fejsbilding
Bore

Fejsbilding koncept vežbi za lice koje podmlađuju!

Verovali ili ne, fejsbilding lica pomoći će vam da podmladite izgled i održite ga takvim. Ako do sada niste obavezno u što skorije vreme pored rutinske dnevne nege započnite i sa treningom mišića lica.  U daljem tekstu pročitaćete sve detalje vezane za termin fejsbildinga, kada i zašto se primenjuje kao i zašto je tako značajan za naše lice. 

Šta je fejsbilding?

 

Fejsbilding ili trening lica pomaže  koži da zadrži svoju elastičnost i gipkost. Takođe poboljšava protok krvi, smanjuje natečenost i čini crte lica izraženijima.

Ovaj kompleks vežbi uključuje vežbe za sve zone lica (čelo, oči, centralni deo, usne, bradu i vrat) kao i tehnike opuštanja mišića

Jedan od glavnih uzroka pojave bora i smežurane kože jeste stanje mišića na licu. Opuštena koža nastaje kada su mišići lica previše slabi ili previše napeti.  Vežbanje mišića lica može vam pomoći u uklanjanju nazolabijalnih nabora i bora sa čela, očiju i usana. Zateže kožu i daje joj mladalački sjaj. 

Činjenica je da dva ili dvadeset dva dana vežbanja nije dovoljno da se na licu išta promeni. Ali, ako ste spremni da vežbanje uvrstite u svakodnevnu rutinsku negu i istrajete u nameri da vam lice sija i zrači svežinom, rezultati će sigurno biti više nego vidljivi.

Lekari su sproveli eksperiment koji je trajao 20 nedelja u kome je učestvovalo 16 žena starosti od 40 do 65 godina. Za to vreme, sve učesnice su radile vežbe za mišiće čela, obrva, očiju, usta i vrata. Eksperiment je pokazao da su takve vežbe zapravo poboljšale kožu na licu i smanjile vidljive znakove starenja. 

Pročitajte šta je to što je pored vežbi potrebno zreloj koži da bi bila negovana i zdrava.

Suština fejsbildinga je u jačanju i toniranju mišića lica uz pomoć posebnih vežbi. Mišić koji radi pod opterećenjem postaje sve jači i veći u volumenu.

Mišići na licu su manji i tanji od onih na ostalim delovima tela, ali će se svakako pod uticajem vežbi oblikovati i ojačati. Svakako, to nije jedini način. Lila je podelila njeno iskustvo i kako je ona zategnula i podmladila svoje lice potpuno prirodno. Oduševljena je, jer svi primete razliku i govore joj da izgleda mnogo mlađe. U čemu je njena tajna, saznajze na ovom linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Kome je namenjen fejsbilding?

 

fejsbilding vežbe za lice

 

Za ove vežbe nema starosnih, polnih i drugih ograničenja. Fejsbilding mogu primenjivati žene i muškarci koji žele da dugoročno sačuvaju prirodnu lepotu i svežinu lica kao i svi oni koji žele zategnuti  kožu lica i otarasiti se bora.

Mlađi ljudi vežbanjem ispraviće nedostatke, poboljšati ten i ojačati mišiće.

Žene iznad 40-te ublažiće negativan uticaj godina pa će tako smanjiti gubitak elastičnosti kože, postojanje visećih obraza kao i bora. Pomoću vežbi za jačanje mišića lica sačuvaćete elastičnost kože.

Izdvojite samo pola sata dnevno, najbolje po 15 minuta ujutru i uveče i imaćete zdravo, sveže i blistavo lice. 

Saznajte koje su kreme za lice najbolje kad pređete 40-tu godinu pa uključite i njih u rutinu. Bore neće imati šanse!

 

 

Fejsbilding je idealan za sve sve vas koji želite da zaustavite godine na svom licu i izbrišete bore ili pak da opustite mišiće lica. Sve što vam treba su jaka želja i motiv, čiste ruke i ogledalo u onoj prvoj početnoj fazi. 

Rezultati vežbanja biće vidljivi otprilike do dva meseca nakon početka vežbanja. Vežbe trebate izvoditi pravilno do najmanjeg detalja. U suprotnom, ne samo da nećete postići rezultate, već ćete možda izazvati pojavu novih bora. 

Upravo to je razlog zbog kojeg bi trebalo da počnete sa vežbanjem sa instruktorom koji će vam pomoći da savladate tehniku i ispravite sve eventualne greške. Pre započetih vežbi obavezno napravite sliku svog lica kako biste uporedili postignute rezultate sa prvobitnim. 

Vežbe za jačanje mišića lica se ne preporučuju osobama sa upalnim poremećajima zglobova vilice i štitne žlezde, trudnicama i svima onima koji imaju virusne infekcije praćene temperaturom ili herpesom. 

Kako vežbama oblikovati lice?

 

Fejsbilding je niz vežbi.  Pridržavajući se nekih pravila brzo ćete postići željeni rezultat, a proces izvođenja vežbi biće prijatniji. Pre gimnastike obavezno očistite lice pilingom.

Započnite vežbanje ispred ogledala, tako ćete brzo zapamtiti redosled vežbi i kasnije ćete moći da ih izvodite bez problema bilo gde i bilo kada.

Vežbanje uvek započnite sa zagrevanjem lica rukama.

Stisnite i rastegnite kapke, opustite lice, namrštite se, a zatim se nasmešite. Ovu vežbu ponovite najmanje 10 puta. Pokušajte da ne rastežete kožu lica, već je umesto toga nežno stiskajte. Zatim trljajte lice mokrim toplim peškirom i opustite se.

Nakon zagrevanje počnite da izvodite sledeće vežbe: 

Vežba 1:“ Lako iznenađenje“

 

Ova vežba će vam pomoći da povećate mišićni tonus čela. Postavite prste na čelo pa podignite i spustite obrve kao da ste iznenađeni. Ponovite ovu vežbu 10 puta. 

Vežba 2:“ Vrcave oči“

 

Ovom vežbom sprečićete nastanak bora oko očiju. Pogled pomerajte levo desno, a zatim gore dole. Ovde se samo oči trebaju pomerati, dok vilica ostaje nepomična. Ponovite ovu vežbu 5 puta za svaki smer. 

Vežba 3:“ Slovo O“

 

Uz pomoć ove vežbe otklonićete nazolabijalne bore. Postavite usta u obliku slova O i to ponovite 10 puta. 

Vežba 4:“ Osmeh“

 

Ovom vežbom održavajte tonus mišića jagodica i obraza jakim. Uvucite usne u usta. Postavite prste na uglove usana i lagano ih pritisnite. Povucite uglove usana u pravcu ušiju, a zatim ih vratite u  osnovni položaj. Ponovite ovu vežbu 10 puta. 

Vodite računa da svi pokreti budu izvedeni lagano i budite oprezni da ne pravite preveliki pritisak na kožu. Po završetku vežbi kožu namažite nekom od hranljivih krema koje sadrže koenzim Q 10.

Vežbe za jagodice

 

Vežbe jagodica osnažiće vaše mišiće i odgoditi efekte starenja. Pomoću vežbi zatezanja i stiskanja mišića obraza vaše jagodice izgledaće jače. Zatvorite usta i nasmejte se lagano. Usisajte obraze duboko u usta prema zubima. Držite 10 sekundi, a zatim se opustite. Ponovite vežbu 10 puta. 

Vežbe za upale obraze

 

Za podizanje obraza otvorite usta da biste formirali slovo O, povucite gornju usnu iznad gornjih zuba i nasmejte se da podignete mišiće obraza prema gore. Zatim lagano stavite prste na gornji deo obraza, oslobodite mišiće da ih spustite i podignite nazad, ponavljajući nekoliko puta. 

 

Vežbe za asimetriju lica

 

Izbalansiran izgled odnosno simetrija lica često utiče na to da osoba izgleda emocionalno uravnoteženo i srećno.

Ako primetite da je jedna strana vašeg lica znatno manja od druge to znači da su mišići vašeg lica slabiji na toj strani.

Ovaj problem možete da ispravite izvođenjem različitih vežbi na licu koje su prilagođene da izbalansiraju mišiće lica. 

Istegnite lice. Koristite mišiće ispod gornje usne da je povučete preko donje usne, a zatim izdužite lice što je više moguće gledajući prema gore. Nakon što  lice izdužite što je više moguće nasmejte se što više. Ovu vežbu ponovite 18 puta iako to nije uobičajena šema ponavljanja vežbi. Osim što pomaže u balansiranju mišića lica, rastezanje će imati pozitivne efekte i u podmlađivanju kože. 

Fejsbilding vežbe za zatezanje lica

 

Redovne vežbe lica učiniće vašu kožu mlađom, a kožu i obraze zategnutim i glatkim. Obe ruke stavite vodoravno odmah ispod donje linije trepavica i na vrh jagodica. Kažiprsti trebaju biti ispod vaših trepavica, dok se mali prsti nalaze tik ispod jagodica. Rukama pritisnite površinu kože i držite mišiće u mestu. Stisnite oči dok gurate obraze ka očima imitirajući mišićima lica kao da probate nešto kiselo. Sačekajte 5 sekundi i ponovite vežbu 3-5 puta. 

Otkrijte koji  vam sve prirodni načini još mogu biti od pomoći da zategnete kožu lica.

Izometrijska facijalna gimnastika

 

Kako starimo naši mišići imaju prirodnu tendenciju da gube snagu i masu. To se odnosi i na mišiće lica.

Gubitak mišićnog tkiva na licu doprinosi smanjenju elastičnosti kože i postepenom stvaranju bora.

Mišići lica formiraju strukturu lica i pomažu u održavanju čvrstih kontura lica. Gubitak mišića, baš kao i gubitak masti, uzrokuje labavu i viseću kožu i više bora. Slično bodibildingu, fejsbilding oblikuje mišiće lica vežbama otpora. Fejsbilding smanjuje propadanje kontura lica, dodaje volumen licu i zateže kožu povećavajući mišićnu masu. 

S druge strane, redovne izometrijske vežbe dovode do jačanja mišića lica i poboljšanja tonusa mišića. Volumen lica i konture ostaju zategnuti pa lice ostaje mladoliko i sveže.

Izometrijske vežbe rade se bez promene dužine mišića. Ove vežbe deluju na mišiće u statičkom položaju i zahtevaju napetost mišića bez ikakvog pokreta. 

Primarno postoje tri načina na koji se mišići formiraju. 

  • koncentrični uključuju kontrakciju ili skraćivanje mišića,
  •  ekscentrični uključuju produženje mišića 
  •  izometrijski gde se mišići zatežu bez ikakvih promena u dužini.

Izometrijski fejsbilding je posebno pogodan za vežbe lica jer nema pokreta pa koža ostaje glatka tokom mišićne kontrakcije. 

Tokom vežbi za mišiće usta i obraza nemojte se iznenaditi ako osetite blagu upalu mišića. Dan kasnije, možete osetiti i blagi bol kao i posle bilo kog drugog treninga. Vežbe lica možete zamisliti i kao ciljanu malu limfnu drenažnu masažu.

Masiranjem mišića lica odmah će početi raditi vaš limfni sistem čiji je zadatak da telo očisti od toksina i tečnosti kao i da ukloni napetost i stres u mišićima. Takođe pumpa se krv zajedno sa hranljivim materijama i kiseonikom u kožu i mišićno tkivo i tako se podstiče obnova ćelija. Ceo proces ne samo da će pomoći u stvaranju  teksture vaše kože, već će se i pore na taj način pročistiti. 

Saznajte zašto su kreme sa retinolom nezaobilazne i bitne da bi koža disala. 

Fejsbildng za toniranje mišića lica

 

face building

 

U nastojanju da zaustavi vreme i zaledi lepotu na licu, izumitelj fejsbildng vežbi Sanford Bennett razvio je niz vežbi za lice kao i telo koje se izvode ujutru pre izlaska iz kreveta. Ne zaboravite da telo u toku noći gubi tečnost. Zato je značajno da nakon što se probudite svom organizmu obezbedite neophodan unos tečnosti i vitamina za kožu i popijete čašu mlake vode sa limunom. 

Benetov koncept koji datira sa početka prošlog veka osavremenjen je pa tako imamo dva glavna : izgradnju mišića lica vežbama joge kao i aktiviranje  opuštenih mišića lica. Fejsbilding lica ima za cilj da izmeni obrise lica povećanjem mišićnog tonusa i volumena kako bi se postigao efekat podmlađivanja i smanjenje stvaranja bora i opuštenosti kože. Brojne su prednosti fejsbildinga lica:

  • stimulisanje proizvodnje kolagena
  • povećava se protok krvi i kiseonika
  • toniranjem se postiže usporavanje procesa starenja
  • gubitak potkožnih masti zbog teških vežbi

Anatomija lica je takva da lice sadrži preko 50 različitih mišića i za razliku od većine telesnih mišića, mnogi od ovih mišića lica retko se koriste. Slabi mišići dovode do deformacije lica zbog čega se mišići moraju aktivirati.

Fejsbilding koncept posmatra mišiće lica isto kao i telesne mišiće i tako se preslikavaju fitnes koncepti u razvoju vežbi za lice. Ukupna ravnoteža lica je poremećena preteranom aktivacijom mišića u nekim predelima ( obično na vratu, čelu i vilici). Ova hipertenzija uzrokuje neaktivnost drugih mišića i čini ih slabima i sklonim propadanju. Kao takva, joga za lice aktivira opuštanje mišića koji su napeti. 

Ovo će vratiti ravnotežu aktiviranjem slabih mišića lica i vraćanjem svih mišića na svoje mesto. Redovnim izvođenjem vežbi na licu podstičete cirkulaciju krvi u različitim delovima lica i na taj način podstiče se dovod kiseonika u mišićima i koži. Ovo će rezultirati svetlim tenom i lepom, zdravom kožom bez bora. 

 

 

Ovaj koncept vežbanja mišića predlaže rast mišića lica kao zamenu za potkožne masnoće koje zatežu našu kožu tokom mladosti, ali opadaju sa godinama. Joga lica je fokusirana na opuštanje i toniranje lica. Na isti način na koji  joga deluje na smanjenje mišićne napetosti, joga lica je namenjena smanjenju efekata napetih izraza lica kako bi se mišići i koža opustili i podmladili.

Primer vežbe joge za lice je jednostavno trljanje ruku da ih zagrejete pre nego što stavite dlanove preko zatvorenih očiju i ostavite ih najmanje nekoliko minuta dok duboko dišete. Ovo će osloboditi napetost u području oko očiju. 

Upoznajte se detaljnije sa samim konceptom joge i njenim značajem za organizam.

Aktivna i pasivna facijalna gimnastika

 

Postoji bitna razlika između aktivne vežbe lica kojom se postiže ojačavanje mišića i pasivnog vežbanja lica koje podrazumeva masažu. Masaža obuhvata jedinstvenu kombinaciju rada mišića, alata i visoko efikasne nege kože koji daju odlične rezultate. Svako lice uključuje zagrevanje, zatim masažu kojom se vrši detoksikacija i na kraju toniranje i zatezanje mišića. 

Saznajte kako pomoću  masaže možete sačuvati mladoliki izgled

Vežbe za lice pak podižu endorfin, a koža usled povećane cirkulacije dobija sjaj.  Baš kao što telo izgleda bolje i oseća se manje letargično što više vežbate, isto je tako i sa licem.  

Sam tretman fejsbildinga započinje sa zagrevanjem koje uključuje masažu loptom u predelu vrata, ramena i na samom licu. Na taj način lice se oslobađa napetosti i umanjuje se pritisak sinusa. 

Sledeća je kardio faza koja će izazvati znojenje lica. Ovo uključuje sve od „klavirskih prstiju“, to su mali dodiri po licu koji povećavaju cirkulaciju krvi do „životinjskih prstiju“, što je pokret sličan kandžama koji izazivaju detoks mišića.  Zatim se uključuju vežbe koje isušuju limfne čvorove i koje će pomoći da se definišu jagodice i dekolte. Čak je i  Megan Markl otkrila tajnu svojih savršeno izvajanih jagodica, a to je da redovno vežba svoje lice kako bi ono blistalo. 

Mi vežbamo lice svaki put kad napravimo neki izraz, a većina ljudi preterano koristi samo jednu grupu mišića. Kada se mrštite dovoljno često da stvorite pregib, prekomerno koristite te mišiće, a slabe se mišići koje koristite kada se osmehujete jer ih koristite manje. 

Sigurno je da starenje ne možemo izbeći. Jednostavni postupci poput upotrebe krema sa zaštitnim faktorom, redovno hidriranje kože ili redovne masaže i vežbe za jačanje mišića lica pružiće vam graciozno starenje sa što manje bora. 

 

Možda će Vam se svideti