nazolabijalne bore
Bore

Zbogom nazolabijalne bore! Ovako ćete ih se rešiti!

Evo konkretnih saveta kako da najlakše eliminišemo nazolabijalne bore. One nisu nimalo lep prizor i podsetnik su da nas godine lagano sustižu. A ne mora biti tako…

Bore su definitivno jedan od sigurnih znakova starenja kože, kako one na čelu, na vratu, tako i one oko nosa i usana, takozvane nazolabijalne bore o kojima sada pričamo. Znamo da ženama ovaj estetski problem na koži itekako smeta, a svi bismo najviše voleli da postoji gumica kojom bismo ih jednostavno obrisali. Ipak, ne očajavamo, jer rešenja uvek postoje i kriju se upravo u ovom tekstu.

Šta su nazolabijalne bore?

 

Vertikalne linije na koži koje se protežu od korena nosa do uglova usana nazivamo još i nazolabijlnim borama.

Najčešće, koža u ovom delu lica počinje da se produbljuje oko tridesete, pa čak i pre, oko 25. godine. Zato je ovo svakako jedan od prvih pokazatelja da naša koža polako stari, gubi punoću, elastičnost i tonus.

Nazolabijalne bore  čine da naše lice deluje umorno i starije.

Bore oko usana mogu biti još i:

 • marionetske bore koje se nalaze ispod spoljašnjih uglova usana ka bradi;
 • pušačke ili vertikalne bore koje se formiraju zbog stalnih pokreta mišića usled uvlačenja duvanskog dima.

U Francuskoj nazolabijalne bore nazivaju još i bore ogorčenosti, a sa godinama, one će postati sve dublje i vidljivije. Zato je ključ u tome da znamo kako da sprečimo i odložimo nastanak prvih bora.

Nabavite u tu svrhu masažer za lice ili isprobajte sjajnu Zogan masažu lica !

Kako nastaju nazolabijalne bore?

 

Prve bore na licu javiće se u vidu tankih, plitkih linija upravo oko usana, ali i očiju. Pitamo se kako i zašto nastaju nazolabijalne bore?

 •  Nazolabijalne bore nastaju zato što koža počinje polako da se opušta i da visi, jer gubi dragocene elemente koji joj daju jedrinu i tonus. To su svakako kolagen, hijaluronska kiselina i elastin. Manjak kolagena dovešće do toga da koža postaje suva i zategnuta, pa su bore sve uočljivije. Dobra vest je da je kod žena koje imaju masnu kožu lice bolje hidrirano usled viška sebuma koji ovaj tip kože luči. Zbog toga se kod njih bore kasnije javljaju, za razliku od žena koje imaju suvu kožu. Zato ovde pročitajte sve u vezi sa važnom temom hidriranja lica;
 • U dubljim slojevima kože dolazi do smanjenja broja fibroblasta, a to su ćelije koje imaju ključnu ulogu u gradnji vezivnog tkiva kože;
 • Deo tkiva koji se nalazi između unutrašnjeg ugla oka i sredine obraza, takozvano masno jastuče, počinje da se topi i produbljuje podočnjake.
 • Obrazi se opuštaju i usled gravitacije dolazi do opuštanja kože oko usana i stvaranja bora u ovoj regiji;

Genetika takođe igra svoju ulogu, ali i stres, pušenje i nezdrave navike, takođe mogu doprineti forimiranju nazolabijalnih bora. Od mnogo faktora zavisi da li će se bore videti već u dvadesetim ili  u tridesetim, da li ćemo imati pune i zategnute obraze i vrat bez bora i u četrdesetim. Tu svakako govorimo o različitim tipovima starenja kože, pa otkrijte u koju grupu spadate.

Duboki nazolabijalni pregibi na licu

 

Pojava bora, kako onih plitkih, tako i dubokih zavisiće od toga kakvu kožu imamo, da li je negujemo i čistimo na pravilan način. Nazolabijalne bore, one sitne, u početku će biti primetne uglavnom samo kada se smejemo. Kako godine prolaze,  a koža postaje zrela, javiće se duboke bore koje ćemo lako videti i kada se ne smejemo.

Mišići oko usana slabe, dolazi do propadanja masnog tkiva u ovom delu lica. Koža se lagano istanjuje i time bore postaju sve vidljivije, a takozvani trougao lepote se okreće.

Još ukoliko pušimo, koristimo kozmetiku koja sadrži štetne sastojke i ne vodimo dovoljno računa o zaštiti kože od Sunca, problem će postati veći.

Naravno da želimo da sprečimo nastanak bora i obrišemo ih sa lica kada su već tu. Prirodna nega je uvek mudro rešenje, ali od velike pomoći su i domaće maske za bore, kao i odlična prirodna ulja protiv bora. Ipak, Vesna se opredlila za nešto drugačiju prirodnu varijantu kojom je uspela da brzo ukloni kako duboke bore, tako i podočnjake i fleke na licu.Ubeđivali su je da nije moguće podmladiti lice i pobediti godine, ali na sreću, nije ih slušala. Uspela je da se reši upravo dubokih bora oko usana, ali i da drastično ublaži podočnjake i staračke pege. Iskustvo je neverovatno, a uostalom, pogledajte i sami njene fotografije pre i posle korišćenja ovog proizvoda i pročitajte njenu priču na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Nazolabijalne bore vs. bore smejalice

 

Neki će reći da su nazolabijalne bore potpuno isto što i bore smejalice, ali ipak, to je samo delimično tačno. Za razliku od ovih prvih, koje se javljaju isključivo u delu lica od korena nosa do uglova usana, bore smejalice mogu se javiti i u drugim delovima lica, u zavisnosti od toga koja grupa mišića je aktivnija i koji deo lica se više pomera kada se smejemo. Osim oko usana, javljaju se još oko očiju i na obrazima.

Naravno, ne treba da prestanemo da smejemo, ali postoje neki super načini da malo ublažimo i te bore smejalice. Uvrstite u svoju negu antioksidante za lice, koristite kremu sa koenzimom Q10 ili retinolom, a ovde se uputite se u sve načine peglanja bora i podmlađivanja kože.

 Tretmani za uklanjanje nazolabijalnih bora

 

korekcija nazolabijalnih bora

 

Ukoliko ste pristalica različitih korekcija na licu i ne prezate od toga da se na taj način rešite i nazolabijalnih bora, sledi spisak najpopularnijih metoda.

Hijaluronski fileri popunjavaju nazolabijalne pregibe

 

Jedan od ključnih razloga nastanka svih vrsta bora na licu jeste postepeno smanjivanje količine hijalurona u koži. Hijaluronska kiselina je sastavni deo kože, pruža joj hidrataciju, punoću i elastičnost. Njen nedostatak usporava efikasnost ćelija, one slabije vezuju vodu, koža postaje dehidrirana i javljaju se bore.

Ubrizgavanje hijaluronskih filera jedna je od najtraženijih korekcija na licu, a koriste se da bi se popunile velike bore, među kojima su upravo i nazolabijalne.

To se izvodi korekcijom takozvane  srednje zone lica, a hijaluron se ubacuje u predeo između unutrašnjeg ugla oka i sredine obraza. Ubacivanjem hijalurona u tom predelu podiže se srednji deo lica što istovremeno koriguje i nazolabijalne bore.

Korekciju bora hijaluronom možete uraditi kada god poželite, odnosno, nema starosne granice. Sam tretman traje do pola sata, a da ne bi bio bolan najčešće se izvodi ubrizgavanjem stomatološke anestezije. Bol je sličan onom kada se, recimo, tetoviraju obrve. Postoji mogućnost da se jave modrice, crvenilo i blagi hematomi, ali to najčešće prolazi za 24 sata.

Kada je reč o količini koja se ubrizgava, to je individualno i hirurg procenjuje na osnovu stanja kože i produbljenosti bora. Na primer, jedan kubik je zapravo 1 mililitar ili četvrtina kafene kašičice.

Nazolabijalne bore zahtevaju između 1 i 2 kubika, ali to je samo početna količina. Korekciju treba raditi na svakih godinu do dve dana.

Cena za 1 kubik hijalurona je oko 200 evra.

Biopolimer  za  nazolabijalne bore

 

Za razliku od hijaluronskih filera koji su napravljeni od prirodnih materijala, biopolimer je veštačka supstanca, odnosno, silikonski filer.

Nije biorazgradiv, smatra se trajnim filerom i izaziva najveće kontroverze u svetu estetske medicine.

Ukoliko vam se ne svidi kako izgledate nakon ubrizgavanja u bore, on ne može da se razgardi ubrizgavanjem enzima u istu regiju. U slučaju hijalurona to je moguće.

Biopolimer je zapravo strano telo i vremenom može doći do njegovog odbacivanja i raznih komplikacija, poput asimetričnosti, deformacija, osipa, alergijskih reakcija. Zbog relativno niske cene i trajnosti, kod nas se koristi uglavnom za povećanje usana, iako nije registrovan kao bezbedan za upotrebu.  Zabranjen je u većini evropskih i SAD država.

Novina u našim estetskim klinikama jeste biopolimer gel za koji hirurzi navode da ispunjava zahteve sa strane bezbednosti jer mu je hemijski sastav takav da ne izaziva alergijske reakcije i daje trenutne rezultate. Koristi se najviše za korekciju oblika usana, ali i za smanjenje bora i ožiljaka. Navode da je veoma efikasan upravo pri korekciji bora oko nosnih pregiba i oko usana.

Procedura se izvodi pod lokalnom anestezijom, a biopolimer gel ubrizgava se injekcijom u potkožno tkivo.

Pun efekat se vidi nakon mesec dana, nakon delimične apsorpcije vode iz gela.

Botoks za nazolabijalne nabore?

 

Ovaj tretman plastični hirurzi nazivaju još i čarobnim štapićem za bore.  Njime se najčešće tretiraju bore oko očiju, bore i brazde između obrva i na čelu, bore na nosu i oko nosa, kao i bore na vratu, ali je odlično rešenje i za bore iznad gornje usne i nazolabijalne bore. Ono što botoks  neće rešiti jesu bore nastale uled ošećenja kože suncem.

Botoks je u suštini  pročišćeni protein Botulinum toxin A, a proizvode ga bakterije clostridium botulinum.

Aplikuje se u posebne mišiće lica čime se onemogućava njihovo grčenje i dalje nastajanje i produbljivanje bora. Blokira se se rad mišića koji učestvuju u mimici lica i stvaranju bora.

Negativne pojave mogu biti glavobolja, kao i modrice na mestu uboda. Rezultati se vide nakon nekoliko dana, a efekat traje do pola godine. Cena je različita u zavisnosti od dela lica koje se tretira.

A ovde saznajte sve što bi moglo da vas zanima na temu tretmana botoksom.

Mezoterapija nazolabijalnih bora

 

Mezoterapija je jedna od savremenijih antiage metoda i podrazumeva ubrizgavanje sastojaka u središnji deo kože, mezoderm. Koristi se kako bismo dobili ujednačen ten, poboljšali kvalitet kože, ako želimo da uklonimo podočnjake, hidriramo kožu i ublažimo bore.

Zove se još i tretman večne mladosti.

Izvodi se na način da se mikroinjekcijama ubrizgavaju prirodni sastojci, vitamini A, B, C, E i K, antioksidansi, aminokiseline, hijaluronska kiselina. To dovodi do bolje hidratacije i protoka krvi, stimuliše se stvaranje novog kolagena u koži i umanjuju se  bore. Posebno se pokazala efikasna upravo kada je tretiranje nazolabijalnih bora u pitanju, ali uspešno umanjuje i bore oko očiju, na vratu, čelu, dekolteu…

Postoji nekoliko načina za ubrizgavanje mezoterapijskih koktela, pomoću dermarolera, radio- talasa, lasera i tankih iglica. Mogu da ih sprovode isključivo licencirani i iskusni lekari. Preporučuje od 2 do 4 tretmana  i tada rezultati mogu trajati i do godinu dana. Jedan tretman košta oko 100 evra.

Ukoliko se odlučite na estetski zahvat, duboke nazolabijalne bore možete ukloniti liftingom gde se zatežu mišići i uklanja višak kože. Drugi način je liposkuptura koja se radi tako što se određene količina masnog tkiva iz stomaka ili zadnjice ubrizgava u ovaj deo lica. Ovakvi tretmani koštaju oko 500 evra.

A kako prirodno ukloniti  nazolabijalne bore?

 

prirodno uklanjanje nazolabijalnih bora

 

Stižemo do dela na koji posebno treba obratiti pažnju, a to je prirodno, bezbolno i neinvazivno ublažavanje nazolabijalnih bora. Što pre počnete da primenjujete ove metode, manje muke ćete imati kasnije i sprečićete da lice nakon nekoliko godina deluje starije nego što zaista jeste.

Vežbe za nazolabijalne bore

 

Pisali smo već o fejsbilding konceptu vežbi koji zaista pomoći da lice izgleda mlađe i zategnutije. Jednostavne vežbice koje ćete raditi svakodnevno učiniće i da ublažite nazolabijalne bore i ojačate mišiće lica. Evo nekoliko najefikasnijih:

 • Postoji čitav model vežbi koje nazivamo joga za lice. Da, da, upravo kao što postoji joga za telo, tako možemo zategnuti i ojačati mišiće na licu. Za eliminisanje nazolabijalnih bora praktikuje se vežba koja će ispeglati bore od usana ka nosu, a istovremeno podiže opuštenu kožu na donjim kapcima. Izvodi se tako što usnama oblikujemo slovo O i zatim povučemo gornju usnu ka unutra. Istovremeno, kažiprstom i srednjim prstom pritiskamo donje kapke. Tako držimo 30 sekundi i ponavljamo tri puta;
 • Druga vežba se izvodi tako što ćete se nasmejati, ali razvucite osmeh što više. Potom napućite usne što više i ponavljajte vežbu dvadesetak puta;
 • Još jedna koja će pomoći izvodi se tako što držimo kažiprste obe ruke na uglovima usana i lagano povlačimo kožu na stranu. Zadržite tako nekoliko sekundi i onda zatežite mišiće oko usta kao da povlačite prste jedan ka drugom. Ponavljajte vežbu tridesetak puta.

Maske za nazolabijalne bore

 

Prirodne maske protiv bora su uvek odlično rešenje, pa praktikujte da ih stavljate jednom do dva puta nedeljno. Takođe, važno je da redovno obavite dubinsko čišćenje, kao i piling lica.

 • Sa maskama na bazi kokosovog ulja nema greške kada pričamo o ublažavanju bora. Ovo ulje obiluje  antioksidansima koji uništavaju slobodne radikale i na taj način usporava starenje. Efikasno rešava problem bora, ali i staračkih pega. Sadrži vitamine E i C, hidrira kožu i vraća joj elastičnost, pa je odlično za negu suve kože. Napravite masku od jednog belanceta koje ćete dobro umutiti i dodajte pola kašičice kokosovog ulja i malo limunovog soka. Nanesite na lice, ostavite da deluje 15 minuta, pa isperite;
 • Maske od meda su pravo blago. Kašičicu prirodnog meda pomešajte sa malo obarenog pirinča i nanesite na kožu, na celo lice ili samo na deo gde imate nazolabijalne bore. Neka deluje oko 30 minuta, pa isperite mlakom vodom. Pirinač je bogat vitaminima iz grupe B koji usporavaju starenje ćelija kože i na taj način potpomažu regeneraciju kože;
 • Ako niste do sada, krajnje je vreme da probate masku od lanenog semena. Lan sadrži vitamin E, esencijalne aminokiseline, ali i fitoestrogen koji poboljšava strukturu kože. Skuvatjte jednu kašiku lanenog semena i prohlađenu smesu nanesite na lice. Nakon pola sata skinite masku i umijte se.

Krema za  nazolabijalne bore

 

Svi mi večito tragamo za najboljom kremom za lice, pa tako i za onom koja će nas rešiti bora. Sastojci koje bi takva krema trebalo da sadrži svakako su retinol, peptidi, hijaluronska kiselina, koenzim Q 10, različite voćne kiseline, prirodna ulja.

Sakrijte šminkom nazolabijalne bore

 

Uz sve ove metode, malo truda će vam biti potrebno da naučite kako da najbrže, šminkanjem, sakrijete nazolabiljane bore. Postoje brojni tutorijali koji pokazuju kako da to lako i brzo učinite.

Ovde važi pravilo manje je više. Ako na lice stavite mnogo pudera, to će dodatno istaći bore.

Koristite laganu BB kremu koja se neće uvlačiti u bore i učiniti ih vidljivijim. Naučite kako da nanesete hajlajter, prajmer i rumenilo, tako da istaknete jagodice i tako odvučete pažnju sa problematičnih bora oko usana i nosa.

Pročitajte više o konturisanju lica.

Na kraju, za koji god od navedenih načina da se odlučite, verujemo da ćete uspeti da se rešite upornih nazolabijalnih bora. Samo budite uporne i rezultati svakako neće izostati.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.