normalna koža lica
Nega kože

Normalna koža lica i njene karakteristike

Normalna koža lica je najpoželjniji tip kože. Bukvalno, sve žene žele da svoju kožu svrstaju u ovu kategoriju! A da li ste baš vi ta srećnica? Kako da budete i ako niste? Evo načina!

Puno smo pisali o problematičnoj koži lica, jer problemima sa kožom nikad kraja. Ipak, šta ako imate normalnu kožu lica? Znači li to da ste imali mnogo sreće i da ste sada zauvek bezbrižni kada je održavanje lica u pitanju?

Ne budite u zabludi!

Normalna koža lica takođe zahteva tretman i adekvatnu negu.

Puno je pitanja pred nama, pa je red da konačno otkrijemo sve o tome kako se neguje ovakva koža lica.

Osnovni tipovi kože lica su:

  • masna koža koju karakteriše prekomerna proizvodnja sebuma i sklonost ka akama
  • suva koža koja može biti ispucala, može se javiti perutanje
  • kombinovana koža koja je suva na obrazima, masna u zoni čela, nosa i brade
  • osetljiva koža
  • normalna koža

Uobičajeno verovanje je da je normalna koža lica uvek zdrava i lepa, da na njoj nema značajnih nesavršenosti, već da je uvek ujednačena i zategnuta. Pore nisu izražene, pa često nema ni suvišnih masnoća (samim tim ni bubuljica), pa uvek izgleda čisto, sveže i odmorno. Na dodir je glatka i nežna

Zvuči gotovo idealno!

Ako ste na momenat pomislili da ovako nešto ne postoji, moraćemo da vas demantujemo. Upravo ovako izgleda normalna koža lica.

Karakteristike normalne kože lica

 

To je koža koja ima očuvanu zaštitnu barijeru, pa vrlo dobro reaguje na uticaje iz spoljašnje sredine. Takođe, prirodno je dobro hidrirana i ima dovoljne količine vode, ali i sebuma odnosno masnoće.

normalna koža lica karakteristike

Može se reći da je to koža lica u ravnoteži. Sve funkcije spolja i iznutra su očuvane i pravilno funkcionišu.

Sa vremena na vreme i ovaj tip kože prolazi kroz sitne promene, ali to nije ništa značajno i nešto što bi moglo da ugrozi njeno celokupno funkcionisanje. Ona povremeno može ispoljavati i malo masniju T-zonu,(čelo, nos, brada)  ali ostatak lica nema tih problema. Sa ovom pojavom se najčešće suočavaju žene koje zbog menstrualnog ciklusa prolaze kroz hormonsku neravnotežu. 

Normalan tip kože je karakterističan za decu, jer je njihova koža mlada i zdrava. Srećemo ga i kod nekih odraslih, najčešće onih koji su kroz pubertet prošli neosetno kada je koža lica u pitanju. To podrazumeva da nisu imali većih promena u vidu masne ili ekstremno suve kože.

Može li masna ili suva koža postati normalna?

 

Dobra stvar je da se izrazito masnoj ili čak suvoj koži lica može stati na put.

Adekvatnom negom, uključujući kozmetičke preparate, ali i tretmane kod profesionalaca, koža se može vratiti u svoje prirodno (balansirano) stanje. 

U tom smislu, moguće je da u nekom periodu svog života imate problematičnu kožu lica, a potom normalnu kožu. Važno je ne odustajati i boriti se da koža bude što negovanija. Koža lica se svakako vremenom menja, pa je osluškivanje njenih promena i prilagođavanje nege u tom smislu zadatak svake osobe koja brine o sebi i svom izgledu. 

Jovana je imala problematičnu kožu lica zbog koje ju je pratio i problem sa manjkom samopouzdanja. Mislila je da će zauvek imati masnu kožu sa bubuljicama, što je samo potvrđivalo lošu sliku koju je imala o sebi. Srećom, sve se to promenilo! Našla je prirodan i pouzdan način da se reši bubuljica, masnoće i dovede lice u red. Sada ima lepu i zdravu kožu lica o kakvoj je sanjala. Njena priča vam može biti inspiracija,  a nalazi se na sledećem linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/.

Ima li normalna koža lica probleme?

 

Pomislili biste da normalna koža lica nema nikakvih problema, ali to jednostavno nije istina. Normalnoj koži je takođe potrebna nega da bi ostala takva. Sa godinama, svi tipovi kože lica se postepeno isušuju, pa ni ovaj tip kože nije izuzetak. Zbog toga, potrebno je nadoknađivati joj izgubljenu vlažnost kako bi što duže ostala takva. 

Cilj je održavati kožu dovoljno hidriranom kako bi sve njene funkcije pravilno funkcionisale.

Rizična grupa su sve osobe posle tridesete godine života, jer koža tada počinje da gubi zalihe hijaluronske kiseline. Da bi i dalje ostala fino balansirana, potrebno je sprovoditi redovnu i kvalitetnu negu.

Nega normalne kože lica

 

U odabiru preparata za negu normalne kože treba biti vrlo obazriv, jer cilj je ne narušiti njenu prirodno dobru ravnotežu. U tom smislu, nema mesta agresivnim kozmetičkim preparatima, već dolaze u obzir samo proizvodi koji su nežni prema koži lica.

Kao i kod ostalih tipova kože lica, vaš najbolji proizvod je hidratantna krema. Ona je apsolutno neophodna da bi normalna koža lica pravilno funkcionisala. Dovoljna količina hidratanata održava lice svežim i nahranjenim duži vremenski period i priprema kožu lica za sve izazove sa kojima se u toku dana susreće. Ona je jedan od saveznika koji sprečava da normalna koža lica ne sklizne u ono što nazivamo dehidriranom kožom.

Ovom tipu kože lica prijaju blagi kozmetički preparati, uključujući kreme i gelove za lice, kao i prirodna ulja. Ipak, u svemu tome treba imati meru i ne preterivati, jer se koža brzo zasiti. Kremama se ipak daje blaga prednost.

Krema za normalnu kožu lica

 

Normalnoj koži lica je potrebna krema sa mnoštvom umirujućih sastojaka koja hidrira i hrani. U tom smislu, treba birati kreme blagih tekstura koje ne opterećuju kožu. Uvek dobar izbor su kreme sa koenzimom Q10 i mnoštvom vitamina i mineralnih materija.

Kako ne biste narušili normalnu Ph vrednost kože lica, zabranjeni su proizvodi koji u sebi sadrže preveliku količinu hemikalija. To se odnosi na sve one parabene, agresivne mirise i boje, kao i sve druge štetne sastojke u kozmetici koji su još uvek u upotrebi. 

Prirodne kreme za lice su u tom smislu neprikosnovene, jer u sebi ne sadrže hemiju, već isključivo odabrane i proverene sastojke koji donose samo boljitak i održavaju kožu lica u optimalnom stanju. U pitanju su mahom nežne kreme sa puno lekovitih sastojaka, na prvom mestu mnoštvom vitamina za lice koji podmlađuju kožu. 

Jedna od glavnih prednosti kada imate ovaj tip kože je što ukoliko nemate kremu, dobra zamena su i prirodna ulja za negu kože lica.

Ulje za negu normalne kože

 

U obzir dolaze i ona ulja koja koristimo i u ishrani, kao što su kokosovo i maslinovo ulje, ali i ulja nešto egzotičnijeg mirisa, poput arganovog ili ulja jojobe. Sa prirodnim uljima jednostavno nema greške, jer ovaj tip kože će količinu koja joj je potrebna upiti, a višak jednostavno možete da uklonite maramicom. Nakon jednog ovakvog tretmana, koža  je nahranjena i hidrirana duži vremenski period.

Osobe sa normalnom kožom lica dugo nemaju bore, pod uslovom da rade na redovnoj hidrataciji kože na vreme. To je jedna od glavnih prednosti ovog tipa kože. Osim što će vas bubuljice zaobilaziti u mladosti, ni bore i starenje kao simptom na licu dugo neće biti deo vašeg života. No, to ne znači da ne treba da koristite anti age kreme. Kožu negujete dok nema problema – onda kada nastanu, onda je samo teže. 

Pročitajte: Lista najboljih krema protiv bora

Šminkanje normalne kože lica je tek priča za sebe, jer predstavlja pravo zadovoljstvo.

Puder za normalnu kožu

 

Kada imate kožu lica bez mnogo nesavršenosti, gotovo da vam šminka nije ni potrebna. Potrebna vam je dobra krema za lice koja hidrira i hrani. Preko dana, to mogu biti i bb kreme za lice u boji, koje su odlična zamena za tečni puder.

Zašto biste opterećivali kožu masnim puderima sa mnoštvom štetnih sastojaka, kada postoje bb i cc kreme za lice?

Ipak, ukoliko preferirate tečne pudere, kao i one u kamenu, ključ je odabrati pravu nijansu koja odgovara boji vaše kože lica. Previše taman ili previše svetao puder će naružiti izgled vaše kože, umesto da je prolepša, pa u tom smislu treba biti vrlo pažljiv. Potrebno je da boja pudera odgovara i boji ostatka tela, poput one na vratu i sl. Pogledajte kako odrediti ton i podton kože.

Ono što vam sigurno neće biti potrebno je korektor.

Ovaj tajni prijatelj svake žene koja izgleda savršeno u svako doba dana ili noći, rezervisan je za one dame koje imaju nesavršenosti na licu. Kod normalne kože lica, eventualno će vam biti potreban za podočnjake, ukoliko se iz nekog razloga pojave.

Normalna koža lica retko pati od ožiljaka i fleka, jer u sebi ima mehanizme koji je štite. 

Ipak, ne treba preterivati ni u čemu, jer niste zaštićeni samom činjenicom što imate normalan tip kože. Pogotovo se treba čuvati sunčevih zraka, jer vrlo lako može doći do oštećenja ukoliko se ne čuvate i ne koristite odgovarajući zaštitni faktor.

Spf krema za normalnu kožu

 

Pravila su više nego jasna kada je izlaganje sunčevim zracima u pitanju, a to je da su svi tipovi kože lica podjednako izloženi fotostarenju. U tom smislu, normalna koža lica nije nikakav izuzetak, pa je potrebno adekvatno je zaštititi. Krema sa zaštitnim faktorom se nameće kao obavezan preparat u nezi kože lica tokom dana.

Za kožu lica, pa i normalnu kožu, uslov je da se uvek koristi najviši mogući spf faktor iz određene kolekcije preparata namenjenih zaštiti kože lica.

To su najčešće kreme sa oznakom 50, u retkim slučajevima 30. Ipak, uvek je bolje koristiti bilo kakav faktor, nego nikakav, pa neka i to bude jedna od smernica pri kupovini. Dnevna krema bi trebalo da sadrži minimum oznaku 15, pogotovo u toku letnjih meseci. 

U retkim slučajevima, kod osoba koje sunčaju lice, može doći do neujednačenog tena. Tada je potrebno pozabaviti se pravilnim čišćenjem normalne kože.

Čišćenje normalne kože lica 

 

Bez obzira koji tip kože imate, higijena je osnova nege.

Kod normalne kože, većina problema rešava dobar piling lica. On vraća koži sjaj, glatkoću i mekoću od ranije. Ipak, sa njim ne treba preterivati, jer može doći do suprotnog efekta. Dovoljno je jednom, do dva puta nedeljno preventivno ispilingovati kožu i rezultati su već tu. Neće biti ni traga od mrtvih ćelija na površini i izraženih fleka na koži lica.

nega normalne kože lica

Što se uobičajene dnevne rutine tiče, jutarnje čišćenje lica je najbolje započeti umivanjem gelom ili blagim sapunom za lice. Blaga tekstura neutralnog gela za umivanje savršeno čisti kožu, a ne isušuje je, što predstavlja savršenu pripremu za nanošenje hidratantne kreme.    

Povremeno, normalnu kožu lica poželjno je osvežiti blagim losionom za lice, kako bi se pokupio višak prljavštine koja se umivanjem ne uklanja sa površine kože. Micelarna voda za lice je npr. dobar izbor za normalnu kožu, jer je blaga i nežna prema koži, pritom ostavljajući je umirenom i hidriranom. Ona neretko može da posluži i za skidanje neke lakše šminke, pa je njena upotreba u nezi normalne kože lica višestruka.

Normalnoj koži lica prijaju i razna mleka za uklanjanje šminke, jer retko ostavljaju mastan trag na koži, ukoliko se koža lica nakon toga umije. 

Povremeno, normalnu kožu treba obradovati nekom kvalitetnom maskom za lice. 

Maske za lice za normalnu kožu

 

Maske su super stvar za sve tipove kože lica, pa i za normalnu kožu, jer mogu da učine da koža lica izgleda još bolje nego što je izgledala ranije.

Najpopularnija je  sleeping mask ili noćna maska koja se ne ispira. Nosi se uveče, pre spavanja i ostavlja preko noći da ispolji svoje puno dejstvo. Ujutru, nakon umivanja, osetićete puno dejstvo, jer savršeno hidrira i hrani kožu. Ukoliko imate problem sa crvenilom ili iritacijom kože lica, ova maska to sanira nakon prvog nanošenja.

Bela glinena maska za lice se takođe preporučuje osobama sa normalnom kožom lica, jer savršeno omekšava kožu i čini je glatkom i mekanom na dodir. Takođe, ona ostavlja blagi, zaštitni film na koži, pa je koža dugo nakon uklanjanja svilenkasta i lepa.

Masku za normalnu kožu lica ne morate kupovati, jer vrlo lako je možete napraviti sami i to od prirodnih sastojaka.

Prirodna maska za normalnu kožu

 

Obradujte svoju kožu lica jednom sedmično ovom fantastičnom mešavinom i gledajte kako vam se koža lica transformiše za manje od pola sata.

Od sastojaka, potrebno vam je jedno jaje, jedna kašika meda i jedna do dve kapsule vitamina E.

Pomešajte žumance jajeta i med, pa dodajte ulje u kapsuli (belance nikako ne bacajte, jer možete napraviti sjajne maske za lice od belanaca). Četkicom ili prstima nanosite masku na čisto lice, izbegavajući usne i predeo oko očiju. Ostavite je na licu nekih dvadesetak minuta, pa potom isperite. Koža lica će vam nakon ovog tretmana biti osvežena i preporođena. Odlična je i za uklanjanje sitnih bora.

Kao što primećujete, sa normalnom kožom lica je vrlo lako. Potrebno je samo pravilno odrediti tip kože lica, i ako se uklapa u ove karakteristeke, lako je negovati je da bi što duže ostala takva!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *