uklanjanje mrtvih ćelija kože
Nega kože

Uklanjanje mrtvih ćelija kože sa lica nikako ne preskačite!

Uklanjanje mrtvih ćelija kože sa lica nužno je ukoliko želimo da održimo kožu zdravom i lepom što duže. Postoji mnogo načina da to uradimo brzo i lako, kako kod kuće, tako i kod kozmetičarke. Čitajte pažljivo, veoma je važno.

Za lepo i negovano lice bez bora, bubuljica, podočnjaka i ostalih nesavršenosti veoma je bitno da znamo kako pravilno očistiti kožu i koje preparate koristiti. Možda niste znali da je upravo uklanjanje mrtvih ćelija kože sa lica jedan od najvažnijih koraka da bismo to postigli. Ako ste do sada preskakali i izbegavali ovaj bitan segment nege, sada je vreme da saznate zašto to više ne biste trebali da činite.

Šta su mrtve ćelije kože?

 

Građa naše kože veoma je složena.  Ona je ujedno i naš najveći organ koji nas štiti od svih spoljnih uticaja, reguliše telesnu temperaturu i održava ravnotežu tečnosti u organizmu. Koža je veoma osetljiva, pa je zato  moramo negovati i čuvati što bolje. Kažu da je važno dobro se osećati u svojoj koži. Podjednako je važno imati čisto i negovano lice, jer to može mnogo uticati na naše samopouzdanje.

E sada, kakve veze sa tim imaju mrtve ćelije kože i kako ih se rešiti? Zar se one ne čiste same od sebe?

Delimično, u ovome ima istine.

Koža se svakodnevno obnavlja sama od sebe i odbacuje ogroman broj izumrlih ćelija, mikroskopski sitnih.

Tuširanjem i umivanjem skinućemo dobar njihov deo. Ipak, to nije dovoljno. Ako imate suvu kožu koja se veoma peruta i ljušti, znate o čemu pričam. Mrtve ćelije kože vidljive su čak i golim okom.

Povremeno je potrebno pomoći svom licu i uraditi neki od tretmana koji će mu pomoći da bude dubinski čisto. Baš zato je neophodno ukloniti sve te mrtve ćelije sa lica. Svi maštamo o normalnoj koži lica, bez fleka i akni, a kada eliminišemo mrtve ćelije, to će biti mnogo lakše postići.

Kako nastaju mrtve ćelije na koži?

 

Da obnovimo na brzinu ono što smo učili na časovima biologije. Koža se sastoji iz tri sloja: potkožnog tkiva, dermisa i epidermisa. Nećemo sada zalaziti u objašnjavanje svakog od njih, spomenućemo samo epidermis, površinski sloj kože u kojem se zapravo i formiraju mrtve ćelije. Sam epidermis sačinjen je od čak pet različitih podslojeva u kojima se odvija proces promene i sazrevanja ćelija. Hajde da vidimo kako taj proces izgleda.

 • Bazalni sloj je unutrašnji, najdublji deo epidermisa gde se proizvode takozvane keranocitne ćelije;
 • Spinozni sloj je sledeći deo epidermisa i tu se odvija proizvodnja proteinskih vlakana;
 • Granulozni sloj je treći po redu i u njemu ćelije proizvode tvrde granule koje se kasnije pretvaraju u keratin i epidermalne lipide;
 •  Čisti sloj je sačinjen od gusto zbijenih ćelija koje se ne razlikuju jedna od druge;
 • Rožnati sloj je spoljašnji, okom vidljiv deo epidermisa u kojem se nalaze otvori lojnih žlezda i pore znojnih i lojnih žlezda. Čini ga oko 20 slojeva mrtvih ćelija, u zavisnosti od dela kože na telu. Upravo tu dolazi do otpuštanja mrtvih ćelija i sam taj proces naziva se deskvamacija.

U rožnatom sloju kože mrtve ćelije se svakodnevno otpuštaju, tako da na svakih 28 dana imamo potpuno novu kožu.

Zvuči zaista neverovatno!

Ćelije u ovom sloju povezane su sa epidermalnim lipidima koji su najvažniji za lepu i zdravu kožu. Oni čine njenu zaštitnu barijeru i održavaju hidriranost. Bez ovih lipida koža će brzo postati suva i gruba, izgubiće elastičnost i tonus. Ubrzo, posledica će biti boranje kože, pojava podočnjaka, lice će delovati umorno i iscrpljeno.

Da bismo omogućili normalno funkcionisanje gornjeg sloja kože i dali šansu epidermalinim lipidima da rade u našu korist, važno je ukloniti mrtve ćelije. Tako će koža prodisati, održati svoju gipkost i štitiće nas od bakterija i gljivica.

Zašto je bitno uklanjanje mrtvih ćelija sa kože lica?

 

uklanjanje mrtvih ćelija kože kod kuće

 

 

Možda vam na oko deluje da je vaše lice besprekorno čisto i negovano, ali već sutra, ono će biti prekriveno mrtvim ćelijama koje koža odbacuje. Na suvoj koži one će se javiti u vidu perutanja i svraba, dok će na masnoj koži sve te ćelije biti sjedinjene sa viškom sebuma, pa neće biti toliko primetne. Ne zvuči nimalo lepo, zar ne? Koje sve probleme mogu da nam stvore mrtve ćelije kože, ako ih ne uklanjamo redovno.

 • Veliki broj ovih ćelija otpušta se svakodnevno u rožnatom sloju kože. Kada nemamo naviku da ih uklanjamo, to će lako dovesti do zapušavanja pora na licu;
 • Najvažnija uloga pora jeste u tome da propuštaju znoj iz našeg organizma i da tako održavaju temperaturu našeg tela. Izvodni kanali lojnih žlezda se nalaze ispod pora, a u slučaju da lojne žlezde pojačano rade i luče previše masnoća može doći do njihovog začepljenja. To se najčešće dešava zbog sjedinjavanja sebuma upravo sa mrtvim ćelijama kože i to će rezultirati pojavom mitisera, bubuljica, akni;
 • Ako ne postoji adekvatan sistem da se mrtve ćelije odbacuju, one će se vezati za sebum i za površinu kože. U dodiru sa bakterijama, formiraju se čepovi koji onemogućavaju lučenje sebuma iz lojnih žlezda i na taj način dolazi do različitih upalnih procesa na licu, do pojave upaljenih bubuljica, crvenila i otoka. Jedna od ozbiljnijih posledica može biti i hiperkeratoza, zadebljanje površinskog sloja kože usled čega ona postaje izrazito suva i gruba;
 • Bakterije koje uzrokuju akne nastanjuju kožu našeg lica i nisu nimalo naivne. Njihova aktivnost svakako će se povećati ako koža nije čista i ako je preplavljena izumrlim ćelijama. To će biti idealna podloga za razmnožavanje ovih bakterija i mogu se javiti kako potkožne bubuljice, tako i cistične, pa čak i akne vulgaris.

Upravo su crvene i upaljene bubuljice bile Jovanin problem. Možda su baš mrtve ćelije u kombinaciji sa njenom veoma masnom i problematičnom kožom dovele do tog stanja. Pokušala je mnogo toga da bi rešila problem, ali ništa joj nije pomoglo. Onda je otkrila nešto potpuno prirodno. Bila je oduševljena kada je videla da se akne i bubuljice povlače, a njeno lice postaje čisto. Njena tehnika može biti i vaše rešenje. O čemu se radi,saznajte na ovom linku; https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/ .

Ipak, samo da spomenemo da mrtve ćelije kože ne moraju nužno biti neprijatelj našem licu. One mogu donekle da spreče prodiranje bakterija i raznih nečistoća u kožu i štite je od zagađenog vazduha i štetnog UV zračenja. Svakako, nemojte rizikovati, već saznajte koliko je važna pravilna zaštita od Sunca, posebno ukoliko imate razvijenu fotosenzitivnost kože.

Kako ukloniti mrtve ćelije sa lica kod kuće

 

Nadamo se da smo do sada razjasnili koliko je za zdravlje našeg lica važno da otklonimo mrtve ćelije i da mu omogućimo da ponovo bude sveže i blistavo. Postoji mnogo načina da to uradimo i kod kuće, samo je bitno znati kako.

Piling lica za uklanjanje mrtvih ćelija kože

 

Piling lica veoma je važan i svakako bi trebao da bude na spisku naših rituala za ulepšavanje. Ovakvi tretmani pokreću proces regeneracije kože i ubrzavaju cirkulaciju, omogućavaju joj da odbaci većinu izmrlih ćelija i da njihovo mesto zauzme nova, zdrava koža. Takva koža lakše će upijati preparate koje nanosimo na lice i poboljšaćemo njihovu učinkovitost.

Sitne čestice i granule u pilingu ukloniće mrtve ćelije i učiniti kožu nežnom i glatkom.

Imajte na umu da piling može biti i svojevrstan stres za kožu i važno je da znate šta će vam prijati.

Masnu kožu, na primer, možemo pilingovati jednom do dva puta nedeljno, dok će za suvu kožu biti dovoljan jedan piling mesečno.

Ukoliko imate bubuljice, takođe budite oprezni sa pilinzima. Naučite pre svega kako da isušite bubuljice i kako da pospešite njihovo zarastanje. Mi smo izdvojili nekoliko odličnih pilinga koje možete uraditi kod kuće. Obavezno, pre bilo kojeg pilinga dobro očistite lice i piling nanosite na vlažnu kožu.

 Piling od meda za uklanjanje mrtvih ćelija

 

Pisali smo već o top 10 maski za lice od meda, a ovaj prirodni lek odličan je i za spravljanje domaćih pilinga. Ovo su tri najbolja recepta.

 • Pomešajte kašiku meda sa kašičicom šećera i dodajte malo skuvanog čaja od kamilice. Ako je smesa suviše retka, dodajte još malo šećera. Kružnim pokretima nanesite piling na lice i dobro ga utrljajte, tako ćete najbrže ukloniti sve izumrle ćelije;
 • Med i cimet biće odlična kombinacija za domaći piling lica. Pomešajte jednu kašiku meda i kašičicu cimeta, pa uradite blagi piling lica. A proverite i da li je preporučljivo koristiti cimet za povećanje usana;
 • Pomešajte kašiku meda i palente, krupnijeg kukuruznog brašna, a možete dodati i malo jogurta. Uradite piling i bićete oduševljeni koliko će lice biti čisto i glatko.

 Piling od đumbira za uklanjanje mrtvih ćelija kože

 

Rendani đumbir veoma je efikasan sastojak različitih pilinga za lice i telo. Ima blago zrnastu strukturu koja pomaže da se uklone mrtve ćelije sa kože, kao i nečistoće koje se sakupljaju duboko u porama. Pomešajte kašičicu izrendanog đumbira, kašiku maslinovog ulja i kašiku šećera. Smesu nanesite na vlažnu kožu i masirajte lice nežno nekoliko minuta, a zatim isperite.

Izbegavajte ovaj piling ukoliko imate osetljivu kožu.

Piling od kafe za uklanjanje mrtvih ćelija

 

Kada popijete svoju domaću kafu, ne bacajte talog, već ga iskoristite da uradite odličan, temeljan piling lica. Podrazumeva se, možete koristiti i svežu mlevenu kafu. Zahvaljujući kofeinu, ovaj piling ubrzaće cirkulaciju kože, poboljšaće njenu teksturu i dovešće nas od lepšeg, ujednačenog tena.

Jednostavno pomešajte kašiku mlevene kafe, kašiku šećera i kašiku kokosovog ulja. Nanesite na vlažnu kožu i umasirajte kružnim pokretima. Isperite i uživajte u čistom licu!

Obavezno proverite i koliko je moćna maska od kafe za lice!

Soda bikarbona, ovsene pahuljice ili morska so takođe mogu biti efikasni sastojci u domaćim pilinzima za uklanjanje mrtvih ćelija kože sa lica. Bitno je samo da prijaju vašem tipu kože.

Naravno, piling ne moramo praviti same. Postoji i ogroman broj različitih pilinga za lice, različitih proizvođača, koje možemo kupiti po ceni od 500 do 1.000 dinara i uvrstiti ih u svoje rituale nege i higijene. Ipak, gledajte da granulacija koju imaju bude na prirodnoj bazi. Ne biste verovali, ali često su to mikrokomadići od plastike.

Ne zaboravite povremeno da uradite i piling usana, jer se i na njima isto tako otpuštaju mrtve ćelije.

 Četka za čišćenje lica za uklanjanje mrtvih ćelija

 

Ova spravica uklanja nečistoće sa lica 10 puta efikasnije od običnog umivanja, pa je odličan saveznik kada treba ukloniti mrtve ćelije. Postoje različite, ručne i električne, ali im je zajedničko da su prilagođene svim tipovima kože. Čiste i masiraju kožu, poboljšavaju njenu cirkulaciju i eliminišu bakterije. Četka za čišćenje lica je praktična, a prednost je što brzo i temeljno uklanja sve nečistoće sa kože, dubinski čiste pore i ostavljaju lice mekim i glatkim.

Masažer lica za uklanjanje mrtvih ćelija

 

Masažer lica ima različite namene, a između ostalog, dubinski čisti kožu, regeneriše je i uklanja slojeve mrtvih ćelija. Osim toga, ublažava nadutost lica, podočnjake, a redovnim korišćenjem elimisaće i duboke bore, na čelu, na vratu, kao i nazolabijalne bore. Pomaže da se oslobode pore u kojima se gomilaju nečistoće, sebum i odumrle ćelije kože. Postoje različiti modeli masažera za lice, pa se u tu namenu koriste roleri od žada, kamenje kojima se radi Gua Sha masaža, ali male drvene oklagije, to je takozvana maderoterapija lica.

Uklanjanje mrtvih ćelija kože u kozmetičkom salonu

 

uklanjanje mrtvih ćelija kože pilingom

 

Povremeno je neophodno posetiti kozmetički salon gde će znati kako da na najefikasniji način oslobode naše lice od svih tih mrtvih ćelija. Ovo su neki od tretmana kojima se možete podvrgnuti.

Kiseline za uklanjanje mrtvih ćelija

 

Kiseline za lice koriste se kao deo tretmana za ulepšavanje i rešavanje estetskih problema na licu.

Njima se skida površinski sloj mrtvih ćelija na koži, čiste se pore, koža se rehidrira , postaje sveža, zategnuta i uspostavlja se njena normalna Ph vrednost.

Postizanje efekata zavisi najpre od vrste, procenta kiseline, od njenog sastava, od broja tretmana koji su neophodni koži. Možemo uraditi tretman salicilnom kiselinom, enzimski piling koji se izvodi voćnim kiselinama ili takozvani TCA piling, hemijski piling koji se radi trihlorsirćetnom kiselinom.

Mikrodermoabrazija za uklanjanje mrtvih ćelija

 

Ovim tretmanom mehanički se uklanjaju sve izumrle ćelije kože uz pomoć aparata sa dijamantskom glavom. Rezultat će biti dubinski čista i osvežena koža koja će se lakše regenerisati. Postoje i posebno prilagođeni oblici mikrodermoabrazije, za uklanjanje akni, mitisera, fleka na licu, kao i protiv bora.

Fitopiling za uklanjanje mrtvih ćelija kože

 

Ovaj tretman je veoma intenzivan, jer se njime ljušti površina kože. Uglavnom je namenjen zreloj koži lica, kada je potrebno potpuno je obnoviti i ublažiti tragove hiperpigmentacije i staračke pege. On deluje dubinski, na sve slojeve epiderma i podstiče ubrzavanje metabolizma kože i doprinosi njenom podmlađivanju.

Za koji god od navedenih načina za uklanjanje mrtvih ćelija da se odlučite, verujemo da će biti efikasan i da će pomoći da zablistate. Zato, nikako ne preskačite ovaj vid nege!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *