parabeni u kozmetici
Kozmetika za lice

Parabeni u kozmetici za lice: OTROVI, ili ipak ne?

Šta su parabeni u kozmetici za lice? Doslovno skidamo paučinu sa ove teme i objašnjavamo čemu služe, kako ih prepoznati i da li ih treba izbegavati ili ne!

Danas se otvara niz tema, jer imamo na hiljade kozmetičkih preparata na tržištu. Gledajući televizijske emisije, pretražujući youtube kanale ali i čitajući novine, provućiće se reč „parabeni“ i pomenuti njihova štetnost, ali i prednosti. U većini slučajeva se ova tema spominje površno, tako da ne ostaje potpuno razjašnjena.

Zato smo mi tu, da istražimo ovu temu do tačina i predstavimo vam sve što treba da znate o parabenima pre sledeće kupovine kozmetičkih proizvoda.

Najpre pročitajte naredne redove, a onda birajte kreme, losione, tonike i druge proizvode za negu lica, a sve to kako bi ostali lepi i zdravi!

Šta su i čemu služe parabeni u kozmetici za lice?

 

Moja prijateljica Ljiljana, kozmetolog po struci, objašnjava mi pojam parabena kao klasičnog konzervansa koji je neophodan nekim preparatima, kao što je tegli krastavaca neophodan konzervans iz kuhinje. Kada stručnjaci mešaju aktivne sastojke kreme, potrebno im je sredstvo koje će ih unutar kutije održati svežim i sačuvati ih od kvarenja. Uloga parabena je da ubijaju bakterije i gljivice u proizvodima za negu tela – tačnije da spreče uslove da se razviju.

Doslovno su parabeni konzervansi koji čuvaju kvalitet proizvoda i neke kozmetičke kuće se kunu u njihove prednosti i naglašavaju da bi bez njih u unutrašnjost pakovanja kreme, losiona za lice ili bilo kog drugog proizvoda dospele različite bakterije.

Bakterije bi pokvarile savršen odnos aktivnih sastojaka unutar kreme za lice i kada bi se nanele, stvorile bi crvenilo, bol, svrab, alergijske reakcije na koži ali i teške oblike akni. Najgore od svega je to što proizvod sa bakterijama ne bi uvek mogli da prepoznamo golim okom.  Dakle, nanosili bi proizvod u nadi da će vam pomoći, a onda bi on potpuno narušio vašu lepotu.

To je priča određenog broja stručnjaka i objašnjenje koje dokazuje važnost parabena unutar kozmetičkih proizvoda i argument zašto oni treba da sadrže konzervanse. Kada se stvari pogledaju na taj način, oni su zaista korisni i nezamenjivi.

Međutim, zašto onda postoje kozmetički preparati u kojima se ne nalaze parabeni? Kako njih ne napadaju bakterije?

Jedan deo stručnjaka se usprotivio parabenima i pripremio prirodne formule za lepotu lica, bez ovih konzervanasa. Istraživanjima su došli do zaključka da su parabeni u kozmetici za lice štetni. 

Dakle, parabeni su veštački pripremljeni konzervansi koji čuvaju kvalitet određenih kozmetičkih proizvoda i mogu se  zameniti zdravijom alternativom.

Zašto su parabeni u kozmetici za lice na lošem glasu?

 

Stvari stoje ovako. Oni po nanošenju kozmetičkog preparata prodiru kroz pore i stižu do unutrašnjosti kože . Tamo opstaju potpuno neizmenjeni i dolaze do krvotoka šireći se po čitavom telu. Istraživanja kažu da ovi konzervansi deluju na telo poput estrogena i organizmu se čini da ima višak hormona. Kada hormoni nisu u balansu duži vremenski period nastaju problemi sa zdravljem. Na samom početku oni mogu izazivati bolne, crvene bubuljice.

Baš sa takvih aknama susrela se Marija. Isprobala je različite preparate, ali ni jedan nije bio od pomoći. Njeno lice bilo je crveno, a obrazi prekriveni bolnim bubuljicama. Nije želela da izlazi iz kuće sa takvim licem, ali je morala da nastavi sa životom i počne da se bori. Uspela je da pronađe efikasno rešenje koje je isušilo bubuljice i sprečilo nastanak novih akni. Njeno rešenje može pomoći i vama! Tajnu svog uspeha podelila je sa vama na sledećem linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/ .

Marija je izabrala opciju bez parabena i dobro je što je tako.

Sve se više govori o nezi lica i tela  i štetnim sastojcima koje sadrže kozmetički proizvodi. Nisu to samo parabeni. Tu su i ftalati, naftni derivati, boje, veštački mirisi i drugo.

Nije šala!

Na osnovu analize zdravstvenog stanja više pacijenata došlo se do zaključka da parabeni u kozmetici mogu izazvati rak. Dosta žena sa rakom dojke unutar svog organizma imala nataložen niz parabena, koji je remetio njene hormone. Pored raka dojke učestao je i rak grlića materice ali i rak kože.

Moram da naglasim da su parabeni u kozmetici i dalje dozvoljeni širom sveta i da niko još uvek nije na čitavu priču stavio tačku.

I dalje postoje dve strane koje raspravljaju o dobrim i lošim osobinama parabena u naučnim krugovima.

Jasno je da samom nastanku kancera doprinosi način ishrane, stil života, genetika i mnoge druge stvari. Ipak, sve češće se pominju i parabeni koje svakodnevno nanosimo na kožu lica nadajući se još lepšem i zdravijem tenu.

Druga strana kaže da su istraživanja pokazala da je uticaj parabena na estrogen zanemarljiv, jer većina kozmetičkih preparata sadrži parabene kratkog lanca. U njoj se merio uticaj parabena na 17β-HSD1 and 17β-HSD2 enzima koji imaju važnu ulogu u hormonskom balansu.

Hajde da pričamo o promenama na licu usled nanošenja kozmetike sa parabenima!

 

Osobe sa osetljivom kožom lica navode da im kozmetika sa parabenima nikako ne prija. Umesto da smiri njihovu kožu ona stvara dodatne bubuljice i kao da postaje teška porama. Konzervansi se zavlače među pore i zaista mogu biti teški vašem licu, tako da se ono upali i počne da luči dodatne količine sebuma. Sve to doprinosi razvoju akni za čije lečenje je potrebno strpljenje.

Istražujući pronalazim i niz peticija kojima se određene grupe stručnjaka trude da ukinu dodavanja parabena u kozmetičke preparate. Ipak, oni ostaju sastavni deo određenih proizvoda. Objašnjenje koje ide ovu činjenicu je da mala doza parabena ne šteti ljudima.

Kontrolisana količina parabena je prihvatljiva i kao takva može se naći u kozmetičkim proizvodima širom sveta.

Dozovoljena koncetracija parabena u kozmetici za lice

 

Koncetracija parabena unutar kozmetičkih proizvoda za lice je 0,8 posto.

Kada se mešaju parabeni jednog može da bude do 0,4 posto a ostatak se mora uklopiti u pomenutu dozu. Takav odnos se smatra bezbednim, a tačnu mešavinu parabena možete pogledati na samoj deklaraciji proizvoda.

Moram da napomenem da su određene skandinavske zemlje potpuno zabranile parabene u kozmetici za lice. To i nije tako čudno, jer ako na primer svakodnevno nanesemo kremu, pa šminku, a zatim na kraju dana očistimo lice i nanesemo ponovo kremu, unosimo iznova parabene. Svaki od proizvoda sadrži određenu količinu koja se nagomilava u organizmu, i tako svakodnevno premašimo dozvoljenu količinu. 

Da nije sve tako crno i da ima rešenja dokazuje nam prirodna kozmetika za lice , koja u sebi ne sadrži ove konzervanse. Na vama je izbor, sami odlučujete o svom zdravlju!

Evo koji su to proizvodi za lice bez ovih konzervanasa.

Krema za lice bez parabena

 

Kreme za lice neophodne su bez obzira na vaše godine, pol ali i tip kože lica. One su tu kako bi hidrirale kožu, zaštitile je od vetra, hladnoće i negativnog UV zračenja ali i ojačale lice i sprečile nastanak akni. Većina krema nanosi se dva puta dnevno na kožu i zato je važno da bude prirodna.

 

krema za lice bez parabena

 

Izdvojili smo nekoliko prirodnih krema za lice bez parabena, koje koriste koži lica.

Neborela krema za lice bez parabena

 

Ovo je krema na biljnoj bazi bez parabena poručuje se putem interneta i unutar sebe ima samo prirodne sastojke koji regenerišu kožu lica bez obzira na godine. Nakon samo nekoliko nanošenja Neborele primete se prvi rezultati, koža postaje hidrirana, bore zaglađene, a fleke na licu  lagano nestaju.

Nanosi se i na područje oko očiju, koje je posebno osetljivo i podstiče cirkulaciju tako da tamni podočnjaci nestaju.

Neborela u sebi sadrži vitamin E i ekstrakte biljaka koji podstiču regeneraciju kože i na potpuno prirodan način održavaju lice zdravim. Ovaj vitamin je ujedno i prirodni konzervans koji smanjuje rizik od kvarenja proizvoda.

Pantenol krema za lice bez parabena

 

Pantenol je prva pomoć u zimskim ali i letnjim mesecima, kada se borite sa oštećenom kožom lica. Pantenolska kiselina ima jaku moć regeneracije kože a ujedno i hidratacije. Bilo da ste izgoreli na suncu ili se vaša osetljiva koža peruta u toku zimskih meseci, nanesite tanak sloj pantenola.

Pantenolska kiselina pored toga što hidrira i regeneriše lice, može smanjiti vidljivost prvih bora. Podstiče rast novih ćelija kože , tako da imunitet lica ojača na potpuno prirodan način i vi pritom izgledate sveže i blistavo!

Neven krema za lice bez parabena

 

Neven deluje protivupalno na kožu lica i kao glavni sastojak kreme može sprečiti nastanak bubuljica. Naravno, sama nevenova krema nije dovoljna potrebno je pravilno čistiti lice i hraniti se zdravo da bi održali ten blistavim.

Krema od nevena ubija bakterije na površinskom sloju koje i prodire kroz pore, jačajući unutrašnjost lica. Možete je naneti na upaljenu bubuljicu kako bi suzbili širenje infekcije i bol oko već nastalih bubuljica.

Često ljudi pomisle da nema prirodne kreme koja će rešiti sve probleme sa licem. Zapravo to nije istina, priroda nam je podarila zdravlje!

Šminka za lice bez parabena

 

Kada se kaže šminka za lice bez parabena, misli se na najpre na pudere, koji se nanose na celokupnu površinu lica. Puder nakon nekoliko minuta prodire među pore i njegovi sastojci ostaju tu tokom celog dana, odnosno sve dok ne stignete kući i pravilno skinete šminku.

Zato puder treba da bude lagan i prirodan.

Stručnjaci su pripremili takozvanu BB kremu koja u sebi nema parabene ( mada nije svaka takva, zato čitajte sastojke i predupredite probleme) , lako se razmazuje i ne guši kožu lica. Ona ne opterećuje pore i u sebi često ima hranjive sastojke, koje lice održavaju hidriranim. Pritom, ima veliku pokrivnu moć, tako da umanji vidljivost vaših podočnjaka, bubuljica i drugih nepravilnosti na koži lica.

A saznajte i ovo…

Kako prepoznati parabene?

 

Na poleđini svakog proizvoda nalazi se spisak sastojaka od kog je sačinjen. To svi znamo ali kada okrenemo poleđinu kozmetičkog preparata nađemo niz skraćenica za koje nismo sigurni šta znače.

Oni su estri p hidroksibenzojeve kiseline. Najpoznatiji su: etilparaben, metilparaben, propilparaben, butilparaben.

Parabeni se kriju iza sledećih slova i brojeva:

Paraben poznat kao E214

 

E214 je etilparaben koji se najčešće pronalazi u kozmetici za lice i koji treba izbegavati jer utiče na zaštitni sloj kože. Postoje studije koje govore da etilparaben čini kožu tanjom, tako da ne uspeva da se odbrani od negativnog sunčevog zračenja. Koža postaje znatno osetljivija i u toku letnjih meseci može se javiti alergijska reakcija na sunce.

Paraben E216

 

Zapravo je reč o jednoj vrsti kiseline čiji je puni naziv propilparaben. Nije zabranjen i ne možemo tvrditi da izaziva ozbiljna oboljenja, ali svakako može oštetiti osetljivu kožu lica.

 

parabeni u kremi za lice

 

Paraben sa skraćenicom E218

 

Možete ga pronaći na deklaraciji proizvoda i pod nazivom metil paraben. Naučnici su radili niz studija u vezi E218 i došli do zaključka da on zatvara pore, onemogućavajući koži da diše. Težak je za kožu lica i može prouzrokovati različite vrste akni. Postoji Američka studija koja govori da je upravo ovaj paraben pronađen u telu žena koje su obolele od raka. Međutim niko do danas nije mogao da dokaže da je metilparaben glavni krivac za onkološka oboljenja i zato se i dalje nalazi u određenim kozmetičkim preparatima.

Nećemo da tvrdimo da li će vam parabeni narušiti zdravlje ili ne. Ove informacije na sajtu uzmite samo informativno.

Da budete na sigurnoj strani, najbolje je da ih izbegavate i da se držite prirodnih sastojaka krema, losiona i drugih proizvoda za negu li. Alternativa postoji i izbor je vaš.

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *