jutarnja nega lica
Nega kože

Jutarnja nega lica je jako važna. Ne uzimajte je olako!

Jutarnja nega lica je onaj deo rutine koji će vam obezbediti blistav izgled tokom celog dana.Naučite pravilnu jutarnju negu prema tipu kože.

U nezi lica često zanemarujemo razliku u jutarnjoj i večernjoj rutini. Zašto je jutarnja nega lica posebno važna i kako se pravilno sprovodi?

Naša koža ima različite potrebe uveče i ujutru. Drugim rečima, nega koja će iz nje izvući maksimum tokom noći i ona namenjena najboljim efektima tokom dana – nisu iste.

Ujutru je koži lica potrebna zaštita jer će biti izložena suncu, zagađenjima i prljavštini.

Sve ovo oštećuje kožu i vodi ka prevremenom starenju.

Značaj jutarnje nege lica

 

Mnoge žene greše kada misle da je ujutru samo dovoljno naneti malo kreme za dan i našminkati se.Obično pođu od pretpostavke da su sinoć sve odradile kako valja, da se nisu prljale ni znojile.

Grešite, drage moje, ako tako razmišljate.

Noću dok spavamo naša koža ne spava. U njoj se odvijaju brojni fiziološki procesi.

Ono što je nama važno u ovoj priči je da koža noću postaje blago toplija i kiselija.

Znoj se izlučuje kroz pore, a tu su i ostaci noćne kreme koji će sačekati jutro na našem licu.

Ako imamo na umu kakvim sve izazovima koža lica treba da se odupre tokom dana, jasno je da jutarnju negu ne smemo ni zanemariti, ni odraditi površno preskačući pojedine korake.

Dobrom jutarnjom negom lica koži dajemo snagu da se odupre oštećenjima, sačuva svežinu tokom celog dana. Na brižljivo pripremljenom licu šminka istrajava bolje, nema masnog sjaja i zamrljanih ajlajnera.

Za svež izgled tokom celog dana valjalo bi slediti sledeće korake jutarnje rutine nege lica:

Čišćenje – toniranje – serum – krema oko očiju – hidriranje – zaštita

Ovo je neka osnovna šema od koje ne bi trebalo odstupati. Uz to neki koraci se dodaju po potrebi.

Ovaj tekst će se pozabaviti i tim detaljima.

Način na koji se brinemo o koži lica ujutru može trepeti izvesne promene u zavisnosti od godišnjeg doba i trenutnog stanja vaše kože.

Marijino lice je dugo trpelo zbog sklonosti ka bubuljicama i nege koja nije bila prilagođena njenim potrebama.Patila, je, očajavala. Svoje crvene bubuljice na licu pokušavala je da sakrije ispod debelih slojeva pudera. Potpuno je izgubila samopouzdanje. Kada je već izgubila svaku nadu pronašla je vrlo jednostavno rešenje. Ono je postalo obavezan korak njene jutarnje nege. Ono što je Mariji podarilo blistav ten bez bubuljica može biti dobro i za vas. Otkrijte kako iz njene lične priče na sledećem linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

A evo šta treba da bude u jutarnjoj rutini svake kože – uvek:

Prvi korak: Čišćenje

 

Mnogi  misle da ujutru, nakon što su izašli iz čiste postelje, nema potrebe za nekim posebnim čišćenjem lica. Samo pljuskanje hladnom vodom je super za razbuđivanje. Međutim, vašem licu ovakav postupak može doneti ozbiljne probleme. Što je još gore vi nećete biti svesni odakle potiču bubuljice, mitiseri, masan sjaj lica tokom dana, proširene pore itd.

Temeljno čišćenje lica ujutru je jako važno.

Vaša jastučnica skuplja sebum, znoj i ostatke noćne kreme. Te iste materije upadaju i u pore i zadržavaju se na površini kože.

Odaberite sredstvo za čišćenje lica koje najbolje odgovara vašem tipu kože.

 • Masniji tipovi lica više vole gelove i pene.
 • Ako je lice sklono aknama, jutarnjoj nezi dodajte losion za bubuljice.

 • Za suvo lice biramo uljaste umivalice. Mada danas se svaki od proizvoda kreira u bar tri varijante: za suvu, masnu i normalnu kožu.

Micelarna voda namenjena vašem tipu lica je uvek dobar i vrlo praktičan izbor. Tuferom natopljenim micelarnom vodom dobro izmasirate lice pre umivanja. Na taj način se dubinski čiste pore i ostatak kože. Podstiče se cirkulacija. Koža dobija svežiju boju. Jednostavno je i lako. Nakon čišćenja micelarnom vodom, obavezno se umijte mlakom pa potom ledenom vodom.

Drugi korak: Piling

 

Piling ujutru?

Stručnjaci kažu da je ovo jeko važan korak jutarnje nege. Pilingom se uklanjaju mrtve ćelije kože čije prisustvo može učiniti da vam lice izgleda umorno i bez sjaja. Koža nakon pilinga je sjajna podloga za nanošenje šminke.

 

jutarnja rutina nege lica

 

Sigurno se sada pitate otkud ovo, kad znamo da se piling praktikuje 1-2 puta nedeljno.

Stručnjaci za negu lepote nam predlažu blage, tečne pilinge koji se mogu upražnjavati svaki dan.

Ukoliko ste ipak za dobro staro šmirglanje lica česticama(a ja uvek glasam za ovakav piling) ovaj korak u jutarnjoj rutini ostavite za neradne dane. Ukoliko je piling isuviše nežan neće dobro odraditi posao. Ukoliko se baš onako dobro išmirglate, lice će se malo zajapuriti. Biće vam potrebno bar sat vremena dok se ne smiri.

Piling je zaista nezamenljiv u nezi lica. Tek kada se sa površine kože “oriba” nefunkcionalni, mrtvi sloj ćelija, ispod sine blistava koža vitalne površine.

Samo lice nakon pilinga ima tu baršunastu mekoću, mladalački sjaj i divnu ružičastu boju.

Nakon čišćenja i nakon pilinga ukoliko je jutro za taj korak, preko lica pređite tuferom umočenim u prirodni losion za čišćenje lica. Potražite jedan takav na bazi ekstrakata lekovitog bilja. Njime se uklanjaju poslednje čestice nečistoća, mrtvih ćelija i ubijaju bakterije na koži. Nakon ovog dodatnog koraka, bubuljice neće posetiti vaše lice.

Treći korak:Serum

 

Sada kada je koža pripremljena za upijanje aktivnih materija, dajte joj ih u vidu seruma za lice ili nekog drugog preparata koji treba da postigne određeni cilj. U ovom koraku je važno da koži dodajemo aktivne materije koje prodiru dublje slojeve.

Da li će to biti hijaluronska kiselina, materije koje posvetljuju kožu ili vrše neke druge korekcije zavisi od specifičnih potreba svakoga od nas.

Serum se nanosi na pripremljenu kožu. Pore su oćišćene i aktivne materije idu direktno tamo gde treba da izvedu akciju.

Dajte koži lica nekih 5 minuta da upije serum pre no što nastavite ka sledećem koraku.

Neki stručnjaci tvrde da je ovo opcioni korak i primenjuje se samo ako naše lice ima neku specifičnu potrebu. Na primer, želite da se otarasite tamnih fleka na licu. Tada ćete u ovom koraku na ta mesta naneti tretman koji briše hiperpigmentacije. Nega možete naneti ili samog ili nakon seruma.

Pravilna jutarnja rutina osigurava najoptimalnije delovanje preparata za negu i zaštitu lica.

Četvrti korak: Hidriranje i zaštita

 

Najzad, hidratantna, dnevna krema.

Ovaj korak treba da bude završnica vaše jutarnje nege. Nakon njega, ostaje nam samo još make up.

Dnevna krema za lice treba da sadrži antioksidante kao što je, na primer, vitamin C. On štiti kožu tokom dana od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali.  Ukoliko ga vaša krema ne sadrži, možete jednu ampulu C vitamina za lice umešati u svoju dnevnu kremu.

Na dnevnoj kremi za lice je jako težak zadatak. Ona bi trebalo da zaštiti lice tokom celog dana. Pri tom vaša koža treba da deluje sveže, da lepo primi šminku, da nema masnog sjaja koji će probiti već do doručka.

Ovo je preparat koji će ceo dan biti na vašem licu. Zato je važno da sastojci kreme budu prirodni i da ne sadrže štetne hemikalije.

Potražite prirodnu kremu za lice. To je najsavremeniji trend u nezi lica.

Krema za lice mora da zadovolji još jedan važan zadatak – zaštita kože od UV zračenja.

Pogrešan je stav da se lice štiti od sunca samo pri odlasku na plažu.

Da li znate koliko je jako UV zračenje pored velike vodene površine ili na snegu na planini?

Čak i po oblačnom danu UV zraci deluju na kožu dovoljno razorno da naprave oštećenja u strukturi dubljih slojeva kože. Ovo će vas dovesti do pojave znakova preveremenog starenja kao što su bore, fine linije i fleke na licu.

Proverite da li vaša dnevna krema sadrži SPF najmanje 30. Ukoliko ne, nakon hidratacije uvedite kao obavezan još jedan korak, a to je preparat za UV zaštitu. Dobar preparat nosi oznaku broad spectrum što znači da štiti kožu i od UVA i od UVB zraka. Nanesite ga preko dnevne kreme za lice.

Preparati sa SPF za telo su prejaki za lice. Imajte poseban proizvod samo za lice.

Jutarnja nega lica prema tipu kože

 

Svakom licu je potrebna pravilna nega. I mada smo dali neki opšti vodič koji vam može služiti kao orijentir, pri određivanju svoje jutarnje rutine, ipak, uvek morate imati u vidu svoj tip kože. Mnogi problemi i nepravilnosti se javljaju upravo kao posledica neusklađenosti nege sa potrebama vašeg tipa lica.

O specifičnostima u jutarnjoj nezi lica osnovnih tipova kože, pročitajte u nastavku.

Jutarnja rutina za suvu kožu

 

Osobe koje imaju suvu kožu uvek treba da gledaju kao da održe optimalan nivo hidratacije tokom celog dana.

Kako biste zaštitili lice od isušivanja, perutanja i neprijatnog osećaja zatezanja, potrebna vam je jutarnja nega koja će pomoći vašem licu da zadrži vlagu.

Pogledajte šta vam je činiti. Ukoliko ste nešto radili pogrešno, menjajte odmah.

Čišćenje-serum-hidratacija

Primećujete da sam izostavila piling jer on nije svakodnevni korak već nedeljni ili 2 puta u nedelji.

Suva koža je osetljivija od drugih tipova lica. Lako se iritira i oni koji je imaju obično izbegavaju piling. Pogrešno. I suvoj koži je potrebno odbacivanje nefunkcionalnog, mrtvog sloja ćelija. Piling od kafe i pavlake bi bio odličan izbor za suvu kožu lica.

 • Sredstva za čišćenje, tzv. umivalice treba da budu blag, nežna i didrirajuća. Za vaš tip kože najbolje su one umivalice na uljanoj bazi.
 • Serum štiti kožu od oštećenja tokom dana.
 • Najzad, umasirajte dnevnu kremu za suvu kožu. Birajte onu koja ne sadrži iritirajuće materije.Vaša krema treba da sadrži hidrirajuće supstance kao što su hijaluronska kiselina, ceramidi, glicerin i vitamin B.

UV zaštita je imperativ jutarnje nege suve kože.

Jutarnja nega masne kože

 

Masno lice odlikuje masan sjaj, masna je na dodir, neujednačene teksture, proširenih pora i sklona  nepravilnostima, bubuljicama, mitiserima. Nije lako ovakvo lice održati besprekorinim tokom čitavog dana.

Jutarnjom negom udarate temelj boljem stanju svoje kože i na duže staze ublažavanju problema koji prate ovaj tip lica.

Iako generalno uvek pratimo iste korake, ključ je u izboru preparata.

Za masnu kožu lica piling praktikujemo 1-3 puta nedeljno.

Za masno lice birajte preparate koji sadrže.

Skvalen – koji podražava prirodni sebum kože. Iako mislite da ga ne želite na svom licu on pomaže balansiranju prirodne masnoće vaše kože. To je ono što treba masnoj koži.

Ekstrakt kore primorskog bora – sadrži vrlo jak antioksidant piknogenol koji kožu čini otpornom na spoljašnje faktore.

Ekstarkt kore hrasta – sužava pore i umiruje iritiranu kožu.

Alantoin – deluje umirujuće i zadržava vlagu u koži.

Aloja – deluje umirujuće, koži vraća elastičnost i mekoću.

Žalfija – deluje kao prirodni tonik. Eliminiše suvišnu masnoću sa kože.

D-Panthenyl Triacetate – jača zaštitnu barijeru kože. Predstavlja derivat vitamina B5

Aktivni ugalj – dubinski čisti kožu  i pore a da je pri tom ne isušuje.

Bentonit glina – gline su super za masnu kožu. Balansiraju količinu masnoće, umiruju kožu i popravljaju njenu teksturu.

Ulje čajnog drveta – uklanja nečistoće iz pora i deluje antibakterijski

Poenta je da znate koje su aktivne materije dobre za vaš tip lica. Pri izboru preparata imajte na umu gornji popis.

Vrlo je verovatno da je vaše lice sklono bubuljicama i mitiserima.

Toner je obavezan korak u jutarnjoj nezi masne kože

Toneri mogu učiniti čuda za vašu kožu. Dobar prirodni tonik će hidrirati vašu kožu, a istovremeno očistiti i smanjiti izgled pora. Tonik takođe pomaže u pripremi kože za ostatak vaše rutine kako bi vaši drugi proizvodi bili efikasniji.

On može da sadrži neke od ovih aktivnih materija i još neke drudge korisne.

Losion dolazi kao korak nakon čišćenja lica. Dezinfikuje i dodatno čisti poslednje ostatke masnoće i nečistoća iz pora. Deluje umirujuće i vrlo blagotvorno u lečenju i sprečavanju nastajanja novih bubuljica.

Izbegavajte sledeće sastojke u jutarnjoj ili bilo kojoj drugoj nezi lica:

 • kokosovo ulje
 • Vazelin
 • Pčelinji vosak
 • Lanolin
 • Sulfate.

Jutarnja nega normalne kože

 

Šta je normalna koža?

Ničije lice nije potpuno savršeno bez nekog problema koji treba posebno tretirati.

Ukoliko vaše lice nije ni suvo ni masno, niste skloni bubuljicama i mitiserima i još nemate potrebu za posebnom anti age negom onda vi imate normalnu kožu.

Ukoliko je tako, onda samo sledite korake jutarnje nege, trudite se da svi vaši preparati budu na prirodnoj bazi jer samo tako vi ćete zadržati to divno stanje kože kome nije potrebna dodatna nega.

Ovo samo do izvesnih godina. Naime, već oko 30. rođendana valjalo bi početi sa anti age negom.

Jutarnja nega kombinovane kože

 

Nega kombinovane kože zahteva sastojke koji rešavaju čitav niz problema. Koncept kombinovane kože je da vam je lice na nekim mestima suvo (obrazi) na nekim mestima masno (T-zona).

 

jutarnja nega kože

 

Ne morate nužno koristiti odvojene proizvode za svaki deo lica. Potrebno je naći sredinu.

Vaš cilj je da birate nežne, prirodne proizvode koji hidriraju suve delove lica a da ne prouzrokuju dodatno mašćenje T-zone.

Prirodni losion i gel protein bubuljica akni i mitisera može biti vaš dodatni korak u nezi. Jednostavno se nanese samo na onaj masan deo lica mada je dovoljno blag i za obraze koji su obično suvlji.

Jutarnja nega koja treba da vam obezbedi mladalački izgled do poznih godina podrazumeva još jedan važan korak koji je namenjen svima bez obzira na tip kože:

Krema za područje oko očiju

 

Čak i ako imate masnu kožu, koža oko očiju nema svoje lojne žlezde, zato joj je uvek potrebna dodatna hidratacija. Ovde nije važno da krema za oko očiju bude namenjena specifičnom tipu kože već da njeno delovanje cilja na rešavanje određenog problema kao što su bore oko očiju, naduveni podočnjaci ili tamni kolutovi oko očiju.

Koža oko očiju je tri puta tanja od ostatka lica. Zato joj je potrebna dodatna nega. Ovaj deo je zato najosetljiviji na pojavu bora i finih linija.Podložan je  dehidrataciji. Zbog umora, nakupljanja tečnosti i slično, podočnjaci mogu biti naduveni ili čak tamni. Krema za područje oko očiju treba da čuva ovaj osetljivi deo lica od svih ovih potencijalnih opasnosti.

Najbolje vreme za jutarnju negu

 

…je odmah nakon buđenja.

Tada je koža najprijemčivija da u sebe upije sve aktivne materije iz preparata koje na nju nanesete. Tek nakon toga, popijte šolju kafe, čaja, obucite se i našminkajte.

Da se po jutru dan poznaje važi i za vašu negu lica. Počnite dan smireno, uz dovoljno vremena za svoju negu. Ne preskačite korake, ne negujte se na brzinu. Jutarnja nega lica treba da bude vaš beauty ritual koji vam prija i koji vam ostavlja vremena da dan počnete u miru sa sobom.

Vaše lice će vam uzvratiti blistavošću.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *