kako ocistiti cetkice za sminku
Nega kože

Kako očistiti četkice za šminku i izbeći iritacije i bubuljice!

Jako je važno znati kako očistiti četkice za šminku! Ovo je nužno kako bismo lice poštedeli bakterija i drugih neželjenih posledica, poput bubuljica i akni.Zato, evo uputstva!

Svi ih imamo i koristimo ih svakodnevno, ali često zaboravljamo ovaj bitan korak, jer samo pravilnim održavanjem četkica one neće postati leglo prljavštine.

Sigurno vam je poznat onaj scenario kada se savršeno našminkate, nanesete puder, rumenilo, bronzer, senke, pa onda u žurbi samo potrpate sve četkice i sunđere u neseser. I tako sledeći put, pa još jednom, jer smo uvek u nekoj žurbi i jednostavno zaboravljamo da bi sve te četkice trebalo redovno čistiti i oprati.

A u međuvremenu, one postaju stecište različitih bakterija. Da, da, upravo tako.

Zašto je važno pravilno očistiti četkice za šminku?

pranje pribora za šminku

Mislim da nije potrebno mnogo objašnjavati zbog čega je ovo toliko bitno. Svi smo svesni da su četkice svakodnevno u dodiru sa licem, te da su kao takve ključne ako brinemo o pravilnom negovanju kože. Jedino ako se šminkate isključivo prstima, onda o ovome ne treba da razmišljate.

Međutim, svaka od nas ima minimum jednu četkicu za šminkanje u svom neseseru, onu za puder ili rumenilo, neke četkice za nanošenje senki… Koliko je važno da znamo kako da svakog dana temeljno očistimo lice i skinemo šminku, od podjednake je važnosti da pribor kojim se šminkamo peremo pravilno i često.

U suprotnom, dešava se sledeće.

Četkice zadržavaju i skupljaju sve one ostatke šminke, pudera, korektora, senki i tako postaju idealna podloga za razmnožavanje bakterija koje stvaraju akne na licu.

Nečistoća i bakterije koje ostaju u dlačicama mogu lako dovesti do onoga što nikako ne želimo i tada nam je uzalud sve drugo što činimo kako bismo imalo lepo i negovano lice.

Bakterije, među kojima je najčešća  Propinionbacterium acnes ili P. Acnes, normalno nastanjuju našu kožu, ali kada na dođe do njenog ubrzanog razmnožavanja nastaju problemi.

U kontaktu sa drugim nečistoćama, mrtvim ćelijama kože i nagomilanim sebumom, one će se raširiti i to može lako dovesti do stvaranja različitih vrsta bubuljica i akni.

Osim mitisera i gnojnih belih bubuljica koje su najčešća posledica bakterija, teža stanja na licu su i potkožne bubuljice, cistične akne i acne vulgaris. Naravno, te bubuljice pokušaćemo da prikrijemo šminkom, ali zaboravljamo da će prljava četkica dodatno pogoršati stanje. Onda ćemo prionuti na ceđenje bubuljica i ulazimo u začarani krug iz kojeg ćemo teško izaći.

Ovo može biti jedan od čestih uzroka nastanka bubuljica i akni, a među njima su i kozmetičke akne, posledica neodgovarajuće šminke i kozmetike koju nanosimo na lice. Jedan od izvora ovih akni mogu biti i prljave četkice, na kojima se gomilaju ostaci šminke, pa često i štetni sastojci koje kozmetika sadrži. Ovakvo stanje može  poremetiti zaštitinu barijeru kože.

Jovana je imala ogroman problem sa licem. Bubuljice su bile tako upaljene, da im je i šminka smetala. Dugo je grešila u pokušajima da ih se reši, a onda je našla prirodno rešenje! Njena koža lica se oporavila, bubuljice su nestale, povukli su se i mitiseri, a zahvaljujući čemu…to pročitajte sami iz njenog ličnog iskustva koje se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Da se ovde zaustavimo. Bubuljice i akne na licu svi želimo da izbegnemo, to je sigurno, a jedan od načina jeste da redovno i pravilno čistimo sav pribor za šminkanje.

Kako najbolje očistiti četkice za šminku?

 

Postoje brojni tutorijali i smernice koji će nam pomoći da naše četkice i sunđeri za šminkanje budu čisti i uvek spremni za korišćenje. Mi ćemo vam predstaviti najbolje načine za to.

Kvalitetne četkice za šminku su nešto u šta vredi uložiti, jer ipak, mnoge od nas ih koriste svakodnevno. Važno nam je da što duže traju, ali i da ostanu mekane i glatke, kao kada smo ih kupili. Međutim, da bi se to desilo, moramo znati kako da ih održavamo i ne upropastimo ih neveštim pranjem i čišćenjem.

Razlikuju se po vrsti dlake od koje su napravljene i kao takve, mogu biti prirodne ili sintetičke.

Ukoliko koristimo četkicu od prirodne dlake, bitno je da znamo da one jače upijaju šminku i ona se više zadržava u dlačicama. U slučaju sintetičkih, šminka ostaje na površini. Zbog toga, četkice od prirodne dlake se više koriste za nanošenje takozvane praškaste šminke, rumenila, bronzera… Mekane su i pufnaste, odlične su za blendanje šminke.

One sintetičke upotrebljavaju za nanošenje kremastih i tečnih proizvoda, prajmera za lice, tečnog pudera, korektora, hajlajtera. Idealne su za precizno nanošenje i konturisanje lica, jer su dlake mnogo čvršće i ne razdvajaju se.

Četkice se bitno razlikuju po svojoj nameni, obliku, veličini.

 • Možemo koristiti četkice za tečni puder, za puder u prahu, četkice za nonošenje korektora, rumenila, četkice za konturisanje, a tu je i lepezasta četkica za nanošenje hajlajtera i bronzera;
 • Dalje, imamo četkice za šminkanje očiju, među kojima su one za nanošenje senki, za blendovanje senki, za ajlajner, za uređivanje obrva;
 •  Ne zaboravimo još i četkice za šminkanje usana, ali i brojne sunđere i takozvane beauty blendere kojima se nanosi šminka.

Vidimo da je izbor ogroman, a ukoliko koristite sve ovo, onda je zaista potrebno da izuzetno vodite računa o higijeni svog pribora za šminkanje.

Ukoliko četkice koristite samo vi, onda je dovoljno da ih temeljno perete jednom nedeljno.

Tako barem savetuju profesionalni šminkeri koji tvrde da ih ne morate prati svakodnevno. Naravno, možete to činiti i svakog dana, ukoliko procenjujete da je neophodno ili imate veoma osetljivu ili problematičnu kožu.

Sa druge strane, ukoliko se bavite profesionalnim šminkanjem i istim četkicama šminkate mnogo žena, svakako je nužno da četkice perete nakon svake upotrebe, kao i da ih redovno dezinfikujete.

Četkice kojima nanosimo šminku na T zonu, dakle,  čelo, bradu i nos, kao i one koje koristimo za šminkanje obraza, zahtevaju poseban način pranja od četkica za nanošenje senki ili sunđera.

Sada ćemo videti čime sve možemo prati četkice i koji su najefikasniji načini da to uradite temeljno.

Kako očistiti četkice za šminku deterdžentom za sudove

 

Iako nam se u prvi mah možda čini da četkice za šminkanje ne bismo trebali prati deterdžentima za pranje sudova, to je zapravo jedan od najefektnijih načina.

Ovakvim sredstvima trebalo bi prati sve one četkice koje se koriste za nanošenje kremastih i tečnih proizvoda, kao što su tečni puderi, hajlajteri, korektor.

Zbog čega? One su čvršće strukture i zbog toga se u njima najlakše zadržavaju ostaci šminke, gomilaju se hemikaljije i nečistoće.

Bitno je da sledite nekoliko osnovnih koraka.

 • Malo deterdženta sipajte u dlan i sipajte malo vode, pa zatim četkicu traljajte o dlan dok se ne napravi dovoljno pene koja treba da izvuče svu prljavštinu na površinu;
 •  Deterdženti za sudove sadrže odmašćivače i zbog toga će efikasno izvući iz četkice svu onu nataloženu masnu šminku i temeljno će je očistiti. Videćete kako sva nečistoća i ostaci šminke izlaze iz dlačica;
 • Vodite računa da četkica uvek bude okrenuta na dole, kako je nebiste oštetili i da se dlačice ne bi odvojile od lepka kojim su pričvršećne za dršku;
 •  Ovaj postupak traje dva, tri minuta,  pa zatim rukom obuhvatite četkicu i povlačite od dole ka vrhu  kako biste bili sigurni da ste očistili sve iz korena dlake. Isperite je pod mlazom vode,  istresite višak vode iz četkice i stavite je da se suši na čist peškir ili na ubrus.

Istom tehnikom perite i sve četkice koje su od čvrših, sintetičkih materijala, poput onih za šminkanje očiju. Većim četkicama biće potreban i čitav dan da se osuše, dok one manje budu suve za nekoliko sati.

Nemojte ih ostavljati da  se suše u kupatilu, zbog vlažnosti, trebaće im još više vremena da se osuše.

Kako očistiti četkice za šminku šamponom za kosu?

 

Za razliku od čvršćih četkica, imamo čitav niz onih pufnastih, lepezastih, kao što su četkice za rumenilo, na primer. U njima se nečistoće ne gomilaju toliko kao u onima kojima nanosimo puder. Možda nam na oko čak i deluju čisto i posle dužeg korišćenja. Međutim, dovoljno je da je malo rastresemo i da vidimo šta će sve izaći iz nje.

Ovakve četkice ne moramo prati agresivnim sredstvima, pa tako nemojte koristiti jake šampone koji mogu dovesti do toga da dlačice ispadaju. Upotrebljavajte neki dečji ili veoma blag biljni šampon.

Perite ih na sledeći način, slično kao kada perete kosu.

 • Najpre pokvasite četikicu pod mlazom mlake vode i potom nanesite na nju malo šampona. Povlačite dlačice na dole i perite ih temeljno dok ne izvučete svu prljavštitnu;
 • Isperite je dobro, pa zatim, ovo je važno, nanesite na četkicu malo regeneratora, balzama za kosu. Operite četkicu još jednom. Balzam će pomoći da dlačice ne budu grube, već da ostanu mekane i glatke;
 • Veoma nežno osušite četkicu o peškir, namestite joj oblik i ostavite da se suši.

Na ovaj način ćete čistiti sve četkice od prirodne dlake, kako ih ne biste oštetili.

Kako očistiti četkice za šminku sirćetom ili micelarnom vodom?

 

Kada želite da svoje četkice temeljno i dubinski dezinfikujete, najbolji način je da to učinite pomoću sirćeta. Pomešajte 50 ml tople vode i 50 ml sirćeta, pa potopite četkice. Neka odstoje tako nekih sat vremena, pa ih dobro operite deterdžentom ili šamponom. Sirće će prodreti i u najmanje vidljive delove četkice i bićete sigurni da je sva prljavština izašla i da su četkice čiste.

A ovde saznajte koliko je jabukovo sirće dobro za negu lica!

Micelarna voda, koja ujedno skida šminku i odličan je losion za lice, može se koristiti i za čišćenje četkica. Kao što skida šminku sa lica, isto tako će je skinuti i sa pribora za šminkanje. Možete četkice potpiti u malo micelarne vode i ostaviti da ona izvuče svu prljavštinu, pa ih isperite. Ili, koristite je u obliku spreja, naprskajte četkice i potom ih samo obrišite.

Kako očistiti četkice za šminku medicinskim benzinom

 

Ukoliko morate da operete četkice što pre i potrebno vam je da se brzo osuše, u tom slučaju možete koristiti medicinski benzin. U pitanju je visoko koncentrovani prečišćeni benzin koji se koristi recimo za skidanje toplog voska sa radnih površina u salonima lepote.

Vodite računa, jer je veoma jak, može da ošteti četkice i ne preporučuje se da ih njime redovno čistite, osim baš kada morate.

Zato ga najčešće koriste u profesionalnim salonima za šminkanje.

U jednu plastičnu čašu sipajte malo ovog sredstva, umočite četkicu i perite je tako dok nečistoća ne izađe. Videćete odmah kako benzin postaje mastan i kako izvlači svu prljavštinu. Četkicu samo prebrišite i možete je koristiti, jer benzin ispari vrlo brzo.

Medicinski benzin ne dezinfikuje, pa nakon pranja četkicu možete naprskati nekim dezinfekcionim sredstvom, na primer medicinskim alkoholom.

Isto tako, alkoholom ili aspesolom možete dezinfikovati svaku četkicu nakon pranja. Tako ćete biti zaista sigurni da ste uklonili sve bakterije i nečistoće.

Ovde saznajte koliko je važna dezinfekcija lica!

Kako očistiti sunđere za šminku?

 

Različiti sunđeri kojima nanosimo puder ili rumenilo, kao i beauty blenderi, još lakše zadržavaju bakterije i prljavštinu. Zato je važno temeljno ih oprati.

Jedan od načina za to jeste da ih dobro istrljamo pod mlazom mlake vode, uz pomoć sredstva za sudove ili šampona.

Evo jednog sjajnog Instagram naloga koji možete zapratiti, kako za inspiraciju, tako i za dobre savete, uključujući i ovaj kako oprati četkice za šminku i ostali pribor.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Nadam se da će vam ovaj video pomoći ☺️ ukoliko imate još neki trik, napisite ga u komentarima i podelite sa drugima 🥰 #beautyblender #tutorial

Објава коју дели Makeup And Hair Artist (@shades_and_braids) дана

Drugi način je da u jednu posudu sipamo toplu vodu i malo deterdženta pa da sve sunđere i blendere potpimo i ostavimo da stoje tokom noći. Ujutru ćete se iznenaditi koliko je voda prljava. Dobro ih isperite, a blendere ne morate skroz sušiti jer njima najbolje nanosi šminka kada su malo vlažni.

Kako da napravite sredstvo za čišćenje četkica?

 

U prodavnicama kozmetičke opreme, kao i u drogerijama, možete kupiti proizvode koji su posebno formulisani za čišćenje i dezinfekciju četkica za šminku. Uglavnom se koriste tako što ih naprskate na suvu četkicu, operete pod mlazom vode, isprete četkicu i oblikujete je. Cena im je različita, ali na primer: sredstvo marke Allin od 150 ml košta oko 400 dinara. Sredstvo za čišćenje četkica marke Revolution košta oko 800 dinara, u pakovanju od 100 ml.

Takođe, možete pronaći i posebno dizajnirane podloge i sunđere za sušenje četkica, silikonske rukavice za pranje četkica…

Efikasno sredstvo za pranje pribora za šminkanje možemo napraviti i kod kuće. Postoji više načina za to.

Možete pomešati kašiku detrdženta za sudove, šolju tople vode i kašiku sirćeta, pa četkice umočite u ovaj rastvor. Ostavite da malo stoje i onda ih dobro isperite pod mlazom vode.

Još jedan recept je onaj sa maslinovim uljem, verovali ili ne. Pomešajte malo maslinovog ulja i 1 dcl dečjeg šampona, pa operite četkice u ovoj mešavini. Maslinovo ulje će hidrirati dlačice, one će ostati mekane, a šampon će izvući sve nečistoće.

Kako očistiti šminku pravilno?

 

čišćenje četkica za šminku

 

Još jedna važna stavka koju nikako ne smemo zaboraviti, jeste da bi povremeno trebali očistiti i kompletnu šminku koju koristimo.

 • Tečne proizvode, poput pudera, možemo očistiti tako što ćemo samo pumpicu povremeno dobro prebrisati alkoholom. Tako će bočica biti dezinfikovana i uklonićemo sve one naslage koje se gomilaju na pumpici, na čepu…
 • Pudere u kamenu, rumenila, bronzere, senke, dezinfikovaćemo takođe alkoholom. Sipajte u bočicu sa raspršivačem 70% alkohol i naprskajte po površini proizvoda. Neka se dobro osuši i to je to. Šminka je spremna za upotrebu.
 • Na isti način možemo očistiti i olovke za oči i usne. Naprskajte alkoholom, prebrišite suvim ubrusom i možete ih odmah koristiti.

Mislim da smo sada svi svesni koliko je zaista bitno posvetiti posebnu pažnju čišćenju četkica za šminku, kao i kompletnoj šminci koju koristimo. Nemojte da vas mrzi, već se odlučite za jedan od naših načina i trk da ih operete.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *