dermatolog ili kozmetičar
Nega kože

Dermatolog ili kozmetičar – ko vam treba?

Dermatolog ili kozmetičar – koje su razlike, kada i kome treba da se obratite i za koji problem? Ako ste u nedoumuci, pročitajte ovaj tekst.

Šta radi dermatolog?

 

Dermatolog je lekar koji se bavi granom medicine orijentisanom na stanja i probleme kože. Neretko pored kože rešavaju i kozmetičke probleme sa kosom i noktima.

Da li ste znali da je koža naš najveći organ? Ona nas štiti, reguliše temperaturu tela i javlja različite informacije o stanju našeg zdravlja. Zato je potreban poseban specijalista koji će se starati o zdravlju same kože, kada ona ima toliko važnu ulogu u očuvanju zdravog organizma!

 

dermatolog

 

Dermatologija se kao nauka, deli na 3 različite sfere:

Estetska dermatologija

 

Ova grana se bavi problemima koji mogu uticati na spoljašnji izgled osobe. Tu se na primer mogu naći hiperpigmentacija, bore na licu ili vratu, bradavice, znakovi starenja kože uopšte ili problemi sa kosom. Većina dermatologa je obučena i da se bavi tretmanima poput ubrizgavanje filera, lasersko uklanjanje nesavršenosti, botoks, hemijski pilinzi ili čak zatezanje lica COG nitima.

Medicinska deramtologija

 

U ovoj sferi dermatologije cilj je dijagnostika i lečenje stanja i bolesti kože. Najčešći problemi su rozacea, akne, psorijaza, različiti osipi i slično. Dermatolog može pregledom kože, kose ili noktiju da prepozna i primeti i druga oboljneja i da zatim uputi na pravog specijalistu koji će problem i lečiti.

Hirurška dermatologija

 

Znate kako nekada neko spomene da je uklonio mladež sa kože ili bradavice? To radi dermatolog u ovoj grani medicine. On može da uklanja i hirurški poravlja neke sitnije probleme na koži, ili uzima uzorke za biopsiju, ali kada su u pitanju veći problemi poput karcinoma ili uklanjanja cisti tu mora da se na dermatologiju doda i specijalizacija iz hirurgije.

Šta radi kozmetičar?

 

Sigurno svi znamo, makar u osnovi, šta je posao kozmetičara i posetili smo nekada makar jednog.

Posao kozmetičara podrazumeva negu kože, kose ili noktiju ali na drugačiji način od dermatologa. Kozmetičar je tu da na neinvazivne načine i posebnim tretmanima neguje izgled, ali bez sečenja, ubrizgavanja ili drugih invazivnih metoda.

Kozmetičar može da bude bilo koja osoba koja je prošla obuku za određene tretmane, ali nije medicinski radnik.

Imajte na umu da ste najbolji kozmetičar svoje kože prvenstveno vi sami. Ono što vi svojim svakodnevnim postupcima učinite svojoj koži, mnogo ima veći značaj od onoga što povremeni odlasci kod kozmetičara mogu da učine. Marija se uverila u to. Dok nije uzela stvar u svoje ruke i našla prava sredstva, nije uspevala da se reši bubuljica. Danas ima besprekorno čisto lice. Zahvaljući čemu i kako i vi možete sami da dovedete lice u red? Saznajte iz njenog ličnog iskustva koje se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Tretmani koje kozmetičari rade su na primer:

Kozmetički tretmani čišćenja lica

 

Kod dubinskog čišćenja lica kozmetičar prvo čisti kožu, otvara pore, može ili ne mora da cedi bubuljice i mitisere, zadim hidrira, zatvara pore i često se iskoristi i neka negujuća maska za lice. Naravno, tretmani se razlikuju od tipa kože, eventualnih problema ili potreba klijenta.

Anti akne tretmani

 

Tretmani za lice protiv akni namenjeni su uklanjanju bubuljica i njihovih tragova, onda kada se ustanovi da su one kozmetički problem i da površinski tretmani mogu da budu rešenje .

Uglavnom se odnose na čišćenje pora, smanjenje masnoće lica, komedoekspresiju ili razne maske i pilinge.

Saznajte više o tretmanima protiv akni.

Anti age tretmani

 

Tretmani podmlađivanja lica kod kozmetičara podrazumevaju piling, različite serume za hidrataciju i zatezanje kože, masažu lica rolerima ili ručno, neku vrstu maske ili kavijara za hidrataciju i revitalizaciju kože. Što se tiče ozbiljnijih tretmana koji podrazumevaju hemijske pilinge, filere, rad laserom ili ugradnju niti pod kožu, potrebne su posebne sertifikacije ili dermatološko obrazovanje. 

 Kozmetički tretmani kože tela

 

Ovakvi tretmani često podrazumevaju masaže, anti celulit tretmane, negu kože stopala, čak i depilacije. Ponekada se koriste posebni aparati ili dodaci za koje je potrebna dodatna obuka poput lasera, vakum tretmana, električne turpije i masažeri.

Tretmani noktiju i kose

 

Ove tretmane ćete sigurno naći u svakom kozmetičkom salonu iako oni zapravo imaju svoju posebnu granu pod frizerima i manikirskim tehničarima. Tretmani nege noktiju podrazumevaju manikir, pedikir, i negovanje na različite načine, ali za medicinski pedikir ili manikir je ipak potrebna posebna licenca ili obrazovanje dermatologa. Što se nege kose tiče, tretmani podrazumevaju masaže glave, posebne maske, nanošenje ampula za kosu ili friziranje (šišanje, farbanje, keratin..) Kada je problem sa kožom glave odnosno skalpom ozbiljan, potrebna je prvo dijagnoza, a zatim i lečenje, tu je od pomoći lekar odnosno dermatolog, a ne kozmetičar – frizer.

Razlike i sličnosti kozmetičara i dermatologa

 

Glavna razlika između kozmetičara i dermatologa jeste u tome što jedan dijagnostifikuje i leči, a drugi neguje i popravlja probleme na kože ili kosi i noktima.

Međutim, to im je i spona, jer svaki dermatolog kada prepozna i zaleči problem treba dalje da uputi klijenta na dobrog kozmetičara koji će dalje na pravi način negovati i poptomoći lečenje problema. Isto tako i svaki kozmetičar kada prepozna ozbiljniji problem treba da preporuči i uputi na dobrog dermatologa koji će dati dijagnozu i pravu terapiju da bi se problem stvarno i pravilno rešio.

I kozmetičar i dermatolog rade u službi boljeg zdravlja kože kose ili noktiju i pomažu da naučimo i prihvatimo da je prava nega uvek najbolje rešenje!

Kada se obratiti dermatologu?

 

Dermatolog je osoba kojoj treba da se obratite kada primetite bilo kakvu promenu na koži lica ili tela koja je nova i ne izgleda normalno.

Šta to znači?

To znači da ne idete kod dermatologa ako vam izađe jedna bubuljica na bradi, već ako se javi više njih od jednom na većoj površini lica i nikako ne pročaze. Ili ako se pojavi mladež na telu koji je definsanog oblika i normalne boje, ali ako je taman ili crven, boli vas, otiče – pravac kod lekara. Znači svaka neuobičajena pojava na koži koja vam je sumnjiva zahteva pregled kod dermatologa.

Dermatologu se takođe obraćate i kada više niste zadovoljni svojim izgledom, i želite da ublažite tragove starenja. Na primer javljaju vam se tamni podočnjaci ili spušteni kapci na očima, bore oko usana su postale jako izražene ili generalno opuštanje kože lica vam sve više smeta – obratite se prvo dermatologu a on će vas dalje uputiti na prave osobe i tretmane ili intervencije. Naravno, možete se obratiti, u slučaju ovakvih problema i estetskom hirurgu, ali važno je da su osobe medicinskog obrazovanja i visokog stepena stručnosti!

Dermatolog je tu i za promene ka koži glave i kosi poput velike peruti, ranica na glavi, bubuljica u kosi, alopecije ili promena na noktima ruku i nogu. On će najbolje ustanoviti problem i preporučiti terapiju.

Kada se obratiti kozmetičaru?

 

Kozmetičaru se možete obratiti kada god želite.

Zapravo nije loše postiti pravog i dobro sertifikovanog kozmetičara i kada nemate nikakve probleme sa kožom. Oni će vam temeljno očistiti lice, preporučiti i iskoristiti neke od maski ili krema pa i tretmana LED svetlima, posebnim serumima i maskama. Ovakvi tretmani pored toga što će imati dejstva na kožu mogu i da vas relaksiraju i otklone stres. Isto je i što se tiče tretmana noktiju i kose, možete ih raditi bez obzira na to da li problem postoji, ili samo želite malo ulepšavanja i nege za sebe.

 

kozmetičar

 

Možete se obratiti kozmetičaru i kada vam se jave sporadične bubuljice na licu ili vam smetaju bore. Oni će svojim tretmanima pokušati da ublaže stanje i poprave situaciju. Ono što je u stvari najvažnije jeste da prvo sazanate sve o kozmetičaru kojeg birate, da proverite sertifikate i uverite se da je u pitanju stručnjak iz svoje oblasti posla. Tako ćete sprečiti bilo kakve probleme koji mogu da se jave i znaćete da ste u sigurnim rukama.

Šta možemo da uradimo sami pre kozmetičara ili dermatologa

 

Postoje neki koraci u negovanju i prevenciji problema sa kožom lica, tela ili kose i noktiju koje možemo da uradimo sami:

Pravilna nega i higijena ako imate kožu sklonu bubuljicama

 

Prvo i pre svega jeste da vaša higijena kože lica i ostalih delova tela mora da bude pravilna. Džaba sve terapije i svi kozmetički tretmani ako se higijena ne izvodi pravilno.

Šta to znači?

To znači da umivanje na primer, mora da bude pravilno i više puta dnevno. Potrebno je da na osnovu tipa kože izaberete sredstvo za umivanje i izbegavate obične sapune jer isušuju kožu. To isušivanje kože može imati kontra efekat, jer koža koja je suva proizvodi više sebuma i samim tim postaje masnija.

Zatim, nakon umivanja treba očistiti lice dobrim losionom za lice koji će sprečiti nagomilavanje prljavštine u porama, a samim tim i nastanak bubuljica. Nakon toga bi bilo najbolje pozabaviti se nepravilnostima na koži poput mitisera i akni uz dobar gel na prirodnoj bazi koji će ih smanjiti i sprečiti da se ponovo javljaju.

Gel za bubuljice bi trebao da bude prirodan i da pomaže dezinfekciji, oporavku i zarastanju kože gde je bubuljica, i da spreči da se one ponove jave. Važno je nanositi ga više puta dnevno na regiju zahvaćenu bubuljicama.

 

 

Još jedna važna stvar je i dobar peškir za lice koji obavezno mora biti čist!

I na kraju hidratacija! Dobra krema svaki dan makar ujutru i uveče će oporaviti kožu, smanjiti bore i linije na licu i hidrirati kožu pravilno. Nakon toga možete nanositi šminku ili šta već podrazumeva vaša svakodnevna rutina.

Ovakvo negovanje i higijena će sigurno smanjiti i sprečiti probleme koji se mogu javiti na licu, ali i pomoći da koža ostane zdrava. 

Pročitajte više o pravilnoj higijeni lica.

Higijena i nega lica protiv starenja

 

Ok, starenje je nešto što se dešava hteli mi to ili ne, ali to ne znači da ne moramo malo da se pozabavimo dobrom negom pa to smanjimo.

Pre svega pravilna anti age nega treba da krene poprilično rano, najbolje pre prvih bora – znači nege u 20im godinama.

Nega lica protiv starenja bi trebala da podrazumeva dobru hidrataciju više puta dnevno, često kreme sa UV zaštitom i naravno kreme protiv bora kao i povremene masaže lica ili neku provereno dobru masku. Najbitnija stavka je zapravo krema protiv starenja odnosno protiv bora, opuštanja kože i podočnjaka.

Dobra krema treba da ima prirodne sastojke, mora da deluje na stvaranje ali i čuvanje kolagena u koži!

Ona treba i da deluje na jačanje ćelija i poboljšavanje cirkulacije u koži. Ovo je važno zato što cirkulacijom smanjuje otečenost lica, podočnjake i preventira kasnije opuštanje obraza ili kože na vilici. Prirodni elementi u kremama znače da preko kože nećete ubacivati kozmetičke toksine u organizam. Na taj način ćete i izbeći pogoršanje stanja kože. Bustovanje kolagena u ćelijama znači da će koža biti jedra i elastična uprkos godinama koje prolaze.

Pravilna nega kože da bi se smanjile bore je najbolja opcija! Ona nije invazivna, nema filera, sečenja ili oporavka, a daje odlične rezultate na duge staze.

Potrebno je da svako jutro i veče ispratite rutinu čišćenja lica i zatim nanesete pravu kremu i to je to. Čak i maske za lice možete napraviti sami. Dovoljno je da nanesete prirodnu kremu za bore na lice u debljem sloju i prekrijete lice dobro ohlađenom tkaninom ili pamučnom maramicom. Krema će odraditi svoje, a hladna tkanina će podstaći cirkulaciju, upijanje sastojaka iz kreme i pomoćiće da koža vrati svoj sjaj!

Dobrom negom lica i pravilnom higijenom smanjićete potrebe da posetite dermatologa, a kozmetičar može da vam bude dovoljna i jednom mesečno, čisto da bi malo relaksirali svoju kožu i doprineli opštem osećaju lepote i nege.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *