peškir za lice
Nega kože

Izaberite pravi peškir za lice!

Kakav treba da bude dobar peškir za lice da bi bili sigurni da će vam koža uvek biti čista i zdrava? Istražili smo ovu temu i prenosimo vam baš sve o tome.

Zašto je zapravo važno da imate pravi peškir za lice i da li ste znali koliku ulogu on ima u pravilnoj higijeni kože? Hajde da vidimo o čemu se radi.

Kakav peškir za lice odabrati?

 

Sigurno ste mislili da peškir i nema neku ulogu u higijeni lica, dovoljno je samo da je čist i mekan i to je to. Međutim, to i nije baš tako!

Peškiri za lice moraju da budu od određenog materijala, ne preterano grubi ali ni previše mekani i trebali bi da imaju dobru upijajuću moć.

Sve ove stavke su važne, jer džaba ste se trudili da pratite rutinu čišćenja lica sa raznim preparatima, ako na kraju peškir nije odgovarajući. Evo kakve sve možete naći i koji od njih su najbolji. Prvo ćemo se pozabaviti stavkom da postoje peškiri za pranje lica i za brisanje, ali i oni koji su jednokratni i višekratni.

Peškir za pranje lica

 

Ovo su zapravo svojevrsna pomagala pri umivanju. Mogu biti višekratni ili jednokratni i u odnosu na to su različitih materijala. Jednokratni su zapravo nešto poput čvršćih i gušćih maramica, i prave se od različitih materijala ali najpreporučljivije su one od bambusovih vlakana koje su biorazgradive.

Višekratni peškiri za pranje lica su obično pamučni, gustih vlakana i čupica na površini da bi vršili i blagi piling lica u toku umivanja. Postoje i mikrofiber peškiri za umivanje koji se odlikuju brzim sušenjem i antibakterijskim svojstvima.

Kada birate peškir za pranje lica važno je da on ne zadržava vlagu već da se brzo suši da bi izbegli stvaranje bakterija i mikroba koji se kasnije prenose na lice.

Pored toga je važno da temeljno čiste lice i uklanjaju slojeve mrtvih ćelija kože da bi se pore otvorile i da bi se sprečio nastanak bubuljica.

Što se tiče izbora između jednokratnih i višekratnih, i jedni i drugi su dobri, ali jednokratni mogu biti skuplji. Važno je da su od prirodnih vlakana, biorazgradivi i da ne sadrže plastiku.

Peškiri za brisanje lica

 

Kada su peškiri za brisanje lica u pitanju i tu imamo opciju za višekratne i jednokratne, ali najvažnije je da dobro suše lice. Kada peškir nakon umivanja ostavlja tragove vlage na koži znači da ima slabu upijajuću moć, a to dalje može da oteža nanošenje kreme za lice ili preparata za bubuljice. Pored toga, višak vlage u pregibima lica može da stvara optimalno tlo za razmnožavanje bakterija i pojavu akni i bubuljica.

 

peškiri za brisanje lica

 

Znači peškir za brisanje bi trebao dobro da upija vlagu, ali i da masira lice i kožu. Na taj način podstakne cirkulaciju i ukloni zaostale naslage masnoće i odbačenih ćelija sa kože. To znači da ne sme da bude previše mekan, ali nikako ne sme da bude grub. 

Grub peškir na koži lica koja je osetljiva i nežna može da izazove iritacije. Na koži sklonoj aknama gruba vlakna mogu da pospeše upalu i bol kao i crvenilo na licu.

 

Koliko bubuljice i akne mogu da naruše sliku o sebi ali da budu bolne zna Jovana, ali zna i kako da se sa njima izborite! Ona je prošlo to gadno iskustvo – od bubuljičave kože do lepog i čistog lica. Ni slutila nije kako lako može da ih se reši. I vi možete isto imati lice bez bubuljica ako probate njen način. Šta joj je pomoglo? Saznajte iz njene priče na ovom linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

 

Ok, znamo da imamo peškire za umivanje i brisanje, ali izbor se ne svodi samo na to. Na tržištu ima toliko izbora od raznih materijala da na kraju ne znamo koji bi bio najbolji za naše lice! Evo šta sve možete da nađete kada su peškiri za lice u pitanju i koje su njihove prednosti ali i mane.

Pamučni peškiri za lice

 

Pamuk je verovatno najšire rasprostranjen materijal za tkanine, i to nije slučajno. Pored toga što je u pitanju prirodni materijal, on je mekan, ima odličnu upijajuću moć i ne šteti koži. Pamučni peškiri za lice su posebno dobri jer imaju veliki broj usko tkanih vlakana i čupica koje su nežne ali ipak skidaju sve zaostale nečistoće sa kože.

 

 

Najpopularniji su trenutno peškiri za lice od turskog pamuka, koji je dostigao svetsku popularnost zbog svog kvaliteta. Iako su vrlo popularni nisu mnogo skupi, barem kada su višekratne varijante u pitanju. Jednokratne tkanine za brisanje na bazi pamučnih vlakana su teške za pronaći, ima ih oko 20 u pakovanju i skuplja su varijanta na duže staze.

Pamučni peškirići za lice su obično manjeg formata i možete ih nabaviti u prodavnicama kozmetike, ali i prodavnicama kućnog tekstila šireg asortimana.

Postoje različite varijante pamučnih peškira za lice kao što su ekstra čupavi, pliš mekani ili oni srednje grubi.

  • Pliš mekani su kratkih vlakana koja su bukvalno poput pliša, ali osim mekoće ne pružaju mnogo toga pride.
  • Ekstra flufy ili čupavi i meki peškiri su teški za sušenje i čupice se često izvlače u toku pranja ili sušenja.
  • Srednje grubi peškiri su ok za povremeno korišćenje, ali nikako za svakodnevno brisanje lica.

Najbolje tražiti one regularne natural pamučne peškire za lice koje možete koristiti svakodnevno.

Frotirski peškiri za lice

 

Frotir je zapravo pamučni materijal ali je tkanje drugačije. Kod peškira one čupice koje spominjemo su obično rasečene petlje koje stvaraju čupkasta mekana vlakna koja svi volimo. Kod frotira te petlje od tkanja nisu presečene pa su stoga malo manje mekani i čupavi, ali imaju odličnu upijajuću moć i lakše se suše.

 

peškiri za lice

 

Ipak, frotirne peškire za lice treba koristiti nešto ređe, pogotovo ako imate osetljivu kožu sklonu bubuljicama i crvenilu. Na drugu stranu, on je odličan kao povremeni dodatni piling nakon pranja lica. Pogotovo ako čistite lice parom, pa se nečistoće oslobode i mrtve ćelije kože otpuste. Tada ih ovaj peškir sve uklanja svojom malo grubljim teksturom.

Možete ih naći u prodavnicama kućnog tekstila ili u specijalizovanim prodavnicama kozmetike i nege lica.

Mikrofiber peškiri sa antibakterijskim svojstvima

 

Mikrofiber je tkanina napravljena od veštačkih materijala koji su toliko tanki da mogu biti prečnika manjeg od vlasi kose. Od tih vlakana se tka materijala koji je posebno mekan, ali ima i izuzetnu upijajuću moć i neverovatno brzo se suše.

Peškiri od mikrofibera se smatraju vrlo povoljnim za lice jer se na njihovoj površini ne razmnožavaju bakterije.

Zapravo, u tkanju ovakvih peškira se nalaze mikro šupljine u kojima se talože nečistoće ali one ne dospevaju na površinu peškira i ne raznose se po koži. To znači da će pokupiti nečistoće nakon umivanja ali se one neće preneti dalje na kožu tokom brisanja. Zato se smatra da su ovi peškiri i antibakterijski iako oni zapravo nemaju svojstva uništavanja bakterija i mikroba.

Ove peškire možete pronaći u specijalizovanim prodavnicama ili u online prodaji.

Bambusovi peškiri za lice

 

Peškiri od bambusovih vlakana za lice su trenutno jedni od najpopularnijih na svetu. Za to ima više razloga, a jedan od njih je da čak 70% bakterija koje dospeju na ovakve peškire prirodno odumru.

Tkanine od bambusovih vlakana su potpuno prirodne, nisu hemijski tretirane i otporne su na habanje.

Dodatni plus je i što peškiri od bambusa imaju sjaj u tkanini jer su vlakna svilenkaste teksture dok je pamuk matiran.

Iskustva korisnika bambusovih peškira su mahom pozitivna, pogotovo zato što su izuzetno mekani, lako se peru i suše i prate ekološke smernice jer su 100% biorazgradivi. Čak i jednokratne bambusove tkanine za pranje lica se lako razgrađuju i mogu se koristiti i za kompost.

Peškire od bambusa za lice možete pronaći u prodavnicama kućnog tekstila ali i u online prodaji i srećom više nisu dostupni samo u zemljama dalekog istoka, već širom sveta!

Kako brisati lice peškirom?

 

Kada izaberete peškir baš za vaš tip kože, važno je i da znate kako da ga koristite!

 Pre svega peškir koji koristite mora biti čist i samo vaš, znači ne delite ga sa ostalim ukućanima.

Zatim je važno da znate da se peškirom lice ne briše trljajući već tapkajući. Dakle vi zapravo tapkanjem pokupite ostatak vode i nečistoća sa lica.

Trljanje lica može da bude nežno i blago u svrhu dodatne eksfolijacije samo kada je koža prethodno pripremljena za to (sauna za lice, parenje kože…)

Kada obrišete lice peškirom na ovaj način i ono je suvo, možete dalje nastaviti sa svojom rutinom nege, bilo da je u pitanju stavljanje seruma za lice, dobre kreme ili gela za bubuljice.

Lice mora biti suvo da bi se neki preparati pravilno naneli i imali maksimalan učinak!

 

Koliko često treba menjati peškir za lice?

 

Što se tiče menjanja peškira za lice, kada govorimo o upotrebi, peškir se mora menjati svaki dan. Ili, ako ga ne menjate, onda mora biti pravilno opran i osušen svaki dan i biti čist za svaku upotrebu. 

Što se tiče menjanja peškira uopšte, najduže se preporučuje oko 2 godine, a zatim bi trebali uzeti nove. Ipak, u praksi, pamučni peškiri za lice koje koristimo se koriste godinama.

Najbolja preporuka jeste da se peškir za lice zameni novim onda kada postane grublji, a to se dešava nakon godinu ili dve.

I tada ga ne morate baciti već nameniti za nešto drugo.

Razlog menjanja jeste promena teksture koja je neminovna nakon redovnog pranja i sušenja koje se obavlja poprilično često. Osim toga, drugih razloga nema, jer se nečistoće operu, vlakno ne truli, i ne cepa se lako, ali gubi svoju mekoću i elastičnost vlakana.

Ako se odlučite za jednokratne peškire za lice, jasno vam je da nakon korišćenja isti bacate, a za naredno umivanje uzimate drugi.

Deljenje peškira za lice

 

Spomenuli smo da se peškiri za lice ne dele i to je pravilo kojeg je jako važno da se držite! Zapravo, nijedan peškir ni za lice ni za telo ne treba da delite sa drugim ukućanima. Uvek treba da imate samo vaš peškir koji samo vi koristite da bi izbegli transfer bakterija. 

Transfer bakterija se odvija tako lako i brzo da je dovoljno samo jedno brisanje peškirom koje je neko drugi iskoristio da se one prenesu i razmnože na vašem licu. Ovo je posebno nezgodno za osobe sklone stvaranju bubuljica na licu. Na ovaj način se pospešuje razvoj potkožnih bubuljica, bolnih otoka i iritacija na licu. Zato je najbolje imati samo svoj peškir za lice koje ćete odlagati na posebno mesto i prati na poseban način!

Pranje peškira za lice

 

Što se tiče pravilnog pranja i čuvanja peškira za lice, ima par pravila koje treba da poštujete da bi vam trajali duže i vršili svoju funkciju kako treba. 

  • Prvo treba da ih perete onako kako je navedeno na etiketi.  Dakle ako su za iskuvavanje iskuvavajte, ako nisu – nemojte. Po skorijem istraživanju ustanovljeno je da se mikrobi i bakterije uklanjanju i na temperaturi pranja od 60°C ali i jake nečistoće i fleke. To znači da iskuvavanje možda nije ni neophodno, ali ipak ne bi trebali da perete peškire na manjim temperaturama.
  • Peškire je potrebno prati svakodnevno, eventualno svaki drugi dan i to posebno. To znači da nije dobro da ih perete sa drugim vešom, već je najbolje da sve peškire perete posebno.
  • Peglanje peškira za lice nije loša opcija, ali samo ako je na etiketi naznačeno da je dozvoljeno. Na primer peškiri od mikrofibera ne bi trebali da se peglaju na jačoj temperaturi, ni da se suše u sušilici.
  •  Što se sušenja u sušilici tiče ni pamučni peškiri nisu svi otporni na skupljanje. Najotporniji su bambusovi peškiri i frotirski zbog načina tkanja, međutim pamučni peškiri su nekako uvek mekaniji kada se prosuše u sušilici. Ipak, uvek prvo proverite etiketu pa tek onda perite, sušite ili peglajte!

Izbor peškira za lice sada ne bi trebao da bude tako težak, ali svakako uvek imajte na umu da je ovakav peškir nešto što samo može doprineti pravilnoj higijeni lica!

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *