hijaluronska kiselina
Bore

Hijaluronska kiselina za lice: uloga i upotreba

Hijaluronska kiselina za lice učiniće pravo čudo za vašu kožu. Zato je sastojak mnogih proizvoda protiv bora. Otkrivamo vam tajnu njenog dejstva.

Starenje kože je prirodan proces i ne može se izbeći. U zavisnosti od ishrane, načina života i genetike, već u ranim tridesetim godinama možemo uočiti znakove starenja kože, a to su gubitak elastičnosti i volumena. Ono što možemo da uradimo je da ublažimo sam proces, tačnije da uklonimo posledice – sitne bore oko očiju i usana.

O hijaluronskoj kiselini se toliko priča. Na reklamama često čujemo da je sastojak mnogih krema za lice.

Reč „kiselina” u kremama za lice budi sumnju. Mnogima još nije jasno da li je u pitanju nekakva hemija, da li je ovaj preparat bezbedan i najbitnije da li je zaista delotvoran. Hajde da demistifikujemo ovaj pojam.

Šta je hijaluronska kiselina za lice?

 

Hijaluronska kiselina (hyaluronic acid) je bistra supstanca koju ljudski organizam sam proizvodi. Ima je u različitim tkivima poput kože, zglobovima, očnoj jabučici. Nazivaju je prirodnim lubrikantom, pošto zadržava vlažnost, elastičnost i fleksibilnost tkiva. Najviše je ima u koži i zato nam je važna, jer održava zategnut i zdrav izgled kože.

Gotovo 50% ukupne količine hijaluronske kiseline u telu nalazi se u koži.

Posebno je zastupljena u dubljim slojevima kože, ali je ima i na površini. Mlada koža ima visok procenat hijaluronske kiseline, pa je  mekana na dodir i izgleda zdravo i zategnuto. Starija koža je suva, ispucala i izgleda beživotno.

Da biste to sprečili, saznajte zašto je važno da na vreme počnete da nadoknađujete nedostatak hijaluronske kiseline u organizmu. Postoji više načina da to uradite. Neki bole, neki ne!

Lila je izabrala bezbolnu i prirodnu varijantu. Rezultati se baš vide. Lice je jedrije, mladolikije, zategnuto ,bore su se ispeglale, podočnjaci nestali. Šta joj je pomoglo, pročitajte u njenom ličnom iskustvu koje se nalazi na ovom linku:https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

U čemu je, zapravo, tajna nege sa hijaluronskom kiselinom?

Nastavite da čitate i dobićete odgovore.

Prednosti hijaluronske kiseline za lice

 

Bitno svojstvo hijaluronske kiseline je da vezuje molekule vode, i na taj način povećava hidrataciju kože.

Ona ima specifičnu sposobnost da vezuje vodu , čak i do 1000 puta više od svoje sopstvene težine . Možete da je zamislite kao sunđer, koji upija i zadržava vod. Zadržava i kolagen, neophodan sastojak za lepu i negovanu kožu lica. Na taj način koža deluje hidriarno i jedro i tako hijaluronska kiselina pomaže u procesu uklanjanja bora sa lica.

hijaluronska kiselina prednosti

Kako se rezerve hijaluronske kiseline troše, potreban je dodatni unos u organizam da bi se zadržala svežina lica. Zato su danas stvoreni mnogi anti- age preparati i kreme protiv bora. Svi oni kao glavni sastojak imaju u sebi hijaluronsku kiselinu koja smanjuje znakove starenja na licu tako što koži obezbeđuje prekopotrebnu vlagu.

Čista hijaluronska kiselina kada se nanosi lokalno na kožu lica ima vrlo malo dejstvo. Zato se lokalno najviše primenjuje so hijaluronske kiseline, natrijum hijaluronat, koji je i te kako efikasan, pogotovo ako se pravilno iskombinuje sa drugim sastojcima. Njega ćete naći u mnogim proizvodima za negu kože lica.  To mogu biti:

  •  kreme sa hijaluronskom kiselinom
  • ampule na bazi hijaluronske kiseline
  •  serumi sa hijaluronskom kiselinom
  •  hijaluronski fileri
  • hijaluronska kiselina u prahu

Krema sa hijaluronskom kiselinom za lice

 

Niko ne želi da ima suvu, dehidriranu kožu pre vremena.

Prva pomoć za lice mogu biti kreme na bazi hijaluronske kiseline za lice. Ove kreme vezuju vodu i učiniće čudo kada je hidratacija kože u pitanju.

Kad kupujete kreme za lice, vodite računa da ostali sastojci takođe budu prirodni i da ne štete vašoj koži. Svaka dobra krema za lice treba da obiluje vitaminima, mineralima i drugim lekovitim biljkama.

Hijaluronska kiselina za lice ispoljava antioksidativna dejstva, odnosno štiti kožu od slobodnih radikala. Oni su glavni uzročnici starenja kože. Kada birate kremu za sebe, takođe vodite računa o starosnoj dobi.

Važno je i da ispoštujete biološki sat svoje kože.

Nega kože u tridesetim, pedesetim i sedamdesetim se razlikuje. Količina hijalurona će zavisiti od godina u kojima se nalazite. Možda ćete primetiti kako određene kreme sa hijaluronskom kiselinom, više nisu dovoljne za potrebe vaše kože. Neka vas to ne brine. Pratite  stanje vaše kože i u skladu sa tim pružajte joj dovoljnu hidarataciju. Ponekad će vam biti potreban savet kozmetičara.

Jeste li probali ampule hijaluronske kiseline?

Hijaluronska kiselina za lice u ampulama

 

Ako vam kreme sa hijaluronskom kiselinom nisu dovoljne, možete da probate ampule hijaluronske kiseline. One se ciljano nanose na već vidljive bore.

U pitanju je tečnost visoko koncentrovana hijaluronskom kiselinom.

U zavisnosti od proizvođača, ampule je potrebno koristiti duže, minimum sedam dana. Ovu seriju treba ponavljati tri puta godišnje, nikako češće jer može doći do suprotnog efekta. Svakako ne želite da dodatno isušite i iziritirate kožu lica.

Ampule se nanose na čisto i osveženo lice. 

Prstima tapkajte sadržaj ampule, blago masirajući kožu. Videćete da koža vrlo lepo upija sadržaj. Ostavite da deluje nekoliko minuta, a potom nanesite neku prirodnu kremu za hidrataciju kože lica. Ampule hijaluronske kiseline može da nanese i kozmetičar, ručno ili uz pomoć aparata.

A, jeste li čule za hijaluronski serum, po mišljenju mnogih – magiju u bočici?

Hijaluronska kiselina – serum

 

Kada imate već izražene duboke bore na licu, kozmetičar vam može preporučiti serum hijaluronske kiseline.

Ovaj preparat nazivaju još i „koncentrat mladosti”.

Oni se obično prodaju u malim bočicama sa pipetom. Možete pomisliti da plaćate veliku količinu novca za tako malo proizvoda, ali varate se. Bočica će vam se višestruko isplatiti. Serumi su prepuni prirodnih sastojaka i visoko koncentrovane hijaluronske kiseline. Količina koja se nanosi na kožu lica je svega nekoliko kapi.

Korisnici seruma za lice sa hijaluronskom kiselinom tvrde da su efekti odmah vidljivi na koži. Koža mnogo brže upija serum od kreme za lice.  Lakši su za kožu, jer ne sadrže ulja koja stvaraju osećaj težine i masnoće na licu.

Serum  protiv bora se nanosi na prethodno očišćeno lice. Najbolje je naneti ga uveče. Lice će imati dovoljno vremena da upije sve hranjive sastojke. Par kapi seruma ostavite da deluju dvadesetak minuta i to je sve. Što pre počnete sa upotrebom seruma za lice, vaša koža će vam biti zahvalna.

Najbolji serumi sa hijaluronskom kiselinom su: Revox B77, La roche posay Hyalu B5, Q&A facial serum.

Injekcije hijaluronske kiseline za lice

 

Kada je stvar uzela maha i kada su bore već vidljive, a želite brzo i efikasno rešenje, to mogu biti hijaluronski fileri. Injekcije hijaluronske kiseline sve češći su izbor velikog broja dama, ali i muškaraca.

Zašto je to tako?

Prvo, hijaluronski fileri su postali dostupni sve većem broju ljudi. Ordinacije u kojima možete obaviti tretman postoje u svakom većem gradu.

Drugo, cene su sve pristupačnije. Nekada su ove korekcije bile jako skupe. Danas, ubrizgavanje hijaluronskog filera u usne, jagodice, uklanjanje podočnjaka ili korekcija nosa, kreću se oko dvesta evra pojedinačno. Iste cene važe i kada je uklanjanje bora u pitanju.

Ako se odlučite na ovaj korak i rešite da bore popunjavate hijaluronskim filerima, važno je da se raspitate o salonu ili ordinaciji i rezultatima njegovog rada, kao i o kvalitetu materijala koji koristi. Loše odrađena intervencija, može da vam nanese više štete nego koristi.

Tretman hijaluronskim filerima se izvodi uz pomoć male, tanke igle i injekcije. Pre ubrizgavanja filera kozmetičari se uglavnom odlučuju da primene i blagi anestetik, da bi cela procedura bila bezbolna. Hijaluron se nanosi ispod kože.

U zavisnosti od želja klijenata, na tržištu postoje različite vrste hijaluronskih filera.

Hijaluronska kiselina kojom se popunjavaju bore ili koriguje lice nije ista.

Tretman hijaluronom traje od 20 do 60 minuta i odmah nakon tretmana možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima. Rezultati se najčešće vide odmah. Ponekad je moguća pojava prolaznog crvenila ili manjeg otoka. Neka vas to ne brine. Otok i crvenilo se brzo povlače.

Koliko traju efekti hijaluronskih filera zavisi od količine koju ste uneli, brzine kojom vaš organizam prirodno razgrađuje hijaluronsku kiselinu. Efekti nisu trajni i tretman ćete morati da ponovite već za nekih šest meseci.

U prodaji se može naći prah hijaluronske kiseline. Za šta se on najčešće koristi?

Hajde da saznamo.

Hijaluronska kiselina u prahu

 

Prah hijaluronske kiseline je zapravo so natrijum hijaluronat. Osim u kozmetičke svrhe, koristi se i za proizvodnju tečnosti koje služe za podmazivanje zglobova, kao i za proizvodnju kapi za oči. Ovde takođe do izražaja dolaze hidratantne vrednosti hijaluronske kiseline.

U prodaji se mogu naći i kapsule natrijum hijaluronata koji se koristi kao dodatak ishrani. Možete ih naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane ili na internetu. Ove tablete povoljno utiču na celokupan metabolizam. Do kože bez bora možete doći i na ovaj način, oralnom upotrebom hijaluronske kiseline.

Ako ste skeptik prema tabletama i ne želite da unosite veštačkim putem hijaluron, u nastavku ćete saznati koja hrana je pravi izvor hijaluronske kiseline.

Maska sa hijaluronskom kiselinom za lice

 

Razni proizvođači, poput Garniera, Nivea ili lanca Lilly, u svojoj paleti ponuda imaju i hranjive maske na bazi hijaluronske kiseline za lice. One mogu da budu super rešenje ako posle napornog dana želite da otklonite tragove umora, sitne bore oko očiju i usana.

Kako se koriste?

Maske su uglavnom u papirnatoj maramici koju jednostavno nanesete na lice. One unapred imaju otvore za usta i oči. Kada ste masku naneli, sačekate da jednostavno deluje nekih 20 – ak minuta. To je sva mudrost koja vam je potrebna, a rezultati su trenutni i odmah vidljivi. Osveženo lice bez bora.

Ipak, ove maske ne bi trebalo koristiti stalno. Jednom nedeljno je sasvim dovoljno da pružite koži malo jači tretman nego inače.

Ako ipak pripadate onima koji vole da eksperimentišu kod kuće, zašto da ne napravite same masku sa hijaluronskom kiselinom?

Ako želite da imate zdravu i zategnutu kožu bez bora, probajte masku na bazi kivija i meda, koju ćete obogatiti sa pola kašičice natrijum hijaluronata u prahu. Vitamin C iz kivija, antioksidansi iz meda i hijaluronska kiselina, osvežiće površinski sloj kože lica.

Ako nemate kivi, probajte umesto njega da sa medom i prahom pomešate banane. One obiluju kalijumom, odličnim saveznikom za svež izgled kože.

Svi preparati na bazi hijaluronske kiseline, pa i domaće maske se nanose na suvu i prethodno očišćenu kožu. Ako želimo da koža što bolje upije hranjive sastojke, moramo da joj obezbedimo najbolje uslove. Zato je čišćenje lica uvek prvi korak u nezi kože.

Ishranom do hijaluronske kiseline

 

Često zanemarujemo da se na kožu spolja, odražava i hrana koju unosimo iznutra. Zdrava ishrana, toliko puta pominjana, ali uvek kao tema aktuelna.

U kojoj hrani ima hijaluronske kiseline?

Tužna vest za sve vegeterijance i vegane, hrana koja obiluje hijaluronskom kiselinom je uglavnom životinjskog porekla. Na vašem meniju bi trebalo da se nalaz pileće čorbice sa  kožicama, hrskavicom i zglobovima. U njima se nalazi velika količina i kolagena i elastina. Pihtije, nekima omiljeno predjelo, obiluju želatinom, pa i hijaluronskom kiselinom. Setite se toga kada sledeći put preskočite ovu domaću poslasticu.

Za one koji ne vole meso, tu su i sve vrste zeleniša, poput spanaća, zelja ili kelja. Zeleno povrće obiluje vitaminima i mineralima neophodnih za stvaranje hijaluronske kiseline. Minerali magnezijum i cink, igraju značajnu ulogu kada je stvaranje hijaluronske kiseline u pitanju.

Ne zanemarujte sveže voće i povrće. Vitamini su takođe bitni kada je stvaranje hijaluronske kiseline u pitanju. Agrumi su posebno bogati vitaminima. Neka se na vašem stolu uvek nalaze limun, narandže, banane ili kivi. Ako želite da osnažite svoj organizam i da pospešite stvaranje hijaluronske kiseline, unosite vitamine. Vitamin C je vaš saveznik i u očuvanju mladalačkog izgleda kože.

Ne zaboravite i korenske biljke, poput šargarepe, krompira, cvekle. Šargarepa je bogata vitaminom A i karotenom, tako da se preporučuje za kožu. Neizostavni je deo svih krema i ulja za sunčanje.

A sad, dobra vest za sve one koji vole crno vino! Crno vino vam može pomoći da izgledate mlađe. Ono obiluje fitoestrogenima koji imaju ulogu u stvaranju hijaluronske kiseline. Ako ste ljubitelj alkohola, samo bez preterivanja. Jedna čaša posle ručka, sasvim dovoljno!

Hijaluronska kiselina za lice – da ili ne?

 

hijaluronska kiselina za lice

 

Naš odgovor je apsolutno – da!

Kao i u svemu drugom, i u ovome ne treba preterivati, pogotovo ne sa hijaluronskim filerima. U konsultaciji sa lekarom, stručnim osobljem odaberite količinu koja vam je potrebna za željeni rezultat.

Nije poenta hijaluronskih filera da njima menjate lični opis, već da isključivo vršite blage korekcije na licu. Ona služi ulepšavanju i podmlađivanju, kao i uklanjanju nedostataka. Ožiljci od akni se uz pomoć hijaluronske kiseline isto mogu tretirati. Kao i u svemu drugom, treba imati meru.

Isto je i sa kožom lica i borama. Verujem da malo ko teži izveštačenom izgledu i koži koja se ne pomera. Povremeno osvežavanje lica nekim vidom hijaluronske kiseline, danas je stvar lične higijene.

Ne bi trebalo da budete nepoverljivi prema hijaluronu. Nadam se da je ovaj tekst pomogao da shvatite da je u pitanju prirodan preparat, potpuno bezbedan za upotrebu i da treba da bude na vašoj polici sa kozmetikom.

Na vama je samo da odlučite da li ćete prihvatiti starenje kao takvo ili ćete otkriti čari kozmetike i estetike i uzivati u njenom razvitku u poslednjih par decenija. Hijaluronska kiselina tu zauzima važno, ako ne i vodeće mesto!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *