nazolabijalne bore
Bore

Zbogom nazolabijalne bore! Ovako ćete ih se rešiti!

Evo konkretnih saveta kako da najlakše eliminišemo nazolabijalne bore. One nisu nimalo lep prizor i podsetnik su da nas godine lagano sustižu. A ne mora biti tako…

Bore su definitivno jedan od sigurnih znakova starenja kože, kako one na čelu, na vratu, tako i one oko nosa i usana, takozvane nazolabijalne bore o kojima sada pričamo. Znamo da ženama ovaj estetski problem na koži itekako smeta, a svi bismo najviše voleli da postoji gumica kojom bismo ih jednostavno obrisali. Ipak, ne očajavamo, jer rešenja uvek postoje i kriju se upravo u ovom tekstu.

Šta su nazolabijalne bore?

 

Vertikalne linije na koži koje se protežu od korena nosa do uglova usana nazivamo još i nazolabijlnim borama.

Najčešće, koža u ovom delu lica počinje da se produbljuje oko tridesete, pa čak i pre, oko 25. godine. Zato je ovo svakako jedan od prvih pokazatelja da naša koža polako stari, gubi punoću, elastičnost i tonus.

Nazolabijalne bore čine da naše lice deluje umorno i starije.

Bore oko usana mogu biti još i:

 • marionetske bore koje se nalaze ispod spoljašnjih uglova usana ka bradi;
 • pušačke ili vertikalne bore koje se formiraju zbog stalnih pokreta mišića usled uvlačenja duvanskog dima.

U Francuskoj nazolabijalne bore nazivaju još i bore ogorčenosti, a sa godinama, one će postati sve dublje i vidljivije. Kod nas se baš ne vezuju za tako loše emocije, i mnogi za njih kažu da su bore smejalice ( mada su to zapravo češće one lepezaste bore oko očiju) . Kako god ih zvali,  ključ je u tome da znamo kako da sprečimo i odložimo nastanak prvih bora.

Nabavite u tu svrhu masažer za lice ili isprobajte sjajnu Zogan masažu lica !

Kako nastaju nazolabijalne bore?

 

Prve bore na licu javiće se u vidu tankih, plitkih linija upravo oko usana, ali i očiju. Pitamo se kako i zašto nastaju nazolabijalne bore?

 •  Ove bore nastaju zato što koža počinje polako da se opušta i da visi, jer gubi dragocene elemente koji joj daju jedrinu i tonus. To su svakako kolagen, hijaluronska kiselina i elastin. Manjak kolagena dovešće do toga da koža postaje tanka, pa su bore sve uočljivije. Dobra vest je da je kod žena koje imaju masnu kožu lice bolje hidrirano usled viška sebuma koji ovaj tip kože luči. Zbog toga se kod njih bore kasnije javljaju, za razliku od žena koje imaju suvu kožu. Zato ovde pročitajte sve u vezi sa važnom temom hidriranja lica.
 • U dubljim slojevima kože dolazi do smanjenja broja fibroblasta, a to su ćelije koje imaju ključnu ulogu u gradnji vezivnog tkiva kože;
 • Deo tkiva koji se nalazi između unutrašnjeg ugla oka i sredine obraza, takozvano masno jastuče, počinje da se topi i produbljuje podočnjake.Obrazi se opuštaju i usled gravitacije dolazi do opuštanja kože oko usana i stvaranja bora u ovoj regiji. Masno tkivo koje podržava kožu lica počinje da se redistribuira i smanjuje, što dovodi do opuštanja kože i stvaranja dubljih brazda.
 • Sušenje kože, koje je posledica smanjenog lučenja prirodnih ulja, čini kožu manje otpornom i sklonijom formiranju bora. Ove promene su neizbežan deo procesa starenja, ali razumevanje kako se one odvijaju može pomoći u traženju najefikasnijih metoda za njihovo ublažavanje i tretman.
 • Genetika takođe igra svoju ulogu, ali i stres, pušenje i nezdrave navike, takođe mogu doprineti forimiranju nazolabijalnih bora.

Od mnogo faktora zavisi da li će se bore videti već u dvadesetim ili u tridesetim, da li ćemo imati pune i zategnute obraze i vrat bez bora i u četrdesetim. Tu svakako govorimo o različitim tipovima starenja kože, pa otkrijte u koju grupu spadate.

Duboki nazolabijalni pregibi na licu

 

Pojava bora, kako onih plitkih, tako i dubokih zavisiće od toga kakvu kožu imamo, da li je negujemo i čistimo na pravilan način. Nazolabijalne bore, one sitne, u početku će biti primetne uglavnom samo kada se smejemo. Kako godine prolaze,  a koža postaje zrela, javiće se duboke bore koje ćemo lako videti i kada se ne smejemo.

Mišići oko usana slabe, dolazi do propadanja masnog tkiva u ovom delu lica. Koža se lagano istanjuje i time bore postaju sve vidljivije, a takozvani trougao lepote se okreće.

Još ukoliko pušimo, koristimo kozmetiku koja sadrži štetne sastojke i ne vodimo dovoljno računa o zaštiti kože od Sunca, problem će postati veći.

Naravno da želimo da sprečimo nastanak bora i obrišemo ih sa lica kada su već tu.

Prirodna nega je uvek mudro rešenje, ali od velike pomoći su i domaće maske za bore, kao i odlična prirodna ulja protiv bora.

Vesna se opredlila za nešto drugačiju prirodnu varijantu kojom je uspela da brzo ukloni kako duboke bore, tako i podočnjake i fleke na licu.Ubeđivali su je da nije moguće podmladiti lice i pobediti godine, ali na sreću, nije ih slušala. Uspela je da se reši upravo dubokih bora oko usana, ali i da drastično ublaži podočnjake i staračke pege. Iskustvo je neverovatno, a uostalom, pogledajte i sami njene fotografije pre i posle korišćenja ovog proizvoda i pročitajte njenu priču na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Nazolabijalne bore vs. bore smejalice

 

Neki će reći da su nazolabijalne bore potpuno isto što i bore smejalice, ali ipak, to je samo delimično tačno. Za razliku od ovih prvih, koje se javljaju isključivo u delu lica od korena nosa do uglova usana, bore smejalice mogu se javiti i u drugim delovima lica, u zavisnosti od toga koja grupa mišića je aktivnija i koji deo lica se više pomera kada se smejemo. Osim oko usana, javljaju se još oko očiju i na obrazima.

 

 

Naravno, ne treba da prestanemo da smejemo, ali postoje neki super načini da malo ublažimo i te bore smejalice. Uvrstite u svoju negu antioksidante za lice, koristite kremu sa koenzimom Q10 ili retinolom, a ovde se uputite se u sve načine peglanja bora i podmlađivanja kože.

 Tretmani za uklanjanje nazolabijalnih bora

 

korekcija nazolabijalnih bora

 

Ukoliko ste pristalica različitih korekcija na licu i ne prezate od toga da se podvrgnete nekim drastičnijim metodama, evo vodiča kako ublažiti nazolabijalne bore ovim putem.

Hijaluronski fileri popunjavaju nazolabijalne pregibe

 

Jedan od ključnih razloga nastanka svih vrsta bora na licu jeste postepeno smanjivanje količine hijalurona u koži. Hijaluronska kiselina je sastavni deo kože, pruža joj hidrataciju, punoću i elastičnost. Njen nedostatak usporava efikasnost ćelija, one slabije vezuju vodu, koža postaje dehidrirana i javljaju se bore.

Ubrizgavanje hijaluronskih filera jedna je od najtraženijih korekcija na licu, a koriste se da bi se popunile velike bore, među kojima su upravo i nazolabijalne.

To se izvodi korekcijom takozvane  srednje zone lica, a hijaluron se ubacuje u predeo između unutrašnjeg ugla oka i sredine obraza. Ubacivanjem hijalurona u tom predelu podiže se srednji deo lica što istovremeno koriguje i nazolabijalne bore.

Korekciju bora hijaluroskim filerima možete uraditi kada god poželite, odnosno, nema starosne granice. Sam tretman traje do pola sata, a da ne bi bio bolan najčešće se izvodi ubrizgavanjem lokalne anestezije. Bol je sličan onom kada se, recimo, tetoviraju obrve. Postoji mogućnost da se jave modrice, crvenilo i blagi hematomi, ali to najčešće prolazi za 24 sata.

Kada je reč o količini koja se ubrizgava, to je individualno i hirurg procenjuje na osnovu stanja kože i produbljenosti bora. Na primer, jedan kubik je zapravo 1 mililitar ili četvrtina kafene kašičice.

Nazolabijalne bore zahtevaju između 1 i 2 kubika, ali to je samo početna količina. Popunjavanje nazolabijalnih bora treba raditi na svakih godinu do dve dana, ako želite rezultat koji je trajan.

Cena za 1 kubik hijalurona je oko 200 evra.

Biopolimer za nazolabijalne bore

 

Za razliku od hijaluronskih filera koji su napravljeni od prirodnih materijala, biopolimer je veštačka supstanca, odnosno, silikonski filer.

Nije biorazgradiv, smatra se trajnim filerom i izaziva najveće kontroverze u svetu estetske medicine.

Ukoliko vam se ne svidi kako izgledate nakon ubrizgavanja u bore, on ne može da se razgardi ubrizgavanjem enzima u istu regiju. U slučaju hijalurona to je moguće.

Kada je korekcija nazolabilajnih bora na ovaj način u pitanju, imajte na umu da je biopolimer zapravo strano telo i vremenom može doći do njegovog odbacivanja i raznih komplikacija, poput asimetričnosti, deformacija, osipa, alergijskih reakcija. Zbog relativno niske cene i trajnosti, kod nas se koristi uglavnom za povećanje usana, iako nije registrovan kao bezbedan za upotrebu.  Zabranjen je u većini evropskih i SAD država.

Novina u našim estetskim klinikama jeste biopolimer gel za koji hirurzi navode da ispunjava zahteve sa strane bezbednosti jer mu je hemijski sastav takav da ne izaziva alergijske reakcije i daje trenutne rezultate. Koristi se najviše za korekciju oblika usana, ali i za smanjenje bora i ožiljaka. Navode da je veoma efikasan upravo pri korekciji bora oko nosnih pregiba i oko usana.

Procedura se izvodi pod lokalnom anestezijom, a biopolimer gel ubrizgava se injekcijom u potkožno tkivo.

Pun efekat se vidi nakon mesec dana, nakon delimične apsorpcije vode iz gela.

Botoks za nazolabijalne nabore?

 

Ovaj tretman plastični hirurzi nazivaju još i čarobnim štapićem za bore.  Njime se najčešće tretiraju bore oko očiju, bore i brazde između obrva i na čelu, bore na nosu i oko nosa, kao i bore na vratu, ali je odlično rešenje i za bore iznad gornje usne i nazolabijalne bore. Ono što botoks  neće rešiti jesu bore nastale uled ošećenja kože suncem.

Botoks je u suštini  pročišćeni protein Botulinum toxin A, a proizvode ga bakterije clostridium botulinum.

Aplikuje se u posebne mišiće lica čime se onemogućava njihovo grčenje i dalje nastajanje i produbljivanje bora. Blokira se se rad mišića koji učestvuju u mimici lica i stvaranju bora.

Negativne pojave mogu biti glavobolja, kao i modrice na mestu uboda. Rezultati se vide nakon nekoliko dana, a efekat traje do pola godine. Cena je različita u zavisnosti od dela lica koje se tretira.

A ovde saznajte sve što bi moglo da vas zanima na temu tretmana botoksom.

Mezoterapija nazolabijalnih bora

 

Mezoterapija je jedna od savremenijih antiage metoda i podrazumeva ubrizgavanje sastojaka u središnji deo kože, mezoderm. Koristi se kako bismo dobili ujednačen ten, poboljšali kvalitet kože, ako želimo da uklonimo podočnjake, hidriramo kožu i ublažimo bore.

Zove se još i tretman večne mladosti.

Izvodi se na način da se mikroinjekcijama ubrizgavaju prirodni sastojci, vitamini A, B, C, E i K, antioksidansi, aminokiseline, hijaluronska kiselina. To dovodi do bolje hidratacije i protoka krvi, stimuliše se stvaranje novog kolagena u koži i umanjuju se  bore. Posebno se pokazala efikasna upravo kada je tretiranje nazolabijalnih bora u pitanju, ali uspešno umanjuje i bore oko očiju, na vratu, čelu, dekolteu…

Postoji nekoliko načina za ubrizgavanje mezoterapijskih koktela, pomoću dermarolera, radio- talasa, lasera i tankih iglica. Mogu da ih sprovode isključivo licencirani i iskusni lekari. Preporučuje od 2 do 4 tretmana  i tada rezultati mogu trajati i do godinu dana. Jedan tretman košta oko 100 evra.

Slično ovome deluje i PRP tretman, samo što se ovde umesto koktela sa vitaminima ubrizgava vaša sopstvena krvna plazma bogata trombocitima.

Lasersko uklanjanje nazolabijalnih bora

 

Laser za uklanjanje nazolabijalnih bora predstavlja jedan od najnaprednijih tretmana za revitalizaciju kože i smanjenje vidljivosti ovih dubokih bora koje se protežu od nosa do uglova usana. Ovaj tretman se oslanja na tehnologiju visokointenzivnog svetlosnog zračenja kako bi stimulisao regeneraciju kolagena i elastina u dubljim slojevima kože. Laserski snop precizno cilja oštećena tkiva i podstiče prirodne procese obnove kože.

Jedna od ključnih prednosti laserskog tretmana za nazolabijalne bore je njegova minimalna invazivnost i brzina izvođenja, što znači da se može obaviti bez potrebe za hirurškim zahvatom. Pacijenti obično osećaju minimalnu nelagodnost tokom procedure, a vreme oporavka je skraćeno u poređenju s drugim metodama. Rezultati su postepeni, ali dugotrajni, sa značajnim smanjenjem dubine i vidljivosti ovih bora, što daje mlađi i osvežen izgled licu.

Laser za uklanjanje nazolabijalnih bora je sve popularniji izbor među onima koji traže efikasan način za očuvanje mladalačkog izgleda bez hirurškog zahvata. Važno je da se tretman izvodi u stručnom okruženju i da se pridržavate preporuka stručnjaka kako biste postigli najbolje moguće rezultate i očuvali zdravlje svoje kože.

Lifting

 

Ukoliko se odlučite na estetski zahvat, duboke nazolabijalne bore možete ukloniti faceliftingom gde se zatežu mišići i uklanja višak kože. Drugi način je liposkuptura koja se radi tako što se određene količina masnog tkiva iz stomaka ili zadnjice ubrizgava u ovaj deo lica. Ovakvi tretmani koštaju oko 500 evra.

 

Naravno, za ovakve tretmane je, pored pogleda u cenovnik, bitan i pregled od strane lekara i vaš izbor pouzdanog lica za ove korekcije.

A kako prirodno ukloniti  nazolabijalne bore?

 

prirodno uklanjanje nazolabijalnih bora

 

Stižemo do dela na koji posebno treba obratiti pažnju, a to je prirodno, bezbolno i neinvazivno ublažavanje nazolabijalnih bora. Što pre počnete da primenjujete ove metode, manje muke ćete imati kasnije i sprečićete da lice nakon nekoliko godina deluje starije nego što zaista jeste.

Vežbe za nazolabijalne bore

 

Pisali smo već o fejsbilding konceptu vežbi koji zaista pomoći da lice izgleda mlađe i zategnutije. Jednostavne vežbice koje ćete raditi svakodnevno učiniće i da ublažite nazolabijalne bore i ojačate mišiće lica. Evo nekoliko najefikasnijih:

 • Postoji čitav model vežbi koje nazivamo joga za lice. Da, da, upravo kao što postoji joga za telo, tako možemo zategnuti i ojačati mišiće na licu. Za eliminisanje nazolabijalnih bora praktikuje se vežba koja će ispeglati bore od usana ka nosu, a istovremeno podiže opuštenu kožu na donjim kapcima. Izvodi se tako što usnama oblikujemo slovo O i zatim povučemo gornju usnu ka unutra. Istovremeno, kažiprstom i srednjim prstom pritiskamo donje kapke. Tako držimo 30 sekundi i ponavljamo tri puta;
 • Druga vežba se izvodi tako što ćete se nasmejati, ali razvucite osmeh što više. Potom napućite usne što više i ponavljajte vežbu dvadesetak puta;
 • Još jedna koja će pomoći izvodi se tako što držimo kažiprste obe ruke na uglovima usana i lagano povlačimo kožu na stranu. Zadržite tako nekoliko sekundi i onda zatežite mišiće oko usta kao da povlačite prste jedan ka drugom. Ponavljajte vežbu tridesetak puta.

Maske za nazolabijalne bore

 

Prirodne maske protiv bora su uvek odlično rešenje, pa praktikujte da ih stavljate jednom do dva puta nedeljno. Takođe, važno je da redovno obavite dubinsko čišćenje, kao i piling lica.

 • Sa maskama na bazi kokosovog ulja nema greške kada pričamo o ublažavanju bora. Ovo ulje obiluje  antioksidansima koji uništavaju slobodne radikale i na taj način usporava starenje. Efikasno rešava problem bora, ali i staračkih pega. Sadrži vitamine E i C, hidrira kožu i vraća joj elastičnost, pa je odlično za negu suve kože. Napravite masku od jednog belanceta koje ćete dobro umutiti i dodajte pola kašičice kokosovog ulja i malo limunovog soka. Nanesite na lice, ostavite da deluje 15 minuta, pa isperite;
 • Maske od meda su pravo blago. Kašičicu prirodnog meda pomešajte sa malo obarenog pirinča i nanesite na kožu, na celo lice ili samo na deo gde imate nazolabijalne bore. Neka deluje oko 30 minuta, pa isperite mlakom vodom. Pirinač je bogat vitaminima iz grupe B koji usporavaju starenje ćelija kože i na taj način potpomažu regeneraciju kože;
 • Ako niste do sada, krajnje je vreme da probate masku od lanenog semena. Lan sadrži vitamin E, esencijalne aminokiseline, ali i fitoestrogen koji poboljšava strukturu kože. Skuvatjte jednu kašiku lanenog semena i prohlađenu smesu nanesite na lice. Nakon pola sata skinite masku i umijte se.

Masaža

 

Masaža za uklanjanje nazolabijalnih bora je blagotvoran i prirodan pristup smanjenju vidljivosti dubokih bora koje se protežu od nosa do uglova usana. Ovaj neinvazivni tretman koristi kombinaciju specifičnih masažnih tehnika i prirodnih ulja kako bi se poboljšala cirkulacija krvi, opustili mišići lica i podstakla proizvodnja kolagena i elastina.

Tokom masaže, terapeut pažljivo radi na području nazolabijalnih bora, koristeći nežne pokrete i pritiskajući određene tačke kako bi se oslobodila napetost i stimulisala regeneracija kože. Ova terapeutska masaža ne samo da može smanjiti dubinu bora, već i poboljšati tonus kože, čime se postiže mlađi i svežiji izgled.

Jedna od ključnih prednosti masaže za nazolabijalne bore je njen prirodni karakter i odsustvo bilo kakvih potreba za hemijskim ili invazivnim tretmanima. Takođe, ova metoda opušta i umiruje, pružajući pacijentima trenutak relaksacije uživanja u pažljivoj brizi o svom licu.

Ovde vam od koristi mogu biti roleri od žada za lice, kao i set za Gua sha masažu lica koji ima posebno oblikovan deo baš za ovaj deo lica.

Krema za nazolabijalne bore

 

Svi mi večito tragamo za najboljom kremom za lice, pa tako i za onom koja će nas rešiti bora. Sastojci koje bi takva krema trebalo da sadrži svakako su retinol, peptidi, hijaluronska kiselina, koenzim Q 10, različite voćne kiseline, prirodna ulja.

Sakrijte šminkom nazolabijalne bore

 

Uz sve ove metode, malo truda će vam biti potrebno da naučite kako da najbrže, šminkanjem, sakrijete nazolabiljane bore. Postoje brojni tutorijali koji pokazuju kako da to lako i brzo učinite.

Ovde važi pravilo manje je više. Ako na lice stavite mnogo pudera, to će dodatno istaći bore.

Koristite laganu BB kremu koja se neće uvlačiti u bore i učiniti ih vidljivijim. Naučite kako da nanesete hajlajter, prajmer i rumenilo, tako da istaknete jagodice i tako odvučete pažnju sa problematičnih bora oko usana i nosa.

Pročitajte više o konturisanju lica.

Kako sprečiti nazolabijalne bore?

 

Prevencija nazolabijalnih bora može se postići kroz različite metode, a svaka od njih ima svoje specifičnosti:

 1. Hidratacija kože: Redovna upotreba hidratantnih krema pomaže u održavanju vlažnosti kože. Hidratantne kreme koje sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline ili glicerina mogu povećati hidrataciju kože, čineći je mekšom i elastičnijom.
 2. Zaštita od sunca: Primena kreme sa visokim SPF faktorom štiti kožu od štetnih UVA i UVB zraka. Sunčeva svetlost može ubrzati starenje kože, pa je zaštita od sunca ključna za prevenciju bora.
 3. Zdrave životne navike:
  • Ishrana: Uključivanje hrane bogate antioksidantima (kao što su voće i povrće) pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju starenje kože.
  • San: Dovoljno sna pomaže u regeneraciji kože. Nedostatak sna može dovesti do povećanja stresnih hormona, koji mogu ubrzati starenje kože.
  • Izbegavanje pušenja: Pušenje doprinosi preranom starenju kože, smanjujući protok krvi do površine kože, što može dovesti do stvaranja bora.

Svaka od ovih metoda ima za cilj očuvanje zdravlja i mladolikosti kože, te smanjenje faktora koji doprinose stvaranju nazolabijalnih bora.

Na kraju, za koji god od navedenih načina da se odlučite, verujemo da ćete uspeti da se rešite upornih nazolabijalnih bora. Samo budite uporne i rezultati svakako neće izostati.

Možda će Vam se svideti

2 Replies to Zbogom nazolabijalne bore! Ovako ćete ih se rešiti!

 1. Odličan sajt sa još boljim tekstovima i za nas malo starije dame. Mnogo sam naučila čitajući Vaše tekstove, shvatila da neke stvari radim i pogrešno ali nikada nije kasno da se promene neke navike. Mislim da žena ako je naravno to moguće koristi što prirodnije preparate, šminku, kreme, hidrogenizovanu vodu kako bi sačuvala svežinu i lepotu i u nekim poznijim godinama. U svakom slučaju mislim da je ipak najbitnije da smo iznutra srećne i zadovoljne, onoliko koliko je to moguće a da će se uz manje asistencije svega što nam se nudi to i biti vidljivo na licu. A bore su ipak znakovi nekog života, smeha, manje lepih dogadjaja i ipak su to znaci našeg života i treba živeti sa tim.

  1. Hvala Snežana. Trudimo se da vam obezbedimo prave i proverene informacije o nezi lica. Drago nam je da je taj naš trud prepoznat i da nas čitate, a najdraže što su vam tekstovi korisni. Hvala na komentaru i lepim rečima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *