podbradak
Nega kože

Kako ukloniti podbradak na pravi način

Imate podbradak i nikako da ga se rešite? Želite da znate kako da uklonite podbradak? Koji sve načini postoje, koji se preporučuju? Sve ovo možete pročitati u daljem tekstu.

Svi se slažemo u tome da podbradak ili dupla brada, kako ga neki zovu, ne izgleda privlačno. Naprotiv, svako ko ga ima sigurno želi da ga se reši. Kako biste pobedili “neprijatelja”, prethodno treba da ga upoznate, tako da ćemo se u ovom tekstu baviti svim činjenicama koje se tiču podbratka i načinima kako ga ukloniti.

Kako nastaje podbradak?

 

nastanak podbratka

 

Podbradak ili submentalna mast,kako se stručno naziva, predstavlja formiranje sloja masti ispod brade. Ova pojava, tkz. dvostruka brada, se često povezuje sa povećanjem telesne težine, genetikom ili opuštenom, labavom kožom.

Neka istraživanja potvrđuju da je podbradak zapravo kombinacija tri različitе forme problema.

Podbradak može biti rezultat viška kože, viška masnoće ili kombinacije ova dva.

Kod ljudi koji imaju ovaj problem najpre treba da utvrde kojoj kategoriji pripadaju, pa tek onda da pokušaju rešiti problem podbratka. Osobe koje imaju pravi submentalni depozit masti, a ne samo dodatnu kožu mogu rešiti problem sa  dijetom i vežbama.

Iako ovo funkcioniše za mnoge ljude, genetika igra važnu ulogu u formiranju podbratka, pa osobe kod kojih je ovo genetski problem verovatno neće uspeti da ga se reše tako lako. Neke osobe imaju porodičnu istoriju kože koja je veoma malo elastična, pa takva koža ne može čvrsto da drži masnoću oko brade. Iz ovoga proizilazi sledeće:

Podbradak može nastati i usled starenja jer se prirodno gubi elastičnost kože.

Evo koji su još znaci da vam koža stari!

U tom slučaju nije loše da pročitate Vesnino iskustvo. Ona je uspela da se izbori sa znakovima starenja koji su je frustrirali. Njeno lice i vrat su se zategnuli, podočnjaci i bore su nestali. Sve je to postigla prirodnim putem i krajnje jednostavno. Zanima vas kako? Pročitajte njenu priču na ovom linku:https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Postoji još jedan razlog zbog kog bi mogao nastati podbradak, a to je, verovali ili ne, držanje.

Loš stav može oslabiti mišiće oko vtrata i brade, a to ima sličan efekat na masnoće vrata kao i starenje.

Ni pušenje, izlaganje suncu i gravitacija ne idu u prilog osobama sa podbratkom, a posebno onima koji imaju genetsku predispoziciju za isti.

Podbradak se podjednako javlja i kod žena i kod muškaraca iz gore navedenih razloga. Jedina razlika je u tome što muškarci mogu bolje da ga sakriju za razliku od žena ako puste bradu, u slučaju da ne žele neki invazivniji tretman.

Podbradak kod muškaraca

 

Muškarci podjednako, kao i žene imaju problem sa podbratkom. Međutim, kod njih je podbradak najčešće uzrokovan gojaznošću ili genetikom.
Pošto je najčešći uzrok gojaznost, muškarci mogu da uklone podbradak pre svega, vodeći računa o ishrani, ali i vežbama za ovaj deo tela i masažama.
Kod muškaraca koji su svoj podbradak genetski nasledili ove metode će teško pomoći, ali tu su na raspolaganju hirurške intervencije ili invazivniji tretmani.

Podbradak kod žena

 

Kod žena, podbradak predstavlja pravi estetski problem. Pored već pomenutih uzroka nastajanja – gojaznosti, genetike, lošeg držanja, kod žena je izraženiji problem sa opuštanjem kože, nego kod muškaraca.
Do opuštanja kože u ovom submentalnom delu, kao i na celom licu, dolazi sa starenjem, a menopauza je, takođe, kritičan period kada dolazi do hormonskopg disbalansa.
Sve to može da prouzrukuje nastanak podbratka, ali i da pogorša izgled postojećeg.

 

Kako ukloniti podbradak?

 

Danas postoji mnogo načina kako ukloniti podbradak. Mišić ispod brade – milohioideus gubi elastičnost prilikom starenja ili se to područije puni kada se osoba ugoji.
Ukoliko vam gubitak težine uz vežbanje i zdrava ishrana ne pomognu da izgubite podbradak, možete probati sa vežbanjem ili masiranjem koji mogu biti veoma delotvorni.
Međutim, ukoliko je vaš problem sa podbratkom genetski, kao što je već pomenuto, ove metode neće biti mnogo efikasne.

Gojaznost je jedan od glavnih uzroka podbradka. Dijeta koja naglašava zdravu ishranu i povećanu fizičku aktivnost može pomoći u skidanju viška kilograma, a samim tim će i lice i brada postati vitkiji.

Ishrana je glavni faktor za gubitak masti, bez obzira na kom delu tela se nalazi.

Dešava se da se nekim osobama prilikom gubljenja telesne težine olabavi, rastegne koža, što, složićete se, nije nimalo estetski.Ovaj problem se najčešće javlja na licu, vratu, rukama, stomaku i butinama.

Srećom, postoje vežbe koje mogu pomoći da se zategnu ove oblasti. Svaka vežba, osim što zateže kožu, učvršćuje i mišiće te zone tela, što doprinosi boljem izgledu.

Sve ove metode su veoma delotvorne kod osoba koje imaju dobar tonus kože, i tada estetska hirurška intervencija ili invazivan hemijski tretman neće biti potreban, međutim ukoliko to nije slučaj onda je uklanjanje podbradka moguće jedino kroz estetsku korekciju.

Danas postoji veliki broj tretmana za ovo područje, a u krajnjoj liniji i hirurška intervencija kojom se skine višak kože i masnoće ispod brade.

Masaža podbratka

 

Masaža, kao što je već poznato, može da pomogne pri izbacivanju suvišnih msti, tečnosti i toksina. S obzirom na to da je podbradak u stvari nakupljena mast u submentalnom delu, masaža može biti delotvorna prilikom eliminacije podbradka.

Za masažu će vam biti potrebno neko ulje, a preporučuje se ulje od pšeničnih klica, koje će vam pomoći da se otarasite dvostruke brade.

Svake večeri, pre spavanja lagano trljajte ulje pšeničnih klica oko područja brade i vrata. Potrudite se da masirate od dna vrata do brade, otprilike 15- 20 minuta. Ostavite ulje preko noći, a ako budete bili uporni, ubrzo ćete primetiti prve rezultate.

Takođe, masaža mlekom je delotvorna. Na isti način kao i sa uljem masirate vrat odozdo do brade. Bilo bi dobro to ponavljati dva puta dnevno, a još bolja kombinacija je kada se u mleko doda med, pa sa tom mešavinom masirate. Ova kombinacija meda i mleka jedelotvorna za zatezanje kože.

Na tržištu su se pojavili i masažeri za podbradak koji svojim vibriranjem doprinose zatezanju kože podbratka.

Maske za lice kao način kako ukloniti podbradak

 

Mnoge maske za lice mogu da pomognu da učvrste kožu i smanje izgled podbradka, a u kombinaciji sa vežbama i masažama mogu dovesti i do potpunog nestanka istog.

Glicerinske maske, maske od kafe ili zelenog čaja, kao i maska od belanca, meda i limunovog soka može da obezbedi smanjenje masnoće podbradka kod nekih ljudi.

Evo recepta za jednu delogtvornu masku:

  • 2 belanca
  • kašičica mleka
  • sok od 1 limuna

Pomešajte ove sastojke i masku nanesite na područije vrata, tj. podbratka. Ostavite oko 25-30 min., pa isperite toplom vodom.

Koristite ovu masku jednom dnevno, za što bolje rezultate.

Ova maska deluje tako što zateže kožu , a samim tim smanjuje podbradak.

Hirurgija-operacija podbradka

 

Kod nekih osoba je neophodna invazivna procedura kako bi se ukonio podbradak. Postoji nekoliko invazivnih tretmana za lečenje podbradka.

Mezoterapija podbratka

 

uklanjanje podbratka

 

Mezoterapija je minimalno invazivna metoda kojom se ubrizgavaju veoma male količine jedinjenja kojim se rastvaraju masnoće. Može da zahteva više od 100 injekcija kod nekih ljudi, pa sam proces može da traje i do 6 meseci. Možete imati do 6 tretmana, sa razmacima između od po mesec dana.
Od 2015. godine odobrena je deoksiholna kiselina (tretman ovom kiselinom se zove Kibella), a to je lek koji se koristi u vidu injekcije u mezoterapiji.

Deoksiholna kiselina pomaže apsorpciju masti u telu.

Ova kiselina je supstanca koju luči žučna kesa kada rastvara prehrambene masti.

Međutim, za ovaj tretman, kao i za ostale invazivne tretmane, potrebno je stučno lice, jer ako se uradi pogrešno može izazvati oštećenje nerava.

Liposkulptura

 

Liposkulptura je zapravo tretman kojim se vrši preoblikovanje lica, vrata i dekoltea, tako što se koriguje asimetrija, neravnine, duboke bore oko nosa i usana, kao i podebljavanje usana i jagodica sopstvenim masnim tkivom.

Ovaj tretman se vrši tako što se tankim kanilama “usisa” potrebna količina masti iz podbratka i nakon pripreme ubrizga na željeno mesto.

Lipostruktura ili lipoliza tretira  podbradak koristići toplotu iz lasera kako bi rastopila masnoću ili liposukciju, tj. usisavanje masti.

U većini slučajeva je potreban samo lokalni anestetik tokom ovog tretmana.
Međutim, ovaj tretman neće stvoriti veću elastičnost kože, ako je nema, samo će ukloniti mast.

Liposukcija podbradka

 

Ova procedura uklanja masnoću ispod kože i na taj način oblikuje
bradu i konturu vrata.

Liposukcija je zapravo najviše hirurška procedura jer jer se pravi mali rez na podbratku u koji se ubacije cev koja bukvalno isisava mast. Ovaj zahvat obično zahteva lokalnu anesteziju.

Lifting lica

 

Ova operacija omogućava uklanjanje masnoća, labave i opuštene kože oko brade i vrata, uključujući i podbradak. Većinom se radi u opštoj anesteziji, ali je moguće i u lokalnoj.

Podizanje vrata

 

Ovakve operacije, kojih ima različitih tipova, imaju za cilj da uklone višak opuštene kože ili zategnu mišiće vrata kako bi konture vrata i brade bile lepše. Često doktori kombinuju face lifting sa ovom procedurom, što je delotvornije, ali može prouzrokovati nelagodan, tesan osećaj u vratu nekoliko meseci.

Nakon svih ovih hirurških procedura propratne nus pojave su modrice i otoci narednih 10- 14 dana. Takođe, opšta anestezija za neke osobe predstavlja ozbiljan rizik, pogotovo ukoliko imju ozbiljne zdravstvene probleme.

Vežbe za podbradak

 

Postoji mnogo jednostavnih vežbi koje vam mogu pomoći za uklanjanje pobratka. Ove vežbe ciljaju na mišiće lica i vrata, jer rad ovih mišića može pomoći u sagorevanju masti u ovim oblastima.

Pre početka vežbanja treba zagrejti mišiće kako ne bi došlo do povrede.
Kako biste zagrejali vrat lagano okrećite glavu kružnim pokretima u smeru kretanja kazaljke na satu, a zatim okrenite smer.
Isti kružni pokreti se koriste za rastezanje čeljusti, tako što lagano produžite vilicu levo, zatim napred, desno, pa nazad, držeći svaku poziciju jednu do dve sekunde.
Tek nakon ovih vežbi zagrevanja su mišići spremni za vežbanje.

Evo nekoliko delotvornih vežbi:

Zviždanje na plafon

 

Sedite sa pravim leđima i opuštenim ramenima. Pogledajte u plafon sa nagnutom glavom, pa iz te pozicije napravite usnama položaj ko da ćete da zviždite. Usne treba da budu opuštene, ali dovoljno čvrsto držane da osećaju kontrakciju sa obe strane vrata.
u ovom položaju treba da budete 10-20 sekundi, a treba odraditi 10-ak ponavljanja.

Poljubi nebo

 

Vežba je slična prethodnoj, ali ima razlika.

Stojite uspravno sa opuštenim rukama i ramenima.Nagnite glavu da pogledate u plafon. Napućite usne kao da želite da poljubite nebo, trudeći se da vam usne budu napućene što dalje od lica.
Budite u ovom položaju 5-20 sekundi, pa se opustite. Radi se serija od 10-15 ponavljanja.

Stiskanje loptice

 

Za ovu vežbu vam je potrebna gumena loptica, otprilike veliučine kao teniska ili malo manja.
Stavite lopticu ispod brade dok ste u sedećem položaju sa opuštenim leđima i ramenima i gurate je bradom na dole. Ovo možete ponavljati od 10-30 puta tokom svakog sedenja.

 Zevanje lava

 

Svrha ove vežbe je da otvoritie usta široko, dok držite jezik isplaženim što je moguće dalje , poput zevanja lava. Ovo je odlična vežba za jačanje mnogih mišića na vratu, licu i bradi.
Prilikom rada ove vežbe mišići vrata, brade i vilice treba da se zategnu. Trajanje vežbe je oko 10-ak sekundi, a tzreba odraditi seriju od deset ponavljanja.

 Žvakanje žvakaće gume

 

I obično žvakanje žvakaće gume može da bude delotvorno prilikom uklanjanja podbradka.
Žvakanje je manja vežba za mišiće lica, posebno vilicu. Ova radnja može doprineti ukupnom gubitku masti u bradi iako to neće mnogo učiniti.

Krema za zatezanje podbratka

 

Postoji mnogo krema za tretiranje dvostruke brade. One se nanose na područje vrata i brade kako bi sakrile podbradak.
Sve one više- manje imaju učvršćujući efekat, odnosno zatežu submentalno područje. Takođe, neke od njih imaju efekat sagorevanja masnih naslaga koje se nalaze na tom području.

 

U odnosu na to šta uslovljava pojavu vašeg podbratka, odlčite se za odgovarajuću kremu ili gel.Ako je problem u nedostatku čvrstine i elastičnosti kože, onda je prirodna krema protiv bora dobar izbor.

Sve ove metode i tretmani su dostupni, tako da u zavisnosti od uzroka zbog kog imate problem sa podbratkom možete ga se rešiti na lakši ili teži način!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *