masan sjaj lica
Nega kože

Kako smanjiti masan sjaj lica? Evo rešenja!

Kako smanjiti masan sjaj lica? Kako ukloniti višak masnoća, a zadržati sjaj kože? Ove odgovore, ali mnogo korisnih saveta kako postupati sa masnom kožom lica, pronaći ćete u nastavku.

Masna koža lica, ubedljivo je najizazovnija kada je nega u pitanju. Pronalaženje dobitne formule može da potraje i nekoliko godina, a to je već ogroman vremenski period, pogotovo ako ste tinejdžer koji želi rezultate sada i odmah.

Kako smanjiti masan sjaj kože i da li je to uopšte moguće?

Predstavićemo vam najefikasnije načine da se izborite sa neposlušnom, masnom kožom koju prati preterano sijanje.

Šta uzrokuje masan sjaj lica?

 

Kod nege lica, bez obzira na tip kože, uvek treba poći od toga da su promene na koži samo posledica, ali ne i uzrok problema. Problem najčešće predstavlja kombinaciju različitih faktora. Ipak, hormonske promene u telu možemo izdvojiti kao presudan faktor.

Pod uticajem hormona, dolazi do neravnoteže u telu, što može rezultirati masnom kožom sa bubuljicama. Čak i kada bubuljica nema, javlja se velika količina sebuma, koja zapušava pore i utiče na to da se koža lica sija. Masna koža predstavlja pogodno tlo za razmnožavanje bakterija i virusa, pa joj se treba ozbiljno posvetiti.

Problem sa masnim sjajem je na masnoj koži evidentan, ali on se podjednako javlja i na suvoj, kombinovanoj ili normalnoj koži lica. Jedan od razloga za to može biti stres.

Kada je telo pod stresom, luči se prevelika količina hormona adrenalina i kortizola. Pod njihovim uticajem, dolazi do pojačanog znojenja lica, što može da rezultira masnim sjajem. Sa tim ste se sigurno suočili nakon napornog i stresnog dana. Koža lica jednostavno ne može da se izbori sa izazovima u toku dana i potreban joj je predah, odnosno osveženje.

Kod kombinovane kože lica, to je još izraženije, jer je ona vrlo specifična. Naime, ukoliko imate ovaj tip kože, znate da je karakterističan po tome da je T- zona lica masna. Masnoće se skupljaju na čelu i nosu, što često vodi i do zamašćivanja kose, ali i do neprijatnog masnog sjaja.

Da se razumemo, zdrava koža lica treba da bude blistava i sjajna, ali ne preterano.

Masan i zdrav sjaj lica – u čemu je razlika?

 

Iako je matirana koža danas na ceni, zapravo, zdrava koža lica se prirodno sjaji.

 

masan sjaj na licu

Pogledajte samo decu. Dečja koža je blistava i sjajna, a neki i u odraslom dobu ne izgube takvu kožu. Ipak, jedra, zdrava koža lica nije masna. Ukoliko imate takvu kožu, sigurno vam je poznat taj osećaj svežine i mekoće.

Zdrav sjaj lica imaju osobe kod kojih je koža savršeno hidrirana i nahranjena.

Sa druge strane, masan sjaj kože, imaju osobe kod kojih je došlo do poremećaja u lučenju masnoća. Za razliku od njih, one imaju osećaj težine na licu. Ukoliko odmah kada dođete sa posla potrčite u kupatilo da se umijete, najverovatnije imate masnu kožu lica.

Da imate problem sa masnim sjajem, primetićete i po tome što stalno imate potrebu da maramicom skidate višak masnoća. To je najčešće izraženo kada vam je lice pod šminkom, ali o svemu tome, biće reči nešto kasnije.

Izboriti se sa masnim sjajem lica nije lako, ali nije ni nemoguće.

Kako smanjiti masan sjaj lica?

 

Višak masnoće na koži se mora uklanjati, bar dok se ne uklone uzroci koji su doveli do nastanka ovakvih promena na koži lica. U tome treba da budete dosledni, ukoliko želite da vidite rezultate. Tek kada se hormonski status dovede u red, možete da odahnete.

To znači da posebnu pažnju morate posvetiti čišćenju lica.

Čišćenje masne kože lica

 

Uobičajeno pravilo da se koža čisti dva puta dnevno, ovde možda neće biti dovoljno. Dva puta dnevno je minimalno što možete da uradite za svoju kožu. U nekim slučajevima, možda i bude dovoljno, ukoliko to odradite temeljno. Neka vaše čišćenje kože uvek započne umivanjem.

Umivanje lica je korak koji nikada ne treba preskakati (bar što se mene tiče), jer ništa kao voda ne osvežava kožu lica. Lice treba i oprati nekim blagim sredstvom za umivanje – to može biti i sapun, samo odaberite onaj bez štetnih sastojaka po kožu. Bitno je da ne isušuje previše lice, jer može doći do kontraefekta. Osušena, iziritirana koža lica šalje signal lojnim žlezdama da luče dodatnu masnoću, te može doći do začaranog kruga.

Nakon toga, uvek treba lice prebrisati losionom ili tonikom za lice. Ovo su izuzetno korisni preparati, jer osim što čiste kožu, sadrže i umirujuće sastojke koji je hidriraju. Ovo je naročito slučaj sa tonikom, te odaberite njega ukoliko vam je koža bez većih nepravilnosti. Ukoliko imate akne, bolji izbor je dobar losion za bubuljice, jer će on savršeno skinuti nečistoće i smanjiti mogućnost nastanka novih upala.

Tu nije kraj hidrataciji kože, ali ona je sada savršeno pripremljena za završni korak, a to je nanošenje hidratantne kreme za lice.

Hidratacijom protiv masnog sjaja kože

 

Zar ne bi trebalo ostaviti kožu da diše i ne opterećivati je dodatnim masnoćama?

Ne, jer bez obzira na količinu masnoće koju svaka krema sadrži, njen osnovni zadatak je da hidrira lice.

Dakle, obavezno pružite koži lica dovoljnu količinu vode, jer hidrirana koža nije masna koža.

U zavisnosti od ličnog tipa kože lica, treba odabrati adekvatnu kremu. Po pravilu, ona ne bi trebalo da ostavlja masan trag na koži odmah po nanošenju. Nakon nanošenja kreme, koža bi trebalo da je elastična, odnosno da ne zateže i da je mekana na dodir. Ukoliko ne možete da procenite koja vam krema odgovara, birajte one sa velikim količinama hijaluronske kiseline, jer ona vezuje molekule vode, povećava volumen kože i čini kožu zategnutom i podmlađenom.

Na taj način, ćete sigurno izbeći masan sjaj kože, bar za početak.

Dobro hidrirana koža je koža spremna da se suoči sa svim izazovima u toku dana. Sve to ćete postići bez masnog sjaja kože, što i jeste naš cilj. Ipak, ukoliko imate masnu kožu, pružite porama temeljno čišćenje bar dva puta nedeljno u vidu pilinga.

Pilingom protiv masnog sjaja lica

 

Piling za lice je nezamenljiv korak kada je održavanje kože u pitanju, u šta ste se sigurno uverili ukoliko ste ga probali. Taj osećaj čistoće i svežine traje dugo nakon tretmana, bilo da ste ga odradili u kućnim uslovima ili u salonu. Zapravo, nema neke veće razlike, jer i mehanički i hemijski piling lica ljušte stare, izumrle ćelije kože, ostavljajući površinu kože savršeno glatkom. Sa njima odlaze i višak masnoća i sva prljavština nakupljena u porama, pa ćete bar nakon tretmana, jedno vreme, zaboraviti na masan sjaj lica.

Parenjem lica protiv masnog sjaja

 

Napomenuli smo da znojenje lica pojačava masan sjaj. Kako nam onda parenje lica može pomoći, jer pod uticajem vodene pare se dešava upravo to- koža lica se pojačano znoji. Tačno, ali sa jednom bitnom razlikom, a to je da se sve dešava pod strogo kontrolisanim uslovima. Boravak u sauni i čišćenje lica parom su izuzetno korisne aktivnosti za oslobađanje tela, odnosno lica od štetnih materija.

Šta se postiže parenjem lica? Zatvorene pore se otvaraju, a koža se rešava nagomilanih masnoća, bakterija, mikroorganizama. Sve to odlazi, zajedno sa znojem. Ukoliko ste nekad probali, znate taj osećaj svežine nakon jednog ovakvog tretmana. Nažalost, ukoliko imate masnu kožu lica, vrlo brzo će se masan sjaj na licu ponovo javiti, ali to nije razlog da bar kratkotrajno ne uživate u rezultatima ovog jedinstvenog tretmana.

Maskama za lice protiv masnog sjaja

 

Ukoliko znate da imate problematičnu kožu lica, nije na odmet pojačati negu kože različitim maskama za lice koje su dostupne kod nas na tržištu, a zašto da ne i domaćim, pravljenim maskama.

Prirodne maske za lice su odličan izbor, jer sadrže sve on što je koži lica potrebno. To su najčešće, nežni, prirodni sastojci koji dubinski regenerišu kožu, ostavljajući je nakon toga savršeno čistom i izbalansiranom. Takva koža je mekana i zategnuta, sa zdravim sjajem, za razliku od masnog sjaja, koji čini da lice stalno izgleda mokro.

Odlično su se pokazale maske za lice od gline, pa možete probati sledeći recept:

Pomešajte jednu do dve kašike gline u prahu sa isto toliko meda i dobićete masku koja dubinski čisti lice od nagomilanih masnoća. Istina je da će vam koža nakon ovog tretmana biti malo suvlja, ali to je ono što smo i želeli da postignemo. Ukoliko imate bubuljice, korist od ovog tretmana je duplo veća, jer će bubuljice zasušiti u rekordnom vremenskom periodu.

Marija je otkrila savršeno rešenje za bubuljice koje ne podrazumeva da mešate glinu i med i nanosite na lice. Toliko je jednostavno, da je u početku i ona bila nepoverljiva da je njen dugogodišnji problem sa bubuljicama i masnim sjajem lica moguće rešiti tako lako. Uspela je, a sve zahvaljujujući biljnom rešenju koje je sasvim slučajno pronašla. Njeno lice više nema masan sjaj, a  ni akne. I vaše lice može biti takvo ako probate isto što i ona. O čemu se radi, saznajte iz njene lične priče na ovom linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/.

Nije retkost da se devojke protiv masnog sjaja kože bore šminkom, pa pogledajmo koji kozmetički preparati matiraju lice.

Kozmetika koja matira lice

 

Kozmetičke kuće su razvile čitavu liniju proizvoda koji služe za matiranje lica. To su najčešće različite kreme ili puderi za lice, uz čiju pomoć, gotovo za tren, dobijate ujednačen ten.

Dobar izbor je i upotreba BB krema za lice, jer one retko ostavljaju mastan trag na koži, ali što se šminke tiče, gotovo nezamenljivi su mat puderi u kamenu.  Ako već hoćete tečni puder, birajte puder za masnu kožu. Nije loše ni isprobati i sledeći trik, jedan ovakav puder pomešajte sa malo hajlajtera i nanesite na kožu lica. Gotovo u trenu ćete postići svež i blistav izgled kože.

Sa upotrebom hajlajtera ne treba preterivati, jer možete postići suprotan efekat. Sa druge strane, suptilno nanošenje rumenila u prahu može dodatno osvežiti vaš izgled. Važno je samo ne preterivati sa ovim preparatima, već se voditi devizom- Manje je više.

Upotreba fiksatora za šminku je poželjna, jer njegov posao i jeste da drži šminku na mestu. To znači, da ćete njegovom upotrebom izbeći mastan sjaj lica. Nezgodno u vezi sa njegovom upotrebom je što nije praktičan preko dana, odnosno onda kada ne nanosite veliku količinu šminke.

Podjednako važno je i održavati pribor za šminkanje čistim, pa nakon svake upotrebe, dezinfikujte četkice, a sunđere za puder operite toplom vodom i sapunom.

Kako sprečiti masan sjaj lica?

 

Kako smanjiti mastan sjaj lica, pitanje je koje zanima sve dame. Mi vam preporučujemo sledeće, a to je:

Umesto što rešavate problem kada se pojavi, radite na tome da do njega uopšte ne dođe.

Jedan od univerzalnih saveta bi u ovom slučaju bio da povedete računa o svojoj ishrani, odnosno da vodite jedan zdrav način života. Ishrana i ispijanje dovoljne količine vode imaju veoma važnu ulogu kada je zdravlje u pitanju, pa krenite od toga.

Izbacite previše masnu, slanu i začinjenu hranu, jer ona dehidrira organizam, a samim tim i kožu. Manjak vode će se sigurno odraziti i na koži, a možda baš rezultira masnim sjajem lica koji toliko želite da izbegnete.

Dovoljno fizičke aktivnosti će eliminisati količinu stresa u vašem životu, te će se to sigurno odraziti i na vašu kožu. Ona će postati lepša i mekša, za razliku od kože na kojoj se iz aviona vidi da je pod stresom. Koža koja nije u ravnoteži, osim što se previše masti, sklona je iritacijama i infekcijama.

Ne bi trebalo zaboraviti ni na upotrebu krema sa zaštitnim faktorem preko dana, jer one štite kožu od štetnog UV zračenja, koje svakako oštećuje kožu. Ukoliko želite zdravu kožu lica, sa zdravim sjajem, njihova upotreba je gotovo nezaobilazna.

Praktični saveti za smanjenje masnog sjaja

 

Savremeni način života podrazumeva da previše vremena provodimo van kuće, odnosno na poslu.

 

skidanje masnog sjaja sa lica

To nas onemogućava da o koži lica vodimo računa na adekvatan način. Nismo u mogućnosti čak ni da se umijemo kada želimo, pa je jedan od praktičnijih saveta da uvek pored sebe imate maramice za lice.

Na taj način ćete brzinski prebrisati i osvežiti kožu, a naravno i ukloniti masan trag.

Još jedan praktičan savet je i da uvek kraj sebe imate papiriće za matiranje lica, ali i flašicu termalne vode za lice, kako biste se brzinski osvežili. To može biti i obična voda sa vitaminima u flašici sa pumpicom. Ovaj savet je super, pogotovo u toku letnjih meseci, kakda koži zaista treba češće osvežavanje.

Nadamo se da smo vam bar malo olakšali borbu sa masnim sjajem kože lica. Ovaj problem jeste neprijatan, ali uz adekvatnu strategiju, moguće ga je držati pod kontrolom!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *