fleke na koži
Fleke i pege

Fleke na koži i sve o uzrocima koji iz izazivaju

Svi želimo da imamo lep i zdrav ten, a fleke na koži, posebno one koje se pojavljuju na licu, često mogu da nam budu prepreka na tom putu. Upravo ćete saznati sve o flekama i mrljama koje se mogu pojaviti na koži lica, šta ih izaziva i koji su simptomi.  Kada znate sve to, lakše ćete se uhvatiti u koštac sa njima i sprečiti zauvek njihovo pojavljivanje.

Retko ko od nas ima idealnu kožu lica, bez nesavršenosti i ožiljaka. Oni koji time mogu da se pohvale spadaju u prave srećnike. Ipak, veći procenat nas se bori sa masnom ili problematičnom kožom, a ako nemamo akne i bubuljice, onda smo skloni različitim alergijama i osipima koji se mogu pojaviti bilo kada.

Jedan od većih estetskih problema o kojem ćemo pričati upravo su fleke na koži. Kada se one nalaze na leđima, stomaku ili nogama, možemo ih još nekako i sakriti odećom.

Ali šta kada odluče da se pojave na licu?

Neko reši da ih prihvati, neko da ih prikriva. Vesna je odlučila da ih se reši sasvim.Uspela je u toj nameri potpuno prirodno. Zajedno sa flekama, nestali su i podočnjaci i lice se zategnulo. Nije li to sjajno! Kako je postigla ovakve rezultate, pročitajte u njenom ličnom iskustvu na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Lice je nešto što svi prvo primetimo kod drugih ljudi, a ne bismo voleli da ružna braon ili žuta mrlja bude prvi utisak. Zato hajde da razrešimo misteriju mrlja i fleka na licu i da vidimo šta ih izaziva.

Uzroci koji izazivaju fleke na koži   

 

Faktori koji mogu dovesti do promene boje kože na licu su brojni, ali ovo su najčešći i zato na njih posebno treba obratiti pažnju.

Previše izlaganja suncu

 

Jedan od najčešćih uzročnika fleka na koži, odnosno hiperpigmentacije i pojave tamnih mrlja na licu , ali i rukama i drugim delovima tela koji su uglavnom izloženim sunčevim zracima.

Zbog čega sunčevi zraci mogu dovesti do pojave tamnih mrlja?

Jednostvano je. Čuli smo za melanin, pigment koji se nalazi u našoj koži i i ima zaštitnu funkciju.

Ultravioletno zračenje sunca deluje tako da povećava proizvodnju melanina u koži, što rezultira tamnjenjem njenih pojedinih delova kože.

Solarijum ima isti efekat na našu kožu, pa čak i sobno svetlo može dovesti do stvaranja tamnijih fleka.

Osobe koje imaju tamniji ten lakše dobijaju tamne fleke, jer oni svetlijeg tena imaju manji procenat melanina u koži.

Uz to, sunce sada ima mnogo jače zračenje nego pre nekoliko decenija, a da ne spominjemo koliko je masovna postala upotreba solarijuma;

Hormonske promene

Usled različitih hormonskih disbalansa i promena, posebno tokom trudnoće i menopauze, može doći do pojave različitih mrlja na licu. Stručno, ovo stanje naziva se melazma i pogađa najčešće žene;

Upale i iritacije na koži

Upalni procesi na koži usled pojave akni ili cisti dovode do osipa, crvenila, pa čak i ozbiljnijih kožnih oboljenja. Kako je koža na licu izložena svim mogućim spoljnjim faktorima, lako može doći do njene diskoloracije.

Pojavu mrlja mogu izazvati čak i određeni kozmetički preparati, kreme ili parfemi, koji deluju tako što iritiraju kožu i utiču na pojavu fleka. Ovo stanje se zove još i fototoksična reakcija i stvaraju se tamne mrlje na koži;

Zato saznajte kako izabrati pravu kremu za lice!

Upotreba određenih lekova

 

Svaki lek ima svoje nus pojave, pa tako pojedini među njima mogu uticati na kožu i dovesti do stvaranja fleka;  Lekar bi trebao da vas upozori ukoliko neki lek može uzrokovati pojavu fleka;

Zaceljivanje rana

 

Kada imamo ožiljak na licu ili ranicu od ujeda insekta, na tom mestu kasnije može ostati mrlja. Vremenom, ona bi trebalo da nestane;

Dijabetes

 

Šećerna bolest takođe je jedan od uzroka diskoloracija na koži. Mnogo šećera u krvi oštećuje krvne sudove, najviše one koji se nalaze tik ispod kože. Takva oštećenja stvaraju crvenkaste fleke, najčešće na nogama. Obratite pažnju ukoliko vam se pojave ovakve flekice na telu, to može biti znak povišenog šećera u krvi;

Alergije na hranu

 

Alergije takođe mogu biti jedan od uzročnika fleka i mrlja na licu. Ukoliko posumnjate da vam neka namirnica izaziva crvenilo ili osip na koži, obavezno uradite alergo test i otklonite sve sumnje. Ekcem je jedna od najučestalijih promena boje kože koja nastaje usled alergije;

Starenje

 

Starenje je prirodan proces koji utiče na sve nas. Kako se koža opušta i gubi elestičnost i hidriranost, tako se na njoj mogu pojaviti i takozvane staračke pege.

Vrste fleka na koži i kako ih prepoznati

 

vrste fleka na koži

 

Svaka promena u boji kože lica, nebitno da li je ona postala svetlija, tamnija, da li su se pojavile pege, žutilo ili crvenilo, smatra se flekom ili mrljom.

One nastaju postepeno usled različitih faktora koje smo nabrojali, a kako bismo ih pravilno i na vreme lečili, nužno je da znamo koji tipovi fleka postoje i kako da ih prepoznamo. Osnovna, gruba podela fleka na koži je sledeća:

 • Hiperpigmentacija;
 • Hipopigmentacija;
 • Crvenilo.

Sada ćemo objasniti potanko svaku od ovih promena boje kože.

Hiperpigmentacija  

 

Kao što smo već spomenuli, hiperpigmentacija kože javlja se kada dođe po prevelike proizvodnje melanina.

Koža postaje jače pigmentirana, tamni na pojedinim delovima, pa tako nastaju tamne i braon fleke na licu.

Ove fleke mogu biti manje ili veće, a boja im ide od svetlije braon, pa sve do crne. Evo i koje fleke su posledica hiperpigmentacije.

Melazma  

 

Ovo stanje jedan je od najrasprostranjenijih problema na koži kada je reč o njenoj promeni boje.

Melazma se naziva još i kloazma i u 90 odsto slučajeva javlja se kod žena, najčešće usled hormonskih promena.

Veoma često se na licu kod trudnica javljaju ovakve, tamne fleke, pa ih tada nazivamo trudnička maska.  Pojavljuju se simetrično sa obe strane lica, najčešće na obrazima, čelu, oko gornje usne i na bradi. Isto tako, mogu izaći i na rukama i leđima. Ove braon mrlje na licu tokom leta poprimaju još intenzivniju boju i postaju veće zbog sunčevog zračenja.

Najčešći uzroci melazme su:

 • hormonske promene u telu – kod osoba koje su preosetljive na estrogen i progestreon mogu se pojaviti braon mrlje. U to spada korišćenje kontraceptivnih pilula, hormonska terapija, menopauza i kao što smo rekli, trudnoća;
 • previše izlaganja suncu;
 • stres, kao i bolesti štitne žlezde mogu biti uzrok melazmima;

Melazma je veoma karakteristična i dermatolog je može utvrditi već pri samom pogledu na lice. U nekim slučajevima, ipak, potrebno je uraditi biopsiju kože ili pregled posebnom lampom koja utvrđuje proširenost i dubinu melazma.

Bitno je naglasiti da ove fleke na licu nisu štetne po zdravlje, ali svakako jesu veliki estetski problem. U pojedinim slučajevima mogu se povući same od sebe.

Fleke kao posledica upale kože

 

Do tamnjenja pojedinih delova kože dolazi usled zarastanja kože, a nakon različitih povreda ili trauma. Takođe, ovde spadaju i fleke koje izazivaju ožiljci od akni. Koža ostaje za nijansu tamnija nego što je bila pre. Bitno je napomenuti da do ovog stanja mogu dovesti i razni tretmani koji se koriste protiv akni, kao što su hemijski pilinzi ili tretmani laserom.

Fleke od sunca

 

Kao što im i samo ime kaže, ovakve mrlje na licu direktna su posledica koja nastaje usled previše sunčanja ili odlaska u solarijum. Pigment melanin radi tako što upija sunčevu svetlost i na taj način naša koža postepeno tamni. Ako se sunčevi zraci apsorbuju ravnomerno, dobijamo lep i ujednačen ten.

Kada preteramo sa sunčanjem, dolazi do hiperprodukcije melanocita, ćelija koje proizvode melanin u najdubljem sloju kožu. Tada se stvaraju  tamne fleke na određenim delovima kože.

One mogu biti:

 • Pege od sunca češće su kod osoba svetlijeg tena, a ovakve pegice se javljaju po čitavom licu već sa prvim prolećnim suncem. Čak i ukoliko deluju simpatično, pegice oko nosa i po obrazima jedan su od znakova da je koža veoma osetljiva na sunčeve zake i da je treba dodatno zaštiti;
 • Staračke pege – pojavljuju se na licu, dekolteu  i rukama u vidu sitnih tamnih mrlja od svetlo braon do tamno crne boje. Prečnika su oko 5 mm, a najčešće im sklone osobe starije od 40 godina. Međutim, mogu da se pojave i ranije. Kod svih nas, sunce ubrzava proces starenja kože, a upravo pege su znak da je koža primila previše UV zraka. Isto tako, genetika ovde igra važnu ulogu. Ukoliko naši roditelji imaju staračke pege, vrlo verovatno je da ćemo ih i mi dobiti u nekom periodu života.

Već smo spomenuli da sunčevo zračenje može biti izuzetno štetno po našu kožu, pa je neophodno pridržavanje osnovnih pravila prilikom sunčanja.  

Šešir, kreme sa visokim zaštitnim faktorom i izbegavanje sunca kada je ono najjače, od 11 do 16 sati, najvažniji su preventivni koraci ako želimo da izbegnemo pojavu fleka i pegica na licu.

Žute fleke na licu

 

fleke na licu

Ukoliko primetite žućkaste fleke na licu ili drugim delovima tela, to može biti posledica različitih oboljenja. Neka od njih su poremećaji u funkcionisanju jetre ili loše varenje. Takođe, žutilo na koži može biti i simptom smanjene funkcije tiroidne, odnosno štitne žlezde. Ovo stanje naziva se hipotireoza, a podrazumeva da zbog drugačijeg funkcionisanja tiroidnih hormona dolazi do povećanja karotena u krvi. Isto tako, karotenemija, to jest povećan nivo beta-karotena u krvi, javlja se i zbog prevše konzumiranja namirnica bogatih karotenom, a to su šargarepa, bundeva, kajsija… Ako je ovo uzrok žutih mrlja na vašem licu, jednostavno izbacite iz ishrane ove namirnice.

Hipopigmentacija kože

 

Osim tamnih fleka, na našoj koži mogu se pojaviti i mrlje koje su svetlije od našeg tena. Kada imamo previše melanina u koži, reč je o hiperpigmentaciji. Sasvim suprotno, kada ga je premalo, dolazi do hipopigmentacije kože. Uzroci mogu biti razni:

 • Genetika – geni mogu biti krivi ukoliko ste skloni pojavi belih mrlja na licu i telu;
 • Korišćenje previše agresivnih kozmetičkih preparata. Na primer, krema za depilaciju koja nam ne odgovara može da izazove iritaciju kože, stvaraju se ranice i kraste, a kasnije na tom delu koža postaje svetlija nego što je bila. Dolazi do depigmentacije, jer se gubi pigment u tom delu kože;
 • Nedostatak vitamina D i vitamina E, kao i manjak kalcijuma dovodi do pojave belih fleka na koži. Ukoliko je ovo  uzrok, vreme je da se hranite zdravije;
 • Previše sunčanja;
 • Kožna oboljenja koja dovode do gubljenja pigmenta kože.

Svetle fleke od sunca

 

Stručno, ovo stanje naziva se idiopatska eruptivna hipomelanoza. Koža gubi pigment na određenim delovima i posledica su sitne bele fleke. Nisu opasne po naše zdravlje, a povezane su sa genetskim predispozicijama. Posebno su podložne osobe svetlije puti, a tretman je neophodan ako fleke počnu da se šire.

Bele fleke- vitiligo

 

Vitiligo je autoimuno kožno oboljenje koje se ispoljava u vidu belih mrlja na telu i licu. Imuni sistem napada svoje ćelije, u ovom slučaju melanocite, zaslužne za stvaranje braon pigmenta melanina. Zbog toga, stvaraju se neravnomerne bele mrlje na licu, rukama, nogama i mogu se šititi na čitavo telo. Osobe koje pate od vitiliga često imaju manjak samopouzdanja, a ova bolest je u 30 odsto slučajeva nasledna. Određene kreme  i tretmani mogu smanjiti pojavu vitiliga, ali je veoma teško otkloniti fleke u potpunosti.

Crvene fleke na koži

 

Crvenilo i crvene fleke na licu i telu mogu se pojaviti iz više razloga, a evo šta ih karakteriše.

 • Mogu ih uzrokovati različite upale, alergije ili osipi, ali povišena temperatura, stres, hormonski poremećaji. Takođe, širenje krvnih sudova može izazvati izraženo crvenilo na licu, vratu i dekolteu. Ma koji bio uzrok, crveni pečati i mrlje na licu, nisu uopšte dobrodošli. Bitno je da znamo šta je od svega navedenog pravi uzročnik crvenila na koži, da li je to samo suva koža koja je zategnuta i zato pecka i crveni se ili je razlog nešto drugo;
 • Nijanse ovakvih fleka su različite, od rozikaste do ljubičaste. Sitne crvenkaste ili ljubičaste tačke nazivaju petehije. Na licu se pojavljuju na kapcima, a urok su potkožna krvarenja. Kada sitni kapilari popucaju, krv dolazi u kožno tkivo i javljaju se ove sitne obojene promene na koži. Mogu se pojaviti i u ustima, a starije osobe posebno su im podložne. Koža prilikom starenja postaje sve tanja, pa su krvni sudovi izloženiji spoljašnjim uticajima;
 • Mogu biti sitne i jedva vidljive, ali isto tako, mogu prekrivati i deo lica, nekada su veoma bolne, peku i svrbe.

Često crvenjenje kože može biti i simptom ozbiljnijih oboljenja i zato je potrebno na vreme ustanoviti šta ih uzrokuje. Naša koža je naš najveći organ i ujedno, naše ogledalo zdravlja. Zato je bitno da je zaštitimo što više možemo kako bismo sprečili nastajanje ružnih fleka i mrlja koje svi želimo da izbegnemo. Sada kada znamo šta ih sve prouzrokuje, lakše nam je da  sprečimo njihovo nastajanje. Iako su najčešće bezazlene, fleke na licu nisu za šalu. U svakom slučaju, nemojte zanemarivati ni jedan signal koji vam telo šalje, jer ponekad i najmanja promena na koži može biti simptom nečeg ozbiljnijeg. Proverite šta je u pitanju i na vreme sprečite njihovo nastajanje i širenje.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.