strobing tehnika šminkanja
Kozmetika za lice

Strobing tehnika šminkanja da zasijate u punom sjaju!

Strobing tehnika šminkanja ističe zdrav sjaj na licu. Jeste li isprobali ovaj stil ? Ako niste, učinite to što pre i zasijajte u punom sjaju!

Svetli sjaj postavlja se na područja lica gde se svetlost prirodno prelama stvarajući tako efekat odsjaja. To su područja vrhova jagodica, slepoočnice, središte nosa i Kupidonov luk.

Ovakvim stilom šminkanja konture lica se prirodno ističu, a koža izgleda blistavo i sjajno. 

Šta je strobing tehnika šminkanja?

 

Strobing tehnika može se objasniti kao jedna od najtoplijih tehnika šminkanja. Nanosi se hajlajter na delove lica gde sunce prirodno odbija svetlost – most nosa, vrh brade, središte čela, Kupidonov luk, kosti obrve i jagodice. 

Ovde se preskače nanošenje bronzera, čime se ističe sjaj na licu. Ovaj trend potencira kožu zdravog izgleda. 

Prilikom odabira nijanse obavezno obratite pažnju na ton kože

 • Za bledu kožu šminkeri preporučuju upotrebu hajlajtera sa svetlo ružičastim tonovima.
 • Za srednje tonove najbolji su proizvodi u nijansi zlata.
 • Oni sa tamnim tonovima kože treba da traže istaknute boje sa tamnijom narandžastom ili bordo bojom.

Uzalud vam sva šminka, ako nemate besprekoran ten i kad „maske padnu“. Jovana nije mogla svoje bubuljice da sakrije šminkom. Od kozmetike je njeno lice postajalo još gore. Srećom, našla je idealan način da se izbori sa tim. Potpuno prirodno i za par nedelja, njeno se lice transformisalo iz bubuljičavog u savršeno čisto. Kako? Pročitajte sami iz njenog iskustva koje se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Kako se radi strobing tehnika?

 

strobing lica

 

Ako vam je imperativ svež, mlad i ultra blistav izgled lica strobing je tehnika šminkanja će vam postati omiljena. To je jednostavna tehnika koja uključuje osvetljavanje strateških tačaka na licu da biste svojoj koži dali sjajan i zdrav izgled. 

Započnite šminkanje sa čistom kožom i dobrim slojem hidratantne kreme. Prvo što treba da uradite je da temeljno očistite i navlažite lice. Zapamtite jednu stvar da podloga za strobing mora biti zdrava i prirodno blistava koža jer ovaj stil šminkanja ne uključuje višestruko nanošenje podloge.

 • Prvi početni korak jeste da na zglob ruke prajmer kremu pomešate sa malo tečnog hajlajtera. Nanosi se četkicom u vrlo tankom sloju na delove lica koje želite da izdužite: iznad obrva, po dužini nosa ili iznad i ispod sredine usana. Nanošenjem ovoga ispod pudera stvara se efekat blagog presijavanja kože.
 • Drugi korak je nanošenje tečnog pudera koji ćete takođe prvo naneti na zglob. Nanećete ga četkom za tečni puder . Tečni puder ćete ravnomernije rasporediti ako ga nanosite kružnim pokretima. Izbegavajte utiskivanje pudera četkicom u kožu jer će ostati vidljive linije. Nijansu tečnog pudera biramo tako što ćemo tri najpribližnije nijanse našoj koži da nanesemo na viličnu kost i tako ćemo da uporedimo i izaberemo najtačniju nijansu prema boju tena.

Kada birate tečni puder radite to na dnevnoj svetlosti ili ako ste u parfimeriji birajte deo radnje koji je najviše osvetljen. 

 • Treći korak jeste nanošenje tečnog korektora ispod očiju na podočnjake. Nanosi se direktno ispod oka na kožu u obliku obrnutog trougla. Beauty blender je odličan za nanošenje  tečnog korektora jer sav višak upije u sebe. Kada se korektor nanosi prstima, toplota prstiju zna da rastopi proizvod i da se tako nanese neravnomerno.

Nanošenje započnite od najtamnijeg dela oka u debljem sloju , a zatim širite niz dužinu oka u tanjim slojevima.

Ono što ostane na sunđeru utapkajte preko kapaka oka, upravo taj deo će pomoći da senka stoji duže na očima. 

 • Sledeći korak je nanošenje pudera u prahu. Njime ćete fiksirati podlogu na licu. Pre nego što nanesete na lice, višak pudera otresite sa četkice.
 • Peti korak jeste nanošenje svetlijeg bronzera blagim kružnim pokretima od sredine uha u pravcu ivice usana, s tim da pratimo tu liniju ispod jagodične kosti. Ukoliko imate zaliske možete naneti bronzer i na ta mesta da biste izjednačili ten lica.
 • Šesti korak jeste da tečni hajlajter nanesete na zglob pa utapkate sunđerom i nanosite na najviše tačke na licu, dirtektno na jagodice i malo iznad, zatim na kapke i iznad i ispod obrve. Nakon tečnog nanosi se kompaktni hajlajter i njime se fiksira tečni. Sledeći korak je standardno nanošenje šminke.

Ukoliko vam je potrebno još dodatnih saveta i uputstava možete na internetu pronaći puno tutorijala koji će vam pomoći ako imate nedoumica. 

Kada odlučite koje crte lica želite da istaknete i na koji način, imajte na umu ovaj osnovni princip: isticanje čini da se određeni delovi lica čine većim i bližim. Sagledajte karakteristike svog lica i odlučite koje ćete naglasiti. 

Pogledajte i ovaj video kako se radi strobing lica:

 

Hajlajteri su najpopularnije formule za strobing jer stvaraju super sjajni i efekat svežine. Jednostavno nanesite prstima ili sa lepršavom četkicom.  Hajlajteri u obliku pudera su bolji za one s masnom kožom.

 Ako je hajlajter koji koristite u obliku kreme najbolje je naneti ga prstima. Sredstva za oslikavanje u vidu krema vrlo dobro deluju kada se nanesu uz pomoć prstiju, jer je prsti razgreju do prirodne temperature koja pomaže da se kremni proizvodi lako stapaju s kožom. 

Isticanje i naglašavanje jagodica učiniće da lice izgleda zdravo i više trodimenzionalno. Ako održavate sjaj koncentrisan uz sam vrh jagodice, efekat bi bio uglađeniji. Ako sjaj spustite na jagodične kosti, vaše lice izgledaće mekše i mlađe. Stavljanje akcenta iznad Kupidonovog luka skrenuće pažnju na usne, čineći ih punijim.

Otkrijte trikove nege usana i pravila koja nikako ne smete zaobići.

Istaknuće na sredini čela daće eteričan sjaj, ali budite pažljivi da ne odete previsoko. 

Isticanjem mosta na nosu skrenućete pažnju na centar lica.

Kod okruglog i kvadratnog oblika lica sjaj treba naglasiti u središtu brade jer ćete time vizuelno produžiti lice. Isticanje brade može izgledati veoma efektno kod ovalnog lica, s tim da morate biti obazrivi jer lice može izgledati previše dugo.  Dijamantni i srčani oblici lica mogu vizuelno uravnotežiti lice tako što će istaći sjaj duž vilice.

Sjaj u unutrašnjem uglu oka otvara oči, čineći ih većim i svetlijim. 

Primena strobing tehnike u zavisnosti od tona kože

 

Znati kako odabrati najbolji hajlajter za ton vaše kože jednako je važno kao i znati kako pravilno istaknuti određene delove lica ako želite stvoriti besprekoran izgled. 

 • Ako vam je koža više ružičasta nego žuta, potreban vam je biserni hajlajter sa svetlucavim efektima. Reflektivna svojstva su obavezna, inače će se hajlajter potpuno uklopiti sa vašom kožom! Izbegavajte tople hajlajtere na bazi zlata jer mogu izgledati neprirodno. 
 • Ako imate svetliji ton kože, birajte hajlajter u  nijansama od bele do ružičasto-bež boje.
 • Oni sa srednjim tonovima kože najbolje izgledaju u nijansama od bež do zlatne boje.
 • Nijanse od zlatne, preko boje breskve pa sve do narandžastih tonova izgledaće zapanjujuće na tamnim tonovima kože. 

Strobing tehnika šminkanja prema obliku lica

 

U svojoj najčešćoj primeni strobing tehnika ima za cilj stvaranje trodimenzionalnog efekta i prirodnog isijavanja lica.  Kako su naša lica različitih oblika, postizanje takvog izgleda varira u zavisnosti od oblika lica i delova koje treba istaći. Strobing je u osnovi obrnuta kontura koja umesto bronzera koristi sjaj. 

Saznajte sve o konturisanju lica i kakav izgled ćete postići ovim načinom šminkanja. 

Isticanje okruglog lica podrazumeva dodavanje svetlosti  ispod očiju da bi se izdužilo lice, dok će sjaj nanet na vrh nosa lice učiniti manje pljosnatim. Slaba linija niz most nosa takođe daje iluziju lica koje je okrenuto prema gore. Ako imate masnu kožu, izbegavajte da koristite sjaj na sredini lica. 

Lica četvrtastog oblika odaju utisak sitnijih očiju. Dakle, moramo stvoriti iluziju prostora između linije trepavica i luka obrva. Budući da su kosti četvrtastog lica jako istaknute, označite sredinu brade i vaše lice dobiće posebnu dozu nežnosti i mekoće. 

Kod srcastog oblika lica osim što strobirate središte lica, isticanje oblika srca znači otvaranje linije vilice. Ovaj oblik lica ima malo prostora između obraza i vilice, tako da morate da otvorite to područje. Isticanje na ovaj način će ojačati i vizuelno proširiti donji deo lica gde je oblik srca uzak. 

Ovalna lica treba da istaknu područja koja izgledaju beživotno. Ovalnim oblicima potreban je sjaj između obrva i brade na mestu obraza kako bi se izbalansirao izduženi oblik. Na taj način će se uglovi lica malo podići, a oštre crte će se povući.

Na ovaj način veštački dajete svež izgled licu, a pročitajte na koji način možete stvarno povratiti sjaj beživotnoj i umornoj koži.

Primena strobinga na masnu kožu

 

Da li strobing deluje na masnu kožu?

Žene sa masnom kožom mogu pomisliti da će strobing još više istaći sjaj lica. Ako se koriste pogrešni proizvodi, to se zaista može i desiti. 

Ako imate masnu i problematičnu kožu trik je da prvo nanesete matiranu podlogu koja će upiti višak ulja. Obavezno koristite podlogu bez ulja. Ova matirana podloga sprečiće da masni sjaj prodre ispod vašeg hajlajtera. Kremaste podloge mogu doprineti dodatnoj masnoći ako se nanose zajedno sa mat šminkom. S obzirom da strobing tehnika šminkanja privlači svetlost i skreće pažnju na određena područja lica, najbolje je izbegavati postavljanje hajlajtera direktno na akne ili na ožiljke. 

 

strobing šminkanje

 

Šta vam je potrebno za savršen strobing?

 

 Uz sve proizvode za strobing, isticanje i osvetljavanje, teško je shvatiti odakle početi.

Ne zaboravite na prvi najvažniji korak, a to je hidratacija.  Koristite hidratantnu kremu bez ulja sa zaštitnim faktorom. Lagana formula hidriraće vašu kožu i stvoriti  savršenu bazu za dalji rad.

Bazu često biramo sa jednom svrhom: sakrivanjem crvenila, kamufliranjem akni ili dodavanjem boje našem licu. Za najlepši finiš napravite duge, meke poteze ravnom četkicom  kružnim pokretima. Mat korektor za podočnjake prikriće tamne krugove i fleke i ostale nesavršenosti, a pomoći će u izjednačavanju tena. Zatim nanesite kremasti iluminator na jagodice, na Kupidonov luk i sredinu donje usne i na unutrašnje uglove očiju. 

Potražite proizvod teksture u obliku balzama koji se lako može mazati prstima ili četkom preći po koži. Obično su čelo, brada i podočnjaci matirani, a sve ostalo je osvetljeno. Da biste dobili dodatni sjaj na očima nanesite olovku za oči na unutrašnje uglove oka.

Strobing tehnikom postići ćete glamurozan svetlosni odsjaj na najisturenijim tačkama na licu. Moć ovakvog izgleda je zapravo u tome da sjaj sa vašeg lica zrači privlačeći pažnju. Čak i ako vam je ostatak šminke mat, pokušajte da iskoristite ružičasto rumenilo da biste stvorili sveukupni izgled koji je matiran, ali nije svuda istih tonova. 

Razlika između strobinga i konturisanja

 

Iako strobing  nije sasvim nova tehnika, ipak iznova privlači pažnju jer je nezahtevna i lako primenljiva. Strobing  je način da se postigne prirodan sjaj i ne zahteva preciznost bronziranja. 

U odnosu na konturisanje strobing daje prirodniji izgled.  Takođe potrebno je manje vremena za ovaj način šminkanja. Konturisanje može da izgleda oštro, posebno ako je prenaglašeno. Najbolje deluje za događaje na kojima ćete biti fotografisani, jer će obrisi omogućiti vašem licu da na slikama izgledate glamuroznije.

Strobing je tehnika koja koristi samo svetlost da bi poboljšala vaše lice, ovde nije uključen bronzer ili tamni puder. 

Ovaj pristup šminkanju treba da imitira kako je to biti pod jakim, blještavim svetlima. 

Strobing tehnika šminkanja je preporučljiva za dnevnu upotrebu  jer stvara prekrasan prirodni sjaj. Zahteva minimalan napor i tačnost, što ga čini savršenim za one koji žele izgled savršenstva uz minimalno uloženo vreme. Odvlačeći pažnju od tamnih krugova i udubljenih područja, strobing dodaje vedrinu i jasnoću. Rezultat je zdrav, opušten i podmlađen izgled.

Konturisanje je idealno za manje simetrična lica jer ćete nanošenjem bronzera najbolje uspeti da oblikujete željena područja. Ono u osnovi stvara senke na vašem licu, sa osnovnom nijansom tamnijom od vašeg tona kože kako bi  lice izgledalo struktuirano. Sestre Kardashian poznate su po svojim veštinama konturisanja i najverovatnije su razlog što je ovaj trend šminkanja toliko popularan danas. Konturama možete učiniti da vaše lice izgleda uže.

Prednosti strobing tehnike šminkanja

 

Da li je strobing za svako lice? Strobing je malo ekstremniji i možda neće odgovarati svima. Za one sa vrlo masnom kožom ili velikim porama, bolje je držati se suptilnog, mat isticanja. Ekstremni strobing skrenuće pažnju na veće pore i učiniće da vaša koža izgleda masna nakon nekoliko sati. Zreli tipovi kože definitivno mogu koristiti vlažnu strobing kremu, ali trebali bi se držati dalje od svetlucavih nijansi. 

Ovaj izgled zahteva zdravu, prirodno blistavu kožu kao svoju bazu koja, kao što znate, zahteva disciplinovan režim nege kože, svakodnevno čišćenje i vlaženje i ishranu bogatu antioksidansima. Ako želite da istaknete šminkom, a ne da sakrijete – onda je strobing za vas!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *