pravilna higijena lica
Nega kože

Pravilna higijena lica pa sve ostalo!

Za lepotu lica je potrebno vrlo malo, pravilna higijena lica je početak. U nastavku sledi korak po korak šta nikako ne smete propustiti.

Evo početka svih početaka. Pitam se zašto ovo nije bila naša prva priča. Kako nikad nije kasno, u ovoj priči vas podsećamo da pre svih mazalica, pre svakog ulepšavanja, iza svakog besprekornog tena stoji – higijena lica.

Nije mi namera, ne dao Bog ni da pomislim da niste dovoljno čisti. Samo želim da reflektor malo premestim i osvetlim naše poimanje higijene lica iz novog ugla i možda vam skrenem pažnju na stvari koje ste radili pogrešno ili ste propustili.

Zašto je to važno?

Zato što iza svakog besprekornog tena stoji pre svega besprekorna higijenska rutina pa tek nega, kozmetika, šminka…

Higijena lica nije samo umivanje

 

Higijena su uslovi i postupci koje preduzimamo za održavanje zdravlja i sprečavanje bolesti prvenstveno kroz čišćenje. Ovo je objašnjenje koje daje engleski rečnik.

Koža, ma koliko glatka da je, nije ravna već je posuta sićušnim rupama – porama. Iako malene, dovoljno su velike da u njih upadnu bakterije, nečistoće, sebum. Ovde smo pisali o čišćenju pora.

Lice je onaj deo kože koji je uz ruke najizloženiji prljanju, spoljašnjim zagađenjima i svemu onome što otvoreni deo kože na sebe može da primi iz okoline.

 

 

Uz to, na lice nanosimo svakodnevno brojne preparate i najzad dekorativnu kozmetiku.Umivanje lica je važan i potreban deo higijenske rutine, ali svakako nedovoljan. Navikli smo da verujemo da sapun i voda uklanjaju nečistoće sa kože.

Ipak, lice je specifičan deo tela po mnogo čemu.

Pre svega, sa njega je potrebno ukloniti sve one sadržaje koje sam već navela. Drugo, očekujemo da nam ten bude ujednačen bez nepravilnosti akni i fleka. Treće, moramo raditi pažljivo kako ne bismo izložili nežnu kožu lica agresivnom delovanju.

Zašto je važna higijena lica?

 

Put do lica bez nepravilnosti počinje malim korakom koji se zove pravilna higijena lica.

 

sredstva za higijenu lica

 

U nastavku vas podsećam na niz koraka u rutini nege lica koje kada usvojite i praktikujete stavljaju sa strane brojne okidače za nepravilnosti na koži.

Higijena lica podrazumeva besprekornu čistoću ali isto tako i pravilan izbor preparata bez hemikalija, održavanje čistim kozmetičkih alata.

Higijena lica je i čista svilena jastučnica, čiste naočare, ne diranje lica rukama i još mnogo toga.

Pravilno održavanje higijene kože lica

 

Pravilno održavanje higijene lica podrazumeva, osim besprekorne čistoće i niz navika koje bismo mogli sažeti u sledeće:

 • Nikada ne dodirujte lice rukama koje nisu besprekorno čiste. Bakterije na vašim rukama „hrane“ bubuljice.
 • Ne cedite bubuljice! Ne ostaju ožiljci od bubuljica već od vašeg pogrešnog postupanja sa njima.
 • Uvek operite lice pre spavanja bez obzira koliko ste pospani. Najbolje je da se operete i nanesete noćnu kremu jedan sat pre spavanja da bi se proizvodi u potpunosti upili pre no što legnete.
 • Često menjajte posteljinu. Jastučnica je često uzrok bubuljica
 • Koristite ispravne proizvode. Izbegavajte jake tonike na bazi alkohola. Oni uklanjaju esencijalna, neophodna ulja u vašoj koži, uzrokujući „prekomernu proizvodnju“ sebuma kako bi se nadoknadio nedostatak.

Budite dosledni svom režimu.

Zapamtite: ono što radimo ili ne radimo svaki dan ima najveći uticaj na našu kožu tokom vremena.

Pored svakodnevne pravilne higijene lica postoje i higijenski tretmani kože lica koji se praktikuju u kozmetičkim salonima. Radi se o tretmanu za dubinsko čišćenje lica, koji se koristi za uklanjanje svih uobičajenih spoljnih agenasa kao i mrtvih ćelija, mitisera i prekomerne masnoće.

To je prvi tretman koji se preporučuje, pre bilo kog drugog, tako da je koža detaljno pripremljena za dalje tretmane.

Kako se sprovodi?

Ovaj tretman zahteva nekoliko koraka kako bi se postiglo dubinsko i potpuno čišćenje kože. Tada će ona  izgledati hidrirano, podmlađeno i ujednačeno.Svako profesionalno čišćenje lica počinje dubinskim čišćenjem lica, kako bi se eliminisali svi preostali delovi šminke i zagađenja. Zatim se nanosi sredstvo za piling, bilo hemijski  ili mehanički, kako bi se uklonile mrtve ćelije kože sa površine. Koriste se i glinene maske i ozon koji otvara pore kako bi se uklonile sve postojeće nepravilnosti.i. Nakon toga, miteseri se uklanjaju, pore se zatvaraju i nanosi se hidratantna maska bogata hranljivim materijama.

Preparati za higijenu lica

 

U razvijenom svetu raste svest o štetnosti hemikalija u sredstvima za negu i ulepšavanje. Tako se odomaćio izraz “clean=čist” za proizvode koji ne sadrže hemikalije, koji se proizvode od organskih sastojaka, koji nisu testirani na životinjama.

Polako ali sigurno taj trend, mada izraz možda nije najsrećniji, dolazi i na naše prostore.

Pre bih rekla svest o tome da pametnim izborom “čiste” kozmetike možemo sprečiti mnogo zdravstvenih i estetskih problema sa kožom lica i tela.

Evo na šta da obratite pažnju:

Sapun

 

Mnogi smo skloni da za osnovnu higijenu lica koristimo sapun.

Ovaj najstariji oblik sredstva za pranje se uglavnom ne preporučuje za higijenu lica. Posebno ne oni obični sapuni iz samoposluge. U njihovom sastavu su agresivni deterdženti, veštačke boje i mirisi. Sapun temeljno uklanja nečistoće, ali istovremeno u potpunosti lišava lice prirodnog sebuma koji ima važnu ulogu u očuvanju zaštitne barijere kože.

Nedostatak sebuma vodi vas u bar dva problema sa licem:

 • Neprijatno zatezanje kože, suvoća, pucanje, crvenilo, iritacija. Tako nastaje suva koža lica koja ne uspeva da zadrži vlagu, sklona je preranom starenju i lošem tenu.
 • Zatim, lojne žlezde dobijaju signal da vam nedostaje sebuma i pojačavaju njegovu proizvodnju.

Kao posledicu ovog mehanizma možete dobiti lice sklono aknama i bubuljicama.

Ukoliko ne želite da se odreknete sapuna za lice, potražite organske sapune namenjene higijeni lica. Često ih proizvode male zanatske radnje uz dodatak eteričnih lekovitih ulja, kozijeg mleka, čestica za piling i slično. Sapun treba da bude na bazi glicerina, bez hemikalija i da ima sertifikat na deklaraciji da je bakteriološki ispravan.

Losion za higijenu lica

 

Losion je sledeći korak u higijeni lica koji mnoge žene još uvek preskaču nesvesne njegove važnosti.

Ovaj preparat služi za dodatno čišćenje nakon osnovnog umivanja ili čišćenja lica.

Koristi se tako što se nakapa na kozmetički tiger i zatim se njime pređe temeljno preko celog lica. Svrha mu je da temeljno ukloni poslednje ostatke nečistoća iz pora. 

Losiona ima zaista vrlo različitih. Ovo su tečni preparati kojima uz dodatno čišćenje otpočinjete dodatnu hidrataciju kože lica. Na taj način nadoknađujemo vlagu i prirodnu masnoću izgubljenu sa lica tokom umivanja.

Pored hidrirane mekoće kože losion može raditi još mnogo stvari. Izabraćete prema svojim potrebama.

Na primer, osobe sklone aknama i bubuljicama izabraće losion na biljnoj bazi koji deluje antibakterijski i protivupalno. On će sa lica ukloniti uzročnike nastanka bubuljica i eto radosti.

Baš takvu radost je doživela i Marija kada se jednog jutra konačno probudila bez i jedne bubuljice na licu. Do cilja je stigla tek kada je prihvatila važnost pravilne higijene i izbora dobrih proizvoda za negu. Uvek idite utabanom stazom ljudi koji su u nečemu uspeli. Lakše je i sigurnije. Naučite iz Marijine priče kojim putem da pobedite bubuljice. Evo priče na ovom linku:https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Pena za higijenu kože lica

 

Pene za lice predstavljaju oblik umivalica. Imajte na umu da svaki preparat koji jako peni sadrži u sebi sulfate. Oni su zaduženi za mehuriće koji vama daju osećaj da ste se baš  temeljno oprali ali za kožu su pogubni.

Pene za lice mogu da koriste osobe jako masne kože. Onima sa suvom i osetljivom kožom se ne preporučuju.

Umivalice

 

Iza ovog naziva krije se čitav niz proizvoda. To su svi oni preparati koje koristimo da sa lica uklonimo nečistoće i ostatke šminke.

Pod umivalicama podrazumevamo i pene i gelove za pranje lica.

Izaberite proizvod prema svom tipu lica i gledajte da bude što prirodnijeg sastava. I dalje imajte na umu onu priču o “clean” proizvodima. Najbolji su.

Skidači šminke

 

Uklanjanje šminke sa lica trebalo bi da bude vaš  prvi posao nakon pranja ruku kada ste došli kući.Na žalost, mnogi od nas ostave taj korak za vreme pred odlazak na spavanje. Pogrešno.

Za ovaj higijenski korak u nezi lica neophodno vam je mleko za skidanje šminke.Neka od prirodnih biljnih ulja se takođe mogu upotrebiti u tu svrhu. Važno je da ulje koje koristite bude usklađeno sa potrebama vašeg tipa kože.

Micelarna voda je sve popularniji skidač šminke.Nežna je prema koži, lepo odradi posao. Ne ostavlja masne tragove. Nakon nje je dovoljno da se umijete mlakom vodom i pređete lice losionom.

Postoji toliko micelarnih voda u ponudi da sam sigurna da ćete naći jednu za sebe koja ima oznaku 100% prirodno i da bude za vaš  tip lica. To je sasvim dovoljno za pametan izbor.

Uljani čistači su takođe popularni ali ne prijaju masnoj koži i onoj sklonoj aknama i bubuljicama.

Tonik

 

Temeljnim čišćenjem lica obično smo poremetili pH vrednost kože. Tonik ili toner za lice bi trebalo da vrate pH kože u normalu. Ovo je vrlo važno jer narušavanjem kiselinske ravnoteže stvaramo pogodno tlo za rast nepoželjnih mikroorganizama.

Toneri dodatno hidriraju i osvežavaju kožu. Iako mnogi misle da su potpuno nepotrebni valjalo bi ih koristiti.

Ukoliko vam gomilanje preparata nije opcija i više naginjete skinimalizmu u nezi lica izbacite radije toner , a obavezno ostavite biljni losion.

Sredstva potrebna za negu lica

 

Besprekorna, svrsishodna i pre svega higijena koja daje rezultate u vidu besprekornog tena zahteva malo strpljenja, malo alata i odabrane prirodne preparate.

Za higijenu lica potrebne su vam neke sitnice. Evo šta bi valjalo svi da imamo u svom kupatilu:

 • Kozmetički tuferi – izaberite pamučne malo punije ili deblje. Kupujte veliko pakovanje kada je na akciji kako ne biste morali da štedite. Njima ćete uklanjati šminku, nanositi losion, možete i piling pastu njima umasirati na lice. Potrebni su i kod uklanjanja domaćih maski za lice, laka sa noktiju…svaki čas zatrebaju.
 • Lepo je imati i kutiju papirnih ubrusa koji dobro dođu kao pomoćno sredstvo u raznim higijenskokozmetičkim radnjama sa licem.
 • Pojedine dame vole i praktikuju i četke za čišćenje ica. Obično su na struju mada mogu biti i obične. Uvek moraju biti besprekorno čiste.
 • Traka za kosu debela, frotirska koja lepo prijanja uz glavu i pomaže da uklonimo uvojke tokom umivanja, skidanja šminke, stavljanja maske za čišćenje lica i slično. Perite je redovno da je uvek čista.
 • Fini mekani peškiri koji lepo upijaju i služe vam samo za brisanje lica. Imajte uvek jedan u kupatilu koji je samo vaš. Možete izabrati specifičnu boju po kojoj će ih ukućani razlikovati.

Higijena mejkapa

 

Kako treba da izgleda pravilna higijena lica

 

Svako od nas ima svoje navike. Ipak pravilna higijena lica bi trebalo da se svede na neke stvari koje su obavezne. Ukoliko u nečemu grešite znajte da su navike tu da se menjaju kad nisu dobre.

Jutarnja nega počinje temeljnim čišćenjem lica.

Ne zavaravajte se da je ujutru dovoljno umiti se mlakom vodom.  Koža se noću znoji, na licu imate ostatke noćne kreme. Sve to uklonite na isti način kao da je u pitanju večernja nega lica.

 

 

Razlika u onome što morate uraditi ujutru od noćne nege svodi se na vrstu preparata koji ćete naneti na kožu nakon temeljnog čišćenja i toniranja. Ali tu se već završava higijena i počinje nega.

Higijena lica za muškarce

 

Muškarci generalno manje vremena provode u nezi lica i često njegovu higijenu shvataju olako. Redovno pranje lica ujutru i uveče je osnova od koje se počinje. Potrebno je da za tu namenu imate sredstvo za pranje lica u vidu pene, gela ili bar blagog sapuna namenjenog pranju lica.

Mnogi muškarci su skloni da imaju jednu bocu kupke kojom pokrivaju sve svoje higijenske potrebe.

Ne perite kupkom lice ili kosu. Kupka će vam isušiti prirodni sebum sa lica i poremetiti normalnu pH vrednost kože.

Ne odlažite temeljno pranje lica nakon treninga.Nakon ovakve prakse koža je suva i iritirana. Muškarci koji nose bradu moraju je temeljno oprati jednom dnevno. Na tržištu postoje specijačlni preparati za negu i higijenu brade.

Gospoda koja se svakodnevno briju moraju dodatno obratiti pažnju na higijenu samog brijanja ali i pribora koji koriste, kako ne bi kuburili sa bubuljicama posle brijanja.

Higijena muškog lica podrazumeva i uklanjanje mitisera. Dozvolite sebi odlazak kod kozmetičara koji će to uraditi stručno i u sterilnim uslovima.

Higijena lica u pubertetu

 

Ovaj period je važan najpre kao trenutak kada bi osoba trebalo da stekne ispravne higijenske navike u nezi lica. Potom, pubertet je razvojna faza pojačanog lučenja hormona, sebuma, pojačane aktivnosti na polju sporta i vršnjačkih odnosa.

Lice je sklono pubertetskim aknama koje mogu biti biti ozbiljan problem i ostaviti čak trajne posledice na kvalitet tena. Važno je naučiti dete o važnosti ne preskakanja higijenskih koraka ujutru, nakon sporta, uveče.

Edukacija u pravcu izbora dobrih higijenskih i kozmetičkih preparata kao i njihova pravilna upotreba su od velike važnosti. Pomoć i podsticaj odraslih u ovom važnom segmentu pubertetskog života ne sme izostati.

Higijena lica u zrelom dobu

 

Zrele godine nose najčešće sa sobom znatnu suvoću kože lica.

 

higijena lica u zrelim godinama

 

Higijena lica se sada razlikuje samo u izboru preparata. Neka budu izuzetno blagi, prirodni usklađeni sa tipom kože. Poželjno je da sadrže što više aktivnih, hranljivih i negujućih materija. Hemikalije nisu prijatelj zrele kože i čak ubrzavaju njeno starenje. Birajte prirodne preparate za čišćenje, toniranje i negu lica.

Čisto, čisto i opet čisto…lice, pribor, “čisti”preparati i to je to, dobar početak jednog divnog putovanja ka blistavom tenu.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *