problematicna koža lica
Nega kože

Problematična koža lica ne mora biti nepremostiva prepreka!

Muči vas problematična koža lica? Sigurno onda mislite na kožu sklonu bubuljicama. Međutim, problematična koža lica je širok pojam i pod ovim terminom se podrazumeva mnogo različitih stanja kože. U daljem tekstu ćemo vam otkriti šta sve podrazumevamo pod problematičnom kožom lica i na koje načine je treba negovati.

Najveći organ vašeg tela je koža koja vas štiti od iritanata iz okoline, ali ni ona nije neprobojna. Alergeni, infekcije, nasledni faktor i stres su samo neki od uzroka koji mogu pokrenuti ili pogoršati probleme sa kožom.

Pod problematičnom kožom se podrazumeva sve, od malih crvenih izbočina, do raširenih osipa, suva, beživotna koža, ili pak previše masna i sklona aknama.

Neka od ovih stanja kože mogu delovati estetski veoma neprivlačno, ali su bezopasna, dok pak, neka ne izgledaju previše opasno, ali su zarazna. Mnoga problematična stanja kože mogu da budu neprijatna jer su propraćena svrabom, ili čak bolom.

Alergijska stanja kože nastaju kada alergeni (određena hrana, dlaka životinja, vuna, hemijska sredstva…) pokreću odgovor imunološkog sistema, kao što su crvenilo i svrab.

Virusi, gljivice, bakterije ili paraziti mogu izazvati probleme sa kožom.

Takođe, genetski faktor, je često uzročnik problematične kože, a od svega najčešći je ekcem koji se javlja u vidu ljuspastog, pločastog osipa ili sitnih plikova, a često se javlja u porodicama koje su sklone alergijama.

Za dijagnozu stanja kože lekari uzimaju u obzir i fizičke simptome osobe. Procenjuje se veličina, oblik, boja i lokacija kvrga, plikova ili osipa, pa se na osnovu toga dolazi do uzroka istih. Ponekad je neophodno uzeti bris ili uzorak kože, pa uvideti o čemu je reč.

Problematično lice simptomi

 

Vaša koža može biti odraz vašeg celokupnog zdravlja, pa ne treba ignorisati promene na koži. Promene u boji, izgledu ili teksturi mogu da signaliziraju probleme.

Jovana je, na primer, imala bubuljice. Pretežno su bile na obrazima, mada ih je bilo i na drugim delovima lica. Više ih nema. Rešila ih se prirodnim putem i prezadovljna je rezultatima. Ako ste se u ovoj vrsti problema sa licem prepoznali, nije na odmet da pročitate njeno lično iskustvo. Ono se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Crvene mrlje na koži mogu biti znak kontaktnog dermatitisa, osipa koji dosta svrbi, a najčešće ga izaziva alergen poput nikla,metala koji se nalazi u nekom nakitu.
Sitne crvene tačkice na koži, zvane petehije, nastaju kao posledica krvarenja krvnih sudova u koži, tj. kapilara, a mogu ukazivati na određene infekcije, zdravstvena stanja ili fizičke traume.
Tu su i upale kože koje su česte u vidu psorijaze ili ekcema.

Uobičajeni znakovi problematičnih kožnih stanja su:

 • Svrab
 • Otok
 • Crvenilo
 • Osip
 • Ljuspava koža
 • Akne
 • Razne izrasline

Sva ova stanja zahtevaju posetu dermatologu, to je sigurno!U zavisnosti od ozbiljnosti simptoma pristupa se lečenju, a ono može i da izostane ukoliko nije ništa ozbiljno.

Uobičajno se za negu problematične kože preporučuju masti, kreme, gelovi i drugi tretmani koji se nanosi na kožu. U težim slučajevima se propisuju oralne tablete ili injekcije.

Međutim, postoje “tvrdoglavija” oboljenja problematične kože lica koja zahtevaju višestruki pristup, pa npr. za neki tvrdokorni ekcem se mogu prepisati steroidne masti ili kreme za smanjenje upale, lokalni proizvodi od katrana za ublažavanje svraba i lagana terapija za uklanjanje osipa.

Uzrok problematične kože

 

Složićete se da kada pomenemo problematičnu kožu lica svi automatski pomislimo na masnu kožu sklonu aknama. I to jeste najčešće stanje kože lica za koje kažemo da je problematično.
Akne su najčešće posledica hormonskog disbalansa, a i mnogi drugi faktori, kao što je genetski, utiču na pojavu ovih “napasti” koje niko ne želi na svom licu i telu.

Saznajte više o najčećim vrstama akni – Acne vulgaris i načinima kako da ih se oslobodite!

Međutim, najčešći okidači za nastanak problematične kože lica, tj. akni, osim hormonskog disbalansa i genetike mogu biti:

 • stres
 • pušenje
 • neadekvatna ishrana
 • neadekvatna nega

Problematičnu kožu lica, u stvari, uzrokuju različiti zapaljenski procesi na koži.

Najčešće višak sebuma, koji nastaje tako što androgeni hormoni pospešuju rad lojnih žlezda u koži,ometa prirodni proces odbacivanja mrtvih ćelija kože, pa dolazi do začepljivanja pora, pa i do zapaljenja.
Na ovaj način nastaju otvoreni komedoni- crni mitiseri i zatvoreni komedoni- beli mitiseri i gnojnice.

Otvoreni komedoni ili crni mitiseri predstavljaju male, tamne, ravne tačke na koži koje su tamne jer sebum dolazi u dodir sa kiseonikom.

Zatvoreni komedoni ili beli mitiseri su okruglog oblika i izdignute iznad nivoa kože, sa belim omotačem.

Gnojnice su praćene upalom, ispunjene su gnojem i obično su bolne i crvene.

Do infekcije kože dolazi zbog razmnožavanja bakterija P.acnes, koja stvara kolonije u kanalima lojnih žlezdi i razgrađuje sebum, što dovodi do stvaranja supstance koja izaziva dodatno zapaljenje.

Ovde se informišite više o tome šta su mitiseri i kako nastaju.

Problematična koža lica u pubertetu

 

U pubertetu je vaše telo mašina za proizvodnju hormona.To utiče na sve žlezde u organizmu, a pogotovu na lojne i znojne žlezde.
Problemi sa kožom lica u pubertetu se uglavnom odnose na čestu pojavu pubertetskih bubuljica i mitisera. Do toga dolazi zbog prekomerne aktivnosti lojnih žlezda, tj. tokom puberteta vaše lojne žlezde postaju veće i stvaraju dodatni sebum. Ovaj sebum je često gušći, pa dovodi do pojave akni i potkožnih bubuljica, a budući da se najveći broj lojnih žlezda nalazi na čelu, nosu i brati, takozvanoj T-zoni, na ovim delovima lica se akne i mitiseri najčešće i javljaju.

Kako biste sebi pomogli tokom pubertetskog perioda, neke navike uvrstite u svoju svakodnevnicu:

 •  Svakodnevno umivanje toplom vodom i blagim sapunom.Prljavština ne uzrokuje akne, ali pranjem se možete rešiti viška sebuma. Ipak, ne preterujte! Prekomerno čišćenje može biti kontraproduktivno. Evo kako da držite sebum pod kontrolom.
 • Nanošenje kreme ili losiona za lice koja odgovara vašem tipu i stanju kože, a sadrži određene sastojke protiv akni;
 • Pravilna ishrana– određena hrana može pogoršati stanje vaše već problematične kože lica u ovom periodu, pa je itekako poželjno da u svoju ishranu uvrstite dosta svežeg voća i povrća i konzumirate dosta vode;
 • Ne cedite bubuljice– izbegavajte da prstima dodirujete lice ili da naslanjate predmete poput telefona koji mogu da prošire infekcije na licu. Takođe je neophodno oprati ruke pre nanošenja bilo kog kozmetičkog preparata na lice;

Ukoliko se pubertetske akne pogoršavaju, odnosno, ukoliko ne možete sami da se izborite sa njima, treba se uvek obratiti dermatologu i potražiti stručnu pomoć, kako ne biste imali posledice u vidu ožiljaka od akni.

Problematična koža lica u tridesetim

 

U ovim, za mnoge najlepšim, godinama dolazi do promena u radu naših hormona. Posledice tih promena se, sigurna sam, nikome od nas ne sviđaju jer je rezultat često stvaranje malih linija ispod očiju i oko usta, kao i pojava bubuljica i akni.

Hormoni stresa se često podižu, pa čak i kod vas koje niste imale problematičnu kožu lica u tinejdžerskom periodu, u tridesetim godinama može doći do pojave akni.

Frustrirajuće, zar ne?

Između tridesete i četrdesete godine života, lojne žlezde luče mnogo manje masnoće- sebuma, tako da osobe koje imaju masnu kožu lica mogu konačno da odahnu što se sijanja T- zone tiče. Međutim, kako se lučenje estrogena usporava, ubrzava se starenje ,kože i pojaviće vam se sitne linije i bore oko očiju, usana i na čelu.

U ovom periodu života postoji velika verovatnoća da se pojavi i hiperpigmentacija jer se melanociti smanjuju za oko 10 % svake decenije.

Ali, imamo ohrabrujuće vesti! Postoje akcije koje možete preduzeti i poboljšati, pa čak i sprečiti sve to, ali biće potrebno da budete uporni i potrudite se.

Evo nekoliko saveta:

 • Upravljajte stresom– prilikom stresa nadbubrežna žlezda proizvodi više kortizola i steroida što prouzrukuje pojačano lučenje sebuma, te dovodi do začepljenih pora i bubuljica;
 • Kvalitetno spavajte– ovo je od presudne važnosti!Da li ste znali da se proizvodnja kolagena ubrzava tokom sna? Tokom najdublje faze mirovanja hormoni rasta vrše i stimulišu obnavljanje ćelija i tkiva, pa utiču na vašu lepotu;
 • Pravilno negujte kožu– držite se izbalansirane rutine nege koja je prilagođena isključivo vašem tipu kože, a usredsređena je i na zdravo starenje. Ukoliko i dalje vaša koža luči previše sebuma i pojavljuju vam se bore trebalo bi da koristite hidrantne ovlaživače i serume, zajedno sa nežnim čistačem bez sulfata koji će očistiti pore, a kožu ostaviti zategnutom i suvom.
 • Koristite prirodne izbeljivače– ukoliko već imate fleke od sunca ili hormonske fleke od trudnoće najprirodnije što možete koristiti (osim krema na biljnoj bazi za tu svrhu) je vitamin C, odnosno serum ili krema sa ovim vitaminom. Svakodnevno nanošenje ovakvih preparata i obavezan zaštitni faktor preko će umanjiti postojeće i sprečiti nastanak novih diskolorizacija na koži. Evo kako još možete ukloniti fleke sa lica.
 • Izaberite adekvatne tretmane za akne– u zavisnosti od vrste akni koja vam se pojavljuje izaberite adekvatnu negu i rešite se tih napasti, koje, iako nikada nisu dobrodošle, u tridesetim mogu biti prilično frustrirajuće;
 • Konsultujte se oko korišćenja kontracepcije– kontraceptivna sredstva će zasigurno uticati na vaše hormone, pa kod nekih to može poboljšati stanje kože, dok kod drugih stvara probleme. Ukoliko baš morate da pijete kontracepciju obavezno se posavetujte i sa vašim ginekologom, ali i sa endokrinologom koji vas može posavetovati oko svega vezanog za vaše hormone;
 • Koristite visok zaštitni faktor– nanosite na lice i vrat kremu za sunčanje svakoga dana 365 dana u godini, bez obzira na vremenske uslove. To je najlakši i najefikasniji način da usporite starenje, a najmanje koristite faktor 30;
 • Pravilno se hranite– ograničite unos mlečnih proizvoda, jer se većini krava daje hormon rasta kako bi davale više mleka, a ovaj hormon utiče na vaše endogene hormone. Ako imate problem sa cističnim, bolnim aknama, prekinite unos mlečnih proizvoda na tri nedelje kako biste videli da li je to uzrok izbijanja vaših akni.Pokušajte da smanjite i unos ugljenih hidrata i slatkiša koji mogu da utiču na pojavu akni;

Problematična koža lica u trudnoći

 

Telo tokom trudnoće prolazi kroz mnoge fizičke promene, a te promene mogu da se odraze i na kožu. Mnoga od ovih stanja su normalna i nastaju, pogađate, zbog hormonskih promena.

Evo spiska promena na koži koje koje trudnoća može izazvati:

 • Hiperpigmentacija– pojava tamnih mrlja na koži koje prouzrukuje, kao što smo već pominjali, povećanje prirodnog melanina. Jedna od najčešćih vrsti hiperpigmentacije je melazma koju neki nazivaju i maskom trudnoće, a pojavljuje se u vidu smeđih fleka na obrazima, nosu i čelu. Može nestati nakon trudnoće, a može i potrajati par godina. Za ovaj problem je potrebno obratiti se dermatologu, a obavezno je korišćenje zaštitnog faktora;
 • Pojava akni– one se mogu razviti ili pogoršati tokom trudnoće, a tokom trudnoće je bezbedno koristiti proizvode bez recepta koji sadrže topični benzoil peroksid, salicilnu kiselinu, azelaičnu kiselinu ili glikolnu kiselinu, mada se ipak posavetujte sa vašim lekarom ili farmaceutom;

Vrste problematične kože

Masna i problematična koža

 

Ukoliko imate masnu kožu i još plus akne, koje najčešće idu u paketu, sigurno se ne ponosite njom. Ali, masna koža nije uvek loša! Posmatrajte stvari sa vedrije strane, jer je masna koža manje sklona borama i prvim znacim starenja nego suva koža.

Ipak, stalno sijanje lica i izbijanje bubuljica i mitisera nije uopšte nešto što biste sebi poželeli. Ali, kao i uvek, donosimo vam dobre vesti jer uz pravilnu negu možete ukrotiti masni sjaj, poboljšati izgled akni i generalno kože lica.

Da biste u tome uspeli pridržavajte se ovih saveta:

 1. Čistite lice bar dva puta dnevno

Ovo je svima vama sa masnom kožom lica dobro poznato. Operite lice ujutru i uveče i ne koristite agresivna sredstva koja ga isušuju.
Ako se mnogo znojite, a sapun i voda vam nisu odmah dostupni imajte pri ruci uvek neke maramice ili krpice za čišćenje kože lica.

Međutim, i prečesto čišćenje može iritirati vašu kožu.

Evo saveta kako očistiti lice kako treba!

2. Koristite astrigent

Astrigenti su poput tonera, rade se za kontrolu ulja i pomažu u uklanjanju suvišnog ulja sa kože, te zatežu pore. Koristi se u vidu losiona za lice, nanosi se tuferom posle čišćenja, a pre nanošenja hidrantne kreme za lice.
Najčešći sastojci astrigenata su poput glikolne ili salicilne kiseline. Oni faktički sužavaju pore.

3. Koristite proizvode na bazi vode

Potražite proizvode bez ulja, na bazi vode, koji se i proizvode za masnu kožu. Ali, vodite računa jer se ovo ne odnosi samo na kreme za lice, već i na pudere, kreme za sunčanje i celokupnu šminku.

Kada se kaže “proizvod na bazi vode”, misli se na gelove koji ne ostavljaju masne tragove na koži i brzo se upijaju. Čak i kreme koje lokalno deluju na akne mogu biti na bazi vode, za masnu kožu lica.

Saznajte kako izabrati kremu za masnu kožu sklonu aknama.

4. Redovno radite piling

Ovde se isključivo misli na blagi piling, koji će pomoći da koža prodiše i oslobodi se mrtvih ćelija, međutim lučenje sebuma neće postati manje od pilinga.
Ali, pore mogu postati manje vidljive od redovnog pilinga. Mnogi lekovi protiv akni povlače dvostruko dejstvo i smanjuju proširene pore, a retinoidi, kao salicilna kiselina su naročito dobri u tome.

Suva i problematična koža

 

Ljudi obično povezuju masnu kožu sa aknama, ali i suva koža može da bude sklona bubuljicama.
Akne se javljaju kada se folikuli dlake na vašem licu začepe. Iako je sebum čest krivac, i mrtve ćelije kože, kozmetički proizvodi, prljavština i bakterije takođe mogu začepiti pore.

Suva koža obično znači oštećenu kožu.

Vaša koža se oslanja na svoj lipidni- zaštitni sloj da spreči potencijalne nadražaje – bakterije, gljivice, viruse, a ukoliko je suva, njena sposobnost za odbranu od ovih napasti je ograničena, što izaziva nakupljanje mrtvih ćelija na površini kože koje mogu postati upaljene stvarajući akne.

Kod nekih ljudi suva koža izaziva svrab i peckanje, a nekima ne izaziva nikakve simptome. Svakako, bez adekvatne nege suva koža lica je sklonija pucanju, pa se tako uništava zaštitni sloj kože, koji usled oštećenja ne može da odbrani organizam od spoljnjih uticaja, pa se tako pojavljuju bakterije i gljivice i koža postaje ranjivija.

Birajte kreme i losione, kao i sredstva za čišćenje na bazi ulja, kreme protiv akni koje što manje isušuju kožu i redovno hidrirajte kožu.

Evo detaljno o tome kako izabrati kremu za problematičnu suvu kožu lica.

Nega problematične kože lica

 

Logično, problematična koža lica zahteva posebnu negu, bilo da je masna ili suva, jer je sklona mitiserima, bubuljicama i upalnim procesima.

U zavisnosti od tipa kože izaberite odgovarajuću kremu ili losion za negu.

Što se losiona tiče, oni su obično laganije teksture, ne stvaraju film na površini kože i lako se upijaju, te su kao takvi veoma pogodni za negu masne, problematične kože.

I šminka je, kao što već pomenusmo, veoma bitna jer pogrešno izabran puder može da pogorša stanje već problematične kože lica. Obratite pažnju na sastojke pudera na poleđini pakovanja i obavezno izaberite onaj za vaš tip kože. Bitno je da bude transparentan, da ne zapušava pore.
Za dan vam je najbolja opcija neka BB krema koja će što manje opteretiti kožu i biti što laganije strukture.

Problematična koža lica nije bauk i kao što ste već pročitali postoji veliki broj rešenja, a na vama je da se opredelite za pravi!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.