bore oko usana
Bore

STOP za bore oko usana! Rešite ih se!

Imate bore oko usana? Uklonite ih! Obratite pažnju na savete koji slede! Možete saznati sve potrebne informacije kako da im stanete na put.

Duboke bore oko usana

 

Nijedna žena ne ostane imuna kada na svom licu ugleda prve znake starenja – bore. Kada su se već pojavile, to je alarm da treba nešto preduzeti. Kod nekog se prvo jave bore oko očiju, a potom i bore oko usana.

Saznajte ovde kako da uklonite bore oko očiju.

Postoje ove vrste bora oka usana:

 • nazolabijalne bore
 • marionetske bore
 • vertikalne bar code bore ili pušačke bore

Nazolabijalne bore oko usana i bore smejalice

 

Ove bore nastaju baš na mestima gde se stvara preklop na koži kada se nasmejete. Zato ih mnogi nazivaju borama smejalicama. Nekima su ove bore simpatične i ne rade ništa po pitanju njihovog uklanjanja. Nekima više izgledaju kao oklembešena opuštena koža i nisu baš za ponos. To su jedne od najdubljih bora koje se stvaraju na licu.

Nazolabijalne bore su one koje se protežu od korena nosa do uglova usana

Iako im naziv jeste simpatičan, starenje kože učiniće da ove bore budu sve dublje i vidljivije. Onda nam više nimalo neće biti smešne. Kada se široko nasmejete i nakon toga linije oko usana ostaju i dalje vidljive, e to je siguran znak da imate bore smejalice. Neki ipak smatraju da su bore od smejanja one koje nastaju oko oka, na slepoočnicama. Nije bitno, zavisi od anatomije lica i za ovu klasifikaciju bitno je samo da nastaju od smejanja. To su mimičke bore.

Naravno da treba da nastavite da se smejete, jer uzrok ovakvih bora nije samo osmehivanje. Koža s godinama postaje umorna, dehidrirana, suva, osetljiva, nedostaju joj vitamini i proteini kako bi izgledala zdravo i mladoliko.

Ove bore oko usana mogu se javiti već u tridesetim godinama. Masno tkivo u predelu obraza propada i ovaj deo kože ostaje bez potpore, počinje da visi. Osim oko usana, bore se javljaju  i na obrazima, oko očiju, zavisi koji deo lica ima izraženiju mimiku.

Marionetske i pušačke bore oko usana

 

Marioneta bore su vertikalne linije koje se protežu od uglova usana ka bradi, u donjem delu obraza. One daju jedan umoran izgled licu i nastaju pod uticajem gravitacije. Najčešće se javljaju kod nešto starijih osoba. Retko kada mlađe osobe imaju izražene ove bore

Pušačke bore oko usta

 

Vertikalne ili pušačke bore nastaju kao i što sam naziv kaže, kod pušača zbog pokreta mišića lica koje prave kada uvlače dim cigarete.

Svi mi poznajemo sigurno jednog pušača, ako nismo i sami ljubitelji cigareta. Iako znamo koliko je nikotin štetan po nas, možda nismo svesni posledica koje pušenje ostavlja na našem licu.

Pušačke bore oko usana su veoma uporne. U većini slučajeva pojavljuju se oko usta zbog uvlačenja dima cigarete, a reč je o vertikalnim linijiama i naborima iznad gornje usne. Ipak, mogu se pojaviti i na čelu, bradi, oko očiju. Nikotin i katran iz cigareta isušuju i istanjuju kožu, pa na taj način produbljuju već postojeće bore.

Vremenom, procenat hijalurosnke kiseline i kolagena u koži opada. Na zreloj koži posebno su vidljive pušačke bore, koje često nazvaju i bar code borama.

Na sreću, rešenje postoji i krije se u maskama, pilinzima, prirodnim kremama koje sadrže vitaminska ulja, hijaluronsku kiselinu, neodermyl koji popunjava duboke bore i deluje poput kolagena.

Lile je dobila bore oko usana zbog opuštanja kože i starenja. Mrzela ih je. Htela je da ih se reši. Danas ih više nema. Našla je sasvim prirodan način da se izbori sa njima. Ne samo sa njima. Celo lice se zategnulo i koža je manje opuštena. Oduševljena je. U svojoj borbi protiv bora oko usana možete početi od njenog iskustva. Naći ćete ga na ovoml linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

A koji je uzrok pojave bora baš na ovom delu lica?

Čitajte dalje i saznaćete.

Zašto nastaju bore oko usana?

 

Mnogo faktora utiče na nastanak prvih bora oko usana. Njih možete da očekujete već posle tridesete godine života. Razlog za to leži u činjenici da organizam prirodno počinje da stari i da gravitacija čini svoje.

Starenjem, koža gubi elastin i kolagen koji su zaslužni za zategnut izgled lica.

Svi dobri preparati za kožu lica sa borama vraćaju koži elastičnost i zategnutost.

Ne možemo da sprečimo nastanak bora. Ipak, šta to određuje da li će se bore oko usana javiti pre ili kasnije?

Činjenica je da i sami doprinosimo pojavi bora. Da biste odložili nastanak prvih bora, trebalo bi da otkrijete čime doprinosite da se one ranije jave.

 

duboke bore oko usana

 

Neki od uzroka nastanka bora oko usana mogu biti:

 • Neadekvatna nega i hidratacija kože
 • Pušenje i česti pokreti mišića oko usana
 • Preterano sunčanje
 • Variranje telesne težine
 • Stresan način života

Neadekvatna nega i hidratacija kože lica

 

Neadekvatna nega lica dovodi do mnogih problema sa kožom, poput bubuljica, ali i do prvih bora.

Kao najveći organ na telu, koža je sklona isušivanju. Na suvoj i ispucaloj koži, češće se javljaju bore. Unošenje vode je važno kako unutra, tako i spolja. Na taj način se sprečava dehidratacija kože i bore su manje vidljive.

Pušenje i česti pokreti mišića

 

Pušenje ne pogoduje zdravlju i dodatno pospešuju pojavu bora oko usana. Osim što je koža oko usana tamnija kod pušača, oni imaju više bora. Ako dnevno konzumirate paklicu cigareta, razmislite koliko puta uvlačite dim u toku dana. Pušači nesvesno ponavljaju jedan isti pokret, ali koža lica pamti.

Preterano izlaganje suncu

 

Sunčanje i njegovi zraci mogu naštetiti vašoj koži i dovesti do pojave bora oko usana. Štetno ultravioletno zračenje prodire duboko u ćelije kože i isušuje je.

Ako ste ljubitelj preplanulog tena, treba da znate da sunčevi zraci ili solarijum čine da vaša koža ubrzano stari. Ako ne želite bore oko usana, jednostavno izbegavajte sunce. Kako je to nemoguće izvesti skroz, kada ste primorani da budete na suncu, koristite kreme sa zaštitnim faktorom.

Saznajte sve što vas interesuje o starenju kože.

Gubitak telesne težine

 

Naglo gubljenje kilograma može biti jedan od razloga za pojavu nazolabijalnih bora. Masno tkivo nestaje sa tela, ali i sa lica, a onda koža koja je bila preko njega počinje da visi jer nema potporu.  Informišite se dodatno šta je zdravo mršavljenje, kako se ne biste susreli sa pojavom bora na licu ako drastično i previše brzp smanjite telesnu težinu.

Stres

 

Stres – jedan je od vodećih razloga za mnoge bolesti. On se i te kako vidi na vašem licu. Osobe koje su pod stresom češće grče mišiće lica što može dovesti do pojave bora oko usana. Namršteno i zabrinuto lice se nadaleko prepoznaje. Osim što vas troši iznutra, stres utiče na mladolikost i lepotu. Mislite o tome kada sledeći put dozvolite da se iznervirate oko nebitnih stvari. Zapravo, važno je naučiti odvojiti prioritete u životu i tako možete izbeći bore od stresa oko usana.

Ako ste prepoznali neke od ovih mogućih razloga za pojavu bora oko usana, valjalo bi da poradite na tome da ih uklonite. Nije tako jednostavno to i učiniti, ali vredi truda. U ovom tekstu nudimo vam strategije za očuvanje zdrave i sveže kože lica i savete kako smanjiti bore oko usana.

Uklanjanje bora oko usana

 

Kada birate preparate za uklanjanje bora oko usana trebalo bi da budete obazrivi i da vodite računa o svom tipu kože.

Potrebe kože se menjaju u zavisnosti od godina, godišnjeg doba, stresa i mnogih drugih faktora.

Nećete isti preparat koristiti ako imate četrdeset ili šezdeset godina. Bore je moguće ukloniti ili bar ublažiti.

Možete da probate da uklonite bore oko usana: kremama,vežbama, maskama za naboranu kožu.

Ako to ne pomaže, sledeći korak je popunjavanje bora.

Krema za bore oko usana

 

Kreme za lice bez bora se koriste preventivno, već posle dvadeset pete godine života. Ako želite da zadržite što duže svežinu lica, trebalo bi da počnete sa adekvatnom negom. Kada izlažete kožu suncu, kreme sa minimum SPF 30 faktorom treba obavezno koristiti.

Specijalne kreme za bore se koriste onda kada su bore već izražene. To je period posle četrdesete godine života.

A koja je najbolja krema za bore oko usana? 

Svaka dobra krema za uklanjanje bora treba da sadrži hijaluronsku kiselinu. Dokazano je da ona nadoknađuje vlažnost kože i na taj način popunjava sitne pukotine na koži. Ne koristi se čista hijaluronska kiselina, već se ona pažljivo kombinuje sa drugim sastojcima, poput vitamina, prirodnih ulja itd

Kreme sa retinolom mogu da ublaže bore oko usana. Ipak, imajte na umu da je ovo noćna krema, pa samim tim smanjuje šanse za delotvorniju upotrebu.

Uporedo sa korišćenjem kreme, možete da radite vežbe za uklanjanje bora oko usana (popularnu jogu za lice).

Ne znate o čemu je reč?

Pa, da počnemo.

Vežbe za bore oko usana

 

Možda sumnjate u delotvornost, ali vežbe za lice zaista mogu mnogo da učine za prevenciju i uklanjanje bora kada su one već tu. Dovoljno je da ih praktikujete dva puta dnevno po nekoliko minuta i primetićete razliku.

Cilj ovih vežbi je aktivacija mišića oko usana i pojačavanje cirkulacije kože.

Prva vežba: Namestite usta kao da izgovarate dugo slovo „O”. Ostanite u tom položaju par sekundi. Navucite usne preko zuba. Ova vežba pomoći će vam da ukonite bore smejalice.

Druga vežba: Naduvajte obraze kao balon. Sa jednom rukom pritisnite usne, a drugom rukom potisnite vazduh iz obraza u obraz. Držite tako 30 sekundi, a onda premestite vazduh u drugi obraz. Naizmenično ponavljajte vežbu.

Treća vežba: Nasmejte se kao da pravite grimasu. Donju usnu bi trebalo da povučete preko donjih zuba. Držite tako 20 sekundi. Ovom vezbom zatežete podbradak.

Pročitajte i koje su još vežbe dobre protiv bora i šta je fejsbilding lica.

Ako vam sve ovo zvuči umarajuće i želite brzo rešenje za bore, onda razmislite o ubrizgavanju filera u kožu lica. Na taj način radi se popunjavanje bora. Ovo je dobro za one duboke brazde, ali je delotvorno i za fine linije i bore.

Ipak, pre nego što se odlučite na ovaj korak važno je da znate koje su razlike između popunjavanja i samog zatezanja bora oko usana.

Zatezanje vs popunjavanje bora oko usana

 

Zatezanje bora oko usana, daleko je invazivnije od popunjavanja bora. Dakle, lice se zateže različitim metodama estetske hirurgije, a kako bi se to postiglo najčešće se uklanja višak kože. Jedna od efikasnih metoda je zatezanje lica 3D mezonintima. Takođe, popularni su i tretmani laserom, holivudski fejslifting.

Popunjavanje bora, sa druge strane,  podrazumeva njihovo punjenje različitim supstancama, namenjenim za to. Može da se izvodi na svim delovima lica na kojima postoje bore, a najčešće se popunjavanju filerima za lice. Na prvom mestu, to je hijaluronski fileri, ali i kolagen, aqua fileri, masno tkivo, botoks.

Bore oko usana potrebno je tretirati na vreme, jer koža u ovom delu lica brzo gubi elastičnost, opušta se i bore se brzo produbljuju. Upravo su fileri jedna od najzastupljenijih metoda popunjavanja ovih bora.

Fileri za bore oko usana

 

Dermalni fileri su jedno od najdelotvornijih sredstava za uklanjanje bora. Pomenuta hijaluronska kiselina se zajedno sa drugim preparatima direktno ubrizga u kožu. Sa njima ćete imati trenutne rezultate. Vrlo su popularni kod poznatih ličnosti, ali ne samo kod njih.  Od njih se očekuje da stalno budu sveži i odmorni i posle mnogo neprospavanih noći i napornih dana. Nedostatak sna takođe dovodi do nastanka bora oko usana.

Hijaluronski fileri su danas dostupni i široj masi i njihova cena nije više visoka kao pre par godina.

Mnogi su i dalje skeptični prema ovoj metodi, jer se ona sprovodi u salonima za negu. Nakon detaljnog pregleda kod dermatologa i kozmetičara, možete da se podvrgnete tretmanu. Oni određuju koja količina hijaluronskog filera je odgovarajuća za vašu kožu oko usana. Sam postupak ubrizgavanja filera se izvodi u sterilisanim uslovima.

U prvo vreme bićete oduševljeni efektom. Ovo je najbrži put da dođete do zategnute kože i da uklonite bore oko usana. Ipak, treba biti realan i shvatiti da rezultati nisu trajni.

Hijaluronska kiselina se razlaže vremenom i tretman bi trebalo ponavljati na svakih šest meseci.

Botoks za bore oko usana: da ili ne?

 

Botoks radi tako da blokira rad mišića koji učestvuju u mimici lica i na taj način sprečava da dolazi do stvaranja bora. Najčešće se ubrizgava u bore oko očiju, između obrva, na vratu, oko nosa. Međutim, kako se deo oko usana često pomera, njegova ukočenost može učiniti da izgledate neprirodno.  Zato nije baš preporuka za bore oko usana.

Botoks je zapravo vrsta otrova, pročišćeni protein Botulinum toxin A, a proizvode ga bakterije clostridium botulinum. Tretman ubrizgavanja traje nekoliko minuta, a efekti u vidljivi nekoliko meseci, kada je potrebno raditi korekciju. Pisali smo o njemu, pa pročitajte:

Sve o botoksu lica je u ovom tekstu!

Ako vam ovo zvuči neubedljivo, a i neisplativo, možete da se posvetite negovanju kože prirodnim putem. Za vas smo spremili nekoliko odličnih i zaista delotvornih maski za uklanjanje bora oko usana.

Maske za predeo oko usana

 

 • Čudesno maslinovo ulje, dobar je saveznik u uklanjanju bora oko usana. Dobro je za masažu lica. Primenjuje se tako što nanesete par kapi maslinovog ulja na dlan i utrljate na kožu. Ono ispoljava efekat blage nadutosti koja vam trenutno može ublažiti bore. Masažu maslinovim uljem treba praktikovati redovno da biste videli konkretne rezultate.

Uz pomoć maslinovog ulja, nahranićete kožu i sprečiti nastanak novih bora oko usana.

Da li ste se nekada zapitali kako su ljudi nekada negovali svoje lice?

 • Naše bake su koristile prepranu svinjsku mast za lice bez bora. Domaću svinjsku mast su prale u devet voda i dobijale potpuno prirodne kreme za lice. Ovim preparatom možete probati da nahranite svoju kožu, sprečite isušivanje i nastanak bora. Jednostavno, umasirajte malo preprane svinjske masti na predeo oko usana. Ponavljajte ovaj postupak bar tri puta nedeljno uveče da biste videli željene rezultate.
 • Med smo više puta pominjali do sada, ali ova namirnica je zaista nezamenljiva za negu kože lica. Pun je vitamina, minerala i antioksidanata. U kombinaciji sa šargarepom, bananom ili limunom, čini čuda kada je uklanjanje bora u pitanju.

Priroda ima rešenje za sve, samo treba biti uporan u korišćenju. Ako ste protivnik hemije na licu, savetujemo vam da isprobate neki od ovih recepata.

 • Pomešajte med i par kapi limunovog soka i nanesite na predeo oko usana. Sačekajte da i limun i med ispolje svoje puno dejstvo, a to je oko dvadesetak minuta, pa isperite mlakom vodom. Prve rezultate ne možete očekivati odmah, ali već posle par nedelja primetićete razliku.
 • Šargarepa se koristi za uklanjanje bora zbog bogatog sadržaja vitamina, prvenstveno provitamina A odnosno beta karotena, i vitamina B i D. Oni je čine izvrsnom namirnicom za negu kože lica protiv bora. Kombinuje se sa medom ili maslinovim uljem.
 • Banana takođe može biti vaš saveznik kada je uklanjanje bora oko usana u pitanju. Ovo voće obiluje vitaminima C, E i A. Za lice možete koristiti otpadak, koru od banane. Umesto da je bacite, na unutrašnju stranu kore naneti malo meda i trljajte predeo oko usana. Ostaviti da odstoji, pa lice temeljno isperite vodom.
 • Belance takođe možete koristiti za uklanjanje bora. Efekat zatezanja koji belance ima kada se osuši na koži, čini čuda za bore. Ova namirnica može biti dobar saveznik kada je nega predela oko usana u pitanju. Možete ga kombinovati sa limunovim sokom za bolji efekat.
 • Kokosovom ulju se u poslednje vreme pridaju magična svojstva. Istina je da je ono idealno za negu kože sa borama. Par kapi dovoljno je da utrljate na kožu lica i da ostavite da upije. Prespavajte i sutra ćete primetiti baršunastu i osveženu kožu. Dobr je kao preventiva za sprečavanje nastanka novih bora.

Kozmetički tretmani za bore oko usana

 

Uz prilagođenu prirodnu negu i izbor odgovarajuće kreme protiv bora, svom licu povremeno možete priuštiti i poneki kozmetički tretman koji će ciljano rešavati nesavršenosti na koži.

Konkretno, bore oko usana umeju da budu uporne i nekada ih je teško ukloniti. Ako ne želite filere u licu, ne pada vam na pamet da idete pod nož zarad lepote, onda izaberite neki od ovih tretmana koji će sigurno ublažiti postojeće bore u predelu usana.

 • Biološki trertman lica sve je popularniji, a njime dobijate 5 u 1. Podrazumeva dubinsko čišćenje, pilingovanje lica, masažu lica, nanošenje različitih preparata koji pospešuju regeneraciju kože, a zatim sledi nanošenje maske i kreme za lice. Odličan je izbor kada treba ublažiti bore, vratiti koži tonus, elastičnost. Oživljava, hidrira i osvežava umornu kožu, ujednačava ten;
 •  Hemijski piling ukloniće mrtve ćelije sa površine kože, bakterije, sve nečistoće. Jedan od njih je TCA piling koji se radi voćnim kiselinama, glikolnom, salicilnom, a obogaćen je vitaminom C. Razlikuje se površinski, srednje duboki i duboki. Ovim pilingom uklanja se površinski sloj kože, a nova, mlada koža oslobođena je bora. Posebno je učinkovit na borama oko usana i oko očiju. Takođe, koža tada lakše apsorbuje preparate koje nanosite na nju i na taj način povećavate učinak svojih omiljenih krema i seruma;
 • Mikrodermoabrazija predstavlja mehaničko čišćenje lica i uklanjanje izumrlih ćelja kože, uz pomoć aparata sa dijamantskom glavom. Koža se na taj način ljušti i osobađaju se nove zdrave ćelije. Omogućava se brža regeneracija tkiva, a koža je zdravija i mekana. Ako imate plitke bore oko usana, onda je ovaj tretman za vas.

Prevencija bora oko usana

 

Ključ lepe i negovane kože? Svakako, tajna je u prevenciji. Kako kažu, bolje sprečiti nego lečiti.

 

 

Kako smo već spomenuli da je pušenje jedan od najčešćih uzročnika bora oko usana, sada je vreme da batalite cigarete. Ili bar smanjite. Žvakanje žvake takođe utiče na izraženiju mimiku lica, pa ako želite kožu bez bora oko usana, žvake nisu pametna opcija.

Ne moramo naglašavati da treba da se kloniite štetnog sunčevog zračenja, da nosite odgovarajuću zaštitnu kremu sa visokim SPF.

Pronađite svoju najbolju kremu protiv bora i redovno se negujte. Ne zaboravite na hidratacju kože, jer ćete joj samo tako omogućiti  da ostane negovana i zdrava.

Vitamini za lice takođe su od velike pomoći u prevenciji bora. Ako niste još čuli, pomaže i antiage dijeta, pa se upoznajte sa ovim načinom ishrane koji vraća koži lepotu.

Nega kože oko usana iznutra

 

Nije samo fraza kada se kaze da se zdravstveno stanje iznutra, odražava i na izgled spolja. Zato je potrebno da vodimo računa o celokupnom zdravstvenom stanju.

 

nazolabijalne bore

Ako imate suvu kožu oko usana, radite na hidrataciji i spolja, ali i iznutra.

Lekari stalno apeluju na unos dovoljne količine tečnosti. U letnjim mesecima to treba da bude minimum dva litra dnevno vode. To će se svakako odraziti i na izgled kože. Ona će biti sjajnija i zategnutija.

Hranite se zdravo. Ne dozvolite da vam se ishrana bazira na ugljenim hidratima i zasićenim masnim kiselinama. Loše varenje se čita i na licu. Prekomerna konzmacija šećera može dovesti do glikacije lica, odnosno do propadanja kolagena. Ako želite da izbegnete umoran izgled, podočnjake i na kraju bore, uvedite zdrave životne navike. Vitamini, minerali i proteini su potrebni koži da bi blistala i bila sjajna.

Kad god možete, odvojite vreme za sebe i svoje najmilije i provodite ga u prirodi. Sat vremena šetnje u šumi, parku planini, osvežiće vas i spolja i iznutra. Zagađen vazduh utiče na lepotu i mladolikost. Nečistoće iz vazduha se skupljaju na licu svakodnevno.

Na kraju, opustite se! Stres vam oduzima mnogo živote energije i utiče na ubrzano starenje. Ponekad je stres sama pojava bora oko usana. Uostalom, pomirite se sa tim da je važnija unutrašnja lepota od spoljašnje. Nekada je prihvatanje da je fizička lepota prolazna najbolji lek. To ne znači da se potpuno opustite i prepustite starenju. Prihvatiti starenje znači izgledati najbolje moguće u tim godinama. Uz vas smo na tom putu!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *