joga za lice
Nega kože

Joga za lice bez bora – Vežbe objašnjene korak po korak!

Joga za lice pomaže da se rešite bora! Ove jednostavne vežbe možete raditi i sami. Naučite najosnovnije pokrete koje će održati mladolikost vašeg lica.

Svi smo čuli za jogu i za njena pozitivna dejstva na telo i duh, a sada je vreme i da se upoznamo sa novijim trendovima koji podrazumevaju i jogu za lice! Da li su drevne Indijske veštine joge primenjive i na održavanje kože mladolikom i bez bora? Otkriću vam!

Šta je joga za lice?

 

Verovali ili ne joga za lice nije drevna tehnika za održavanje mladosti, već skorije osmišljen način da se zategne lice uz pomoć određenih vežbi.Njen tvorac je Anelise Hagen koja je iskombinovala neke vežbe iz joge sa glumačkom facijalnom ekspresijom odnosno mimikom.

Joga za lice je vrlo brzo postala hit jer su je i mnoge poznate ličnosti praktikovale, i još uvek to čine, tvrdeći da je odlična za elastičnost kože i brisanje bora. Sada se praktikuje širom sveta pa je vreme da kažemo reč dve i o tome!

Najprostije objašnjenje joge za lice jeste da je to skup vežbi koje za cilj imaju umanjivanje bora i održavanje tonusa kože!

Kao i kod telesne joge, i ovde je ključno zauzeti neki položaj i držati ga izvesno vreme.

Vesna se dugo borila sa borama i podočnjacima, ali bezuspešno. Ipak najbolju odluku u životu donela je kada je odlučila da pruži šansu jednom prirodnom rešenju koji joj je izmenio život! Ona sada blista zategnutog lica bez podočnjaka! To rešenje i vama može pomoći. O čemu se radi? Kliknite i saznajte njenu tajnu na sledećem linku:https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/ 

Ako još uz to kombinujete jogu za lice – eto uspeha!

Kako deluje joga za lice?

 

Ideja je da se jogom za lice aktiviraju mišići u licu kojih je mnogo, oko 60, da oni ne dozvole koži da se opusti.

To je svojevrsna antigravitaciona tehnika, da je tako nazovemo, jer treba da pruži efekte koji prkose prirodnom opuštanju kože i tonusa lica i idu protiv sile gravitacije. Pored joge, postoje i druge vežbe za lice čiji je cilj više jačanje mišića lica. I one sprečavaju starenja lica. Pisali smo i o njima. Pročitajte šta je Fejsbilding.

Joga za lice stalnim praktikovanjem obezbeđuje usporavanje pojave bora, pa čak i umanjivanje postojećih nabora kože lica.

U celoj ideologiji joge za lice postoji samo jedna paradoksalnost, a to je kako da se mimikom uklone bore ako je mimika uzrok mimičkih bora?

Ali da ne trčimo pred rudu! Hajde da vidimo kako se izvodi i koji su tačni pokreti pa da onda donesemo zaključke!

Vežbe joge za lice

 

joga lica vežbe

 

Kako tačno izgledaju vežbe koje su osnova joge za lice?

Evo nekoliko najosnovnijih!

Joga za lice i vrat – vežba LAV

 

Ova vežba ima ovakav naziv jer krajni izgled lica tokom izvođenja ove vežbe podseća na iskeženog lava iz tradicionalne indijske umetnosti!

Cilj ove vežbe je da ublaži bore na vratu i licu i da im zategnutiji izgled!

Postupak:

 • Udahnite duboko kroz nos i stisnite čvrsto sve mišiće na licu, oči, usta.
 • Držite tako oko 3 sekunde
 • podignite glavu na gore
 • opustite sve mišiće i otvorite širom oči, usta i isplazite jezik koliko god možete ispuštajući vazduh!
 • Ponovite ovu vežbu pet puta!

Ovi pokreti ne samo da zatežu opuštenu kožu na vratu, i vilici, već deluju na oslobađanje od stresa! A ako u toku vežbe i urliknete iz svog glasa onda je stvarno lav u pitanju, i kažu da stvarno pruža rasterećenje!

Vežbe za lice bez bora- Riba i Fugu riba!

 

Ova vežba svojim izvođenjem podseća na, zamislite, ribu i na ribu balon – odnosno fugu! Poenta je da ponavljanjem ove vežbe zategnete mišiće na licu, smanjite bore na obrazima kao i bore oko usana. A kako su obrazi veliki pa povlače i predeo oko očiju, onda deluje i na podočnjake i bore oko očiju!

Postupak

Riba:

 • Uvucite obraze koliko god je moguće
 • ispućite usne poput ribe.
 • Podignite obrve kao da ste iznenađeni.
 • Zadržite taj položaj oko 30 sekundi i opustite lice.
 • ponovite 5 puta!

Fugu riba:

 • Opustite lice nakon prve riba vežbe,
 • Naduvajte obraze koliko god je moguće
 • Prebacite vazduh u desni obraz i zadržite par sekundi
 • prebacite vazduh u levi obraz i zadržite par sekundi.
 • Opustite lice
 • ponovite 5 puta!

Ove vežbe vraćaju tonus i jedrinu obrazima, umanjuju bore i zatežu lice!

Vežbe za bore oko očiju – veliko V

 

Joga za lice ima i ovu specifičnu vežbu za bore oko očiju i bore između obrva! Naziva se veliko V jer, pogađate… podseća na slovo V.

Njena svrha jeste da zategne predeo oko očiju i ojača mišiće koji su potrebni da se ne stvaraju nabori na kapcima i oko oka.

Postupak:

 • Srednji prst i kažiprst obe ruke raširite u slovo V
 • Postavite ih tako da srednji prst dodiruje unutarnji početak obrve, a kažiprst spoljni
 • Sužavajte pogled kao kada žmirkate na jakom suncu a prstima stvarajte blagi otpor tom pokretu.
 • ponavljajte više puta
 • Opustite lice i sklonite prste.

Ovom vežbom poboljšavate rad očnog mišića, smanjujete bore oko i ispod oka, ali i one koje se nekada stvaraju između obrva kao bore od mrštenja. Takođe pomaže da se zategnu kapci!

Vežbe za bore na čelu- majmun

 

Ove vežbe su, kako kažu, odlične za bore na čelu ali i za jačanje mišića lica uopšte. Pošto su čudne i tokom njihovog izvođenja izgledate pomalo blesavo, naziv im je majmun – jedna od indijskih svetih životinja!

Postupak:

 • Oba dlana postavite visoko na čelo u liniji slepoočnica i zatežite ka gore
 • Podižite obrve gore što je više moguće
 • spuštajte obrve na dole što je više moguće
 • dok pomerate obrve na gore u isto vreme otvarajte usta jako kao da izgovarate slovo „a“
 • dok pomerate obrve na dole usta skupljajte u slovo „o“

Ponovite ovu vežbu barem pet puta, i za bolje raspoloženje pokušajte da ih radite ispred ogledala!

One deluju najviše na bore na čelu, ali deluju i na nazolabijalne bore takođe!

Vežbe za bore oko usana i brade- Žaba ili lažni poljupci

 

Ove vežbe joge za lice za cilj imaju smanjivanje bora oko usana, ali i bore na bradi ili marionetske bore.

Imaju pozitivna dejstva i na jačanje mišića vilice, te smanjivanje podbratka.

Naziv im je „žaba“ zbog pućenja usana, ali i „lažni poljupci“ – iz istog razloga.

Evo kako se izvode:

 • napućite usne kao za poljubac, ali baš jako
 • prstima ili dlanom jedne ruke pritiskajte usne u napućenom obliku
 • ponavljajte najmanje 5 puta.

Ova vežba će ojačati mišiće donje trećine lica i podbratka, i na taj način delovati na umnajivanje bora koje se stvaraju u toj regiji!

Ovo su neki osnovni pokreti joge za lice koji bi trebali da pomognu da se oslobodite bora na licu i vratu pa ukoliko ste voljni možete pokušati. Ipak možda je za bore najbolje da pokušate sa nekom dobrom kremom za bore na prirodnoj bazi a da vam joga za lice bude samo pomoćno sredstvo za održavanje tonusa lice.

Japanska joga za lice

 

Japanska kultura je poznata po mnogim tradicionalnim i novijim tehnikama za održavanje lepote i mladolikosti lica poput zogan masaže ili limfne drenaže lica.. Tako i oni imaju svoju verziju joge za lice u par vežbi i to izgleda ovako:

 • VEŽBA knedlica. Ova vežba podrazumeva da otvorite usta, izbacite jezik i pomerate ga levo desno kao kada se oblizujete na neku ukusnu hranu. U Japanu su knedlice super hrana koju svi obožavaju, pa stoga eto i imena knedlice.

Ponavljajte vežbu 5 puta!

japanska joga za lice

 • VEŽBA smeško-ljutko. Nasmešite se široko širom otvorenih očiju, a zatim se namrgodite i stisnite usta ali u obliku slova „o“.

Ponovite vežbu više puta. Ova vežba jača mišiće celog lica.

 • VEŽBA žirafa. Ova vežba se radi tako što podignete glavu na gore koliko god je moguće i napravite nadurenu facu sa isturenom donjom usnom.

Ponoviti vežbu par puta za zategnut vrat i mišiće brade.

 • VEŽBA jagodica.Ova vežba se izvodi tako što se nasmešite i prstima obe ruke dodatno gurate obraze na gore do jagodičnih kostiju. Na ovaj način utičete na bore na obrazima i jačanje mišića centralnog dela lica.
 • VEŽBA sumo usne Pretpostavljate da je ova vežba za usne i predeo oko usana! Izvodi se tako što zamislite da imate vodu u ustima i progutate tu zamišljenu vodu. Trebalo bo ponoviti vežbu najmanje 10 puta.

Ovo su neki osnovni koraci japanske joge za lice koja je takođe veoma popularna!

Naravno, kao i sa svakim oblikom vežbanja i joge i za ovu je potrebno kontinuirano vežbanje da bi se videli rezultati!

Oni koji su pokušali sa japanskom jogom za lice kažu da su vrlo zadovoljni, da ih opušta i da je zabavno.

Joga za lice – knjiga

 

Postoje i pisana dela na temu joge za lice! Znate zašto? Zato jer postoji preko 70 poza joge za lice. Ima materijala za knjigu, za ne?!

Kada se razvila ideja o tome da se vežbama joge za lice može podmladiti izgled, logika je ljude navela da je popularizuju. Ako joga pomaže i telu i duhu već hiljadama godina, onda i joga za lice mora da ima uspeha!

Tako su se stvorili kursevi joge za lice, treneri joge za lice, pa i knjige o njenoj delotvornosti.

Neke od najpopularnijih knjiga na ovu temu su:“ Happy face Yoga” od Garija Sikorskog. Zatim je tu Fumiko i njena knjiga “Facial yoga” uz koju ide i DVD. Fumiko je zapravo tvorac japanske joge za lice, tako da se to može nazvati i Fumiko tehnika za podmlađivanje lica. Ovo je možda i najbolja knjiga za kupiti kada je joga za lice u pitanju.

Na Amazonu možete pronaći knjige poput “Facercise” od Kerol Mađio

Uglavnom dok je kupaca biće i materijala, pa ako vas takvo nešto interesuje sigurno ćete pronaći ono što će zadovoljiti vaše želje!

Iskustva sa jogom za lice

 

Joga za lice je brzo prevladala svetom, pogotovo nakon pojave istaknutih korisnika poput Gvinet Paltrou i čak Dženifer Aniston.

Korisnici koji su isprobali jogu za lice kažu da ima pozitivna i opuštajuća dejstva. Vežbanje im je generalno donelo osećaj zadovoljstva i zategnutosti lica.Međutim da su baš bili podmlađeni i bez bora – nije slučaj. Prosto to nije moguće bez odgovarajućih preparata koji će ciljano delovati na bore.

Da zaključim:

Joga za lice je pomoćno sredstvo koje može da umanji stvaranje bora, ali ne može da deluje na one već postojeće.

Joga za lice je nešto što je lako dostupno svima, i svako može da je radi kod kuće. Kada se uzme u obzir da postoji mnoštvo tutorijala na you tube-u ako malo proučite poteze vežbi, lako je možete raditi u udobnosti svoje kuće.

Kada je to već slučaj, onda ništa ne košta pokušati malo vežbati i raditi face jogu! Jači i elastičniji mišići lica, znače i kožu otporniju na habanje i odličan tonus lica, a to uvek daje na mladolikosti licu. Ove vežbe, ukombinaciji sa pravim prirodnim proizvodom za lice, mogu  značajno usporiti starenje ! Zapravo, rezultati bi vas mogli prijatno iznenaditi!

Pa, kad počinjete?

Lav, riba ili majumun – svejedno koja joga poza za lice je prva. Probajte! Ne škodi, a može da koristi!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *