajima;
 • Mogu biti sitne i jedva vidljive, ali isto tako, mogu prekrivati i deo lica, nekada su veoma bolne, peku i svrbe.

Često crvenjenje kože može biti i simptom ozbiljnijih oboljenja i zato je potrebno na vreme ustanoviti šta ih uzrokuje.

Naša koža je naš najveći organ i ujedno, naše ogledalo zdravlja. Zato je bitno da je zaštitimo što više možemo kako bismo sprečili nastajanje ružnih fleka i mrlja koje svi želimo da izbegnemo. Sada kada znamo šta ih sve prouzrokuje, lakše nam je da  sprečimo njihovo nastajanje.

Saveti za sprečavanje fleka na koži

 

Najbolji saveti koji mogu da spreče pojavu fleka na koži su sledeći:

 • Dnevna rutina negovanja kože mora da vam postane obaveza! Dakle, važno je da svakodnevno temeljno čistite, hidrirate i zaštitite kožu kremama sa zaštitnim faktorom. Na ovaj način sprečavate širenje ili pojavu novih fleka na koži od uticaja spoljašnjih faktora!
 • Pronađite pravi piling koji će stvarno i temeljno raditi svoj posao. To znači da ne treba samo da očisti kožu i otvori pore već i da ima blagotvorno dejstvo na smanjenje fleka. Piling možete raditi sami kod kuće makar jednom nedeljno, ili kao deo tretmana u kozmetičkim salonima.
 • Pronađite dobru hidratantnu kremu koja deluje i na fleke posvetljujući ih i na koncu delujući regenerativno na njih. Takva krema može da smanji postojeće fleke i spreči nastanak novih. Postarajte se samo da bude na prirodnoj bazi i ne preskačite ni jedan dan već nanosite redovno!
 • Korišćenje kreme za sunčanje sa visokim SPF faktorom je ključno, a treba je redovno nanositi, posebno na delove tela koji su najčešće izloženi suncu, kao što su lice, šake i vrat. Pored toga, nošenje zaštitne odeće, kao što su šeširi sa širokim obodom i laganog dugog rukava, može znatno smanjiti rizik od sunčevih oštećenja kože. Takođe je važno izbegavati sunčanje u najtoplijem delu dana, kada su UV zraci najsnažniji.
 • Informišite se o svim vrstama fleka na licu i koži i zatim nije zgoreg ni da se posavetujete sa stručnim licem. Neke fleke zahtevaju i terapijsku pomoć u vidu lekova ili topikalnih medikamenata.

Tretmani protiv fleka na koži

 

Naša koža često zahteva napredne tretmane kako bi se efikasno borila protiv fleka i hiperpigmentacija.

 • Laserske procedure, kao što je pikosekundni laser, specijalizovane su za ciljanje i eliminaciju pigmentnih ćelija, pružajući brze i vidljive rezultate uz minimalne neželjene efekte. Ove procedure se obavljaju pod nadzorom stručnjaka i mogu biti prilagođene specifičnim potrebama vaše kože.
 • S druge strane, hemijski piling uključuje primenu specijalnih hemijskih rastvora koji pažljivo uklanjaju gornje slojeve kože, omogućavajući obnavljanje i smanjenje pigmentacije. Hemijski piling može biti prilagođen intenzitetu i vrsti vaših fleka, pružajući priliku za obnovljen, sjajniji i ujednačeniji ten. Kombinovanjem ovih tretmana s pravilnom negom i zaštitom kože pre i posle tretmana, možete postići optimalne rezultate i poboljšati zdravlje i izgled vaše kože.
 • Krioterapija uključuje korišćenje ekstremno niskih temperatura za tretman kožnih problema, uključujući tamne fleke. Ovaj postupak, često obavljen tečnim azotom, cilja specifična područja kože, zamrzavajući neželjene pigmentirane ćelije koje se zatim prirodno odbacuju od strane tela. Krioterapija je posebno efikasna za manje, površinske fleke, iako može zahtevati više sesija za optimalne rezultate.

 • Mikrodermoabrazija je neinvazivni tretman koji koristi mikrokristale ili dijamantsku glavu za nježno uklanjanje gornjeg sloja kože. Ovaj postupak može pomoći u smanjenju vidljivosti tamnih fleka tako što stimulira regeneraciju kože, čime se promoviše stvaranje nove, zdravije i svetlije kože. Mikrodermoabrazija je pogodna za sve tipove kože i može poboljšati teksturu i ton kože uz minimalni oporavak.

   

Mnogi se okreću kućnim lekovima kao prirodnoj alternativi za tretman tamnih fleka. Neki od popularnih sastojaka uključuju limunov sok, zbog njegovih izbeljujućih svojstava, i aloe vera, koja može pomoći u smirivanju kože i smanjenju pigmentacije. Važno je napomenuti da kućni lekovi mogu zahtevati vreme da pokažu rezultate i nisu uvek efikasni za sve vrste fleka ili tipove kože.

Pri odabiru najboljeg tretmana za tamne fleke na koži, važno je uzeti u obzir tip kože, uzrok fleka, kao i potencijalne rizike i benefite svake metode. Za najbolje rezultate, preporučuje se konsultacija sa dermatologom koji može ponuditi personalizovani tretmanski plan.

Borba protiv tamnih fleka na koži može biti efikasnija uz pravilno odabrane sastojke u proizvodima za negu. Evo kratkog pregleda ključnih sastojaka:

 • BHA Kiseline (Salicilna): Duboko prodiru u pore, pomažu u eksfolijaciji i imaju antiupalno dejstvo, korisno za smanjenje post-inflamatorne hiperpigmentacije.

 • Kojična Kiselina: Prirodni sastojak poznat po sposobnosti izbeljivanja kože i smanjenja vidljivosti hiperpigmentacija.

 • Arbutin: Deluje tako što inhibira enzime odgovorne za proizvodnju melanina, pomažući u smanjenju fleka.

 • Aloe Vera: Sadrži aloesin, sastojak koji može inhibirati melanin i pomoći u izbeljivanju tamnih fleka, uz dodatnu hidrataciju i umirivanje kože.

 • Koren Rabarbare: Sadrži aloe emodin i rhein, komponente koje mogu pomoći u smanjenju proizvodnje melanina, čime doprinose smanjenju tamnih fleka. Rabarbara se često koristi u tradicionalnoj medicini za poboljšanje zdravlja kože i njenog izgleda.

 • Sladić: Ekstrakt sladića je poznat po svom glabridinu, snažnom sastojku koji inhibira enzim odgovoran za proizvodnju melanina, čime pomaže u osvetljavanju hiperpigmentacija. Osim toga, sladić ima antiupalna svojstva koja mogu umiriti kožu i smanjiti crvenilo.

Više o rešenju fleka na licu i koži potražite ovde: Kako ukloniti fleke sa lica da se ne vrate!

Iako su najčešće bezazlene, fleke na licu nisu za šalu. U svakom slučaju, nemojte zanemarivati ni jedan signal koji vam telo šalje, jer ponekad i najmanja promena na koži može biti simptom nečeg ozbiljnijeg. Proverite šta je u pitanju i na vreme sprečite njihovo nastajanje i širenje.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *