konturisanje lica
Kozmetika za lice

Kako konturisati lice? Evo odgovora!

Kako konturisati lice? Čime?  Zašto je neophodno da savladate konturisanje lica i šta dobijate na ovaj način? Može li se bez toga lice smatrati našminkanim? Otkrićemo vam u ovom tekstu.

Lepota lica kao najviši ideal, servira nam se sa svih strana. Mediji nas bombarduju porukama o fizičkoj lepoti. Sve je više fokusa na spoljašnjem, a sve manje na unutrašnjem svetu. Gotovo da su nam mozgovi programirani da traže mane na nečijem licu ili telu. Dok su neki od nas nadareni lepim crtama lica, velika većina nije.

Da li se te žene odriču mogućnosti da izgledaju dobro?

Odgovor je ne, jer danas postoji toliko načina da dovedete svoj fizički izgled do maksimuma. Mnogim ženama to i polazi za rukom, iako im priroda nije bila naklonjena.

U čemu je njihova tajna?

Marija voli da se našminka, ali joj je dosadilo da šminkom krije svoj problem sa bubuljicama! Htela je čisto lice i tražila je način da to postigne. Bubuljice je uklonila tako jednostavno da ni sama nije mogla da veruje! Lice joj je besprekorno. I vaše može biti takvo ako isprobate njen trik. Njeno lično iskustv pročitajte na ovom linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Sve više žena šminkom vrlo dobro prikriva svoje nedostatke, dok prednosti ističe.

Ovaj trik je naročito popularan kod mlađih devojaka koje su već shvatile da su mogućnosti šminke beskrajne. Zašto da za malo para ne izgledate bar povremeno savršeno? 

Svaki iskusan šminker ovladao je različitim tehnikama ulepšavanja lica. Jedna od njih je sada već neizostavna kada je profesionalno šminkanje u pitanju. Čuli ste sigurno za konturisanje lica.  

Konturisanje lica, jedan je od načina da dovedete svoj oblik lica do savršenstva. I ne samo oblik, već i boju i ten.

O svim načinima prikrivanja nepravilnosti na koži lica i o tome šta pojam konturisanja lica podrazumeva, govorimo u redovima koji slede.

Šta je konturisanje lica?

 

Pojam konturisanja lica je relativno noviji pojam kod nas, a odnosi se na senčenje lica. Ako ste mislili da je senčenje rezervisano samo za oči, varate se. Do pre nekih par godina u šminkanju lica, rumenilo na obrazima je bilo sasvim dovoljno. Više pažnje se posvećivalo očima i usnama, kao glavnim adutima svake žene. Situacija se dosta promenila, jer bez dobro osenčenog lica, nema ni kvalitetne šminke.

Konturisanje lica je tehnika kojom se nedostaci u obliku lica sakrivaju, a prednosti naglašavaju.

Kada je konturisanje lica šminkom u pitanju, radi se o vizuelnom efektu. Nećete zaista promeniti oblik lica, jagodica ili nosa. Ono što možete postići je da oni izgledaju manje ili veće, ako odlučite da ih istaknete ili sakrijete. Zbog toga su proizvođači šminke stvorili čitave palete proizvoda u različitim nijansama senki, ali i potpuno nove proizvode za senčenje lica. 

Važno pravilo kod konturisanja lica šminkom koga bi trebalo da se pridržavate je sledeće: Svetlo ističe, tamno  pokriva.

Dakle, ono što želite da naglasite, postići ćete to svetlijom nijansom od vaše prirodne boje lica, a ono što želite da sakrijete, uspećete uz pomoć tamnije boje. T- zona lica se uglavnom naglašava svetlijim nijansama, dok se donji deo lica i ivice prekrivaju tamnijim nijansama. Možda zvuči komplikovanije nego što jeste, ali sva mudrost u konturisanju lica se sastoji u tome. Ostalo su finese koje uz pomoć par kratkih uputstava sa strane možete i sami da savladate.

Početni korak u konturisanju je određivanje svog oblika lica. Od ovog koraka, zavisiće šta je ono što želite da istaknete ili sakrijete. Ovo su samo preporuke, pa ne morate strogo da se pridržavate ovih pravila. Da vidimo o čemu se radi. 

Konturisanje lica prema obliku

 

Žene najčešće mogu da se svrstaju u ovih nekoliko kategorija kada je oblik lica u pitanju. Pa, tako, razlikujemo ovalni, srcoliki, četvrtasti i okrugli oblik lica.

Najmanje posla ima kod konturisanja ovalnog oblika lica, jer je u pitanju oblik lica koji važi za jedan od najlepših i kome težimo kada se šminkamo. Na ovalnom obliku možete zapaziti trougao lepote lica. Kod ovog oblika su prirodno istaknute jagodice, čelo je srazmerno u odnosu na ostatak lica,  pa u šminkanju samo sve ovo dodatno istaknite. Ako niste zadovoljni oblikom nosa, njemu posvetite pažnju.

Vizuelno možete smanjiti nos ako sa obe strane povučete dve tamne linije sa spoljašnjih strana nosa i blago ih četkom stopite sa tenom. Ovo pravilo važi za sve oblike lica. Od devijacija nosa, pa do lomova, pravilo je da se nos smanjuje pri šminkanju. Njemu se uvek posvećuje posebna pažnja i retko koja žena je zadovoljna veličinom i oblikom nosa.

Srcolik oblik lica karakteriše nešto uža brada, te je treba naglasiti, kao i čelo. To možete postići nešto svetlijom nijansom nego što je vaša prirodna boja. Kako su jagodice kod ovog oblika lica prejake, možete ih ublažiti tamnijom bojom, ali ne treba preterivati.

Četvrtasto lice treba vizuelno suziti i ublažiti malo oštrije konture. To možete postići tamnijim nijansama, jer one mogu da neutrališu strogoću koju ovaj oblik nosi. Svetlijim nijansama istaknite bradu, čelo i jagodice.

Okruglo lice je nekada bio simbol lepote, ali to više nije slučaj. Zbog toga, dame sa ovakvim oblikom lica uglavnom šminkom neutrališu obraze, vilicu i samo mali deo brade. Ovo je rezervisano za tamniju boju, dok svetlije nijanse koristite na nosu, čelu i ostatku brade.

Za žene koje imaju podbradak, postoji jedno pravilo. Isenčite tamnijom nijansom ivice brade i vrata i za tren oka ćete ga vizuelno obrisati. 

Ovde saznajte još neke od načina za uklanjanje podbratka.

Da biste dobro obavili konturisanje lica, potrebno je da imate odgovarajuću šminku za to. Šta vam sve treba od proizvoda za konturisanje, čitajte u nastavku.

Proizvodi za konturisanje lica

 

Da je u pitanju ozbiljan posao i da se konturisanju lica pristupa kao pravoj maloj umetnosti, svedoči sve veći broj proizvoda na tržištu. Verujem da ste čuli za bronzer, hajlajter, korektor, ali vam nije jasno kako se koriste ovi proizvodi i čemu služe. Još je veća misterija kako sve to iskoristiti na licu, a da ne bude prenatrpano. Nije pravilo da morate koristiti sve od preparata što se pojavi na tržištu, a treba da znate da svaki od njih ima svoju namenu.

Za dnevne varijante, sasvim je dovoljno konturisati lice korektorima.

Konturisanje lica korektorima

 

konturisanje lica korektorom

 

Korektor je moćan preparat i velika većina žena ga obožava. Njegova pokrivna moć je velika, pa je odličan za pokrivanje svih nepravilnosti na koži. Ako ste mislili da korektor služi samo za prikrivanje podočnjaka varate se. On je i moćno sredstvo za konturisanje lica. Pravi se u različitim nijansama, pa nabavite jedan ton ili dva tamniji od vaše boje kože i jedan malo svetliji.

Ovde saznajte kako odrediti ton i podton kože.

Na kožu lica uvek nanesite tečni puder pre korektora, kako biste korektor lakše utapkali. Pri nanošenju, vodite se pravilom da tamnijim korektorom prikrivate nedostatke, a svetlijim naglašavate ono što želite. Nema potrebe da stavljate velike količine korektora na lice, jer je mala količina preparata dovoljna za sasvim solidan efekat.

Odgovarajućom četkicom stopite korektor sa tenom i bojom pudera, da oni koji ne znaju da konturišete lice, nikada ne bi ni mogli da pretpostave da ga koristite. Ovaj momenat je bitan, jer ako ostavite tragove korektora na koži, to ne izgleda lepo ni prirodno.

Šminkanje lica preko dana uvek treba da bude prirodno i neprimetno. 

Konturisanje lica šminkom

 

Oni koji se ozbiljnije bave šminkom, koriste mnogo više preparata za postizanje ovog efekta. Postoje palete za konturisanje lica, slične senkama za oči, samo u većim pakovanjima. To je zato što je površina lica veća u odnosu na deo oko očiju koji se šminka. 

Za početak, dovoljno je da nabavite trodelnu paletu koja sadrži rumenilo, bronzer i hajlajter.

Rumenilo nije izgubilo na svom značaju kada je šminkanje u pitanju, jer mnoge žene nisu zadovoljne svojom bojom lica. U upotrebi su razne nijanse, od kajsijastih do jako crvenih.

Bronzer je noviji proizvod koji se koristi za senčenje lica i uglavnom je nijanse braon. Tu postoje varijacije, ali birajte bronzer oko dve nijanse tamniji od vaše boje lica. On služi za senčenje onih delova lica koje želite da stavite u drugi plan.

Ono što želite da naglasite, pojačaćete preparatom pod nazivom hajlajter. U pitanju je svetla nijansa senke za lice koja u sebi sadrži i malu količinu šljokica. To daje licu na svežini i blistavosti. Pazite samo da ne preterate, jer možete da proizvedete suprotan efekat.

Ove preparate je poželjno koristiti za večernje varijante, jer kao što smo naglasili, korektor može da bude sasvim dovoljan preko dana.

Proizvođači šminke se trude da stalno napreduju i ženama olakšaju dnevnu rutinu, pa iz tog razloga prave što jednostavnije preparate za konturisanje lica. Ako ste početnik u tome, najbolje je da pokušate sa stikom za konturisanje lica.

Konturisanje lica za početnike

 

Korektor ili stik su najbolji izbor za početnike u šminkanju lica. Stik za konturisanje možete nabaviti u drogerijama, bolje snabdevenim apotekama ili naručiti on- line. U pitanju je kremast proizvod, oblika flomastera za pisanje. Na oba kraja se nalaze po jedna nijansa za senčenje lica – svetlija i tamnija.

Nije slučajno što stik liči na flomaster. Veliku preciznost možete postići sa stikom, pa je na ovaj način upotreba maksimalno olakšana. Iako ste početnik, nema mesta strahu, jer su greške svedene na minumum.

Kako vreme bude odmicalo, postaćete sve sigurniji i uspešniji u senčenju lica. Opustićete se i početi da prepoznajete koristi i drugih preparata za ovu namenu. Možete probati i tečni kontur ili hajlajt, za odlične rezultate. Posebna vrsta hajlajtera su iluminatori. Oni služe za završno isticanje delova lica sa svetlucavim odsjajem.

Pogledajte ovaj video koji će vam objasniti kako konturisati lice korak po korak:

 

Međutim, šta onda kada ni sa šminkom niste zadovoljni kako izgledate?

Ako ste mislili da vam nema pomoći, razmislite o konturisanju lica hijaluronom.

Konturisanje lica hijaluronom

 

Mnogim ženama je jednostavno dosadilo da stalno nanose šminku u želji da izgledaju lepo. Nekada je i priroda posla takva da žena nema vremena da se stalno šminka, a važno joj je kako izgleda. Za one dame koje su nezadovoljne oblikom lica, a koji ipak ne žele da idu pod nož, postoji jedno kompromisno rešenje. Upoznajte se sa konturisanjem lica hijaluronskom kiselinom.

konturisanje lica šminkom

Hijaluronski fileri služe za popunjavanje bora, ali i za oblikovanje lica. Nezadovoljni svojim izgledom mogu da iskoriste ovu prirodnu supstancu da vrše izvesne korekcije na licu. To može biti podizanje obrva, jagodica, popunjavanje obraza i sl. Gotovo da nema dela u kome ne možete ubrizgati hijaluron na licu. Sigurno ste čuli za povećanje usana hijaluronom.

Dosta olakšavate sebi posao kada je samo šminkanje u pitanju, ako ste prethodno korigovali lice filerima. Logično, jer ste već dobili izgled kakav ste želeli. Ipak, ne bi trebalo odmah koristiti injekcije kada god smo nezadovoljni nečim na sebi. Ova metoda je za one koji su baš nezadovoljni svojim crtama lica.

Nema potrebe da korigujete lice hijaluronom, ako su značajne promene izvodljive i samo šminkom.

Lepota lica kao imperativ

 

Posle pitanja kako konturisati lice, nameće se pitanje da li nam je potrebno konturisanje lica. Sa ovom praksom počelo se poslednjih pet do deset godina i na velika vrata uvele su ga modne i beauty blogerke. Žene ranije nisu posvećivale pažnju senčenju lica, a izgledale su dobro. Uostalom, ko određuje idealnu veličinu nosa, obraza, jagodice? Pre nego odlučite da korigujete nešto na svom licu, bilo putem šminke ili hijaluronskim filerima, zapitajte se da li vam je to stvarno potrebno.

Spoljašnja lepota jeste važna, ali je neuporediva sa samopouzdanjem i prihvatanjem sebe takvima kakvi ste. Pogotovo je pogrešno raditi korekcije na sebi iz nekih pogrešnih razloga, kao što je moda, trend ili da biste se nekome dopali. Trend je promenljiva kategorija, pa u tom smislu ne bi trebalo da budete povodljivi.

Za sve one koji su oduševljeni konturisanjem lica, bezbolnija varijanta je da koristite šminku. Šminka je namenjena trenutnom raspoloženju ili svečanim prilikama, a sa hijaluronskim filerima ipak menjate svoje urođene crte lica.

Istina je i da hijaluronski fileri imaju svoj rok trajanja. Za nekih šest meseci do godinu dana, biće potrebno da ponovite tretman, jer efekat neće biti isti kao na početku. Ovo podrazumeva da morate stalno idete na tretmane i da ste spremi da zarad lepog izgleda, sa vremena na vreme, ponovo ulažete novac.

Kada se preračunate, tretmani plus šminka koju svakako koristite, dosta novca treba da izdvojite samo za ulepšavanje lica.

A ko je rekao da je lepota lica besplatna?

Šalu na stranu, današnje devojke ozbiljnu količinu novca ulažu u svoj izgled i mnogo truda stoji iza njih. Da ne generalizujemo, sve više i muškaraca koristi šminku, ali i anti- age metode za prolepšavanje i podmlađivanje.

Osnovne smernice za konturisanje lica ste dobili u ovom tekstu, ali ako vas ova tema interesuje više, možete da upišete neki od kurseva šminkanja ili zamoliti nekog sa više iskustva da podeli sa vama svoje znanje. U današnjem vremenu, imati i ovaj zanat u svojim rukama je veliki plus.    

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *