krema sa retinolom
Bore, Kozmetika za lice

Top 6 krema sa retinolom

Kreme sa retinolom bukvalno čine čuda na vašoj koži! Ipak, pre kupovine, dobro je da znate kome su namenjene i kako se koriste. Evo vodiča na tu temu.

Ovako stoje stvari, kada je koža u pitanju:

  • Do ranih 30-tih, vaše ćelije se regenerišu na svakih 28 dana, stvarajući sveži sloj nove, netaknute kože.
  • Nakon što “prevalite” sredinu 30-tih, taj proces se jako usporava i dešava se na nekih 50, 60 ili 70 dana. Zbog ove spore regeneracije ćelija vaše lice izgleda suvo, dehidrirano i naborano. Na ovaj način se stari.

Svi mi želimo da zadržimo mladalački i zategnut izgled kože što duže, pa upotrebljavamo različite kozmetičke proizvode ili anti-age tretmane kako bismo to postigli. Među njima se često pominje retinol krema.

No, pre nego što je kupite, pročitajte kako funkcioniše, jer možda ona jeste, a možda nije pravi izbor za vas.

Šta je retinol i njegova uloga za lice?

 

Ako trenutno imate problem sa sitnim linijama, borama, velikim porama, neujednačenim tenom ili flekama, treba da razmislite o upotrebi retinola.

Retinol je oblik vitamina A, koji podstiče obnovu kože i pojačava proizvodnju kolagena! Još bolje je što istovremeno sprečava njegovu razgradnju u koži.

Takođe, ubrzava razmenu ćelija, što znači da će kroz minimum tri meseca za rezultat imati svežu i glatku kožu. Na ovaj način se smanjuju fine borice i linije, posebno bore oko očiju i usana.

Retinol ima moć i da pročisti pore jer ubrzava metabolizam ćelija. Inače, smatra se da može da zaustavi i proces hiperpigmentacije kože, jer smanjuje proizvodnju melanina.

Tehnički gledano retinol je samo jedan od mnogih retinoida, derivata vitamina A, koji se nalaze na tržištu.

Pisali smo o tome koja je razlika između retinola i retinoida.

Postoji čitava lepeza retinoida koji imaju različite nazive i možemo ih poređati po jačini.

Formula protiv starenja može da sadrži:

 

  • retinil palmitat- najslabiji retinoid;
  • retinol- sledeću jaču formulu i najpodnošljiviju;
  • retilnadehid- još jači;
  • adapalen– najjači, formulisan za tretiranje akni;
  • tretinoin ili tazaroten- veoma su jaki, deluju brže i efikasnije, ali mogu biti i nadražujući;

Koji retinoid odabrati?

 

Ovo ipak treba prepustiti dermatologu, koji će odrediti vrstu i količinu retinoida prema vašem tipu kože, a pogotovo ukoliko je koža problematična.

Ipak, retinol ima i svojih nedostataka.

Kako delovanje retinola ubrzava razmenu ćelija kože, može doći do neželjenih efekata kao što su suvoća, ljuštenje i iritacija kože, a kod nekih ljudi se čak pogoršava izgled akni, jer stare ćelije otpadaju i zamenjuju se novim.

Zbog toga, kako biste smanjili iritaciju, koristite kreme sa retinolom vrlo obazrivo i planski:

  • prve nedelje- jednom nedeljno,
  • sledeće dve- dva puta,
  • sledeće tri- tri puta nedeljno, dok se koža potpuno ne prilagodi, pa krenete da ga koristite svake večeri pre spavanja.

Ukoliko smatrate da ne morate da posetite dermatologa, jer nemate problematičnu kožu lica, počnite sa nežnijim retinoidima, poput retinoid- palmitata, za osetljivu ili suvu kožu ili retinola za sve ostale tipove kože. Nakon godinu dana korišćenja, pojačajte dozu.

I još jedna veoma bitna informacija!

Kreme sa retinolom koriste isključivo noću. Derivati vitamina A razgrađuju se na suncu, a vašu kožu čine još osetljivijom na UVA i UVB zrake jer su nove ćelije kože, koje nastaju usled ćelijske aktivnosti pod dejstvom retinola, podložnije oštećenjima.

Retinol nije jedina opcija protiv bora. Lila nam je ispričila oduševljeno kako je ona prirodnim putem podmladila kožu svog lica, rešila se bora i fleka na licu. Pri tom, nije brinula da li je dan ili noć. Isto možete probati i vi. Rezultati su odlični, a o čemu se radi, pročitajte u njenom ličnom iskustvu na ovom linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Prednosti retinol krema za lice

 

Kreme sa retinolom mogu ubrzati regeneraciju lica, što je posebno važno za problematičnu kožu lica sklonu bubuljicama. Kada nanesete retinol kremu za lice ona će podstaknuti stvaranje proteina kolagena u unutrašnjosti kože, tako da ona postane otpornija na bakterije iz spoljašnje sredine.

 

kreme sa retinolom

 

Dovoljna količina reitnola unutar kreme za lice zagladiće bore, jer dobra proteinska veza čini lice elastičnim. Efekti korišćenja retinol krema za bore posebno su vidljivi tokom četrdesetih i pedesetih godina.

Čitava priča izgleda kao što pre trebate pohititati po svoju retinol kremu za lice, ali one sa sobom donose i određene mane!

Da li je retinol krema za lice bezbedna?

 

Kada odete u apoteku ili drogeriju susrešćete se sa različitim retinol kremama za lice, što zaista govori o njihovom povoljnom dejstvu na kožu.

Ipak, imajte na umu da je retinol izuzetno jak sastojak kreme i da ne deluje dobro na kožu ukoliko se nanesete tokom dana. Može izazvati fotosenzitivnost lica, tako da vaša koža otekne i postane crvena i bolna. Retinol kremu ne treba nanositi u jutarnjim časovima ili tokom dana, ukoliko planirate da boravite na dnevnoj svetlosti.

Ovakav proizvod za negu lica preporučuje se u toku večernjih sati, pred odlazak u krevet.

Retinol krema za lice se smatra bezbednom uz pravilan način upotrebe, ali vam niko ne može garatovati da će prijati suvoj i osetljivoj koži. Kada se retinol susretne sa osetljivom kožom sklonom ekcemima, može je iziritrati tako da počne da se peruta, ljušti i crveni. Ukoliko baš želite da zagladite bore i ojačate suvu kožu lica uz retinol kremu onda je kombinujte sa hidratatnom kremom za lice. Nanosite je svako treće veče na kožu a u danima pauze koristite prirodnu kremu za bore!

 

Koji procenat retinola se koristi u kremama?

 

Ne postoji magičan broj retinola unutar kreme koji će vas rešiti problema sa kožom lica. Naprotiv!

Najbolje bi bilo da posetite dermatologa koji će vam propisati tačan procenat retinola unutar kreme za lice, ukoliko je on uopšte potreban vašoj koži.

Generalno retinol kreme sadrže od 0,025%, 0,05% i 0,1% retinol unutar sebe!

Kada početi sa upotrebom retinol krema i sa kojim procentom?

 

Ne postoji pravo vreme za upotrebu retinol krema za lice, one se preporučuju u zavisnosti od opšteg stanja vaše kože. Ukoliko ste primetili sitne bore oko očiju, bore u uglovima usana i bore na vratu krajem dvadesetih možete doprineti održavanju mladalačkog izgleda lica uz ove kreme.

Stručnjaci ih toplo preporučuju damama koje su se susrele sa dubokim borama na vratu i opuštanjem obraza. Ali, jedna ovakva krema ne može biti spas i tek tako odneti obrise starosti sa lica. Koži je potrebna hidratacija uz prirodne kreme protiv bora i pravilna ishrana kako bi postala blistava.

Pomenuli smo da retinol kreme mogu pospešiti nestajanje akni sa problematične kože i o tome ćemo govoriti više u narednim redovima. Najpre želim da vam kažem da sam istražujući došla do zaključka da je retinol kreme za lice najbolje koristiti postepeno, u najmanjoj mogućoj dozi. Ukoliko vam krema sa malom količinom retinol prija, postepeno možete kupovati jače kreme (na svakih šest do osam nedelja) i negovati lice.

Retinol krema za bubuljice?

 

Retinol može ojačati problematičnu kožu lica i sprečiti širenje bubuljica, ali nije preporučljivo nanositi retinol kreme za lice direktno na upaljene i bolne bubuljice.

Kada se susretnete sa infekcijom na licu najpre negujte kožu prirodnim anti akne tretmanima i ukoliko je potrebno posetite dermatologa. Retinol kreme za lice nanete direktno na bubuljicu mogu dodatno pospešiti upalu i izitirati osetlju kožu, saznajem čitajući.

Apotekarske kreme sa retinolom

 

Ukoliko niste sigurni da li će retinol krema za lice prijati vašoj koži, najpre isprobajte apotekarsku kremu sa retinolom. One su nešto blaže, prirodnije strukture i unutar njih nema konzervansa i drugih veštačkih materija.

Pritom se možete konsultovati sa apotekarom o tačnoj količini retinol unutar kreme koja će prijati trenutnom stanju vaše kože. Unutar apotekarske kreme sa retinolom obično se nalaze i prirodna ulja koja hidriraju i negu kožu.

Krema sa retinolom i vitamin C

 

Ovo je idelna kombinacija i veoma je praktična jer dobijete proizvod “dva u jedan”.
Svi znate za blagotvorno dejstvo vitamina C na kožu. Ali da podsetimo, vitamin C ima snažna antioksidativna svojstva, te usporava proces oksidacije, prirodni proces koji oštećuje ćelije kože.Manjak vitamina C smanjuje sintezu kolagena, pa koža gubi čvrstinu.Dok retinol podstiče rast kolagena u koži, vitamin C neguje i stimuliše sintezu kolagena što pruža osećaj čvršće i zategnutije kože.

Saznajte kako se još može povećati nivo kolagena u koži!

Naravno u ovakvim kremama obično ima još sastojaka, najčešće prirodnih kao što je zeleni čaj, aloe vera, jojoba ulje, šea buter ili neka druga ulja, koji i neguju vašu kožu i vraćaju joj hidrantnost. Većina proizvođača izbegava hemikalije, parabene i aditive, ali obratite pažnju na sastojke uvek prilikom biranja proizvoda za kožu lica.

Kreme sa retinolom i hijaluronom

 

Budući da retinol može i da isuši kožu (u početku, dok se ne navikne), potražite kremu koja sadrži i hidrantne sastojke, kao što je hijaluronska kiselina.
Hijaluronska kiselina je magnet za vlagu, i zbog toga je neophodna u nezi kože. Ovaj humektant deluje poput sunđera, zadržavajući do hiljadu puta veću težinu u vodi, povlačeći je na površinu kože.

Sadejstvom retinola i hijaluronske kiseline vaša koža će biti hidratizovana i nežna, dok će duža upotreba retinola doprineti da se bore i sitne linije izgube, kao i da se ten ujednači.

Kreme sa retinolom i tokoferolom

 

Kao što su retinoidi derivati vitamina A, tokoferoli su različiti derivati vitamina E.

Tokoferol deluje tako što štiti ćelije, obnavlja ih, sprečava upale, te deluje kao antioksidans.

On deluje tako što ublažava oštećenja kože od štetnog UV zračenja. To ne znači da tokoferol štiti od UV zraka, već samo pomaže u prevenciji fotooštećenja kože, opekotina i crvenila. Najčešće ga ima u biljnim uljima što ga štiti od oksidacije, a kako je rastvorljiv u mastima, najefikasniji je u formi ulja.Jedini način da ga unesemo u organizam je putem ishrane, suplemenata ili na površinu kože pomoću kozmetičkih preparata u vidu losiona ili kreme.

U kombinaciji sa retinolom veoma dobro deluje na našu kožu. Zaustavlja znake starenja, hidrira i odlično deluje na kožu sklonu aknama.

Naučite da izaberete pravu kremu za kožu sklonu aknama!

Veoma je bitno da ukoliko koristite kremu na bazi retinola ili tokoferola, ili oba, kao u ovom slučaju, obavezno koristite zaštitu od sunca. Krema za lice sa visokim zaštitnim faktorom (od 30-50) je neophodna!

Kreme za predeo oko očiju sa retinolom

 

Retinol se obično nalazi u kremama i serumima za lice. Upotreba kreme za oči sa retinolom je dobra ideja ako pokušavate da smanjite pojavu sitnih linija i bora ili jednostavno pokušavate da sprečite neke buduće.

Retinol podstiče odvajanje spoljašnjeg sloja kože, a otkriva se nova koža ispod, pa bore oko očiju postaju prošlost.

Ove kreme se koriste isključivo noću, a preko dana je obavezan visok zaštitni faktor, kao i kod drugih krema sa retinolom.

Evo šta još treba da znate kada je u pitanju krema za predeo oko očiju.

Budući da većina nas živi konstantno pod stresom, to se, kao što znate, odražava i na našu kožu.Krema sa retinolom je apsolutno neophodna za efikasnu borbu protiv starenja, mada može biti previše oštra za nežnu kožu oko očiju, koja je prilično osetljiva i tanka i zbog toga se brzo nabora.

Srećom, postoji puno krema za predeo oko očiju koje pored retinola sadrže i hidrantne i umirujuće sastojke kako ne bi došlo do iritacije ovog područja.
Zbog toga, otvorite “četvore oči” prilikom izbora  i obavezno čitatajte i ostale sastojke.

Uvek se opredelite za onu kremu koja osim retinola ima i dosta hidratanata poput hijaluronske kiseline i ceramida, kao i biljne ekstrakte i ulja.

Retinol serum za lice

 

Kao što već znate, serumi za lice su mnogo koncentrisanije formule od krema ili losiona. Dakle, u njima je koncentracija retinola, o kome je reč, veća nego u kremama protiv bora. To dalje znači i da je mogućnost iritacije veća prilikom korišćenja seuma.

Ali kozmetičke kuće su i na to mislile!

Većina seruma sa retinolom je dobro izbalansirana sa drugim hidratizirajućim sastojcima ili sastojkom, ili ,pak, nekim prirodnim uljima, koji ne dozvoljavaju isušivanje, ljuspanje ili iritaciju kože.

Najbolje kreme sa retinolom

 

Evo spiska preporučenih proizvoda-seruma, krema sa retinolom:

 

retinol krema

 

Redermic R – La roche posay

 

Ekskluzivni kompleks koji sadrži čisti retinol i retinol s postepenim oslobađanjem. Pruža postepeno isporučivanje značajne doze retinola u kožu. Ova kombinacija ima korektivni efekat na starenje kože, ali istovremeno poštuje prag tolerancije kože. To znači da formula omogućava efikasno delovanje protiv znakova starenja, poput bora, neujednačenog tena ili gubitka elastičnosti, bez prevelikog opterećenja ili iritacije kože. Ovaj proizvod je dizajniran da pruži dugoročne rezultate, uz minimalne nuspojave ili nelagodnosti za korisnike. Cena joj je oko 3600 rsd.

Indeed Retinol Reface

 

Ova krema sadrži moćne sastojke koji su efikasni u smanjenju uobičajenih znakova starenja poput bora i podočnjaka. Osim toga, krema pruža osveženje i hidrataciju kože oko očiju.

Ono što je posebno važno jeste da je indeed Retinol Reface krema bezbedna za upotrebu, čak i za najosetljivije tipove kože i preporučuje se za noćnu upotrebu. Takođe, važno je napomenuti da ova krema ne sadrži ftalate, SLS/SLES, alkohol, veštačke mirise i boje, kao ni mineralna ulja. Cena joj je 1600 rsd.

REVOX B77 Retinol Anti-Wrinkle koncentrat

 

Ovaj koncentrovani gel za predeo oko očiju je bogat retinolom, ureom i ricinusovim uljem, čija kombinacija ima višestruko dejstvo na kožu. Gel je namenjen smanjenju znakova starenja, ublažavanju vidljivosti fleka, zaglađivanju kože i zaštiti od negativnih spoljašnjih faktora. Cena mu je oko 750 rsd.

A313 retinol krema

 

Ova krema sadrži retinil palmitat, koji je derivat vitamina A, poznat po svojim regenerativnim svojstvima. Retinil palmitat stimuliše proces obnove ćelija kože i podstiče proizvodnju kolagena i elastina. Ciljano deluje na sitne linije, bore i hiperpigmentaciju, doprinoseći njihovom smanjenju i postizanju ujednačenijeg tena.

Pored toga, ova krema takođe poboljšava teksturu kože, čineći je glatkom i mekom na dodir. Ona ima protivupalno dejstvo, što je korisno za smirivanje upalnih procesa na koži. Takođe pomaže u eliminisanju površinskih nečistoća i smanjenju pojave bubuljica, pružajući čist i zdrav izgled kože. Cena joj je oko 3300 rsd.

Eveline retinol krema za lice

 

Eveline NATURE LINE +6 3D RETINOL I MORSKE ALGE krema za lice ima intenzivno dejstvo na kožu. Njena formula sa 3D retinol system™, retinolom, hijaluronskom kiselinom, morskim algama i drugim hranjivim sastojcima čini kožu čvrstom, podmlađenom, hidriranom i nahranjenom. Cena joj je oko 500 rsd .

Eucerin Q10 Active noćna krema

Ovaj krema sa svojom kombinacijom Pro retinola i koenzima Q10 pruža ciljano delovanje na bore i smanjenje elastičnosti kože. Ona podstiče regeneraciju kože, smanjuje fine linije i bore, dok istovremeno štiti kožu od negativnih faktora. Ova krema je prikladna za sve tipove kože, uključujući i osetljivu kožu, a ne sadrži komedogene sastojke, parfeme i alkohol.Cena joj je 2100r rsd.

Krema sa retinolom: iskustva

 

Što se iskustava tiče, ona su podeljena. Nekada su u pitanju pozitivna dejstva: Smanjenje fleka na licu ili čak i sitnih tragova starenja.

Ponekada iskustva nisu baš najbolja. Jednostavno retinol kod nekih osoba može izazvati iritacije- crvenilo, perutanje, ljušćenje kože lica. Može se desiti da njegovo korišćenje bude jako neprijatno dok se koža ne navikne (kod nekih to potraje). Ali nemojte odmah očajavati jer rešenje postoji!

U takvim slučajevima (ali i svim ostalim) se preporučuje korišćenje alternative. Na primer, odlične alternative su kreme na prirodnoj bazi bez iritantnih sastojaka! 

Jedna od takvih je Neborela. Krema je pogodna za dnevnu upotrebu, nema štetnih sastojaka, a istovremeno deluje i protiv bora i protiv fleka i podočnjaka.

 

 

 

Naučni članak iz 2006.godine je informisao čitaoce o tome kako retinol kreme mogu poboljšati ukupnu pigmentaciju kože. Tu je navedeno kako retinol stimuliše brzinu kretanja ćelija. Pored toga kažu i da smanjuje melanine i ima ulogu u njegovoj sintezi, a prenosi i pigment u koži.

U ovom istraživanju su korišćeni i lokalno primenjeni 4% hidrokinona i 0,3% retinola, a nakon 16 nedelja lokalne primene kod učesnika se pokazalo znatno poboljšanje bora, hrapavosti i smanjenje fleka na koži.

Ovo su samo neka od mnogobrojnih istraživanja i sva su dovela do zaključka da su kreme sa retinolom zaista čudotvorne. Na različitim forumima, takođe, možete da pročitate iskustva prezadovoljnih korisnika.

Sve u svemu, shvatili ste da je retinol jedan izuzetan sastojak!Ukoliko obazrivo i po uputstvu koristite preparate sa ovim sastojkom, sigurno ćete uskoro svedočiti predivnoj koži lica, kakvu i zaslužujete!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *